Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2010 07:24 - Преображение Господне е днес!
Автор: boristodorov56 Категория: Други   
Прочетен: 1591 Коментари: 4 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
         image




     Според народното вярване през нощта срещу Преображение на небето са появява и отваря Божата порта и Господ се явява. Когато човек няма грехове, той може да види тези порти и каквото поиска, Господ му го дава. Подобно вярване съществува и на Богоявление.
На тоя ден не се яде грозде. Първо гроздето се носи в черквата, прекадява се от свещеника, разнася се по домовете и тогава може да се яде.

     Празникът е установен още в първите векове на християнството и ни припомня едно от важните евангелски събития от земния път на Спасителя, а именно явяването Му в небесната слава пред Неговите ученици Петър, Йоан и Яков.

     Юдейският народ не познал в Христос очаквания Месия, макар и старателно да изучавали пророчествата, те се надявали, че очакваният Месия ще ги освободи от робството на чужденците, ще възвеличи със земна слава и ще седне на Давидовия престол. Те не разбрали, че в пророчествата се говори за небесно, а не за земно царство, за вечни блага, а не за земна слава. Иисус Христос често беседвал с учениците си за Своите страдания. Той казвал, че Нему предстои да бъде отхвърлен от първосвещениците и книжниците, да бъде убит и на третия ден да възкръсне.

     Сърцата на учениците се изпълвали със скръб от тия думи. За да утвърди вярата им, Христос се показал на трима от апостолите в небесна слава. Като взел със Себе си Петър, Яков и Йоан, Той се изкачил с тях на Таворската планина близо до Галилея. Тук Той се отдалечил малко от тях и започнал да се моли. Учениците в това време заспали. Когато се пробудили, видели Иисус преобразен, лицето Му се изменило и светело като слънце, а дрехите Му станали бели като сняг. С Него имало двама мъже, сияещи в слава, това били Мойсей и Илия, които беседвали с Него за предстоящите Му страдания и доброволна смърт.

     Петър, поразен от това, което видял, казал на Иисус, че е добре да останат на това място, като направят три сенника за Него, Мойсей и за Илия. Изведнъж светъл облак осенил всички и из облака се чул глас, който казвал: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение, Него слушайте!" (Матей 17:5) Учениците от страх паднали ничком. Но Господ се допрял до тях и им казал: "Станете, не бойте се!" (Матей 17:7) И като станали, те видели само Иисус Христос в обикновения Негов вид. Те слезли от планината, а Той им забранил да говорят за това, което видели, докато Син Човечески не възкръсне от мъртвите.

     Учениците чули гласа на Самия Бог, двамата пророци Мойсей и Илия, засвидетелствали със своето явяване, че Иисус е действително Оня, за Когото предсказвали пророците. Това събитие имало за цел да предпази апостолите от униние и съмнение при вида на Христовите страдания и да ги укрепи във вярата.

       Константинийски епископ Антоний,
       2010 г.


Тагове:   Бог,   вяра,   религия,


Гласувай:
20



Следващ постинг
Предишен постинг

1. waterway - ...
07.08.2010 07:37
http://www.pravoslavieto.com/calendar/feasts/08.06_Preobrazhenie_Gospodne.htm
цитирай
2. galina1 - ===
07.08.2010 14:09
„Ако осъзнаем, че всеки човек на тази планета (или на някоя друга) притежава същата творческа сила, че един ден ще постигне същата цел (защото и той е подвластен на идентични закономерности) и ще претърпи сходен процес на съзряване — ще разберем, че смисълът на любовта не е да го съдим или оценяваме. Ето защо всеки може да спаси само себе си. Никой не може да промени „света“. Ако променим нас самите, ще променим „света“, имам предвид като колектив. Всеки може — за добро или за зло — да направи нещо лично за себе си и ще отговаря пред себе си и пред нашия Създател за него. Всеки сам трябва да извърви пътя на хаоса (гр. бездуховно безредие). Ние създаваме обстоятелствата около нас (както и хаоса), и единствено ние можем отново да върнем всичко на мястото му — чрез познание, самопреодоляване и действие. Кое винаги ни отклонява от пътя? Илюзиите и завистта. Можем да се оправдаваме, че те са дело на противника на човешкия род „Луцифер“ (или както там го наричат), но именно той е подправката в живота. Ако не съществуваше подстрекател, който да ни показва тъмната страна в нас и да се взира в нашия мрак като Носител-на-светлина, да ни осветява и да ни накара да осъзнаем кое още е в безпорядък и какво още не е дозавършено, никога нямаше да познаваме нашите слаби места. Следователно крайната цел е всемирната любов — любовта към самите нас и света. Аз първо трябва да осъзная слабите си страни, а след това съм призван да работя в себе си, да съзрея и порасна дотолкова, че новото изкушение вече да не е от значение за мен.” – Ян ван Хелсинг „Не отваряй тази книга”
цитирай
3. bojiislujitel - Празник измислен от някого...
08.08.2010 00:00
Понеже темата е във връзка с Библията-поне така се представя, то не мога да замълча, защото такъв празник в Библията нито е даван, нито пък целта на Исус Христос е била такава, както си я представят някои. Всичките Празници които Бог иска от нас да пазим и са в Библията са в Левит 23 глава. Те са Божиите Празници-не на човеци и не на Моисей дори-на Бога са.
А това, което описва Матеи е това, което Исус искаше да покаже на апостолите-как ще са нещата в бъдещото Царство. Мосией и Илия са мъртви-дори и до сега! Това беше едно видение за бъдещето-нищо повече и няма ама никакво друго значение. Дори тук трябва да добавя и още нещо-Петър предложи на Исус да направи три скинии-палатки, като дори не знаеше какво говори, защото в бъдещото Царство всички ще са духовни-няма да има вече плът и кръв и това е, което Исус им показа. Това дори е свързано с най-великият Божий Празник във всяка година-Празникът Шатроразпъване, който е твърде важен поради това, че показва преминаването ни от същества в плът и кръв в духовни същества които разбира се вече не могат да умрат.
Но поради непознаването на фактите както са, мнозина са си измислили техни "факти"...
цитирай
4. boristodorov56 - 3. bojiislujitel
08.08.2010 10:40
Понеже виждам и съзнавам, че си вярващ християнин, но не православен - ще ти отговоря какво мисля, без да съм теолог, мисионер или проповедник.
Представям ти моето човешко разбиране
и в никакъв случай не съм противник на, и не се бъркам в, чуждите разбирания и нюанси на възприемането на вярата в Бог.
Не те съветвам и ти да го правиш.

Не искам да звучи странно или неприемливо от гледна точка на догмата, но не приемам виждането както го представяш: "...това, което описва Матеи е това, което Исус искаше да покаже на апостолите...", поради простата причина, че казаното от Матей е тълкуване и не представлява думите от устата на Исус. Има един друг всеизвестен факт, колкото и да го доктринерстват различните течения в християтството той не може да се промени или игнорира,
а именно, че християнството е религия създадена от Апостол Павел върху скрижалите на Вехтия завет и делата на Христос.

Мисля, че връзката на човек с Бог е прекалено лична и интимна за да се нуждае от насочване, регулиране или вкарвана в рамки, за да търся посредник, който е да е той.

Правилно казваш, че празниците на хората, но са по повод и в чест на някой или нещо.

Православието е приело този празник за един от най-важните, аз не искам да тълкувам, приемам или отхвърлям.
Без да те иронизирам, а можеш да ме приемаш, както желаеш, но Шатроразпъване ще празнуваме, когато приемем религията на старите българи отпреди 20-25 века. Сега това не е невъзможно.

Приемаш ли пълкуването на коментара в пост № 2 - като израз на християнство?
Защото повечето от хората израсли, сред атеизъм у нас, с лека ръка и чисто сърце биха го приели,
но християнски ли и по същество този начин на мислене?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8117056
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47590