Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2010 09:08 - Доктора, курвите и педалите... и ние - жалките българчета!
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 11977 Коментари: 50 Гласове:
17

Последна промяна: 19.07.2010 09:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        image









       Доктора, Б. Борисов,  е историческата победа на комунистите през 21 век!
     Вече има кой да изпълнява от тяхно име всичко, което  Путинова   Русия е пожелала , а те са обещали!  Да го обяснява за успех на държавата облягайки се на селският си манталитет, смятайки българите за безмозъчни и опиянявайки се на педалският си нарцисизъм.
    Винаги съм твърдял, казвам го и сега, че д-р Борисов  ще   направи всичко, каквото Путинова  Русия си пожелае за своите стратегически интереси - панаири ,  тръбопроводи, централи и так дальше.
    Това се нарича курвенски промискуитет!
     Не можеш да откажеш нищо на Путин, ако му дължиш положението си, състоянието си и дори любовницата си.

     Но вие не се тревожете, хора - хубавото предстои!










Тагове:   кремъл,


Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dengubara - Избледняваме бавно, неусетно почти:
19.07.2010 09:31
всичко е на свършване - нищо не се пести
и най-вече - хората!
цитирай
2. boristodorov56 - 1. dengubara
19.07.2010 09:42
Най-голямата загуба!

Така е било по време на кърджалийството,
но тогава Султана разрешил на раята да притежава оръжие и
хората се справили криво-ляво - спасили българите от изчезване.

Сега не е по-различно, но оръжие имат само свързаните с кръга на ДС,
вероятно да се пазят от любовта народна.

А народа кой да го пази?

цитирай
3. vencivaleri1951 - за Борис56
19.07.2010 12:23
Народа ни ще го пазят Борис56 и американският посланик....Борисе, Борисе...ти си като зъбобола, все от едната страна се издуваш. Критикувате с колегата ти "Негово превъзходителство", а алтернатива предлагате ли. Говори ни янкито за прозрачност/кастри ни дори!?/, а доколко са прозрачни многомилиардните договори за които неговото правителство, неговия президент дадоха зелена светлина. Какво толкова ни ощетява един газопровод през нас от който ще получаваме повече от половин милиард в зелено такси /годишно/. Какво толкова ни ощетява една АЕЦ в която по всичко личи ще влязат един или двама минотарни инвеститори, но със заявка да изкупуват част от продукцията. Защо като си толкова "остър" не попиташ или ако знаеш не напишеш за колко ни продава киловат електроенергия американската инвестиция /Марица3/ и за колко Козлодуй и респективно като проект-Белене. Путин е болка на много хора и то е главно зарад това, че при неговото управление/не казвам единствено зарад него/ Русия се възроди и си застава на мястото което заслужава. На теб ти липсват изглежда поцелуите на Брежнев, "парларето" на Мишка, запоите на Елцин/нали сте си хулигани/...липсва ти рухващата Русия от преди 15ина години. Не драги, няма да стане и слава Богу. Както обича да казва твоят човек Негово превъзходителство янките диверсикация...и на газа, но и на центровете на властта...Иначе зъбобол...
цитирай
4. boristodorov56 - 3. vencivaleri1951
19.07.2010 13:00
Мислех да не ти отговарям,
тъй като въпроса ти е обида към здравия разум и чувството ми на българин,
но ти си правиш неправилни преценки за блогерите тук от вторични мисловни белези
реших, че е нормално да те остракирам по покрустровски.

Но по реда на изявата ти:
- Какво толкова ни ощетява един газопровод през нас от който ще получаваме повече от половин милиард в зелено такси /годишно/.

Не ни ощетява - направо ни ограбва!
50:50 разходи и печалби по построяването не е в наша палза!
Тази еврейска сметка не инкасира ползи за мен лично, както и за всички останали българи от факта, че русите ще печелят преминавайки през земята която е напоена с кръвта на предците ни. Тава нормалните правителства и премиери, а не малоумните и продажни безродници и рубладжии у нас, които въобще не го слагат в сметката - никога не игнорират!
Това се казва национален суверинитет!
Защо вече 10 години като не им утърва на русите не направят завой и заобиколят нещастна Българийка?
Защото това е невъзможно да стане в съответствие с техните стратегически интереси - да не са зависими от Запада.
Това поставя въпроса - защо ние да бъдем зависими от хуните на цената на една гарова проститутка?

Става въпрос за кинти, рубли, долари и т.н. - нали си икономист - знаеш ги правата, които поризтичат от собствеността на една недвижимост.

Путин иска хем да ни аналства, хем да му се радваме, без да сме педали!
А това е много болезнено, разправят!

Нали за това наказаха боклуците Луканов и Илия Павлов - дадоха им ресурсите на България, а те сволачите не успяха да купят 300-400 депутати, които да продават с песен на уста страната си?


От друга страна страстната ти защита на руските интереси и Кремъл въобще не ме впечатлява. Да го духат рустаците начело с Путин и Медведев! Тук вече не е васална тяхна територия, която могат да изравнят със земята и накарат хората да мълчат. Затова риеха, когато България влезе в НАТО, защото не могат да изпратят Спецназ да въдвори ред за една седмица и качат "българско" правителство на власт - като на 09.09`44.

Та не ме интерисуват нито русите, нито кестинявите, нито рижавите - въпросът е за българите.

Абе, питам се, на вас - дето Русия ви е родина - що като я хвалите и харесвате толкова много не вземете , че поживеете малко там, ами ни се натрапвате тук?

Въпросът е към всички българоговорящи руси!

Щом обичате русия повече от България - кво правите още тук и злоупотребявате с гостоприемството на народеца ни, пиявици червени!

Не искам да ми обяснявате колко и какви са дедите ви - щом вие не се чувствате българи и защитавате интересите на русия!

цитирай
5. haralanov - Чакай,чакай...
19.07.2010 13:38
Кое му е хубавото,което предстои,че не разбирам..?
цитирай
6. boristodorov56 - 5. haralanov
19.07.2010 13:56
Ами ползването на екстрите дето д-р Б. Борисов ще ни сервира!
цитирай
7. vencivaleri1951 - за Борис56
19.07.2010 14:05
Борисе, объркан си и събираш "баби със жаби" Собстве ността на газопровода носи съвсем други бонуси /и задължения съответно/ Транзитна такса получаваш и при 100% чужда собственост. Впрочем според мен собствеността не е и толкова важна, стига да тече газ. Справка Германия. Те продадоха голяма част от газопреносната си мрежа и това направи ли ги по малко германци. Ами НАБУКО нали собствеността ни в него ще бъде минотарна -защо той е изгоден?/аз също смятам че е изгоден/ Ти просто мразиш! Възмоно е да си имаш лични проблеми но да наречеш хуни и варвари народ който е дал ако щеш любимия ти Чайковски, плеяда от бележити автори в областа на културата, науката, ако щеш и много сериозни десиденти е прости ми за израза-комплексарщина от чист вид.На мен родината ми е България и няма ден в който да съм забравял това. Служил съм в сериозно подразделение когато отбивах военната си служба/дори имам почетен знак на града ти от тогава, за спасен представител на водещия квартал Столипиново:)/ Голяма част от трудовия ми живот е минал на места където не стоиш с пръст в носа и където фалш няма-строителството. Там думичките са по простички.../не знаят какво е промискуитет:)/, но знаят че по добре е да се строи, а да не се вика поп или доктор...Нали точно такива високотехнологични обекти ще спрат изтичането на квалифицирани кадри от страната и ще дадът работа на хиляди. Не ,според теб е по добре и по родолюбиво да купуваме газ и ток от Турция и нашите инжинери да работят там. Да ама Реакторите и там са руски...тръбите тоже. И всичко това защото на чичо Сам, му е изгодно всички яйца на руснаците да са в турската кошница. Ние да си стоим в говната, но с руснацитеда сме на нож. Пък и ако бутнем Бунарджика тогава въобще ще сме отличници. И аз ще ти задам въпрос господин Борисов56. Построил ли си ти нещо/но рукотворно/ та толкова си се засилил да буташ. Аз съм !
цитирай
8. haralanov - Оне,благодаря...
19.07.2010 14:32
Не искам такива екстри.Предпочитам втечнен газ от Кувейт.Петрол от Азербайджан.И АЕЦ с реактори от Канада.Щото ония от Кремъл само с едно врътване на кранчето ще могат да съборят,когато си поискат кое да е българско правителство.В Украйна т.нар. Оранжева революция набързо чрез енергийни лостове беше съборена.
цитирай
9. boristodorov56 - 7. vencivaleri1951
19.07.2010 14:34
Альошката ще съборя с удоволствие,
обещал съм си да го сторя преди да се гътна от този свят.

Не си само ти, който е сложил два камъка един върху друг - дюлгерин съм от 30 години!


Пак обърка руският народ с канибалите, които го управляват,
ама ти е простено - нали си се клел в червеният полумесец.

Май се разсърди, а?

Ми бъди малко българин де, аман от рубладжии и безродници - нали твърдиш, че не си като тях!


Колкото до тръбите - ще плащат - ако не с пари - с много пари!

Така разправят икономистите, че ставало.
цитирай
10. ploudinperper - Прощавайте, но - евтин газ или евтин гъз? Пак тайни за цената. Путин ли ни будалка или Борисов? 19 Юли 20
19.07.2010 14:49
9 Юли 2010 Иван Бакалов


Цената на газа за България е намалена, Русия отстъпи – хвали се правителството. Но… Конкретната цена за доставка не се оповестява по молба на руската страна. Е защо? Как досега можеше да се оповести, а сега – не?
И няма ли след месец да научим цената от крайните потребители? Каква ще се окаже тя? Ще отмени ли ДКЕВР увеличението на парното с 25%, което прие неотдавна? Никой не дава отговор на тия въпроси.

Впрочем, премиер и министри не се хвалят толкова за постигнатото с Русия, колкото ги хвалят медиите. Борисов и Трайчо Трайков се изразяват с някакви уговорки за преговорите и за цената на газа. И пак няма прозрачност.

Когато беше подписан подготвеният от Румен Овч. договор за газа 2006 г., конкретна цена също не беше оповестена. Само Овч. каза, че договорът бил много изгоден и се гарантирали доставките за България до 2030 г. Голяма далавера. И както беше изгоден, се наложи да се предоговаря, защото топлофикациите в страната ще фалират. Политиците в България от години се състезават по наглост и демагогия, но ако има някой, който да заслужава шампионска титла, това е Румен Овч. Трудно ще се намери по-нагъл от него.

Сегашните преговори за газа напомнят още една по-стара случка, при правителството на Иван Костов. Тогавашният вицепремиер Евгени Бакърджиев се върна от преговори от Москва и беше посрещнат от огранизирана “спонтанна” синя агитка на летището, плюс драматични репортажи по телевизиите как се връща като спасител, договорил евтин газ от Русия. Страхотен договор, страхотни отстъпки и т. н.

После, като се охлаби хватката на правителството на Костов върху медиите, изтекоха мнения, че договорът на Бакърджиев въобще не е изгоден, а преговорите са били между тотално некомпетентни срещу опитните играчи на “Газпром”. И българските преговарящи са били бедни и гладни, с блясък в очите… И след “успеха” с газа харизаха и Нефтохим - Бургас на “Лукойл”.

Минаха няколко години и конюнктурата на пазара се измени, цените на газа скочиха още нагоре, обвързани с цените на петрола и др. и се оказа, че в новите условия “Газпром” са се минали сами с договора си с Бакърджиев. Могло да изкярят повече. Затова се наложи при вицепремиера Овч. да напишат нов договор, 5 години преди да изтече старият, за да лапат, колкото те са си определили. И да държат България изправена до стената.

Сега ситуацията напомня тази с Бакърджиев - голям успех за България, големи остъпки, фанфари за правителството. И възторзи във вестници като “Стандарт”, дето слагат заглавия на първа страница “Бойко сваля цената на тока”. Сега като Батман сваля цената на газа. Ама, който помни някои неща от 15 години назад, тия фанфари ги е слушал и им няма много доверие.

Сега става ясно едно - види се, че Борисов се заиграва с Путин и Путин се заиграва с Борисов. Две бивши ченгета намират общ език. Май някой ни будалка, но кой? След множество изявления на Борисов, че се спират руските енергийни проекти, те тръгват един по един. Сега подписаха за “Южен поток” – ненужен на България, защото и сега руският газ стига до тук по старите газопроводи. Но на този целта е да заобиколи Украйна, за да може Русия да не зависи от нея.

За АЕЦ “Белене” нещо се правело, търсел се инвеститор… А накрая пак ще са руснаците – те вече са приготвили парите да си го построят. Да си имат АЕЦ на чужда територия. За България да остане ядреният риск, а за Русия – печалбите. Единственият спрян временно проект е петролопроводът “Бургас – Александруполис” и то защото по европейските изисквания се прави екологична експертиза и няма как да стане без нея.

Въпреки че газа го продава фирмата “Газпром”, а не държавата, вижда се, че с него са обвързани всички руски енергийни проекти за АЕЦ, за петрол и др. И тук не става дума за бизнес, а за руска държавна политика, която не без основания мнозина наричат имперска.

С извинение, въпросът “Евтин газ или евтин гъз?” в момента има основания.

цитирай
11. vencivaleri1951 - за8 и 9
19.07.2010 15:32
Когато говорим за управление избрано на демократични избори говорим в голяма степен и за народа. Нашето ниво е д-р Борисов и Цецка Цачева ,тяхното д-р/но не хонорис/ Медведев и Путин.:) Г-ин Хараланов говори за петрол от Баку, газ от Африка... и канадски реактори. На кой терминал ще разтовари танкера газа, по кой перолопровод ще дойде петролът и в чия ряфинерия? С какви пари ще купим реакторите, къде ще складираме отработеното гориво....? Това според господина са маловажни въпроси, но ще му кажа, че не са. Ние 200км магистрала я правим двадесет години. Дори и да "ускорим темпа" и Дянков да не ни е ковчежник, са проекти за след мимимум 10 години , ако започнем от утре. Защо се изхвърляме непрекъснато в пространството с изказвания достойни за някои домове оцветени със жълто. И цената на газа общо взето Зубков я назова, и переспективата също. Според мен изгодно и за двете страни, доколкото е възможно да се договаряш равностойно с монополист. Имаше ли слаба страна в преговорите. Да, имаше според мен. Тато се договаряше по успешно. Те имат собственост, те правят АЕЦ в ЕС, а защо и ние не направихме опит /поне/ да участваме като съдружници при разработката и експлоатацията на някое газово находище, като Еренбургското преди години. Тогава газът наистина щеше да бъде по евтин, а "гъзът" по скъп. Това е според мен единствената възможност за която можехме да се борим на тези преговори. Всичко друго е без алтернатива. Подминаха ни със "Син поток" щяха и с "Южен" да направят същото. Лошото е ,че кръгозорът на нашите политици е един, максимум два мандата и една борба за бонуси някъде след този период тях просто не ги засяга. Иначе можем да си фантазираме за терминали за втечнен газ, експлоатация на шистов такъв, можем и на водород да тръгнем, но реалностите са съвсем други. И българите и руснаците имаме една поговорка за случая..."по добре врабче в ръката , отколкото жерав в небето" и една друга поговорка специално за Борис56..."не говори гоп пока не перепрыгнеш" /това за Альоша/
цитирай
12. анонимен - Чудя ти се
19.07.2010 15:33
наистина. Май ти е по-мила Русия, от България. Така си прехласнат от нея, че забравяш собствената си Родина. Хвала, българино. Да живей Русията, нашия вечен освободител и вярна ваша икона. За газта. Според куп експерти, няма газ за 2 тръби от Русията.Това, едно. Втора, да си е жива и здрава вашата Путинова Русия, но на нас не ни е необходимо повторно "освобождение". Че пак ще ни полазите, да си плащаме за отрязаните глави. Така, като си в това патетично настроение, има ли пазар за тока и газта? Щото не разбрах. И друго. Ти ако си сляп, аз не. Има ли си Газпром военноморска база на Черно море? В края на краищата едно търговско дружество като Газпром сваля цените на газта с 30% заради базата в Севастопол. Чия е тя? Помниш ли, че Газпром поиска собствени въоръжени сили за охрана на трасетата? Ще ме убедиш ли, че нямат такива ? Или ще ползват под аренда Червената армия?Аман, бе руснаци, живеещи в България! По сте вредни от самите руснаци! За някоя и друга кинта ще продадете и Родина и народ. Срамота! Как не разбрахте, че Русия винаги е била враг на България! Направо подивявам като ви чета хвалебствията! Патриоти били. А чуете Катюша, а се подмокрите от радост. Не ми опявай за американците. Каквото и да говориш, те са далече. Русия е близко, а вие сте тук!И сте готови да отворите всяка врата на руснаците.Направо съм бесен!
цитирай
13. vencivaleri1951 - за Катана
19.07.2010 15:57
Че си бесен ми е ясно. То и Фьодор Михайлович е написал книжка специално за теб:) Само, че я ми кажи господине по добре ли е да плащаме транзит на турците/защото не беше нужно да ни се казва, но нещата стояха или или/ или други на нас транзит да плащат. Колкото до пазара на ток трябва ли да ти се обяснаява, че Сърбия след като влиза макар и минотарно ще купува ток. Говори се и за друг подобен съдружник? Защо не бе бесен когато янките ни извиха с цени в пъти по високи на киловат в Марица 3. Колкото до Севастопол-на всякъде за бази се взима или дава пари. Пардон има една страна на Балканите която не взима.Сети се коя сам? Друго , а ти даси чел някъде за Украино -турска война за Крим...случайно или нарочно се правиш, че не знаеш...но в Севастопол украински не говорят...Посто там нещата в Украина лека по-лека се връщат по местата си. Плаче им се на някого , че не стана въоръжен конфликт, но ...
цитирай
14. анонимен - Икономист
19.07.2010 16:09
Моля, г-н Борис Тодоров за извинение,че в неговата тема се обръщам към катата, но тъй като той не влиза в собственната си тема за "Институт по.......", искам, чрез вашия блог, да го приканя да отиде в тази своя забравена тема и да си изпълни баса. Ако има топки.Още веднъж моля за извинение за отклонението от темата.
цитирай
15. boristodorov56 - 11. vencivaleri1951
19.07.2010 16:59
Какво ми втълпяваш?
Че всичко е предопределено?

Но между другото, поста е за д-р Б. Борисов и понеже си от кариерата,
а може би и със специално предназначение -
аз знам, отлично знам че Бойко Рапона е играта на кумънизите от втори план,
и е проект на кремълските гестаповци с едничката задача да се случат руските енергийни проекти,
с които Путинова Русия да изравни в резултата от загубата на Студената война.
Това е разбираемо и за децата.
Ако проследиш постингите ми и коментарите по темата - мaй вече си го направил -
ще разбереш, че това съм го казал още преди година и половина.

Не знам, как ще завърши цялата тази вредна за България игра,
но не всичко е решено...
цитирай
16. boristodorov56 - 12. katana
19.07.2010 17:01
Vencivaleri1951 намирисва ли ти на нещо?
цитирай
17. vencivaleri1951 - за Борис56
19.07.2010 17:57
Този венцивалери1951 може да ти намирисва само на човек работил цял живот с цифри. Ако случайно си прочел постинга ми за цените на газа и гъза ще видиш, че се отнасям с "почит" еднаква към всички управлявали ни. Не съм чел постингите ти от година и половина, но знам, твърд си. Има такива хора-не се променят. Моята кариера не заема толкова място в трудовата ми книжка. Три местоработи/една по разпределение/преди промените и две след. и една специализация. Така , че внушенията ти само ме забавляват. Вероятно съм могъл да бъда и там където ме определяш/имах всичко необходимо-ценз, произход, езикова култура,добър психофизически статус и най важното ползвах се с авторитет в първичната и кварталната ППО/ но не ми е било мечта. Накратко нямах далавера от това иначе достойно дело. Както и да е...Дори да съм специално внедрен към теб и Катана отговори ми на простички въпроси...Къде ни е газопреносната мрежа обърната към Европа...Къде са ни договорите със Норвегия да кажем като най голям производител в Европа, Къде са ни терминалите за втечнен газ, къде са ни кинтите за западни реактори, къде са ни хранилищата за отработено гориво...Това са обстоятелствата които ме накараха да кажа, че нямаме за момента алтернатива. Бих искал, ама най искрено да имаме вариант това значеше че щяхме да сме по добре, по богати и нямаше да се притеснявам клиентите ми дали ще си платят, дали ще ми избягат на сиво или при друг който е подбил цената. За да бъда по ясен-драйфа ми си еднакво и от д-р Станишев, и от д-р Борисов...Не бих стоял в една стая доброволно с голямата част от т нар. политически елит. Те не са леви, те не са десни...те просто като хора не са свестни. Ако не се бъзикаш, то аз приемам доста неща и от анархизма...разбира се не стигайки до крайност...Това впрочем е друга тема. Помъчи се , ама без емоции да ми обясниш алтернативата ни в момента за темата по която говорим. Например на каква цена ще ни дойде газа от северно море да кажем, за какъв срок терминал...Защо не Южен поток?
цитирай
18. анонимен - алтернативи на руския газ има, но те ...
19.07.2010 18:27
алтернативи на руския газ има,но те не са реализирани навреме,което ни поставя в наведено положение при преговорите за южен поток/един полезен за бг проект/или пък за цените на газа за бг.причините за това не са секретни--"елита"ни е пасмина помияри търсещи келепир от властта.тук за съжаление,няма изключения--ако имаше те щяха да са още на власт.а иначе ,то е много ясно-виновни са ни путин ,сащ и евреиската конспирация,евроинтеграцията,анкара и въобще международното положение.
цитирай
19. анонимен - BUSH
19.07.2010 19:02
Америка няма да се състезава с Русия за България.Те само се задоволяват да насъскват седесетата-атлантици да лаят срещу Русия.Така че драги седесета ще се наложи да спирате Русия със собствени сили(ци)! Така както навремето спряхте Съветската армия на Дунава! Аз лично от цялото си сърце искам Русия да оцелее и прогресира, което вече става и тормози хиляди "демократи".Силна и стабилна Русия--бъдеще за България!!!
цитирай
20. анонимен - Срам нямат комунягите!
19.07.2010 19:20
След като съсипаха България - отново ни тикат към Северната мечка!Забравихте ли глада и милицията? Толкова откровени отрепки - няма другаде.
цитирай
21. boristodorov56 - 17. vencivaleri1951
19.07.2010 19:38
И аз се отнасям към всичките ни управляващи по един и същ начин - боклуци са,
но разбликата е, че ти напремер си избрал за децата си, западния цивилизован начин на живот, а хвалиш русия. Остави това ами братниш интереса и повече от интересите на Българияа в дългосрочен план.
Товарищи,
и ти vencivaleri1951 - представяте ли си какво ще стане отново с нас и държавата ни,
ако опять ни колонизират сибирските бушмени?
Имате ли представа какъв е живота на русите на 100 км извън Москва или Ленинград?
Що се отнася за истореческата перспектива за гъза и газта - то нали за това ЧК-то създаде политическата суматоха за да могат да контролират и тласкат развитието на България в удобна на тях посока? Нима сме изперкали, vencivaleri1951?
Кога от русия е дошло нещо добро за България - освен студ и войнишки ботуш?
Ма давали евтин газ по времето на вуйча ти Тодор - а урана дето им го дадохме за атомните бомби - пари не чини ли? Ако си бяхме правили атомни бомби и ги продавахме на половин цена - щяхме да сме сложили Кувейт и Сауд Арабия в джобо си!
Стига вече - мислете като българи, а не руски поданници.
Алтернативата каква е?

Много просто - два нови 1 000 мгват реактора в Козлодуй ще са на половин цена от предлаганите уж като милостиня в Белене. Има поне три предимства.Но в никакъв случай с руски рубли и акъли! Пак никой не отчита територията - тя струва повече от това, което предлагат русите. Нека финансират - добре - ние сме вложили 2 милиарда до сега + локализацията и инфаструктората е равна на целият строеж.
Ако има сделка тя трябва да бъде такава и то за разпределение на собствеността - 55% наша и останалото на Путин и , ако позволят на друг..
Що се отнася за финансирането - където го търсят сега, там ще намерят и за Козлодуй.

Газта какво ни касае, ако не разрешим да стане по техния начин, а не по посочения за АЕЦ-ца. Сега нали минава газо, нефто и нафто провод - без газ няма да останем.Ако искат да минат през ошфорката си Кипър и Трансилвания - техен проблем.
Толкова ли е сложно?
Плачем за нещо, което нямаме и не ще имаме никога. Който силно желае да прави бизнес - плаща, а не купува продажници и не създава пета колона, която да подрива устоите на чужда държавата! На това му викат държавен тероризъм.
цитирай
22. анонимен - b. borisov
19.07.2010 19:39
6te ni naglasi dobre toia
цитирай
23. boristodorov56 - 19. анонимен
19.07.2010 19:57
Анонимния разсъждаваш като шумкар преди 9 септември - до един безродници и отрепки!
Бе, вие кръв в жилите си имате ли? Станахте по-големи цигани от индобългарите.
цитирай
24. анонимен - Че си бесен ми е ясно. То и Фьодор М...
19.07.2010 19:59
vencivaleri1951 написа:
Че си бесен ми е ясно. То и Фьодор Михайлович е написал книжка специално за теб:) Само, че я ми кажи господине по добре ли е да плащаме транзит на турците/защото не беше нужно да ни се казва, но нещата стояха или или/ или други на нас транзит да плащат. Колкото до пазара на ток трябва ли да ти се обяснаява, че Сърбия след като влиза макар и минотарно ще купува ток. Говори се и за друг подобен съдружник? Защо не бе бесен когато янките ни извиха с цени в пъти по високи на киловат в Марица 3. Колкото до Севастопол-на всякъде за бази се взима или дава пари. Пардон има една страна на Балканите която не взима.Сети се коя сам? Друго , а ти даси чел някъде за Украино -турска война за Крим...случайно или нарочно се правиш, че не знаеш...но в Севастопол украински не говорят...Посто там нещата в Украина лека по-лека се връщат по местата си. Плаче им се на някого , че не стана въоръжен конфликт, но ...

Абе Венци...Наистина не те разбирам. За толкова време твоите не направиха нищо за диверсификацията. Абе, човече, и аз се занимавам с планиране. Какво значи да даържиш 1 страна на 1 чешма и да я докараш да избира между лошо и по-лошо?И после да твърдиш, че нямаш избор. Хайде стига. Бутни дядо си по стълбите и го питай за къде бърза. Спомена рускотурска война за Крим. А, да.. а рускополските войни ги пропусна.Ей! Не хитрувай!:-))) Че ще те емна за т.н. украински националисти. Гадове, нали? :-))) Искат независимост. Не ги е срам, бе Венци. Ама никак. И пак "що биете негрите".Вярвай ми, сложно е да се дискутира с русофили. На всяка полуистина казана от тях, трябва да се отговаря с факти. Ще започна и аз като вас. По е лесно.Но няма. Останалите трябва да разберат, колко е вредна и БКП и Русия за нас. Та, да се върнем на базата. Има ли Газпром военоморски флот? Газпром какво е? Търговско дружество или политическо оръжие? Едно от двете трябва да е. Не и двете. Конфликт на интереси и възможност да се купуват държавници.
цитирай
25. boristodorov56 - 18. анонимен
19.07.2010 20:00
Обвързването както го искат русите ни прави абсолютно зависими от тях.
Тогава ще ни сменят ли имената с руски?
Водката безплатна ли ще е!
Ще има ли за всеки българин рускиня бадева?

цитирай
26. boristodorov56 - 22. анонимен
19.07.2010 20:02
Страхувам се, че си абсолютно прав!
цитирай
27. анонимен - BUSH до анонимен 20
19.07.2010 20:02
Когато имаше милиция нямаше глад и престъпниците бяха, където им е мястото! Не искаш със Северната мечка, но другаде не те искат! Защо не те спаси Запада от руския газ? Защото нямаш какво да им дадеш, всичко отдавна са си взели без да те питат! Чувстваш се излъган, не обвинявай други за това.
цитирай
28. анонимен - За Венци №11
19.07.2010 20:20
Моля ти се "Ние 200км магистрала я правим двадесет години." Не ние, вие... Батко, братко.. Васко черепа... Хаинбоаз. До 1989 що магистрала се построи, що нещо... До Правец обаче, направихте. Царот да си оди на село. Колко години се прави Пловдив - София? Венци, свали червените очила и гледай. Цял свят в магистрали, соц България, не. Но се ошаткахте с вили, имоти зад граница и кинти по сметки. Не съм строител, машинкаджия съм. Не съм работил по- малко от вас. Не се пъчи с работа. Правил съм кари, общо 15 години. Книга мога да ти напиша за каростроенето. включително и кой го разби. Как пък не се намери един задграничен, който да не е БКП. Как не се намери безпартиен сервизен техник. Защо не пратиха мен зад граница, дето разглобявах и сглобявах кар като калашник. Ами разни партийчета, кинти да изкарват? Такива неща... Соц икономика.И "винаги верни на Партията" и Русия. Матушката ви. Само пълен кретен/комунист/ можа да разбие печеливш отрасъл. Каростроенето. Ами научните звена? Конструкторите? Абе, човече.... 5 отрасъла познавам на ниво технолотия.
цитирай
29. анонимен - Когато имаше милиция нямаше глад и ...
19.07.2010 20:22
анонимен написа:
Когато имаше милиция нямаше глад и престъпниците бяха, където им е мястото! Не искаш със Северната мечка, но другаде не те искат! Защо не те спаси Запада от руския газ? Защото нямаш какво да им дадеш, всичко отдавна са си взели без да те питат! Чувстваш се излъган, не обвинявай други за това.

Я да млъкнеш! Говориш глупости. Не ме вбесявай и ти! Че ми писна от тъпаци.
цитирай
30. анонимен - До katana oт BUSH
19.07.2010 20:29
Сенсей, "я да млъкнеш "не звучи сериозно! Особено сега, когато Имперска Русия отново окупира свободолюбива България!
цитирай
31. анонимен - Сенсей, "я да млъкнеш &quo...
19.07.2010 20:36
анонимен написа:
Сенсей, "я да млъкнеш "не звучи сериозно! Особено сега, когато Имперска Русия отново окупира свободолюбива България!

Точно от това се опасявам. И то, много. А този ми говори за Русия и колко е добре с тях.
цитирай
32. анонимен - Сенсей, "я да млъкнеш &quo...
19.07.2010 20:39
katana написа:
анонимен написа:
Сенсей, "я да млъкнеш "не звучи сериозно! Особено сега, когато Имперска Русия отново окупира свободолюбива България!

Точно от това се опасявам. И то, много. А този ми говори за Русия и колко е добре с тях.

Дължа ти извинение. Моля, приеми го. Грешката е моя.
цитирай
33. boristodorov56 - 27. анонимен
19.07.2010 20:50
Ало, Сталинът,
да не би да ни подаряват газта?
Нали си я плащаме.
Мисля, че потребителите на енергоресурси са ценни за всеки производител,
пък бил той и Русия
Я стига, да не би да има петролна криза?
цитирай
34. анонимен - Ало, Сталинът, да не би да ни пода...
19.07.2010 21:26
boristodorov56 написа:
Ало, Сталинът,
да не би да ни подаряват газта?
Нали си я плащаме.
Мисля, че потребителите на енергоресурси са ценни за всеки производител,
пък бил той и Русия
Я стига, да не би да има петролна криза?

Борко, този е изперкал. Ама, наистина ме вбесяват.
цитирай
35. boristodorov56 - 34. katana
19.07.2010 21:44
Такъв е живота... затова сме най-зле в Европа!
Дори албанците са по-добре от нас.

В коя държава гласуваха три пъти за комунистите след `89 год. - само в България!

Кво се чудим тогава? Жалко е - но е факт.
цитирай
36. vencivaleri1951 - за Борис56
19.07.2010 23:04
Браво, Борис...за АЕЦа мислиш почти като Атомстрой през осемдесетте. Те ни предлагат да разширим Козлодуй като предупреждават, че цената на Белене ще се увеличи зарад подсилване на районна зарад някакви геологически особености май сеговореше за някакви разломи..не знам, не разбирам.../само съм чел доклад по този въпрос когато бях в ДКПто/ Наши и чешки специалисти излизат с друго мнение, наделява Белене зарад демографския проблем. Впрочем в този проект затвориха и "Тракия" и "Хемус" и "Струма". Не знам Борис, аз не съм толкова навътре ,че да реша къде е трябвало да се построи централата, но изчисленията които ме интересуваха бе че без поне още 1000мегавата ще станем на дискотека в пиковите натоварвания , а за растеж ни бяха необходими още 1000. Сега за урана Борисе. Ние бяхме драги във военен съюз, както и сега...Да , съдържанието на уран в рудата ни е било много високо и за това е била ценна. Руснаците са я взимали и това е истина. Само ,че да си спомняш да сме се затруднявали финансово за въоръжение. Знаеш ли какъв нальот имаха тогава летци и курсанти, какъв сега. Колко авиополка имахме тогава-сега нямаме и един пълен. Двата ракетни дивизиона бяха в състояние да парализират Турция за достатъчно време в което украинския фронт да вземе позиции. Янките се изприщиха докато унищожат ракетите./били с голяма поразяваща площ, не били хуманни.../ Сега искат да ни набутат крилати ракети с които освен заря да си правим за нищо друго не стават, при това искат и майка си и баща си. Онези бяха безплатни. Добре, че наистина не сме"правели ат. бомби", а то "Вазовските" и "Арсенал" както си гърмяха периодично.../ама ти сериозно ли мислиш, че някой бомби ще ти даде да правиш? Второ такъв пазар няма/ Колкота за Русия-определено не я познаваш. Областите /като темп/ дръпнаха бих казал повече от Москва и Питер./То там се и свормира БВП/ -особено на север и Южна Русия. Само какви Пари се отделят за Краснодар/Сочи/ не е истина. Омск, Томск, Красноярск са в съкло и алуминий. Нямаш си идея..
цитирай
37. vencivaleri1951 - за Борис56
19.07.2010 23:27
Пропуснах да отговоря на въпроса ти Какво добро сме видяли от Русия. Такъв въпрос ми зададе и"Катана " Добре ще огтоворя. Русия ни даде "Санстефанския договор" политиците на Зарад ни дадоха Берлинския./ Казвам Русия защото свободата ни я изстрадаха солдатчетата / И аз имам към Вас въпрос. Добре ли щеше да ви бъде ако сега до самия Пловдив имаше КПП, а целия Пирин беше в Македония, Добруджа на румънците както искаха фравцузи ,англичани и гърци след
ВСВ и кой им показа среден?
цитирай
38. анонимен - Пропуснах да отговоря на въпроса ти ...
20.07.2010 00:10
vencivaleri1951 написа:
Пропуснах да отговоря на въпроса ти Какво добро сме видяли от Русия. Такъв въпрос ми зададе и"Катана " Добре ще огтоворя. Русия ни даде "Санстефанския договор" политиците на Зарад ни дадоха Берлинския./ Казвам Русия защото свободата ни я изстрадаха солдатчетата / И аз имам към Вас въпрос. Добре ли щеше да ви бъде ако сега до самия Пловдив имаше КПП, а целия Пирин беше в Македония, Добруджа на румънците както искаха фравцузи ,англичани и гърци след
ВСВ и кой им показа среден?

Понеже си цар на "Ако-то" ще ти кажа нещо. Санстефанския мирен договор е мит. Исторически мит, набиван в главите ни отдавна. Да сме благодарно. Преди Сан стефано е имало друго споразумение. Тайно и съгласувано с Великите сили.Райхщадското споразумение сключено на 3 (15) януари с Русия Австро-Унгария. Ясен ли съм? Цялостта на България е била заменена от Русия за турските територии в района на Кавказ, включително градовете Батуми и Карс. Тя присъединява и румънската дотогава Южна Бесарабия. Запиши си го най-после, че ми омръзна да ти го повтарям. Време е да запомниш нещо по тази тема.
цитирай
39. vencivaleri1951 - за Катана
20.07.2010 01:41
Не си ми го казвал, сега разбрах. Австроунгарци, брити и франсета са гинали под Плевен, а руснаците са им се противопоставяли. Любимата ти Македония и Беломорска Тракия е харизана от руснаците които с газа са извили ръцете наобезкървения от освободителната война Запад и по този начин ни са прецакали. Абе Катана може ли да си такъв комплексар. Аз съм живял и на запад и на изток. Не те броят за бял човек любимците ти. Дори когато си в чаршафите на дама, не и правиш повече впечатление от вибратора внощното шкафче. Дори няма логика в това което говориш. Защо им е наруснаците да правят таен договор, а после да подписват Санстефанския. Защо и пред кого. Да заблудят ООН или ЮНЕСКО...? Може би пък са се притеснявали от нас да не им се разсърдим и да ритнем Южен поток или от бъдещото ВМРО. Ти все вадиш някакви конспирации от ръкава и ги размахваш, но не даваш да се видят. Една жена каза...Ето и Борето ми говори по горе за изостаналата провинция в Русия, а просто не е наясно , че областите изпреварват по темп и Москва и Питер. Чул някъде нещо и говори...Разбира се имат още път/при това не малък/ да достигнат бита на западна европа, но ние ли ще ги съдиме. Те в момента обсъждат за тунел под Б. море /подобен на Ламанша/ до Щатите, а ние околовръсното не можем да направим. След 20ти август имам едно ходене до Майкоп елате ще Ви взема да видите за какво става въпрос. Ще видиш хем какво се прави за Олимпиадата, наблизо е и турския град Батуми:) След това сетих се задруго...какви националисти в полуострова и Севастопол. Ти знаеш ли как Крим влиза в Украина. През 60те Хрушчов го харизва под претекст, че е по добре териториално да бъде към Украина заразвитието на района. Целта му е била да привлече Брежнев към себе си/той е украинец/. Е привлича го.:) Запомни таманад 90% е рускоезично населението. Ако искаш да знаеш руснаците според мен не са прави да искат международни цени на републиките. Мрежата и находищата бяха правени от всички. Виж за Севастопол са си прави.
цитирай
40. haralanov - За русофилите във блога...
20.07.2010 08:55
Тя(Русия) евтино ни я дава газта,ние българите скъпо си я заплащаме с левчета.Как става тая работа а?Ама и друго има.По тръбите с руска газ не тече само ,,синьо гориво,,както може би си мислите.Тече си политика.Путинска политика на обсебване.После наивниците се питат,,Ама що тъй?,,.
цитирай
41. анонимен - За 39. vencivaleri1951 - за Катана
20.07.2010 10:01
Венци, избягвам квалификации от рода глупав, тъп и прочее. Ще го отдам на емоции и незнания. Цитирам те "Ти все вадиш някакви конспирации от ръкава и ги размахваш, но не даваш да се видят. Една жена каза...". Ако историята е "една жена каза", то настоятелно ти предлагам да изучиш историята на страната, която наричаш своя Родина. На въпроса за " Защо им е на руснаците да сключват такива споразумения?". Ще ти кажа. Райхщадското споразумение осигурява неутралитета на Великите сили при бъдещата война на Русия и Турция. Австрия си получава Санджак, Босна и Херцеговина и излаз на Средиземно море. Русия приема да НЯМА НА БАЛКАНИТЕ силна проруска държава. Франция, Англия и Германия на Бисмарк получават гаранции, че Ресия няма да окупира проливите. А Германия и Русия се споразумяват за съюз срещу затвърдяващите се връзки между Австрия и Англия. Сан стефанския договор е в нарушение на част от тези споразумения. Сан стефанския договор е ПРЕДВАРИТЕЛЕН МИРЕН ДОГОВОР. Преди него са сключени предварителни споразумения между Англая и Австроунгария и Англая и Турция. Наистина ми е трудно да дискутирам с вас. На емоционални и не до там изчистени от към етика забележки и вметки, трябва да отговарям с факти. Няма да прибягвам до изтърканите похвати, като "хайде на бас", "говориш глупости" или напиши 10 пъти, "нищо не разбирам от история". Смешно е. Прочети историята на Родината си и виж с очите си. Без значение от източниците, събери фактите, а те говорят достатъчно.
цитирай
42. vencivaleri1951 - За русофобите и привържениците на свободния пазар
20.07.2010 10:48
Хараланов иронизира, но не знам дали усеща че има и истина в иронията му за цените. Да на нас наистина ни е скъпа газта/не защото Русия я дава "евтино" тя общо взето я дава колкото и другите/ а защото ние получаваме далеч по малко от чехи, поляци, гърци...не ми се говори за Запада. За това не ни е виновна нито Русия, нито Америка, а политиката на ниски доходи/за да привлечем евентуални инвеститори/, както и безогледната корупция и изкуствено създадена предприемаческа прослойка. В края на краищата се разбра, че цената на Дунава е горе доле на половината от това което плащаме на инкасатора. Не е ли по редна първо да попитаме как така се удвоява тази цена. Как те ни мъкнат от Сибир извлечен газ от хиляди метри и го транспортират на хиляди километри и ни взимат половината, а нашите управници и газоразпредерителите ни взимат още толкова...Защо? Газта без да е борсова стока общо взето цената и е еквивалент от цената на борсовите горива. Тоест производителите я продават приблизително еднакво. Рефренът както сами видяхме русия ни продава скъпо спря в момента когато Зубков дойде с лист, молив и калкулатор. Веднага взехме друга посока...ама ние нямаме алтернатива/въглища , мазут, собствени находища.../ каквито други страни имат и затова ако може... Може и можеше някога. Сега обаче защо? Зарад попържните които им отправяме катадневно, зарад теб Хараланов, зарад Борис, зарад Катана....Да газта и петрола са влияние и политика. Липсата им обаче също прави политика. Нали никой не се съмнява защо бе сринат Ирак, защо е блокиран Иран, защо задокеанските ни братя ръчкат непрекъснато със сателитите си енергийната политика на руснаците. Правата на човека? Блъф!!! Малко са по безправните страни в света от Саудитска Арабия, а тя е пръв приятел на чичо Сам. Тази вандалщина на янките е продиктувана само от едно, и то бе изплъзването от контрола им енергоресурси. ЗатоваБразилия е невъзпитана, Венецуела нахална, Иран и Ирак заслужаващи бомби, Русия агресивна на пазара...Сащ човеколюбиви?:))
цитирай
43. анонимен - за 42. vencivaleri1951 - За русофобите и привържениците на свободния пазар
20.07.2010 11:07
Не съм много компетентен по въпросите на газта и петрола. Чара е в пъти по-компетентна, но ще вметна нещо. Ще цитирам управителя на Овергаз - Сашо Дончев. "Овергаз е дъщерна фирма на Газпром". Водевилът изигран от Газпром по въпроса за "изненадата от цените в България", разсмя знаещите. Газпром не мъкне от Сибир газ. До колкото знам, продава Азерски и Казахстански газ, преобладаващо. Но не съм на 100% сигурен.
цитирай
44. vencivaleri1951 - за Катана
20.07.2010 11:46
Не е нужно да си компетентен за да мислиш. Овъргаз разпределя /като газоразпределител и продавач /не повече от 10 % от общия обем. Те и инвестират в собствена мрежа-така, че имат разходи чувствителни. Останалото е на Булгаргаз, а той общо взето ползва стара газопреносна мрежа. Около 30% сборове взима и държавата/ДДС, мита, корпоративен данък.../ Сибир бе казано условно/като растояние/ Тюмен, Казахтан ...не са по близо. На север има много газ и какво идва в нас е трудно да се каже. Вероятно както петрола е някакъв микс. То катана всяко село си има по някой смеещ се...Какво те разсмя толкова..?.Че опищяхме орталъка, че ни взимат много. Оказа се при сметките, че ни взимат с малко но по ниско отколкото на други в региона/никой не го отрече/ Оказа се, че Булгаргаз /пак ти напомням 90% от оборота/ и Държавата ни калкулират още толкова колкото плащат на руснаците. Рашките все пак както казах го произвеждат и транспортират от хиляди километри...правителствата на Костов, Станишев, Борисов защо ни го калкулираха и калкулират с още толкова? Ти в омразата си не можеш да разсъждаваш правилно. Цената е това което пазара може да плати. Ние не сме пазар за Москва наистина, но защо да ни продават по евтино отколкото на Румъния, Гърция, Сърбия...?/те също не са кой знае какъв пазар/ На Путин не можем да държим сметка за цените. Ако искаме купуваме, ако искаме не купуваме. Можем да държим сметка на нашите съюзници. Защо Германия, Италия, а сега и франция се договарят поединично/те вече са пазар/Защо ЕС не договаря общо цената? Тогава Русия няма да диктува така защото за нея е жизнено важно да продаде горивата си. Ще ти кажа защо. Путин използва алчността на политиците/комисионни, постове в структури на Газпром, Лукойл и проче.../ и след това ни работи поединично. Впрочем янкте правят същото. Припомни си коридора срещу Сърбия и после Стоянов чете лекции в Сащ пред статисти. За какво, какво може да каже той толкова важно за науката и практиката...?
цитирай
45. анонимен - казах, че не съм компетентен
20.07.2010 14:06
Ще се консултирам с Чара и ще ти кажа. На тези въпроси не мога да отговоря. По-добре е да се върнем на темата за Сан стефано и освободителите. Направи ли си справките?Дали ще доживея да кажете, "Да, Катана, прав си"? Прави ми впечатление, че опрем ли до исторически факти, подкрепени с имена, дати и документи, дискусията спира рязко. Особено това, което засяга българо-руските отношения в миналото. Нали знаеш, че корените на настоящето са в миналото? Имам една молба към тебе. Моля те, уведоми Икономист, че сам не можеш да качваш посещаемост на собствен блог. Или поне, аз не знам такъв начин. Чудя се, какво още би могло да се измисли за аргумент.
цитирай
46. him - :)
20.07.2010 14:14
По-подвеждащо заглавие не бях чел. Аз го разтълкувах като:
Доктора = Доктора от блог.бг и позицията му спрямо протеста за убитото от цигани момче.
Курвите и педалите - за първите не знам, ама имаше разни меки китки (по убеждения поне), дето обясняваха с превзети и парфюмирани маниери защо нямало да отидат на протеста.
Жалките българчета - всички ние, които не сме били на протеста.
Ама явно позицията ни е от протест на протест...
цитирай
47. haralanov - Глупости...
20.07.2010 14:20
И грам ирония не влагам!
цитирай
48. boristodorov56 - valerivenci1519
20.07.2010 14:25
Не съм наясно за русия - прав си. Имам един баджанак руснак, от Ростов на Дон - който като отде да види останали ли са живи роднините му с месеци не може да се обади по телефона, щото Брежнев след кланетата по 1 май 1963 год. не ходил на обиколка из казашко и телефонната линия прекъсната от германците през войната не била въстановена, а местната поща била все още в руини.
Виц, приятелю!
Само виц.

Поклон пред големия напредък на русия.
Горната Волта с атомно оръжеие от български уран.

Знам бе приятелю, Победителите - още `45 година ни забраниха да правим атомни бомби, та голям кахър било - таман нагласили калъпа и ги ударили през пръстите.

А на русия не дължим нищо!
Не можем да `и бъдем благодарни след като са идвали да завладеят за себе си тези земи, то пък и после сме им платили всички разходи до копеек!
Това за КПП-то при Пловдив го разправяй по стъгди и по седенки.
По-добре обясни кой изтегли нашите войски от Македония и Беломорска Тракия за да ги хвърли в една ненужна за България война?

Браво човече, тресна ме у земю!

За газта, нефта и гъзът - виж заглавието!

Може да не сме пазар,
но Путин ще купува от нас възможността да продава на истинските пазари -
иначе Великата Рус - ще се срине преди да е свършил сибирският клондайк!
цитирай
49. boristodorov56 - http://ploudinperper.blog.bg/politika/2010/07/19/liubov-bez-moralni-spirachki.579299
20.07.2010 14:37

ЛЮБОВ БЕЗ МОРАЛНИ СПИРАЧКИ


Отдавна си мисля дали да не се преселя в Македония – и то не само заради македонските си корени, но и по ред други причини. Например защото македонците, въпреки че са много по-малък народ и не са горди членове на ЕС и НАТО, видимо си живеят по-добре от нас, българите. Или защото руснаците сякаш много-много не се интересуват от Македония, та са оставили страната на спокойствие. Да сте чували през последните десет години Путин да е посетил Скопие? Аз не съм. Поне не помня. Нито пък съм чувал някой македонски премиер да е бил принуден коленопреклонно да чака на килимчето пред кабинета му в Москва, както преди време изчака Станишев?
От вчера обаче меракът ми за преселване нарасна чувствително, след като прочетох впечатляващото съобщение на македонския Конституционен съд, че “всеки македонец има право на секс по всяко време и навсякъде, стига да спазва моралните принципи на обществото”. Не ме разбирайте криво, не се оплаквам от забрана някаква тук – властващата в България демокрация и на нас ни е осигурила всеобщото и равно право на секс винаги и където ни падне. Пък и ние си го ползваме интензивно, дори без да ни разрешават. Но същата тази специфична българска форма на демокрация е забравила да сложи добавката, че трябва да се спазват моралните принципи на обществото. Затова от години така си я караме – само секс, без морални принципи.

А виж, македонците, дори досега да са ни копирали, след решението на съда очевидно вече не го правят по градинките пред очите на всички. Нито в правителствената резиденция “Евксиноград” до три часа през нощта, както стана ясно, че се е случило между българския енергиен министър Трайчо Трайков и руския му колега Сергей Шматко. Та после за по-любопитните и специално съобщение пусна правителството – как го правили, правили до пълно изтощение, но въпреки това същата вечер работата не станала, та се наложи на другата сутрин да бъде продължена…..

Страхувам се, че пак има опасност да ме разберете погрешно. Според общата идея, в “Евксиноград” двамата министри са водили преговори по наболелите енергийни въпроси. Премиерът Борисов обаче още в петък изтъкна в Парламента, че те главно си извиват ръцете, което веднага ме наведе на асоциация за любовната политико-икономическа игра между България и Русия, която продължава вече десетилетия. Ако не обръщаме внимание на столетията преди тях, разбира се.

Забележително е също, че какъвто и период от развитието на тази игра да вземем, досега тя винаги е завършвала в полза на Русия, а сега, най-неочаквано, завърши в полза на България. Като гледам снимките, малко ми е странно как Трайков успя да надвие Шматко. То само на око като ги претегли човек двамцата…..Но, така или иначе, ние си се хвалим, че сме надвили, макар самият руски министър да заяви, че няма усещането за големи отстъпки, направени от руска страна.

Пък и как да има, като цялата тая работа прилича малко на оная с компютрите и компотите.
Първо – руснаците вече ще ни продават газ по-евтино, но ние пък ще продължим да го купуваме пак толкова скъпо, колкото досега, а занапред и още по-скъпо. Само в джоба на “Булгаргаз” щели да остават някакви десетина милиона долара повече, но в този бизнес, както се знае, 10 милиона долара са смешни пари.

Второ – посредниците между “Булгаргаз” и “Газпром” ще отпаднат от системата на договаряне, но чак след две години, когато тези посредници, дъщерни компании впрочем на самия “Газпром”, доизградят своята вътрешна разпределителна мрежа в България и шунтират “Булгаргаз”, като започнат изцяло и директно да задоволяват народонаселението.

От наша страна отпадането на посредниците се изтъква също като пряка възможност в бъдеще – при неизпълнение от руска страна на договорите за газови доставки, както стана в началото на миналата година – да съдим директно “Газпром” за загуби или пропуснати ползи. Ако говорим за възможности, с директното договаряне такива може и наистина да възникнат. Представяте ли си каква красота ще бъде, каква проява на национален суверенитет ще настане тогава – ако си искаме, ще можем да съдим руснаците, ако си искаме, ще можем и да не ги съдим. Само че после. Първо трябва да отсъдим кое ще бъде по-изгодно за тях, иначе ако ги раздразним със съдебни процеси, какво им пречи тотално да ни врътнат единственото газово кранче на българската граница с аргумента, че плащаме по преференциални, а не по пазарни цени. То и не само с процеси ако ги раздразним, де, може и с други непослушни действия, но пък с процеси – особено, защото руснаците не обичат да бъдат съдени, те обичат да бъдат обичани.

Трето, приоритетният за България европейски газопровод “Набуко” може и да се построи някога, но не сега, защото първо ще построим приоритетният за Русия газопровод “Южен поток”. Както каза Шматко на излизане от резиденцията – затворихме темата за връзката между “Набуко” и “Южен поток”. Ако усещате облекчение в тези думи – правилно, `щото те руснаците откога си мечтаеха да я затворят…..

Четвърто – търсенето на стратегически европейски инвеститор за АЕЦ “Белене” се трансформира в търсене на какъв да е инвеститор, стига само да даде малко пари, с което да стане параван на руските капитали в проекта. В това отношение пак опряхме до слуховете, пуснати преди време от президента Първанов, че Сърбия ще участва, макар и с мижавите 4 процента. Даже се чу и за македонско участие, но пък после се чу – че не. Казах ви аз нещо за македонците!

Макар от друга страна – не мога да ги разбера тях, пък и останалите инвеститори по света, защо не идват на талази, на талази да инвестират в “Белене” и да печелят гарантирано от там. Нали според руския вицепремиер Зубков това е “най-добрият проект на света”…..

Пето – петролният терминал “Бургас-Александруполис” най-вероятно няма да се строи в бъдеще по екологични съображения, но за сметка на това сега ние увеличаваме четворно капитала си в проектната компания, защото иначе ще има санкции от руска страна. Това, разбира се, отваря въпроса дали като наливаме още и още пари в един проект, който знаем, че няма да го бъде, защото няма смисъл да го бъде, ще стигнем до момента, когато все пак ще го бъде – с познатият аргумент, че вече вложените на вятъра пари не бива да отидат на вятъра. Или няма да стигнем до този момент, как мислите?

Защо обаче преди това намекнах дебело, че цялата тази българо-руска любов е само секс, без морални принципи? Очевидният и прост отговор е – ами защото морални принципи в нея няма. Повтаряни са до втръсване, но пак ще кажа две неща – тоталната липса на алтернатива за България на руските газови и изобщо енергийни доставки, липса, която сами си докарахме, обрича страната на тип доживотна моногамия, характерна повече за православните манастири, отколкото за либералните модерни общества. А фактът пък, че по настояване уж на “Газпром” въпросът за цената на сделката е напълно засекретен и обществото няма как да прецени изгодна ли му е тя или не, вече напълно ни отвежда към мрачните кьошета на площада с червените фенери.

Американският посланик Джеймс Уорлик вече на няколко пъти напомня, че не бива така. Даже за да напомни пак, човекът случайно отиде на посещение във Варна, докато в “Евксиноград” течеше бурното българо-руско извиване на ръце. По този повод някои веднага го нарочиха, че нарочно отишъл, та почти му излезе име на воайор. Само че, такъв или онакъв, той е прав – и не до голяма степен, а напълно.

Но да ги оставим американците настрани – те са ни само съюзници в НАТО и някои тук все още смятат, че от тях не зависят пряко съдбините на България. Виж, всички сме съгласни, че от ЕС зависят и още как. А буквално ден преди нашите преговори излезе съобщението, че Европейската комисия много се е разгневила заради новия договор за газови доставки, който Полша сключи с Русия.

Полша е обвинена, че не спазва газовото законодателство на Европейския съюз, което цели да гарантира сигурност на доставките и дискриминира европейските компании, които внасят газ в страната. Всичко това благодарение на една точка в договора, известна като клаузата “Газпром”. Според нея трети страни извън акционерите нямат достъп до газопровода и съответната държава няма право да реекспортира излишния руски газ, ако има такъв.

От текста на възражението на ЕК се вижда, че прилагането на тази клауза “ефективно затваря полския газов пазар, което се отразява негативно върху конкуренцията, интересите на потребителите и сигурността на доставките”.

Познайте от три пъти дали в нашия газов договор клаузата “Газпром” присъства или не присъства. Призовавам ви да познаете, защото, както стана ясно, договорът е секретен, поне за нас, българските граждани. Но иначе това не е трудната игра на ези-тура, а лесната – с монета, която и от двете страни има само ези. И много ми се иска да чуя какво мисли премиерът Борисов за начина, по който България отново измами европейските си партньори. Защото какво мислят европейските ни партньори вече знам, а скоро и Борисов ще узнае.

Но така е, като постоянно напираш да правиш любов без морални спирачки…..

......................................................................

Източник:
http://asenov2007.wordpress.com/

цитирай
50. vencivaleri1951 - за Катана
20.07.2010 14:41
За какво трябва да питаш някого? Не е ли ясно и на пръв поглед, че не можем като равен с равен да се договаряме с една огромна и мощна държава. Не е ли ясно , че големите в ЕС за собствени интереси жертват дребосъци. Не е ли ясно че Путин си има влиятелни лобисти в Европа/Шрьодер, Берлускони, Солана, като гледам и Меркел е тръгнала на там.../ Припомни си делото срещу Сергей Антонов...Щяха да го осъдят като стой та гледай/лека му пръст/ Руснаците тогава казаха, че си тръгват от Италия заради този съдебен произвол. Делото бе прекратено за нула време, защото това щеше да коства десеткихиляди раб места. Видя в Либия какво стана...Сами като сираци. Намеси се накрая велика държава и нещата тръгнаха...Така е и с газа. След като сме в ЕС за такива жизненоважни неща трябва общността да е единна. Насъскаха янките Прибалтика за Северен поток, а между впрочем балтийците си имаха справедливи искания към руснаците, но Филандия и Германия ги предадоха. Хайде финската икономика зависи много от Русия, но германците...нали прибалтийците са им братовчеди!? Колкото до Сан Стефано...Аз знам, че кръвта на руснаци, украинци, финландци, поляци се е проляла в земята българска за свободата ни. Тази война е "натрапена" от народа на Романови, или най малкото желанието е съвпаднало с интересите на империята. Знам също така, че западните политици винаги са били на страната на Турция, не за друго, а защото силна Турция е буфер и спирачка срещу Русия. Беше ли завладяла Русия проливите картата на Европа вероятно щеше да е друга сега. Не по различно е отношението на Запада към нас при преговорите след ВСВ. Не казвам, че Молотов единствено от симпатия отстоява интересите ни. Съвпадат с руските, но имаме полза от това. Справка към Ньойския-какво става когато си нямаш як приятел. То и в живота е така. Русия бе обезкървена от войни и не можа да защити Санстефанския, Червената армия бе в сърцето на Европа и СССР взе общо взето това което искаше. Това е истината. От протоколите разбираш кои са ти приятели
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8062307
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589