Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2009 20:51 - ЗА ПЪРВИ ПЪТ АРХЕОЛОГИЧЕСКО ПРОУЧВАНЕ НА ОНГЪЛА!
Автор: boristodorov56 Категория: Други   
Прочетен: 2659 Коментари: 8 Гласове:
8

Последна промяна: 16.09.2009 21:07


        За първи път през тази година се започна археологическо проучване на Онгъла - гнездото майка на Дунавска  България.
        Ръководителят  на експедицията археологът Георги Атанасов  е дал интервю за Агенция Фокус, което ви предлагам да прочетете.
        Няма да коментирам казаното от Атанасов, макар че
съдържа явни противоречия. Важното в случая, че най-после ще се проучи една важна за историята ни територия, която ще изясни доста спорни и неясни моменти за съдбата на народа и държавата по онова време.
        Самия факт е знаменателен.
        Събитията предстоят.


image
                                               
Археологът Георги Атанасов


Фокус: Г-н Атанасов, според някои ваши колеги археолози експедицията до делтата на Дунав, която вие водихте това лято, може да бъде определена за археологическо събитие номер едно за този сезон. Какво открихме при тази експедиция, ще ни разкажете ли повече?
Георги Атанасов: Онгълът е знакова и сакрална територия за българската държавност, където всъщност е възникнала Дунавска България. Проблемът за Онгъла в информационния поток от създаването на българската държава досега продължава да се коментира. Забележителното обаче е това, че български археолози до ден-днешен не бяха или нямаха възможност да работят на място по проучването на тази важна територия на българщината. Северната му, най-важна граница, се намира по южния Траянов вал, който е с дължина около 125 км и започва от Дунав и стига до Черно море. Задачата на експедицията беше за първи път български археолози да могат да проучат вала по цялата му дължина, да проучат селищните системи около вала, да се направят сондажи на старобългарски селища на юг от вала и да се търсят репери за неговата датировка. Защото през последните години отново се завръщат старите тези за него. Този вал е грандиозно съоръжение, запазено на места с височина 6-7 метра.
Пред него се намира един ров, широк около 12 метра, запазен на места с дълбочина 4 метра. Можете да си представите как е изглеждало през средновековието и вече 1000 г. това е било заравяно непрекъснато от природни катаклизми. Всичко това е северната граница на Онгъла. Това е лимесът, на който Аспарух отбранява българската територия от хазарите, от които е преследван и вероятно това е фронтовата линия. Това е лимесът на Първата българска държава, защото началото й не е 681 г., а с установяването на Аспарух в този Онгъл. Тази северна граница на Онгъла бе проучена изцяло. Бяха проучени и документации на археологически проучвания на съветски археолози от 1950-1960 г., които не са били публикувани. Какво ни направи впечатление – че всички старобългарски селища са твърдо на юг от този вал по посока на Дунава. Действително този вал е бил северната граница на България в първите десетилетия на нейното съществуване. Идеята, че този вал няма нищо общо с българската държавност, а е дело на римски федерати и не можа да издържи проверката, защото римските федератни селища са както на север, така и на юг от вала. Той няма смисъл в късно античната селищна мрежа от IV-V век. Докато всички старобългарски селища са зад вала и той ги прикрива.
По време на експедицията посетихме мястото, където през 60-те години съветски археолози са правили сондажи. Оказа се, че под вала са открити славянски землянки и славянски жилища. Което е сериозен репер и дава основание да кажем, че Аспарух се заселва в Онгъла и част от славяните изпраща като гранично население за строителство и охраняват северната граница на българска народност. Другото забележително е, че на юг от този вал между него и Дунав се намира една от най-гъстите селищни мрежи на първото българско царство. Тук са регистрирани около 130 старобългарски селища. Някои от тях са на няколко километра едно от друго. Такава гъстота на селищната структура е забележителна и показва, че тази територия е била много добре охранявана от българската държава.
Фокус: Правихте ли разкопки по време на експедицията и какво открихте?
Георги Атанасов: Не сме правили археологически разкопки, а теренно проучване по целия вал от Дунава до морето и след това по цялата дължина. Правили сме сондажи и сме нанесли селищната структура около него, която дава възможност за исторически изводи. Искам да кажа, че тази експедиция беше възможна благодарение на д-р Милен Врабевски, който изцяло пое финансирането й и на нейната втора част. Според мен това все пак трябва да бъде задача на българската държава, която трябва да обърне сериозно внимание на тази територия. Около вала и днес живеят българи. Едно от най-компактните струпвания на българско население, на нашата диаспора, на нашия генетичен резерв, е основно и днес около вала. Около този вал, около прабългарския Онгъл днес живеят около 200 000 българи, гагаузи и това е забележително и затова д-р Милен Врабевски правилно казва, че там българските археолози и учени постоянно трябва да присъстват, защото една от задачите им е и да вдигат духа на българското население. Всички тези резултати са представени пред студентите в българския Тараклийски университет.
Фокус: Може ли да уточним кога започна експедицията и кога завърши?
Георги Атанасов: Идеята за проучването на Онгъла започна преди десет години. В началото имаше повече ентусиазъм. Тази година благодарение на Милен Врабевски бе направена мащабната експедиция, която продължи около две седмици, след това около две седмици се обработваха материалите. Тя започна от средата на юни и завърши в края му. През ноември ще направим втори етап на експедицията. Ще посетим фондовете на музеите в Кишинев, в Одеса и Киев, където се съхраняват непубликувани материали от съветското време. На лято се надявам вече да направим и теренни археологически проучвания по северната граница на Онгъла, имайте предвид южния Траянов вал.
Фокус: Има ли открития в Онгъла, които правят непосредствени връзки с българската държава на юг от Дунав от VII век и по-късно?
Георги Атанасов: Културата в Онгъла, или на север от Дунава, и културата в Добруджа нямат абсолютно никаква разлика. Дори е регистрирана в края на IX -началото на X век голяма миграционна вълна на част от селищата от Онгъла към Добруджа. По времето на Симеон Велики има едно преселване на селища от тази зона към България за попълване на генетичния резерв заради големите войни, които той трябва да води. В края на X век почти цялото население от Онгъла се изселва в Добруджа и след това, това население се преселва в Тракия. Същото население през 1829 г. по време на Руско-турската война техните потомци се изселват в Бесарабия. Виждате историята каква шега си е устроила, как е завъртяла българското население от Онгъла към България и от Онгъла към България в продължение на 200 г. Истината е, че от Онгъла сме тръгнали на юг.
Фокус: А какво е станало след това с прабългарската укрепителна система?
Георги Атанасов: След X век тя остава неизползвана, тъй като България губи своята независимост в резултат на войната в края на X век. Но системата е била толкова внушителна и толкова добре запазена, че е използвана по предназначение дори по време на руско-турските войни.
Фокус:Може ли да се каже какви са били религиозните вярвания на древните българи от това, което намерихте в Онгъла?
Георги Атанасов: Не сме се занимавали с тази тема. Регистрирахме един езически прабългарски некропол в района на Измаил, но той е почти унищожен при строителството на турската крепост, но все пак вече със сигурност има един прабългарски некропол на север от Дунав от езическо време в Онгъла. Що се отнася до вярванията на прабългарите – това е една голяма тема. Според мен прабългарите са били една смес от няколко сходни племена, с различна религиозна система и затова са били изключително толерантни. Например твърдо съм убеден, че от владетелския род са били християни, някои от родовете са изповядвали религия с ирански корени, друга група са изповядвали танграизма. Изобщо началната религиозна система на прабългарите ще трябва да се изучава наново. Едва с идването на новата династия на хан Крум в началото на IX век танграизмът се налага повече.
Фокус: Има ли следи от други племена, освен прабългарски в тази територия?
Георги Атанасов: В Онгъла преди идването на прабългарите е била територия, обитавана от готите. Регистрирахме много селища, свързани с готската култура, от там те идват в България, а след това в Италия. След българските селища между VIII и X-XI век се настаняват печенегите, които са федерация на българите в тази територия. Още по времето на цар Симеон те се свързват с някакви договор с него. Техните задължени са били да пазя тази граница на България до падането на българската държава. Така че това са трите основни групи паметници – готски, български и след това в края на дунавска България – печенегите.
Фокус: Може ли да се каже, че тези открития ще променят българската история?
Георги Атанасов: Трябва вече на терен, а не само умозрително да пишем за това какво е било в Онгъла. Може би ще очертаем със сигурност северната граница на Аспарухова България. Обикновено в българската история се пише, че границата е до Днепър. Това не е вярно. Вече можем да кажем докъде е стигала границата на Аспарухова България. Можем да кажем до къде е стигнала границата през IX век. Можем да преценим гъстотата и количеството българи, които живеят в Онгъла. Може вече да говорим за взаимоотношенията между славяни и прабългари. Може да кажем, че славяните са строили тези гранични защитни съоръжения. Имаме податка, че именно славяните са строили резиденцията на Аспарух и на Тервел. Имаме сведения, че славяните са участвали в защитата на старопланинските проходи. Трябва да поставим тяхното място в изграждането на българската държава, което на времето бе надценявано, а сега е подценявано. Трябва просто да го изчистим този въпрос и да не робуваме на политически конюнктури. И аз не знам какво точно ще излезе от това, защото земята крие доста ревниво своите тайни. Ние бяхме длъжни да влезем в нашата сакрална територия, където се е родила държавата ни, а не само да пишем без да сме видели.
Фокус: Колко работа има там?
Георги Атанасов: Там има над 100 селища. Трябва да направим поне няколко разреза по Траяновия вал и да проучим едно-две селища поне. Според мен има работа за експедиции от още три-четири години. Искам да благодаря на ректора на Тараклийския университет проф. Червенков, който предостави базата на университета. Студентите ни бяха на разположение. Много е важно не само какво правим, а и с кого го правим. Тук имаме една специална молба. Ние за първи път имаме български университет извън границите на България – това е Тараклийския държавен университет. Но историческия и икономическият факултетиса заплашени от закриване.
Фокус: Поради какви причини?
Георги Атанасов: Има правителствена спогодба, подписана от президента Георги Първанов и молдавският президент Владимир Воронин и тя в момента се нарушава, тъй като в Молдова има политическа нестабилност заради изборите. Според мен обаче трябва спешна намеса на българската държава, защото президентът е подписал споразумението. Ако двата факултета бъдат закрити, значи ние общо взето премахваме идеята за българската история в децата, които се обучават в Молдова.
Между другото българите са много недоволни в Молдова от сегашния посланик. Той казвал на българите там, че няма да ходи по техните срещи и е изпратен не да ходи на сбирките на българите, а да защитава висши държавни интереси. Представяте ли си какви нонсенс? Освен това продължава порочната практика да се рекетират бесарабските българи за българско гражданство, да плащат хиляди левове за визи, при положение че получават заплати около 150 лв. и да чакат за визи около 10 години. Хората, които се занимават с това, са свързани по някакъв начин с посолството и живеят в най-баровските къщи.
Фокус: Т.е. вие говорите за една корупционна схема в случая, така ли?
Георги Атанасов: Това в България може да е корупционна схема, но в Молдова е национално предателство тези хора да ги рекетираме. Тази информация я подавам навсякъде. Тази история е от 10 години и там трябва да играе метла – тези консулски служби не знам какво изобщо правят. Ние унижаваме бесарабските българи по един отвратителен начин. В основата на всичко стоят служители на българската държава, които са по посолствата по министерства и т.н. Според мен за посланици в Молдова и Украйна, където е генетичният материал на българската нация трябва да се пращат не дипломати от кариерата, а хора със сърце. 

                                                    
                                            
Интервюто взе: Галина ДИМОВА




Гласувай:
8



1. анонимен - архЕология
16.09.2009 20:59
архЕология
цитирай
2. анонимен - Много интересно!
16.09.2009 21:42
Благодаря!
Наистина е важно финансирането!Не мога да се отърва от усещането, че и модерната археология подлежи на манипулации, в зависимост от "спонсора"!
Приятна вечер!
цитирай
3. boristodorov56 - 2. tit
16.09.2009 22:24
Археологията - това са артефактите.
Тълкуването е манипулируемо, но и подлежи на реактиране и доказване, така че не може лесно да се манипулират находките.
цитирай
4. slovoto - boristodorov56,
17.09.2009 01:25
Може, може, даже са много добри в това - разкопките били от пласт 5 век, защото същите по начин на изпичане и форма грънци имало и на друго място с доказан 5 век (то, като че ли има милион начина за изпичане, та е много странно, че изпичането било еднакво, или като че ли грънчарството може да произвежда милион различни форми за бита), и край, иди доказвай, че пластът е от 5 век, ама преди Христа.
цитирай
5. kentoff - 4. slovoto
17.09.2009 08:42
Вярвай ми не е толкова просто.
Участвувал съм в архиорогическа експедиция.
Освен, че всичко се картографира и намереното рисува в специален дневник - откритите материали се пазят и са на разположение за разглждане.
Освен това археолозите не са най-безотговорните хора и не печелят нищо от нереалистично тълкуване на находките, освен да загубят доброто си име.
цитирай
6. анонимен - kentoff,
17.09.2009 14:36
Позволете ми да не се съглася изцяло с Вас. Вярно, картографира се и т.н., но намереното често изчезва от мястото и примери за неописани и изчезнали находки има не един и два, достатъчно е да споменем каменният съндък от Перперек или двата лъва от Старосел. А относно "доброто име" на българските археолози въобще да не я подхващаме, че е страшна.
цитирай
7. boristodorov56 - 6. анонимен
17.09.2009 17:48
Май става въпрос само за определени хора и група по интереси, както и кражби.
А не за тълкуването на находките.
цитирай
8. boristodorov56 - "И да повтарям още веднаж, че ...
19.03.2010 07:38
"И да повтарям още веднаж, че считам всички видове опити за покушение върху идентичността на моя народ, неговата история и неговата култура за най-страшното углавно престъпление – независимо от това дали то се отнася към отделни индивиди, или към общността от тези отделни индивиди, за която ние сме приели названието народ. А за това престъпление ние сме възприели названието геноцид.

За шестте десетилетия, през които се занимавам с историята и културата на народите от нашата планета, аз не съм срещнал друг народ, срещу чиято идентичност да са вършени и да продължават да се вършат толкова покушения, колкото срещу моя, българския народ. От много хилядолетия той е бил заставян да се бори срещу всевъзможни нашественици за своята земя, за своето съществувание, за своя език, за плодовете на своя труд и изкуство, за своята вяра. И колкото пъти е бил гонен от родината си през петте хилядолетия, в които сме осведомени за неговото присъствие в европейския континент, той винаги се е завръщал в тази своя исконна родина – империи са възниквали и са изчезвали върху земята му, но той е останал на земята си със своя език и своите обичаи, предавани от поколение на поколение до ден днешен.
За произхода на българския народ и неговия език са съчинени и продължават да бъдат съчинявани най-различни теории, които го изкарват пришелец от едва ли не всички възможни краища на стария свят: от най-далечния изток до най-далечния север – от пустинята Гоби, зоната на вечния сняг в Памир и полярния кръг на северната евроазийска граница, до блатата на Задкарпатието.

Всяка теория, че българите били монголоиди, угро-фини, турци, задкарпатски славяни и какви ли не още, намира мигновено поддръжка сред чуждите и нашите историци. Но не и твърдението, че са първоначалното население на нашите земи, запазило не само своя физически и генетически тип, но също своя език и своите обичаи, въпреки многобройните вражески нашествия, на които е било изложено в течение на хилядолетия."
http://www.ivanstamenov.com/?page_id=361
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8063505
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589