Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2009 03:55 - К О Й?
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 2783 Коментари: 18 Гласове:
14

Последна промяна: 06.09.2009 22:58


                                         



                                                        К О Й ?


                                                                автор: Захарий Стоянов

      Кой въстана срещу нашето свещено дело - съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навля­зат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата сре­щу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на него­вата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Слив­ница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на Бълга­рия ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде вimage сила, с една реч, България ще да цъфти  и  вирее?                                                                 

     Така ли излезе? Кой изпрати подир няколко дена подлия Генерал Каулбарс да развращава, подкупва, лъже, бунтува и беснее? Кой поду­чи пичовите и вагабонтите да вдигат бунтове в Бургас, Сливен, Силистра и Русе, да леят кръв и въвеждат анархия, щото по тоя начин да се отвори път за чужда окупация? Кой унизи и се поди­гра с България като й препоръчваше за княз един развратен черкезин - Мингрели? Кой прибра под свое крило всичките чапкъни в България, а законните власти, в това число и В. Н. Събра­ние, за незаконни с единствена цел, да се продължи още в Бълга­рия безредицата, да се отчая и омаломощи българският народ и да каже: „Дойдете и ни спасете" - Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, христи­янската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв!

     Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука... То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Никсолая, които ни говореха: „Ще плачете за зеленото парцалче". Видели тия и патили, на основание на факти и на събития говорели горните думи. Цял свят, хора, които не ни бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благородните ни борби, само московците стоят настрана и викат: „Стрижено е !" - Необяснимо. Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти. От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек. Но и това е недоволно. Малко ли други държави има, които също така се стремят да владеят над чужди земи и народи. Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България.

     И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне
Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние идиотите заедно с много още идиоти славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!

     Но в София, в столицата на България, гдето живеят най-голямото количество интелигенти и патриоти, един развратен до в черната си душа, калугер излиза дьрзостно пред очите на всички и говори, че народът е признателен на своята освободителка! Не е крив той. Криво е онова стадо, което е стояло гологлаво отпреде му. То трябваше да запита мръсния калугер, да каже добро ли, зло ли е направила тая покровителка на България от две години насам, то трябваше да му предложи горните въпроси, изложени начело на нашата статия.

     Време е, трябва вече, щото българските деятели, офицери, учители и пр., когато говорят на своите подчинени и слушатели за вънкашните неприятели на отечеството, официалният московец със своите донски и кубански казаци да стои на първо място. Това учение трябва да се продължи дотогава, докогато в Петерсбург царствува Александьр III... Защо московците не са десет или петдесет милиона? Колко любезно ще си решим и наредим аладжака!...







Гласувай:
14



1. bowman - А така...
05.09.2009 09:09
Някои неща се връщат и след години, но кой да помни?!
цитирай
2. boristodorov56 - Нека не се забравят `и добрите, `и лошите сторени неща!
05.09.2009 09:41
" И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! "
цитирай
3. tili - Добре, че си си направил
05.09.2009 12:30
труда да ни припомниш : "
Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!"
Какво повече?!!! Изградиха си петата колона и няма отърване!
цитирай
4. boristodorov56 - 3. tili -
05.09.2009 12:43
Тази пета колон ни мори вече 130 години.
Ще имаме ли сили като народ, нация да надмогнем това
проклютие наречено рубладжийство!
цитирай
5. анонимен - Да кажем, че това дето го е писал З...
06.09.2009 11:21
Да кажем ,че това дето го е писал Захари Стоянов е така,но той е писал и други неща обратни на тези.Ако Русия не беше във война с Турция и ние не бяхме на пътя и сега още ли щеше да сме турска губерния или сме имали сили сами да се освободим
цитирай
6. bowman - @5
06.09.2009 11:47
анонимен написа:
Да кажем ,че това дето го е писал Захари Стоянов е така,но той е писал и други неща обратни на тези.Ако Русия не беше във война с Турция и ние не бяхме на пътя и сега още ли щеше да сме турска губерния или сме имали сили сами да се освободим


Eдинствената причина руската армия да оцелее е българските провизии и разузнаване което е компенсирало и доста фактически грешки на руските офицери. Проходът Шипка е защитаван от българи със много жертви и без него армията която е водила война с турция, а не за освобождението ни просто щяха да направят едно кръгом и към къщи. По нататъшното поведение на руската "дипломация" показва личния им интерес към нашата територия, съвсем не изолиран случай за деиствията на една империя.
В днешната политика, както и в миналото държавния интерес е на първо място и това личи и от днешния празник , деня на който сме обединили Източна Румелия и Княжество България въпреки, а не очаквайки съгласие от "Великите сили"
Честит Празник! ;)
цитирай
7. janvaljan - kade go pi6e tova bai Zaxari- tozi ...
06.09.2009 12:14
kade go pi6e tova bai Zaxari- tozi viden rusofil. A az si mislex 4e sam zapoznat s negovoto tvor4estvo. Vse pak daljim priznanie na tozi velik narod ,i zatova 4e ni ima i 4e sme xristiani i s balgarski imena pove4eto ot nas. Dalbok poklon pred padnali te i rusi i balgari za svobodna Balgaria
цитирай
8. bowman - ....
06.09.2009 12:54
На падналите и тези които са се били на наша земя руси поклон.

Между руските управители и народа , винаги е имало граница и да бъркаш едното с другото е грешка, граница за която никога не трябва да се забравя защото е огромна.
цитирай
9. slovoto - 8. bowman,
06.09.2009 13:42
Поклон за онези, които са се били и загинали с чисто сърце. Останалите, които са грабели така, както са го вършели и при предишните Руско-Турски войни (справка Н.В. княз Раковски), Бог да ги съди!
цитирай
10. boristodorov56 - 5. анонимен
06.09.2009 14:51
Освобождението на България от турската власт беше неизбежно! Колкото по-рано е станало - толкова по-добре е било за бъдещето на Турция.
цитирай
11. boristodorov56 - 7. janvaljan
06.09.2009 14:54
За народа руски и български - шапки долу!
На император всерусийски - среден пръст!
Редно е освен Виктор Юго да се поназнайват и нашите класици, чието творчество болшевиците криеха като идеологически неизгодни за тях.
цитирай
12. boristodorov56 - 8. bowman
06.09.2009 14:55
Винаги е съществувала пропаст между управниците и народа на Русия.
цитирай
13. gantree - !!!
06.09.2009 23:40
Този текст е страхотен! Чел съм го преди време и е чудесно, че си се сетил да го публикуваш сега.
цитирай
14. gantree - @ janvaljan
06.09.2009 23:43
janvaljan написа:
kade go pi6e tova bai Zaxari- tozi viden rusofil. A az si mislex 4e sam zapoznat s negovoto tvor4estvo.

Захари Стоянов не е русофил. Този негов текст може да бъде прочетен тук

http://knigabg.com/index.php?page=book&id=3543
цитирай
15. monarchism - Не е удачно да се прави разлика между ...
08.09.2009 10:20
Не е удачно да се прави разлика между народа и управниците по простата причина, че именно от народа произлизат войниците на Русия/СССР, които на няколко пъти влизат в България като "освободители". От народа произлизат и управниците на Русия.
Раковски има едно много интересно писание, което показва какви мизерии са правили тук руснаците по време на многото си "походи за освобождаване на славяните". Да не говорим, че при всяко тяхно преминаване през Дунава е имало серийни кражби, изнасилвания и убийства. Така е било тогава, така е било и около 9-ти септември. След всеки опит за "освобождение" са наствали страшни години за българите, за това Достоевски пише, че българите ги посрещали с хляб и сол, но ги гледали криво. Да не си мисли някой, че руския народ е културен и дисциплиниран?? Крепостните селяни са били полуграмотни, полудивиди роби, които чинно са изпълнявали заповедите на руските офицери. Туземно племе с подобен манталитет, нямащо нищо общо с българските изконни добродетели. Българинът попи всички лоши черти на руснака - мързел, пиянство, лъжене и т.н. Грешно е да се разделя народ от държавност, така че приказките от сорта "руснаците са добри, миролюбиви, наши приятели, а държавата им наш враг" нямат никаква състоятелност.
цитирай
16. bowman - @15
08.09.2009 10:47
Няма да цитирам локумите ти но поставянето на многомилионно население (само Москва е над 9 милиона ) като сериино производство с еднакви характеристики и ваденето на изводи от това е меко казано пълна плява. Вековна политика с повтарящи се елементи независимо от управлението са ясно изразени , колкото до разделението между управляващи освен дълбоките корени в крепостничеството и в днешно време е повече от очевидно.
цитирай
17. boristodorov56 - 16. bowman
08.09.2009 11:35
Вероятно имаш известно право,
но съм скептик, че нещата са се променили изцяло.
Влез в който и да е руски сайт и ще се убедиш.

Но има известна разлика, това е неизбежно и се забелязва.
цитирай
18. monarchism - Искаш да кажеш, че не можеш да нап...
08.09.2009 11:45
Искаш да кажеш, че не можеш да направиш сравнение по общи белези между два народа ли? :)

Винаги има изключения, но те не променят общата картина. Всяко племе има общовалидни норми на поведение, които го различават от други племена и които отговарят на собствения му бит, традиции и душевност. С течение на времето, племето се превръща в народ (някои племена все още не могат) и всичко това се утвърждава и преминава в общи национални черти, които наред с етническите, го отличават от останалите. В този ред на мисли, руснаците имат общи черти, които много ги отличават от българите и които много от българите за съжаление попиха. Всеки се отличава с индивидуалност, но националните черти на един народ именно за това са национални.

Ако влезнеш в една кръчма и видиш един трезвеник, това означава ли, че не си попаднал сред пияници в кръчма? :))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8124191
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47590