Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2011 09:32 - Къде е погребан Апостолът? *
Автор: boristodorov56 Категория: История   
Прочетен: 9648 Коментари: 34 Гласове:
93

Последна промяна: 23.02.2011 07:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image
        image
  
   Смея да твърдя, че познавам добре  спора за гроба на Васил Левский.
   Считам, че позицията на Н. Хайтов е разбираема, точна, ясна и необорима, от археологическа гледна точка, но в случая тя днес не е меродавна, ако липсват костите на намерения скелет, който бил "изгубен".  Лъжата за "изгубените" кости само прикрива едно престъпление към паметта на Апостола.Не съм археолог, но съм бил на археологическа експедиция и знам, виждал съм, подробната документация и безкомпромисното, и надлежно описване в детайли на всичко намерено, и на всяка конкретна дейност на терена.
   В случая са водени два броя Дневник на разкопките - от Г. Джингов под ръководството но Ст. Михайлов и от С. Бобчев. Има Скицник на С. Бобчев. Съществуват снимки на олтарните погребения правени от П. Хлебаров, Ст. Бояджиев, Н. Даскалов, Н. Мушанов. Пазят се Графични разработки изготвени от М. Бенчев и т.н. и т.н.
   Извън всичко останало има издадена книга на  БАН - Археологически данни по спора за гроба ва Васил Левски в ц. Св. Петка Самарджийска(1988), която обхваща цялата полемика около проблема и включва допълнително факти и данни. Този обемен том завършва  с писменни  заключения на страните в спора и никой, от оспорващите твърдението, никъде не е дал окончателно  и неоспоримо доказателства, че там не е могъл да бъде погребан В. Левский и, че намерените кости не са били  негови.
   В Заключителния доклад на акад. Н. Тодоров председателствуващ дискусията, между другото се казва: "по същество в хода на самото  обсъждане не бе направено никакво усилие за научен анализ на съществуващата документация", а в неговото писмо от 09.04.1986 год. до акад. А. Балевски - Председател на БАН той официално докладва за резултатите от дискусията, в което казва:"...въз основа на новонамерените материали, извършената експертиза и проведеното обсъждане, се направиха определени изводи за късни погребения(т.е. за погребения след строежа на църквата), които дават сериозни основания да се обсъди, в светлината и на историческите свидетелства, въпросът за поставяне на паметна плоча в църквата с надпис, удостоверяващ, че въз основа на исторически сведения в олтара на църквата е  бил погребан от родолюбиви българи Апостола на свободата Васил Левски."
   Намереният при разкопките скелет е бил номериран (№95)и изпратен за съхранение и по-късно "изгубен", вероятно или от нехайност, или съзнателно унищожен от т.нар. археолози - за да няма и следа за доказателство в развихрелия се спор, който можел да унищожи целият им научен и административен  престиж.
Затова днес няма база за едно материално сравнение чрез ДНК тест с косите на Дякон Игнатий.
   Наскоро прочетох апел да се вземе  материал от стърчащите в зида остатъци от кости, които уж се намират в ц. Св. Петка и спора да се приключи веднъж и завинаги, но трябва да е пределно ясно, че костите, за които става въпрос не са спорните.
   Винаги съм си мислил и вярвал, че ако днес се поразтърси малко по-професионално и отговорно костите от погребение № 95 ще се намерят и чак тогава ще се докаже безспорната истина.


       Време е след толкова помпозна и ординарна показност наистина да се направи нещо реално за човека Васил И. Кунчев и Апостола на свободата - Дякон Левский!

  
Или всички са българи само на 19 февруари?
--------------------------------------------
Постинга е приятелска реплика на parasol.
     




Гласувай:
94



1. kosara2008 - !!!
22.02.2011 10:04
благодаря ти...за човекогражданската извисеност,поклон ти сторвам!
цитирай
2. diso - Странно ми е как така са "изгубени" костите
22.02.2011 12:20
Може вече да са безвъзвратно изгубени. Но се надявам някой амбициозен млад човек да успее да ги намери и да се отговори окончателно - това ли са костите на Левски, или още трябва да се търсят.
Генетични изследвания доказват какво ли не:
- ханаанците, финикийците и съвременните ливанци били един и същ народ;
- 20% от населението около някогашния Картаген носят финикийски гени;
- африканският произход на гърците...
А у нас се пишат сума ти трудове с разсъждения по немного ясни доказателства, с предположения и т.н. Не съм специалист, но толкова ли няма открит годен за изследване генетичен материал от траки, прабългари и т.н. и да се сравни с този на етносите, обитаващи България днес, че и на съседните ни държави. Както и да се направят сравнения между съвременните етноси...
цитирай
3. boliarkabg - лаик съм и моля, ако някой може да ми ...
22.02.2011 12:40
лаик съм и моля, ако някой може да ми обясни: защо толкова мастити учени искат да отрекат,че това е гроба на Левски? Винаги може да се сгреши, винаги. Какво толкова ги изплаши? Смешна ми е тезата,че не искало тогавашното управление на страната да се величае Левски повече от тях. Добре,но сегашните нали са демократи? Тях не ги е страх, защо те не проведоха отново проучването? Сигурна съм,че костите са скрити, а не унищожени, защото кой, дори и сгрешило величие от областа на Археологията да е, би дръзнал да унищожи костите на Левски, чия ръка би го сторила? Това все пак не е мавзолея,а Левски! Силно вярвам, че се е намерила добра ръка и ги е скатала някъде, докато си заминат от тоя свят сгрешилите, Левски може да почака още 100 години,нали? О, неразумни и юроде.....
цитирай
4. yotovava - Или всички са българи само на 19 февруари?
22.02.2011 12:56
Май така се оказва, изобщо неговото житие тъне в мистика,незададени въпроси и ненамерени отговори.
Валя
цитирай
5. анонимен - Добре, Боре! Радвам се,
22.02.2011 15:09
че пусна отделен постинг. Нека се чете, нека се знае, нека научаваме повече и повече. )))
цитирай
6. анонимен - Много е спорна темата наистина.
22.02.2011 15:51
Хайтов навремето с право бе остро критикуван за книгата си, но внимателното четене тогава и припомнянето ми сега ме карат да мисля, че все пак е прв. Той не говори общи приказки, а се аргументира.
цитирай
7. анонимен - дяконе поклон пред тебе
22.02.2011 16:25
дяконе поклон пред тебе
цитирай
8. анонимен - готина статия
22.02.2011 17:19
Ето тук ще намериш отговора: hotgossip.log.bg
цитирай
9. анонимен - Гробът на Левски е в олтара на Св.Петка Самарджийска
22.02.2011 17:47
Навремето Николай Хайтов изнесе обстойна лекция във ВИАЗ,след която имаше дискусия, а после всички отидохме да се поклоним на гроба на Васил Левски под олтаря на църквата Св.Петка Самарджийска. Книгата на Хайтов, издадена от пловдивското изд. Хр.Г.Данов през 1987, съдържа неоспорими доказателства и документи. Проф. Николай Генчев застъпваше друга теза. Академик Николай Тодоров, с когото лично съм разговаряла, приемаше становището на Хайтов.
Анна Георгиева
цитирай
10. moniboneva - Дълбоко почитам апостола. Била съм ...
22.02.2011 17:57
Дълбоко почитам апостола. Била съм и в домът му в Карлово, и в музей съм виждала негови коси,снимки и оръжие. Прочела съм и доста книги за апостола, включително и тази на Н.Хайтов за гроба на Левски.Но имам вътрешен страх да не сме пратени вкупом за зелен хайвер.Прав е Валя като казва: Май така се оказва, изобщо неговото житие тъне в мистика,незададени въпроси и ненамерени отговори.
Дано тези загадки се дължат изцяло на оскъдни сведения достигнали до наши дни ,а не на непознаването на Левски.Опасно е да си създаваш идоли!Защо никой не настоява Турция да разсекрети делото на Левски? Те искат да стават членове на ЕС и ние им спомагаме за това ,може и те да направят един жест.Би могло да излезе някаква истина от тези секретни материали за която не подозираме. Ако Левски вместо да бъде обесен е бил заточен в Деарбекир?! Какъв гроб търсите на базата на слухове и догадки.Преки свидетели на обесването на Левски няма. Това, че един поп е повикан да изповядва осъден на смърт, но дори не го поглежда кой е човека изобщо не потвърждава,че става въпрос за Левски.Може да са открили скелети в църквата Света Петка като потвърждение на слуховете ,но без ДНК анализ не може да се твърди, че те са на Левски! Както споменах има запазени негови коси, може с точност да се установи чрез ДНК дали скелета е на същия човек. При разпад на атома може също да установи дали костите са от преди 138г., или са още по стари следователно не са на Левски.Няма воля да се научи истината, но е напълно възможно да се постигне!
цитирай
11. анонимен - petgen - За Хайтов и гроба на Левски
22.02.2011 18:04
http://petgen.blog.bg/poezia/2011/02/18/za-groba-na-levski.688924
цитирай
12. анонимен - ВИЕ СТЕ ГОЛЕМИ НАИВНИЦИ....
22.02.2011 18:24
КАК ТАКА ...."ИЗГУБЕН"....ЦЯЛ СКЕЛЕТ????!!!
АВТОРА ,ПРАВИЛНО СЕ СЪМНЯВА В ТОВА.. И ТО,НЕ НА КОЙ-ДА Е....А, НА ЛЕВСКИ!!!??

НЕ ЧУВСТВАТЕ ЛИ "КОНСПИРАЦИЯТА", НА ТОВА ТВЪРДЕНИЕ?
НЕ ВИ ЛИ ИДВА НАУМ, ЧЕ НЯКОЙ СТАРАТЕЛНО СЕ "ГРИЖИ "---БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ДА БЪДЕ ОСТАВЕН БЕЗ СВЕТИНИ И МИНАЛО.....???!
ДА НЯМА ИСТИНСКА ИСТОРИЯ.....ДА БЪДЕ ЗАТРИТ ,ВЪВ ВРЕМЕТО И..ЗАБРАВЕН!

ИЗДИГАТ СЕ ДРУГИ СИМВОЛИ И ...ПАМЕТНИЦИ!
ПОЧИТАТ СЕ ЧУЖДИ СВЕТИНИ И ДАТИ ......САМО С ЕДНА-ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ:

БЪЛГАРСКОТО, ИСТИНСКОТО И ЧИСТОТО.....ДА БЪДЕ ЛИКВИДИРАНО!
...И НЕ Е САМО ТОЗИ ДОКУМЕНТ И ВЪПРОСНИТЕ АРТЕФАКТИ!
ЦЕЛИ ВАГОНИ СА ЗАКАРАНИ В ИВАНОВО /В РУСИЯ/ ,ЗА КОИТО ...И ДО ДНЕС --НЯМА РЕАЛЕН И ЛОГИЧЕН ,ОТГОВОР!

ЕТО ЕДНО ЧУДЕСНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ --ДА СЕ ПРЕГЛЕДАТ И ПРОЧЕТАТ ТУРСКИТЕ ХРОНИКИ И ДОКУМЕНТИ!
ТУРЦИЯ --НЯМА ДА НИ ИЗЛЪЖЕ !
ЗА ТЯХ--ТОЗИ ВЪПРОС Е РЕШЕН ОТ ГОДИНИ!
цитирай
13. kalin8 - Поздравления за постинга!
22.02.2011 18:32
Б.
цитирай
14. ognena71 - Поздравления и от мен!
22.02.2011 18:38
Поздравления и от мен!
цитирай
15. vmir - Хайтов е напълно прав за гроба, но лоша шега му изигра тонът, с който говореше за всичко това.
22.02.2011 19:02
Не твърдя, че тонът му е единствената причина, по-скоро причина е загубенящината на повечето нашенци, които слушат другите и най-вече се ослушват за желанията и интересите на началството. Това е същата загубенящина, на която и днес доказателствата все не й стигат за доказване на каквото и да било, докато не се намеси външна мотивировка, оправдаваща заемането на определена позиция.

Как няма да е прав, като Хайтов сочи публикация от 1937 година (дано не ме лъже паметта), в която е описано точно погребението на Левски в "Св. Петка Самарджийска", а десетилетия по-късно правят разкопките и грешката с датировката и се самонавиват да доказват, че това е ранновизантийско погребение (защото в двора са намерени такива погребения, макар и на съвсем друго ниво), въпреки множеството важни съвпадения, например точния ръст и място.
цитирай
16. анонимен - Къде е погребан...
22.02.2011 19:18
За нацията това е важен въпрос, но много по - важно е да се зададе въпросът - няма ли опасност за физическото съществуване на българина с тези огризки които му остават да яде управляващите. За мене лично такива наглед важни въпроси: къде е погребан ...: са често пъти инициирани от управляващите за да не могат робите да си поискат правата, да забравят за тежкото си положение.
цитирай
17. mamkamu - Отдавна се питам, как стана това? Да ...
22.02.2011 20:59
Отдавна се питам, как стана това? Да изгубим костите на най-великия ни герой. Но после, като се сетя...
цитирай
18. vmir - 18. mamkamu - Отдавна се питам, как стана това? Да ...
22.02.2011 21:49
mamkamu написа:
Отдавна се питам, как стана това? Да изгубим костите на най-великия ни герой. Но после, като се сетя...


Стана, както всичко останало. Както мърльовците в съда дрънкалосват, че генетичния материал е попаднал случайно под ноктите на жертвата, а нагли адвокати превъзнасят като "високо научно" мнението на пияна доцентка, че петната "доказвали" нещо тотално недоказуемо, така и в БАН някой мърляч е сложил с досада костите в някой чувал, и после в някое мазе, докато им изгубят дирите, защото някой всезнайко е казал, че това е погребение от ранновизантийската епоха, защото не е съобразил, че мястото е влажно и ускорява процесите... Мърлявщина и всезнайковщина - точно както и сега...
цитирай
19. krizata - За заглавието на постинга!
23.02.2011 00:12
Като е най-популярен в blog.bg, поне му напишете правилно заглавието!
Пише се АпостолЪТ - подлог!

Привет на всички пишещи българи и на наблюдаващите ги модератори!!
цитирай
20. osi4kata - кризата, доколкото знам, съществителни собствени не се членуват с пълен член.
23.02.2011 01:02
или бъркам?

Боре, постът е навременен и интелигентен.

Благодаря, изясних си някои неща.

Поздрави!
цитирай
21. анонимен - ?
23.02.2011 01:08
По-важни са костите на Свети Николай Чудотворец и езика му, отколкото на Левски. Ако се погледне от погледа на историята, всяка държава си има свой герой който боготвори. У нас това е Левски. Наполеон 1 Бонапарт си остава герой за французите и мъченик за света.За мнозина "железният" Сталин все още е герой, а не тиранин, отговорен за смъртта на милиони. Този пост си заслужава и наистина е време да се направи необходимото във връзка с това. Едва ли трябва да се пита който и да било, за да се идентифицират костите с тези на Дякона. Миналото си е минало и настоящото турско население няма нищо общо. Ако това е една от причините едва ли е необходимо да се задълбочават толкова отношенията. Историята познава и по-големи беди в това отношение между държавите, но не е необходимо да губим една светиня поради причината, че някои мозъчни капацитети не могат да се преборят с изостанали и грешни разбирания.
цитирай
22. rebele - А? Че кога почина Апостол?
23.02.2011 05:20
Ти кажи кога ще е погребението, а място ще намерим лесно.
цитирай
23. анонимен - след като е с главна буква не се членува с пълен член, приема се
23.02.2011 06:14
за съществително собствено.

Просто цинизмът ви минава всякакви граници!
цитирай
24. osi4kata - споко,
23.02.2011 06:24
в този граматически случай Апостола е прозвище и се членува с кратък член.

Да не разводняваме темата.
цитирай
25. rebele - 24. анонимен
23.02.2011 06:50
Нали за това се борим - свят без граници. Трябва да отворим съзнанието си.
цитирай
26. анонимен - Може ли такава неграмотност бе?
23.02.2011 10:03
Беше груба грешка краткият член в заглавието, сега при правилната му употреба някои невежи пишат глупости.
Хайтов навремето беше от придворните писатели, държеше се високомерно и това отблъскваше хората, макар че беше прав, включително и в спора му с Янакиев за идиотскитеучебници.
цитирай
27. анонимен - ЗА СЕРИОЗНИ НЕЩА ЛИ, ЩЕ ГОВОРИМ...
23.02.2011 10:41
....ИЛИ ЩЕ СЕ ДЪРЖИМ ЗА ...ЧЛЕНОВЕТЕ..?!!!!

МАЙ ЗА НЯКОИ ХОРА ......ЧЛЕНА ИМ, Е ПО-ВАЖЕН...КАТО ГЛЕДАМ!

ТИПИЧНО ЗА ПОДСТАВЕНИТЕ КОПЕЛЕТА НА ПАРТИЯТА....ВЪВ ФОРУМА.
цитирай
28. анонимен - "кризата", да каже нещо за членовете ....
23.02.2011 11:17
....защото често ходи във Франция и ги разбира тия работи.....!
За "членовете"...имам предвид!
цитирай
29. bogolubie - Боре,
23.02.2011 12:41
поздравявам те за постинга!
цитирай
30. анонимен - Някой потомък от предателите му, ...
23.02.2011 15:40
Някой потомък от предателите му, вероятно има интерес да се потули намирането на истината. Защото предателите му са целия Ловешки комитет, включая и ханджията Христо Латинеца. Впримчването на някои "исторически умове" е най-прекия път за потулването.
цитирай
31. анонимен - Гробът на карловеца Васил Кунчев се ...
24.02.2011 16:22
Гробът на карловеца Васил Кунчев се намира в село Бистрица, Софийско.
ГБ
цитирай
32. анонимен - 11. moniboneva
24.02.2011 16:25
Има българин, пряк свидетел на обесването. Не ми се рови, за да дам името, но мога да цитирам по памет казаното от него - "обесеният беше черноок, с рядка черна брада, сипаничав". Васил Кунчев не е обесен, така че и костите в "Света Петка" няма как да са неговите.
ГБ
цитирай
33. анонимен - СЛЕД ОБЕСВАНЕТО, КАЗВАШ....33...
24.02.2011 17:45
...ЗА КЪДЕ Е ЗАМИНАЛ---ЗА СССР , ЛИ..?!!!!
цитирай
34. анонимен - 34. анонимен - след обесването
24.02.2011 19:53
е заминал при прабаба ти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8060330
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589