Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2010 10:04 - Вътрешноблоговите конфликти и свободната ни изява
Автор: boristodorov56 Категория: Други   
Прочетен: 9209 Коментари: 62 Гласове:
44

Последна промяна: 06.10.2010 15:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    
               image


      Перверзно е всеки да се взема прекалено насериозно след няколко поствания и да започне да налага собствените си представи за света коментирайки настървено в чуждите блогове и противопоставяйки се на автора лично.
     Всеки влиза тук  с различни цели, намерения и възможности, което не дава право на друг да му навира в лицето мръсното си подсъзнание и неизживяните детски комплекси.
     Но повика "Съединението прави силата" тук не важи.
     Няма как да се съюзяваш, с човека, който диагностицира българите с лудост, раздава оценки като последна инстанция, съди другите с мизерните си мерки и от личната си ограниченост и поквареност като морализаторствува за чужда сметка. 
     Не можеш да бъдеш съединен с човек, които не държи на общоприетите морални норми, а изявява личните си чувства, морални катастрофи и оправдава безчовечието противно на гледната точка на обществото и обичайното право - като се оправдава с повелята на времето без чувство за срам, вина и достойнство.
     Грешна е позицията, че блога е отражение или представителна извадка на обществото - просто той изявява моментното състояние на възможностите и начина на мислене на тези, които публикуват едно-друго тук в момента. А те не са никаква представителна извадка на обществото.
    Грешно е да се мисли, че ние избираме политиците и те отразяват състоянето, нивото и желанията на хората. За това мога да изкажа хиляда довода и не искам да разводнявам  до безкрайност.

     Възможността на всеки да публикува свободно без каквото и ограничение е най-голямото богатство, което ни дава нета. Всяко стадо си има мърша, но всеки сам за себе си може да раздели доброто от лошото и да реши в мир със съвестта си как да реагира. Не могат да се слагат предварителни изисквания за коректност и добронамереност, не защото са излишни, а защото всяко ограничение - дори добронамереното се превръща в средство за манипулиране на чуждите мисли, действия и цели.
     Прекалено елементарно е да се опростяват нещата и да се представят само в двуполюсен контраст публикациите тук.
     Реагираме доста емоционално и нерационално, водени от собственият си егоизъм, егоцентризъм и некомпетентност.

     Винаги съм се чудил на хората, които слагат предварителната цедка на коментратите като модерацията, а говорят за свобода.
     От какво се страхуват?
     Могат ли да бъдат спрени онези, които искат да  нараняват или обидят, или да изразят несъгласие и противно мнение?
     Не приемайте прелекалено лично конфликтите тук. Както се  казва в един  постинг - тук са само нашите отражения, а обикновено ги изкривяваме през собствения си нарцисзъм.



image



Гласувай:
44



Следващ постинг
Предишен постинг

1. velichka84 - ИМА ГРАНИЦИ
06.10.2010 10:16
Аз също съм за свободата на словото, особено в контекста на историята ни. Хиляди са умрели за правото ни днес първо да имаме собствена държава, да може да избираме сами управниците си и да може да мислим свободно.
Не одобрявам филтрирането на коментари и защото в спора се ражда истината. Оставям лично всичко, но ми се е налагало да изтривам коментари с нецензурди думи. Когато някой ме нарече к..ва си давам правото да му отнема правото на свободно слово поне в моя блог.
Но това ми се е налагало само един-два пъти, затова не разбирам,защо масово се филтрират коментари. Достатачно е от време на време да се поглеждат и да се изтрият само наистина нецензурните (и деца четат).
Ако ме нарекат глупава и проста например не трия, защото всеки има право след като е чел нещата ми сам да си направи сметката, но да ми преписват професии, които не упражнявам - това е моята граница!
цитирай
2. makont - Здравей, Боре,
06.10.2010 10:22
Вместо коментар, ти желая една усмихната и спорна сряда, другото да оставим на свободния дух!
цитирай
3. panazea - Браво!
06.10.2010 10:29
След един мой невинен постинг , всички скочиха като ужилени и аз се чудя , имам ли право да изразявам собственото си мнение в Моя си блог , или просто да си замълча . Избрах алтернативен вариант. В друг сайт си правя преводите на песните. Щом тук не можеш в собствения си блог да изразиш своето си мнение , за какво да пише? Като всеки превратно ще интерпретира думите ми и ще ми вменява мисли , които не съм имала. Та се чудя ! Имаме ли право на свое мнение? :))
цитирай
4. boristodorov56 - 1. velichka84
06.10.2010 10:32
Човек обикновенно се чувства уязвен от различната мисъл. Тя е като агресия за него и той инстинктивно се огражда в собственото си аз като в крепост. Егоизма е защитна броня, патология, причина за делюзиите, които човек изживява при съприкосновението си със света. Този факт подхранва агресивността ни и изкривените ни реакции за неща, които би следвало да приемаме за сведение и отминаваме безразлично. Личната ни емоция не променя нещата, а само химията в стомашно-чренвият такт.
Личното пространство и нагласа са неприкосновени.
Своботата е от Бога, но си я заслужаваш и ползваш такава, каквато си защитил!
цитирай
5. stela50 - Споделям мнението ти по много въпроси ,boristodorov56 ...
06.10.2010 10:33
Уважавам мнението на всеки от блога ,но думата "анонимен ", поставя дистанция .
Мисля ,че когато не си компетентен в определена област ,можеш да прочетеш ,
но не е необходимо да коментираш - изразявам лично мнение .
Не разбирам необходимостта от филтрирането на коментари ,но има неща ,които наистина трябва да се трият .И съм съгласна ,че не може да няма граница.
Поздрави !
цитирай
6. boristodorov56 - 2. makont
06.10.2010 10:36
Не връзвай мопсчетата - нека си летят!
цитирай
7. tili - Сериозно мнение, сериозни
06.10.2010 10:42
коментари. По принцип съм съгласна, но сложих модерация тази пролет. Опитаха се грубо и непристойно да ме вкарат в някакъв спор, към който нямам никакво отношение. Писах и пост по въпроса. Съжалявам, но на моя територия няма да допусна да се плюят анонимно други хора! Като имаш да кажеш нещо - кажи го открито!
Хубав ден, Боре! Къде ми е рока??? ;-)))
цитирай
8. boristodorov56 - Свободата на изява е най-важното нещо в човешкият живот.
06.10.2010 11:10
panazea написа:
След един мой невинен постинг , всички скочиха като ужилени и аз се чудя , имам ли право да изразявам собственото си мнение в Моя си блог , или просто да си замълча . Избрах алтернативен вариант. В друг сайт си правя преводите на песните. Щом тук не можеш в собствения си блог да изразиш своето си мнение , за какво да пише? Като всеки превратно ще интерпретира думите ми и ще ми вменява мисли , които не съм имала. Та се чудя ! Имаме ли право на свое мнение? :))



Всичко ни пречи, но нищо не може да ни ограници да казваме свободно какво мислим, дори с цената на щетите, които неминуемо ще претърпим.

А глупостта и безотговорността никой не може да спре, а само да си стреми да я ограничи - поне в собствените си действия.

Поздрав.
цитирай
9. boristodorov56 - Права си.
06.10.2010 11:15
stela50 написа:
Уважавам мнението на всеки от блога ,но думата "анонимен ", поставя дистанция .
Мисля ,че когато не си компетентен в определена област ,можеш да прочетеш ,
но не е необходимо да коментираш - изразявам лично мнение .
Не разбирам необходимостта от филтрирането на коментари ,но има неща ,които наистина трябва да се трият .И съм съгласна ,че не може да няма граница.
Поздрави !


Понякога се хвърляме итстинктивно да коментираме без да се премислили, но това е поправимо.
Колкото до анонимността, аз също я отричам и не я оправдавам, но я разбирам.
Лощото е, че анонимността се използа като съюзник в агресивността ни в нетърпимостта си към чуждото мнение, пък било то и грешно. В такива случаи го обръщаме на лична саморазправа с опонента, които се е превъртал във враг.
Дребнаво е, но за някои хора е неизбежно.
Всичко е въпрос на възпитание, манталитет и ценности.
цитирай
10. boristodorov56 - 7. tili
06.10.2010 11:21
Блогът е лично пространство и ти си в правото си да го устройваш както намериш за добре и колкото и да ми се иска - не мога да те упрекна.
Само съм казал мнението си по въпроса в постинга.

Рокът ти за днес е в предният постинг.
Специално за теб подбрах - Grateful Dead!
цитирай
11. nicodima - Боре, ама свободата е също да решиш искаш ли постовете ти да бъдат коментирани...
06.10.2010 11:36
Тук има един блогър, който пише умни и интересни постове, но си е сложил пълна модерация и аз го разбирам - понякога има и граница на поносимост към простотията. Анонимността е най-лесният начин да оклеветиш и нагрубиш някого, благодаря, но анонимни в блога си не искам! Може да са свръхинтелигентни и да предлагат решения за пътувания през Вселената, но анонимността ги прави неясни и несериозни... Имала съм случаи на сериозни разногласия с блогъри, но като видиш, че човекът е с еднопосочна нагласа, разглежда събитието не с акъл, не с информация и осмислянето и, а с емоция и вулкан от негативни коментари, просто няма какво да правиш в блога му, нито той - в твоя. Нагласите за разглеждане на събитията са различни, оттам и въртенето в различни кръгове блогъри - рационални или емоционални.
Поздрави!
цитирай
12. liliyanaandreeva - Подкрепям апела Ви...
06.10.2010 11:45
Да престанем да се държим като преборващи се животни в джунглата на дивата Индия защото това ни доведе до карикатурата " България - вонящ ориенталски клозет ".
цитирай
13. boristodorov56 - 11. nicodima
06.10.2010 11:56
Не мога да кажа нищо против от това, което си написала - различна е мотивацията за присъствието на всеки тук, а постинга ми бе провокиран от една публикация, където го оставих като коментар за кокретния случай.
В крайна сметка всичко опира до взаимната лична търпимост и толерантност, но тава се обуславя от субективни фактори.
цитирай
14. boristodorov56 - 12. liliyanaandreeva
06.10.2010 12:00
Противопоставяне на мисли и идеи, но не е междуличностно хапене!
цитирай
15. pegas08 - Да живее свободата на словото!
06.10.2010 12:16
Волтер.
Другото е пустословие.
На който не му стиска , да не писка.

Аз нося на всичко, като хамалите- и бетон и вар и тухли четворки и безброй псувни и ругатни от ненормалници, без да съм обидил никого и т.н. и т. н.

Накрая, смятам Боре, че си мъдър човек. И знаеш ли защо?

Не заради политиката, тя не ме интересува отдавна. Впрочем, симпатизирам на Канадската социал- либерална партия!

Мъдър си, защото каза на стихоплетците, в пряк текст, че децата няма да им четат дивотиите по читанките, а те- оптимисти до лудост, продължават да се дърлят като политици на мегдан и се дърлят и се дърлят...

Моля те, теб те слушат.
Кажи им го пак, белким млъкнат!
цитирай
16. kosara2008 - ще те цитирам, защото напълно подкрепям изложеното в твоя постинг, което е дори много толерантно за всичко , което се изля и затлачва блога,който пък е частица
06.10.2010 12:17
"Перверзно е всеки да се взема прекалено насериозно след няколко поствания и да започне да налага собствените си представи за света коментирайки настървено в чуждите блогове и противопоставяйки се на автора лично."

това, промени в правилниците, нови отчитания, гласуването..прах е това, на кой му пука на кое място е къде ,големо постижение е нема що, друго е...То-то!!! и

намирисва отдалеч...

благодаря ти за постингът ,Южняко, харизма си ти дано повече хора да го прочетат,за мен е радост че не съм сама...в некои негативнотревожнимисли,


цитирай
17. pegas08 - А мадамата си я бива!
06.10.2010 12:17
Куул!
цитирай
18. boristodorov56 - pegas08
06.10.2010 12:58
Това за читанките го бях забравил, но си е истина.
Права си, че ако продължават да се кълвят като кокошки, блог.бг ще стане известен като кудкудякащият курник и вместо от него да блика поезия ще хвърчат курешки и перушина.
цитирай
19. mikino - Съвсем на място написан пост!
06.10.2010 13:03
До кога някой хора ще изливат злобата си тук не зная...
За цедката на коментари - нямам такава и няма да сложа, защото за мен всеки, който е оставил нещичко в блога ми е важен. Трия само нецензурните и обидни анонимки. Всички останали спорове са излишни - ама кой колко гласове имал, ама кой кого копирал и още куп простотии вече ми се струват банални и само ни губят времето. Единственото, което искам всеки тук да помисли е, аджеба за кфо е тук! И като получи отговор на този въпрос, да се замисли има ли смисъл да е тук ако ни занимава с личните си злобоизлияния!
цитирай
20. ianchefff - общо взето
06.10.2010 13:15
съм съгласен с теб.
ще ти кажа обаче защо сложих модерация. Защото не ми се занимава с глупости, ето затова. Не ми се обяснява, не ми се занимава, даже не ми е кеф вече и да трия простотии. Затова, модерация и всичко е наред. Дето вика една приятелка, няма да ми цапат блога с тъпотиите си я. :)))
Да, говоря за свобода, но във всяко едно свободно общество си има и правила, които трябва да се спазват. Е, в моя блог правилата са такива.
Поздрави.
цитирай
21. cefulesteven - "Перверзно е всеки да се взема ...
06.10.2010 13:27
"Перверзно е всеки да се взема прекалено насериозно след няколко поствания и да започне да налага собствените си представи за света коментирайки настървено в чуждите блогове и противопоставяйки се на автора лично.
Всеки влиза тук с различни цели, намерения и възможности, което не дава право на друг да му навира в лицето мръсното си подсъзнание и неизживяните детски комплекси.
Но повика "Съединението прави силата" тук не важи.
Няма как да се съюзяваш, с човека, който диагностицира българите с лудост, раздава оценки като последна инстанция, съди другите с мизерните си мерки и от личната си ограниченост и поквареност като морализаторствува за чужда сметка. "

Напълно споделям тези редове! Изказал си нещо, което мисля и чувствам и съм писал в различни варианти, но не и толкова стегнато и точно.
А модерацията, която някой въвежда е част от тази логика и пак е в защита на свободата на словото на конкретния блогър, който е прибегнал към нея. Както си писал: "изключено е да се съюзиш" с определен тип хора и си го описал много добре. Всеки и сам си определя правилата в своя блог, ето и ти си забранил с определена своя цел анонимните и си е твое право.
Честно, вече ми е все едно. Блогът не е живота, но лошото е, че живота заприличва на блога.
цитирай
22. frina - Здравей:)
06.10.2010 13:28
Искам само да затвърдя мнението, че свободата и модерацията са несъвместими. Няма такива филми като "Трия само обидните, ругаещите ме, тези без отношение по темата и т.н." Или триеш или не триеш - а какво точно, няма никакво значение.
Абсолютно всеки има право да ти напише каквото иска - ако се изказваш публично, в тълпата винаги ще има възторжени викове на одобрение, хора, които ще те замерят с домати, както и такива, които ще са попаднали на "митинга" случайно и просто искат да ти теглят една, щото нещо им е накипяло. Не са длъжни да знаят за какво става дума, но имат право да кажат каквото искат - и да, това е пълната свобода на словото. Тя идва с цената си и за пореден път установявам, че не сме готови за нея, но искаме да ни се случи...
цитирай
23. bowman - ...
06.10.2010 13:28
Блогът ми си е лична територия , като дойдеш трябва да уважаваш гостите и домакина. Имаш различно мнение , добре ! Твое право е , почнеш ли да псуваш и цапаш това вече е съвсем друга работа , ако сам не разбираш и обяснение не заслужаваш.
цитирай
24. boristodorov56 - 19. mikino
06.10.2010 13:29
Така е, наистина да се чуди човек понякага защо някой хора са тук, какво търсят и очакват да намерят.
цитирай
25. boristodorov56 - 20. ianchefff
06.10.2010 13:31
Така си решил - направил си го.

Това мисля - казъл съм го.

Ето - лесно е - обидени няма, отрицателна енергия също.
.
цитирай
26. boristodorov56 - 21. cefulesteven - Това е стряскаща истина. Обратна връзка или всичко наопъки!
06.10.2010 13:33
"Блогът не е живота, но лошото е, че живота заприличва на блога."
цитирай
27. solinvictus - Щом има анонимни е хубаво да има и ...
06.10.2010 13:39
Щом има анонимни е хубаво да има и модерация .Но повечето мнения в други блогове се пораждат от внушението на автора или неговият опит за това....,и защо да няма опонент?
....само аплаузи в това което казва ,го довежда в един момент в нервна дизкомфорция хехе
поздрав
цитирай
28. toross - Чувството за принадлежност,
06.10.2010 13:39
собствения текст, егоцентризма, лекия егоизъм - това са толкова ценни неща за всяко общество - на мен поне ми се струва, че това е най-страхотното достижение на техн. революция. Не мога да се съглася само с маската на анонимен - типичния донос на анонимника, клюката, да я разпространиш, да се включиш като анонимен доносител - пак български типичен ъгъл на самоизживяване. Иначе - отдавна бягам от модерации и ограничителни мерки - нека всеки да си пише, каквото иска.
Поздрави Боре и успехи във всичко !
цитирай
29. boristodorov56 - Дето се казва взема ми думите от устата!
06.10.2010 13:39
frina написа:
Искам само да затвърдя мнението, че свободата и модерацията са несъвместими. Няма такива филми като "Трия само обидните, ругаещите ме, тези без отношение по темата и т.н." Или триеш или не триеш - а какво точно, няма никакво значение.
Абсолютно всеки има право да ти напише каквото иска - ако се изказваш публично, в тълпата винаги ще има възторжени викове на одобрение, хора, които ще те замерят с домати, както и такива, които ще са попаднали на "митинга" случайно и просто искат да ти теглят една, щото нещо им е накипяло. Не са длъжни да знаят за какво става дума, но имат право да кажат каквото искат - и да, това е пълната свобода на словото. Тя идва с цената си и за пореден път установявам, че не сме готови за нея, но искаме да ни се случи...


От друга страна всеки е изградил представата си за блога си като собствена крепост, в която той еднолично законодателствува и не дава пиле да прехвръкне.
Много лично и индивидуално право, но твърде егоистично е, но разбираемо, а не знам защо не му се ще на човек да чуе неща нелицеприятни. Псувните и обидите не ги приемам за нормално общуване.
цитирай
30. boristodorov56 - 27. lunar
06.10.2010 13:50
Правото на различно мислене е уредено със закон у нас, начините да се отстоява това право са многообразни. Всеки избира своя начин според редица лични подбуди и лични фактори. Понакога те са несъвместими с тези на околните хора, друг път с личните ни емоции - но важното е подбудата да е добронамерена, а не продиктувана от дребнавост и ментална ограниченост.

Можем да одобряваме или не редица чужди постъпки, но не и да ги съдим.
Това също е част от свободната изява на волята.
цитирай
31. nikita6864 - Тодоров,
06.10.2010 13:51
с коментиращите може да си основете една философска школа ;)

* * *

готина машина. напомня за едни БМВ-та ;)))
цитирай
32. boristodorov56 - Напълно споделям.
06.10.2010 13:53
solinvictus написа:
Щом има анонимни е хубаво да има и модерация .Но повечето мнения в други блогове се пораждат от внушението на автора или неговият опит за това....,и защо да няма опонент?
....само аплаузи в това което казва ,го довежда в един момент в нервна дизкомфорция хехе
поздрав


Но обикновено неприемането на анонимните е продиктувано от личните обиди, които сипят. Никой не трие или отрича един нормамен изказ на мнение, които не обижда личностти.
цитирай
33. boristodorov56 - Ицо - креативната провокация е търсена и допустима. Прав си.
06.10.2010 13:56
toross написа:
Чувството за принадлежност,
собствения текст, егоцентризма, лекия егоизъм - това са толкова ценни неща за всяко общество - на мен поне ми се струва, че това е най-страхотното достижение на техн. революция. Не мога да се съглася само с маската на анонимен - типичния донос на анонимника, клюката, да я разпространиш, да се включиш като анонимен доносител - пак български типичен ъгъл на самоизживяване. Иначе - отдавна бягам от модерации и ограничителни мерки - нека всеки да си пише, каквото иска.
Поздрави Боре и успехи във всичко !

цитирай
34. boristodorov56 - 32. nikita6864
06.10.2010 14:01
Госпожице Николаева, размазващата същност на коментарите ти не подлежат на съмнение.
Ударихме го на философска слободия, нали.

За БМВ позна!

цитирай
35. lunar - няма такъв закон, това е волеизявление според собственото гостоприемство ;)
06.10.2010 14:01
boristodorov56 написа:
Правото на различно мислене е уредено със закон у нас, начините да се отстоява това право са многообразни. Всеки избира своя начин според редица лични подбуди и лични фактори. Понакога те са несъвместими с тези на околните хора, друг път с личните ни емоции - но важното е подбудата да е добронамерена, а не продиктувана от дребнавост и ментална ограниченост.

Можем да одобряваме или не редица чужди постъпки, но не и да ги съдим.
Това също е част от свободната изява на волята.


всеки човешки организъм може да стане гостоприемник на свинска тения да речем, но след това ще се наложи спешна инфилтрация на последствията.
ако висиш денонощно в блога или работиш на комп и отвисяването е част от заетостта ти, може и да се оставиш без модерация, защото си насреща ако идва инкасатора, но аз нямам това време, а и не разбрах защо трябва да си смятам блога за обществена тоалетна ако обичам да ми мирише на теменужки? ;););)
цитирай
36. frina - ...
06.10.2010 14:02
Aко целта ни е да си градим оазисни крепости, най-добре е да си пишем сами каквото искаме и да не го публикуваме. Публикувайки го обаче, трябва да поемем и рисковете на разнообразните реакции. Попържните и обидите може и да не са нашата идея за нормално общуване - но в името на свободата те също трябва да съществуват. Можеш да ги приемеш с усмивка, да ги игнорираш, да ги приемеш като своеобразен тест за устойчивост, но ако си радетел за свободното изразяване, не би било редно да ги триеш...

цитирай
37. cefulesteven - Aко целта ни е да си градим оазисни ...
06.10.2010 14:16
frina написа:
Aко целта ни е да си градим оазисни крепости, най-добре е да си пишем сами каквото искаме и да не го публикуваме. Публикувайки го обаче, трябва да поемем и рисковете на разнообразните реакции. Попържните и обидите може и да не са нашата идея за нормално общуване - но в името на свободата те също трябва да съществуват. Можеш да ги приемеш с усмивка, да ги игнорираш, да ги приемеш като своеобразен тест за устойчивост, но ако си радетел за свободното изразяване, не би било редно да ги триеш...




Теоретично: да, но практически какво се получава/?/ примерно: пишеш пост за луната и звездите, в астрономически план. Следва в отговор анонимен стих за луната и звездите, следва в отговор на отговора една критика на цялата поезия в блога, а по отговор на отговора на отговора се включват десетина, които нареждат имена на стотици блогъри, които нямат връзка с конкретния пост. Това са хора, а всеки човек си има свое чувство за достоинство. Ако не ги триеш, просто ги молиш да не се замесват други хора, но товава започват да ти обясняват, че е голямо клише да се пише поезия за луна и звезди, а когато кажеш, че не е поезия, започва тръшкане, че не си понасял критика, модераторите ти са приятели, снимал си порнофилми, дъщеря ти била в затвора, а при опит да обясниш, че нямаш дъщеря следват верижни постинги, че обвиняваш, че дъщерята на трола е била в затвора, щом твърдиш, че той не е казал истината за твоята. Разбира се, масово се четат първо навързаните сто-двеста отзива, после съдържанието на постинга и то се губи. Излиза, че свободата на автора на постинга е зависима от тази на коментиращите. Разбира се, това не се получава с всички постинги, но нещо подобно не е рядко срещан случай. И с годините се натрупва и се стига до крайности, като тази в която ме плаши, че се намира в момента цялата иначе прекрасна като замисъл, доказала резултатите си, платформа.
цитирай
38. ianchefff - тц. Не съм съгласен с това:
06.10.2010 14:56
frina написа:
...Публикувайки го обаче, трябва да поемем и рисковете на разнообразните реакции. Попържните и обидите може и да не са нашата идея за нормално общуване - но в името на свободата те също трябва да съществуват. Можеш да ги приемеш с усмивка, да ги игнорираш, да ги приемеш като своеобразен тест за устойчивост, но ако си радетел за свободното изразяване, не би било редно да ги триеш...



И да обобщим:
Значи, фри, ти си радетелка на свободното изразяване, понеже споделяш по-горе написаното. Окей, супер.
Аз съм човек, който от време на време иска да се себеизразява чрез чукане.
И тъй като ти си обект, който споделя свободното изразяване, искам довечера да те чукам. Словесно и физически. За да се себеизразя свободно.

Ако този вариант ти е краен, можем да измислим нещо друго. Важното е аз да се себизразя свободно и без никой да ми пречи.
И не казвай, че не те кефи, щото аз се насочих към теб, понеже си за свободното изразяване.
Ще прощаваш за директното предложение, но от доста време не съм се себеизразявал. Иначе нищо лично.
цитирай
39. mikino - Искам само да затвърдя мнението, че ...
06.10.2010 15:07
frina написа:
Искам само да затвърдя мнението, че свободата и модерацията са несъвместими. Няма такива филми като "Трия само обидните, ругаещите ме, тези без отношение по темата и т.н." Или триеш или не триеш - а какво точно, няма никакво значение.
Абсолютно всеки има право да ти напише каквото иска - ако се изказваш публично, в тълпата винаги ще има възторжени викове на одобрение, хора, които ще те замерят с домати, както и такива, които ще са попаднали на "митинга" случайно и просто искат да ти теглят една, щото нещо им е накипяло. Не са длъжни да знаят за какво става дума, но имат право да кажат каквото искат - и да, това е пълната свобода на словото. Тя идва с цената си и за пореден път установявам, че не сме готови за нея, но искаме да ни се случи...

Не съм убедена, че бих приела в блога ми да "висят" псувни и разни идиотщини извън темата на конкретен пост, да не говорим за личностни нападки! Когато някой от нас пише нещо и разсъждава, това не означава, че налага позиция - той я излага и никой не е задължен да се съгласи - ок, обосновете несъгласието си, но не обиждайте автора. Това говори само за едно - липса на първите 7 годинки!
цитирай
40. haralanov - Здравей!
06.10.2010 15:11
Написаното от теб го споделям и аз!
Без обаче,когато и защото...
Поводи за оправдания винаги се намират.
цитирай
41. ianchefff - охаааа,
06.10.2010 15:12
mikino написа:
frina написа:
Искам само да затвърдя мнението, че свободата и модерацията са несъвместими. Няма такива филми като "Трия само обидните, ругаещите ме, тези без отношение по темата и т.н." Или триеш или не триеш - а какво точно, няма никакво значение.
Абсолютно всеки има право да ти напише каквото иска - ако се изказваш публично, в тълпата винаги ще има възторжени викове на одобрение, хора, които ще те замерят с домати, както и такива, които ще са попаднали на "митинга" случайно и просто искат да ти теглят една, щото нещо им е накипяло. Не са длъжни да знаят за какво става дума, но имат право да кажат каквото искат - и да, това е пълната свобода на словото. Тя идва с цената си и за пореден път установявам, че не сме готови за нея, но искаме да ни се случи...

Не съм убедена, че бих приела в блога ми да "висят" псувни и разни идиотщини извън темата на конкретен пост, да не говорим за личностни нападки! Когато някой от нас пише нещо и разсъждава, това не означава, че налага позиция - той я излага и никой не е задължен да се съгласи - ок, обосновете несъгласието си, но не обиждайте автора. Това говори само за едно - липса на първите 7 годинки!


Охааааа, значи довечера ще се себеизразявам.
фрина, чакам само да кажеш мястото и часа и съм там. Ще бъда като супермен в себеизразяването.
Ако ме разбираш правилно.
:)))
цитирай
42. ianchefff - haralanov,
06.10.2010 15:13
виж, с тебе братче, ще ми е трудно да се себеизразя така, както ще го направя с frina.
Ако ме разбираш, нали... ше прощаваш.
цитирай
43. boristodorov56 - Казвам същото, което твърдиш и ти. Защо го изтъркува обратно?
06.10.2010 15:26
lunar написа:
boristodorov56 написа:
Правото на различно мислене е уредено със закон у нас, начините да се отстоява това право са многообразни. Всеки избира своя начин според редица лични подбуди и лични фактори. Понакога те са несъвместими с тези на околните хора, друг път с личните ни емоции - но важното е подбудата да е добронамерена, а не продиктувана от дребнавост и ментална ограниченост.

Можем да одобряваме или не редица чужди постъпки, но не и да ги съдим.
Това също е част от свободната изява на волята.


всеки човешки организъм може да стане гостоприемник на свинска тения да речем, но след това ще се наложи спешна инфилтрация на последствията.
ако висиш денонощно в блога или работиш на комп и отвисяването е част от заетостта ти, може и да се оставиш без модерация, защото си насреща ако идва инкасатора, но аз нямам това време, а и не разбрах защо трябва да си смятам блога за обществена тоалетна ако обичам да ми мирише на теменужки? ;););)

цитирай
44. lubara - Поздрави, boristodorov56 !
06.10.2010 15:39
Много хубави, стойностни и точни думи.
Когато се регистрирах преди две години и половина, не отговарях на коментариите под постингите ми. Мислех, че не е нужно да любезничим един други. Но после почувствах близки хората, които харесват това, което публикувам. И стана нещо като диалог, като кореспонденция.
Никога не пиша в постинги, които не са ми допаднали или имат коренно различно мнение от моето. Няма смисъл, всеки има право на свое светоусещане.
И за модерациите. За две години и половина само няколко са коментарите под моите неща, които са груби и цинични. Преди време и аз направих филтър. Тези, които ме одобряват, не вярвам да се чувстват засегнати, че мнението им не се публикува веднага. Щом има добронамереност, нека не даваме повод на циничните и грозни слова и нападки на тези, които се омайват от тази възможност. За това е модерацията. А не за неодобрението, но казано по цивилизован начин.
цитирай
45. boristodorov56 - ianchefff - много буквално, а то е само вербално, бе човек.
06.10.2010 15:42
ianchefff написа:
frina написа:
...Публикувайки го обаче, трябва да поемем и рисковете на разнообразните реакции. Попържните и обидите може и да не са нашата идея за нормално общуване - но в името на свободата те също трябва да съществуват. Можеш да ги приемеш с усмивка, да ги игнорираш, да ги приемеш като своеобразен тест за устойчивост, но ако си радетел за свободното изразяване, не би било редно да ги триеш...



И да обобщим:
Значи, фри, ти си радетелка на свободното изразяване, понеже споделяш по-горе написаното. Окей, супер.
Аз съм човек, който от време на време иска да се себеизразява чрез чукане.
И тъй като ти си обект, който споделя свободното изразяване, искам довечера да те чукам. Словесно и физически. За да се себеизразя свободно.

Ако този вариант ти е краен, можем да измислим нещо друго. Важното е аз да се себизразя свободно и без никой да ми пречи.
И не казвай, че не те кефи, щото аз се насочих към теб, понеже си за свободното изразяване.
Ще прощаваш за директното предложение, но от доста време не съм се себеизразявал. Иначе нищо лично.


Примера ти е релефен и натуралистичен.
Само дето си мисля че свободата на изява не обхваща чак тази еуфорична първосигналност, която говори за липса на всякакви задръжки и празноти във възпитанието.
Мисля, че става дъпрос за свободата на творческата самоизява, а не за сексизъм - при това криворазбран.
Опира до взаимно разбиране и самоуважение.
Мачовската изява - тип ББ - се прави в холивудските екшъни, а тук дори не е Боливуд.

Нали разбираш, че не влагам нищо лично?
цитирай
46. boristodorov56 - 45. lubara
06.10.2010 15:58
Търпимостта и толерантността към личността на различно мислещите е в основата на всяко човешко общуване.
Просто няма нужда от лично обиждане - толкова е просто.

Това обаче не се отнася до идеите, които не приемаме.
Там трябва да насочваме усилията си - към оспорване на това, което не приемаме.




цитирай
47. lubara - Така е.
06.10.2010 16:12
Да, нали в спора се ражда истината. Тук вече става дума за това, че не всеки е склонен да влезе в такава полемика. Но щом е цивилизовано, аз съм съгласен.
цитирай
48. ianchefff - борисе, аз отлично те разбирам.
06.10.2010 16:13
Споко.
Но в десетки и стотици коментари към мен и към много други тук в блога, не съм забелязал "взаимно разбиране и самоуважение", както ти го казваш.
Напротив, има го точно обратното: обиди, ругатни, псувни, натуралистични и крайно натуралистични. Мачовски, първосигнални, сексистки и всякакви други от подобен род. Без никаква толерантност и търпимост. Идващи най-вече от анонимни.
И ти ми казваш, че трябва да ги търпя?! Да ги разбирам?!
Понеже имали право да се изразяват?!
Мерси казвам аз на това. Да духат супата.
цитирай
49. zahariada - Здравей!
06.10.2010 16:23
Ето защо те посещавам. Виждаш ли как се употребява свободата! Като проекция на собственото ти неоспоримо мнение като последна инстанция. Аз какво да правя, като дори не искат да ме плюят. Каква дискриминация. Ужас! Съвършено си прав, приятелю. Написал си го точно и разбираемо като за....айде стига!!! Поздрави!!!
цитирай
50. анонимен - Колко символичен постинг!
06.10.2010 17:11
Розовият танк е патент на Чорни. Оня същият, с кенефа.
Тъкмо намясто розово бум. Като чета пишещите кикимори по-горе.
цитирай
51. frina - отговарям на адресираното до мен...
06.10.2010 17:28
Cefulesteven, разбирам за какво говориш - но ми позволи да отбележа, че далеч не е възможно всички да бъдат на еднаква вълна. Ти си публикувал онова, което си искал да напишеш - нечия псувня или ирелевантен коментар няма да те направят по-малко творец и няма да попречат на тези, които желаят, да те прочетат и оценят. Просто се посмей и толкова - нито животът ти зависи от това, нито е наложително са се връзваш и да ги приемаш за чиста монета...

Янчев, както и Борис е казал, вербалното и реалното нямат нищо общо. Нямам никаква причина да се интересувам от твоите физически потребности, но щом си решил да ме напсуваш вербално, си е твое право. То ако от псувни в нета се хващаше, трябваше да съм най-многодетната майка на света.:)
цитирай
52. ianchefff - frina,
06.10.2010 17:40
не съм искал да те обиждам или да те псувам.
Изразих се достатъчно цветно, за да стане ясно отведнъж.
Както казах и малко по-горе няма да допусна простаци да ми цапат блога. Па, ако ще и да не е демократично. Виж ми коментар 49, изразил съм се достатъчно ясно.
Умна си, ще разбереш.
:)))
цитирай
53. ianchefff - frina, относно коментара ти за Стефан,
06.10.2010 17:42
ако става дума за "нечия псувня или ирелевантен коментар" няма абсолютно никакви проблеми. въпросът е съвсем друг. Че някои бастуни си въобразяват, че светът се върти около простотиите и комплексите им и трябва всички да ги търпят, докато си ги избиват.
Е, няма как да стане.
Нъл тъй?
:)
цитирай
54. анонимен - Да кажа и аз,
06.10.2010 22:14
харесва ми твоята дискусия. Личи си, когато се дава смислен тон за разговор:))))
цитирай
55. kalin8 - Постинг-
06.10.2010 23:05
в десятката!!!
Личи си по коментарите...
Поздрав!
Б.
цитирай
56. osi4kata - блог бг е интересно място :)
07.10.2010 02:25
затова и още съм тук. На няколко пъти си тръгвах, но се връщах след броени дни.
Не мога просто да свия байряците и да се предам :))))).

Колкото до модерацията на блог-а ми - това е една от свободите на блог.бг :)
Никой няма право да ми влиза в хола и да се изака по средата му без мое разрешение :))).

Боре, поздрави за написаното!
цитирай
57. анонимен - затова и още съм тук. На няколко пъти ...
07.10.2010 09:38
osi4kata написа:
затова и още съм тук. На няколко пъти си тръгвах, но се връщах след броени дни.
Не мога просто да свия байряците и да се предам :))))).

Колкото до модерацията на блог-а ми - това е една от свободите на блог.бг :)
Никой няма право да ми влиза в хола и да се изака по средата му без мое разрешение :))).

Боре, поздрави за написаното!


Напълно съм съгласна с Осичката, затова и аз държа модерацията!
цитирай
58. kass - boristodorov56
07.10.2010 10:58
Свободата Боре, се гради върху правила, затова редом със свободата на словото има и дела за клевета. Във всеки аспект на нашия живот сме се хванали като удавници за сламка за свободата и крещим с цяло гърло "Свобода, свобода, права" обаче забравяме за отговорността и задълженията, защото свободата е отговорност, а правата - задължения. Човек носи отговорност както за действията си, така и за думите си и ако това звучи твърде сериозно за сайт като блогбг и някакви си коментари и постинги, то нека се замислим защо има понятие като "телефонен тероризъм" например, ми някой си решил да се шегува с хората, какво толкова, свобода... Тъй като сайта е публичен форум за него би трябвало да важат всички правила за обществените порядки и дори клеветите или твърденията с невярно съдържание, подронващи авторитета на който и да било да са наказуеми от закона. Ние можем и да сме много търпелива нация или пък просто хора с кривогъза представа за свобода, но няма ли правила никога няма да бъдем свободни и понеже няма кой да ни защити, остава сами да се защитим чрез модерация и ограничаване свободите на тези, които не поемат отговорност за думите си. Ругатните и псувните са въпрос на култура, но твърдения, че някой е педофил, педераст, измамник или пък публикуван пост тип "зов за помощ" с невярно съдържание и др. от сорта са сериозни неща, които не се оправдават със свободата на словото. Слава Богу няма чак такива ексцесии в блога или поне аз не знам, но е добре да определим границата между свободата и свободията...
Принципно няма против словестните битки, имам против начина по който се водят, но с розови танкове и жени на токчета без военна униформа ми изглежда доста приемливо, някак поетично е :))))
цитирай
59. boristodorov56 - 59. kass
07.10.2010 11:50
За това е думата ми :
"Принципно няма против словестните битки, имам против начина по който се водят, но с розови танкове и жени на токчета без военна униформа ми изглежда доста приемливо, някак поетично е."

Права си, но...
Какво от това, че някой ще ме нарече педераст? - Аз имам внуци вече и тези, които ме познават лично - знаят, че не е истина.
Какво от това, че ще се опитат да се гаврят с мен - нали когато седна на една маса с хора, като теб например, знаят, че не съм чак толкова за подигравка, а нормален човек.
Какво от това, че някой не искал или не можел да разбере какво казвам, нали онези, за които е предназначено писаното ще ме разберат?
Лично мен нищо не може да ме уязви, е вярно - не ми е приятно да ме бъзикат, но
какво значат думите на един човек без никакво достойнство, които сам се е ограничил зад бурката но анонимноста си?
Да се шашкам, че някой друг, освен мен е прочел мърсотията - какво от това -
ако той ме оценява по анонимните и калотиите, а не по казаното от мен - значи толкова по-зле за него и това не бива да ме притеснява.

Всичко е въпрос на лично възприемане и правдива оценка на на собствената си персона и действия.

Така както никой не може да те окаля с глупостите си - по същия начин никой не може да измие онова, което сам ще лепнеш върху себе си.


Аз съм за абсолютната свобода!

Толерантността е въпрос на възпитание, манаталитет, ценности!

По-важно е ние да сме носители на тези ценности - за да има кого да псуват нищите(тъпаците) духом.


Светът не е справедлив!
цитирай
60. kass - boristodorov56
07.10.2010 14:12
Какво от това, питаш, и веднага ти отговарям :)

Какво от това, че роднините на някой доктор знаят, че е почтен, ако нелоялна конкуренция го обвини в некомпетентност или по-лошо във вземне на рушвет?

Какво от това, че някой ще разбере дадена информация неправилно и ще си направи погрешни заключения, но няма да си ги остави за себе си ами ще тръби, че ти си авторът на тези заключения и ще те изкара двуличник или лицемер?

Какво от това? На пръв поглед - нищо!

Почти на принципа "Какво от това" битува българинът и не поема никаква отговорност за нищо. Какво от това, че някой сбъркал, казал, направил, много важно, но от това следват куп последици: какво от това, че Бойко казал, че българите сме лош материал, какво от това, че Доган казал, че всяка партия има обръч от фирми, какво от това??? Еми това, че има етикет, протокол, има задължителни неща и те трябва да се отстояват, да се настоява за тях. Това, че не можем да оправдаваме децата с "какво от това, деца са". Това, че въпроса опира до обществени изисквания, свобода - добре, ама без да прехвърляш границата. Какво от това, че в автобуса яко бичи песента "елате пиленца при батко" на учениците отиващи на училище рано сутрин? Аз не съм за абсолютната свобода, за свободата съобразяваща се с етикета, законите и човешките норми - да, но за абсолютната - не!
Това, че блога е лично пространство и обидите лични не означава трябва да дадем абсолютна свобода на всеки без да се съобразява. Дори във собствената си къща човек се съобразява с близките си, ако не иска да намери вратата заключена или къщата си празна...
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=287597
цитирай
61. boristodorov56 - 61. kass
07.10.2010 16:33
Точно така - какво от това?
Това, че сме склонни да вярваме без да проверим едно или друго обстоятелство доказва собствената ни неблагоразумие и ни прави лековерни жертва на нечия съзнателна чужда злонамереност. Нали сме зрели и разумни хора. Мисълта ми беше, че нищо не може да ни се случи, ако ние не го позволим и се поставим в безпомощност да бъдем засегнати и наранени. От друга страна някои индивиди са склонни да злосторват подтиквани от перманентният си идиотизъм и придобита простотия.
Естествено е никой да не може да се предпази от преднамерената агресивност. Не можем да влияем на нейната внезапност - особенно, ако действието и с нищо не зависи от нас.
Свидетелите на тези действия или събития трябва да раеагират със здрав разум, а не да ги приемат еднозначно и безалтернативно. В подобни случаи човек вярва повече на представите си за някого, отколкото на непозната, скрита и преднамерено
зложелателна постъпка. Нали във всеки човек има и добро начало, а принципно всяко твърдение се доказва, най-вече опетняващите.
Въпросът опира не само до нашата или чуждата наивност, а до принципност и последователност и най-вече в логичността на поведението на всеки въвлечен в публичност - такава, каквото е публикуването в блог.бг.

Мисля, че си наясно от постинга и коментарите ми, че не одобрявам принципно нетолерантността и демонстрирането на недобро възпитание и неприлични поведение и предложения в общунавето ни във виртуала.

Свободата е не само възможност за изява, но и за творческо възприемане на чуждите действия и разумна реакция спрямо тях, което означава съобразяване с всеки човек и обстоятелства, които магат да наранят някого, камо ли да го правим преднамерено.

Абсолютната свобода не е безотговорното държане на тарикат попаднал случайно в
селската баня, когато е женска - бъркайки я с харем на разположение.

Абсолютната свобода е да живееш по Божиите закони в хармония с природата и себеподобните си.
цитирай
62. анонимен - Да живеем по Божийте закони в хармония с природата и цебеподобните си.
13.10.2010 09:25
Всеки преживява своята еволюция. Аз за себе си съм решила, който иска ще отвори очите си,ще види себе си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8111107
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589