Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2010 17:12 - Има ли изход?
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 1774 Коментари: 6 Гласове:
14

Последна промяна: 24.03.2010 16:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                 image

   

                   Най-показателен е примерът с Обама, как  заложени в конституцията процедури не могат  да бъдат заобиколени от конюктурна личност намерила се на определен пост за известно време. Искам да кажа, че нещата не зависят от неограничената власт на US Президента и от личните му намерения, а от субординацията на законодателна, изпълнителната и съдебната власт.

     Механизмите за решаване на проблемите трябва да са институционализирани, а не зависими от капризите на безчувствени държавни чиновници, проституиращи политици или  порочни лобисти.


     В България две институции с основополагаща сила не са променени от 1944 година до сега:
             - системата за налагане на справедливост(у нас наречена съдебна система). Тя си е правораздаване по целесъобразност и си е налагане на право по презумпция за виновност. Тази система няма нищо общо със справедливостта - прочети мотото на блога ми.
Всъщност съдебната процедура у нас и до сега си е защита на държавата и закона, а не на правата и собствеността - по образец на черезвичайните тройки на НКВД в Съветския съюз.Закона е задължителен, но може и да е несправедлив, а за държавата да не говорим какво е необходимо - послушно стадо. Какво гарантира правата на стадото и правенето на справедливи закони - нищо!
Необходим ни е съд на съдебните заседатели - по принципите на англосаксонското правораздаване, каквото съществува в момента.
Да не говорим за един абсурдно смешен орган Висш съдебен съвет - избиран от президент, парламент, гилдия - но кадруван от Красьо Черното.
Канех се да преведа една статия от Сайта на US правителството по темата - май е дошло времето.

           - другото нещо, което си е същото - това са законоопазващите органи - милицията. Нейната единствена задача е била, и си остава - да пази държавата и управляващите като мачка народа , а не права, свободи и собственост на гражданите.
Определено милицията трябва да се трансформира в териториална полиция - вън от МВР - като реда и сигурността на гражданите се гарантира и осигурява от местната изборна власт.


    И още нещо против днешната Трета Комунистическа конституция: Изпълнителната власт е изцяло зависима от законодателната, както е в сила и обратната зависимост - Правителство - Парламент. Мнозинството в парламента създава правителство - т.е. може да го манипулира и управлява. Би следвало да са независими една от други институции - но механизъм за прекъсване на връзката - няма.

     При двукамерен парламент на Президенстска република - такъв проблем няма.

     Това са най-крещящите несъответствия.





image
 


Тагове:   справедливост,


Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. haralanov - Хеле пък...
12.01.2010 17:20
Леталния изход няма да подмине никого!
Тъй,че Изход има!В Библията и в пряк и в метафоричен смисъл Изход също има!
цитирай
2. haralanov - Виж...
12.01.2010 17:30
От комунистите изход няма!Те са в известен смисъл нашият тежък кръст.Ще си го носим.Вече нищо не може да се направи.Когато можеше или се пропусна момента или с умисъл нищо не се направи.
цитирай
3. boristodorov56 - 2. haralanov
12.01.2010 17:57
Както казва krasunata:

Тъмната материя пулсира във Вселената.

Винаги може да се направи всичко - трябва само да си го постигнем.

С кръв, пот и сълзи!
цитирай
4. boristodorov56 - 4. andrei
13.01.2010 13:29
Който може - нека присъства. Активно.

От пет дни ме сковава дископатия -
не мога нито да гъкна нито да шавна.
цитирай
5. demokratizator - Хубава тема
13.01.2010 23:32
Аз самият доста съм се чудил дали не могат да се решат проблемите, които ти описа и дали това няма да стане много лесно със система, подобна на американската. Все пак, тя работи и то по доста точен и ясен начин, почти всичко е предвидено и там няма политически и правителствени кризи.

Проблемът е дали може една система като американската да се пренесе у нас. В крайна сметка конституцията не е само текст, към който да се придържаме. Това е рамка, която трябва да се чувства от народа като достатъчно легитимна и обвързваща. А нашият народ готов ли е да поеме подобно предизвикателство?

Когато България приема Търновската конституция през 1879 г. по модела на тогавашната белгийска (една от най-демократичните и прогресивни в Европа по онова време) много хора са мислели, че с това ще се решат традиционни проблеми, свързани с възможността за поява на авторитарен режим или концентрацията на власт. Наистина, на ниво документ Търновската конституция е почти блестяща. Но през 65-годишното й прилагане се виждат ясно проблемите. Има множество поправки, изменения и най-важното - суспендирана е на всеки няколко години и при цялата си демократичност е дала отново възможност за поява на авторитарни режими като режима на пълномощията на Александър I, този на Стамболов, в известна степен този на Стамболийски и този на Александър Цанков, както и този на цар Борис III след деветнайсетомайския преврат.

Накратко, мисля, че геният на Алеко го е казал най-добре: "Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец." На този етап слагането на едни американски джинси ще доведе до почти същия резултат. :)

С останалото обаче съм съгласен, механизмите на властта трябва ясно да се институционализират и може би една нова конституция, съобразена обаче с българския опит и народопсихология, ще успее да поправи проблемните области и да изясни това, което е неясно.
цитирай
6. boristodorov56 - 6. demokratizator
14.01.2010 15:06
Точно разбиране на нещата, които съм имал предвид!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8122163
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47590