Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2010 08:27 - Истинският гражданин е този, който има смелостта да се ангажира
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 2839 Коментари: 9 Гласове:
27

Последна промяна: 16.06.2010 08:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image




 Реч на Никола Саркози пред българските студенти


       4 октомври 2007 г., 
                                                       
СУ “Св. Климент Охридски”, 





    
Госпожи и господа,  вие сте млади българи, вие сте граждани на една истинска държава, на една стара държава, която има своя идентичност и история. Да бъдеш в Европа , не означава да се откажеш от своята държава. Европа се състои от държави със силна идентичност. Да обичаш България и да искаш да си в Европа, това е напълно съвместимо. Никой не трябва да се отказва от своята идентичност, за да се присъедини към Европейския съюз.
    Вие сте граждани на една страна, чиято история не й е направила никакъв подарък. Дълга е историята на България, сурова е историята на България. Вие сте били пет века под отоманско владичество. Аз не казвам това, за да предизвикам лоши спомени, аз казвам това, защото България, българската душа се е научила да се съпротивлява през петте века на окупация.
    Вие сте имали управления във вашата история, именно във вашата история през двадесети век, които не са вземали най-добрите решения в даден момент. И вие сте се оказвали на страната на губещите. Българският народ е бил жертва на тези лоши решения. Но точно в тези мрачни времена България е единствената страна, в която еврейската общност е живяла, без да бъде преследвана. Това е също част от вашата история. След това вие сте изпитали петдесет години съветската окупация…
     Ялта е била една драматична грешка, която вие платихте впрочем, а не ние. Да, вие я платихте. И от друга страна, от тези петдесет години вие излязохте сами, вие хората, дошли от недрата на едно измъчено общество в страните от Изтока, които ние присъединихме. Свободата, идентичността – всеки от нас има право на тях. Няма никаква причина, поради която да ни бъдат отказвани.
     Вие не сте чужденци в Европа, тъй като сте ни повече, ни по-малко европейци от французите. Франция беше в основата на изграждането на европейската общност, но това е така, защото тя беше свободна. Вие не бяхте в началото на този процес, понеже бяхте подчинени в собствената си територия, подчинени в съзнанието си чрез една идеология, която не ви позволяваше да изразявате това, което мислите.
imageНо въпросът днес е : Какво ще правим заедно в тази Европа? Ние бяхме разделени и ето ни сега събрани. И сега? Какво е бъдещето на Европа? Аз бих искал да ви кажа по дълбоко мое убеждение, че вие трябва да заемете изцяло мястото, което ви се полага в Европа. Че вие трябва да вземате думата, че вие трябва да изразявате своята визия за бъдещето на Европа. Вие не трябва да се извинявате, че последни сте се присъединили, защото за вашето присъединяване ви е била нужна свобода. А това изисква време. Вие трябва да изразите своята гледна точка за тази политическа конструкция, която ние сме започнали да правим. Вие днес се стремите повече от нашите народи към благополучие, към растеж, към просперитет, към образование.
     Защото много поколения от вас бяха лишени от растежа, от благополучието. Донесете ни тази сила, този опит, този динамизъм на народи, които изпитват глад да живеят! Тъй като в Европа вече не могат да измерват цената на свободата, те мислят, че свободата е дадено право. Свободата не е дадено право, тя трябва да се заслужи. Вие я заслужихте! Сега определете проекта, който желаете да е наш общ проект!
     Ще добавя, скъпи приятели, ако ми позволите, че сега вие трябва да дадете душа на Европа и Франция иска с вас да й даде душа… Говорете също за вашата идея за свободата. Европа е носител на универсални ценности и не може да допусне в никоя част на света човешките права да бъдат потъпкани…Всеки път, когато някой е потиснат, Европа трябва да изрази позиция и младежта в нея трябва да каже, че тя не допуска някой да се подиграва с човешките права някъде на планетата.
     Ние се заехме да спасим медицинските сестри, защото те са българки. Осем години и половина тези жени бяха затворнички и понасяха несправедливо и жестоко страдание. Тези жени, аз го казах това и по време на предизборната кампания във Франция, са също и французойки, както са и българки. Защото всеки път, когато някой е преследван, Франция трябва да му предложи подкрепа. Но тези жени са българки, значи европейки. Това не беше единствено въпрос на България, това беше въпрос на цяла Европа, мобилизирана да спре един скандал, при който невинни жени понасяха това, което трябваше да изтърпят през осемте години.
     И България трябва да разбере, че след като тя е в Европа, няма да бъде никога вече сама. Посланието на Европа е изцяло в този пример тук. Европа не предоставя само облаги. Европа – това са отстъпки, това са компромиси, Европа – това са дълги нощи на преговори, но с Европа всяка от двадесет и седемте страни може да знае и да си каже: “Ако се появи при мен проблем, двадесет и шестте други са заедно с мен!” Това се казва европейска солидарност, вие трябва да мислите за това
imageИ аз бих искал да кажа още нещо, приключвайки. Ангажирайте се с публичния дебат! Ангажирайте се с устройството на Европа! Ангажирайте се с модернизацията на България, с някоя политическа партия, чиито идеи вие  припознавате! Големите народи са народи, които се разглеждат като актьори в изграждането на бъдещето, а не като зрители.
     И истинският гражданин е този, който има смелостта да се ангажира, да не мисли само за себе си, да мисли за своята страна, за обществото , в което живее, да отдели малко от своето време в услуга на тази българска демокрация, която очаквахте, която вашите родители са очаквали дълго време. Най-хубавото нещо, което можете да направите за вашата страна, е да се увлечете в обществения дебат и да се ангажирате с дебата в обществото.
     Аз искам вие да разберете едно нещо. Аз не идвам като президент на една голяма страна, за да върна визитата на една много малка страна. Аз идвам като президент на една суверенна страна да върна визитата на президента на една суверенна страна при равенство на правата и задълженията, за да изградим заедно Европа на утрешния ден и за да бъдем на висотата на това, което са създали нашите бащи – основатели, тези, които преди шестдесет години са изобретили Европа.
    Аз не искам една Европа, която не обсъжда друго, освен незначителни теми, която се събира на безкрайни срещи, където много често се отегчаваме взаимно, където много често се говори за толкова сложни неща, че никой нищо не разбира.
    Аз искам в Европа да се върне отново политиката в истинския смисъл на думата. Аз искам да се даде отново смисъл на европейската конструкция. И аз искам отново ние заедно да сме носители на обществените ценности в услуга на този европейски проект.



 




Гласувай:
29



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mikino - Истинският гражданин е този, който има смелостта да се ангажира!
16.06.2010 09:17
Не ми е нужно да чета цялата реч - само заглавието на поста ти говори достатъчно!
цитирай
2. injir - , , . . . актьори в строителството на ...
16.06.2010 10:33
,,...актьори в строителството на бъдещето...,,,? А не - строители на бъдещето. Има разлика, нали?
цитирай
3. monaliza121 - "Големите народи са народи, ...
16.06.2010 11:09
"Големите народи са народи, които се разглеждат като актьори в изграждането на бъдещето, а не като зрители."

Големите народи имат професионални режисьори на спектакъла "Изграждане на бъдещето". Нашите са аматьори. Не знам, добро училище ли нямаме, таланти ли нямаме, ама все бездарници се нареждат на режисьорското място.
цитирай
4. bowman - ...вие трябва да вземате думата ...
16.06.2010 11:18
"Но въпросът днес е : Какво ще правим заедно в тази Европа? Ние бяхме разделени и ето ни сега събрани. И сега? Какво е бъдещето на Европа? Аз бих искал да ви кажа по дълбоко мое убеждение, че вие трябва да заемете изцяло мястото, което ви се полага в Европа. Че вие трябва да вземате думата, че вие трябва да изразявате своята визия за бъдещето на Европа."
Не съм останал с впечатлението ,че ЕС слуша мнението на "гражданите" си , думите ни не се чуват . Предлагам господин Саркози да почне да слуша , много хора не са преставали да говорят и остават нечути и то не само в България . Проблема не е в говоренето ,а в слушането , но политик от неговия калибър, не обръща внимание на дреболии ...
цитирай
5. kalin8 - Да!!!
16.06.2010 12:52
При нас проблемът е дали те чуват!
Вчера сутринта( понеже пак сме без работа) гледах по няколко телевизионни канала разни господа -министри и депутати, дето ми обясняваха, колко съм добре....
Че това и при Тато си го имаше!!!
Б.
цитирай
6. bven - Британският премиер Гордън Браун и френският президент Никола Саркози призоваха за световна финансова реформа в статия във вестник "Уолстрийт джърнъл"
16.06.2010 16:02
дали само това иска да каже Саркози, или има и други мисли наум (като всеки политик). Иначе само хубави думи.:):):)
цитирай
7. razkazvachka - тоя клоун явно има хубави пиари...
16.06.2010 16:32
искат душите ни за дъртата бездушна евросмехория - но после и той се продаде...
цитирай
8. idimitrov - Искрено ВИ БЛАГОДАРЯ!
16.06.2010 19:11
По-силна подкрепа за идеята на Предизвикателството не мога и да си представя!!!
Искрено Ваш
ИД/Калва4
цитирай
9. fireball - Саркози
17.06.2010 16:34
За думичката "актьори" - грешен превод. Би трябвало да се преведе - участници.
Сарко си има много трески за дялане, но бих искал да чуя (поне) такива думи от някой български политик. Нищо, че някои казват, че звучало лицемерно. Предпочитам ги пред просташкия (навярно - искрен) изказ на нашенските управници.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8061223
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589