Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2011 18:00 - Създадох група във Фейсбук.
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 6258 Коментари: 26 Гласове:
-42

Последна промяна: 07.05.2011 23:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    


     Ето текста, с който сложих началото на това начинание:

        

     Да се бяга от политичност или политизиране на проблеми засягащи цялото общество, особено от хора, които се стремят да предизвикнат обществен дебат и въвличат в диалог широк кръг от мислещи люде, означава игра с публиката в полза на статуквото и непряко да се подпомага сегашното управление в лошите му практики.

     Някой си играе на детски игрички в помощ на сестрите травеститки ББ и СС.

     Всяка публична стъпка от действие на група хора, без да е адресирана с послание към властта, все едно е отправена към безвъздушното пространство и извънземни неидентификанти.

     Подобни изяви намират добър прием в пенсионерски клубове, клубове по интереси, курсове по икебана, участия при Гала, съспенси на духа, флашмопове за остроумия и още ред удобни и безконфликтни места и мероприятия за разтуха и разнообразие.

     Ние не сме във вакуум в това общество и целият ни живот е под отговорната и пряката опека на избраното и действуващо в рамките на закона управление.
     В негов прерогатив е всичко ставащо в държавата - както за функционирането на обществени, икономически и т.н. структури, връзки и субординации, така и за благоденствието и свободата на изразителите на обществото като цяло - ГРАЖДАНИТЕ - източник на всяка сила и власт, и изконен носител на държавността.

     Без съгласието на гражданите няма сила, няма власт, няма държава!

     Затова е разбираемо защо се внушават настроения на безпомощност и неизбежност на случващия се грандиозен материален и нравствен упадък.
     Затова са разбираеми всички опити да се тласка общественото недоволство и неговия гняв към икономически субекти, чиято единствена грижа и задължение е формирането на добавена стойност и инкасиране на печалби, за които моралът означава добре печелеща организация на групови или лични усилия, ако закона не ги ограничава или поощрява.

     Къде сме ние и къде е ролята на държавата.

     Не е необходимо да се цитират сухи и неработещи членове на Конституцията, удобно крити зад четворни президентски членчета или зад скопени премиерски безхуйства, за да се доказва, че държавата е създадена от хората, но се използва в полза на управляващите - без разлика на политическа генеалогия, агентурно вербуване, на валутно-финансово пристрастяване и гротесктно-скечово изразяване.

     Идеалният вариант - безконфликтно и хармонично съчетаване на интереса на управляващите и техните работодатели - се изразява в осигуряване на условия за живот, образование, здравеопазване и национална сигурност, а още по-точно казано - чрез създаване на справедливи закони принуждаващи всички в държавата да осигуряват тези гарантирани от Конституцията Република България права.
     Прави ли тава управляващата клика в България?
     Очевидно - не!
     Тази непроменяема от нищо реалност изкарва на дневен ред нужда нова регламентация на публично-обществените отношения гражданин - държава.

     Този процес се нарича смяна на системата.

     Още по точно - нова Конституция!

     Какво различие в разпоредбите на една нова Конституция ни е необходимо:

   1. Двукамерен парламент (чиито избор на камерите никога не съвпада по време) с периодична ротация на 1/3 от състава на долната камера, чрез която стъпка да се прекъсне връзката законодателна-изпълнителна власт;
   2. Въвеждане на англосаксонската система на съдопроизводство като въпроса: "виновен" или "не" се решава от 12 членно съдебно жури, което веднъж за винаги ще сложи край на репресивно-търговските практики на все още социалистическия ни съд;
   3. Пряк избор на съдии и прокурори на всички равнища за срок поне за 2,5 мандата на законодателната власт и осигуряване на абсолютната им неприкосновеност;
   4. Лустрация, девоенизиране и деполитизиране на службите за национална сигурност и МВР - с права и задължения, и свера на функциониране описани в Конституцията;
   5. Полицията вън от МВР и организирана на шерифски принцип - под прякото разпореждане на общинските власти, но и с пряк избор на шефа и.
   6. Свободно притежаване на оръжие от всички (с изключение на рецидивисти, психично увредените и бившите служители на тайните служби)  или абсолютна забрана за притежаване на оръжие, от което и да е лице на територията на държавата извън военизираните структори, които са поименно изброени в Конституцията.
   7. Президент с представителни функции и непряк избор от двете камери на парламента за срок от 2,5 от мандата на законодателната власт.

     Ако някой си мисли, че може да накриви шапката на Лукойл или многобройните монополи само с рехави, зле организирани и стихийни улични протести с комбайнерския почерк на Радка Налбантова - при положение, че др.Бойко Рапоня е обвързан със и задължен на Лукойл за финансовия си, имотен и служебен статут, който притежава в момента -
или лъже себе си, или се опитва да манипулира аудиторията.

     Ако към някой трябва да се отправят искания за промяна на нещо в тази страна - то единственият обект на исканията е правителството, за което му плащаме и това е политическо действие, а не говорене през мегафони и возене на клаксони по улиците на градове и паланки.
     Защо, например,протестите против високите цени на горивата не се обвържат с конкретни искания за антимонополно и антикартелно законодателство?
Няма никакъв технически, нито политически проблем за приемането на подобни закони от плужеците на Бойко Рапоня в Парламента, ако умиращия за щастието и благоденствието на народа Премиер, ЖЕЛАЕ да направи това нормативно регулиране на бизнеса и го превърне в  законодателна, и  юридическа реалност.
     Но той не го сторва?
     Значи не желае!
     Защо широко рекламирания и нищо непостигащ протест за високите цени на горивата не издигне призив за пълен бойкот на бензиностанциите на Лукойл, който за няколко седмици ще го принуди да капитулира - това е истинско ефективното действие с напълно постижими цели и неизбежен резултат?
     Защото някой не иска въпроса да се реши, а да се обезличи и маргинализира усилието.

     Ето защо НЕполитическото говорене е игра за печелене на време до изборите и е в помощ на управляващите - то не води до никъде и цели изпускане на парата и отклоняване на общественото внимание в неправилна посока.

     Поради тази причина протестите са обречени на неуспех, а монополите - видно от действията им - се ебават(не можах да измисля по изразителна дума)
с тях.

     Практиката ми в няколко Фейсбук групи се оказа доста печална от гледна точка на възможност за участие в едни предварително обречени надприказвания със съмнителни анонимни участници. Надприказвания и спорове, от които се изцежда рафинирана подкрепа на статуквато и без никакво намерение за някакво политическо действие, сякаш се е събрала шурата от пенсионери на селски мегдан с едничката цел да се псува демокрацията или да се въздиша по непрежалимото ни "светло бъдеще" от соц. миналото.

     Искам още от началото да кажа - участници с неизяснена самоличност, мътна визия, и познати ченгеджийски похвати няма да се толерират, а ще се отстраняват незабавно, ако проявяват деструктивни уклони.








Гласувай:
41



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vmir - Каква нова конституция, какви 5 лева?
08.05.2011 09:19
Българинът страда от тежка алергия към нови и стари закони, които го интересуват САМО до толкова, докато им намери цаката. Докато българинът не се научи да цени закона и реда, всеки нов закон ще го изкушава да се прави на умен, заради което не би се поколебал да подпали държавата си.
цитирай
2. boristodorov56 - 1. vmir -
08.05.2011 09:34
Ще трябва да те разочаровам и да не се съглася с теб.
Българина не познава и не се интересува от законите, но това не означава, че управляващите, както и да се казват те, трябва да злоупотребяват с тях и да ги ги създават в ущърб на интересите на суверена!
Кой цени повече законите и морала - Премиера, когато лобира за тирове с цигари, бирени фабрики, Лукойл, или бай Петър съседа, който нема пари за сирене, но не е посеглан на нищо чуждо?

Матеев - осъзнай се - Бойко е просто един Рапон, така както Сергей е един гей, а Костов боклук, Лудото Яне - нещастник, Аамет Циганина - мазен интересчия!
Но това им се гарантира от третата комунистическа конституция от 1992 год и последвалото го законодателство узаконяващо разграбването на народа!

Надмогни личните си пристрастия.
цитирай
3. syrmaepon - Може би повечето точки са правилни,
08.05.2011 11:00
макар,че ми е малко трудно да преценя.Имам по-големи резрви за произнасянето на присъдата от 12 членно жури.Според мен въпроса не е в журито само ,а и в уликите и тяхната обработка.Тоест не винаги промяната на правилата води до намаляване на корупцията и подобряване на резултатите.Пример е 20 годишния преход.Съзнанието на хората трябва да се промени,самите граждани да пожелаят да извършват контрол,а управляващите веднъж за винаги да разберат,че няма богата държава без богат народ...
цитирай
4. boristodorov56 - 3. syrmaepon
08.05.2011 11:39
Произнасянето на сакралните думи: "виновен" или "невинен" от 12 членно съдебно жури гарантира вземане на решение независимо от външни фактори и единствено неговата санкция гарантира справедливост, а не законност или присъда в угода някому.

цитирай
5. vmir - 2. boristodorov56,
08.05.2011 13:03
boristodorov56 написа:
Ще трябва да те разочаровам и да не се съглася с теб.
Българина не познава и не се интересува от законите, но това не означава, че управляващите, както и да се казват те, трябва да злоупотребяват с тях и да ги ги създават в ущърб на интересите на суверена!
Кой цени повече законите и морала - Премиера, когато лобира за тирове с цигари, бирени фабрики, Лукойл, или бай Петър съседа, който нема пари за сирене, но не е посеглан на нищо чуждо?

Матеев - осъзнай се - Бойко е просто един Рапон, така както Сергей е един гей, а Костов боклук, Лудото Яне - нещастник, Аамет Циганина - мазен интересчия!
Но това им се гарантира от третата комунистическа конституция от 1992 год и последвалото го законодателство узаконяващо разграбването на народа!

Надмогни личните си пристрастия.


Тодоров, ти трябва да се осъзнаеш, като си представиш политиката като резултат и част от всичко останало, ставащо в резултат от разбиране, приказване и действия. “Какво трябва да се прави” e само едно изявление, което по никакъв начин не осигурява случването му, но може да предизвика предотвратяването си, колкото и правилно да изглежда на авторите си, колкото и за пристрастни да обяват останалите. Наливаш вода в мелницата на всички тарикати в политиката, (дай им на тях някой да им прави законите, докато те ги нарушават) но най-вече на лудото Яне помагаш, нали и неговата политическа платформа се “бори” за законодателна революция като теб.
цитирай
6. tomcat - Комунистите комунистите ааааа...
08.05.2011 13:30
Комунистите комунистите ааааааааааааааа мамичката им гадна!
цитирай
7. vmir - 6. tomcat,
08.05.2011 14:13
tomcat написа:
Комунистите комунистите ааааааааааааааа мамичката им гадна!


Днес всички са против комунистите, но най-вече онези, които не признават и демокрацията. “Всички са маскари” e платформата на всеки всезнайко.
цитирай
8. tomcat - вмирчо напиши в гугъл "сар...
08.05.2011 14:23
вмирчо напиши в гугъл "сарказъм"
цитирай
9. vmir - 8. tomcat,
08.05.2011 14:53
tomcat написа:
вмирчо напиши в гугъл "сарказъм"


Грешиш, всезнайко. Общоприетият смисъл е твърде разтегливо понятие за изповядващите религията "всички са маскари".
цитирай
10. boristodorov56 - 5.vmir
08.05.2011 14:58
Дори не ми пука какво иска Лудото Яне, но ако беше слушал какво иска - щеше да си наясно, че това което аз искам няма нищо общо с неговите платени щения.
Поликата не е част всичко станало или останало, а резултат на нечия воля, интереси и визия за света.
Аз показвам представите ми за необхидимите ни промени и не искам да знам как се казва Премиера или Президента, нито пък се впечатлявям кой как мисли, защото за сегашните политици това означава определен похват за скриване на похотливите си страсти.

Ти да не би да си доволен от третата комунистическа Конституция, правосъдието, вътрешният ред и сигурност?
цитирай
11. vmir - 10. boristodorov56,
08.05.2011 15:37
boristodorov56 написа:
Дори не ми пука какво иска Лудото Яне, но ако беше слушал какво иска - щеше да си наясно, че това което аз искам няма нищо общо с неговите платени щения.
Поликата не е част всичко станало или останало, а резултат на нечия воля, интереси и визия за света.
Аз показвам представите ми за необхидимите ни промени и не искам да знам как се казва Премиера или Президента, нито пък се впечатлявям кой как мисли, защото за сегашните политици това означава определен похват за скриване на похотливите си страсти.

Ти да не би да си доволен от третата комунистическа Конституция, правосъдието, вътрешният ред и сигурност?


Някога и аз като теб мислех, че като си кажа какво искам, някой ще се втурне да ми изпълнява желанията. После забелязах, че никой не живее, за да сбъдва желанията на онези, които не се интересуват от него, а живота ме научи, че когато очаквам невъзможното, дочаквам възможно най-лошото.
цитирай
12. haralanov - Без колебания...
08.05.2011 15:38
В групата съм!
цитирай
13. tit - Скромното ми мнение е,
08.05.2011 16:19
че не законите бъркат работат толкоз, колкото Правилниците за приложението им!:)
Обикновено там е заложен ключът от бараката...па и много закони, джанъм!
С различна логика при прилегането ми!
А отностно тове - спазва ли българина законите - той не сварва да ги прочете с всичките им измеменения и допълнения, каймо ли -- да ги спазва!:)
ЛуТница...
Ш`са включа през фейса, де!:))
цитирай
14. despinida - Здрасти Борка,
09.05.2011 09:23
пиши ме в четата...:)
цитирай
15. syrmaepon - Произнасянето на сакралните думи: ...
09.05.2011 09:54
boristodorov56 написа:
Произнасянето на сакралните думи: "виновен" или "невинен" от 12 членно съдебно жури гарантира вземане на решение независимо от външни фактори и единствено неговата санкция гарантира справедливост, а не законност или присъда в угода някому.



Разбирам каква е мисълта ти,но въпросът е че пред тези 12 души трябва да бъдат представен читав доказателствен материал и от двете страни,за да са състояние да вземат каквото и да било безпристрастно решение,а май работата е там ,че дето има хора у нас има само много грешки- с умисъл и без...
цитирай
16. pagan - Напълно съм съгласен с изводите,
09.05.2011 12:11
но имам и едно допълнение. Тъй като всичко се върти около икономиката,- и политика и корумпирани съдии и чиновници, както предлагаш шерифа да се избира пряко, така да се избира и финансовия министър!- Това са двамата зам. премиери в момента. Защото в администрацията назначенията стават въз основа на доверие. (В морала, дипломата, опита, интелекта и пр.) Така ще се избегнат както неволни и умишлени "грешки" при назначението им, така и измиването на ръцете с "финансов проблем"! Разбира се, това не е 100 % решение на проблема, но ще има по- голяма вероятност някой да го познава, и да "сподели" с електората. Освен това трябва да има закон за държавната администрация, според който силата на евентуалното наказание (присъда), да бъде пропорционална на привилегиите, които му се дават от заемания пост, (делегираната власт).

цитирай
17. hamstera - ЕВАЛА БРАТКО!
09.05.2011 13:13
Ако минеш през блога ми, там в последният постинг, ще намериш една такава ЖЕНА! Която ми скри шапката и като говорене, и като визия и като сили! Такива хора трябват на България - ЧЕСТНИ, ГРАМОТНИ И ГОТОВИ ДА СЕ БОРЯТ!
цитирай
18. marystaneva - Борисе,
09.05.2011 19:44
Съгласна съм, че конституцията се нуждае от промяна. Но сега не е подходящият момент. От икономическа гледна точка. Нека отмине кризата.
Иначе, с изключение на т. 6 и личното ти мнение за Бойко Борисов, което не споделям, бих подкрепила останалите предложения. Ако искаш, пиши ме в групата. Поне засега.
цитирай
19. boristodorov56 - Приятели, благодаря за подкрепата!
09.05.2011 20:49
Ще отговоря само на marystaneva, защото мисля, че кризата у нас продължава вече 20 години и ще вършее още толкова.
Нямам толкова излишни години за пропиляване.
Убеден съм, че така разсъждават и останалите българи.
Ако се абстрахираме от личните ми оценки за политическите личности - важно е да се осъзнае, че държавата ни има нужда да се обърне с хастара навън и да се изтръска от въшките, пиявиците и скорпионите.
Колкото по-рано - толкова по-добре.
цитирай
20. pagan - И аз мисля така!
10.05.2011 00:35
Защото, ако направим сметка и да речем, че 500 000 души живеят с приемлива заплата, останалите 7 000 000 са с по 200- 300 лева 7 000 000 Х 300 прави 2,1 милиарда! + 1милиард за първите. Ако брутният вътрешен продукт е 104 милиарда, къде са останалите 100,9 ?! А 20- те % от заплатите? Когато ни "пуснат" в "Шенген", ще ходя да си пазарувам картофи в Германия, Сирене от Франция, Домати от Италия и репички и магданоз от Люксембург и ще ми излиза по- ефтино! А ако продавам вестници или семки в Испания ще печеля повече от корумпиран лекар или ядрен физик в България!
цитирай
21. marystaneva - Борисе, това трябваше да стане преди 22 години.
10.05.2011 14:50
boristodorov56 написа:
...държавата ни има нужда да се обърне с хастара навън и да се изтръска от въшките, пиявиците и скорпионите.
Колкото по-рано - толкова по-добре.


Щеше да е много по-лесно. Сега е по-трудно, защото пипалата им са навсякъде. А и кой мислиш, че ще се наеме да го стори? Да познаваш някой достатъчно луд? /Не и Лудото Яне, моля те!/
Не и някой от тези, които вече са имали тази възможност. А и ние доста се "развалихме"...
Ето какво мисля аз:
http://marystaneva.blog.bg/politika/2011/05/09/a-ti-kakyv-si-lud-li-si-ili-si-geroi.744210
цитирай
22. boristodorov56 - 21. marystaneva
11.05.2011 07:57
Трябваше да стане преди 22 годи., но беше невъзможно, защото промяната беше контролирана и планирана от червените гестаповци.
Така ли ще живеем в кочината - ние, децата ни, внуците ни?
Още 478 години?
цитирай
23. marystaneva - Не, разбира се!
11.05.2011 08:28
Но сега е по-трудно. Въпросът е, че всички знаем какво трябва да се промени, но никой не казва как точно може да стане. И кой е този, който е способен да го направи. Заради това подкрепям усилията на сегашното правителство. Защото виждам как, макар и бавно, нещата се променят. Да, загубиха доста време през първата година. Нямаха политически опит, а и кризата доста помогна. Но ще наваксат, сигурна съм. С този хъс, с който работят, няма да им трябват още 20 години, а много по-малко. Ти си интелигентен човек и сам виждаш разликата в политиката. Само след 2-3 години всички ние ще усетим, че нещата стават по-добре. Време е да спрем да събаряме и всеки път да започваме от нулата - така никога няма да продължим напред. Време е да градим и да надграждаме, ако искаме да постигнем нещо като държава. И да започнем да мислим в перспектива, а не само за днешния ден. България е била и много по-зле, но сме доказали, че можем да имаме и своя Златен век, и своето Възраждане. И ми се струва, че наближава времето за едно ново Възраждане. А интуицията рядко ме е лъгала.
Сега - по-весело! Пий едно кафе, усмихни се на деня и ще видиш, че и той ще ти се усмихне! Позитивните хора не само излъчват, но и привличат позитивна енергия. :) Хубав ден!
цитирай
24. boristodorov56 - 23. marystaneva
11.05.2011 08:36
В интерес на истината - по-зле от сега народа на България никога не е бил - дори през най-черните му години на кърджалийството.
Сега хората са изправени пред невъзможност да се справят с елементарните си проблеми за физическо оцеляване, което съчетано с ширещата се духовна нищета и липса на морал чертае една апокалиптична картина пред бъдещето ни.

Всъщност те разбирам, но мечтите за Златен век и възраждане ми приличат като обещание за светлото бъдище от времето на развития. соц. феодализъм.

Благодаря за пожеланието - мрачен ли изглеждам с тези писания?
цитирай
25. marystaneva - :)
11.05.2011 08:44
Понякога... :)
цитирай
26. momchil - Абсолютно правилно. Подкрепям. ...
14.05.2011 23:41
Абсолютно правилно. Подкрепям. Имах пост на тази тема от преди една година http://momchil.blog.bg/politika/2009/03/26/da-prekonstruirame-bylgariia-otnovo.313621
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8110538
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589