Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2010 14:57 - Милошевич все още живее в Бившата югославска република Македония!
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 2551 Коментари: 2 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
       

image


       Тези, които мислят, че последователите на покойния Слободан Милошевич в бивша Югославия са на политическа купчина боклук  ужасно грешат. Не само, че такива хора не са изхвърлени от политиката днес, но те  продължават все още да  управляват на много места в пост-югославското геополитическо пространство, пише Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб в Скопие:

     "присъдата на Радован Караджич и залавянето на Ратко Младич може да създаде илюзията за справедливо възмездие, временно да успокои  нечия съвест, но хората като тях са в силата си в цяла бивша Югославия.
     Същите структури, които организираха клането в Сребреница днес все още дърпат конците и пречат на интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз, за да запазят своите политическо и бизнес влияние.
     Добра илюстрация за това е положението в Бившата югославска република Македония (БЮРМ ), където в продължение на 20 години са поставили населението в ролята на заложник на един безкраен и безсмислен спор за името с Гърция.
     С рекорден процент на безработица от 37%, гражданите на БЮРМ, като бившата ГДР преди падането на комунизма, масово "гласуват с краката си " чрез придобиването на българското гражданство и мигрират в България и ЕС. Като констатира френският в. "Фигаро": Три четвърти от населението на БЮРМ(или около 1,4 милиона жители) , са от български произход и говорят език, който по същество е български диалект .
     Репресии и нелепи исторически фалшификации от времето на комунизма вече не могат да се прилагат, без заобикалки, в бившата югославска република , както в минали времена . Това открива пътя за един спонтанен и широко процес на "повторен Възродителен процес ". Основани са неправителствени организации на гражданското общество,  които са насочени към българските корени и наследство на малката държава .
     Днес лидерите на  БЮРМ, които са минали през школата на Милошевич, най-малко са против тази тенденция . За да сплашат хората, властта вкарва в затвора и репресира българското гражданско общество .
     Такава е съдбата на инж. Мирослав Ризински , македонски и български гражданин, един от основателите и ръководителите  на неправителствената организация "Български
културен клуб - Скопие "( BCCS ), който работи за демокрацията, европейската интеграция и добросъседски отношения на Балканите. Защото в публичното си дейност, Мирослав стана трън в страната на враговете на демокрацията в Македония, които многократно го подлагаха на лични нападки и тормоз (включително физическо малтретиране).
     В тайните служби през  2007 г. на  БЮРМ  обвини  Резински в корупция и се опитаха да го запишат, в стил Милошевич, за да стане техен агент и шпионин на неговите колеги и приятели.
След отказа му да сътрудничи , Мирослав веднага бе осъден на лишаване от свобода в непрозрачен и силно политизиран процес. В момента този европейски гражданин, избижава ефективна тригодишна присъда в затвора в Скопие . Властите в Скопие тенденциозно блокираха  трансфера му в България от дълго време. Четиринайсет месеца остават до края на присъдата . По същия начин миналата година младата българска майка Спаска
Митрова , бе хвърлена зад решетките в затвора в Скопие за три месеца под  нелепия претекст , че тя не е предоставила на бивш си съпруг настаняване в дома на родителите си, където той да разговаря с детето. В момента на рождането е било взето от майката със сила, след поредица от противоречиви си съдебни решения, които никога не могат да бъдат факт във никоя нормална европейска държава .
     Неотдавна Държавният департамент на САЩ, ЕС и ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа), изразиха опасения за политизиране на съдебната система в Македония,и нарушаване на човешките права и нетърпимост към граждани от различни етноси.
     Нещо повече, ЕС посланика в Македония оцени на условията в затворите в страната като ужасяващи (еднакви с бежанските лагери в Латинска Америка и Южна Африка от времето на Нелсън Мандела).
     Очевидно е, че духовете на Тито и Милошевич все още витаят в тази страна и техните политически съмишленици използват
корупираната съдебна власт за да игнорират  неприятни съперници .Напълно пренебрегнати са критериите от Копенхаген, обучени в стил Милошевич  хора блокират европейското бъдеще на Западните алкани и работят  за тяхната реинтеграция в нова, анти-европейска Юго-империя
     Въпреки това, времената вече са различни, и тези носталгични мечти, не могат да се реализират .
     Въпреки, че много човешки живота бяха провалени заради отчаяните опити на наследниците на Милошевич за запазване на позициите си и висок стандарт, те само могат да произвеждат безработни граждани, емигранти и невинни затворници.
      Колко съдби на  хората като Мирослав Ризински бъдат необратимо прекършени.
     Имат ли някаква стойност универсалните права и свободи, прогласени от европейските институции и висши служители в Брюксел?
     Време е да се отговори на този въпрос сега, когато един обикновен, беззащитен европеец е в беда и се нуждае от тяхната помощ."

   Източник:
http://www.euractiv.com/en/enlargement/milosevic-still-alive-fyrom-analysis-498043


   


Тагове:   Милошевич,


Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sande - България и Македония са като сиамски близнаци
23.09.2010 19:40
Ако се разделят, единия ще умре.
цитирай
2. анонимен - IVAN -Македония без Българи, огьн да я гори.
23.09.2010 20:26
sande написа:
Ако се разделят, единия ще умре.

Ако се разделят, двамата ште умрат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8119902
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47590