Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2011 20:09 - Ще приравни ли Медведев Сталин с Хитлер?
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 3583 Коментари: 11 Гласове:
25

Последна промяна: 10.01.2011 20:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image
image                         image
                     Как ще реагират пазителите на Храма на обречените?
                                                                (Снимка от блога на parasol)


     Още този месец на руския президент Дмитрий Медведев ще бъде представен проект за държавна програма под наслов “Национално помиряване и увековечаване на паметта за жертвите на тоталитарния режим”, пише в. “Свободная преса”.
     Изданието се позовава на Александър Аузан от президентския Съвет за развитие на институциите на гражданското общество и човешките права - органа, който разработва проекта. Руското общество все още е “в състояние на гражданска война”, която всъщност “не е приключила през 1922 г.”, заявил Аузан. Заседание на Съвета за “десталинизацията” в Русия се състоя в края на 2010 г., а неговият шеф Михаил Федотов още при встъпването си в длъжност бе обещал да “десталинизира” общественото съзнание на хората в страната, припомня “Свободная преса”.

     Проектът на Съвета предвижда изграждане на мемориали там, където са погребани жертви от репресиите, създаване на музеи, разсекретяване на архиви. Освен това се предлага най-сетне да бъде дадена политическо-правна оценка на тоталитарния режим, посочва мрежовото издание. “Не виждам основания да се надяваме чудесните инициативи на Михаил Федотов да са били чути и подкрепени от висшето ръководство”, твърди обаче руският военен историк Марк Солонин, цитиран в материала. 
     Той заявява, че “няма понятие какво може да се издейства от Медведев” и обяснява скептицизма си с това, че през първите две години от президентския мандат не е направено “нищо по въпроса, освен комисия за борба срещу фалшификацията на историята, а цялата история на нейното създаване издаваше намерение за борба срещу изследванията на историята”.
     Експертът нарича “чисто конюнктурна стъпка” миналогодишния опит да бъде призната отговорността на сталинския режим за ликвидирането на полски военнопленници в Катин край Смоленск в Русия през 1940 г. Без съгласието на Полша “не би могло да се прокарат чрез лобиране много решения на ЕС, които ще са изгодни от гледище на днешното ръководство в Русия”, пояснява той. Основна предпоставка за успешна “десталинизация” трябва да стане “дълбока и честна демократизация на държавата и обществото” в Русия, смята историкът. Той предлага “мащабно историческо ограмотяване” на широките маси в Русия.
     Солонин препоръчва на президента Медведев “цялостно, без никакви уговорки да разсекрети всички документи, създадени преди март 1953 г.” (когато умира Сталин - б. р.) и да отмени с указ всички научни звания и дисертации, защитени преди разпадането на Съветския съюз във факултетите по история, история на КПСС, марксистко-ленинска философия и научен комунизъм. “Режимът на Сталин трябва да бъде определен като агресивен и престъпен, с нищо по-добър от фашисткия режим на Хитлер”, добавя ученият, цитиран от “Свободная преса”.


                                                                      Източник: е-вестник

                                                                                 





Гласувай:
25



Следващ постинг
Предишен постинг

1. boristodorov56 - Как мислете?
10.01.2011 20:31
“Режимът на Сталин трябва да бъде определен като агресивен и престъпен, с нищо по-добър от фашисткия режим на Хитлер” - след подобна формулировка црвените атеисти ще приемат ли премахването на паметника на Чермената армия поробителка?
цитирай
2. hatanasov - Никога.
10.01.2011 23:19
Комунист виновен няма. Трябва първо да изключат Сталин от КПСС. А и Сталин е №1 по броя на репресираните и по степен на жестокостите.
цитирай
3. syrmaepon - Много се съмнявам, че това ще се с...
11.01.2011 07:54
Много се съмнявам,че това ще се случи.А пък и тази комисия "за борба с фалшификациите" не е насочена към руските фалшификации,май тъкмо обратното
"В 2007г е издаден указ на президента,който отменя регионалния компонент в учебниците по история,възлизащ до сега на 25%."Тоест почти е забранено на етносите да изучават своята история
http://syrmaepon.blogspot.com/2009/11/blog-post_10.html
цитирай
4. logistics - Защо им е това.
11.01.2011 10:08
Когато дойде 10 Ноември 1989, баба ми ентусиазирано предаваше събитията на сляпата ми пра-баба: "Свърши се, Комунистите дават властта."
На което жената родена в съвсем друго време и станала свидетел на развитието на цялата история на местния ни комунизъм спокойно без емоции, като един човек за който живота вече е свършил, кротко отвърнала "Не се радвай. С бой я взеха, без бой няма да я пуснат.".

Комунизъма е отдавна повече от политическа система. Той беше превърнат в религия. Ненужно е на руските управници да режат живо месо от родината си. А самата Русия продава достатъчно добре газ, за да има нужда от демокрация. Големите източни колоси като нея и Китай едва ли могат да бъдат управлявани демократично. Има твърде много исторически, културни, политически, демографски предпоставки на изток да не пониква демокрация.
цитирай
5. syrmaepon - Когато дойде 10 Ноември 1989, баба ...
11.01.2011 11:19
logistics написа:
Когато дойде 10 Ноември 1989, баба ми ентусиазирано предаваше събитията на сляпата ми пра-баба: "Свърши се, Комунистите дават властта."
На което жената родена в съвсем друго време и станала свидетел на развитието на цялата история на местния ни комунизъм спокойно без емоции, като един човек за който живота вече е свършил, кротко отвърнала "Не се радвай. С бой я взеха, без бой няма да я пуснат.".

Комунизъма е отдавна повече от политическа система. Той беше превърнат в религия. Ненужно е на руските управници да режат живо месо от родината си. А самата Русия продава достатъчно добре газ, за да има нужда от демокрация. Големите източни колоси като нея и Китай едва ли могат да бъдат управлявани демократично. Има твърде много исторически, културни, политически, демографски предпоставки на изток да не пониква демокрация.

За съжаление може би е вярно...но надеждата умира последна :)
цитирай
6. анонимен - На 2 април 2010 г. Европейският парламент
11.01.2011 12:08
прие резолюция, с която осъди и сложи под един знаменател всички тоталитарни режими (болшевизъм, националсоциализъм, фашизъм), в това число фалангизма (франкизма), разните военни диктатури и прочие авторитарни управления. (Имам постинг за това, но не ми се търси сега).
Може би руската мечка иска да се хареса повече на Европа, ако предприеме подобна стъпка?
О, ако руснаците дойдеха сами да си срутят паметника, нашите червени боклуци с радост щяха да им се притекат на помощ, а нас - да изгонят начаса ;)))
цитирай
7. vencivaleri1951 - Мисля, че въпросът с "Альоша" и паметника в Борисовата градина има решение и то се нарича референдум.
11.01.2011 13:39
Тогава ще се разбере какво е отношението на народа ни към тези знаци от миналото. Много за, много против могат да се поставят за дискусия в блоговете, но в края на краищата ако говорим за гражданско общество трябва да се попита и суверена. Моето мнение по въпроса е, че макар и не воювала в България Червената армия запази целоста на страната ни. Ако солдатчетата не бяха в Берлин аргументите на Молотов, че България не трябва да губи от територията си/както предлагат французи и англичани при мирните преговори/ тъй като се включила в антихитлеристката коалиция и имала сериозно за мащабите си съпротивително движение едва ли щяха да бъдат чути. Това че Жуков бе в Берлин, а не Айзенхауер да кажем в Киев запази целоста ни. България бе единствената страна от пакта която не само, че не загуби територия, но и я увеличи след войната/Добруджа/ Не малка роля споредмен има за това Съветската армия.
цитирай
8. boristodorov56 - 8. vencivaleri1951
11.01.2011 14:26
А като ги строяха и трошаха народни пари - някой пита ли народа?
Това с референдума си е чиста уйдурма и ще го пробутваш на кубинците или корейците!

Мотивите за разпарчетосване на България през 1878 г. и 1944 год. са едни и същи!

Тинтири-минтири и шменти капели, Венци е твоето.

А това за увеличаването на територията на България благодарение на СССР е не само ЛЪЖА, но твърдението си е направо гьонсуратлък, да ме простиш!
Ако червените канибали от Кремъл искаха да увеличат територията на България просто нямаше да принудят помаците от БКП за изтеглят българската войска от Беломорието и островите.

Венци, майна - не ти приляга на възрастта да лъжеш! Моля те, тук влизат още неукрепнали младежи - ще ги извратиш! Недей прави това.

Ще ви ги подарим всичките Альочета, Тодорчета и Сосо`чета да си направите един резерват на атавистични червени деятели, ще ви преброим и ще ви запишем в червената книга на ненужните за бъдещето на страната индивиди и въпроса ще приключи!

Така най-сигурно ще останете за показ и назидание на поколенията.

Нямам предвид лично теб.

Венци, ако това за което пише в постинга се случи и руската държава осъди болшевишкия режим от 1917 до 1991 год. като престъпен - предлагам пак няма да се съгласиш, че този паметник не е наш, а на едни престъпници и вандали, които съсипаха България?!!!


цитирай
9. vencivaleri1951 - Защо бе Боре, защо така демократе...
11.01.2011 17:12
Защо бягате така от референдум. Народа прост ли ти се вижда, недостоен да реши съдбата на това което е направил и да предвиди последствията от едно подобно действие./справка Литва и Латвия/ Ще задам един култов Въпрос на " Инджев и клакьори ООД" Вие г-да къщичка за пиленца правили ли сте, а за кученца...?
Колкото до Беломорието си прав, но наивитета на Сталин да се придържа към подписаното в Ялта е необяснимо. Никой не би могъл да го спре да стигне и до Ламанша тогава, но...Колкото до Куба драги виж класациите къде сме ние, къде са те. Ще ти припомня че при безпрецедентна блокада те са водещи като производител и експортьор на захар, пури, ром и ликьори-Водеща туристическа и медицинска дестинация са...Сега за Сталин. Ти си чувал само занего, докато в семейството ми той доста се е понабъркал. Нали си от Карлово. Отскочи до Богдан и ще видиш паметник/ако с Инджев не сте го бутнали/ на Семко Керезов - разтрелян през 37 като социалдемократ в Киев. Бил е учител и евигрира след 23та. Прадядо на жена ми. Чичо ми бе интерниран в Родопите, а после бе и три години в Монголия командирован защото бе партизанин в Сърбия, а баща ми две години бе в комендантството/Летец?/ по същата причина. Никой не харесва вкъщи Сталин, но Той не е армията и държавата. Нали разбираш, че няма как да стане това. Кой да го направи? Путин и да отрече КГБ определяйки го като престъпна организация. Та той практически върна и химна Боре. Погледни учебниците им и виж какво се пише за този период.
цитирай
10. boristodorov56 - 10. vencivaleri1951
12.01.2011 17:22
Чудя се ще надскочиш ли доктринерството си или просто червените не могат да скачат?.
Защо всичките ти разсъждения за политика, история и бъдеще ги пречупваш през призмата на една престъпна доктрина дори, когато се мъчиш да я критикуваш.

С какво толкова е важен за нацията този този циклопски фетиш за да се прави подобен референдум? Не разбираш ли, че той `и сега разделя българите, а представяш ли си какво би се случило, ако няколко месеца хардпромивачите на мозъци и идиоти като теб и мен започнат пропаганда? Можеш ли да си дадеш сметка какво всъщност искаш? Защо постояннно изкарваш на преден план Инджев, сякаш ако не беше той нямаше да е друг и аз, ти и други щяха да си мълчат и траят. Не разбираш ли, че е настъпил краят на демагогията във всичките и фарми. Не само за паметниците, но и за лъжата, с която се дави България? Не разбираш ли, че България си отива, но идиотията на червените канибали не? Какво трябва да се случи още за да разбереш - ти и всички останали, че крачката към пропастта е направена или, впрочем, разбираш, но търсиш вината другаде? Тук даже въпросът не е за Сталин, Димитров, Луканов, а за България? Аз ли не съм наред или онези, които се правят, че не разбират?
Не искам да обиждам жена ти, но ти виждаш ли градацията, изреждайки ми биографията му давайки за пример Стамо или Семко Керезов? Аз бих могъл да посоча друга подобна биография, но вече като драма на цели поколения и до днес.
Пределно ясно ми е, че е невъзможно точно Путин да напрови това, за което става въпрос в постинга. Синът на готвача(отровителят им) на Ленин и Сталин не би могъл да го стори, но ще го направи, ако това му е необходимо, без да се съобразява с твоите емоции и мисли.
Всъщност кому е нужна тази лъжа - на теб и милионите като теб.
За мен това не е въпрос за усмисляне и оценка.

цитирай
11. bloger - Сошол с ума?
12.01.2011 17:28
Газпром есть для всех!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8127882
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47590