Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2011 19:04 - Изкуство и политика в Китай
Автор: boristodorov56 Категория: Изкуство   
Прочетен: 1490 Коментари: 4 Гласове:
19

Последна промяна: 08.11.2011 19:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image



             Китайският художник опозиционер Ай Вейвей(Ai Weiwei) е принуден от комун.онанистическия режим в Китай да плати 15 млн. юана(2,4 млн. USD) данъци и глоби в инсцениран и непрозрачен съдебен процес.
     Международно аплодирания концептуален артист, който е показвал работите си в Лондон, Ню Йорк и Берлин, е подложен на тази натиск заради постоянните си критики към авторитарното правителство. По-рано тази година Ай е бил арестуван и държан в ареста в продължение на три месеца на фона на общите  репресии срещу недоволството и загриженост в средите на изкуството и обществото, в което той е добре известен като борец за граждански права.
     Свободолюбиви китайски граждани и негови съидейници са започнали уникална кампания за набиране на средства за десидента като по всички възможни начини изпращат пари в дома, в който той живеее - дори обсипват двора му по всевъзможни начини със банкноти, освен преводите по банковите му сметки. До сега над 20 000 души са изпратили близо 840 хил. USD.     
     Художника, който съвсем не е беден човек заявява, че тези пари са само заеми и той ще ги възстанови на своите кредитори като заявява, че "Това показва, че група от хора, които искат да изразят своите становища използват парите си, за да упражнят правото си на вот. В ерата на интернет, обществото има своя собствена преценка и своите собствени ценности."
     Хората  използват тези методи за всеобща подкрепа на непокорния художник, за да принудят съдът да преразгледа лъжливото си обвинение за неплатените данъци.
    
     Да живее пролетарския интернационализъм и червен Китай!





Тагове:   изкуство,   Китай,   ai weiwei,


Гласувай:
19



1. minavamottuk - Това само показва
08.11.2011 19:07
силата на народа и какво да говорим то си говори само
цитирай
2. tit - Китай става все по-странен!
08.11.2011 21:12
Признавам си, че за пръв път чувам за този художник /за китайски художник изобщо/!
Има десетки начини човек да изрази позиция. В недемократичните страни повечето то тях са опасни за здравето и материалното състояние!:)
цитирай
3. vencivaleri1951 - Добре де Боре, ти сигурен ли си , че маестрото не дължи тези данъци?
09.11.2011 00:12
Тав скалата е силно прогресивна и голямите творци, артисти и проче свободни професии са със сериозен натиск от страна на фиска.
Припомни си със какъв срок затвор бе заплашен Боби Фишер, че игра в Б-д мач със Спаски и каква глоба трябваше та плати/Бог да го прости/ / С нарушаване на имбарго там се занимава данъчната полиция. В нас също впрочем/
цитирай
4. hristo27 - Ако не беше арестуван циганския цар ...
09.11.2011 09:51
Ако не беше арестуван циганския цар Киро, кой щеше да се сети какви данъци на държавата не е платил? А останалите български, цигански, турски и тем подобни мутри кога ще бъдат принудени да направят същото?
Всъщност има един вариант - да ги пратят да правят бизнес за една година в Китай. И там да се правят на интересни като в България...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8127016
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47590