Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2011 18:36 - Неизживяните хипита
Автор: boristodorov56 Категория: Други   
Прочетен: 4601 Коментари: 15 Гласове:
26

Последна промяна: 05.07.2011 19:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     image

  Нашето поколение не можа да изживее "пълноценно" и "автентично" хипи вълната у нас, която бе заляла Запада и поради тази причина за нас магията на "секс, наркотиците и рокендрол"-а си остана малко като глижирано клише.
   В България ние бяхме извън света. За нас това, което интуитивно усещахме, беше доста пленително и привлекателно, а недопускането ни до него разгаряше още повече страстите, мераците и въображението ни. Прибавете rock`n`rolla и картинката ще се избистри.
    Как биха ни въздействували наркотиците - бихте си представили от днешната действителност - умножена по три.
    В един подобен спор преди време за филма на М. Форман "Коса" споменах, че вече не мога да понеса нЕкои от левичарските идеи и внушения от онова време, макар, че гледах филма поне хилядо пъти.  
  Сърцето и умът обикновено се разминават във времето с решаващото си въздействие върху натурите ни като индивиди в нашето битие.
  Във всеки случай rock`n`rolla от 60-70 години е най-истинската и неподправена масова музика правена от сърце и душа, която клокочи от идеи и внушения- непостижими за днешните перфектни, но стерилни, рокаджии.
   Моето сърце е още там - в средата на 60-те и 70-те на миналия век.



     На следващия
текст попаднах като търсих илюстрация за постинга си:



      Преди дни ми се случи нещо, което, честно казано, всяка секунда от живота ми съм се молила да не ми се случва.
  В така любимия офис, превърнал се в убежище на средноинтелигентни хора, с които може да си кажеш две приказки без да се подразниш от малоумен отговор, се появи нов индивид.
    По-точно шеф. От много кратък и не много съдържателен разговор с тази персона се подсетих за същества, които също като динозаврите трябваше да са изчезнали отдавна.
    Да, всеки човек е със своята индивидуалност. Убедих се и че хората не трябва да бъдат слагани под общ знаменател.
    Но има едни „организми" на нашата прекрасна планета, които очевидно са се заблудили, попадайки тук.
      Става дума за хипитата. Добре! Не казвам, че не трябва да има мир, любов и всички останали захарни неща в света, определено не. 
     Но хипи движението днес е утайката на и без това разклатеното общество.
      Нека започна от по-далече.
    Какво е хипи, кои хора наричаме „хипи"? Хипарството е неорганизирано движение, което възниква в САЩ през 60-те години на миналия век.
    И до ден днешен не е ясно какво точно е то. Религиозно? Политическо? Културно?
    Нека предположим, че е политическо и главната му цел е да застава срещу идеята за война, по онова време - войната във Виетнам.
   Съпротивата, за която става дума, обаче се простира в границите на... бездействието!
   Протестът на тези хора стига до музикални фестивали, безразборен секс, друсане и... не се сещам за друго, съжалявам.
    Винаги чувате куп приказки от тях за цветята, любовта, слънцето, всичко е толкова прекрасно, невинно и хрисимо - чак да ти се додрайфа.
    Хора, не всички сме напушени от сутрин до вечер, животът има и тежки страни!
   За личната хигиена и дума да не става. Даже древните цивилизации са осъзнавали колко е важна хигиената.
    Как да си обясним тогава, че един съвременен човек от епохата на технологиите ходи с

коса, която може да улови повече насекоми и от паяжина и липсата му на логика и точна мисъл може да се сравни с тази на малко дете?
   Известна доза позитивизъм никога не е излишен, но когато започваш да пропагандираш наркотици и бездействие, работата става сериозна.
    Моят съвет е: ако чуете някъде около вас такива бръщолевеници - опонирайте. Хипитата не бива да се оставят на свобода, те са като животните в зоопарка - кротки, когато са под контрол, но като ги пуснеш на свобода, могат да ти изядат главата.

    P S от новия шеф:
    Лина, за да ти дам възможност да опознаеш от първа ръка тежката част от живота, то от утре си уволнена!




 


Тагове:   живот,   свобода,   rocknroll,   хипита,


Гласувай:
26



1. haralanov - В България ние бяхме извън света.
05.07.2011 18:51
Напълно приемам за себе си,че социалистическият (конц) лагер беше извън света.По тази причина доста от нещата тук са по-скоро имитация.Щурците не имитираха ли Битълс?Българите така и не изживяха своята сексуална революция.Затова и след падането на Берлинската стена медийният пазар беше залят с порно вестници и списания.Закономерно но и за съжаление имаше глад към такива издания.Ако е имало български хипита и те са били имитация на западните.Макар,че тъкмо у нас е било лесно да протестираш срещу войната във Виетнам.Комунистическата власт се страхуваше(и винаги се е страхувала!) от цветни хора.Преди 89-та тия двамата от снимката...Не си ги представям на центъра на София или Пловдив.Биха били задържани и арестувани!За по-младите това е непонятно но останалите го знаем.Всички тези неизживяни през времето неща ни пречат и днес да бъдем свободни...Рок и блус музиката движат СРЕЩУ статуквото.Чалгата е музика ПО течението.В нея съпротива няма!Такива ми ти работи...
цитирай
2. haralanov - Каква мисъл ме осени само
05.07.2011 19:06
Където има хипария-няма снобария!
цитирай
3. kass - Протестът на тези хора стига до музикални фестивали, безразборен секс, друсане и... не се сещам за друго, съжалявам.
05.07.2011 19:16
Освен до всичко това и до... цитирам: "най-истинската и неподправена масова музика правена от сърце и душа, която клокочи от идеи и внушения- непостижими за днешните перфектни, но стерилни, рокаджии..." и не само, до ден днешен така наречения технически и цивилизован свят черпи своите капитали върху гърба на бездействащите, мърляви, надрусани и прочие „организми", защото почти няма рок песен от ония времена, която да не е станала рап кавър със съвременно звучене... Но, от долния текст най-много ми хареса финала: "Лина, за да ти дам възможност да опознаеш от първа ръка тежката част от живота, то от утре си уволнена!" ...
Горката Лина, тя не знае какво значи тежък живот и без да си уволнен...
цитирай
4. mamkamu - :)
05.07.2011 20:47
Едно време, когато бях хипи (в края на 80-те) вярвах безрезервно в мотото: Прави любов, а не война! Но не по извратения начин по който управляващите тогава комунисти ни внушаваха за социализма, като основа за световния мир. Те и за това най-много се притесняваха от нас, хипарите...

Сега малко тази идея ми се е трансформирала в: "Прави любов, когато можеш и война, когато се налага да защитиш ценностите си". Нищо общо, а? Одъртяваме и ставаме по-консервативни :)))
цитирай
5. tera - Имам чувството, че коментиралите дотук не са гледали клипа,
05.07.2011 21:18
за да разсъждават толкова сериозно по темата... :)

Като гледах щашнатата физиономия на мацката ми се струва, че това наистина се случава на живо. Как точно им се е получило предвид "оръдията за музициране" за мен е пълна загадка, като се има предвид че хм... не могат прецизно да уцелят само по един клавиш, но знае ли човек......... :))))))))

цитирай
6. 4aiotgluhar4e - Малейййййй, едва не припаднах от смях :)))
05.07.2011 22:52
Тия юнаци дори и да не свирят, заслужават поощрение за идеята за скеч.

Сега по темата. Жалко за Лина и линоподобните. За тях няма никаква опасност да разберат какво е да си свободен и да обичаш като дете. Но всяко нещо с времето си. Явно този век е още по-жесток от предишния. И не ни трябва "Фермата", житейската самоцензура добре ни държи зад решетките.
цитирай
7. syrmaepon - Тези протести и вълни
06.07.2011 08:56
от запад у нас винаги ще бъдат само клишета и мода и истински ще засягат само малко хора.Защото не са наши.В една определена възраст е съвсем нормално човек да протестира срещу системата и на запад гледат на това нормално,даже правят пари от това.))) И на запад малко хора в края на краищата остават извън системата,повечето притръпват.За наркотиците съм съгласна - това не е резултатния протест,а само бягство.
цитирай
8. mikino - Боре, нищо друго не ми идва на акъла в момента освен, да запея:
06.07.2011 09:23
Старите хипари извадиха китари
и от махалата си отиде тишината.
Да живее рокендрола‚ да живее рокендрола‚
да живее рокендрола чак до края на света.

Хармоника извади добрия бате Влади
и стари лунатици завъртяха луди жици.
Да живее рокендрола‚ да живее рокендрола‚
да живее рокендрола чак до края на света.

Бутилчица се мярна, малка, сладка, вярна,
заздрави се колектива и развяха буйна грива.
Да живее рокендрола‚ да живее рокендрола‚
да живее рокендрола чак до края на света.

Агенти на ОФ-ето извикаха ченгето
шапката му хвръкна, да я гони бързо хукна.
Да живее рокендрола‚ да живее рокендрола‚
да живее рокендрола чак до края на света.

баби дядовци и внуци, чуха страшни звуци
всичко живо се събуди и запяха като луди.
Да живее рокендрола‚ да живее рокендрола‚
да живее рокендрола чак до края на света.

Събра се махалата, навъргаля се в тревата
и след рокендрол и жици не останаха девици.
Да живее рокендрола‚ да живее рокендрола‚
да живее рокендрола чак до края на света!!!

Само едно знам: Бившо хипи нЕма! И двамата ми родители все още са!
Нека ти е слънчев и усмихнат деня!
цитирай
9. анонимен - Хипи движението на Запад има своите основания -
06.07.2011 10:03
и социални, и политически, и културни. Пораждат и различни интрепретации. У нас портестът би трябвало да бъде срещу социализма, сокато там е бил против определени ограничения (съществуващи във всяко общество, видяхме го наскоро и във филма "Обществото на мъртвите поети"). Разликата е в мащабите на явленията. Това, което у нас се представяше като упадъчно, там е дало тласък на други явления и напредък. Но хипарията се разпадна, щом бе комерсиализирана. Така става с всеки бунт. )))
Чел си "По пътя" на Керуак. Това е библията на хипитата. какво има там? Много бръщолевения, малко смислени неща, нахаканост, асоциално поведение, пълен провал накрая.
цитирай
10. apostapostoloff - Кой ти е казал, че някои
06.07.2011 10:30
не сме свирили рок и не сме се друсали?! А за груповия секс да не говорим... Борисе, едни се наживяхме, а други се наработихте. Да сте живи и здрави!
цитирай
11. marcusjunius - Борис - ще си позволя да не се съглася ...
06.07.2011 10:35
Борис - ще си позволя да не се съглася с вас. "Коса", както и хипи-движението, НЕ СА левичарски. Те прокламират свободата на личността и индивида, съжителството в малки общности (където може да се постигне истински консенсус) и НЕНАМЕСАТА на държавата във всичко, което касае основни човешки права. Това е точно обратното на "левичарството", такова, каквото сме го виждали. Ако трябва да търсим политическо приближение - то хипи-културата е най-близо до крайнолибералните, либертариански виждания.
цитирай
12. bojo12345 - Клипа е много готин.Поздав за постинга!
06.07.2011 12:30
Клипа ме накара да си спомня един виц от соца.
След като разгледали заводи ,ТКЗС-та,градове и села американска делегация останала с отлични впечатления за нашите деца.Ръководителят затитал Т.Живков.
-Как ги правите тези неща ,че са ви толкова хубави децата?
-Всичко което видяхте го правим с ръцете си,само децата си,без ръце,ако желаете може и на Вас да предадем нашия опит!
цитирай
13. haralanov - До apostapostoloff
06.07.2011 13:58
За теб това ли е Живота?
В правенето на групов секс.
цитирай
14. crusader - По повод левичарството на хипитата се сетих за една поговорка в Германия:
06.07.2011 20:27
Ако на млади години не си бил социалдемократ, значи нямаш сърце.
Ако на стари години си все още социалдемократ, значи нямаш акъл...

Поздрави!
цитирай
15. malkiatprintz - "Протестът на тези хора стига ...
07.07.2011 00:19
"Протестът на тези хора стига до музикални фестивали, безразборен секс, друсане и... не се сещам за друго, съжалявам."

Така де, друго си е
http://www.youtube.com/watch?v=c-zU4F_4Lds&feature=related
:):):)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8128002
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47590