Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2009 18:57 - ПРАВИТЕЛСТНОТО Е ИЗХАРЧИЛО 5 МИЛИАРДА ЛЕВА ОТ ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 8 МЕСЕЦА
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 1084 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 29.06.2009 19:01


Тайно изкупуване на държавен дълг Неделя, 28 Юни 2009, автор: Георги Ангелов

A+

A-

   image Министерството на финансите обяви, че в края на 2008 година тайно е изкупило правителствен дълг за почти 300 милиона лева. Сега тази операция се отразява като намаление на правителствения дълг.
Новината не е учудваща по много причини, още повече, че Пламен Орешарски правеше подобни сделки и когато беше зам.-министър на финансите преди десетилетие.

От близо петте милиарда лева от фискалния резерв, които правителството похарчи за последните 8 месеца, тези 300 милиона са вероятно най-добре похарчената част. Наливането на пари в Топлофикация, БДЖ, енергийния холдинг, Банката за развитие, Компанията за индустриални зони и т.н. има нулева антикризисна стойност - дори обратното, тези пари влошиха стимулите на държавния сектор и в същото време намалиха валутните резерви точно когато бяха най-нужни. Докато изкупуването на дълг намалява бремето върху правителството и така намалява рисковете.

Въпреки всичко, в ситуация на тежка световна финансова криза (която започна да засяга България през септември) всяко намаление на резервите трябваше и трябва да се избягва. Съответно, петте милиарда трябваше да си стоят във фискалния резерв, а не да излизат от него по един или друг начин. Ако това се беше случило, външното доверие към страната щеше да е по-високо, съответно притокът на капитали по-висок, лихвените проценти по-ниски и преминаването през кризата - по-леко. Стимулите за харчене, обаче, се оказаха по-силни от здравия разум.

Георги Ангелов
/iconomika.org/


Тагове:   фискален резерв,


Гласувай:
0



1. dimitarf - а всъщност те за това са там
05.07.2009 20:40
да харчат парите "на всички ни" както Ние в лицето на нашите представители, т.е. Те решат...
кога ще почне да се търси отговорност на политиците за лошо похарчените пари от тях...
те за това все пак са там...
уф
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8063190
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589