Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2010 13:23 - АЕЦ Белене и д-р Б. Борисов
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 6055 Коментари: 14 Гласове:
23

Последна промяна: 26.02.2010 17:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   image  




     Води се  полемика "за" и  "против" АЕЦ Белене из медиите, в интернет, в политическите среди.
     Кремъл иска да ни наложи АЕЦ Белене да се построи, без дори да се интерисува от нашия интерес. Тропат по масата, кихат под масата, променят мизата. Оставам с чувството, че ако държавата ни откаже този ТЕХЕН проект ще ни пратят главорезите си от Чечения да ни вразумяват. Мисля си, че до хвърляне на атомна бомба по  България - все таки - няма да се стигне, имат здрава пета колона на вербувани от КГБ безродници и рубладжии.
     Пределно ясно стана  дори за неспециалисти - на нас не ни требе - малко скъпичко ни идва тази АЕЦ и съвсем не ни е по джоба точно сега  в тази криза. Не можем 5 год. да заделяме по 2 милиарда евро при положение, че дупките  в здравната система зеят  непокриваеми, а пенсионната система ни съвсем е загазила. Само тези причини са предостатъчни за всеки разумно мислещ и наистина милеещ за страната си политик.
     Но не би ... Всячески се търсят причини това национално харакири да бъде извършено като се развяват  безумни аргументи.
     Били сме вложили 1 милиард и поне още 0,8 милиарда обезщетение сме дължали. Е, да - ама не са 10-12 милиарда още!!! Да не говорим, че ползата съвсем не е никак ясна, дори пазар на произведената ел. енергия няма. 
     За Кремъл - това е страхотно изгоден и незаменим проект от всяка гледна точка на техните геополитически и енергийни стремежи. Само като се прибави факта, че след 15-20 години АЕЦ Козлодуй ще преустанови работа - изведнъж стават ясни подлите кроежи на "братска" Русия - па ако им я построим със заеми от тях - това ще бъде истинско и недвусмислено  НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО И САМОУБИЙСТВО!
     Из руските интернет издания се говори за 80 % собственост на Русия и само 20 % за България като за свършен факт.
     Дори съм  готов да им повярвам, че това май е наложено.

     Мисля си, че има вариант да бъде факт АЕЦ-а и да бъде взаимно изгодно , `и за двете страни - като строежа  стане на наша земя за сметка на Русия и срещу 49% от собствеността.  
     Просто, ясно и точно.

      Д-р Б. Борисов се хвалеше наляво и надясно, че не търпи чуждо мнение да му бъде  налагано със сила и който го познавал знаел, че при него това не минавало. Сега от официален Кремъл го  притискат и искат да налагат темпото и стила, дори бих казал, че го мачкат с волно съчетоние  на средства и похвати.
 
      Е, докторе, защо не чуваме  категорични мнения по въпроса за АЕЦ Белене, а го усукваш като обран евреин.
     
     Трудно е нали  - да дължиш състоянието си на Русия и да  можеш да им откажеш?!

     Промискуитет някакъв те е обладал и се криеш като шумкарин в обран бостан.

     Ха, да те видим пич ли си или мижитурка(последната дума смятах да бъде друга)!
        


Тагове:   Белене,   АЕЦ,


Гласувай:
23



1. boristodorov56 - От: Евстати Генов Министър ...
26.02.2010 13:57


От: Евстати Генов
Министър Трайчо Трайков навит да строим, сините – не

Около един час министърът на икономиката Трайчо Трайков отговаря на депутатски въпроси, за да защити строежа на втората атомна електроцентрала в България – АЕЦ „Белене”.

Според него заемът от 2 милиарда евро, който ще получим от Русия, много прилича на заем, но не бил точно това.

„По форма няма нищо общо”, аргументира се Трайков. Разликата била, че кредиторът ще си получи парите обратно, но не от българския данъкоплатец, а от печалбата на проекта, естествено, ако има такава.

Тезата на министъра на икономиката е, че риск за българския бюджет няма, той е само за рунаците.

Такава оферта към тройната коалиция не е имало, похвали се Трайчо Трайков пред репортери в кулоарите на парламента.

Още по темата50% от АЕЦ Белене може да останат българскиРусия: Даваме ви €2 млрд. за строежа на АЕЦ "Белене"Русия напира да бъде акционер в АЕЦ "Белене"

Единствените противници на строежа на АЕЦ „Белене” в българския парламент се оказаха депутатите от „Синята коалиция”.

Мартин Димитров изтъкна редица аргументи. Първо, че се започва проект за 20 милиарда лева, без да е ясно финансирането. Второ, че политиката ни трябва да бъде насочена първо към енергийната ефективност, защото загубите на енергия у нас са в пъти по-високи от тези в Германия и Италия. Трето, че проектът стартира, без да е ясно дали това ще се отрази по някакъв начин върху цената на тока. Четвърто, че АЕЦ „Белене” не е необходима за вътрешното потребление, а няма осигурен пазар. Пето, че може да се окаже по-изгодно изграждането на още два реактора в АЕЦ „Козлодуй”. Шесто, че няма къде да се съхранява ядреният отпадък.

„Проектът за АЕЦ "Белене" може да се окаже най-бързият начин за връщане на БСП и ДПС на власт”, обърна се към Трайков Мартин Димитров.

Той призова ГЕРБ да не прави тази грешка, да не замазва гафа на тройната коалиция.

„По времето на комунизма имаше практика – първо се строи нещо, след това се гледат проектите и се преценява има ли смисъл от него. АЕЦ "Белене" е в същото положение”, атакува Иван Костов веднага след това.

Той попита Трайков дали мнението на консултанта ще се вземе предвид. „Вие, като модерен, млад човек, който идва от бизнеса и знае, че нещата трябва да стават смислено – имате ли намерение да подходите по този начин?”, попита Командира.

Иван Иванов, също от „Синята коалиция”, посочи, че няма никакъв интерес от страна на чуждите инвеститори. Според него, ако АЕЦ „Белене” беше икономически изгоден проект – те трябваше да чакат на опашка.

Трайчо Трайков обясни, че решението за започване на работата по АЕЦ „Белене” се взима предвид ситуацията, в която се намираме. Според него, ако има обществен консенсус за това да се каже „край” и да бъдат заробени над 1 милиард и половина евро – то правителството ще го направи. Трайков увери, че ще има стратегически инвеститор, но на по-късен етап.

„Изключва се възможността в даден етап от проекта руската страна да придобие по-голям дял от нас”, категоричен беше министърът.

И опозицията подкрепи АЕЦ „Белене”, но с някои забележки. Рамадан Ататалай от ДПС попита колко сме загубили заради забавянето на проекта. Бившият министър Петър Димитров се интересува кога ще се възстанови строителството.

Той даде пример с Турция, Албания и Хърватска, Гърция, Сърбия и Македония, които строят ядрени мощности. „Ако не побързаме, няма да има пазар”, притесни се Димитров.

Румен Петков пък допълни, че в условията на криза откриването на 10 000 работни места в Белене не може да се пренебрегне.

Социалистите цитираха проучване, според което над 70% от българите одобряват проекта. В Белене този процент е почти 100.

Възможно е хората в този град да са на това мнение, без да знаят какво ще се случи с ядрения отпадък. По думите на министъра на икономиката съхранението на отработено ядрено гориво е световен проблем. Според Трайчо Трайков радиоактивните отпадъци от АЕЦ „Белене” ще се съхраняват на площадката през следващите 50 години.

От „Синята коалиция” пък представиха своята сметка за проекта. Ако се откажем сега – ще платим солено около 1 милиард евро. Ако го направим след 2 години, което според десницата ще се случи, ще ни струва 2 милиарда и половина евро.


На свой ред финансовият министър Симеон Дянков бе обаче категоричен, че нито от бюджета на тази, нито от бюджетите на която и да е следваща година ще отпусне пари за финансиране на АЕЦ „Белене“.


цитирай
2. thetrooper - АЕЦ "Белене"
26.02.2010 14:38
не трябва да бъде строена в никакъв случай. На никаква цена. При никакви условия. Това е един проект, при който българия няма абсолютно никакви ползи.

През 2015г. по директива на ЕС минимум 16% от произвежданата в страната ел. енергия трябва да идва от възобновяеми източници...
цитирай
3. panazea - Борисееееееееее,
26.02.2010 14:42
ето го моят коментар! Мен ме анатемосаха!
http://panazea.blog.bg/technology/2010/02/24/kogato-kapanyt-shtrakne.499248
цитирай
4. анонимен - Както вече се коментира,
26.02.2010 15:57
а и в моя текст го има, трябва да се набляга на енергийната ефективност и на възобновяемата енергия, а не да се хвърлят милиарди за тоя дето клати гората.
Долу енергийната ядрена мафия!
цитирай
5. haralanov - Сигурен съм,че...
26.02.2010 16:00
Б.Б. е кандисал вече,руснаците да си построят тяхната АЕЦ ,,Белене,,.Нищо,че е за европейско развитие на България.Така постига поне две цели.Изкарване докрай на мандата.Прибирането на някое и друго милионче,от приближени или приятели.Чудя се,при положение,че нямаме силна индустрия а икономиката ни едва крета,ще излезе,че АЕЦ-а ще е за електрическите крушки по домовете ни!
цитирай
6. анонимен - Май трябва да се върви
26.02.2010 17:29
към предсрочни избори.
цитирай
7. boristodorov56 - 6. parasol
26.02.2010 17:32
На Доктора вяма да му хареса.
цитирай
8. demokratizator - Дано някой се вслуша в здравия разум
27.02.2010 01:22
За мен лично от правителството единствено Дянков се прояви като национално отговорен политик. Да се надяваме, че ще си държи на думата и пари от нашата каса няма да се дават за това мегаломанско начинание.
цитирай
9. chara - Може да не ви хареса това, което ще напиша, но ...
27.02.2010 09:00
Преди години архитект-инженера на Белене
Бого Манчев сподели: "ние да похарчим 1 млрд. в Белене, пък да видим после как няма да се построи ..."
Това изказване ме кара да мисля, че Белене ще се строи!!!
Щото ... Бого ги разбира тия работи ... много, ама много ги разбира!
Тя енергийната мафия си знае работата!
цитирай
10. boristodorov56 - 11. chara
27.02.2010 10:02
Знам, знам.
цитирай
11. ploudinperper - Финансиране България няма въ...
27.02.2010 10:08
Финансиране
България няма възможност да продължава финансирането по проекта, призна министър Трайков. Мажоритарният собственик НЕК няма пари. Стратегическият инвеститор RWE се отказа от проекта преди година. С нищо до този момент не помогнаха визитите на Бойко Борисов във Франция, САЩ и Германия, където призоваваше местните големи енергийни компании да се включат в проекта. Затова и правителството прие руското предложение Москва да предостави финансиране до навлизането на стратегическия инвеститор, коментира за в. Пари Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум.
Колкото средства са необходими, толкова ще дадем, заяви генералният директор на Росатом Сергей Кириенко. Според разчетите на руската компания за 2010 г. ще са необходими 700-800 млн. EUR. Тъй като вече изминаха два месеца, краят на февруари сме, достатъчни са 300-400 млн. EUR за изпълнение на дейностите, смята Кириенко. Тази сума била за необходимото оборудване. То се произвежда в Русия, Германия и Франция. Финансовите нужди пък за 2011 г. ще зависят от обема на дейностите, но става дума за около 1-1.5 млрд. EUR, заяви Кириенко.
цитирай
12. karambol5 - Нас ни не требе. Да си вземат техния ...
27.02.2010 10:50
Нас ни не требе.Да си вземат техния си проект и да си го строят у тех си.Баси ,писна ми от това да ми налагат чужди интереси.Като толкова я искат АЕЦ-а - да си го взимат ида си го носят армаган у Русия.
Ние си имаме Козлодуй ,който с едно разширение ще свърши прекрасна работа.
Петата колона да не ме нерви ,щот съм доста луд !
цитирай
13. boristodorov56 - 14. karambol5
27.02.2010 11:24
Просто изведнъж стана ясно, че цялата гмеж от
от политическата паплач в България се държи изкъсо по един или друг начин от тайните служби на Русия.

За съжаление винаги е било така от 1878 год до днес - за знаещите историята ни - това не е новост.

Въпросът е - какво ще правим!
цитирай
14. boristodorov56 - Всеки може да направи сравнение:
27.02.2010 12:05

Източник:

http://www.moneytimes.ru/encyclopedia/16698.html

"Российский атомный прорыв... во Вьетнаме

Консорциум ведущих промышленных японских корпораций (Toshiba, Mitsubishi Heavy Industries, Hitachi) проиграл "Росатому" битву за право построить первую во Вьетнаме, да и во всей Юго-Восточной Азии атомную электростанцию.
По информации влиятельной японской деловой газеты Nikkei, вьетнамская энергетическая компания EVN уже представила в правительство документ, согласно которому именно российская государственная корпорация будет сооружать АЭС. Сомнений в утверждении этой кандидатуры нет. То же самое подтвердили некоторые российские источники и ряд зарубежных информационных агентств.

Пока речь идет о строительстве двух энергоблоков мощностью один млн киловатт —


каждый на сумму 2, 7 млрд долларов.



Всего же в рамках реализации национальной атомной программы Ханой планирует возвести две АЭС, по четыре реактора. Цена проекта — 10, 8 млрд долларов.

Напомним, что впервые о возможном строительстве АЭС во Вьетнаме силами советских специалистов заговорили ещё в 1980-е годы. Тогда в центральной части страны уже были определены две площадки. Но СССР рухнул, и до последнего времени об этих проектах не вспоминали."


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8060971
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589