Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2010 17:29 - Доктор Ох, боли!
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 8070 Коментари: 24 Гласове:
25

Последна промяна: 18.02.2010 17:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

  
    image






  Изследване на Световната банка сочи, че  през 2008 г. в България  7000 души са  станали жертва на лекарски грешки. 
  Вероятно много от тези грешки са били последвани от фатарен край.

  Колко виновни са наказани?
 


 



Тагове:   медицина,


Гласувай:
26



1. анонимен - :)
18.02.2010 17:39
Николко...
цитирай
2. анонимен - Само тия, дето
18.02.2010 17:41
цигани са ги били ;)))
цитирай
3. анонимен - parasol
18.02.2010 17:51
Това,с циганите е друга бира..:))
цитирай
4. haralanov - Нали знаеш...
18.02.2010 18:05
Докторите и те са хора.И те грашат.Понякога фатално.Представяш ли си обаче,всеки който се усъмни в добрата работа на лекарите и тръгне да ги съди...Лекари няма да останат.А иначе,колкото доктори,толкова и различни диагнози.
цитирай
5. tit - Грешките на лекарите
18.02.2010 18:05
лежат под земята!:(
Никой доктор не свидетелства срещу колега!
А белите врани биват кълвани до смърт!
цитирай
6. анонимен - Друга е, знам.
18.02.2010 18:06
vihra13 написа:
Това,с циганите е друга бира..:))

Но ме засърбя ръката ;)))
цитирай
7. анонимен - haralanov-И те са хора,и те грешат,но когато грешките са фрапантни,или предизвикани от немарливост.....
18.02.2010 18:12
parasol - Ако знаеш мен колко пъти ме е сърбяла...:)
цитирай
8. kasnaprolet9999 - Хипократова клетва в български вариант
18.02.2010 18:23
В името на Парите, Властта и Частните интереси, в името на всички които ми плащат за това, поемам върху себе си тази клетва!

На болния, който е дошъл при мене, ще гледам като на клиент, но не и като на пациент, ще му взема парите, и ще му предпиша такива лекарства, които да го поддържат болен, за да идва отново и отново, и да ми осигурява едни постоянни доходи , на мен и на цялата фармацевтична индустрия, до смъртта си.

Ако дойде случайно, някой здрав, то аз се задължавам да го разболея, за да стане зависим от мен и цялата фармацевтична индустрия.

Ако някой открие, такова лекарство, било то на билкова или каквато и да е друга основа, което да не предизвиква странични реакции и да излекува дадена болест, то аз се задължавам да докладвам на моите повелители, за да вземат те мерки и да унищожат тази заплаха за Световната здравна организация!

Ако някой, не иска да ползва услугите ни, и да плаща данъци, то аз съм длъжен да го докладвам за да бъде обявен за престъпник.

Ако някой води природосъобразен живот, той трябва да бъде обявен за назадничав и пречка за развитието на медицинската наука, и да бъде умъртвен по най-бърз начин.

Никога, няма да предавам, колега допуснал лекарска грешка независимо от последствията до които е довела.

Когато, посещавам пациети по домовете, аз ще всявам там страх и чувство за зависимост от лекарствата. Ще говоря сложно за да ме уважават и да ми се доверяват безпрекословно, и да пият отровите които им предписвам без да се замислят.

Ще работя за това, така да манипулираме хората, че те да не търсят алтернативни методи на лечение и здравословен живот.

Ще работя за създаването на частни здравноосигурителни фондове, като ще убеждавам хората, че това е единственото им спасение и път към качественно, но съответно скъпо здравеопазване.

Ще работя за намаляване броя на децата и пенсионерите в България, защото те са ненужни и само тежат на обществото и държавата.

Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано получа обещаното ми възнаграждение, за да водя охолен и изпълнен с наслади живот, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт.

Заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.
цитирай
9. gkowachew - Аз съм лекар...
18.02.2010 21:02
Имам известен опит...А СБ е последната институция, която трябва да ни дава акъл! Това мое мнение не е политически оцветено...
цитирай
10. aqualia - Ужасно звучи тази "Хипократова клетва"!
18.02.2010 22:03
Не съм убедена, че може да се хвърли цялата отговорност за грешките само върху лекарите. Добри специалисти и диагностици все още се намират. За съжаление меркантилните и неграмотни медици също не са изключение. Но за това и системата на контрол и обратна връзка не са регламентирани добре от закона. Не се търси отговорност! Тук си абсолютно прав! Мисля, че има начини, но...
цитирай
11. aqualia - Хората, пострадали от лекарски грешки, избягват да водят дела
18.02.2010 22:09
Хората, пострадали от лекарски грешки, избягват да водят дела - това е категоричното убеждение на юристи, с които „Капитал“ разговаря.

Пострадалите не завеждат дела

защото не вярват на българското правосъдие. Смятат, че делата се решават по-скоро по силата на корупционни практики и законът не е на почит“, смята Михаил Екимджиев, председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека и адвокат на Мария Василева. Като проблем той посочва обстоятелството, че „по инерция у нас се приема, че пострадалият не би могъл да търси обезщетение за неимуществени вреди - стреса, болката, срива на психиката, който е преживял“. Друг сериозен недостатък на системата според него е трудността в доказването на лекарските грешки. „Заключението за допусната лекарска грешка се дава от медицинската експертиза, която се изготвя от други лекари, а те страдат от криворазбрана колегиалност и от известен страх, че следващия път могат да се окажат от другата страна на проблема“, смята Екимджиев. Като евентуален изход той посочва възможността да се състави контролен орган от висококвалифицирани експерти към Министерството на здравеопазването (МЗ). „Ситуацията допълнително се усложнява от спецификата на материята - нито съдиите, които решават делата, нито адвокатите, които защитават страните, могат да се подготвят много добре по даден медицински проблем и да са компетентни едва ли не колкото завършил медик“, допълва юристът. Според него у българските съдии липсва и нагласата да присъждат големи обезщетения за неимуществени вреди, а делата се точат с години и човек губи мотивация да заложи на такъв дълъг процес.
цитирай
12. zaw12929 - Сами си го търсим ( доктора) сами си ...
18.02.2010 22:55
Сами си го търсим ( доктора) сами си доплащаме под масата
цитирай
13. injir - Страхувай се от, , чиновниците, , . ...
18.02.2010 23:10
Страхувай се от,, чиновниците,,. От всяка професия.
цитирай
14. razkazvachka - когато банките се намесят
18.02.2010 23:18
това означава по-малко войни и повече нехуманност
цитирай
15. ivanivanov33 - @ 8. Късна пролет
19.02.2010 10:22
Много са положили точно такава "клетва". Примери имам достатъчно лични. А и други науки и специалисти работят в тази насока. Ако ти звучи успокояващо: не са сами! Не са малко и човешките им "донори". Как иначе да се нарека? Пациентите ги лекуват. Клиентите получават това, за което са платили. Уж си плащаш, но те изпълняват не твойта поръчка, а тази на другия (другите), който им плаща и поръчва музиката.
цитирай
16. lado - Не съм убедена, че може да се хвърли ...
19.02.2010 11:24
aqualia написа:
Не съм убедена, че може да се хвърли цялата отговорност за грешките само върху лекарите. Добри специалисти и диагностици все още се намират. За съжаление меркантилните и неграмотни медици също не са изключение. Но за това и системата на контрол и обратна връзка не са регламентирани добре от закона. Не се търси отговорност! Тук си абсолютно прав! Мисля, че има начини, но...

Все пак пациентите са си най-виновни! Те са първопричината! Имат наглостта да се разболяват, а после търчат при лекарите, все едно те са Господ! Що не пиха чайчета, коренчета ни дала природата - лековити, билчици, има и знахари , и ходжи - и те помагат много.
Никаква превенция не правят тия гадни пациенти, даже не знаят какво значи тази дума, а после искат лечение !Ами няма!
цитирай
17. lado - 70-годишен човек от ловешкото село ...
19.02.2010 11:26
70-годишен човек от ловешкото село Радювене си отива от този свят, без здравната реформа да му помогне дори в преодоляването на болката. Лечението на мъжа се оказва невъзможно нито в ловешката, нито в плевенските болници. Според лекари-специалисти, в организма на Кочо М. са се развили сериозни метастази и неговата смърт е въпрос на дни. Не е икономически изгодно да приемаме този пациент, заявиха в сряда по обяд от плевенската Университетска болница.
цитирай
18. damnation - неприятен факт - повечето ни док...
19.02.2010 12:03
неприятен факт - повечето ни доктори и за чеп за зеле не стават.
като дете ми се размина за малко - правили ми операция за махане на сливиците, доктора след операцията излезнал да изпавка един фас, а аз съм започнал да се задавям с кръвта си както лежа опоен. Добре че друг доктор е влезнал в кабинета, иначе нямаше да ви пиша сега :)
цитирай
19. ivanivanov33 - naistina pacientite sa si winowni
19.02.2010 15:24
Защото не могат сами да се излекуват. Хак им е. А аз като мога, защо да ги излекувам. За 15-25 лв? Ами после? Какво ще правя утре, догодина, след 10-20 години? Искате да ви разкажа случаи, които бяха излекувани за дни от неспециалист (каквото и да значи това), след като много именити специалисти го "лекуваха" 20 години!!!
цитирай
20. aqualia - Няма нищо лошо и в превенцията, и в контрола, и в търсенето на отговорност. Така се възпитават и лекарите, и пациентите! Всеки да си носи отговорността!
19.02.2010 17:12
lado написа:
aqualia написа:
Не съм убедена, че може да се хвърли цялата отговорност за грешките само върху лекарите. Добри специалисти и диагностици все още се намират. За съжаление меркантилните и неграмотни медици също не са изключение. Но за това и системата на контрол и обратна връзка не са регламентирани добре от закона. Не се търси отговорност! Тук си абсолютно прав! Мисля, че има начини, но...

Все пак пациентите са си най-виновни! Те са първопричината! Имат наглостта да се разболяват, а после търчат при лекарите, все едно те са Господ! Що не пиха чайчета, коренчета ни дала природата - лековити, билчици, има и знахари , и ходжи - и те помагат много.
Никаква превенция не правят тия гадни пациенти, даже не знаят какво значи тази дума, а после искат лечение !Ами няма!

цитирай
21. hatanasov - Всеки греши
19.02.2010 23:05
Баща ми работеше 25 г. в може би най-престижната клиника на ВМИ Пловдив. При човекът, който унищожи маларията в България, а неговият учебник по вътрешни болести и досега е актуален. И не случайно след смъртта му излизаше с автор акад. Атанас Малеев. И въпреки специалните грижи и наличието на специалисти, някои завършили най-престижните университети в света, имам 2 починали сестри още като бебета от лекарски грешки.
цитирай
22. veselinvalev - Като за световно
20.02.2010 00:22
Дали Световната банка има и други изследвания за България, които пък ги премълчава заради нейни си съображения?
Чуя ли за "Световна банка" и тутакси ми пролошава. И лекарска грешка не може да ми махне прилошаването. Грешките и греховете на Световната банка са много повече и доста по-чудовищни.
А иначе дядо ми си отиде от лекарска грешка. През 1977 г. Прилошава му. Карат го в "Бърза помощ". Е, нищо ти няма, му казал доктора, малко ти скочило кръвното, корема те заболял, ще ти мине, прибирайте го вкъщи. Прибират го, и след два часа почива. От масивен инфаркт.
цитирай
23. razkazvachka - 23 - има, има
20.02.2010 11:11
Световната банка се изживява като банка на какво ли не - проекти, сейфове, трезори - на всичко създадено от човеците, и неща, за които даже не знаем, че можем да питаме:)))))
цитирай
24. bizcocho - Страшна е тази констатация! А сн...
20.02.2010 19:18
Страшна е тази констатация! А снимката направо е зловеща!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8060576
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589