Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2010 13:13 - Банковата афера - люпилня на олигархия - 5
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 2473 Коментари: 4 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    9 ЧАСТ 



     На везните на съображенията всичко стойностно се обезценява 

                                                                                        Григор ЛИЛОВ



     С едни и същи 200 млн. лева и от едни и същи диригенти бе направена цялата банкова система у нас, анализирахме ситуацията около грабежа вчера. 

     Не че истината не се знаеше. Но порой от банкови скандали всъщност маскира истинските афери. 


     Балоните на сензацията


     Първа е Ямболската банка. Скандалът се разгоря чак през 1992 г. По собственото признание на БНБ още в края на 1991 г. е бил надхвърлен 3 пъти определения кредитен таван. Раздадени са маса лоши кредити. Това е формалната причина.

     Банката хлътва през първата валутна криза през ноември 1991 г. В навечерието й заемите се обръщат във валута. Доларът скача и курсовите разлики "изяждат" трезора. После чрез комитетът на банките-кредиторки - 8 институции и с привилегировано рефинансиране от БНБ т.е. косвено чрез пари на данъкоплатците се спасяват фактически ограбилите институцията.

     Кои са те? Същият Гриша Топалов - Шогун, за който вече писахме. Същият "Техностройинженеринг", участвал в разграбването на 150-те млн. долара от Световната банка. Исмет Тюркмен - Шабан с над 500 млн. лв. Според непубликуваната "бяла книга" на едно правителство той е кадър на Държавна сигурност и 3-та дирекция на "Кинтекс", за която вече стана дума. Живее в отпуснатата му от тогавашното политбюро вила на Боян Българанов /бивш член на същото политбюро/. Синовете му са "хайлайфа" на София ведно с "хайлайфното" домочадие на партийните първенци. 

      Аферата с Дорон по "скритата" приватизация на Биохим протече по същия сценарий. Целта не бе заграбването на банката, както се смята. Обратното - операцията бе първата стъпка в износ на капитал от България. Когато приватизацията бе сторнирана /заличена/ срещу левчетата бяха отпуснати 10 млн. долара и 17 млн. марки. Те бяха изнесени на "доверително управление" извън България. Когато трябва - преди валутната вихрушка на Беровия април от 1994 г. Банката си прибра залога - над двойно обезценените левчета по закупените навремето и обезсилени акции. С друг договор за съвместна биохимско-дороновска фирма се заграбиха преди фаталния "зелен" скок други милиони.

     Безкраен е списъкът от така публично скрити афери. Последните са "особените надзори" и "фалити". Чрез тях банките се освобождават от задълженията по депозитите и лихви върху тях и събират вземанията си от шараните, които си връщат заемите. Това са дребните риби. С една дума - няма разноски, има само приходи. Процедурата се точи и накрая трезорът възкръсва като митичната птица Феникс - реабилитиран. Без парите на вложителите.


     Управниците и истините


     Кажеш ли истината, рано или късно ще сбъркаш! Афоризмът е от пиеса на драматургът Оскар Уайлд.

     Афористични са и редовете на специалните стенограми. Те са за обсъждане на скрития, {непубликуван} вариант "От какво е болна България" на иначе публикувана "Бяла книга" на правителството на БСП след идването му на власт.

     "Вицепремиер: Представен ни е материал, който страда от неравномерност не само формална, но и съдържателна. 

     Министър: В общи линии последният вариант, който анализираме тази нощ, отразява в голяма степен реалната ситуация.

     Министър: Не може да се предлага текст, в който има тежки оценки и вътре няма анализи.

     Председателстващ: На 15-20 стр. да се обясни ситуацията на една държава в криза може да стане само с помощта на идеологеми. Утре трябва да отговоря на питане в парламента по кадровата ситуация в държавата и стопанската сфера. Не мога да отговоря, защото това, което сме получили от съответните ведомства, не дава никакъв отговор. Една част е напълно невярна.

     Министър: Вътре има критика по отношение на общи твърдения към парламента, че не си е вършил работата. Това означава и самокритика от гледна точка на партията. Ако е така, не би трябвало изпълнителната власт да го прави, а би трябвало да се намери подходящата форма.

     Обобщаващият разискванията: Или да вземем обсъжданите проблеми на банковата сфера. Те са толкова болезнени, че не можем за секунда да подценим риска да ги изкараме наяве с детайлен анализ и да сринем доверието към нея. Няма как да изкараме цялата истина особено в сферата на ... /темата е секретна-бел.ред./ {Самата статистика е в отвратително състояние, макар че статистическият инстиут и другите ведомства не го признават официално. 

     Министър: Ако трябва да дадем оценка на едно развитие за 4-5 години, не зная дали ние сме компетентните хора.}

     Министър: Споменава се името на министър .... Мисля, че не е този начинът. В проекта има и неверни твърдения - например по отношение на външния дълг, на еквилибристиката на разрухата. 

      Министър: Не е важно, че е цитирано мойто име. За всичките си действия отговарям. Какво ме смущава? Не е редно по сериозните икономически проблеми на прехода едно 40-дневно правителство като 40-дневно дете да се произнася публично и квалитититично, вместо да представи един авторитетен анализ. Има и неверни констатации, които лично ще оспорвам. За този вид на раздела ще гласувам против." 


    Колко много "против"...
 

      "Председателстващ: Субектите на най-добрите "бели книги" всъщност са най-добрите им обекти. Свестни хора трудно пишат подобни творчества.

     Министър: На стр. 1 четем "ала не трябваше да приеме уродливите форми, в които се изля /преразпределението на националното богатство - бел. ред./ Не би следвало в никакъв случай да допускаме по подобен начин да характеризираме обстановката в страната през последните няколбко години. Читателят трябва да изведе от "Бялата книга", че на условно казания подход "нежна революция" ние поставяме новия подход на прагматична промяна на системата.

      Вицепремиер: Трябва да сме наясно и да се договорим като един колектив и екип. Не дай боже да сме две и дори повече страни, отколкото е броят на министрите. Два екипа от учени са дали целеви анализи. Няма да ги нарека дирижирани.

      Министър: Възникват въпроси, които не ни поставят в добра светлина. Първо, нашето правителство през 1989-1990 г. Не го смятам за по-малко отговорно за състоянието. Второ, всички знаем, че правителството на Беров не би съществувало повече от 5-6 месеца, ако нямаше подкрепата на БСП. 

      Министър: По никакъв начин не мога да се ангажирам с този материал. Той не дава отговор какво стана. Първо - такъв консенсус няма. СДС отказа да подпише икономическото споразумение на кръглата маса именно защото бе еволюционност. Второ, твърди се, че правителствата на БСП са натрапвали шокова терапия, а от друга страна не са провеждали никаква политика, нямали са стратегия и са бездействали престъпно. Тези две тези не се връзват и лесно ще бъдат осмени. Трето - по въпроса за дълга се застъпва теза, която няма да издържи на фактите. Ако се приеме това, ще помоля да е стане с гласуване и ще съм против.

     Председателстващ: Немалка част от проблемите, с които се сблъсква страната, са резултат от фактори, действали 2-3 десетилетия, че и повече. Най-добре би било ретроспекцията в "Книгата" да се отхвърли изцяло. Аз съм привърженик на констатации и поглед в бъдещето."

     Крайно "решение": правителството се разцепва. Част от министрите декларират оставки, други търсят компромис, трети - изчакват кой ще победи. 


      Резюме от стенограмите:
 

      "По трите въпроса на всяка политика само приетият /досега-бел.ред/ е какво да се прави. Първата два са какво се случи и кой е виновен? Така, че разбирайки отсега, че опитът ни няма да се увенчае с успех, трябва да направим всичко възможно да не се увенчае с неуспех, тъй като е явно, че е много трудно съчетаването на такива противоположни критерии и задоволяването на подобни сръхочаквания".

      Политиката винаги е била изкуство на баланса, гласи популярната максима. Ала в условията на катастрофа политиката е риск, твърди Чърчил.

     Истината трябва да се дозира на час по лъжичка, пише английски поет, Нобелов лауреат. Десетилетия наред се дозираше истината. И се смесваше грижливо с полуистини и лъжи. Подобна смес не лекува. Тя е отрова





     10 ЧАСТ 



     Октоподът боричка пипалата си, но никога не посяга на главата 

                                                            Григор Лилов
 



     Да кажем истината, значи да се самокритикуваме, заявяват редовете на публикуваните вчера секретни стенограми. Те са отпреди година и половина - тогава, когато Партията тамън беше дошла на власт. 

     Вижда се, че се е знаело какво става. Вижда се, че самите управляващи са бягали от въпросите както за вините, така и за новите отговорности.

     Затова банковата система не бе изолиран прецедент на грабежа. В него органичедски се вплетоха всички съставки на бившето социалистическо общество: укриваната от него криминална престъпност, скритият грабеж на националните богатства за сметка на увеличавенето на вътрешния и външен вълг /както става и сега/, потулването на истините за золумите /наречено навремето "двойна правда"/, скриването на системата от привилегии за кастово-партократските кръгове и т.н.

     Всичко това го намираме днес. Единствено формата се е сменила - обаче съдържанието не. Неудобен се оказа въпросът за старите вини и за новите отговорности. Толкова неудобен, колкото бе и навремето. Поместените вчера редове подсказват как хем сърби, хем боли, щом питанките опрат до създателите и вдъхновителите на тази разруха. 


     Системата ... 
 


     Банките и финансите на страната се превърнаха в нервна система на октопода - смучещ ненаситно пари и пръскащ вместо мастило кръв. Там нищо не се губи, само променя местата си. Ту попада под прожекторите на обществото, ту грижливо го забулват в пелена, за да не се вижда къде е.

     Омазаната бивша директорка на Балканбанк Надежда Апостолова тръгна да съветва подновената кадрово БНБ. Омазаният с Агробизнесбанк изпълнителен директор Христо Данов нито е подследствен, нито подсъдим. Той се готви за поредното футболно шефство. Омазани акционери и създатели на ТСБ бяха сред вдъхновителите на гръмналата финансова-къща пирамида "ФТА" и производната й банка. Някои от тях днес са набелязваните от БСП кандидати за валутния борд. Омазаният като член на борда на две фалирали банки Петьо Блъсков поучава обществото в нравственост и морал.

     От другата страна на омазаните банкери са омазаните предприемачи. Твърде често те са едни и същи лица. Убитият Цветан Цветанов сътрудничеше с Дилян Дорон. И двамата контактуваха с кръга около загиналия Петър Чернев. Съпругата му бе в борда на "Инсист". Който пък бе свързан с ДЗУ и секретните проекти. Като на броеница са подредени едни и същи хора - размествани като зърна на броеница, чукани като тях.

     На същата броеница са не по-малко омазаните политици. Почти няма министър, който да не е отишъл след оставката си в някоя банка или свързана пряко с нечий трезор предприемаческа групировка. Почти няма министър, който да не идва оттам.

      От четвъртата страна е връвта на броеницата. Или асансьора, за който писахме. България е сякаш сграда, разделена на приятелски и неприятелски финансови, предприемачески и властови етажи. По кабинети, сейфове и коридори щъкат хора - нагоре-надолу. Асансьорът ги мести - от банка във фирма, от фирма - на министерско кресло - от министерско кресло - в чужбина - от чужбина в акционерно местно участие... Нищо не се мени - единствено табелите. На офисите и техните собственици. Отдолу работи и ги издържа народът. 


     Имитациите...


     Едва онзи ден БНБ отне лизенза на финансовата и чейндж-пирамида "Домби". Смешна мярка. Не презряла, а направо вмирисана. Далеч-далеч назад във времето Василка Домбова /кредитна милионерка - "бушон"/ духна в чужбина с около 10 млн. долара. Бившата акушерка се стопи някъде към Америките. Продължавайки да работи за господарите си.

      Омазаните кадри никога не се губят. Те са ценно наследство - покорни и слушкащи. Иначе ги чака "Развигор". Чака ги екстрадиране.

      Но защо БНБ сега се сети за лиценза? Важно е - да се прочетат повече наказани "имена", да видят хората, че там горе "взимат" мерки. 

      Само срива на националните финанси попречи да се построи поредната хеопсова пирамида от кухи банки. Олимпийска, счетоводна, горска, водна и какви ли не. Всичко бе говото - от документите за лиценз до раздадните проформа подкупи. Предстоеше поредната далавера.

      Но този път ножът опря до кокала. Парите привършиха. И както ръката извади банките на тезгяха, тихомълком сега ги прибра.

      На ход са арести на някои банкери и кредитни милионери. На "ход" е доклада на МВР. В него няма нито едно име на висш банкер и действащ политик от редовете на БСП. На "ход" е трескава дейност. После вероятно прегрешилите ще ги пуснат - както винаги е ставало досега. Щом осъденият банкер Иван Константинов от Русе може да скита из страната и да пребива свои "приятели" с борчетата си, у нас всичко е възможно. И невъзможното дори.

       Октоподът реже поредните свои пипала. Изхарчените и неудобните. Останалите продължават да стагят страната в прегръдката си. 

        Още през септември се чу за операция "чисти ръце". Нищо не се случи. През октомври отново се чу и дори някои лица се прочуха. Предстояха избори и пак нищо не се случи.

       При толкова имитации у нас на път е поредната. Имитирахме раздържавяване, имитирахме демокрация, имитирахме пазар, имитирахме банки и финансови институции. Готви се имитацията на валутен борд. Готви се имитацията на операция "чисти ръце"

      Готви се поредната "промяна" на статуквото. 


       Права си, когато съгрешиш дори


     Партията превърна в "бушони" онези, които бе решила, за да съхрани тези, на които тепърва ще им идва редът.

      Сега чистката на корупцията нашумя по-силно отвсякога. Предстои партиен конгрес. След него - тишина. За победителите. И шумотевица - за победените. Зависи кой-кого. За всички има по "нещо", всеки има срещу всеки. Затова е важна властта. Тя определя виновните и честните. Обществото е безгласно, както е навсякъде у нас.

      Да се наведем, докато мине вятъра - тази крилата фраза определя цялото житие-битие на вчерашно-днешните партийни велможи. И на техните слуги. В името на своето оцеляване те са готови на всичко. Парите им хранят партията, тези мънита купуват разноцветни политици, управници, справедливост и мълчание.

      "Бушоните" мълчат. Те не знаят, не вярват, че с изключение на шепа хора - там горе, на върха,животът им е написан - все по-надолу в калта.

      "Моля ви, кажете им - вие знаете на кого, че не аз съм ви дал информацията за открадването на резерва /93 млн. долара- бел. авт./! Ще убият децата ми!" Едрият и красив мъж плаче. Банкерът Стоян Шукеров е шеф на валутното управление на БНБ. Ръцете му се тресят. Нощеска семейството му едва е оцеляло от "предупреждението". Не го съжалявам - той също е крал. Жал ми е невинните около него. "Протестирам, не съм давал такива материали /за "прихващията" от чужбина на пари на "булбанк"/. Потвърдете, че не съм ги дал аз!"- банкерът  Калинов пък е сред шефовете на най-авторитетната ни банка. В нощта на отпечатването изгоря дома на Чавдар Кънчев, ръководител на "Булбанк". 


      Неизбежността


     Вместо "нежна революция" по-добра е "еволюционността" при "смяна" на строя, изповядва една от секретните стенограми, части от които публикувахме вчера.

      "Еволюционността" се схвана като запазване на държавната собственост, ограбвана по същия начин за сметка на растящия външен и вътрешен дълг, както беше преди идването на "демокрацията". "Еволюционността" се осъществи като още по-голяма степен на разграбване - на доходи, спестявания, финансови и материални ресурси, на цялата нация. "Еволюционността" си отгледа държавно-частен капитализъм и го мафиотизира докрай. "Еволюционността" превърна с досиета и картотеки престъпността в истинска напаст.

     Но който пречи на една мирна революция, прави неизбежна насилствената! Казал го е американския президент Джон Кенеди.




Гласувай:
19



Следващ постинг
Предишен постинг

1. haralanov - Фалита на Ямболската банка...
09.09.2010 15:54
Банален и всеизвестен факт.Зад този фалит стоят имената на местния шеф на БСП Румен Банков,както и бившия депутат от БСП Стоян Проданов.И двамата са на свобода.И на двамата нищо им няма!Намазани бизнесмени са и им личи.А другаде им беше мястото.Алооо прокуратурата...Ама и прокуратурата и съда са с тях!Това е МАФИЯ в най-чист вид!Кредеш милиони но прокурори и съдии са ,,твои хора,, и те покриват!
цитирай
2. razkazvachka - Високите дървета ги поразява първи...
09.09.2010 22:14
- посредственяците - се учат и образуват "мафия" - и е трудно да се бориш с нея, защото е като тръстика в блатото
цитирай
3. pitashtia - Интересно!
09.09.2010 23:45
Кой е първоизточника и как се събира подобна информация.
Ами трябва презюмпцията зя невиновност по отношение на парите да не важи.
Щом не можеш да докажеш законният им произход се конфискуват, а щом се докаже престъпният им произход се заплаща глоба в размер на конфискуваната сума. И тогава се отнема доживотно правото да имаш някакъв бизнес или да заемаш държавна служба.
цитирай
4. boristodorov56 - 3. pitashtia
10.09.2010 08:02
Имформацията е всеизвестна и я има в пресата -
само е събрана на куп и изглежда внушителна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8101307
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589