Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2010 10:10 - Банковата афера - люпилня на олигархия - 2
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 4228 Коментари: 5 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   


    3 ЧАСТ 



     Контролът мутира във висша форма на доверие за грабежа 

                                                                                             Григор ЛИЛОВ



     Как и по какъв начин бе организирано "юридически" разграбването на финансовата система на страната още преди началото на прехода, написахме вчера. Покрай скучната иначе "правна" материя започна приватизацията под тезгяха на трезорите и изтекоха над 100 млн. долара в "небитието". 

     Освен възможността за кражби на парите от определени лица, нормативните документи създадоха и друго, може би по-важно предимство. Това бе фактическата забрана към неупълномощените да се включат в далаверата. Типичен пример е изискването за държавна гаранция по отпусканите заеми за частен бизнес. Тя важеше от 1989 г. до първите месеци на 1991 г. Ала ликвидирането на контролната система стана най-голямото улеснение за появата на новата олигархия.

     С един куршум бяха убити три заека. От една страна се заметоха натрупаните дотогава документи за държаните в тайна грандиозни афери на социализма. От друга страна анархията провокира истинско финансово "цунами", което попиля и малкото налични средства в трезорите. Най-сетне псевдоконтролът гарантира ненаказуемостта на старите и новите взломаджии на националното богатство. 



     Как се разчистваше терена?

     Веднага след 10 ноември 1989 г. БКП започна постепенно да се освобождава от несвойствените си функции на "държавност" и партиен контрол върху страната. Операцията бе добре премерена като обществено внушение за промяната към демокрация. Ала също толкова глобална по цел бе другата роля на "самоограничението" - затриването на всякаква възможност за контрол на сенчестите икономически и капиталови процеси.

     Ликвидиран бе Комитетът за държавен и партиен контрол. Задено с него изчезнаха събраните материали за различни золуми при социализма на стойност милиарди тогавашни левове и стотици милиони долари. Едновремено с Комитета бяха "преструктурирани" или направо съкратени контролните звена към различните министерства и институции.

     Орязани докрай бяха правата на Държавния финансов контрол. Случайно или не, първите закони за неговото функциониране бяха приети едва през 1994-1995 г. С по-значими контролни функции останаха единствено данъчните органи, които тепърва трябваше да се създават.

     В системата на МВР започна преструктуриране, в което Стопанска милиция изгуби функциите си. В началото на 1990 г. бе закрито 6-то управление на Държавна сигурност. Официално институцията бе известна като политическата полиция. Неофициално - тя бе един от мозъчните центрове и хранилища на властта за компромати срещу един или друг участващ деец в управлението на страната.

     И досега не се знае кой и къде скъта архивите. Не онези с анализите за дисидентите. Не и другите папки с доносите на втурналите се да правят кариера натегачи. Изчезна трупаната от години информация за скандални финансови афери на високопоставени функционери на БКП и държавата. Става дума за милиарди левове и долари.

     Създаването на нов "банков надзор" в БНБ дозаби пироните в ковчега на контрола. Под тържествения звук на фанфарите европейската организация за структура и работа на централната банка бе закрепена в специален нов закон. Шумотевицата отмина, а необходимите наредби и правилници за регламентирането на банковата дейност се забавиха с години. Така БНБ стана "катализатор" на сенчестите парични процеси.

     Съдебната система и прокуратурата също внесоха лепта в беззаконието. Новите банки се регистрираха или пък пререгистрираха без проблеми въпреки направените закононарушения. Прокуратурата подмина всички сигнали и публикации в пресата за изсмукването на пари. Тя си измиваше ръцете с несъвършеното законодателство. Обаче още преди 1989 г. в Наказателния кодекс имаше достатъчно членове, по които можеха да бъдат подведени под отговорност виновните за грабежа. Текстовете визират документни престъпления, измама, корупция, присвояване и др. престъпления. Най-безобидният от тях предвижда до 3 години затвор.

     Скандално е, че пет години поред няма официално приет отчет на бюджета. Висшият финансов контролен орган в страната - Сметната палата, също си изми ръцете от отговорност за миналото. Тя се насочи към дребни проверки за събираемостта на данъците на фона на развихрилата се навсякъде едра корупция. 



     "Публичността" - свянът, който има престъпността

     "Който контролира миналото, той контролира и бъдещето", тръди известна антиутопия. Вините на социалистическата върхушка за натрупването на външния дълг и обезценката на лева бяха запечатани като в гроб под пелената на информационното затъмнение, спуснато от бившата Парламентарна комисия по деформациите. Тя бе създадена през 1990 г. и неин първи шеф стана Андрей Луканов. После комисията се пое от нов председател - Румен Сербезов и секретар Данаил Главинов. Първият е бивш министър на леката промишленост, а вторият - бивш първи секретар на Ленински РК на БКП в столицата. В тази организация се намираше първичната партийна организация на ЦК на БКП, в която членуваше цялото Политбюро. Парламентарното дирене завърши без резултат и без доклад. Допълнително Държавният финансов контрол, съгласувано с прокуратурата се отказа от запора и забраната върху движимите, недвижимите вещи, имоти и влогове на лица от висшия партиен ешелон. Накрая заведеното съдебно дело към виновните за икономическата катастрофа на страната се "разрои" и така тихомълком бе прекратено.

      На обществото бяха подхвърлени парламентарните комисии. Скритият мотив е, че техните доклади и изводи нямат процесуална сила. Комисията не съди, тя единствено регистрира. Само толкова и колкото й позволят. С гриф "за сведение" или "към дело"...

      Втората поред комисия за финансовите гешефти нищи изчезналия нефтозаем на Световната банка. Ръководеше я тогавашната депутатка Виржиния Велчева. Обемистият доклад по аферата не бе одобрен официално, а адреса на задигнатите 150 млн. долара бе посочен погрешно. 

      Третата комисия за финансовите пирамиди бе създадена на 7 юни миналата година. В крайна сметка след много шум нищо не се случи. Обявеният единодушно като виновен Камен Тошков, шеф на "Банков надзор" още една година запази поста си без последствия.

     Последната парламентарна комисия се превърна в постоянно действаща. Това е комисията по корупцията. Вероятно не от добро нейният заместник-председател Едвин Сугарев предпочете да връчи на прокуратурата събраните документи заедно с "Откритото си писмо" и "Бялата книга" за финансовите афери.

     Утре: кои са имената и адресите на корупцията? Според принципа на Сталин "Кадрите решават всичко" бе им поставена задачата да газят лука или да не решават нищо.

     ---------------------------------------------- 



     Как се имитира справедливост...

     ... Само вилата е над 200 000 лева. Доставените през 1987 г. плочи, телевизор, видеосистема струват 3396 долара. За 3 години е закупена по официален курс валута за 6230 долара и допълнително още 6606 долора, необходими за командировките в чужбина /извън дневните/. "Маздата" е платена с 8000 лева, моторът "Сузуки" - с 410.80 лева. Малко по-скъпи са "Рено"-то 11 П и "Фолсфаген Голф"-ът, придобити през 1988 г.

     Ала Огнян Дойнов не е единственият партиен чорбаджия. Например Пенчо Кубадински е закупил 3 западни леки коли, Емил Христов - също 3, Евгения Живкова е получила "Мерцедес" и "Фолсфаген". Сред всички рекордът е отбелязал Милко Балев с 4 автомобилни мечти. А като "най-ларж" се е показал Владимир Живков, който подарил на приятелката си "БВМ"...

      Изписаните страници от бившия шеф на управление "УБО" генерал Милушев, данни от които току-що прочетохте в карето и резултатите от финансовата ревизия в управлението останаха скрито свидетелство за подвизите на малцината богоизбрани - виновния Тодор Живков и целево избраното му "обкръжение". Дреболии! Сензационна мъгла, зад която се укриват в непрогледната тъмнина на мълчанието милиарди долари и левове.

     Днес с подобни кокошкарски истории - за десетина милиона долара вероятно ще се отърве приятелският кръг "Орион", близък до премиера. Или пък в името на партията "това" поредно обкръжение ще бъде подменено с "онова" - на вече мъртвия Андрей Луканов. 

      ---------------------------------------------- 



     Какво още няма?

     Не е въведена застраховката на депозити. От 1992 г. има предложение банките да отчисляват от 1% до 3% от привлечените средства в специален целеви фонд. Идеята никога не е била обсъждана сериозно. Опитите за гарантиране на депозитите в някои банки посредством застрахователни дружества чрез защита на влога от други банки бяха откровено направени финансови пирамиди.

     От три години се предлага система за междубанков обмен на информация по задълженията на кредитополучателите и неизправните длъжници. БНБ и самите търговски банки са най-големите й противници вместо да бъде обратното.

     Не съществува регистър на залозите, каквито има във всяка бяла държава. Това позволява да се теглят няколко заема, като по тях се залага една и съща стока. Имотите в нотариата се водят по имената на собствениците им вместо по местонахождението им. Така един апартамент може чрез "разиграване" във времето да се ипотекира пред няколко банки. Този проблем е много тежък в провинциалните нотариати.

     БНБ не желае да се ангажира с кредитен рейтинг на финансовите институции и банките. Подобна класификация е въведена по света както от съответните институции, така и от авторитетни агенции, специализирали се в тази област.



     4 ЧАСТ



     Кадрите решават всичко или как се каляваше корупцията 

 

     Ограбването на спестяванията и паричния ресурс бе осигурено юридически и нормативно, разказахме вчера. Но тъканта на аферата, която законово "облече" грабежа за безброй милиарди, добре кореспондираше с тялото под нея. То се представяше от кадрите на финансовата система и техните "кореспонденти" извън банките. 

     Кой кой е? 

     Известната навремето комсомолска и партийна деятелка Станка Шопова се преквалифицира в новите времена в поетеса - казват добра... Другото й "скрито" амплоа е член на борда на Ортодоксалната православна банка. Какво е общото между магията на думите и магията на цифрите, и господ не може да отговори.

     В близо 90 -те банки в страната елитът им е формиран по същото негласно правило. Скандалната Бизнесбанка на Иван Китов се оказа свързана с 6.5 млрд. лева, изтекли от ДСК и насочени за операции на голям нефтен холдинг. Само случайността попречи да изтекат още няколко милиарда. В аферата изплува името на Красимир Премянов като свързващо лице, включително с банкови документи за кредити на родата му. Пресата написа, че банкерите и холдингът са подставените лица на парламентарния лидер.

      Надали - по-скоро той самият е подставено лице. В Бизнесбанката бос е Иван Китов. Навремето тя бе тайно приватизирана, после пък БНБ наложи ограничения заради кредит от 800 млн. лева, отпуснати на фирмата на баща му. Родителят е отговарял за инвестициите на ЦК на БКП. Длъжността е далеч по-съществена отколкото битието на Премянов като комсомолски лидер. Известно е, че всяка кариера иска двигател - "отгоре".

      Ще дадем още един пример - не за друго, а заради безукорността му. Стоян Александров стана шеф на ЦКБ. Той е бивш член на ЦКРК на ДКМС. Точно както депутатът Венцислав Димитров влезе в Пленарния съвет на БНБ, след като премина през комисията по имуществото на комсомола преди 10 ноември 1989 г. Никой не поставя под съмнение, че бившият финансов министър или депутата са честни хора.

     Проблемът е друг: сякаш набирането на висшите кадри задължително изисква някакво номенклатурно минало. Нито повече, нито по-малко. Същото минало, фиксирано в досиета, става удобен инструмент за натиск. Например наскоро г-н Димитров лобираше в Германия за "Мултигруп" заедно с левия депутат Александър Маринов, предложил шефа на ПЧБ за кмет на София. 


     Прегрешиш ли, имаш кариера!


     Най-доверените кадри движат голямата далавера. Например дългодишен заместник-шеф на БНБ по Живково време бе Екатерина Заркова. След избора на нови подуправители от парламента тя се намърда в креслото на ЦКБ. През тази банка са изпрани стотици милиони левове от аферата "Акрам" в Северна България през 1994 г. В нея са замесени десетки членове на Висшия съвет на БСП, председатели на нейни общински съвети, фигури като Андрей Луканов и др. Пьтьом паднаха и пет трупа.

     След две години ЦКБ пак нашумя - с откраднати $ 6 млн. на чужденеца Майкъл Чьорни. Парите бяха преведени по сметките на приятелския кръг "Орион" за капитала на Орсовата банка и неизвестно къде. Май е имало финансиране на БСП. Същото се твърдеше и при случая "Акрам". Чак тогава Заркова бе освободена тихомълком - без да се търси отговорност.

     Друг от подписвалите преводите бе назначен за квестор на поставената под особен надзор "Елитбанк", изнесла над 170 млн. долара от страната. Неин шеф е комсомолецът Иво Георгиев. "В етапа на обявяване в особен надзор има факти за ... престъпна политика относно назначаването на квестори", пише в секретния доклад на МВР. 

     Ани Събева бе сред шефовете на "Биохим", когато се разиграваше тайната й приватизация от Дилян Дорон. Виновният банкер Борис Митев бе отстранен от банката и повече нищо не се чу. Сякаш някой го покри с мълчанието. Самата Събева обаче продължи аферата с беглеца Дорон чрез нови съдружия. И после премина на работа като шеф на ПИМБ, свързана с подземния свят.

     Не е за чудене тази "кариера", както се знае кой стои зад Дилян Дорон. В "Дорон Д" съдружник бе Петър Терзиев - зет на бившия комунистически премиер Георги Атанасов. В Дороновата "Юниън телевижън" участваше Петко Данчев - бивш кандидат-член на Политбюро и много близък до Тодор Живков. Около Дорон са подредени за съдружници всички наши групировки - от "Мултигруп" до скандалния "Орион"... 


     Туморът е в главата


     Когато мозъкът е разстроен, трябва да се лекува. Днес става обратното. 

     В БНБ новият подуправител Евгени Узунов е комсомолски кадър. Родом от Троян, той е шеф на комитетите в Ловеч и София. После е заместник на министрите на финансите, транспорта и пак финансите, когато България обяви мораториума си по външния дълг. Това е партийната кариера.

     Далавераджийската започва през 1991-1992 г. с ръководството на главно управление "Митници". Тези години са начало и разцвет на спекулата с неплатените акцизи за вноса и нарушаване на югоембаргото. После Узунов е шеф в скандалната ПИМБ. Негови колеги в борда бяха асове на борческия подземен свят, убития в Москва банкер Петър Ненков, съдружници на Валентин Моллов. За това време банката се прочу с 3 големи скандала.

     Изборът на сгазилите лука продължи с Николина Мичева, също член на УС на БНБ. От 1991 г. тя е началник управление "държавни кредити" в БНБ, а от 1994 г. - член на Комитета по парична политика. Доскоро беше в ръководството на ДСК, което по политическа поръчка рефинансира в избрани банки над 32 млрд. лева. Парите преминаха в холдинги и групировки и накрая празните трезори фалираха. Това е, което се знае за нея. Не се знае, че неин кум е експрезидентът и бивш член на Политбюро Петър Младенов, че тя самата е снаха на член на живковския Държавен съвет.

     Розалина Нацева - шефката на управление "Емисионно" е бившата партийна секретарка на Централното управление на БНБ. Съпругът й беше отговорен фактор във фалиралата ПЧБ. Сега управлението се предлага от БСП за валутен борд на страната. Има защо - то е двигателят на инфлацията чрез печатницата за пари. Дребна подробност е, че напук на всички финансови правила и логика, банкнотите се сипеха като из рог на изобилие през 1994-1995 г. С тях бе финансиран възхода на българските финансови пирамиди.

     Шефът на "Банковия надзор" Андрей Николов стартира във високите кресла от банка "Сердика". При консолидацията й избухна шумен скандал за прахосани над 20 млн. долара. После ръководеше банка "Славяни". Неин основател е борецът Георги Агафонов, един от съдружниците в първата фирма на бъдещата "Мултигруп". Банката хронически бе в криза и накрая също фалира.

Изглежда нови омазани "кадри", заслужили доверие в големия грабеж, замениха поизносените вече стари муцуни. Изглежда едно финансово-бизнес-политическо крило в БСП надделя над друго. 

      Бившият подуправител на БНБ Емил Хърсев е включен в списъка на "банковата мафия" според секретния доклад на МВР. Баща му е бивш първи секретар на комитет на БКП, а после отговаряше за "специалните операции" в бившето Министерство на външната търговия. Бившият шеф на Валутното управление Стоян Шукеров е забъркан в тъмни и користни финансови транзакции. И Хърсев, и Шукеров активно участваха в операцията с открадването на 150 млн. долара от Световната банка.

     Новият шеф на БНБ г-н Любомир Филипов е бившият шеф на ключовото й управление "Левови операции". Дълги години наред то определяше така наречените кредитни тавани на банките. Известно е, че те раздадоха не само парите, които имат, а и стотици милиарди левове, които никога не са били по техните сметки или в трезорите. Доскорошният подуправител и диригент на банковия холдинг Ганчо Колев бе дълги години заместник-председател на централната банка. Съселянинът на бившия вътрешен министър и член на Политбюро Димитър Стоянов и досега не е дал отговор за движението на средствата по набирателната сметка "Стражица". Тя бе формирана от даренията на стотиците хиляди и милиони хора у нас.

     При такава "приемственост" и новаторство на кадровата банкерска политика нищо и никога не се е променяло у нас! Освен степента на мафиотизиране. 

     

                  Източник:
http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=prestapnost&Number=1942325997&page&view&sb&vc=1
 



Гласувай:
13



1. janvaljan - 4estit praznik
09.09.2010 10:20
DA JIVEE 9-TI SEPTEMVRI. Pozdravi kam vsi4ki sini, 4erveni ,biv6i i nastoq6ti kumanizii ,i za vsi4ki ostanali xora
цитирай
2. ploudinperper - 1. janvaljan
09.09.2010 10:33
Тоя нали знае къде е лудницата?
цитирай
3. janvaljan - Da znam ,tuk
09.09.2010 11:19
Da znam ,tuk
цитирай
4. ok3223 - Напразно се треппеш
10.09.2010 05:12
много истини и много лъжи, затрупани с бръснарска демагогия.
Вони на евтина манипулация от километър.
Оно не може да фърляш с въглищарска лопата "факти и докуменити" в септична яма, като разчиташ на глупостта и наивитета на четящия. Не всички са такива.
Няма я Ив. Костовата приватизация и подвизите по ограбизацията на Бг. икономиката от СДС и пр. паплач, която не е по-добра от Лукановата.
цитирай
5. анонимен - БНБ
14.02.2011 14:20
Пишете и за времето, след това и до днес. Всичко си е същото. Искров да не е по-добър от предишните, а бе оставен втори мандат от Борисов. БНБ се управлява от мутри и от най-гадните ченгета, с богат опит в ДС.
http://renipw.wordpress.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8108292
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589