Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2010 13:15 - Един от истинските поборници за демокрация и свобода!
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 6009 Коментари: 18 Гласове:
16

Последна промяна: 25.01.2010 16:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   За Григор Симов бях чувал още преди 10 ноември`89.
   Той е един от първите активни противници и борци
против комунистическия режим у нас.
   И така до днес.
   По една или друга причина той не взе активно участие в политическия живот след започналата шеметна мимикрия.По лесно обясними и съвсем разбираеми причини Г. Симов  не все участие и във Великата Криминална революция - по определението на А. Солженицин.
   Той е тук в блог.бг.
   Появява се често.
   Не е на първа страница.
   Продължава по свой си начин това, което е започнал.
   Искам да публикувам за онези, които не знаят нищо за дейността му част от документи - те ще кажат повече мен за този достоен човек.




      Из  Досието на Едуард Генов в Държавна сигурност:

image


   
Ето и самият Апел(за който става въпрос по-горе), който Г. Симов  на 16.ХII.1986 год. собственоръчно предава в Посолството на САЩ у нас


До конференцията във Виена, разглеждаща изпълнението на договореностите от Хелзинки

           О Т К Р И Т О    П И С М О – А П Е Л

         от български радетели за човешки права,
        – дългогодишни политически затворници

   Уважаеми представители на европейските страни, на САЩ и Канада. Ние се обръщаме към вас и към широката европейска общественост, с апел: конференцията във Виена да не приключва своята работа, преди да бъдат осигурени най-елементарни човешки права, за всички европейски народи, – като: Право на свободно движение и емиграция; право на обективна информация и право на свободна трудова дейност!
   Докато не дойде ден, когато всеки гражданин в Европа, ще може свободно и без страх от преследване, да изразява своите мисли, мнения и убеждения, в писмена или устна форма, – хелзинкският процес няма да оправдае оказаното му доверие!
   Ние сме напълно убедени, че без елементарни права и свободи, истински мир и сигурност, неможе и няма да има!
   Ако на конференцията във Виена не се удаде да постигне напредък по ключовия раздел от хелзинкските споразумения, – раздела за човешките права, – ние предлагаме, да бъде съставена постоянна европейска, междуправителствена комисия, която непрекъснато да следи и да разобличава, пред своите правителства и пред европейската общественост, онези правителства, за които подписването на раздела за човешките права, от хелзинкския документ, е било само една от заблуждаващите маневри, и които и до ден днешен, единадесет години след Хелзинки, не са осигурили нито едно от основните човешки права на своите народи!
                                   
                                 
                                      *    *    *

  
Едновременно с "Откритото писмо – апел", на отделен лист написал допълнение – съгласно уговорка с Илия Минев :

            ДЕКЛАРАЦИЯ  ЗА  ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ

   Долуподписаните български граждани, бивши политически затворници, декларираме, че се присъединяваме към меморандума от четирите источноевропейски страни, по случай годишнината от унгарското въстание и във връзка със събитята в Берлин, Варшава и Прага!
   Така, двата документа бяха готови. Написах ги на ръка с печатни букви. Под текста на “декларацията за присъединяване” се подписвахме само с имената си, а на обратната страна на “Открито писмо – апел”, освен подписите и адресите, пишехме колко и за какво сме били в затвора. 
                                          
                           Подписали:
                                                 Цеко Кръстев Цеков,
                                                 Григор Симов, 
                                                 Илия Минев, 
                                                 Божидар Статев, 
                                                 Едуард Генов, 
                                                 Стефан Савовски.


 
                 *          *            *            *             *
   

   Свободата да казваме свободно и високо онова, което мислим дължим и на него!






Гласувай:
16



1. haralanov - Здравей,Боре!
25.01.2010 13:56
Ако не беше ти,нямаше да открия Гришата Симов...Поздрави!
цитирай
2. boristodorov56 - 1. haralanov
25.01.2010 14:26
Приятелю, истината е, че има доста хора, за които не
сме чували, а и няма как да стане това вече.
Малко от истината за онова злокобно време е позволено да стигне до нас - червените гестаповци от ДС - не позволяват това да се случва, но и манипулират лековерните хора.
цитирай
3. aqualia - за достойните хора
25.01.2010 15:16
трябва да се пише, хубаво е, че го правите! Моите уважения!
цитирай
4. tit - Поздравления!
25.01.2010 15:27
Благодаря ти за този пост!:))
Да се знае кое как е - от повече хора!
цитирай
5. thetrooper - Респект!
25.01.2010 15:43
Респект!
цитирай
6. monarchism - Григор Симов ли? Абсолютно фалш...
25.01.2010 16:20
Григор Симов ли? Абсолютно фалшименто.
цитирай
7. boristodorov56 - 6. monarchism
25.01.2010 16:34
Никой не може да отрече миналото му.
Прослушай записа с интервюто на Е. Генов от клипа.
цитирай
8. monarchism - Аз мога, защото знам историята му ...
25.01.2010 16:45
Аз мога, защото знам историята му като част от НДЗПЧ. Дори бях безкрайно учуден, че др. Симов присъстваше на годишнината от основаването на Дружеството тази година.
цитирай
9. boristodorov56 - 8. monarchism
25.01.2010 17:44
Какво мисли сега и какви са днес неговите убеждения няма никакво отношение към определени исторически факти.
Да не би сега да е комунист или тогава да е бил човек на ДС?!
цитирай
10. lado - Човека е изключително скромен, ...
25.01.2010 19:21
Човека е изключително скромен, публикува си кротко, не се ръга в тълпата, има срещу него кампания за охулване.
Били са близки съратници с Ангел Грънчаров - Елтимир, а сега отношенията им са в разрив.
Особняк, но кой не е?
цитирай
11. monarchism - :)
25.01.2010 19:42
Ето какво е писал потомствения комунист Ангел Грънчаров за Григор Симов - http://www.voininatangra.org/modules/news/article.php?storyid=263
цитирай
12. boristodorov56 - Това е писал Елтимир за него - линка в # 11. - Нека не забравяме, че това е лично мнение.
25.01.2010 19:59
Откъс от книгата „Новата тайна история“

Ще се върна към НДЗПЧ, тъй като от неговите среди излязоха "националисти" като Румен Воденичаров и Григор Симов. Самият Минев наистина беше един голям българин и родолюбец, но не мога да твърдя, че всички негови наследници също са такива. Сега един от най-изявените последователи на покойния Илия Минев е Григор Симов Божилов от трънското село Парамун. Гришата ми е приятел, но както се казва, истината ми е по-скъпа. А истината е следната:

Когато през 1989 г. независимото дружество се разцепи на две, по-голямата част от новите членове отидоха при Румен Воденичаров, а ветераните си останаха при Илия Минев. От нашите към Воденичаров премина единствено Григор Симов. И корените на конфликта съвсем не бяха личностни, както ще се опитат да ги изкарат след време. Ние бяхме решили, че от защита еднакво се нуждаят всички български граждани, без оглед на тяхната етническа принадлежност. Румен Воденичаров застъпваше тезата за необходимостта от особена подкрепа за турската национална кауза. Според него това се налагало поради допълнителните репресии от т. нар. "възродителен процес", на които бяха подложени турците. /Сякаш членът на Политбюро Найде Ферхадова бе по-преследвана от мен, след като я бяха прекръстили на Надя Аспарухова!/ По онова време Румен водеше една ярко антибългарска политика. От там тръгна работата...

Нашият Гриша веднъж решил, че трънският диалект притежава своя собствена граматика, поради което се налагало изводът, че трънчаните не са никакви българи, а представители на съвсем различна нация. Така у него постепенно се родила идеята за държавата Тръния, която той имал неблагоразумието да сподели с бай Илия. Минев, както е известно беше твърд и последователен български националист. Естествено беше да се стигне до конфликт. В частни разговори Илия Минев наричаше Гришата "Великата Тръния" и доста жлъчно му се присмиваше. Мисля, че при тези обстоятелства беше естествено Симов да мине на страната на Воденичаров.

По едно време си мислех, дали след като Румен бе изигран от мюсюлманските си братя, няма да се заеме със защитата на братята от Тръния, чиито етнически права явно бяха нарушени. Но Гришата междувременно се бе разочаровал от новия си приятел и се бе върнал към своите. Дори се изяви като симпатизант на БНРП. Румен пък се преобрази в националист. Интересна еволюция. Днес Григор Симов е един от съучредителите на фондация "Илия Минев". Колкото до Румен Воденичаров, той е предмет на отделно изследване.

цитирай
13. baletlnetpepas - Напълно съм съгласен с Борето
26.01.2010 12:49
Предлагам да избием комунистите до крак!
цитирай
14. toross - Григор Симов е един от малцината
26.01.2010 13:02
останали истински/генетични|/ антикомунисти, независимо от различните гледни точки - това е нормално. Че кой не е имал криввания в една или друга посока?? НО - достатъчно е критиците да изкарат само един месец в условията , в които е бил Симов и после ще ги питам как мислят. А Григор Симов е изкарал в комунистическите преизподни 17 год. /доколкото си спомням/, бил е ада на Ст. Загорския затвор, познавал е хора като Георги Заркин. Всяка, ама всяка друга нация би се гордяла с такива хора като него, Стефан Вълков, Ник. Галев, останали все още живи след комунистическите ужасий. За мъртвите не говоря, защото никой не се намери да направи сериозно изследване за тях преживе, да запази спомените им... А ние сме особена порода - просто нямам обяснение. Какво делим ?! От доста време следя блога на Гр. Симов - скромен, тих , приел съдбата си, но честен и уверен в това, което прави - нима не е достатъчно? И пак ми се струва, че българите, които споделят каузата на антикомунизма трябва да се гордеем с такива хора ! Защото ония , другите, правят като Асен Агов - скоро това същество каза, че се гордеел с дядо си Й. Агов, защото се борил за ... демокрация. А той си е бил класически земедело-комунист, поддържал терора и индиректен участник в атентата през 1925 г. в "Св. Неделя" - всъщност е осигурил взрива. Но внучето /десебарски депутат/ се гордее с това ?! Има разлика нали ?
цитирай
15. boristodorov56 - 14. toross
26.01.2010 13:19
Да разликата е огромна.
Не приемам факта, че постфактум се опитваме да съдим хора, които са пропилели живота си за неща днес толкова неотменни, та ни се струва, че винаги е било ги е имало наготово и по избор...
Те тихо битуват в скромното си житие,а трябва да им сваляме шапки само при мисълта за личната им саможертва, която цял остатал народ не намери сили да направи!
цитирай
16. boristodorov56 - 13. baletlnetpepas
26.01.2010 13:24
Дягилев, не си в час.
Преиграваш и ще псувам.
цитирай
17. monarchism - останали истински/генетични|/ ...
26.01.2010 15:34
toross написа:
останали истински/генетични|/ антикомунисти, независимо от различните гледни точки - това е нормално. Че кой не е имал криввания в една или друга посока?? НО - достатъчно е критиците да изкарат само един месец в условията , в които е бил Симов и после ще ги питам как мислят. А Григор Симов е изкарал в комунистическите преизподни 17 год. /доколкото си спомням/, бил е ада на Ст. Загорския затвор, познавал е хора като Георги Заркин. Всяка, ама всяка друга нация би се гордяла с такива хора като него, Стефан Вълков, Ник. Галев, останали все още живи след комунистическите ужасий. За мъртвите не говоря, защото никой не се намери да направи сериозно изследване за тях преживе, да запази спомените им... А ние сме особена порода - просто нямам обяснение. Какво делим ?! От доста време следя блога на Гр. Симов - скромен, тих , приел съдбата си, но честен и уверен в това, което прави - нима не е достатъчно? И пак ми се струва, че българите, които споделят каузата на антикомунизма трябва да се гордеем с такива хора ! Защото ония , другите, правят като Асен Агов - скоро това същество каза, че се гордеел с дядо си Й. Агов, защото се борил за ... демокрация. А той си е бил класически земедело-комунист, поддържал терора и индиректен участник в атентата през 1925 г. в "Св. Неделя" - всъщност е осигурил взрива. Но внучето /десебарски депутат/ се гордее с това ?! Има разлика нали ?

Така е. Когато Григор Симов направи Република Тръния, тогава всички ще заживеем там. :)

http://www.gringosimov.ucoz.ru/
цитирай
18. aqualia - МОМЧЕТА, МОЛЯ, СПАЗВАЙТЕ ДОБРИЯ ТОН!
26.01.2010 18:22
НЯМА НИЩО ПО-ХУБАВО ОТ ТОВА ДА СТЕ НА РАЗЛИЧНИ МНЕНИЯ ПО ВАЖНИ ВЪПРОСИ, НО КУЛТУРНО!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8060742
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589