Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2012 12:01 - Наследниците на Волжска България гледат към нас
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 13398 Коментари: 59 Гласове:
27

Последна промяна: 24.04.2012 21:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                                                      ОБРЪЩЕНИЕ 

                   Уляновския  мюфтия в  Руската федерация
                              Сявбян Хазрат Сулейманов





      Мюфтията на Уляновската област на Руската федерация Сявбян Хазрат Сулейманов се обърна към българския народ изразявайки открито етническата принадлежност на татарите към волжко-камския клон на българската народност.
     По-долу предаваме обръщението му без съкращения така както то е
препубликувано в портала на Асоциацията на българите по света.
     Това е първото открито изявление на ислямски духовник в Русия засягащо българския произход на татарите.





 
       
Драги братя и сестри от България!
 
     В течение на няколко поколения народът на Волга официално наричан "татари", беше лишен от своята истинска история.
     В училище, при изучаването на История на Русия, когато се разглеждаха теми за татаро-монголското иго всички погледи се обръщаха към тези ученици, които се наричаха татари. По този начин, за деянията на татаро-монголите по отношение на руснаците тези ученици изпитваха психологическо натоварване и стрес, след което неволно си задаваха въпроса: "Ако ние сме потомци, защо антропологически не приличаме на тях? Защо нашият език, обичаи, традиции, религия, така много се отличават от тяхните?". А да прочетем за произхода на нашия народ нямаше откъде. Даже до преди 20-25 години книгата на известния руски историк, нашия земляк Н.М. Карамзин „История на Руската държава” беше заключена зад седем печата, да не говорим за някаква държава Волжска България и българи.
     Благодарение на ветровете на демократически промени, в средата на 80-те години на миналото столетие, стана възможно да се запознаем със старинните исторически документи и видим истинската наша история, до този момент скрита
зад завеса от лъжи и заблуди. Вероятно, това е правено с умисъл на някои политически сили, така им е било изгодно.
     Един от първите учени, повдигнал въпроса за несъответствието на етнонима „татари” с нашето историческо име, беше академик Абрар Каримулин от Република Татарстан, който написа книгата „Татари: етнос и етноним”. Властите 14 години не разрешаваха нейното публикуване, но през 1987г. тя все пак видя бял свят. Отпечатването и в един голям тираж имаше ефекта на взривена бомба. Народът, като пътник в пустиня страдащ от жажда, откри истината за своята история. Така се отвори темата за произхода на нашия народ и някои учени успяха за малък промеждутък от време да издадат своите трудове.
     Известният археолог Алфред Халиков издаде книгите „500 руски фамилии от българско-татарски произход” и „Кои сме ние Българи или Татари?”. В Оренбург започна да излиза вестник „Болгар иле”. Той публикуваше мнения на много читатели по въпроса за връщането на нашето истинско име „БУЛГАРИ”.
      Върховният муфтия на Русия шейх Тагат Таджутдин ежегодно провежда мероприятие (в г. Болгар), свързани с годишнината от приемането на исляма от нашите български предци.
В средата на юни на това мероприятие от всички региони на Русия се стичат огромно количество народ. Ние сме му благодарни , че по този начин той показва на хиляди хора нашата побеляла от годините история. Но да обърнем поглед към нашата история.
      Ибн-Фадлан, пристигайки от Багдат във Волжска България, по време на цялото си пътуване е водил записки. В тези свои ръкописи той отбелязва, че е срещнал башкирски племена, а пристигайки в земята на българите, открива наличието на джамии и медресета и че в джамиите вече се извършват проповеди.
     Други арабски учени и мисионери също така пишат, че българите имат свои учени, поети, писатели, астрономи, свещенослужители със свои съчинения. Възниква въпрос, защо башкирите до сега са си остали башкири, а българите - при наличие на учени и литературни произведения, познати на целия мусулмански Изток, имащи свой речен флот на Волга и Кама, устояващи своята религия, имащи висока градска и селска култура и построили над 200 града на територията на Поволжието, за неголям период от време - са се превърнали в татари?! В средата на 2006г. по инциатива на    Уляновската просветителска организация „Българско възраждане” се създаде група, в която влязоха известни личности от нашата област и Русия, която се обърна към губернатора на областта и кмета на Уляновск с молба да се разреши поставянето на паметник на известния български поет и хуманист Кулгали (1183 - 1236г.). До 16 години той се е учил в местното медресе, а след това дълги години странства по културните страни на мусулманския Изток. Посетил Хорезм, Герат, Сирия, Иерусалим, Мекка и много други центрове на културата. Срещал се с поети и учени, слушал лекциите на мъдри шейхове - суфисти.
     След завръщането си във Волжска България, Кулгали се занимава с преподавателска дейност. Първата редакция на неговата поема „Кысса-и Йусуф” (Предание за праведния Йосиф) излиза през 1212г. Кулгали загива през 1236г. когато Българската държава пада под ударите на монголо - татарските воиски. Кулгали, като автор на споменатата поема се явява класик на българската писменна литература. Тази книга е безценна перла в световната литература и е голям литературен паметник. Като лирико - епическа поема тя показва всички проблеми, вълнуващи българската общественост. В поемата остро и релефно е представена борбата между доброто и справедливостта със злото, стремежа на хората към духовно съвършенство, щастие и нравственна чистота. Вече осем столетия „Кысса-и Йусуф” продължава активно да живее в писменно-литературното и фолклорно наследство на народа. До революцията през 1918г. книгата на Кулгали се ползва с неизменната народна любов и популярност, широко е разпространена сред мусулманското население на Поволжието. Преиздавана е 80 пъти, а ръкописните и варианти се съхраняват в различни библиотеки и музеи по света. Действително личността на поета и неговото произведение са достойни за увековечаване.
      В поемата си, авторът използва сюжет от свещения Коран сура „Юсуф”. Този сюжет съществува и в библията, нашите православни братя и сестри знаят това ("Ветхий Завет"- Бытие- Глава 37). Пророк Йосиф е общ за нас мусулманите и за християните.
Въобще в нашите конфесии има много общо: това е признаването на единния Творец, създал тази земя и нас; свещените книги изпратени от НЕГО; нашите прародители Адам и Ева; общите пророци Ной (Нух), Мойсей (Муса), Авраам (Ибрагим), Давид (Дауд), Исус (Гайса), Илия (Ильяс). Между впрочем, в свещсния Коран името на Исус се споменава 25 пъти. За Мария (Мариам), майката на Иисус в свещения Коран е заделена цяла сура „Мариам”. Имаме общи понятия за Рая и Ада, а с цел за нравственното възпитание са използувани едни и същи заповеди: не убивай, не кради, не лъжесвидетелствувай, не прелюбодействай и т.н. Даже думата „Амин” се произнася еднакво. Кулгали, като създател на бесценото произведение „Кысса-и Йусуф” в началото на повествованието прославя Всевишния, след това Пророка, неговите сподвижници, а след това светите представители на всички религии. През вековете много поколения на народа на Волжска България са възпитавани в дух на уважение към другите религии, а въпросите за веротърпимостта са актуални винаги, особенно сега. Съвременици на поета-хуманист са Шота Руставели, Низами, авторът на „Слова о полку Игореве”. Трябва да се признае, че личността на Кулгали и неговото произведение няма национални граници, неговото творчество трябва да знае цялата многонационална Русия. Запознати ли са нашите български приятели с неговото произведение? Ако не са, би било знаменателно да се преведе и издаде на български за 830 -годишнина на поета.
     За съжаление, през последните години средствата за масова информация преднамерено превръщат Исляма в религия на терористи и екстремисти. Преследвайки определени цели, някои политически сили желаят да провокират противопоставяне и стълкновения между двете световни конфесии - християнството и мусулманството. Тъй като мусулманите са значителна част от земното кълбо, ежедневно ние слушаме и четем за мусулманите: споменават ни както с положителен, така и с отрицателен оттенък Но, независимо от това внимание от страна на масмедиите, информацията за мусулманите често е предубедена и необективна, което, разбира се, способства за формирането в обществото на лъжливи митове и стереотипи за Исляма и неговите последователи.   
     Традицията съзнателно или неволно да се представят мусулманите в негативна светлина има многовековна история. В трудовете на европейските автори изопачено се представя не само света и моралния облик на мусулманите, но и самата дума „мусулмани”. Тях ги наричаха магометани, мохамедани, сарацини, агаряни, басурмани, което само по себе си е оскърбително за мусулманите. Даже сега общоприетото название „мусулмани” е неточно. „Мусулманин” - това е неточен изказ на думата „муслим” (сравнете английското "Muslim"). В тази връзка е интиресно да си припомним, че в 1964г. II Ватикански събор на Римо - Католическата Църква в своята Декларация - Обръщение към мусулманите, демонстрира своето уважение към тях и промени традиционното латинско написване "musulmanus" на "muslimus".
      Сега повече от 1 милиард човека на Земята смятат основополагаща програма на своя живот Свещеният Коран - изпратеното от Твореца на всичко съществуващо Свещенно Писание, неподправено от човешки измислици и фантазии. Иска ми се да се обърна към нашите православни братя и сестри от България и ги призова да не се поддават на тези провокационни измислици. 
      Още от древноста в самата Волжска България наред с мусулманското население мирно са съществували и христиани и езичници, независимо, че държавата се е считала мусулманска. Понеже Свещеният Коран предписва, че приемането на вярата принудително не се позволява, никой в периода на могъщество на държавата не е принуждавал със сила приемането на Ислямското вероучение на народите от Поволжието - мордва, марийци, чуваши, удмурди - които много години са оставали езичници. В столицата на държавата функционирали православни храмове.
Самите българи без насилие и по собственно желание са приели мусулманството, понеже Тангрианството е послужило като основа за разбирането на новата религия. В нашия народ и досега е запазен израза „Тэнгри ярлыкалсын” ( Нека Тангра да е доволен).
     Самата дума „мусулманин” означава човек вярващ в единния Творец, които живее по законите предписани от Създателя - това е определен начин на живот и своя философия, която не противоречи на написания от Него свещен Коран. Тази книга, като инструкция, предписва на човека кое може и кое не може да върши. Това е както при всеки човек-творец независимо дали е скулптур, художник или конструктор. За да живее неговото творение -дълго и щастливо, с голяма полза за човешкото общество - той пише инструкция за ползването му. Накратко Исламът това е здрав образ на живот, тъй като Господ не желае Неговото творение със своите действия да нанася вреда на своето здраве. Защо се опитвам да обясня на нашите български приятели какво е това Ислам? За да не си мислят, че последователите на тази религия са някакви варвари, екстремисти и терористи. В продължение на много векове на територията на Поволжието историците не са отбелязали каквито и да е стълкновения на религиозна или етническа основа. Манталитетът на нашия народ е сформиран в дух на уважение към другите конфесии и вярвания. За това имат заслуга и произведенията на изключителният български поет - хуманист Кулгали.
     За това, че ние в историческото минало сме били един народ, говорят следните факти: нас ни свързва Тангрианството- религия, която са изповядвали нашите предци още преди приемането на Християнството и Ислама, религия която признава единния бог - Тангра, общ за нас и за почитания от всички български народи баща на нацията хан Кубрат, неговите синове хан Аспарух, хан Котраг, хан Бат Боян. Съхранили са се някои сходства в езика и националните носии и т.н. И което е особенно интересно и ние и вие произнасяме по един и същи начин думата „БЪЛГАР” обединяваща двата братски народа.
     Ние искренно сме благодарни на нашите български приятели, членовете на МАБИК Ангел Христов и Дочо Шипковенски, които посетиха нашия град през октомври миналата година. Те баха и в нашето медресе „Биляр”, носещо името на древния град и първа столица на държавата Волжска България. Аз си спомням, че когато ги посрещнах и прегърнах по братски представителите на България, им казах „ВИЕ СТЕ НАШИ БРАТЯ” в очите им се появиха сълзи.
По примера на угро-финските народи, нашите съседи - марийци, мордва, удмурди, създали връзки с европейските страни (Унгария, Финландия, Естония) отнасящи себе си към фино-угорската езикова група и ние се надяваме с течение на времето да създадем връзки с братския български народ. Също така се надяваме да сътрудничим с всички български религиозни организации. По този начин на равнището на религиозни организации и народната дипломация ние можем да продължим да създаваме и укрепваме връзките межу нашите две братски общности.
     От името на регионалнотодуховно управление на мусулманите в Уляновска област на Русия  искренно желая на целия братски български народ благополучие и процъфтяване!
 
     Мюфтия на Уляновското Регионално Отделение на Централното Духовно Управление на Мусулманите в Русия - Сявбян хазрат Сулейманов



                  image








Гласувай:
29



1. solinvictus - Крайно време е дунавските булгари ...
24.04.2012 13:43
Крайно време е дунавските булгари да почнете да вЕрвате в тенгриянизма и да се обрежете!Тангра Акбар (да му се свети името) ще Ви помага да станете по бързо азиятски сигани!
цитирай
2. boristodorov56 - 1. solinvictus
24.04.2012 14:07
Защо така с лошото?
Някои хора се наричат българи и казват, че сме една кръв. Истина или не - тона не може да бъде повод да знаем какво искат и да им попречим да се наричат българи.
Всеки дунавски българин е израсъл със съзнанието, че коренът му е свързан с Волжска България.
А знайно е, че не сме азиатски сигани.
цитирай
3. solinvictus - Това не е лошо да се наречеш тенгр...
24.04.2012 14:54
Това не е лошо да се наречеш тенгриянски сиганин от Волга.
Но наричайки се българи е вече обида за нашият етнос ,които е съхранил това име/ език с кръвта на дедите си!
А това ,че са намерили измекяри и служещи на чужди доктрини български папагали ,това трябва да се показва на всеки ,който се опитва с менторски тон да прави обобщения ,че тия били българи!

п.п. ама те и български не знаят и не искат даже и да чуят за учене ....те си шпрехат на руски и те ...що за българи са тия?
цитирай
4. nkf - Борисе, имам те за умен човек, та и ...
24.04.2012 15:52
Борисе, имам те за умен човек, та и затова се чудя, как така си публикувал този пропаганден пасквил, на въпросния ходжа? Ама, май не съм прав като казвам "пропаганден", щото пропагандата може и да се основава на истини, а в случая не е така. Тук, значи, имаме целеносочена лъжа.
Абе, тоя ходжа, като е такъв любител на историческите истини, що тъй нарича владетелите ни "ханове", напълно в унисон с панславистката историческа доктрина? Ами то поне веднъж някой от владетелите ни да е носил титлата "хан" разбирам, ама ни един. После, пак тенгрианство, та тенгрианство. Българите били "тенгриани", моля ти се! От къде тази увереност? Какво тенгрианско има в културата ни, обичайте и т.н.? Ами нищо. Да се твърди, че сме били тенгриани, само на базата на един полуразрушен надпис, който не е ясно какво точно означава, е наглост и лъжа. Лъжа, ама пак в унисон с панславизма, щото кой ни натресе "тенгрианската вяра"? Май другаря златарски, чйто брат е руски офицер.
И как тъй така наречените татари са Българи? Ни Български говорят и знаят, ни са Християни, ни имаме единна антропология, да не говорим, че сме и от различни хаплогрупи. Иначе те могат да се обявяват за каквито си искат, ама айде да не ни се нтрапват и да ни обясняват какви "братя" сме, че БАЙГЪН (дет се вика на татарски, че и на турски) от "братя". Абе, сега си мисля, че по логиката на волжките псевдобългари хаитяните могат да се обявят за французи. Ми да, що не? Даже хаитяните говорят френски, като майчин език. Е, вярно, че са вудуисти, ама кво пък- чак такава разлика с католицизма няма- и там става дума за един висш дух, сътворил всичко. И накрая, тъй като ни обяснява колко е напредничав исляма, толерантен, готин, и че няма разлика с Християнството, да не би да индиректно да ни подканва да се обрежем? Иначе ние знаем колко е културен исляма, колко е добър- имаме многовековен опит.
А, и да не пропусна за носиите и обичаите. Ами те разните чужденци, дето са минавали по българските земи са писали, че българските селяни,
цитирай
5. nkf - включително по бит и обичаи, им п...
24.04.2012 15:55
включително по бит и обичаи, им приличат на френските селяци. Пък и нашата народна носия има успоредици с носиите на нашите непосредствени съседи , но и на непосредствените.
И за финал ще кажа, че статията е наистина отвратителна.
цитирай
6. svobodnipoeti - 3. solinvictus
24.04.2012 15:59
Не се наемам да споря и да защитавам ходжата, както nkf нарича автора на обръщението в следващия коментар.
Станали са мюсулмани, ние християни и т.н.
Нима ние говорим същия език, който са говорили българите преди 15 или 16 века?

Разбирам какво искаш да кажеш, но това май е емоция.
цитирай
7. nkf - Не се наемам да споря и да защитавам ...
24.04.2012 16:05
svobodnipoeti написа:
Не се наемам да споря и да защитавам ходжата, както nkf нарича автора на обръщението в следващия коментар.
Станали са мюсулмани, ние християни и т.н.
Нима ние говорим същия език, който са говорили българите преди 15 или 16 века?

Разбирам какво искаш да кажеш, но това май е емоция.

Естествено, че сме говорили същия език и преди 15-16 века. Не виждам основание да се мисли обратното, макар че според официализираната чалга, минаваща за "българска история" не е така. И това, че сме Християни е една от основните черти на нашата идентичност.
цитирай
8. svobodnipoeti - 4 + 5. nkf
24.04.2012 16:05
Радвам се, че реагираш и не искам да споря с теб.

Какво казва ходжата и какво учат децата ни в училище - не се различава много.
Не казвам, че е истина - не съм специалист.

Този разговор сме го водили и преди три години и е абсолютно ясна нашата християнска единтичност, но все пак има и генна идентичност - не можем от позицията на надстроечни различия да отричаме или приемаме кръвни връзки. Религиозните различия не могат да отричат генетичната единтичност, когато тя съществува. Не знам в този случай нали съществува, никой не я е изследвал и доказал.

Нека който има нещо да оспорва в този текст - да го направи.
Но едно е важно - доказването или отказването на връзката на наричащите себе си българи край Волга хора с нашия генезис - да става с факти - неоспорими и приемливи от научна гледна точка.

Нали така е справедливо и си заслужава всичките главоболия.
цитирай
9. nkf - Ето научни и неоспорими факти: 1. ...
24.04.2012 16:09
Ето научни и неоспорими факти:
1. Не говорят Български език.
2. популацията имс пада към други хаплогрупи, което говори за различен, от нашия, произход.
3. Не са Християни и никога не са били, което вече показва, че принадлежат не на друга култура, а на друга цивилизация, която безусловно е враждебна и агресивна срещу Християнската цивилизация.
Та- коя казваш им е българското?
цитирай
10. анонимен - Всички искат да са българи...
24.04.2012 16:13
...заради европейските паспорти и емиграционни преимущества. Но нацията е съвкупност не само от етнически, а и от културни фактори, така че, не става с Волжска България.Освен това, кой казва,че българите са почитали Тангра? Това е измислица.Ние и християни не сме като света
цитирай
11. svobodnipoeti - 9. nkf
24.04.2012 16:13
Аз нищо не казвам - казва го Академичното издание на Българската история.
Чалга или не - тя трябва да се оспорва.
цитирай
12. svobodnipoeti - 10. анонимен
24.04.2012 16:17
Не искам да се замислям за мотивацията им да се наричат българи, но във всички случаи тя е доста по-стара от днешната ни държава.
За тангрианството не споря - аз също съм убеден, че българите от днешния ариал на народа ни никога не са били тангрианци - защото няма нито едно материално доказателство за това отпреди 15-16 века.
За християнството ще споря - ние сме първите християни.
Нашата църква е първата християнска.
цитирай
13. boristodorov56 - Коментирах от регистрацията на svobodnipoeti, където работим за новия брой на Списанието Свободни поети.
24.04.2012 16:20
Коментарите от 6 +8 +11 + 12. svobodnipoeti - са мои.
цитирай
14. nkf - Аз нищо не казвам - казва го Акаде...
24.04.2012 16:25
svobodnipoeti написа:
Аз нищо не казвам - казва го Академичното издание на Българската история.
Чалга или не - тя трябва да се оспорва.

Историята се базира на факти а баняджийската чалга, наречена "история" се крепи на аксиоми и идеологии, които по дадени причини са получили наукообразност. Та- всъщност, баняджиите трябва да си докажат клишетата с факти. Иначе, самите факти, сами по себе си, свидетелстват срещу локоумите на ходжата и "историците" от БАН.
цитирай
15. tihatavoda - boristodorov56 - И какво ни пречи да си зададем и ние този въпрос?
24.04.2012 18:15
"Ако ние сме потомци, защо антропологически не приличаме на тях? Защо нашият език, обичаи, традиции, религия, така много се отличават от тяхните?". --------------------------Ние не сме някакво изключение в света , а по-скоро правило . Великобританците са се появили , след като са избили бритите почти до крак и не говорят на езика на бритите .И такива примери-безброи . Всеки , който има сили и възможности , се стреми към разширяване на влиянието си . Всъщност , адресатите на посланието са някои от българите от Добруджа , които се имат за етнически турци/ не оспорвам правото им / . Може и да не пожелаят да са българи , но в Анадола ше им го напомнят винаги .А по въпроса за НАЧАЛОТО , помислете си само за момент - и на Исус Христос му е бил необходим Кръстител .
П.П. По отношение на " банядйиите " - колкото и да се стараят разните "историци" да изтрият надписите на Мадарския конник , съдържанието им , няма да изтрият . И това е борба за влияние .На съвсем друго ниво .
цитирай
16. анонимен - проф.д-ръ Бай Ганьо Ценовъ
24.04.2012 19:41
Не мога да разбера, какво лошо има в това че татаро-монголите от Република Татарстан се чустват и самоопределят като етнически българи. Та това е известно на целия свят и няма защо да се срамуваме и правим на ощипани моми.
цитирай
17. анонимен - проф.д-ръ Бай Ганьо Ценовъ- 2. boristodorov56 - 1. solinvictus- 8. svobodnipoeti - 4 + 5. nkf
24.04.2012 19:59
"Защо така с лошото?
Някои хора се наричат българи и казват, че сме една кръв. Истина или не - тона не може да бъде повод да знаем какво искат и да им попречим да се наричат българи.
Всеки дунавски българин е израсъл със съзнанието, че коренът му е свързан с Волжска България.
А знайно е, че не сме азиатски сигани."
====================================================

Само мингянина от Катуница, дето се пише каталунец и другото бургаско сигане nkf, дето устата му смърди на кенеф са правят на по българи и от българите.
цитирай
18. solinvictus - Не мога да разбера, какво лошо има в ...
24.04.2012 20:07
анонимен написа:
Не мога да разбера, какво лошо има в това че татаро-монголите от Република Татарстан се чустват и самоопределят като етнически българи. Та това е известно на целия свят и няма защо да се срамуваме и правим на ощипани моми.

Toва е теорията на помаци и чивуди ,които като български граждани искат да присламчат всички сигани от Азия щото нямат мюслюманска древност и българската история измислена от русняци и техните клакьори и подлоги в БГ е много добра за тази цел още измисленият професор ваклинов го е казал ,че турките са получили "европейска рамка" от българите!И сега се напъват да я мъртвородят.
Кво може да очакваш от коминтернофски мекерета?
цитирай
19. анонимен - Pontic steppe region around 650 AD. ...
24.04.2012 20:12
Pontic steppe region around 650 AD.png

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Pontic_steppe_region_around_650_AD.png
цитирай
20. solinvictus - "Защо така с лошото? Някои ...
24.04.2012 20:13
анонимен написа:
"Защо така с лошото?
Някои хора се наричат българи и казват, че сме една кръв. Истина или не - тона не може да бъде повод да знаем какво искат и да им попречим да се наричат българи.
Всеки дунавски българин е израсъл със съзнанието, че коренът му е свързан с Волжска България.
А знайно е, че не сме азиатски сигани."
====================================================

Само мингянина от Катуница, дето се пише каталунец и другото бургаско сигане nkf, дето устата му смърди на кенеф са правят на по българи и от българите.

Така е ...мангалите винаги са си били мангали!
Тия миришат на сигани и по това се разбира ,че са объркали адреса...към столицата трябва да вървят - Анкара там са Тангра Акбаристите .
На Капалъто ги гонят ,заради туристите, хахаха
цитирай
21. solinvictus - Pontic steppe region around 650 AD. ...
24.04.2012 20:16
анонимен написа:
Pontic steppe region around 650 AD.png

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Pontic_steppe_region_around_650_AD.png


Това са измислени простотии от руски недоразвити калхозници и каскети набедени за историчари!Такива карти са създадени именно да промият мозъците на сиганите за да си мислят ,че могат да бъдат българи!
цитирай
22. анонимен - Дулса Карабаджак Мераклиева
24.04.2012 20:55
Покрусена съм! Толкова вече бях свикнала със заблудата, че съм от знатен тракийски произход и сега изведнъж...това, всичко рухна.
Павле! Умолявам те! Нужна ми е твоята утеха.Успокой ме и ми докажи ,че всичко това с (Татаро-монголския) ми произход е един кошмар. Нали ще го направиш заради мене миличък?
цитирай
23. анонимен - Мале, че набедени келеши с хоби ч...
24.04.2012 21:03
Мале, че набедени келеши с хоби четене на помии по "историческите" форуми. Тия били колхозници каскети, ония били помаци и чифути, въобще чели - недочели ама светът се върти около нас. Момченца и момиченца ние сме такива какъвто е майчиният ни език. Аз със сигурност, вие ако искате бъдете татари, памирци, китайци и извънземни ако щете!
цитирай
24. boristodorov56 - Мисля, че е излишно да се уязвявате един друг и да заформяте лични спорове.
24.04.2012 21:17
Който има да каже нещо - за или против - да го казва.
Другото е чесане на лично его.
Лично аз се надявам чрез вашите аргументи да стигна до някакъв извод.

Разпартушинвайте идеите, а не хората, които ги изказват - дребнаво е.
цитирай
25. анонимен - Бай Ганьо 57
24.04.2012 21:17
Отказвам се. Писна ми да уча и сричам тракийски думи,като папагал на дърти години. И без това никoй от нас нищо не му разбира на GURU- Учителя.
Отгоре на всичко на заплаши,че като се върне от джунглата, ще ни обогати речника с още 200 крясъци и звуци.
цитирай
26. анонимен - Мълчаливото Наде:
24.04.2012 21:20

Абсолютно прав е Бай Ганьо Варваринът 57...на всичките ни писна. Ние болшинството сме над 50 години,но да си призная дори и комунистите в клуба на ОФ-то не настояваха че Ахил е бил борец против фашизма и капитализма от българотракийски произход.
Нали съм си известна Пуетеса и Гуру-то за наказание, ме застави да напиша стихотворение за Ахил.
Мразя го,мразя го!
цитирай
27. boristodorov56 - Анче,
24.04.2012 21:24
не профанирай темата.
Постингът не е доказателство за твоята правота и основание.

До тук с анчетата!
цитирай
28. balkanec - Поздравления за постинга!
24.04.2012 21:40
Да, тези хора се наричат българи от много векове, също както и ние. Историята им е богата.
Имали са империя векове наред. Волжка България е била голяма и силна страна преди татарското робство и преди руското робство.
Дали са на Европа много. Развивали са металургични занаяти преди почти всички други. Спрели са пълчищата на Чингиз хан към Европа.

И днес там има много български националисти. Общувал съм с някои от тях - достойни хора.
цитирай
29. balkanec - Връзките между нас
24.04.2012 21:47
В миналото двете български царства общуват през цялата си история. Разменят делегации, гостувания.
Волжка България подпомага Иван Асен ІІ, когато е в изгнание и при качването му на трона.

Естествено е отношенията между двата български народа да се възстановят.

А това че хейтърите крякат - не може да го спре. Те си крякат по принцип - ако не за едно - за друго.
цитирай
30. solinvictus - За това, че ние в историческото м...
24.04.2012 21:54
За това, че ние в историческото минало сме били един народ, говорят следните факти: нас ни свързва Тангрианството- религия, която са изповядвали нашите предци още преди приемането на Християнството и Ислама, религия която признава единния бог - Тангра, общ за нас и за почитания от всички български народи баща на нацията хан Кубрат, неговите синове хан Аспарух, хан Котраг, хан Бат Боян. Съхранили са се някои сходства в езика и националните носии и т.н. И което е особенно интересно и ние и вие произнасяме по един и същи начин думата „БЪЛГАР” обединяваща двата братски народа. ============ Тези двете доказателства се отхвърлят поради липса на факти.Как си въобразаява некакъв мюфтия и как тълкува исляма си е не гова работа и нас българите не ни интересува!

Продажници на българския етнос се проявават най много в интербригадистите и руските възпитаници!Турската пропаганда и пантуркизма на български граждани е ясен!
цитирай
31. mehmedbulgaristan - Всеки има право ......
24.04.2012 22:05
Българина си е българин независимо каква религия изповядва. Някои хора забравиха своя произход и се нарекоха европейци..........Поздравления и от мен!
цитирай
32. diso - Може ли линк към оригинала?
24.04.2012 22:38
Интересно е, но ще се въздържа от прибързани коментари.
цитирай
33. liliyanaandreeva - Страхувам се, че побратимяването е ...
24.04.2012 22:41
Страхувам се, че побратимяването е заради тайното намерение отново да се създаде ислямска дъга или можеби пълнолуние вече на цялата територия на Европа, а не заради милеенето по братята българи!
цитирай
34. solinvictus - Въобще в нашите конфесии има много ...
24.04.2012 23:32
Въобще в нашите конфесии има много общо: това е признаването на единния Творец, създал тази земя и нас; свещените книги изпратени от НЕГО; нашите прародители Адам и Ева; общите пророци Ной (Нух), Мойсей (Муса), Авраам (Ибрагим), Давид (Дауд), Исус (Гайса), Илия (Ильяс). Между впрочем, в свещсния Коран името на Исус се споменава 25 пъти. За Мария (Мариам), майката на Иисус в свещения Коран е заделена цяла сура „Мариам”. Имаме общи понятия за Рая и Ада, а с цел за нравственното възпитание са използувани едни и същи заповеди: не убивай, не кради, не лъжесвидетелствувай, не прелюбодействай и т.н. Даже думата „Амин” се произнася еднакво. ============== Ми като са "общи" що изклахти толкова българи заради Вашия Куран ли?Само в Стара Загора са 15 000 !Какви братя могат да ми бъдат тея примитиви?
цитирай
35. lyubomirstoykov - Историята си е история
25.04.2012 06:37
Колкото ние сме татари, толкова и Волжските българи са татари.
Относно религията - всеки владетел приема тази, която му е по- изгодна ( не само лично, а за опазване на държавата ).
Официално се знае, че българите от Волжска България са наречени татари и са обработени, доста по добре, от македонците, за да станат такива.
Двете държави са съществували.
Това, че мюфтията проповядва че сме българи не е лошо, не трябва да се търси под вола теле, по този начин, отдалечихме от нас и българомохамеданите, а се знае как са станали мюсулмани.
цитирай
36. solinvictus - Тези се самоопределят като турки и ...
25.04.2012 13:29
Тези се самоопределят като турки и им е необходима само нашата история и нищо друго!
Те се обработват от пантуркизма и на него служат!
А това ,че има българи които го споделят и то на културни позиции говори още по ясно доколко милеят за паметта на дедите си!
Исторически факти Няма ...всичко е измислица и литература!
цитирай
37. narayana777 - xxl
25.04.2012 16:45
kakvo ima da sporim .rusnacite imat edna poslovica,,kato izmiesh dobre rusnaka otdolu se poazva balgarin,,hodjata e p[rav stalin izkustveno e zamenil imeto balgari s tatari koeto e naimenovanie po geogravski a ne po etni4eski priznak,pet darjavi sa ostavili balgarite na teritoriata na rossia,ezika na koto govorjt e stara forma na balgarskia.i tova se otnasj i do srbi i maketa i slovenci i ukrainci.taka 4e site sme bolgari i e vreme da se obedinime.obedinena evropa -obedinena balgaria.
цитирай
38. diso - За мотивите на ходжата не мога да гадая
25.04.2012 21:29
Има, обаче, неоспорими факти: Иван Грозни(сам с българска кръв - от Асеневци и, вероятно - от Комитопулите) се обявява за "цар на всички българи" точно след превземането на Казан - столицата на Татарстан.
цитирай
39. анонимен - Проклета да е навеки зловещата р...
28.04.2012 23:37
Проклета да е навеки зловещата руска тирания над нашите единоутробни братя булгари! Ако след разпадането на Кубратова България бяха отишли в земите на прусите и балтите и други тути кванти народи, сега щяха да бъдат айн Фолк, айн Райх. Или пък нямаше да бъдат изобщо, както е станало с повечето от Алцековите българи, които потърсили убежище при един от фюрерите на Фолка. И в двата случая нямаше да се главоболят с разни исторически наследства, родни езици, тангрианства и тем подобни глупости, които си спомнят единствено защото са имали нещастието да попаднат в тъпата Руска Империя.
цитирай
40. merlin68 - Защо така с лошото? Някои хора се ...
29.04.2012 13:58
boristodorov56 написа:
Защо така с лошото?
Някои хора се наричат българи и казват, че сме една кръв. Истина или не - тона не може да бъде повод да знаем какво искат и да им попречим да се наричат българи.
Всеки дунавски българин е израсъл със съзнанието, че коренът му е свързан с Волжска България.
А знайно е, че не сме азиатски сигани.


Няма лошо да се наричат българи щом се чувстват такива. Факт обаче е, че по-малко от 500 човека в Татарстан са се определили като българи, и ако по времето на СССР, не са имали право да се нарекат българи, то днес никой не им пречи, въпреки това както казах са по-малко от 500. Дали с тях имаме пряка роднинска връзка е въпрос на генетиката, очевидно обаче е че нямаме никакви други връзки - различен език, вяра, култура и традиции, а точно те правят народността, не генетиката.
Няма никакви данни, че българите са вярвали в Тенгри, или че са говорили на език различен от днешният български.
Не е нормално народ по-малък от 500 човека, да изявява претенция, че говори автентичния български език и изповядва религия явяваща се естествено продължение на старата българска вяра (която не е известно каква е).
Иначе лошо няма да сме братя по кръв, сигурно с една част от населението на Татарстан сме такива наистина, но ние сме такива и с част от населението на доста други страни.
цитирай
41. boristodorov56 - Не съм наясно, но
29.04.2012 23:34
merlin68 написа:
boristodorov56 написа:
Защо така с лошото?
Някои хора се наричат българи и казват, че сме една кръв. Истина или не - тона не може да бъде повод да знаем какво искат и да им попречим да се наричат българи.
Всеки дунавски българин е израсъл със съзнанието, че коренът му е свързан с Волжска България.
А знайно е, че не сме азиатски сигани.


Няма лошо да се наричат българи щом се чувстват такива. Факт обаче е, че по-малко от 500 човека в Татарстан са се определили като българи, и ако по времето на СССР, не са имали право да се нарекат българи, то днес никой не им пречи, въпреки това както казах са по-малко от 500. Дали с тях имаме пряка роднинска връзка е въпрос на генетиката, очевидно обаче е че нямаме никакви други връзки - различен език, вяра, култура и традиции, а точно те правят народността, не генетиката.
Няма никакви данни, че българите са вярвали в Тенгри, или че са говорили на език различен от днешният български.
Не е нормално народ по-малък от 500 човека, да изявява претенция, че говори автентичния български език и изповядва религия явяваща се естествено продължение на старата българска вяра (която не е известно каква е).
Иначе лошо няма да сме братя по кръв, сигурно с една част от населението на Татарстан сме такива наистина, но ние сме такива и с част от населението на доста други страни.


Част от изводите на коментара ги споделам напълно.

Бих помолил да цитираш тук резултатите от последното преброяване отнасящи се за българите в Татарстан?
цитирай
42. samvoin - Какво чакате от ционския провок...
30.04.2012 00:58
Какво чакате от ционския провокатор - nkf?
цитирай
43. nkf - Какво чакате от ционския провок...
30.04.2012 01:23
samvoin написа:
Какво чакате от ционския провокатор - nkf?

Ти пак ли спамиш бе, момченце долно? Кога ще си докажеш клеветите, бе лъжец нещастен?Аз, ако см ционистки провокатор, то ти си типичен рязан/ ислямски хомосексуалист. Разобличен от собствените си съпартийци. Да не говорим, че недъгавият ти вид и типично педерастко и курвенско поведение го доказват. Нали така физически недоразвито джудже с жествен гласец.
цитирай
44. merlin68 - Според официалният сайт на Тата...
30.04.2012 18:20
Според официалният сайт на Татарстан, данните от последното преброяване са:

"Татарстан является одной из самых многонациональных территорий России. По данным Всероссийской переписи населения 2002 года представители свыше 115 национальностей проживают на территории республики, в том числе 8 национальностей, численность населения которых превышала 10 тысяч человек: татары, русские, чуваши, удмурты, украинцы, мордва, марийцы и башкиры. Среди народов, населяющих Татарстан, преобладающие по численности населения - татары (более 2 млн. чел. или 52,9% от общей численности населения республики). На втором месте русские - около 1,5 млн. чел. или 39,5%, на третьем - чуваши (126,5 тыс. чел. или 3,4%)."
http://tatarstan.ru/about/population.htm

Според собствени мои източници между 250 и 300 човека официално са се обявили за българи.
цитирай
45. oranjevia - Те и циганите са само 300000 във Б...
01.05.2012 10:25
Те и циганите са само 300000 във България, но дали е вярно?
цитирай
46. samvoin - На съветските и ционски пропага...
01.05.2012 19:41
На съветските и ционски пропагандатори тук (Съюзници през ВСВ и взаимоподкрепящи се в общи терористични фронтове!), може да ви се ще и 3-а да са българите край Волга, но истината показа, че близо 7 000 000 се определиха като българи, а на масови публични - концертни, футболни агитки и прочие прояви, плакатите в подкрепа на българите в Дунавска България (Да, ние изглежда сме по-роби днес от тях, да...) са само на едно място над няколко стотин, за това "другари" и "съдругари" по българофобия, извинявайте...
цитирай
47. samvoin - Българина си е българин независимо ...
01.05.2012 19:42
mehmedbulgaristan написа:
Българина си е българин независимо каква религия изповядва. Някои хора забравиха своя произход и се нарекоха европейци..........Поздравления и от мен!
Абсолютно!
Истински националистически цитат.
цитирай
48. merlin68 - Българина си е българин независимо ...
01.05.2012 20:15
samvoin написа:
mehmedbulgaristan написа:
Българина си е българин независимо каква религия изповядва. Някои хора забравиха своя произход и се нарекоха европейци..........Поздравления и от мен!
Абсолютно!
Истински националистически цитат.


Интересни "националисти" се изявявате тук:) До колкото знам омразата ви към комунистите е пословична, но се чудя защо:) Та като гледам и вие като комунистите си служите с кухи лозунги, наричате се камаради (другари) и мразите, готови сте да изтребите всички които не са като вас. Всъщност това се отнася до истинските националисти, ти самвойн си просто шут, нямащ представа що е то национализъм:)
Значи според теб няма значение, че някои хора в Татрстан са мюсюлмани, говорят тюркски език и имат съвсем различна култура, без значение е, че те нямат нищо общо с нас поне от 1300г., важното е, че се смятат за българи и то не просто за българи, А ЗА АВТЕНТИЧНИТЕ БЪЛГАРИ ГОВОРЕЩИ ИСТИНСКИЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. Тези хора, "националисти" като теб обявяват за братя, ми ти просто и идея нямаш що е то национализъм бе момче:)
А това, че ние имаме братя и край Волга и край Дон, край Кубан и в Украйна, не подлежи на съмнение, но голямата част от тях са христяни като нас и говорят близки до нашият езици, с тях имаме близки обичаи и въобще сме част от една цивилизация.
Знаеш ли самвойн, какъв е проблемът на "националисти" като теб. Малко четете (обикновено от линкове спуснати ви от "видни камаради"), още по-малко разсъждавате върху прочетеното и не го проверявате, правите бързи и твърди заключения върху подправени факти.
Хората са стадни животни и имат нужда от лидери и пророци, но пророците често са ментета, затова е хубаво да се проверява и анализира.
цитирай
49. samvoin - Българина си е българин независимо ...
01.05.2012 21:28
merlin68 написа:
samvoin написа:
mehmedbulgaristan написа:
Българина си е българин независимо каква религия изповядва. Някои хора забравиха своя произход и се нарекоха европейци..........Поздравления и от мен!
Абсолютно!
Истински националистически цитат.


Интересни "националисти" се изявявате тук:) До колкото знам омразата ви към комунистите е пословична, но се чудя защо:) Та като гледам и вие като комунистите си служите с кухи лозунги, наричате се камаради (другари) и мразите, готови сте да изтребите всички които не са като вас. Всъщност това се отнася до истинските националисти, ти самвойн си просто шут, нямащ представа що е то национализъм:)
Значи според теб няма значение, че някои хора в Татрстан са мюсюлмани, говорят тюркски език и имат съвсем различна култура, без значение е, че те нямат нищо общо с нас поне от 1300г., важното е, че се смятат за българи и то не просто за българи, А ЗА АВТЕНТИЧНИТЕ БЪЛГАРИ ГОВОРЕЩИ ИСТИНСКИЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. Тези хора, "националисти" като теб обявяват за братя, ми ти просто и идея нямаш що е то национализъм бе момче:)
А това, че ние имаме братя и край Волга и край Дон, край Кубан и в Украйна, не подлежи на съмнение, но голямата част от тях са христяни като нас и говорят близки до нашият езици, с тях имаме близки обичаи и въобще сме част от една цивилизация.
Знаеш ли самвойн, какъв е проблемът на "националисти" като теб. Малко четете (обикновено от линкове спуснати ви от "видни камаради"), още по-малко разсъждавате върху прочетеното и не го проверявате, правите бързи и твърди заключения върху подправени факти.
Хората са стадни животни и имат нужда от лидери и пророци, но пророците често са ментета, затова е хубаво да се проверява и анализира.
Ако искаш да кажеш, че комунистите и другите, уж "расови" интернационалисти - скинарите си приличате, то това е 100 на 100 така.
Вие искахте "югославянска дружба и братство" със сърбоманите и на тех сърболята са им по - "братя" от българите в покрайнините и Македония,
цитирай
50. samvoin - както наверно и "братушки...
01.05.2012 21:38
както наверно и "братушките" от българите край Волга (Не съм русофоб, а блога ми е радетел за икономическа и стопанска близост с Русия и Източна Европа, но на РАВНОСТОЙНИ, а не васални и заддунавско - вилаетни начала, както и с натрапването на великоруските и съветски фалшификации и манипулации на историята, произхода, генетиката и древността ни, а също и с византийските и гръцки такива...).
За вас "Косово е Сърбия!" и тва е "български патриотизъм", за тех - също...
При вас нацията нема значение, а некъв си имагинерен "световен пролетариат и работническа класа", при тех нацията нема значение, ми само неква измислена "раса", която обаче включва често и боравене с верски категории и критерии, макар и "бъкел" понятие да си немат от ни една религия, че и от Православие и Християнство па, най - малко, както и от Ислям, който обругават непрекъснато, че и го включват като по-условие "чужда раса"...
Вие възпевахте по едно време Сталин, а не бехте чели и чули и бъкел от него, камо ли да сте знаели какво е в СССР точно (А е имало период, в който и Хитлер, а после Хитлер стана "по - черен от дявола", като не се разбра с "бащицата на народите, както и за уж проклинаните от вас капиталисти и империалисти, с които се гушнахте и проклинайки империализма и колониализма, поддържахте сталинските такива!), те възпеват "Зиг Хайл!" и "Хайл Хитлер!" на моменти, без и да са отворили "Моята борба" и да са прочели и ред от нея, пък и обругават Исляма, без и да знаят отношението на Хитлер към него, а включително и към Турция...:D
Каква е разликата в двете "интернационални братства"?
Едното е на основа "световен пролетариат", а произведе навсекъде нови привилегировани касти и държавен капитализъм, че и подкрепяше съветския империализъм, а уж в лозунгите си "проклинаше" тия понятия, а другото е "интернационално братство" на неква си расова основа, а всъщност включва в нихилизма си и квазирелигиозни елементи, макар непознавайки нито една религия, за да има отношение към нея (Друга тема е, че
цитирай
51. samvoin - верската и расова, както и верската ...
01.05.2012 21:40
верската и расова, както и верската и национална борба, са в пълен противовес, тъй като първата е по дефиниция антирасова и антинационална, а после - националната борба е само отчасти и в някои случаи расова, но тя е като цяло и борба за други компоненти на националната идентичност, които не са по - маловажни, а расовата борба - отричаща нацията и националната, е точно толкова вредна, колкото и останалите интернационални, както и верската!)...
Не е случайно, че взе да се заражда освен понятие като "национал - болшевизъм" в Русия, но и такова като 'православен комунизъм"...:D
Хахаха...
цитирай
52. samvoin - Имаме "братя" в Укра...
01.05.2012 21:46
Имаме "братя" в Украйна, сред християните - католици и украинци, ама дано те и особено техните фанатици - етно - "националисти", те приемат за техен "брат"...:D
Не съм чул украинец да е съпричастен към българските проблеми, ама други работи съм чул - за техната "толерантност" към нас тан. ;)
После, русняците сигурно ни искат за свои "братушки", ако приемем официалните руско - съветски брътвежи, дето и ти ги лансираш тука, за нашия "славянски високорасов" и "прабългарски - пришълски, варварски и нискорасов - дивашки произход" и как "белите, снажни и високи славяни", взели та "претопили" - "ниските, късокраки, жълти и монголоидни прабългари, при това борци срещу Христа и масово палили, клали и мародетствали истинските православни - византийците"...:D
Как видите ли - били "нашественици" тук. :D
Ама тва па вече с "тюркския" език и тая изтъркана плочка на великотурската и великоруска "историческа мисъл", направо уби всичката риба с нея...:D
И това когато китайските летописи говорят за прабългари много преди Христа, а нито едни летописи от онова време, не споменават и реч за некви си "тюрки" или "турци"...
Как така тогава, тюркския език, ще да е по - "стар и древен" от прабългарския? :D
После, ако ще говорим за раса, цивилизация и произход, то самата дума бългАРИ, смятам, че недвусмислено доказва нашата принадлежност, така както немците, русняците и прочие, само могат да мечтаят да им се докаже произхода, по тоя недвусмислен начин и за тва си изфантазираха безсмислицата за "сините очи и ръста", а пишманрасолозите у нас им пригласят...:D
цитирай
53. merlin68 - Добре самвойн,
02.05.2012 00:07
щом си имаш мнение и си вярваш, карай:)
Бих добавил в семейството на АРИТЕ и татАРИ, чергАРИ, говедАРИ, самовАРИ, все недвусмислени знаци за расова принадлежност:)
Относно езика на който говорят татарите (българи), чувашите (българи) и останалите там българи, то той е от групата на тюркските езици. Дали това е турска, или руска пропаганда не знам, но е факт, че въпросните татари (българи) се разбират добре с турците без преводач, също както ние със сърбите. Е ако някого ще наричам брат, то това безспорно ще е сърбина, македонеца, руснака, за теб не знам кои са ти братята:)
цитирай
54. samvoin - щом си имаш мнение и си вярваш, ка...
02.05.2012 00:57
merlin68 написа:
щом си имаш мнение и си вярваш, карай:)
Бих добавил в семейството на АРИТЕ и татАРИ, чергАРИ, говедАРИ, самовАРИ, все недвусмислени знаци за расова принадлежност:)
Относно езика на който говорят татарите (българи), чувашите (българи) и останалите там българи, то той е от групата на тюркските езици. Дали това е турска, или руска пропаганда не знам, но е факт, че въпросните татари (българи) се разбират добре с турците без преводач, също както ние със сърбите. Е ако някого ще наричам брат, то това безспорно ще е сърбина, македонеца, руснака, за теб не знам кои са ти братята:)
Щом според теб има и "македонци", кво повече да говорим?
За мене "македонеца" по "етническа принадлежност", няма как да ми е брат, защото може да е само едно - еничар и предател на своя български корен и патолигичен българомразец, ако се определя така.
А сърбина и руснака, ми хубаво са ти братя, стига и те тебе да те имат за такъв, ако се определяш въобще като българин де...;)
цитирай
55. анонимен - Срам
04.05.2012 17:34
Чета страшните глупости и теории тук и започва да ме хваща срам от българите на дунав. Емиграционни предимства и европейски паспорти - осъзнайте се неграмотници. В момента т.нар Татарстан е бързо развиваща се икономика с потенциал далеч над нашата. Само петролните залежи в следващите десет години ще удвоят БВП им. Хората там търсят идентичността си и тя е свързана с разселението на протобългарите и тяхната история е не по малко славна от нашата. Биляр е бил град който се е сравнявал с Багдат и Константинопол. Когато кръвта е една какво значение имат езикът и религията. Ще намерим общ език а религиозната търпимост винаги ни е била национална черта. Спрете да пишете глупости и да излагате недоказани теории. Те имат право на името българи точно колкото нас. А колко от нас заслужават славното име на предците ни е друг въпрос. Срам
цитирай
56. merlin68 - Чета страшните глупости и теории ...
04.05.2012 18:00
анонимен написа:
Чета страшните глупости и теории тук и започва да ме хваща срам от българите на дунав. Емиграционни предимства и европейски паспорти - осъзнайте се неграмотници. В момента т.нар Татарстан е бързо развиваща се икономика с потенциал далеч над нашата. Само петролните залежи в следващите десет години ще удвоят БВП им. Хората там търсят идентичността си и тя е свързана с разселението на протобългарите и тяхната история е не по малко славна от нашата. Биляр е бил град който се е сравнявал с Багдат и Константинопол. Когато кръвта е една какво значение имат езикът и религията. Ще намерим общ език а религиозната търпимост винаги ни е била национална черта. Спрете да пишете глупости и да излагате недоказани теории. Те имат право на името българи точно колкото нас. А колко от нас заслужават славното име на предците ни е друг въпрос. Срам


Ами като претендираш, че ти за разлика от други не говориш глупости, да бе влязъл с името си. Значи според теб вяра, език, култура, обичаи не са важни за народността? Важно е, че се наричали българи - да така е около 250 човека там се наричат българи, но шумът който вдигат е като от пет милиона. Аз нищо против нямам да се наричат българи и да са ни братя, нека се върнат към корена си, а не да ме убеждават, че те говорят на истинският български език.
Да Биляр, Болгар и други български градове във Волжка България са били цветущи и богати, в тях са живели нашите кръвни братя. Тези градове са напълно унищожени от монголо-татарите, Волжка България е унищожена и голямата част от населението на днешен Татарстан, са потомци на тези монголо-татари, затрили България.
А днес ходжата им тръгнал да ни убеждава, че сме братя, и че те са истинските българи, а ние кои ли ще сме?!
Търсят идентичност и понеже татрстанският БВП щял да се удвои, то ние трябва веднага да се сродим с тях!!! Ти анонимни Юда, да им продадем идентичност ли предлагаш?!
цитирай
57. samvoin - Чета страшните глупости и теории ...
05.05.2012 00:51
анонимен написа:
Чета страшните глупости и теории тук и започва да ме хваща срам от българите на дунав. Емиграционни предимства и европейски паспорти - осъзнайте се неграмотници. В момента т.нар Татарстан е бързо развиваща се икономика с потенциал далеч над нашата. Само петролните залежи в следващите десет години ще удвоят БВП им. Хората там търсят идентичността си и тя е свързана с разселението на протобългарите и тяхната история е не по малко славна от нашата. Биляр е бил град който се е сравнявал с Багдат и Константинопол. Когато кръвта е една какво значение имат езикът и религията. Ще намерим общ език а религиозната търпимост винаги ни е била национална черта. Спрете да пишете глупости и да излагате недоказани теории. Те имат право на името българи точно колкото нас. А колко от нас заслужават славното име на предците ни е друг въпрос. Срам
Абсолютно!
цитирай
58. aristotelis - Академик Проф. Васил Тодоров Гю...
27.05.2012 00:10
Академик Проф. Васил Тодоров Гюзелев е виден български историк, изследовател на българското средновековие.
Третият син Аспарух пресича реките Днепър и Днестър и през 60-те години на VII в. се заселва в т.нар. Онгъл (Оглос, Онглос), в земите на днешна Южна Бесарабия. Византийският хронист Теофан Изповедник разказва, че много скоро след това този “не чист народ” започва да напада земите южно от р. Дунав, които са византийско владение – територията от днешния гр. Шумен – на изток между Стара планина и р. Дунав.
През VІІ в. историята на едно от прабългарските племена – уногондурите, се преплита по-тясно с Византия и информацията във византийските извори става по-обилна. Още древните хронисти свидетелстват, че всички прабългарски племена са родствени и имат общ произход, за който различни учени вече десетки години изграждат различни хипотези. В основата си тези хипотези се основават на езиковедски анализи. Безспорен е фактът, че в езика на прабългарите има както тюркски и монголски думи, така и такива с ирански произход. По своята езиково-етническа принадлежност древните българи са тюрки, които са се смесили със сродните на тях етнически групи, а също така и с ираноезични племена. Прабългарската религия се характеризира с подчертан синкретизъм. Подобно на другите тюркски народи прабългарите почитат един върховен бог, богът небе – Тангра. Ханът е и първожрец на Тангра. Своите погребения те извършват чрез трупополагане в посока север–юг. В гроба поставят личните вещи и оръжието на починалия.Прабългарите, както всички тюркски народи, имат лунен календар, състоящ се от цикъл от 12 години, всяка от които носи името на почитано животно: І – сомор (мишка), ІІ – шегор (вол), ІІІ – вер, бер (тигър), ІV – дванш (заек), V – неизвестно (вероятно дракон), VІ – дилом (змия), VІІ – мор [им] (кон), VІІІ – текуч (овен), ІХ – неизвестно (вероятно маймуна), Х – тох (кокошка), ХІ – етх (куче), ХІІ – дохс (свиня). Календарът най-вероятно е заимстван от високоразвитата в древността китайска култура.
цитирай
59. aristotelis - Академик Проф. Васил Гюзелев, в...
27.05.2012 00:10
Академик Проф. Васил Гюзелев, виден български историк, изследовател на българското средновековие.
Различни исторически свидетелства от края на ІV в. насам съобщават за отделни прабългарски племена, населяващи различни територии, пръснати от земите между Черно и Каспийско море до териториите около Балатонското езеро в днешна Унгария и Италия. В тях се разказва за хуногури, оногури, уногондури, котраги и кутригури. В 559 г. византийската дипломация с много усилия успява да предизвиква война между прабългарските племена кутигури и утигури.
Според Прокопий Кесарийски в средата на VІ в. сред народите, населяващи Северното Черноморие и Приазовието на запад от Азовско море и р. Дон, живеят кутригурите, а източно от тях – утигурите. Най-вероятно става дума за два големи военноплеменни съюза, обозначавани по-късно с имената на тези две племена. През VІІ в. историята на едно от прабългарските племена – уногондурите, се преплита по-тясно с Византия и информацията във византийските извори става по-обилна. През V в. Придвижването на големи маси хора от вътрешността на Азия към Централна Европа, известно като Велико Преселение на Народите, раздвижва и славянските племена. След смъртта на хунския вожд Атила в 453 г. славяните се придвижват на юг и стават непосредствени съседи на Източната римска империя – Византия. Славяните идват в балканските провинции на Византия както всички други “варварски” народи преди тях – със силата на меча. В края на V и началото VI в. те започват да нахлуват южно от р. Дунав, грабят каквото могат и се изтеглят.Първото голямо нашествие на славяни на юг от р. Дунав е по времето на император Юстин І (517-525). В техните нападения често участват и прабългари, които в началото са съюзници на Империята, но след това се обръщат срещу нея. Император Юстиниан I (527-565) прави всичко възможно, за да спре славянските нападения. Безспорен е фактът, че в езика на прабългарите има както тюркски и монголски думи, така и такива с ирански произход. древните българи са тюрки, които са се смесили със сродните на тях етнически групи, а също така и с ираноезични пл.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8060891
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589