Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2011 09:17 - Кой ще ми каже къде са следите от славяните?
Автор: boristodorov56 Категория: История   
Прочетен: 16606 Коментари: 43 Гласове:
23

Последна промяна: 03.09.2011 14:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



 
                     image


      Вероятно на всички май им омръзнаха споровете по историческия проблем за произхода на днешните българи. Написаха се множество постинги и коментари, водиха се безброй люти спорове, натвориха се толкова космически конфрикти, че блог.бг неусетно се превръща във форум по история.
     Специалисти, разбиращи, лаици и "летописец" - всички се изказваме по темите - обикновено не на място и не в тона на полемиките, но пък сме доволни, че сме съпричестни защото  чувстваме тематиката близка и болезнено реагираме на всичко, което ни харесва или не.
     Нема лошо - както се казва - българската нация нация историческа.
     От време на време и аз се набутвах с наивните си въпроси между знаещите.
     Най-смешното е, че никой не пожела  да ми даде сносен отговор на един елементарен мой въпрос.
     Един ме иронизира, че го изпитвам.
     Втори не ми обърна внимание.
     И така нататък.
     А аз просто искам да знам има ли открита, регистрирана и проучена култура по земите ни, и къде по-точно, на некакви си славяни, за които се твърди, че са тук от 5 век.
     Прост е въпроса ми:
     - Къде и кога, аджеба, на територията на ареала на българската нация са открити, регистрирани и проучени  археологически следи от културата на славяните - като например: чирепчета и металчета, кокали и кости, оръжия и сламките, с които дишали под вода, и тям подобни изкопаеми - датирани от около 5 в. докъм края на 6 в.?
      Простото споменавате десетина археологически открития и аз ще бъда безкрайно доволен.
      И още нещо - в кой музей са изложени или съхранени?
      Предполагам, че  вещите  познавачи на историята не биха се затруднили от  една  дребна услуга.
     






Гласувай:
24



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Никаква реакция все още. Защо ли?
02.09.2011 10:15
Никаква реакция все още. Защо ли?
цитирай
2. haralanov - Здравей,приятелю!
02.09.2011 10:32
Истината е,че няма никакви артефакти от славяните,които уж са живели по тези земи!Излиза,че тезата за ,,славянския корен" на българската нация е просто натрапенa.Не е трудно да се досети човек откъде!Въпросите ти са логични...Но някак си и историците се правят на разсеяни и не ги задават.Естествено,че няма в България музей,където да са изложени и съхранени предмети от бита на славяните.
цитирай
3. boristodorov56 - Пламене, в историята на БКП и ченгеджийските убечници точно това не е поменато.
02.09.2011 11:57
thegreatcollection написа:
Никаква реакция все още. Защо ли?

цитирай
4. boristodorov56 - Ето - нужно ли е да си милиционер "летописец", джойси и койта и да е - за да се осъзнае една елементарна Истина!
02.09.2011 12:03
haralanov написа:
Истината е,че няма никакви артефакти от славяните,които уж са живели по тези земи!Излиза,че тезата за ,,славянския корен" на българската нация е просто натрапенa.Не е трудно да се досети човек откъде!Въпросите ти са логични...Но някак си и историците се правят на разсеяни и не ги задават.Естествено,че няма в България музей,където да са изложени и съхранени предмети от бита на славяните.




На какво основание тогава са писаниците в "академичната" история на България и изучавана от децата в училище?
Бих желал да получа отговор от знаещите, но уви - май нема се случи.

Тук искам да отбележа, че нямам нищо против българите да бъдем славяни, цигани, иранци, индианци, траки или каквито е да е,но все пак истинският ни произход е от значение.

Ако не сме славяни, и не траки - какви сме?
цитирай
5. alexalexalex - боре)))
02.09.2011 12:19
българи сме, как какви. или поне аз мисля за себе си като българин.
доколкото съм прочел - славяните е точно толкова измислена история, колкото и траките. да, със сигурност е имало хора по тези земи, племена, ама те не са се наричали нито траки, нито славяни.
проблемът е в генерализирането на понятията. как да определиш това е тракийско, това е славянско, като хорицата не са се мислели за такива? досега поне аз не съм чул да е намерен надпис "произведено от трак" или "произведено от славянин".
май най-ясното нещо е, че единствените, които са имали идея за народност са българите, то е ясно, защото сме запазили името и досега.

аз поне със спаротокващите тракомани споря не дали тук са живели някакви хорица (че това никой не го и отрича), а че не можеш да генерализираш понятия - все едно да кажем, че всички живели в Европа 25 000 преди това са европейци, и понеже сега и ние, таковата в ЕС, значи сме техни наследници, значи сме най-велики, значи...

да ми намерят тракоманстващите един надпис, дето пише трак, че да мирясам))) ама написан от трак, не от елин!
цитирай
6. boristodorov56 - 5. alexalexalex - то е ясно, че сме българи, а не патагонци.
02.09.2011 13:34
Има надписи от траките, има и такива от българите.
Знаеш проблема.
Какъв е етногенезиса на българите.
Липсата на славянска култура по земите ни ги изключва от него.

Ами на едно от съкровищата пише - котис - май беше панагюрското, за което синетчията и иманяр БД твърди, че е правено от гърци, а всички останали разбирачи казват - тракийско е. После има вълчедръмски находки, после Борово и десетки запазени тракийски гробници и не накрая Сент Миклош Наги.
Картинката на този постинг е тракийска, а автора и не си е оставил автографа, но със сигурност би го направил, ако би знал затрудненията ти днес.
Ако погледнеш аватарчето ми(некакъв идиот твърди, че е на Фидий) - то също е един тракийски надпис - при това неподражаем шедьовър. Какво ли е искал да каже направилият тази царска маска?
Отделно предтракийските археологически находки, които по странен начин се връзват с българската писмена, но ти си чел Спароток.
Защо надписите от Ситово, Езерово и Градешница ги разчита Спароток през българския език, а през друг език не става?
Не е толкова просто нито доказването, нито отхвърлянето на автохонтата теория за произхода ни.
Но само с отричане никой не може да я пребори.
цитирай
7. alexalexalex - боре
02.09.2011 13:52
чакай, чакай. аз не оборвам това, че имаме в кръвта си и нещо от хората, дето са живяли на балканите преди хиляди години.
ей тука е заровено кучето.
оспорвам, обаче, че тракийците са по-по-най и паче. че са били фараони, че са дали култура на цяла Европа, Близкия и далечния Изток.Че са най-най и че някой това го крие. Ей това оспорвам.
Нали и ти си чел спаротокващите.
Няма висши раси, Боре, няма. Нито висши племена.
С тези простотии спаротокващите ужасно приличат на македонстващите - и онези са така - най-най-най.
целият нормален свят се хилосва на глупостите им.
аз лично не искам така да се говори и за България.
Ако ти е интересно ще ти пратя линк, че всъщност Йерусалим е Охрид и че Иисус си е чист македонец и е разпнат над езерото.
И те четат надписи- през македонски - даже имат един на 77 000 години.)))

А така наречените "прочити" на Спаро са нелепи, честна дума. Става въпрос за индоевропейско езиково семейство, с доста сходни корени на думите. Що тогава руснаците да не са, ама сме ние))).
Или и руснаците са траки, и ние...
и се сещай накъде върви работата.

ей от това се дразня.
цитирай
8. boristodorov56 - 7. alexalexalex - не мисля, че Спароток цели да доказва,
02.09.2011 14:49
че траките са дали култура на цяла Европа, на фараоните и Изтока.
Това е различен въпрос.
За мен е важен въпросът какъв е етногенезса на българите.
Имах късмет да познавам Петър Детев, ако знаеш кой е той в археологията.
Бях пъпчив тийн с познания за историята от официалната и версия.
Той обърна представите ми за нея и твърдеше, че целия индоевропейски свят произлиза от траките и ние сме техни преки наследници. Този факт не означава, че траките са дали култура на посочените от теб региони. Генетичната връзка е едно, а културната друго. Обаче, връзката на траките с българите е гинетична и културологична.
Интерпретацията на фактите, казваше, винаги се правят в услуга на една или друга идеологическа доктрина. Той твърдеше, че преди и след 9 септември изискванията към историческата наука се променяли, но ще дойде време и истината ще се разбере от всички.
Днес условията са различни от времената на онези епохи, затова е редно да разберем истината за нашия произход.


Археологическите разкопки, на които той бе ръководител се датираха на над 6 000 години, но цялото землище от няколко километра наоколо бе осеяно с праисторически, тракийски и по-късни останки и дори за неспециалиста бе видно, че просто тези останки са свързани във потока на времето от неолита до днес.

Руснаците са финландска водка.


цитирай
9. algara - Поздрави, Борисе!
02.09.2011 14:58
Ами...няма, защото няма! Където и да копнат по нашите земи все нещо българско изскача. Нищо, че все ни говорят, че гречки " майстори" са го зидали и ваяли. Поздравления за музиката, звучаща в блога ти!
цитирай
10. анонимен - Боре,
02.09.2011 16:06
извинявай, пиша ти от другия си профил. Абсолютен лаик съм в историята. Знам, че тя е извор на самочувствие за народи като нашия, които нямат с какво друго да се изтъкнат. Но съм българин и патриот. И много ми е чудно едно нещо. Словените били предците на днешните сърби. Елините - на гърците. Илирите - на албанците. Даките - на румънците. А българите? Нашественици дошли от някъде си. Също както и турците векове по-късно.. Това не е ли удобно някому? И не кореспондира ли с това, че днес македонстващите ни наричат тюрки и татари? Пак казвам - лаик съм. Но съм запознат прекрасно с фалшификациите на историята ни, както и с това, чие дело са те. Знам, че след толкова векове истината би била много трудно доказуема. Но не бива да спира да се търси....
цитирай
11. bizcocho - Знаеш ли, винаги съм имала смелост ...
02.09.2011 16:24
Знаеш ли, винаги съм имала смелост да кажа, когато нещо не знам или не мога, било да проумея, било поне да назубря и като ученичка/ то не че съм била кой знае колко време редовна, по причини/взех, че казах на историка ми, че историята ми е самият ад и не ми е по възможностите. С таз моя късметливост се оказа, че съм попаднала на невероятен човек, който ми каза така - Хич и не се мъчи да назубриш учебника. Той и без това не е верен. Това, че не можеш, ти дава шанса някой ден да научиш истинската, тази, която е скрита. Ти само мисли, защо ти предлагат това и какво не искат да е.
Тогава не го разбрах. Останах си с недоумението от думите му. Той не бе млад човек. Много бих искала сега да побъбря с този човек, но дори и името му не помня, а и да го помня твърде далече съм.
цитирай
12. algara - @ bizcocho
02.09.2011 18:32
И на мен историята ми беше кошмар, но по други причини. Мой близък роднина беше историк, с буквички пред името и аз, носеща същата фамилия, бях длъжна да зная историята, въпреки, че не ми харесваше това, което четях в учебниците. Беше кошмар за мен защото, изпитвайки мои съученици, даскала вдигаше мен на всеки сгрешен отговор! Сега, след толкова години, като започнах да се интересувам от история по собствено желание, някакви хора ме наричат лаик и пача...А вероятно официалната история я знам по-добре от тях...
цитирай
13. alexalexalex - боре
02.09.2011 19:20
че то ние с теб спор нямаме тогава.
това, което казваш аз поне не го оспорвам.
не ми се рови в блога на Спаро вече, но ако хвърлиш един поглед ще видиш, че вътре са фараони, келти, индийци и китайци. И всичкото е трак до трака , мила моя майнольо.
и писменост на 7 000 години, и прословутите морски народи са траки, че чак и еврейте.
да ме прощаваш, ама това ми идва една идея отгоре. даже не една, а тамън 100.
това е глупаво, смешно и щеше да бъде забавно (като Римската теза, която е смешна и забавна), ако Спаро и племето не пробутваха тезата, че ние с братята руси, таковата...
а като чуя някой да ме братосва с руснаците и да ме анатемосва с останалия свят и лекинко се ослушвам.
защото това е я проект на Гоцето, я на Партия Нова зора.
Демек комунисти, от тежък вид.
цитирай
14. lado - Борка, здрасти. Много е важно да се ...
02.09.2011 19:28
Борка, здрасти. Много е важно да се изяснят понятията. Какво значи "българин" "Трак" (тракиец) "славянин" - каква е етимологията на тези понятия. Кога се появяват на историческата сцена, кой ги употребява и какво разбира под това. Хипотези много, тези също, извори - също така доста. Въпросът е в тълкуването. Пример : съвременник на събитията пише на гръцки (няколко са и диалектите на гръцкия - по-точно - елинския) - "нашите съграждани" имайки предвид българите от това време. Според Златаров тогава вече сме имали независима държава и нашите от БАН превеждат "нашите съседи" - ето пример за некоректен, нагласен превод . Който обслужва Златарски и последователите му.
Да се върна на понятията с въпрос . Как се нарича раята в Османската империя от европейските територии? "Рум миллет" - римски народ. Оттук и "Източна Румелия" - ето го разковничето. Няма империя Византия - има Източна римска империя, наследник на Западната. Нашите земи и предци са били в границите на Одриската империя от 7-ми век преди Хр. до 1-ви век. След това тук властва Римската империя - изключително стройна гражданска, правна и военна система. Тази система има строга иерархия и правила - от 4-век - Нотиция дигнитатум и от 6-ти - на Маврикий. Тези граници - лимеси, са охранявани безпрекословно. Не става така ,както се опитват да ни лъжат - огромното славянско море....Стигаме до понятието "славяни" - няма точно такъв изпис, но словени има. В смисъл на местни, които започват да славят Бога . Пише си го ясно - едни мизи станали словени. Тоест - част от местни население придобива ново качество. Да зачекнем и християнската вяра - разрешава я в рамките на РИ император Галерии в трети век с едикт , издаден в .....Сердика. Именно от това време има една карта, на която пише - Мизия, тук и България.....И според една много стройна теза - нямаме държава в смисъла , който използва Златарски, чак до 10-век. През цялото време тук е Източна Римска империя - Източна Румелия...Каго падаме под турско? Чак до 1420 имаме
цитирай
15. lado - император и монетосечене. . . В р...
02.09.2011 19:48
император и монетосечене... В римската империя е имало практика да има до двама императора и двама василевси едновременно. След превземането на земите ни РИ продължава с практиката на управление - независимо от централното управление султана,на местно ниво си има локални царства от наши владетели . Има ги описани от съвременници на събитията. Искам само да покажа калко дълбоко в нрави, закони, обичаи се е врязал римският бит. Защо руснаците не са славяни ? Защото няма как да бъдат. Просто те произлизат от други племена - например "мокша" - оттам и топонимът Москва. А Мокша са фини. А там княжеството се нарича Московитско... Дълга история, трябва много четене на извори, правилно тълкуване. Славяни , такива, каквито са ни набили в тиквите - няма. Не имало и кой да ги пусне просто ей така. Няма "именник на българските ханове" "канове" и прочие глупости. Няма и документ, който да доказва Аспарухова българия. Има трактовки, подмени, откровени фалшификации. Аспарух е "Испор, Есперих, Есперерих" и е княз в пределите на РИ. Няма в древните ръкописи упоменат "българин " в единствено число - има само "българи" . Особено през пети век има описани битки между българи иманно по днешните ни земи. Всички огромни фалшификации се появяват При Екатерина Велика - има неин декрет за написването на рашката история, няма оригинали (скрити са разбира се) и се появяват хиляди преписи....За нашата истори има останали 7-8 оригинала, а в една Унгария - 280 000 броя , касаещи нейната история. Тва рашки, тва елини ,тва византийци - всичко е било поголовно унищожавано...Даже един Софроний Врачански нарежда да се изкове манастирското клепало от остатъците на римската порта наблизо..Което си е унищожаване на история...
цитирай
16. get - - Кой ще ми каже къде са следите от славяните?
02.09.2011 21:26
boristodorov56 написа:
А аз просто искам да знам има ли открита, регистрирана и проучена култура по земите ни, и къде по-точно, на некакви си славяни, за които се твърди, че са тук от 5 век.

- Много е сложно !! :)) ??
Китайците имат една поговорка - Много е трудно, да хванеш черна котка в тъмна стая !! - ще допълня - Ако котката я няма става невъзможно !! :)))

от Гет ктист
цитирай
17. lisa19 - как не ви омръзна
02.09.2011 23:32
Траки + славяни + прабългари = българи

Като се има предвид, че славяните са били около 70 племена, като се има предвид, че прабългарите са били най-малобройни - какъв е извода? Така или иначе всички те се съвокупляват, демек обединяват. И така, сигурно ще измисля някоя нова история дано не противореча на спароток, че ще се набия. Няколкото лъча се идващи от гръцко, Китай и Египет спират погледа си в Добруджа. И така тези племена през 681 година под командването на Хан Аспарух създават държавата България. Това е положението!!! Ако някой се опита да оспори това, да си гледа работата.
цитирай
18. boristodorov56 - 13. alexalexalex
03.09.2011 08:48
Приятелю, не знам как стигаш до извода, че Спароток пробутва тезата, че сме братоци с русите, аз - признавам си, винаги съм виждал точно обратното на твоето виждане в неговите търсения.
Струва ми се изводите, които някой хитро пробута и наложи, че тезите на Спароток са успоредни(ако не повторение на македонските идиотии) са естествен психологически фактор, който ще трябва да налага внушението, че тя не е вярна.
Това в шпионажа се нарича контрадезинформация.
Това се налага съвсем тенденциозно от милиционерския ум на "летописеца" Кирил Милчев(откровен русофил веещ байряка на панславизва) - една съвсем измислена и одеозна фигура - която е съвсем далеч както от историята, така и от нормалната човешка почтенност.
Опитват се дургари, дургарки и некои сестри да внушават индеректно тезата за славянското братсто като
теорема лема, която не се нуждае дори от разискване.
Нема да мине номера.
цитирай
19. boristodorov56 - 14. lado
03.09.2011 08:52
И аз така разбирам историята ни.
Всъщност като говорим за историята на българският народ - тя е свързана с историята на християнството по тези земи, а това винаги се пренебрегва и игнорира от панславистите.
Всъщност твоите разсъждения са в рамките на "римската теза".
цитирай
20. boristodorov56 - 18. lisa19
03.09.2011 08:54
Лисичке, нали ти е ясно, че това не го приемам, не защото не звучи неубедително, а защото нема никакво основание да вярваме на измислици и лъжи.
цитирай
21. alchemist - И да е имало славяни,
03.09.2011 12:30
то те са послужили като тор, за дошлите по-късно или по същото време прабългарски племена, за местното население имащо роднински връзки с траките.
Въпросът колко сме "славянски" народ опира до антропометрично изследване в БА през 80-те години на 20-ти век. Където само 15-20% от войниците притежавали славянски белези. :)
цитирай
22. boristodorov56 - 23. alchemist
03.09.2011 14:18
Приемам интерпретацията, но това не обяснява защо няма следи от славяни.
цитирай
23. alchemist - boristodorov56
03.09.2011 15:04
Ами чергарско племе, какви следи искате да остави?
цитирай
24. letopisec - "одеозна фигура", съм бил
03.09.2011 15:32
абе, Борка стига си ми правил реклама, че читателите ми станаха колкото на спароток. Хайде от мен да мине, нали си учил механотехника в карловския техникум, няма славяни; има, както казва вожда ти, склавини, словени и ас-сакалиба...тия все се траки, да знаеш.
цитирай
25. vmir - И аз мисля като теб по въпроса. Имам си и други натрапчиви въпросчета, само дето няма кой да ми отговори.
03.09.2011 15:35
Поне не от тези, дето много се нервят на подобна любознателност. И като няма официална система да ми задоволи любопитството, от немай къде, преминавам криво-ляво на самообслужване и даже съм си изградил собствена представа за нещата. Славяните за мен не са етнос, а социална прослойка от хора, които не са понасяли идеята за ред и закони. Волни птички на епохата си, повечето хора и днес персонално преминават през подобен период на нагласа към света, а в онези времена традиционните представители на цивилизацията са били силно разколебани в смисъла и справедливостта й, защото законът не е бил в състояние да ги опази от бързите и вероломни нападения на далеч по-слабо развитите. Атила, наричан още "Бич Божий" на много места е бил приеман като божие наказание, а когато защитата на държавите и градовете укрепва, за да устоява на набезите и да обезсърчи водачите на плячкосващите, същите безстрашни нападатели се превръщат в онова море от хора, което безцелно се щура насам - натам, но не иска да си прави градове и държави, защото от собствен опит знае колко са уязвими, и ето го миролюбивото "славянско море", което нито вече има куража да напада, нито знанията или желанието да се укрепява, а просто се надява да не го сполети съдбата на неговите собствени жертви, заради което се щура като муха без глава и се задоволява с примитивен живот в сламена колиба без имущество, за да не привлича разбойници и обирджии.
цитирай
26. lado - „Професор Чилингиров пише (с. 52): ...
03.09.2011 16:10
„Професор Чилингиров пише (с.52): “… наличието на често употребявани “славянски” думи и лични имена в “тракийския” език, и то още от най-ранната засвидетелствувана от писмените извори историческа епоха, също не ни дава никакви основания да приемем, че така наречените “славяни” и “траки” са два различни етноса, говорещи на разни езици, а не един етнос, проявяващ се в два твърде близки по своя физически тип варианта, чиито езици явно са наречия на един общ език.” Вероятно тоя на пеласгите.”

• Готи и Гети - Изследвания, проф. д-р Асен Чилингиров, Берлин, 2005 г.

Това предполага да се изследват много като брой първоизточници за да се изгради възможно най-обективната теза.Една по-ранна такава теза е на:


"Професор д-р Ганчо Ценов владеейки староеврейски, старогръцки, латински, няколко западни и славянски езици, Ценов прави мащабни собствени изследвания във Ватиканската библиотека. Проф. д-р Ганчо Ценов, които за времето си се отхвърлят от официалната българска историография, но впечатлило и получило признанието на германските му колеги, в своя основополагащ труд „Готи или българи“ Ганчо Ценов доказва:

• "Българи и хуни са били първоначално две отделни племена, а не един едиствен народ, както се мислеше досега";

• "Хуните, венетите, славяните и антите са скитски племена, които живееха предимно на север от Дунава, а българите са живеещите на юг от Дунава мизи или тракоилирийци";

• "Българската държава е основана от скитското племе хуни или хуногундури, които се съединиха в случая с живеещото на юг от Дунава мизийско или тракоилирийско племе - българи";

• "Хуните, българите, венетите, славяните и антите, които населяваха Дакия, Тракия и Илирия от Карпатите до Егейско и Йоническо море, са били отделни племена на скитската или дакотракийската раса, която се казва днес славянска раса";”

• "Тия скитски племена са стари християни, които са имали още 4 век свое писмо, тъй че българите не са били покръстени едва във втората половина на 9 век, както се мислеше досега. Готското или гетското покръстване е българско покръстване";

• "Херодотова Скития не е в Азия, а в Европа около Дунава. Готите не са германци, а стари келто-скити. Европейските хуни са сродни с готите стар скитски народ. Аварите са сродни с хуните келтски или скитски народ. Българите не са нищо друго освен стари дунавски келто-скити, у които продължава историята на готи, хуни, авари, изобщо историята на старите скити и траки".

Публикувам със съкращения основните тези на проф. Ганчо Ценов за по-голяма яснота. Ако желаете прочетете по-подробно на страниците на http://bg.wikipedia.org/wiki




И единствената друга теза за Скандинавския произход на готите:

„Според родения в Тракия главен готски историк Йордан(ес) (Йорнанд, † 552), именно гетите, които за него са безспорните прародители на готите, произлизат от Скандинавския полуостров, о-в "en:Скандза", около 1490 пр.н.е. се преселват около устието на Висла, а около 1000 пр.н.е. - в Скития северно от Дунава, (наречена от римляните Дакия 11 века по-късно) и части от Мизия и Мала Азия. В своя основен труд "За произхода и деянията на гетите" Йордан разказва един мит за гетите, които поели преди Троянската война с 3 кораба (около 150-200 души) на югоизток 22 , за да ... достигнат около 230 г. южноруските степи като голям народ - готи.

Нито един по-стар историк от Йордан обаче, започвайки от Херодот (* 484 пр.н.е. - † 425 пр.н.е.), не е съобщил за такова придвижване на гети (камо ли на готи) от Скандинавия 2 хилядолетия преди ра ждането на Йордан. В същото време, както всички древни, така и всички съвременни и сторици са единодушни, че гетите са древен тракийски, респ. европейски скитски народ (Херодот), т.е. те не са нито скандинавци, нито германци, нито тюрки.”

„Още преди около 1 в ек българският историк проф. д-р Ганчо Ценов, професор по стара история в Берлинския университет 29, а преди това историк на българското Военно министерство, обърна внимание, че теорията за германския произход на готите почива само на гореспоменатите митове и предания и не е потвърдена нито от древните историци, нито от фактите. Позовавайки се на значителен обем древни източници, за първи път или повторно преведени и критично проверени от него, което впечатлило и получило признанието на германските му колеги, в своя основополагащ труд „Готи или българи“ Ганчо Ценов доказ ва, че готите са наследници на гетите и че заедно с тях "българите се споменават не само преди славяните, но и преди хуните в Илирия и Тракия, че българите са живели още през 350 г. покрай долния Дунав и южно от него във Византийската империя и че те са били един могъщ народ, не само в Мизия, но и в Тракия и Илирия", и че българската държава не е основана "в 679 г. от една шепа монголски българи". Гети е единният етноним на древните тракийски и илирийски народи, с който те, както и със скити, са обозначавани от всички древни историци. И за Св. Паисий Хилендарски готи и българи са един и същи народ”.

Из : http://bg.wikipedia.org/wiki/

"инцидента, описан от l a:Елий Спартиан (* 3-ти в. - † 4-ти в.) в биографията на император Каракала (* 186 - † 218). Каракала, който убил по-младия си брат и съимператор Гета (Публий Септимий, * 1 89 - † 211)..... Дион Касий (* 155 - † 235) казва, че след убийството на Гета "ако някой се осмеляваше да напише името на Гета или само да го прошепне, веднага го осъждаха на смърт".

Доста сериозна при чина Гордите Гети / според Херодот/ да изчезнат от историческите писания заменени с името Готи......

Кои са гетите: "Херод от ги споменава в историята си със следната забележка: "Гетите са най-мъжествени и най-справедливи сред траките Според стари източници, гети и даки са племена от един и същи род, с един език, но са обитавали различна територия. Обитателите на земите около Дунав са били наричани гети, а тези, живеещи в планините, чак до р. Тиса – даки." из: http://bg.wikipedia.org/wiki/

„Около 290 г., по времето на роденият в Далмация Диоклетиан (* ок.240 - † 316), от 284 г. Император, от 286 г. въвежда Тетрархията и става Император на източните римски провинции:. Счита се, че в този период започва разделянето на готите.

Източните готи, известни в историята още като визиготи (везеготи, бесиготи), са населявали предимно територии около и северно от Дунава, респ. Дакия, Мизия, Добруджа (Малка Скития), Причерноморието и по-късно Тракия и Македония.



Западните готи, известни в историята още като остроготи, са населявали предимно територии в днешна Украйна и по-късно Мизия, Тракия и Илирия, а остатъци от тях - около устието на р. Днепър и Крим.

В този смисъл, условното разделение на готите на Остготи (източни готи) и Вестготи (западни готи), използвано от Касиодор и възприето по-късно от германските историци, е анахронизъм от гледна точка на по-ранните периоди в историята им. Самото название на Визиготите произхожда от погърчения етноним на древните тракийци бесите . беси->веси->вези->везе.”

Тук мога да прибавя онзи откъс от информацията за Перперикон. Бесите и бунта им срещу Римската империя в един около 200 години по-ранен перод:
„В периода на завоеванията и експанзията на Римската империя в Тракия, римляните взимат светилището на Дионис и го дава т на одрисите, за да създадат разногласие между одрисите и бесите, които са представлявали сериозна заплаха за Рим със своето свободолюбие и храброст. Това става повод за много големи недоволства и предизвиква въстанието на бесите срещу Рим през 15 г. пр.н.е. начело с главния жрец на светилището Вологес. През второто въстание през 11 г. пр.н.е. обаче те били разбити и ликвидирани напълно, като някои от тях се преселили в Добруджа.

През 105-106 г. император Траян изселва бесите на север от Дунав.” Това дава и една интересна нишка и основа за името : „визиготите произхожда от погърчения етноним на древните тракийци бесите . беси->веси->вези->везе.”

Откъсите в кавички са из: http://bg.wikipedia.org/wiki/

От тук идва и още една интересна нишка:

Библия Бесика/Библията на Траките_ Б еси/...и най-ранната установена Библия по-нашите Земи:

"Вулфила (Улфила или Урфила, гр. Ουλφίλας, Ουρφίλας, лат. Ulfila, Gulfila):(ок. 311-383) от Никополис ад Иструм (днешното българско селище Никюп близо до град Велико Търново) е готски епископ, мисионер и преводач. Изв естен е с това, че превежда библията от гръцки на готски, с което поставя началото на германската литература. За целта Вулфила създава готската азбука."



Ако разгледате тази азбука в снимки публикувани в нета ще забележите веднага една основа на Кирилицата...един символ Ф, Л, П, Ч, Г и едно У което не се чете като латинското и_ грек / гръцкото_ и/ а като W което примерно в англииския се чете „уай” с преобладаваща звучност като У в Кирилицата!
Азбуката на готите, съставена на основата на гръцки и латински букви и руни, която обаче съдържа и знаци, които са част от Кирилицата!

цитирай
27. men - Кои са българите? По тази тема има ...
03.09.2011 23:54
Кои са българите? По тази тема има вече разработени хипотези:

1. http://www.bulgarite.info/node/2
2. marknatan.blog.bg/.../pristiganeto-na-bylgarite-ot-orion-i-otraziavaneto-na-sybiti.668960
3. raylight.blog.bg/.../bylgarite-sa-korenni-jiteli-na-balkanite.630277
4. samvoin.blog.bg/.../bylgarite-i-svetovnata-civilizaciia-prodyljenie.789372
5. letopisec.blog.bg/
6. kovak.blog.bg/.../koi-sme-nie-bylgarite.519754
7. mglishev.blog.bg/.../i-pak-za-proizhoda-na-bylgarite.804733
8. bojanapankov.blog.bg/.../za-bylgarskite-vladeteli-spasiteli-na-evropa-tervel-i-kormis.523891
9. atil.blog.bg/.../nachaloto-na-bylgarskata-istoriia.731487
10. nestinar.blog.bg/.../senzacionni-razkritiia-za-proizhoda-na-bylgarite.784739
11. indiajane.blog.bg/.../kakva-e-vryzkata-mejdu-bylgari-baski-shotlandci-gruzinci-dru.723022
12. monarchism.blog.bg/.../proizhody-na-bylgarite-d-ry-gancho-cenovy.805618
13. nikstan.blog.bg/.../bylgarite-v-mala-aziia.760223
14. horos.blog.bg/.../bylgarskite-care-v-knigi-carstva.731777
15. kovak.blog.bg/.../pliska-pyrvata-bylgarska-stolica.589066
16. nestinar.blog.bg/.../bylgarite-prez-troianskata-voina.767418
17. bven.blog.bg/poezia/.../bylgarski-sarakt.692605
18. gepard96.blog.bg/?month=8-11&day=9

цитирай
28. atil - Сега го забелязах този постинг. . . ...
04.09.2011 22:41
Сега го забелязах този постинг...Ако беше ми обърнал ти внимание на мене(макар че сме приятели във Фейсбук) щеше да знаеш и за българите и за славяните и за траките...Затова го отворих този блог тука.Има статия за славяните там.Има намерени следи а най-голямата от всички е писменното свидетелство на Черноризец Храбър! Нали тъпия исторически башибозук все за източници плаче и все с тях си бърше осрания задник вместо да ги чете...Има намерени следи от славяните и от археологията,не са верни лъжите на пишман трако-трактористкия сайт "Роден край"от който се пръкна "летописеца" тук и вече дори напредна и твърди че Дунавска България се казвала Бурджан...Но дали знае какво е "бурджан" или ще го обяви за арабска дума не знам.Колкото и странно да звучи следи от славяни има в Силистра...Макар града да е българска крепост там са заселени компактна маса славяни от бълг.владетели.А името не е турско о българско и оригиналното е било Турунсала.Тюркската топонимия не е от турците,те са я заварили,също като славянската.Дал си един линк за началото на българската история от мене ама докато узреят тиквите бая време ще мине.За да осмисли човек истината понякога и един живот не стига...Всичко добро и успешна седмица.В нашите музеи има следи от славяните,но колко от тях работят и къде са им колекциите...Щом и в Плиска и пусталък и музея е затворен.Точно там даже навремето съм виждал славянски артефакти(както му викат по модерному сега)
цитирай
29. merlin68 - Уважаеми boristodorov56,
07.09.2011 20:05
като питаш къде са следите на славяните, задай си още един въпрос: На какъв език аз питам къде са славяните? Ако не можеш да си отговориш сам, то значи, че никой не може да ти отговори:)
Лично аз не съм се интересувал особено относно славянски находки в земите ни, тъй като приемам, че славяните са си местното население, или иначе казано, траките в VІ век започват да ги наричат славяни.
Но след като искаш данни, а те мързи да потърсиш сам, то ето ти един линк
http://www.promacedonia.org/apobosh/jp/jp_5.html
http://www.kroraina.com/knigi/da/da_3_2.htm
http://www.clio.uni-sofia.bg/bg/pass/SrednovekovnaArcheologiya.pdf
Ето прочети ги и ако искаш ще ти намеря още:)
цитирай
30. boristodorov56 - 29. merlin68
07.09.2011 23:18
Езика, на който говоря е български.
"...славяните са си местното население...траките в VІ век започват да ги наричат славяни ..." - това изречение ме навежда на следния извод:
- ако славяните са местно население - това означава, че са траките; ако не са траки - значи траките са пишълците.

Благодаря за линковете - разгледах ги, но ако само на това ще се гради основанието за масирано присъствие на славяни то тези земи - това са несериозни неща, особено за Вълчедръм.
А другите два източника са официозни и тезисни - без конкретни доказателства.
цитирай
31. merlin68 - Присъствието е наистина масирано и ...
08.09.2011 14:51
Присъствието е наистина масирано и е такова защото славяните всъщност са траки:)
цитирай
32. atil - Няма нито един трак на земното кълбо ...
08.09.2011 15:31
Няма нито един трак на земното кълбо от две хиляди години насам! Т.нар. славяни са българи и това писменните гърци по това време нееднократно са го повтаряли - че славяните са българи и обратното ,че българите са славяни! Ако бяха траки те щяха да го знаят(щото тогавашните гърци все пак не са били чак толкова големи нечестивци като днешните).Щяха да го знаят и другите писменни народи, например бурджаните,ермийците,аланите - все български племена дошли тук с Атил Аспарух.Всички остатъци от старото булгарско население,дори тези на служба при византийците минават на страната на българите и от този момент всички ги броят за такива. Тава казват за тракийските потомци нашите летописци.А пък точно славяните..,хал хабер си нямат от никакви траки абсолютно!Най-много да са ги броели за ромеи...
цитирай
33. merlin68 - atil,
08.09.2011 17:49
Теофилакт, нарича гетите славяни, а нали знаеш, че гетите са траки и скити, а нали знаеш, че скитите за старите гърци са близки родственици с траките. Точно тия гети, даки, роксолани, хуни пристигнаха с Аспарух, освободиха от ромеите събратята си и основаха днешната ни страна. Йордан, през VІ век нарича венедите славяни, всичко що по-рано е било траки, илири и скити, става славяни през VІ век. Както на времето Скития (по-късно наречена Сарматия) и Балканите са обитавани от сродни народи, със сродни езици, така продължава да бъде и след VІ век, когато тия народи са си същите, само че вече са с общо название - славяни. И днес почти цяла Източна Европа е славянска. Няма изчезнали народи, няма нови народи, има нови названия.
цитирай
34. анонимен - IZVENETE ME ZA MAIMUNIZATA...NO ISKAM DA ZNAIA...
08.09.2011 23:59
ZAWO NE KOMENTIRATE, ILI SPORED MEN OMALOVAZAVATE FAKTA - RELIGIIA !?! A TOVA MISLIA 4E E OSNOVEN FAKTOR VAV NAWATA ISTORIIA. NA IUG OT DUNAV - RIMSKA IMPERIIA - BALGARITE ;PRIEMAT ; HRISTIIANSTVOTO , NA SEVER OT DUNAV - EZI4NIZI (TOVA SAWO E RELIGIIA -NALI)...TA KAKVO KAZVA KONSTANTIN ZA BITKATA SAS BALGARITE OT SEVER , - ( PO PAMET SAZALIAVAM) - ;...AKO BIAHTE ME POSLUWALI...WIAHME DA UDOVLETVORIM I DVETE -VERI -I DVETE STRANI ...I DO TAZAI (VOINA) NIAMAWE DA SE STIGNE....??? TA TOVA MI E VAPROSA ... ZA DVETE -;VERI;...I VOINATA...MISLIA 4E - BOGOMILITE ISKAHA DA VAZRODIAT , STARATA VIARA...NO ZNAETE KAKVO SE E SLU4ELO SAS TIAH I OPONENTA HRISTIIANSTVO...WE BADA BLAGODAREN NA NIAKOI KOITO MI OTGOVORI I MI OBIASNI TOVA . BLAGODARIA .
цитирай
35. atil - Към горния коментар- религията ...
09.09.2011 10:20
Към горния коментар- религията наистина е много важен фактор - той формира културата и бита тогава! А траките ,че не са се изпарили не са, но държавното им безсилие ги разпилява и обезличава до голяма степен.Отделни групи запазват културата си и произлезлите от тези групи също( на служба в армията,администрацията и т.н.). За родството на траки,славяни,скити спор няма, това е било известно на всички чак до 14 век, когато аристокрацията,клира и книжнината ни е попиляна...В булгарските летописи има сведения за славяни,които са помогнали на Кубрат в ранната му младост да си върне властта.Те били християни още тогава и го направили по внушение на Византия ,която още от тогава и до смъртта на Кубрат била съюзник на западния булгарски бейлик(княжество).Сред българите също имало християни още от тогава наричани - крешени( по името на г.Крешен-Корсун(Херсонес),където вуйчото на Кубрат(Бу-Юрган) учредил Оногурската архиепископия).При старата система ,когато тенгрианството е било държавна религия,по правило Кана е бил и глава на духовенството.Това е била много толерантна религия и те не пречели на никого да изповядва друга религия стига преди това да не е бил тенгрианец.Достатъчно било княза на другото племе да се закълне в своите богове във вярност към Кана на българите.Когато настъпва сблъсъка и противостоянието на двете световни религии - християнството и исляма - тогава настъпва разделението и протовостоянието-Религия и политика били тясно обвързани.Въпреки това християнска България и ислямска България от изток си сътрудничили и помагали и дори продължили династичните бракове!До средата на 13-ти век!!!
цитирай
36. merlin68 - До анонимен 34
09.09.2011 13:42
„Казвам се Константин. Презвитер съм на светата божия църква в Апамея, в провинция Втора Сирия.

Дойдох при вашия свети събор, за да ви поуча, че ако бях изслушан, нямаше да претърпим онова, което претърпяхме тази година, сиреч каквото претърпяхме във войната с България. Защото аз поисках още отначало да дойда на събора и да помоля да стане мир, така щото да се извърши нещо, което да обедини двете страни, та нито едните, нито другите да се измъчват, сиреч нито тия, които изповядват една воля, нито тия, които изповядват две воли."

Първо, обръщаме внимание на този пасаж ."..във войната с България." Не е казано във войната против българите, а с България. Очевидно през 680г. България вече съществува, просто след победата през 680г. България се разширява в земите от нашата страна на Дунав.
Второ, "сиреч нито тия, които изповядват една воля, нито тия, които изповядват две воли." Не може от този пасаж да се съди, че българите отвъд Дунав, са езичници, има сведения, че както Кубрат, така и Аспарух са христяни. Религията е важна по това време, едва ли би могло да се допусне, че имаме езичници управлявани от христяни, по скоро народа вече е христянски.
Има една такава теза:
"- Българите не са езичници, а християни, които от по-рано участват в църковните борби във Византия.

Те са сред противниците на монофизитите. Монофизитите оспорват, че Христос има и човешка природа. Те са религиозна партия, която през някои периоди има свои императори и патриарси в Цариград." http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/Asparuh.htm

Още едно доказателство, че България си съществува далеч преди 680г. НЕЩО ПОВЕЧЕ - ТЯ НЕ Е НЯКЪДЕ СИ ИЗ АЗИЯ, А ПРОСТО ОТВЪД ДУНАВ Това е пределно ясно казано в Именникът на българските "ханове/канове" А ВСЪЩНОСТ КНЯЗЕ:
"Тези петима князе държаха князуването от другата страна на Дунава 515 години с остригани глави. И след това дойде на страната на Дунава Исперих княз. Същото и досега."
цитирай
37. apostapostoloff - Славяните нямат култура,
12.09.2011 18:28
защото по природа с тъпи и мързеливи.
цитирай
38. blueskies - според последните изследвания на"генетиците" българите са особен вид славяни, които се родеят с Ломбардия
12.09.2011 18:39
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-09-09&article=381103

това според мен е пореден опит да бъдат изтрити траките!
цитирай
39. krumbelosvet - Ох, драги славоотрицатели
12.12.2016 21:53
"Трудно се намира черина котка в тъмна стая, особено ако я няма котката", или ако не е черна, а тракийска. Славяни има, доколкото езикът им се отнаса към общопризната група - славянската. Но ако славянският е всъщност ТРАКИЙСКИ, защо го говорят българите? Ако допуснем, че преди да са българи са траки, всичко СИ ИДВА НА МЯСТОТО. А тюркски са назнайвали, защото са били в тюркския хаганат, преди да се отскубнат. Били са принудени да заимстват от монголите военна организация, за да оцелеят в страшните битки с тях. НО НЕ СА СЕ ПРЕТОПИЛИ С ТЮРКИТЕ, защото са индоевропейци, с друга ДУША И ДУХ И ЧУВСТВО.
цитирай
40. krumbelosvet - Не го е срам Паисий, тоя комунист
21.04.2023 02:15
Не го е срам, тоя ченгеджия. И сички възрожденци не ги е срам, че не са заплюли тоя предател. Пу, никъв срам, пу!!!
цитирай
41. shtaparov - "Славяните" са изми...
21.04.2023 05:14
"Славяните" са измислени в Русия през 16-ти век и са докарани у нас през 19-ти: затова няма следи от тях.
цитирай
42. shtaparov - Аз ще го оспоря,а работата си я гледам по-добре от славоманиаците!
21.04.2023 05:21
lisa19 написа:
Траки + славяни + прабългари = българи

Като се има предвид, че славяните са били около 70 племена, като се има предвид, че прабългарите са били най-малобройни - какъв е извода? Така или иначе всички те се съвокупляват, демек обединяват. И така, сигурно ще измисля някоя нова история дано не противореча на спароток, че ще се набия. Няколкото лъча се идващи от гръцко, Китай и Египет спират погледа си в Добруджа. И така тези племена през 681 година под командването на Хан Аспарух създават държавата България. Това е положението!!! Ако някой се опита да оспори това, да си гледа работата.

България не е създадена през 7-ми век, Исперих не е "хан", хората му са били в пъти повече от склавите (прекръстени в 16-ти век на "славяни"),а Българите нямат много общо с Азия! Други въпроси?
цитирай
43. krumbelosvet - Кръстница на славяните са гърците
23.04.2023 05:17
До днес в Гърция "слави" значи РОБ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8059831
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589