Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2009 07:10 - Сталин не бил "лошо момче", ще доказва Русия в Брюксел
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 19246 Коментари: 64 Гласове:
10

Последна промяна: 31.10.2009 07:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

   

   Руската информационна агенция РИА Новости започва нова пиар кампания в политическата столица на Европейския съюз, чиято цел, според пиар индустрията, е да оправдае амбициите на Русия да се утвърди като велика сила и да подобри имиджа на Йосиф Сталин. Държавната новинарска агенция е влязла в комбина със слабоизвестната, базирана във Вашингтон, Лондон и Цюрих консултантска фирма Ар Джей Ай къмпанис (RJI Companies) и се опитва да наеме една от десетте най-големи пиар агенции в Брюксел, за да приведе проекта в действие. 
     Първият договор предвижда организирането на конференция на високо ниво за Арктика, която трябва да се състои в Москва в края на ноември. На нея Русия трябва да бъде представена като добронамерена по отношение на екологичната и енергийната политика. Форумът вероятно ще бъде последван догодина от подобни събития за Близкия и Далечния Изток. РИА Новости предлага и втори договор, в съответствие с който трябва “да се подобри цялостния образ на Русия в чужбина”, съобщи източник, запознат с кампанията.
       През септември агент на Ар Джей Ай къмпанис представи проекта на голяма пиар фирма, като заяви, че целта на втория договор е да се подпомогне представянето на Русия като благосклонна велика сила, която може да преговаря с играчи като САЩ, Китай и ЕС по въпросите на глобалната сигурност и енергетика. Той добави, че част от усилията ще бъдат насочени към хвърляне на положителна светлина върху действията на Съветския съюз преди и след Втората световна война, за да бъде оправдана идеята, че съвременна Русия трябва също да наложи своето влияние над съседните си страни за доброто на света.
       Високопоставен директор в гореспоменатата пиар фирма си спомня разговор с пратеника на Ар Джей Ай къмпанис. “Попитах го: “Значи искате да кажем, че Сталин не е бил толкова лошо момче?”. Той отвърна: “Ами. . . знам, че няма да е лесно”. “Значи искате да пренапишем историята?”, попитах аз и той отговори: “Да, в известен смисъл”. “Очаквайте европейските вестници да публикуват повече статии, в които се твърди, че Сталин е имал и добри страни”, препоръча директорът. Когато “ИЮ Обзървър” установи контакт с Ар Джей Ай къмпанис, фирмата отрече вторият договор да има нещо общо със Сталин, а РИА Новости отрече той въобще да съществува. “Нашата работа не е да подобряваме имиджа на Русия, а да съобщаваме новините”, заяви говорителят на агенцията Валерий Левченко.
      Наблюдатели на дейността на Кремъл като базирания в Москва вестник “Новая газета”, за който работеше убитата журналистка Анна Политковска, твърди, че в Русия вече се води кампания за изчистване на репутацията на Сталин. Те посочват като примери за тази тенденция събития като публикуването наскоро с държавно финансиране на учебник по история за средните училища, в който Сталин е описан като ефективен управник, както и тайното изземване от полицията на документи на неправителствени организации за престъпленията на сталинисткия режим.
      На най-високо политическо равнище миналия месец в Полша премиерът Владимир Путин защити пакта Молотов-Рибентроп от 1939 г., с който нацистка Германия и Съветският съюз се договарят да разделят Европа. Освен това руски парламентаристи обвиниха полски депутати, че “очернят” на името на Сталин, като го обвиняват в геноцид в парламентарна резолюция. Заместник-главният редактор на “Новая газета” Валерий Ширяев коментира, че ревизионизмът по отношение на съветската история е свързан със суетата на руската управляваща класа наред с геополитическите амбиции.
      “Важно е за бившите хора на КГБ, като Путин и неговите приятели, да обяснят защо повтарят политиката на Съветска Русия”, казва той. “Те трябва да казват, че старата Русия е имала и добри страни, за да не гледат на самите себе си като на канибали. Това е важно за душевното здраве на руския елит”. Междувременно руски дипломати твърдят, че не съществува програма на Кремъл за смяна на “етикета” на съветската идеология. “Никой в руското правителство не се опитва да прикрие това, което се е случвало тогава. Разбира се, че Сталин е отговорен за многобройни престъпления”, заяви за “ИЮ Обзървър” руският посланик в ЕС Владимир Чижов. Той добави, че “историята трябва да бъде оставена на историците”, но въпреки това обрисува Сталин в не толкова черно-бели краски в сравнение с начина, по който той обикновено бива описван на Запад. 
      “Без съмнение би било сквернословие да поставяме Хитлер и Сталин под общ знаменател. Хората може да спорят до безкрай дали Съветският съюз се е превърнал във велика сила благодарение на Сталин или въпреки него и суровите му методи за индустриализиране”. На въпрос на ИЮ Обзървър дали Сталин, за когото се смята, че е заповядал избиването на между 9 и 20 милиона души, може да се нарече масов убиец, Чижов даде уклончив отговор. “Несъмнено можем да кажем, че Сталин е извършил много престъпления. Други хора също. Можем да посочим битката при Мерс ел Кебир през 1940 г., когато британският флот бомбардира френския, въпреки че те са съюзници, а не врагове. Броят на жертвите е същият, като този на американците, загинали в Пърл Харбър”, отговори Чижов.
     Освен с Ар Джей Ай къмпанис руската страна работи също с пиар агенциите “джиПлъс” (GPlus) в Брюксел, Берлин и Париж, “Кечъм Плиън” (Ketchum Pleon) в Лондон и Вашингтон, “Уебър Шендуик” (Webber Shandwick) в Лондон и Брюксел и “Сейлър къмпани” (Saylor Company) във Вашингтон и Брюксел. Валерий Ширяев от “Новая газета” твърди, че Кремъл е използвал професионални пиар услуги за първи път през последните години на управлението на Борис Елцин в края на 90-те. Първата компания, наета от Кремъл, е базираната в Москва агенция “Николо М”, кръстена на името на ренесансовия философ Николо Макиавели.


                 ..............................

                                                        Андрю Ретман
                                                        
http://e-vestnik.bg/

Гласувай:
10
01. boristodorov56 - На Адолф Сталин и Йосиф Хитл...
31.10.2009 07:17


На Адолф Сталин и Йосиф Хитлер


Червени знамена -
с пречупен кръст и със звезда.

Триумф на волята дрогирана тълпа.

Гъкнеш ли - отсичат твоята глава.
Расови очи - висши стъкълца.
Маршове кънтят - токове във строй.
Вилнее кръст - пречупен във звезда.
Дрогира волята триумфираща тълпа.
...................................
08.05. 2 009


цитирай
2. baletlnetpepas - Ми гледай борисе
31.10.2009 09:17
Наполеон също е бил психопат, ама французите си го тачат, защо пък руснаците да не си тачан Сталин?
цитирай
3. sphinx - Няма място за сравнение!!!
31.10.2009 09:33
baletlnetpepas написа:
Наполеон също е бил психопат, ама французите си го тачат, защо пък пуснаците да не си тачан Сталин?


Французите си тачат Наполеон, независимо, че бил психопат (както твърдиш), защото не е избил до крак собствения си генерален щаб и не е избил методично милиони французи в концлагери!!!
цитирай
4. elinora - ,,Лошо момчче,,
31.10.2009 09:45
е твърде закачлива квалификация, той е бил зъл диктатор, избивал личните си комплекси в една политика на гнет и човеконенавист...
цитирай
5. boristodorov56 - 2. baletlnetpepas
31.10.2009 09:49
Бях изградил за теб представа, че си умен човек -
не я разваляй!
Даже `и няма да те убеждавам в обратното на това, което твърдиш, само ще те посъветвам да прочетеш
"Архипелаг ГУЛАГ" на А.Солженицин.
цитирай
6. boristodorov56 - 4. elinora
31.10.2009 09:50
Лично аз го определям като крокодило-подобен канибал.
цитирай
7. boristodorov56 - 3. sphinx
31.10.2009 09:59
Много хора от различни гледни точки могат да го определят всякак и да го характеризират като всякакъв - дори всемирен хуманист.
За мен е разбираемо защо Путин иска да реабилитера този комунистически масов убиец и сатрап - на неговата съвест също лежат доста грехове и престъпления.

Впрочем в Русия е приет закон според който за тази публикация, която не е в тон с официалната история на режима - би могла да бъде квалифицирана квалифицирана като престъпление, от което следва, че автора и изданието могат да отнесат като едното нищо затвор.

Да живее КПСС и Путин!
цитирай
8. baletlnetpepas - тук започнах да пиша един коментар
31.10.2009 10:45
но, оказа се твърде дълъг, а и много си го харесах (благодря, че ме инспирираш за пиша хубави неща) и затова го пуснах като пост:

http://baletlnetpepas.blog.bg/drugi/2009/10/31/edin-otgovor-za-moia-priiatel-boristodorov56.425990
цитирай
9. анонимен - Власта преди 1917 год го харесва
31.10.2009 11:10
Най-интирисното е, че наследниците на Руската царска фамилия го харесват много, защото възстановил Империята териториално. Керенски го харесва, защото икономически е възсатновил и издигнал икономиката на Русия. Даже му се възхищава, че е оползотворил точно заемите от Запада.
цитирай
10. анонимен - Интересно е,
31.10.2009 11:17
Рузвелт и Чърчил го харесваха и се отнасяха с уважение към него. Светът го харесваше, че освободи Европа от фашизма. Но ние Българите трябва да знаем, че е унищожил много Българи в Украйна и Молдова. Не е обичал много тези Българи. Предполага се, че има пръст в убийството на Киров - Българин, син на преселници и втори по влияние в Руската комунистическа партия, основен съперник на Сталин за поста Генерален секретар на партията им.
цитирай
11. boristodorov56 - 8. baletlnetpepas
31.10.2009 11:17
Добри вариации на тема добро и зло и превъплащението му в човека. Вероятно има определена доза истина в тях, но не обяснаняват положителните герои в историята, няма да настоявам да помислиш за Неру или Ганди.
цитирай
12. анонимен - Колко са загинали по времето на С...
31.10.2009 11:24
Колко са загинали по времето на Сталин, в лагерите става въпрос ? Не повече от 10 милиона (от демографска гледна точка е невъзможно да са повече - изчислено е). Колко от загиналите в лагерите са били там като криминално проявени лица, а не политически престъпници ? Около 60%. Това са крадци, убийци и изнасилвачи - това им се е падало тогава, това им се пада и сега. Остават 4-те милиона жертви на политически репресии, добави към тях още 1 000 000 от Ежовщината. Пет милиона - на фона на 200 милиона население. Голямата работа. Като от другата страна на картинката стоят извеждането на СССР като водеща световна суперсила в икономическо и военно отношение, буквално започвайки от нищото. Демонизирането на Сталин тъй или иначе днес не се използва за нищо друго, освен черен пиар срещу Русия, в служба на нечии интереси.
цитирай
13. boristodorov56 - 10. анонимен
31.10.2009 11:25
Рузвел и Чърчил имаха необходимост от съюзник и не личните им чувства, а вечният им интерес ги свързваше с Чичо Джо, както го наричаха помежду си и това си личи от следвоенното им конфронтиране и Желязната стена, която издигна Чърчил за да предпази цивилизования свят от чумата на комунизма.
Малка поправка - да ти подскажа - не е освободил половин Европа, а е колонизирал половин Европа.
Точно България от какво я "освободи" и защо? За да я направи съветски протекторат? Новото робство на комунизма - това ли е "освобождението"?
Ако се пододозираше само в убийството на Киров - един от вълчата глутница - с мед ще го намажем.
цитирай
14. boristodorov56 - 9. анонимен
31.10.2009 11:29
Утрепа ме от смях!
Навярно не знаеш, че е бил осъден на каторга точно от това от царското правителство за един криминален акт - въоръжен грабеж на тифлиската банка?
Керенски е бил социалист, но тази плитка лъжа за харесването и хваленето би следвало да я подплатиш с поне едно дребно доказателство, а си забравил да го направиш!
Поздрави и от мен!
цитирай
15. stealth - Джугашвили
31.10.2009 11:35
Изглвжда Сталин е избил прекалено малко руснаци и други "съветски" граждани,след като има останали живи негови почитатели.
Може би е трябвало да ликвидира целия "Съветски съюз" в името на световната революция.
цитирай
16. boristodorov56 - 12. анонимен - КЪМ ВСИЧКИ АНОНИМНИ - ИМЕНА НЯМАТЕ ЛИ ИЛИ ВИ Е СРАМ ОТКРИТО ДА ЗАЩИТАВАТЕ ТОЗИ НЕГОДНИК?
31.10.2009 11:35
"Голямата работа."!

По-безчовечен цинизъм не съм срещал, но кажете ми драги - в коя страна кумънизите не са цинични варвари и нагли убийци?

Другото ти тъпо сравнение - "от нищото" - няма да коментирам - то издава само крайното ти невежество. Ще ти спомета - само са теб - през 1916 година - по всички икономически паказатели Царска Русия и много по-напред от САЩ. Сам прави изводите си!
цитирай
17. baletlnetpepas - И без да настояваш
31.10.2009 11:40
знаеш, че ще помисля. Доколкото знам Ганди никога не е имал нещастието да бъде лидер на държава.
То се е случило на Неру (бащата на индийската нация, някой пък се беше кръстил Баща на народите) - резултата виждаш в самото му семейство, което е доста спорно и всеки завърш6ва доста трагично.
Държавата, Борисе е насилие, всички други нейни характеристики са пожелателни и не задължителни. С насилие държавата прави народа си нация - когато прозрях този факт изведнъж историята започна да придобива смисъл, различен от нахвърляните факти
цитирай
18. boristodorov56 - 15. stealth
31.10.2009 11:42
Налудничавите му идеи за световното господство на СССР не му пречеха да унищожава цели народности.

Изчислили са хората, че комунизма е отговорен за смъртта на 100 милиона души - основната тежест от тази вина е на Йосиф Сталин.
цитирай
19. анонимен - ТодорБорисов65
31.10.2009 11:44
Ами да, голямата работа е - нито е единствен, нито е най-зъл от всичките. "Тъпо сравнение" ? Тъпо е твоето сравнение, драги. Защото Щатите си остават доста изостанала страна чак до 1918/20 - а Царска Русия допреди 1917 драпа ли, драпа след Британската Империя и Франция.

Между впрочем, вече не съм анонимен - хайде, съди ме, ха-ха !
цитирай
20. анонимен - ТодорБорисов65
31.10.2009 11:48
А, и сериозно трябва да се замислиш за абсурдното число, което спомена. Т.нар. "Черна книга на комунизма" приписва престъпления на всеки режим, сложил на главата си петолъчка и обявил се за "народен", като в същото време няма нищо общо с тази идеология. Пример - по конституция Нигер също е демократична страна, (но е на практика диктатура) - значи да хвърлим вината за масовите убийства на туареги върху демокрацията ? Акъл имаш ли ? Надявам се имаш, но просто не си помислил върху тази особеност.
цитирай
21. boristodorov56 - 17. baletlnetpepas
31.10.2009 11:48
Народа и държавата са антиподи - този факт не се нуждае от доказване и няма да открием Индонезия, ако го кажем.

Но смисъла на противопоставянето за , което ти говориш е от естеството на терора на закона.
В болшевишка Русия е вилнял терора на беззаконието и всепозволеноста в името на идеологемата. Лозунга - "Целта отравдава средствата" е пълно и единствено оправдание на милионите избити и загинали в името на ненаситния червен Молох.
Безсмислено е да почнем да водим идеологически спорове - ще станем за смях, пък и нямам намерение да се записвам доброволец в такава война.
цитирай
22. boristodorov56 - 19. + 20 анонимен
31.10.2009 11:58
Не разбираш смисъла от коментарите.

Това не е лайкучката пред софийската Ц. баня.
Ако имаш да кажеш нещо смислено - кажи го.
В противовес на казатото ти за щатите - представи си калко щяха да дръпнат Русиите, ако не беше съветската окупация на Русия. Направи паралела с дръпването на САЩ.
Както казват едни известни политици: Къде сме ние -
къде са те?

За какво да те съдя - за това, че не знаеш някои неща са ти писали навремето слаб двойка (2).

Аз съм над личните обиди. Нищо от казаното по мой адрес не приемам лично от хора, които нямат лица -
т.е. - те са никой!

Но за 100 милиона - ти си помисли!

И кво като Танзания е Народна република - да не би кумънизите там да са на власт след въоръвен метеж?
цитирай
23. baletlnetpepas - Това може и да е така
31.10.2009 12:00
но терора на беззаконието и терора на закона все си е терор.
Пак отиваш до крайността да отречеш всички човешки качества на сталин, което е грешка
цитирай
24. boristodorov56 - 23. baletlnetpepas
31.10.2009 12:04
Не ставай смешен!

Терора на закона - ако съществуваше у нас - досега да сме изградили развитото капиталистическо общество и демокрация!

Много поздрави от Главния Прокурор и Бойко Борисов!


Зарежи го сталин, ленин, димитров - криминални престъпници, за които живота и кръвта на другите не стрували две пари.
Нали ние имаме общочовешки ценности и не сме животни с петолъчки на чела?
цитирай
25. анонимен - ТодорБорисов65
31.10.2009 12:23
Аз изразявам мнение - дали не виждаш в него смисъл, защото не споделя твоята гледна точка, е друг въпрос.

Т.нар. "престъпления с-у човечеството" на Сталин не ги отричам (очевидно, щом съм си играл да давам числа), но отричам тоталната демонизация на личността му. Русия никога не е щяла да дръпне напред, както Щатите са го направили. Напредъкът на Щатите не е бил приложим там - едните са били демократични от раждането си и не са водили никакви войни на своя територия, а Русия е авторитарна от векове и до Революцията е пострадала тежко от няколко войни. Напредъкът на Русия е бил постижим само и единствено чрез авторитарно управление, но в рамките на нова икономическа схема - нещо, което Сталин прави, и го прави успешно. Без смяна на абсолютната монархия с комунистически режим, Русия щеше да си остане един беден гигант. И ако цената на напредъка й са няколко милиона души, то това е цена, която няма как да не се плати.
цитирай
26. boristodorov56 - 25. анонимен
31.10.2009 12:37
По къкво съдиш, че само авторитарно управление е могло да развие Русия? Може би по печалния край на кървавия експеримент на кумънизите - докретал до разспад на СССР от невъзможността си за работи и смъртно задавен от агресивен ламтеж за световно лидерство?
Какво е съветска Русия - една Горна Волта с атомно оръжие - 5-10 града с цивилизован вид и вся осльная сволач!
Като не отричаш престъпленията му против човечеството - тогава да го направим православен светец - щото на бетоноглавите не им увират главите
и живота го е надживял това природно бедствие?

"И ако цената на напредъка й са няколко милиона души, то това е цена, която няма как да не се плати."

Това може да е в ума само на крипто комунист!

Нормален ум - подобна мерзост не може да роди!

цитирай
27. анонимен - ТодорБорисов65
31.10.2009 13:04
По какво съдя ? Щом претендираш да си мислещ, то тогава как виждаш демократично управление в страна, която от векове е авторитарна и феодална ? Прекалено много си вярваш, и прекалено малко знаеш за самия Съветски съюз, очевидно. Защото ако имаше малко по-обхватна мисъл, нямаше да говориш такива неща. Нека направя едно сравнение - Русия, 1916. В цялата страна има на кръст 10 фабрики, и 80% от населението са неграмотни. СССР, 1966. Промишлена сила от световно значение с недостижим научно-образователен капацитет - и това без преувеличения или лозунги. Всичко това е благодарение не на Хрушчов или Брежнев, а на Сталин. Да говориш, че Русия е "Горна Волта с атомно оръжие и 5-10 цивилизовани града" е чиста проба малоумие, липса на обективност и каквито и да било познания за тази страна.

Това, че не отричам престъпленията му, не значи, че искам да го направя светец. Само човек с лозунгарско мислене, изпадащо в крайности, може да предположи такова нещо. Както казах, аз съм против демонизацията му, ако изобщо разбираш значението на тази дума.

Ха, "агресивен ламтеж за световно лидерство" ? Май сериозно не си в час. Далеч преди да дойдат червените на власт, вече е имало една гореспомената държава, която тъкмо към това се стреми (та и до днес), а Съветският Съюз беше нейният справедлив и логичен противовес.

Не съм казал, че е редно да загинат милиони, но със сигурност е било абсолютно неизбежно - страна с липса на напредък спира да съществува в даден момент. Това историята го е доказала стотици пъти.

И не знам защо по-рано ми говорѝ за лични обиди - и аз съм над личните обиди. Аз съм по констатациите - ако намираш констатациите ми относно твоите доводи за обидни, тогава нямам вина за това.
цитирай
28. injir - До анонимен 27
31.10.2009 13:18
Избиването на хора заради това, че мислят различно, не се ли нарича престъпление?Или Вие го наричате по друг начин.
цитирай
29. анонимен - ТодорБорисов65
31.10.2009 13:27
Репресирането на инакомислещите групи е характерна особеност за който и да било авторитаризъм. Правил го е Хитлер, правил го е Мао, правили са го всички подобни водачи векове наред - репресиите и убийствата не са нещо, характерно само за него. Винаги ги е имало, и винаги ще ги има. Разликата е в цялостният резултат на държавно ниво - докато напредъкът на Германия или напредъкът на Китай под управлението на горепосочените е бил напълно обезсмислен поради последните години на управлението им, Сталиновото управление издига СССР като суперсила - това е абсолютно неоспорим аргумент.
цитирай
30. анонимен - ТодорБорисов65
31.10.2009 13:29
Не е морално от днешна гледна точка, но за сметка на това е било абсолютно неизбежно.
цитирай
31. boristodorov56 - 27. анонимен
31.10.2009 14:07
Анонимен безличнико,

сравнението:
Русия 1916 - СССР 1966 -
би следвало да върви паралелно със:
САЩ 1916 - САЩ 1966 - развитието на една страна
сравнявай с развитието на друга.

А е Горна Волта с атомно оръжие не защото аз го казвам, а защото брутния национален продукт на "великия" СССР е равен на същия на тази африканска държавица.

Така се прави сравнение, а не се броят атомните бомби, щото хората се хранят, обличат, забавляват -а с атомните бомби не е нахранен нито един мужик, не е облечена нито една руския, не се е изкефил нито един младеж или пенсионер, нито бурлак на Волга.

Егати и научно-образователните постижения - само оръжия и водка!

Бе, джанъм като са били толкова стабилна държава що се катурна и разпадна тоз СССР, а?

Като е бил толкоз хубав живота що не емигрираха при тях от соц. концлагера, а бягаха в гнилия капитализъм и днеска продължават?

Що не се легализираш в блога - нали не те е срам да си покажеш лицето?
Никой не те знае кои си - обижда се някой, никой - не.

Но мисля, че достатъчно повтори, че за комунизма хората нямат значение и не ме интерисува какви са другите режими, кито използваш като сравнение.
Факта е неопровержим!
Комунизма е канибализъм в действие!

Живяхме го,
знаем!

Това го разправяй на тези дето не знаят!
цитирай
32. baletlnetpepas - Всъщност борисе
31.10.2009 14:11
не мога да разбера защо си против русия изчиства сталин. В крайна сметка това си е техен проблем
цитирай
33. boristodorov56 - 28. injir
31.10.2009 14:12
За кой комунист живота на другите хора е имал значение - та и за този другар да има?

Животните нямат морал и религия - казал го е Хегел - още преди 200 години!

Бог да им прощава - аз не искам!
цитирай
34. boristodorov56 - 32. baletlnetpepas
31.10.2009 14:18
Няма ли значение за нас?

До този извод ли стигна?

Защото трябва да се различава доброто от злото и да се наричат с истинските им имена.

Като почнем да чистим масовите убийци, без значение как се наричат Хитлер, Сталин, Мао, Пол Пот и т.н. - смисъла от човешкия живот се губи и
най-вече мотивацията за човешки прогрес.
Опита ти за елитарно внушение не се приема.
Съжалявам.
цитирай
35. boristodorov56 - 32. baletlnetpepas - Защото ето как от сестринската секта на КПСС се оправдават за съсипването и ограбването на народа:
31.10.2009 14:23
http://slivenplus.blog.bg/novini/2009/10/31/bsp-ne-prizna-vina-za-katastrofalniia-prehod.426119

"БСП не призна вина за катастрофалния преход
Националният съвет на БСП прие политическа позиция "10 ноември – Демократичното начало тогава и сега", предадоха агенции.

В документа се казва, че преходът в България е довел до дълбоко социално разслоение, което поражда и новите социални конфликти.

Бедността и безработицата, престъпността, неграмотността и болестите, се превърнаха в остри проблеми с дълготрайни последствия - пише още в документа.

Една от основните причини за това е станало обстоятелството, че преходът е бил силно идеологизиран. Друга причина, отчетена в позицията, е десният неолиберален модел на промените.

В документа обаче не се посочва, че именно дейността на бившите комунисти от БСП доведе до няколко икономически срива в страната по време на управлението на Андрей Луканов и Жан Виденов и до процеси на незаконна приватизация в полза на бивши партийни секретари и офицери от Държавна сигурност.

Острата банкова криза по време на управлението на БСП през 1994-96 година ликвидира спестяванията на милиони българи, като ги предаде в ръцете на наследниците на БКП.

Действията на последното правителство на БСП доведоха до спиране на финансирането от ЕС на важни за страната проекти, както и до масово разрастване на корупцията по високите етажи на властта, където много министри бяха свързани с икономически групировки или ги представляваха директно във властта.

Експерти и социолози смятат, че БСП трябва да поеме вината за проваления преход в България, започнал с дворцов преврат, инспириран от Москва и съветските тайни служби."
цитирай
36. haralanov - Истината е,че...
31.10.2009 14:51
Заради такива като ,,чичко Сталин,, една част от Света се е превърнал в ужасно място за живеене!Фобийте и манийте му са били експериментирани върху стотици милиони хора.Върху нас българите-също!Не по-малко чудовищно е,че и до ден днешен има хора,които си мислят,че той е бил ,,добрият Сталин,,.
цитирай
37. gadfly - Ха, сега доволен ли си ? Пак п...
31.10.2009 15:04
Ха, сега доволен ли си ?

Пак пропусна един факт в сравнението, който отбелязах - Щатите НИКОГА не са водили войни на своя територия и само два пъти с могъща държава - при това същественият им принос се изчерпва с Тихоокеанската война 1941-45. За руснаците е било хиляди пъти по-трудно да изградят каквато и да било солидна икономика, след войни с Германия, Япония и пр. Но Сталин го прави.

Отново невежеството ти лъсна - защото БВП на Горна Волта, или Буркина Фасо (както впрочем днес се казва), днес не надхвърля 1000 долара на човек. Докато този на СССР през 1989 е близо 10 000 (за сравнение НРБ има БВП от около 3500), а общо - 1,7 трилиона. И какво разбираш под "кеф" ? Люскане на ракия по цял ден ? Ако това са ти представите за кеф, то трябва да подчертая, че битовото не ми е по вкуса, оттам и противоречията, навярно. Социалистическите държави имаха най-добрата спортна база и най-добрите образователни системи. За мен кеф е да спортувам и да чета и научавам нови неща - ако за теб не е, много жалко. Руснаците бяха много по-добре облечени и нахранени, отколкото са в по-голямата си част сега. Че имаше дефицит, имаше - но все пак стоки се намираха, и хората можеха да си ги позволят. Трудно, но беше възможно.

Научно-образователните им постижения на руснаците са доста значими, но, Бога ми, явно ти и за тях не си чувал. Първи изкуствен спътник на Земята, първи човек в космоса, първи изследваха Венера и Марс, организираха най-мащабните полярни експедиции, изобретиха лазера, създадоха най-мощните плазмени двигатели - да продължавам ли ? Ще кажеш, "това не е нахранило никого" - научните открития рядко хранят някого, спри да мислиш през храна и дрехи - нали си Хомо Сапиенс.

Както подчертах преди, СССР беше авторитарна комунистическа държава - един тиквеник да седне на ръководното кресло и да оплеска работата - всичко отива по дяволите. Китай също беше изпаднал в стагнация, но излезе от нея и оцеля, въпреки, че също беше (и продължава да е) авторитарна държава. Това, че пазарната икономика е спасила Китай, е мит. Плановата го спаси.

Не ми преиначавай думите - тия като тебе само в това ги бива. Заради хора като теб комунизма се превърна адска бюрокрация - тарикати и шмекери на дребно, които обръщат казванията на останалите и не вникват в нещата, и само знаят да лозунгарстват и да се пенявят. За мен живота на човек има много по-голяма стойност, отколкото за теб - просто за мен е далеч по-страшно на година 10 000 000 деца да умират само от малария (става дума за 21 век !), а ние да се кахърим за това как в Сталинова Русия за 20 години изтрепали 5 милиона сърдитковци като тебе.
цитирай
38. jedi - Ето част от делата на добричкия Сталин(20+)
31.10.2009 15:52
http://www.epochtimes-bg.com/communist_atrocities/13_6millones.jpg

http://www.epochtimes-bg.com/communist_atrocities/14_6millones.jpg

http://www.epochtimes-bg.com/communist_atrocities/10_Kulaks.jpg

http://www.epochtimes-bg.com/communist_atrocities/11_Ucrania.jpg

http://www.epochtimes-bg.com/communist_atrocities/22_Vinnitsa.jpg

http://www.epochtimes-bg.com/communist_atrocities/17_GPU.jpg

http://www.epochtimes-bg.com/communist_atrocities/18_Lituania.jpg

http://www.epochtimes-bg.com/communist_atrocities/19_lituano.jpg

http://www.epochtimes-bg.com/communist_atrocities/25_polaco.jpg

http://www.epochtimes-bg.com/communist_atrocities/26_europeos.jpg

http://www.epochtimes-bg.com/communist_atrocities/01_Canibalismo.jpg

http://www.epochtimes-bg.com/communist_atrocities/02_Orsha1918.jpg

http://www.epochtimes-bg.com/communist_atrocities/03_Kiev1919.jpg

Има ли смисъл от повече.
цитирай
39. boristodorov56 - 36. haralanov
31.10.2009 16:12
Тук с един фен си говорим за:
- колоса на международното комунистическо и работническо движение,
крупния теоретик на социализма и баща на народите,
- неуморния борец за световен мир, свобода и прогрес,
- радетеля на творческите успехи на прогресивния съветски народ -
товарища Сталина, Йосифа Васирионовича.

Ами като ми е толкова акъла да му се връзвам!

цитирай
40. boristodorov56 - 37. gadfly
31.10.2009 16:47
Уважаеми досадни Никанорий Кастреенко -
пак си никой, само дето имаш IP и регистрация и ще знам, че си ти - кагото ме псуваш по нощята из коментарите.

Виж сега - за брутния национален продукт - на ссср-то през 1989 годино - не знам как са го смятали товарищите советские статистики, но струва ми се в него са вкарани и военните производства, които по признания на видния перестройчик тов. Горбачева - възлизали на не по.малко от 60% от цялото стопанство на Ссср-то.

Анадънму?

Щото, ако тогава са имали по 10 000$US на глава от населението това означава жизнено равнище - 2.5 пъти по-високо от това на Америките?

Това ти вярваш ли си го, защото същия виден перестройчик - казваше официално, че при тях стандарта на живот бил наоборат - 2.5 пъти по-нисък от този на Америките?

Извън населението 5-10 града на Ссср-то , да прибавим и на 50 закрити военни града - другите хора в Ссср-то бяха гладни, жадни, голи и винаги готови да заебат късмета си и щастието да живеят в Ссср-то.

Не ми се търси да го доказвам със статистически данни на ООН - направи го сам за себе си.

Шо се отнася за прогреса в науката и технологиите -
нито един "Съюз" не може да се хапва, нито с ядрените подводници да се пие дори вода, камо ли с ядрените ракети да се обличат.

А ако са имали някакви научни успехи те струват толкова скъпо, че е било безсмислено да се прилагат.

Това за плановата икономика - го разправяй на антиките по партийните ви сборища да им вдигаш жизнения тонус, но не прекалявай - някой да не прегрее от щастие, че ще вдигне кръвното.

Пак питам - като са били толкова добре - що се срути това Ссср-е, бе джанъм. Що стигнаха дотам, че се нагагаше да ядат прикладите на калашниците за да не измрят хората, а не хунтата, от от глад?

Значи аз съм причината да пресъхне мъзгата на социализъма, като мензиса на стара баба?
Ми то ако е така - ти ме правиш голям щастливец, но аз имам чувство за реалност и знам, че от мен нищо не зависише.

Е, ние сме отдавна дадени курбан от кумънизките гаулайтери и червените гестаповци от ДС - долнопробните кремълски еничари и рубладжии.
Нито ме стряскаш, нито ме успокояваш - хората разбраха за какво става въпрос - а ти явно си от тях за да ги защитаваш, пък и Сталин дори.

Имаш ли се за човек, бре доволник досаден Кастреенков?

Уважаваш ли се като се погледнеш в огледалото?

Бог си знае работата за всичко - всекиму заслуженото!