Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2010 11:11 - Банковата афера - люпилня на олигархия - 3
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 3578 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     
  
   5 ЧАСТ 



       В големия театър на ограбването на парите ролите са над 1000, режисьорите - под 100 

                                                                         Григор ЛИЛОВ



     Как висши банкери на БНБ и търговските банки, роднини на партийни величия или самите те каляваха корупцията, разказахме в събота. Обаче кадровия подбор на "лошите" хора не се роди случайно. Той бе съзнателно създадена и подредена йерархично система. Според принципа на номенклатурата.

     Ограбването на националния финансов ресурс на нацията бе поверено на пет групи. Първите три са "донори", "бушони", банкери. Средищно положение заемаха други две групи - на политици и на висши интереси.

     Анализът на банковите и финансови афери разкрива архитектурата им. Всяка спекулация е развитие на предишната, всеки стар играч е нов участник, всеки екшън има продължение. Дървото на корупцията и мафията наплоди много клони и листа, но стволът е един - банките. Корените са външният и вътрешен дълг, секретните фондове, спестяванията на хората.

      Затова в големия театър на парите бяха раздадени над 1000 главни роли. Режисираха го обаче под 100 лица, оплретени в лични и групово-корпоративни, землячески и кланови-партийни интереси. Накрая мозайката така се омеси, че дори сценаристите вече не знаят кой за кого работи. 



     "Донорите" на парите 

     Най-нисшият етаж заемат директорите на държавните фирми. Те получаваха кредити от банките - заменили субсииите при социализма. На входа - при доставката на суровините за производство и на "изхода" - за продажбата на продукцията заставаха "националноотговорните" групировки. Скъпа доставка към завода и евтина покупка от него изсмукваха заемите и ги превръщаха в лоши. Борбата между конкурентните интереси загрубяваше в мафиотски екшън. Чрез кръвта си платиха убитият шеф на русенското пристанище, учитият шеф на летище Варна, убитият директор на троянския фармацевтичен завод и др.

      Това е популярната мрежа от донори. Другата бе заета с прякото ограбване от големите структури като научно-техническото разузнаване, външнотърговските фирми, дружествата в чужбина, специалните проекти "Нева", "Монблан" "ПР-477" и пр. За всички тях са отделяни пари от залъка на народа - все "мънита" и то много. Затова "донорите" се подбираха грижливо от средите на бившата номенклатура.

      Такъв е Стамен Петров - бившия шеф на "Инко". Той е син на бивш съветник по националната сигурност по времето на социализма. От фирмата на научно-техническото разузнаване бяха отмъкнати над 150 млн. долара. Част от тях преляха във фирмите на мошеника Дилян Дорон - тайния приватизатор на "Биохим". Друга част захраниха членовете на Г-13. Трета се преведе направо в чужбина. Например 1 млн. английски лири отидоха в Лондон за фирма "Теома". Неин диригент е Владимир - синът на Нанка Серкеджиева - бивш шеф на архивите на МВР. майката се прочу с унищожените досиета от тях.


     "Бушоните" са еднократни и многократни


     Кредитните мултимилионери ги таксуваха като "бушони". Те взимаха заеми от банките и не ги връщаха. Общата сума на тези "лоши" пари днес достига над 400 милиарда лева. Такива са официалните данни. Неофициалните говорят за близо 600 милиарда, измъкнати и невърнати в трезорите.

     В тази фауна се срещат всякакви екземпляри -неграмотени люде и рецидивисти, едри представители на номенклатурата и политици. Обаче независимо от ранга им и задигнатите пари, "бушоните" са два типа - за еднократно и за мнократно използване.

     Вторите са важните. Те или бягат в бужбина като видни фараони, или получават имунитет. В този списък са депутатите - бивши и настоящи. Ексшефът на парламентарната икономическа комисия Асен Мичковски е кредитен милиардер. Депутатът от Бизнесблока Дончо Димитров е кредитен мултимилионер с повече от 400 млн. лева заеми. Депутатката от същата партия Диляна Димитрова избра неизвестността. Тя е търсена от банките за невърнатите си многомилионни заеми. В същия политически списък е депутатът от същия Бизнесблок Валентин Стоев - бивш финансов директор на фараона Макъл Капустин от "Лайф Чойс". Любопитното е, че преди да отиде там, Стоев е бил вътрешен одитинг на банка. Сигурно и там е "заслужил". Социалистът и шеф на предизборната президентска кампания на червените Ивайло Калфин бе забъркан с дружество "Тракия", пръкнало се от една пирамида. Шефът на масовата приватизация Калин Митрев се "сдуши" с друга национална и международна пирамида - "МЦС", в която участваше и Момяна Гунева - щерка на бившия главен живков прокурор на републиката . И т.н., и т.н.

      Сред отговорните бушони за многократна употреба са всичките ни групировки - от Валентин Моллов и Петьо Блъсков през Орион до Красимир Стойчев и Мултигруп. В тях играят най-едрите интереси - "акули", дърпащи конците иззад завесата. В тези структури се препират и губят следите на милиарди и милиарди левове и долари. По правило почти всичките водят родословието си от чужбина. И също там го завършват - където отлежава натрупания капитал.

     В най-благата работа не пробива случаен човек. Например във фалирата "Джес еър", завлякла близо 100 млн. долара от банките и летищата, акционери и шефове са дъщери, синове и роднини на комунистическия бос Григор Стоичков, на колегата му Митко Григоров и др. Част от съдружниците са съзвездия от фамилии на бивши външнотърговски ръководители. 

      В оръжейната "Тератон" шеф е Младен Мутафчийски - роднина на партийния бос Начо Папазов. Шеф на отдел "външнотърговски връзки" бе Искра Вълкова - съпруга на Виктор Вълков. Отговорен счетоводител бе Мария Бързашка - съпругата на екстърговския министър Бързашки. Навремето покойния Илко Ескенази обвини фирмата, че пери мръсни пари. Друг виден покойник - Андрей Луканов поиска парламентарно разследване заради сделки, ограбили държавата.

     Илия Павлов е зет на бившия шеф на военното разузнаване ген. Чергиланов. Румен Спасов на "Орион" е син на ген. Мирчо Спасов. Неизвестното за създателя на лагерите у нас е, че бе шеф на ключовия отдел "Задгранични кадри" на ЦК на БКП. Ангел Първанов от "Трон" е зет на несменяемия главен секретар на Министерския съвет по живкова време Иван Шпатов. Атанас Тилев на "Дару груп" е син на висша земеделска номенклатура и бивш преводач от УБО. Стюард Каралян в групата "ТСБ" банк е син на бивш заместник-министър. Кредитната акула Димитър Тадъръков на "Булгарлизинг" е в роднинство с бившия политбюровец Венелин Коцев. На същата кукичка е закачен изкуствения "кръстник" Иво Карамански. 


     Банкери и политици - обслужващи и обслужвани

     Продължим ли още и още, почти до безкрай, ще лъснат имената на истинските кръстници. Правилото е те да са сред бившето ръководство на БКП и спецслужбите, днес дърпащи конците зад кулисите на политическия и икономическия ни живот.

     Банкерите са маслото, което смазваше пътя на парите. Дребните шефове на трезори не се броят - те въртят оборота, после пък тях ги върти "месомелачката", ако понаучат повече, отколкото им се полага. Труповете доказват правилото. 

     За едрите банкери разказахме още в събота. Тук бихме добавили, че сред тях е Константин Димитров - член на Пленарния съвет на БНБ. Той е създавал фирмите на прикритие на спецслужбите чрез "Изотимпекс" в САЩ и Канада. Холдингът му "Омнитекс" въртеше повече пари от нефт и спецтърговия, отколокото хвалещата си с богатствата си "Мултигруп". Част от сметките преминаваха през ПЧБ. Провинциалния й клон в Тетевен по сума на баланса слагаше в джоба си едва ли не всяка наша банка.

     По този тертип Балканбанк въртеше парите през русенския си клон. По същия начин най-голямото изсмукване на пари в Стопанска банка ставаше чрез клоновете в Сопот и Пиринския край.

     Схемата не е случайна. Така следите се замитаха, а банкерите излизаха от кашата ни лук яли, ни лук мирисали.



      ---------------------------------------------- 



     Картотеките - ковачници на кадри!

     Стопи се картотеката на МВР чрез ЕГН-та. В нея целият български народ бе разпределен по рафтовете в три сегмента. Първият е за обикновените хора - кой, къде е работил и на какви длъжности, къде е живял, партийна принадлежност и прочие биографични данни. Третият бе посветен на номенклатурните кадри - т.е. ръководители от различни рангове и звена. Там фигурираха и компроматите. В новите времена акцентът се сложи върху втория сегмент.

     Той съдържаше криминалния контигент на страната. От тази документация бе извършен целеви "набор" на борческият елит у нас и на няколкостотин кредитни милионери. Първите перяха пари от престъпен бизнес, а вторите крадяха банките и изпълняваха ролята на предпазни бушони.

      Типичен пример е осъденият за грабеж Деян Добрев. Миньорът е пуснат от Сливенския затвор веднага след началото на демокрацията. С благословия свише става едър предприемач. Министри, куп политици от разноцветни бои и сътрудници в президентвото са неговото лоби. Чрез тяхното опекунство се взимат от банките близо 400 милиона лева кредити и развъртват едри спекулативни операции. На финала на последната от тях резултатът се консумира от наша групировка, а "милионерът" е преселен в отвъдното. По сметките на холдинга му са намерени жалките десетина хиляди лева. Един по един са убити неговите убийци, а после и техните убийци.

     Друга "звезда" е 66-годишният Иван Миронов. Рецидивистът със средно образование и 6 присъди създава фирмата "Агромодел 2000". Тя върти "бизнес" с работно облекло и още през 1991-1992 отвлича чрез фалшиви документи над 200 млн. лева. Сключените фиктивни сделки са за почти 2 млрд. лева, "финансирани" чрез банките. Когато Миронов изгаря, в далаверата се включва друг бушон - старозагорската операция "Развитие". 

      После кооперацията "завъртва" захарта. Банкови гаранции за 200 млн. долара за десетина кораба със стока за реекспорт й обещават нашите банки! За финал - част от "натоварените" кораби били претопени за старо желязо преди много години. Накрая дейността се специализира в пирамидите. Наскоро и този "бушон" изгоря - председателят Моню Петков в скандал със завлечен от него клиент извади окото на човека.

      Това също е правило - "бушоните" гръмват не покрай големите парични удари, а с дребно кокошкарство или битови престъпления. Защото хем се вадят от играта като вече безполезни, хем добре се замитат следите с "изваждането".

     По същата схема изгряват, светят и "естествено" залязват десетки кредитни милионери. В съдбата им се преплитат и трагичното, и смешното. Като при загиналия Николай Попов - ограбил 185 млн. лева само за две години на прехода. Феноменът е, че човекът е неграмотен и умее единствено да се подписва!






     6 ЧАСТ 



     "Висшите интереси" подреждат подземната алхимия на парите 

                                                                               Григор ЛИЛОВ 





     За висшите интереси почти никой не знае, а знаещите - мълчат като сфинкс. Научилите тайните им пият отровно биле, катастрофират, умират здрави и прави от сърдечен инфаркт, изчезват в плашещата всички ни неизвестност. Или просто явно глътват куршум.

     ... На Витоша бе разстрелян бившия заместник-министър Ламбо Кючуков. В организирана катастрофа на магистрала "Тракия" загина Стоян Проданов /ковчежник на Радикалдемократическата партия/ и фараон от пирамидата "Икар". Изчезна /обесен на ченгел надолу с главата - бел.автора/ валутният шеф на Разунавателното управление на Генералния щаб капитан Иван Миладинов. Той е бил финансов ревизор на бившето УБО и преди спецкариерата - пресен касиер на фирма "Олимп". 

     Фирмата бе ръководена от застреляния доцент и виден общественик Цветан Цветанов. Убийството бе "рекламирано" като първото политическо престъпление у нас. Другата му фирма "Хелефорд" за търговия с оръжие имаше свой предшественик - "едноименик" във Велико Търново. {На нея Бистра Димитрова от ДСК подари лоши кредити.} Онази дребна афера бе проверката за по-голямата - партийно-паричната интрига "Акрам", стартирала от същия град и същите финансови структури. Може би защото бившият офицер от Държавна сигурност Людмил Досев разполагаше с мрежата от агенти и компромати за тях в Северна България като доверено лице на бившия вътрешен министър и политбюровец Димитър Стоянов.

     От онзи град през банковия клон на "Балканбанк" текоха пари за аферата "Акрам". През същия местен клон на "Балканбанк" бе финансиран кредитния едър "бушон" Илия Илиев и неговата фирма "Ирис 92". После в спора за парите се оказаха замесени Тексимбанк, ОББ, БЗК, Балканбанк, Минералбанк и накрая две групиоровки. {Самият Илиев нашумя за първи път преди три години. В негова вила бяха разкрити незаконно внесени снайпери, оптически мерници, взрив и прочие "ценни" атрибути.}

     От онзи клон минаха кредитите за бизнесдепутата Дончо Димитров. За случая бяха уведомени премиера, вицепремиера Гечев, финансовия министър, банковия холдинг, банковия надзор, прокуратурата и др. {След това в "интерес на работата" бе прекратен трудовия договор с главният счетоводител, сигнализирал за задигнатия половин милиард лева.}

     В низа, събрал смърти, пари, далавери, имена и случайности неслучайното е едно: всички тези хора се познаваха лично. Обвиненият доскоро "убиец" на Ламбо Кючуков бе Пламен Миронов. Той е шеф на "БГ план". {Шеф на контролния съвет на застрахователната фирма е актрисата Ели Скорчева. БГ-ейци са други видни актьори като Цветана Манева, Светослав Пеев, оперната звезда Александрина Пендачанска, кукувката Мартина Вачкова, шоуменът Влади Въргала.} Под лустросаната повърхност в дълбочините тънат имената на десетина депутати, бивши и сегашни висши държавни сановници, магистрати от съдебната система и дори една от двете първи дами на републиката - {съпругата на парламентарния шеф Благовест Сендов.} 


     След северната - южна връзка
 

     Това бе северната връзка. {Накратко съдържанието й е Мултигруп и тяхната друга държавна банка ОББ, Балканбанк, Кредитна, ЦКБ, Пощенска, БЗК, отчасти Минералбанк и ПЧБ.}

     Южната връзка на парите гравитира около същата верига: заместник-министъра Кючуков, фараона и партиен касиер Проданов, спецченгето Миладинов, общественика Цветанов и прочие. Смъртта също се завъртя около нея... Тя пося изчезнали или взривявани неуспешно босове на други пловдивски пирамиди, шефове на финансови къщи. В южната връзка също участваха ред банки и техните акционери. От "Икар" на мъртвия Проданов са взимали пари "назаем" кой ли не - от арестувания президент на пловдивския футболен клуб "Локомотив" до добре поставения ни в бизнес-средите и популярен Пламен Тимев-Ганди. {Той пък е близък по бизнес до Иван Славков - зетя на самия Тодор Живков.}

     В свързаната с "юга" пирамида "Карат 3" изгоря с 150 млн. лева алкохолния бос цар Киро. Въртяните мънита скачаха в чужбината от чейнджбюро "Денис". Босът му Бисер Танев е изчезнал безследно. Още един посредник - валутно бюро {"Форекс"} в София се прочу с двойното убийство на собствениците му на 3 септември т.г.

     Други посредници по веригата бяха две финансово-брокерски къщи - "Пловдив" и "Дилър". Сума, равна на около $ 70 млн. по тогавашния курс, била преведена незаконно в швейцарска банка. Комисионна от 5 млн. долара прибрал банкера - сервитьор Христо Александров на "Агробизнесбанк" от държавния застраховател в МИК проф. Христо Драганов. {Малко преди да ги арестуват, застрахователят бе поканен като шеф във "ВИС-2".} 



     Равносметката ... 


     Става дума за организация за препиране на стотици милиони долари мръсни пари, на ограбените от населението спестявания чрез банките, на печалби от спекула и контрабанда, на задигнатите от фараоните средства. Освен банкера и застрахователя бяха арестувани бившият основател на "Агробизнесбанк" доц. Тодор Янков, шеф на Първи земеделски инвестиционен фонд. На "топло" е прибран бившият директор на пловдивската "Биохим" Николай Ханъмов. Полицията арустува шефовете на пирамидата "Карат 3" Явор Стайков и Диан Димитров и собственика на валутно бюро Добрин Добрев. Пирамиджиите станаха известни не само със задигнатите стотици милиони левове от вложители, но и с поредица взривове, разрушили блока, в който живеят.

     В Северна България бе арестувана /и освободена под гаранция/ шефката на търновския клон на Балканбанк. Последва я бившият й шеф. Прибраха на топло ръководители на местни клонове на ДСК. Но редица банкери и фараони отдавна бяха напълнили гробищата.

     Зад решетките се оказа сливенския кредитен милионер Мариан Първи. Той е собственик на десетина чейнджбюра, българо-руска и българо-украинска фирма, на две финансови къщи и акционер в пет трезора. Иначе официалната причина е фиктивното увеличение на капитала на Първи частен земеделски инвестиционен фонд от 20 на 100 млн. лева. Срещу тези пари са теглени не един и два лоши кредити. Ала не лошите заеми са същественото!} 


     Точките на съприкосновение и диалог


     Южната връзка имаше своите пипала сред северната. И обратното. Където се преплитаха, течеше сякаш ток с високо напрежение. Затова смъртта порази другия сливенски кредитен мултимилионер Деян Добрев - съперник на съгражданина си по крадене и препиране на пари Мариан Първи.

     Точно точките на съприкоснование изгоряха. Едни умряха, други бяха застреляни, трети - катастрофираха, четвърти ги арестуваха.

     Южната връзка! ФБК "Пловдив" - единият адрес за износ на пари, бе с участието на шефовете на ПЧБ, Валентин Моллов и др. Самата "Агробизнесбанк" е акционер в банката на Моллов, ПЧБ и производната й Първа инвестиционна банка. И обратното. Явно става дума за рожби на едни и същи родители.

     Чрез ФБК "Дилър" са изнасяли пари избягалата в чужбина Цецка Петрова. Това е бившата директорка на хасковския клон на Софиябанк. Оттам са отмъкнати десетки милиони долари. После банкерката стана изпълнителен директор на Орсовата банка на приятелския кръг "Орион". Когато напусна България, с нея замина и първата дама на съзвездието Веска Мендиджиева.

     Северната връзка! {Тя е "Мултигруп" и производните й.} Самоубиха се 4-ма банкови директори, 2-ма фараони... Съдят се 3-ма финансови шефове.

     И двете географски посоки се събират в едно. ПЧБ бе една от точките на диалога. "Агробизнесбанк" бе друга. {ДСК - трета. БЗК - четвърта. ЦКБ - пета. Следват още поне три.} През тези банки като крайни пунктове в мир и сговор се прерипараха парите.



---------------------------------------------- 



     Фараонът Недялков бе слугата на всички

     Иво Недялков от "Ийст-Уест" обслужи висшите интереси без грешка. 

     В надзорния съвет на пирамидата бе Рада Дойнова. В роднинство с фарона Недялков е горянина Александър Томов. Естествено е той да не отговаря за постъпките на родата си, но пък тя става удобен претекст за шантаж и натиск в условията на родната действителност.} В другия филиз "Ийст-Уест Трейд ООД" участват "Елининвест ООД", "Ийст-Уест Трейд ЕООД" и "Булгарлизинг АД". Управител е Лора Виденлиева. Това е гранддамата на престъпния свят, нарече я в "Бялата си книга" Едвин Сугарев.

     Първи неин съпруг е Бекир Челенк, свързан с убиеца на папата Али Агджа. Лора Виденлиева е кума на Евгения Живкова. Лора живее във вилата на Огнян Дойнов у нас. Втори съпруг на Лора е Владимир Грашнов - син на бивш министър. С бащата се свързва началото на либийската петролна сделка, закопапала 200 млн. долара в онези пясъци. За неин иницатор бе обявен Андрей Луканов. Лора Виденлиева е основен акционер в приватизирания скрито "Булгарлизинг". Разследването посочи, че шефът му е зет на политбюровеца Венелин Коцев. "Булгарлизинг" има огромен дял в съсипването на Стопанска банка с лошите си кредити - за десетки милиони долари. Съдружник в лизинга е Силвия Рулинска. Това е сексапилната учителка по английски език на Стоян Ганев и приятелка на Лора. Тяхна приятелка пък е Галя - съпругата на Крамански. Публична тайна е, че "кръстникът" обслужва тези висши интереси и тяхното "табу" го прави недосегаем.

     Спомената "Елининвест" е свързана със "Сотрекс". Търговският директор на съдружието "Елена Мак Инвестмънт" е снахата на Бриго Аспарухов - шефа на нашето разунаване. "Сотрекс" работи отдавна в нашата страна и е един от стълбовете на хазарта у нас. Виктор Шамаа, Рамадан и Махмуд Махмуд са съответно акционер, ливански директор на казината и негов заместник. И тримата бяха кадри на дирекция "Транзит и реекспорт" /оръжие и наркотици/ на "Кинтекс". Шамаа бе забъркан около скандала с 4 полицийски фирми, нашумели в най-деликатната област - националната сигурност чрез секретните честоти за армията и полицията. {Оперираха "Байт-М", "Интерфорум", "Юнител ЕС" и "БМВ". На 28 юни 1995 военното контраразузнаване обезоръжи охраната на БМВ и претършува офисът. "БМВ" е получил техниката от МВР срещу 500 долара наем заедно с честоти, за което има решение 244/2.12.93 на Комитета по пощи и далекосъобщения. В тези фирми съдружници бяха други фирми, които навремето прехвърляха имущество, партийни и комсомолски финансови активи на пресгрупа "168 часа", както посочи наше миналогодишно разследване.}

     Може би някога някой ще обясни каква е връзката между бивши кадри на Държавна сигурност, наркотрафиканти, прехвърляне на имущество на пресгрупата, ползване и съответно прослушване на секретните честоти на армията и полицията и висша номенклатура от социализма? {В добавка "Байт-М" се оказа забъркана в престрелката между охранители в село Лехчево, която остави маса трупове... 


    
Източник: http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=prestapnost&Number=1942325997&page&view&sb&vc=1






Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8103157
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589