Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2011 22:24 - Ян Палах и новата "нормализация" на Постком
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 2163 Коментари: 8 Гласове:
30

Последна промяна: 02.02.2011 22:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
   image Сизифов труд ли е "нормализацията"?



Политическата апатия - имаше я в някогашния соцлагер, има я и днес в посткомунистическите държави.
Какво могат да направят гражданите срещу нея –  пита Елена Никлева и припомня самозапалването на Ян Палах преди 42 години.
  

 

     Саможертвата е акт, който с основание предизвиква не само еднозначно одобрение, особено сред хората, отраснали с гръмките фрази на съветската пропаганда.
      На 16 януари 1969 година студентът Ян Палах се самозапалва в центъра на Прага, за да пробуди чехословашкото общество от дълбокото униние след съветската инвазия в Чехословакия през август 1968, която слага край на Пражката пролет и на опита да се реформира социализма.

imageЯн Палах

Мнозинството се приспособява.  Винаги.
    
След грохота на танковете и жертвите, които пражани дават, особено при защитата на Националното радио, идват летаргията и тъй наречената „нормализация”. Хиляди емигрират, дисидентите остават малцинство.    
     Мнозинството се приспособява. Чехите се затварят в семейството, в приятелския кръг – и в неизбежната малка вила.
    
Днешните пост-тоталитарни общества вече са демокрации, интегрирани в НАТО и Европейския съюз. Но случилото се в Чехословакия преди 42 години е добър повод да се преосмисли новата нормализация, настъпила в посткомунистическото пространство. Да се вгледаме критично в отчуждението от политиката, апатията и безразличието, новото затваряне в личния живот, консуматорството като утеха и заместител на духовните ценности.

          Да хапнем, да пийнем, другото е бош-лаф

      Според едно проучване, чешкото общество в момента все по-усърдно се отдава на хедонизма. Семейството, приятелите, свободното време и хобитата заемат първите места в йерархията на ценностите, а бягството на вилата всеки уикенд отново е рецепта за оцеляване. Чехите са отчуждени от своите политици, от безкрайните скандали, от уморителната повторяемост на корупциионните афери, срещу които сякаш няма лек.
     Като че ли навсякъде в бившите соцстрани една нова апатия замести еуфорията от най-ранния демократичен период. В България хората мълчат и реагират единствено, когато са лично засегнати. Спасяването поединично си остава жизнена философия на много хора.

imageКъде са младите?

 




     Човекът протестира, но само на Запад.
      Отчуждението от политиката, което се материализира в ниска избирателна активност, отдавна бе регистрирано и в западните демокрации. През последните години обаче тенденцията в западните страни се обърна, а гражданското общество все по-често гръмогласно се противопоставя на официалната политика.
     Само от Германия – примери колкото искаш: протестите срещу АЕЦ или срещу новата гара в Щутгарт, например. Нека споменем още стачките и протестите във Франция и различните демонстрации по цял свят, организирани през интернет, които мобилизират най-вече млади хора.
     Споменът за Ян Палах поставя тъкмо въпроса за ролята на най-младите в пост-тоталитарните общества. Какво място заемат те в обществения дебат и в обществените дела? Днес не се налага младите да жертват живота си, за да протестират срещу несвободата (и това е добре!), но за съжаление те все по-често са аполитични, дезинтересирани и по-скоро се приспособяват към условията, отколкото да ги променят.
 
 


 
                                                                    Източник: DW

 



Гласувай:
30



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hatanasov - Чехите и църквата!
03.02.2011 00:42
В ЧССР за разлика от България Църквата винаги беше до народа си, затова чехите бяха много единни. Няколко години след инвазията в Прага се увеличи билета за градски транспорт с 1 крона. Всички като един тръгнаха пеша, независимо с колко ще закъснеят за работа. До вечерта се върна старата цена! Вдигнаха им основните хранителни продукти, всички спряха да ги купуват, а не като нас да се запасяват и до седмица и това го отмениха.
цитирай
2. zaw12929 - на чуждите герои ли ще се възхищаваме и все нашето ще укоряваме
03.02.2011 03:16

И У НАС ИМА ПРОТЕСТИРАЩИ И СЕГА ИМА, НО НИЕ НЯМА ДА ГИ ПРИЗНАЕМ-
нИЕ НЕ МОЖЕ ДА ПРИЗНАЕМ ПРЕДИМСТВО НЯКОМУ
аз например гладувах 23 дни... и само упреци чух...
такъв е животът у нас- различният всички вкупом атакуваме

ВИЕ НАПРИМЕР ВИНАГИ ПИШЕТЕ ПОСТИНГИ, КАТО ПРОКУРОР И ЧАКАТЕ ОБЩЕСТВОТО ДА Е СЪД И ЗАТВОР... ОБЪРКВАТЕ СЕ И ЖИВОТЪТ СИ ОБРИЧАТЕ НА НЕНУЖНА КАУЗА-
у нас е демокрация, несравними сме с Египет и с онива от 1989 ики преди 2007
ТРЯБВА И ПОЛИТИЧЕСКА ЗРЯЛОСТ И ОБИЧ....НАМЕРЕТЕ ГИ.... СПРАВЕТЕ СЕ НЕ ЧАКАЙТЕ ОТ ДРУГИТЕ, А ОТ СЕБЕ СИ...ГОВОРЕНЕТО НЕ Е ДЕЙСТВИЕ, А НАСЪСКВАНЕ НА ДРУГИТЕ
цитирай
3. nicodima - Полша и монополистите!
03.02.2011 09:01
Полското общество също е обединено против условията, накърняващи качеството на живот! До един изтърпяха лишенията, за които бяха убедени от Балцерович, но като един спряха да си плащат парното, когато и там се вдигнаха безумно цените.
У нас - съседите пребъркват пощенските кутии, за да видят плащаш ли, и ако не плащаш, веднага започват да те тормозят : )... ОФ-порядки!
цитирай
4. men - У нас са уникалните идиоти с коеф...
03.02.2011 09:09
У нас са уникалните идиоти с коефициент на"интелигентност"!
цитирай
5. liliyanaandreeva - За мен е унизително да си търся правата с протести вместо да си ги получа като нормално човешко същество с правото на необходимите искове...
03.02.2011 12:56
Първо беше :НЕЗАВИСИМОСТ (станахме същества, от които нищо не зависи)
После стана:НЕУТРАЛИТЕТ (неутрализираха всеки протест)
Сега очакваме: НОРМАЛИЗАЦИЯ (на наднорменото тегло,кръвното,захарта и нервите)

Това са господарски изцепки
на довчерашни жалки отрепки,
дигат гири,правят стойки
ВИП-юнаци и силиконови девойки...
Каква ню-ейдж романтика
на модерната семантика!

цитирай
6. анонимен - Тебе кой те е канил бе идиот?
03.02.2011 14:27
Нали знааеш че там нямаш работа. А тия минуси си ги заври в задника!
цитирай
7. boristodorov56 - 6. kushel - Кич.ел - не се излагай!
03.02.2011 15:37
Бъди мъж, ако можеш!
цитирай
8. sramejlivetsa - И каква е файдата като се бунтуваш? ...
03.02.2011 16:14
И каква е файдата като се бунтуваш? Не подскачахме ли като пъдпъдъци по площадите за да не сме червени? Не палихме ли народното събрание или кво там беше? Не подаваха ли правителства оставки? И кво? Всеки който изберем, като се наака, го изкарваме комунист и гласуваме за друг. Царя комунист, турчина комунист, сега и Бойко, понеже се наака- и той комунист! Следващият който ще изберем и който ще ни излъже и обере, и него ще обвиним, че е комунист. Че така най- лесно. И докога така? Защо тогава избираме все комунисти? Стига с тия комунисти. Двадесет и повече години минаха от тогава. Предполага се , че вече трябва да са измрели тези комунисти. Или май най- накрая трябва да дойде истински комунист, ама хард комунист, за да ни оправи...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8094200
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589