Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2010 15:36 - Христина от Панагюрище е в будна кома от 3 години
Автор: boristodorov56 Категория: Други   
Прочетен: 2648 Коментари: 2 Гласове:
14

Последна промяна: 25.03.2010 15:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



Източник:http://oborishte1903.blog.bg/drugi/2010/03/22/hristina-ot-panagiurishte-e-v-budna-koma-ot-3-godini.515823



   Животът на семейство Маврови се променя коренно преди три години, когато дъщеря им Христина изпада в будна кома.  
   От тогава до днес животът им е наистина мъчителен. Включва 24-часови денонощни грижи за момичето и непрекъсната битка за живота му. НО, преди да ви разкажем за 19-годишната Христина и нейното семейство, ще направим едно уточнение. Екипът на „Оборище” потърси семейство Маврови и им предложи да стартира кампания за набиране на средства в тяхна помощ.

   Защото, въпреки крайно затрудненото положение, в което е това семейство, не искаше  съдбата му да стане публично достояние и да призовава открито панагюрци за помощ.

    Така че ние, журналистите от в-к „Оборище”, ви приканваме: „Да подадем ръка на едно крайно нуждаещо се от помощ семейство. Да помогнем на един млад човек да продължи да живее”.

    А сега историята на Христина. Бащата Димитър и майката Златка са на гурбет в Гърция, когато започват здравословните проблеми на Христина. Тогава тя заедно с по-голямата си сестра учи в София. Родителите й се прибират  и започва тяхното ходене по мъките – от болница в болница, препращане от специалист на специалист, неясни диагнози. А състоянието на дъщеря им все повече се влошава. 2007-а чуват тежката диагноза енцефалит, а Христина изпада в будна кома.

   Енцефалитът се използва като общ термин за възпаление на веществото на главния мозък. Причинители са обикновено вируси, включително и тези на детските шарки. Като малка Христина преболедува шарката Морбили. Още по-тежка е осъдителната лекарска присъда – Христина няма шансове да се събуди и оздравее. Родителите й правят опити да бъде включена в програма за лечение в чужбина, но отново отзивите са отрицателни. Но майката и бащата на Христина няма как да я „отпишат” – така, както лекарите правят. Има толкова случаи на излезли от кома, защо и тяхната Хриска, както баща й я нарича, да не се върне към живота.
   Но, за да се случи това, освен повелята на независещи от никого обстоятелства, трябват много средства и лечение. И тук се намесва факторът „държавата”. Държавата България, която не осигурява лечебна база за хората в кома и няма клиники, които да  помогнат на тези хора да се събудят, да проговорят и проходят отново. Всичкото бреме е на раменете на майката и бащата на Христина. Таткото Димитър няма, но и няма как да бъде на постоянна работа, така че не получава постоянен доход. Води се безработен, на свободна практика, но се отзовава, когато някой го потърси да свърши някаква работа – каквато и да е. Майката е личен асистент на дъщеря си и получава едва 140 лева. Пенсията на Христина е близо 200 лева. Така, с постоянен доход около 350 лева, и каквото бащата препечели, семейство Маврови трябва да осигури лекарствата, поддържащи живота на Христина. А те варират от 200 до 500 лева, може и повече. Трябва да купуват изкуствена храна, която също възлиза на няколко стотин лева месечно. Но на родителите им се налага и от храната да пестят, така че делят дневно полагащата й се доза за повече пъти. Имало е момент, когато Христина достига критичните 25 килорама тегло. Тя се нуждае и от поддържане на постоянна темпуратура в стаята, където е.  
   А родителите трябва да помагат и на другото си дете, а и самите те да се препитават някак си. Макар че от 2007-а Димитър и Златка са забравили за себе си. Майката от три години не е  излизала от вкъщи, освен ако не е било необходимо да се посети някоя болница. Освен всичко това, семейството ипотекира своето жилище и всеки месец е длъжно да погасява вноската, която далеч надвишава постоянните им доходи.
   Нуждите за Христина не спират дотук. Тя се нуждае и от постоянна и адекватна рехабилитация, която няма как да й осигурят, защото струва скъпо, а здравните власти не осигурават лечение и рехабилитация на хората в „будна кома”. Голям проблем е и ако се появи някакво съпътстващо заболяване -  лечението е неадекватно, заради основното заболяване. Маврови са се сблъсквали и с какви ли не парадоски от социални институции и бюрократи, така че и оттам няма как да разчитат на голяма подкрепа.
   Не липсват и добрите хора, които неведнъж са помагали на семейството. Съседи, близки, фирми и организации от града, стари познати от Гърция, за които семейството е работило, непознати хора, разбрали случайно за затрудненото положение, в което е семейството, и решили да помогнат. Бащата на Христина се консултира и с лечители и билкари от цялата страна. Вярва, че ще открие човек, който да помогне на детето му. Христина беше скромно и добро момиче, отлична ученичка, обичаше и можеше да рисува и да танцува, разказва баща й.
    Сега Христина се храни със сонда, парализирана е и, въпреки че е в кома, тя усеща и реагира, често се гърчи от болка. Самоотвержените денонощни грижи на семейство Маврови продължават и днес.
   Родителите не губят вяра, че тяхната Хриска ще се върне към живота.


                                            Галина Бодурова



Тагове:   панагюрище,


Гласувай:
14



1. zahariada - Боре,
25.03.2010 20:29
"Завидна" активност. Боже, боже!?!
цитирай
2. 4500 - oborishte1903 - Относно Христина ...
29.03.2010 09:48
oborishte1903 - Относно Христина
26.03 09:27
Христина има дарителска сметка - публикували сме я на първа страница на вестник "Оборище", има я и в рекламния блок на телевизионно студио "Астра-Пан". За тези, които не са от Панагюрище, можем да ви я изпратим лично. Средства се събират и в редакцията на вестник "Оборище" - намираме се в ГУМ, на 2 етаж.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8060714
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589