Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2009 20:23 - Русия ни обяви война заради Турция
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 5558 Коментари: 29 Гласове:
15

Последна промяна: 21.10.2009 12:04


image


     Няма майтап. Русия ни изхвърли от проекта „Южен поток” и вкара в него Турция. Това стана в Неапол на тристранна среща. Трасето вместо през наша територия, ще се отклони през южният ни комшия.
     Бизнес, ще кажат някои. Бизнес, ама с петролна примка на шията. Направо начало на военни действия по газовата фронтова линия. Това означава също, че свие ли студ, братушките в Москва ще ни врътнат и кранчето на газа без никакви сантименти. Загубите отсега могат да се пресметнат в стотици милиони от затворени заводи, пердприятия, фирми. Нови безработни. Затворени детски градини, студени болници, домове, вълчи глутници в полето. Бодряческото „Здраствуйти, братушки” отива в нафталина, а на негово място идва „сиренето (брынза) е с пари”. 
     Знак, че може да ни се случи нещо такова, беше даден още по време на срещата между Путин и Борисов в Полша преди месец. Тя бе описана от руския в. „Комерсантъ” така: „Путин го гледаше (Борисов), сякаш аха ще му каже, че още сега ще върне турските войски на Шипка”. Е, върна ги. Сега на ход е българското опълчение... 
     В момента ни е нужен един задълбочен анализ на българо-руските търговски и бизнес отношения. Без в тях да се включва седмицата на българското кино, която тече в момента в няколко руски града по линия на Годината на България в Русия, организирана и щедро платена от предишното правителство. Още тогава писах, че имаме нужда примерно от месец на Франция в България, месец на Берлин в София, година на Европа и прочие. Станишев и Стефан Данаилов обаче си имаха свои аргументи и си реализираха заплануваното 12-месечно културно събитие. Тогава някои читатели ме упрекнаха в русофобство, пирпомняйки ми, че самият аз съм учил в някогашния Съветски съюз. Те и сега си мислят, че всичко извън „Курица не птица - Болгария не заграница”, е гадна империалистическа пропаганда... 
     Някога Балкантурист привличаше съветски туристи с една наивна до трогателност приказка, че България е част от рая. Така решил Господ, защото докато за седем дена създавал Земята, забравил за българите, които работели нейде по полята (митът за българското трудолюбие). Като разбрал се плеснал по челото и ги компенсирал със 111 хил. кв. кв. от райските градини. 
     Никой вече не се хваща на тази въдица. Защото стана ясно, че не е достатъчно да разполагаш с красиво място за живеене. Трябва да знаеш и как да го използваш рационално. Иначе за какво ти е? 
     В момента чехите, наричани от някои евреите на Европа, извиват ръцете на ЕК, ослушвайки се с подписването на Лисабонския договор. Брюксел ги плаши, че ще ги лиши от еврокомисар, но чехите не се връзват. Знаят, че със и без комисар е все едно. Колкото спечели всеки българин от комисарстването на Меглена Кунева... Прага е намислила добра цена за подписа си и ще я обяви в последния момент, когато усети, че Барозу е облян в пот. Така че Прага е златна не само заради туристическите слогани и лога...
     Опирайки се на чешкия опит бихме могли да припомним дискретно на Анкара, че и предстои приемане в ЕС, а то е възможно единствено с подписите на всички членки. Подписът на Москва е без значение в тази схема. Нашият обаче е задължителен. Задължителен ли казах? Не, той е направо безценен. Редно е да чуем офертите на отсрещната страна по въпроса. Защото Франция и Германия май не преливат от щастие, че Турция ще се влезе в семейството им и си търсят съюзници. САЩ обаче искат Анкара час по-скоро да се озове в Брюксел по някои политико-военни съображения. О.К., ще обмислим и американските предложения. Така се прави. Иначе за какво ни е Външно министерство, външното разузнаване и прочие скъпи и прескъпи служби. За да произвеждат скандали? Това знаем, че го могат, но защо да не се напънат този път в полза на българското общество, а не на чуждите разведки, на които са двойни агенти. 
     С Русия нещата са още по-сложни, дори драматични. Руската дипломация обикновено се изразява в затваряне на кранчета, размахан пръст или показване на куфарчето с червеното копче. Ние обаче сме в положение, в което нямаме много какво да губим. Единият вариант за измъкване от ситуацията е президентът Първанов да отиде на лов с премиера Путин и в традициите на българо-съветската дружба да освободят напрежението. Това упражнение с навеждането сме го играли толкова пъти, че сме си докарали хронична прешленна остеохондроза, известна още като ишиас. 
     Да се дръвчим, както това е направил Стамболов преди столетие, също не е за препоръчване, а и не е цивилизовано. Освен това Москва си пада точно по такива мускулести сюжети. Можем обаче да започнем една задълбочена ревизия на ЛУКайл и Нефтохим – Бургас. Също и проверка какви количества суров пристигат в пристанище Бургас, колко преработено гориво излиза, колко стига до бензиностанциите и пр. Ще припомня само, че огромен скандал се разгоря в Испания около ЛУКойл и връзките на гиганта с руски политици и мафиотски структури. Вярно, че ЛУКойл е частна компания, за разлика от Газпром, но в Кремъл едва ли са безразлични към имиджа на руските капитали зад граница. 
     Стратезите и експертите от екипа на премиера Бойко Борисов трябва да решат какво да се прави. Преди това трябва да си отговорят на въпроса дали имат воля да го направят. Очевидно приятелските разговори на Борисов в Париж и тези с Берлускони в София са възприети като настъпване по мазола от Москва. Умно и пресметливо са ключовите думи, върху които е редно да се гради оттук нататък българската позиция. Иначе ще си останем на нивото на онзи стар виц, дето руснакът искал да дели щафета шпек с българина по братски, а нашият се молел да е по равно... Преди години не можеше. Да видим сега.

                                                                                         Огнян Стефанов

                                                                                                                  frognews


Тагове:   война,   Южен поток,


Гласувай:
15



1. анонимен - Ми така е - бизнес, щом само се тут...
20.10.2009 20:35
Ми така е - бизнес,щом само се туткат, накрая се намира някой друг с който ще се прави!Какво си мислят тези в тоя кабинет, че то досега да бяха построени 5 тръбопровода!В България няма бизнес мислене, а в Турция има, затова и натам отиват нещата, а на който не му харесва - да се скъта в ъгъла и да си реве там!
цитирай
2. haralanov - Здравей,Боре!
20.10.2009 20:42
Според мен ,,стратезите и експертите от екипа на Премиера Бойко Борисов,,вече са го решили ,,какво да се прави,,.А то е в интерес на Русия.Абсолютно безумие и популизъм е да кажеш,че хем си за ,,Южен поток,, хем си за ,,Набуко,,.Това и за децата е ясно,че е НЕВЪЗМОЖНО!Изборът е простичък но труден.Или се вземат решения в полза на Европейският Съюз(а ние сме част от него,следователно в наша полза) или в полза на Русия!Не може и едното и другото,затова Мутрата го увърта и пред Саркози и пред Путин.Но в крайна сметка,Симеоновската школа ще си каже думата и Троянският кон ще влезе славно в Европа.
цитирай
3. kentoff - Що ми се струва, че въпроса за газопровода
20.10.2009 20:45
руснаците го свързваха с АЕЦ Белене.

Първо ще дадете пълни гаранции за АЕЦ-а - тоест
осигурен за Русия бизнез за 9-10 милиарда евра,
а ние тогава ви пускаме Южен поток през България.

Май излиза, че искат на наш гръб и по-лошото за наша сметка да откарат и двата обекта.

Да видим как ще реагират съюзниците ни!
В крайна сметка и ние можем да разваляме сметки
- все ще е необходим гласът ни за нещо важно и за тях. Нали не искат да сме Троянски кон.

Сега е моментът на изпитание за всички.
цитирай
4. boristodorov56 - 2. haralanov
20.10.2009 20:54
Да видим какво ще каже Б.Борисов - все пак да се надяваме, че ще има мъжеството да пъстъпи като мъж - български Премиер.
Има голяма доза истина в думите на Кентоф в предния коментар.
Руснаците ниастина здравата ни натиснаха.
Не е фатално.
цитирай
5. boristodorov56 - 3. kentoff
20.10.2009 20:58
Да, това е момента на изпитание за всички.

Сега маските ще паднат и ще всеки ще се покаже в истинската си светлина.

Не е фатално - зависи от поведението на държанниците ни.

Гоце го отписвам - и дано да си гледа задълженията и не нагненява излишно напрежение в ролята си на пръв глашатай на пълния шлем.
цитирай
6. spasunger - Уф, чул-недочул...
20.10.2009 21:01
Спирам да чета. Картинка на Шипка, безпределно плюене по Русия и някакви заключения извадени от не знам къде и емоционални изблици. Всеки пост - едно и също. Загуба на време. А така се надявах, че след като си смени мишката.....

Както и да е. Статията е във в-к Комерсант. Газпром отрече твърденията да са верни. Най-вероятно журналята дето го е писал е подставено лице на Путин, чрез който той опипва почвата у нас (на срещата си с Бойко много му се е цупил). Бойко иска ревизия на отношенията ни с Русия, а ти очакваш Русия да не иска ревизия на отношенията си с Бойко. Е, не става.

Останалото си го казаха още първите двама коментиращи, нямам какво да добавя. Тая работа бизнеса не е като оная работа.

Както и да е. Едно си знаеш, едно си баеш. Съжалявам за тона, но ми идва малко в повечко.
цитирай
7. boristodorov56 - 6. spasunger
20.10.2009 21:29
Само на нашия задник ли?

Същата като оная работа е - не се заблуждавай.
Но както и да е - то кой ли е вечен!
цитирай
8. kasnaprolet9999 - Русия ни обяви война, но не заради Турция,
20.10.2009 21:31
а за недалновидната политика на нашите управници.
цитирай
9. boristodorov56 - 8. kasnaprolet9999
20.10.2009 21:36
Това е новината - аз съм само пощаджията.
Не ме убивайте - други са виновни.
Ще питам - кои?
Ще питам - защо?
цитирай
10. kasnaprolet9999 - Помислих си, чи само
20.10.2009 21:57
заглавието е твое, за статията прочетох, че е от Стефанов, ама само отбелязах, няма да те убивам, наш човек си, майничка.
цитирай
11. анонимен - Shtom dojivqhme Rusia da iska da ...
20.10.2009 22:41
Shtom dojivqhme Rusia da iska da raboti zaedno s Turcia po obsht proekt za smetka na Bulgaria zna4i smqtaite kolko sme im 4erni pred o4ite. Ama taka stava kato se tragva s rogite napred i bez nikakva biznes misal ami s nqkakvi populistki lozungi. Sega 6te si gi 4ukame v glavata. 6toto smesvat politika s ikonomika i zatova pak 6te sme v deveta gluha.
цитирай
12. анонимен - Русия рекетира българското правителство.
21.10.2009 08:56
“…Слабостта на руската икономика и в частност силно зависимите й от външно кредитиране банки и корпорации - което в последните години беше прикрито от неочакваните приходи от скъпите нефт и газ - изведнъж изпъкна в пълните си измерения, когато глобалната икономика се срина. Обременена с ръждясала промишлена инфраструктура, Русия продължава сама да се дисквалифицира от играта благодарение на погрешно функциониращата си и реваншистка политика и демографската тенденция, сочеща краткосрочен упадък.
Дори и с умереното съвземане на цените на суровините в последните 6 месеца руският енергиен сектор изпита срив в производството, дължащ се отчасти и на страховете сред чуждите инвеститори от национализиране. Руският държавен социален фонд, играещ ключова роля в завръщането към все по-централизирана икономика, бързо се изтощи. Ако негативната тенденция продължи, руските фондови резерви рано или късно ще се изчерпят напълно…”
цитирай
13. анонимен - Виктор
21.10.2009 08:59
Нито един от проектите АЕЦ-Белене,
Южен поток и Бургас-Александруполис не е жизнено важен за България. За нас е важно да подобрим инфраструктурата си, да намалим енергоемкостта на производството, да разнообразим вноса на енергоизточници, да развием селското стопанство и туризма и да се специализираме в някоя от съвремените технологии.
цитирай
14. анонимен - Ще клекнат руснаците - има време
21.10.2009 09:05
Вътре в Русия, липсата на инвестиции в нови производства на неефективния, държавно контролиран енергиен сектор, води до това, че съществуващите находища започват да се изчерпват, а не може да стартира експлоатация на заместващите ги. Проблемът е особено остър в стратегически по-важния газов сектор.

Русия притежава огромни резерви на нефт и газ, но според изчисленията на самото правителството са необходими инвестиции от порядъка на 2,000 милиарда долара през следващите 20 години, за да се осигури достъп до тях и да се поддържа сегашното производство.

Държавните енергийни компании “Газпром” и “Роснефт”, които вече са сериозно задлъжнели, не могат да генерират нужните финансови средства, нито имат технология за сондажи в ледените води и дълбоко замръзналите земи на арктическия северни територии, където е заровено бъдещето на руското енергийно производство. Те се нуждаят от и от чужди инвестиции, и от ноу-хау, при това от много…
цитирай
15. анонимен - СтС - Абсурди
21.10.2009 10:57
Стана ясна руската позиция за бъдещето на Южен поток - тръбата му ще мине през общата граница на Сърбия и Турция.
цитирай
16. bowman - ...
21.10.2009 11:19
Това което приемаме като пасив днес. Един ден може да благодарим на господ , че ни оттърва от подобни "партнйори" !
цитирай
17. viki11 - Цяла България мрази руснаците. ...
21.10.2009 11:54
Цяла България мрази руснаците. Постоянно сме некоректни към тях. Че защо да са ни задължени? Който не е с тях е против тях. Нали не са ни накарали насила да взимаме нашите си решения?
цитирай
18. viki11 - И аз бих постъпила по същия начин. ...
21.10.2009 11:55
И аз бих постъпила по същия начин.
Изборът си е на България.
цитирай
19. lubopitstvo - Мисълта, която ми хрумна като прочетох написаното е-
21.10.2009 14:50
Не може хем туй в онуй, хем душата в рая.
цитирай
20. veninski - Поздравление за материала!
21.10.2009 14:51
Поздравление за материала!
цитирай
21. universalnite000 - Привет, познати отношения изтъ...
21.10.2009 14:57
Привет, познати отношения изтъкваш в статията , те са режисирани още преди много време - ще цитирам "Протоколи на Сионските мъдреци"
ЮДЕЙСКИЯТ ДЕВИЗ Е: ХИТРОСТ, ЛИЦЕМЕРИЕ, НАСИЛИЕ, ГРАБЕЖ И ТЕРОР.

Нашият девиз е: “Сила и лицемерие”. В политическите дела побеждава само силата и особено ако тя е съчетана с таланта на държавните мъже. Насилието трябва да бъде принцип, а хитростта и лицемерието – правило за всички правителства, които не желаят да сложат своята корона в нозете на агентите на коя да е нова сила. Това зло е единственото средство, с което може да се постигне целта – доброто. Затова ние сме длъжни да не се спираме пред подкупа, измамата и предателството, стига с това да постигнем нашата цел. В политиката трябва да умеем без колебание да вземем чуждата собственост, ако с нея можем за добием покорността на гоите и властта над тях.

Нашето царство, вървейки по пътя на мирното завоюване на света, има право да замени ужасите на войната с по-малко забележими и по-целесъобразни наказания, чрез които да поддържа терора, водещ към сляпо послушание. Справедливата, но неумолима строгост е най-величавият фактор на държавната сила. Но не само за неоспоримата справедливост, но още и в името на дълга и победата, ние трябва да държим в програмата си за насилието и лицемерието. Самата доктрина за въздействие е толкова силна, колкото са силни средствата, които тя употребява, ето защо ние ще възтържествуваме и ще закрепостим всичките правителства под нашето върховно правителство, не толкова със самите средства, колкото с доктрината на строгостта. Достатъчно е да се знае, че ние сме неумолими, за да се прекрати непослушанието.

цитирай
22. miralyub - много интересна ситуация. заедно с ...
21.10.2009 15:06
много интересна ситуация.
заедно с отвличането на онова момче - голям тест за правителството.
аз чакам реакциите на ББ.
цитирай
23. merkator - Браво за анализа!
21.10.2009 15:51
Пътят е само един...ограничаване до минимум на всякакви взаимоотношения с Русия! Звучи безумно, в предвид "необятния" руски пазар и "безкрайните" енергийни залежи в Империята на Мрака! Но ние сме прекалено малка държава за да се чекнем на два фронта! Избрахме цивилизацията все пак и е време да започнем да работим по проекти гарантиращи ни независимост от "руското кранче"! Иначе Москва, начело с побърканите си ръководители, ще ни мачка и изнудва когато й скимне! Пътят за България е само един- колкото се може по-далече от Русия...културно, икономически, но най-вече политически!!!
цитирай
24. miralyub - Не искам да контрирам Хараланов, но ...
21.10.2009 17:44
Не искам да контрирам Хараланов, но се разрових и ...Набуко/иранският газ/ минава през Турция...
Та гледай ти южната ни съседка, която даже не е член на ЕС- какво прави.
цитирай
25. damnation - http://news. ibox. bg/news/id...
21.10.2009 18:08
http://news.ibox.bg/news/id_456520838
цитирай
26. boristodorov56 - От Русия гарантират участието ни в "Южен поток"
21.10.2009 18:14


От Русия гарантират участието ни в "Южен поток"21.10.2009, 17:29 (обновена 21.10.2009, 17:51)
news.bg

© архив news.bg

И дума не може да става на този етап за изключване на България от проекта „Южен поток".
Това заяви един от водещите руски енергийни експерти Константин Симонов, цитиран от БНР.

Като генерален директор на руския Национален фонд за енергийна сигурност Константин Симонов участва в разработката на редица руски проекти в тази област.
По думите му появилото се вчера в руската преса твърдение, е плод на неправилна журналистическа интерпретация.

Разбира се и дума не може да става за изключването на България от проекта „Южен поток". Просто бяха подписани документи, които предвиждат тръбата да минава през териториалните води на Турция, след което минава през България.

Ако някой трябва да се притеснява от създалата се ситуация, това е Украйна, защото се предвиждаше трасето да минава през нейни териториални води, а сега ще минава през турските, обясни Симонов.

Така се решава задачата Украйна да бъде елиминирана като транзитна страна от маршрута на този газопровод.

Според Симонов ако по някаква причина България прецени проекта като неизгоден и се откаже от участие в "Южен поток", страната ни може да бъде заобиколена не през Турция, а през Румъния.

Симонов коментира още, че статията в „Коммерсант" не може да се разглежда като елемент на натиск, защото всъщност става въпрос за недоразумение, предизвикано от некомпетентност.

............................................................................

цитирай
27. flyco - ...
21.10.2009 20:10
Изтича срокът, който Борисов прие за да отговори на Путин относно руските проекти. Анонсът с включването на Турция е покерджийски блъф но и напомняне, че времето за разтакаване свършва.
цитирай
28. kobata - Ами Доганчо си е свършил работата ...
21.10.2009 20:14
Ами Доганчо си е свършил работата добре... какво друго може да се каже.
цитирай
29. nkf - руснаците, ако обичат, да си вземат ...
23.10.2009 14:31
руснаците,ако обичат, да си вземат тръбите, идиотско-мафиотските си проекти, както и агентурно-мафиотската си мрежа начело с ГОЦЕ и да спрат да ни занимават със себе си и комплексите си.А ако искат не с турция ,ами с Мадагаскар да въртят бизнес.
Доста вече с техните братства, претенции,наглост,цупене,заплаха,сърдене,обвинения и т.н..Номерата им край нямат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8059422
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589