Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2010 15:40 - Из "Записки по българските въстания"
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 6586 Коментари: 22 Гласове:
32

Последна промяна: 27.09.2010 21:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

    
image



      "Българските патриоти в турско време могат да се разделят на няколко фракции, както следва: първо, отчаяни, които виждаха спасението на България в огън и меч, в този разред всички буйни и честни натури, които си играеха с живота; тия се състояха повечето измежду учителите (недипломираните обаче), еснафски момчета, от бивши хайдушки възпитаници и няколко единици от бялото духовенство.
     Тях именно титулираха братята им чорбаджии и официалните кръгове: чапкъни, нехранимайковци, келеши и пр. Втори раздел: симпатизирующи патриоти. В тая група фигурираха такива личности, които помагаха с някоя пара активните работници, радваха им се ... но никога не питаха кога ще замирише на барут. Тия бяха мирни главици.
     Трети отдел патриоти идеха граматиците, тоест ония, които викаха „Наука и просвещение са нужни на нашия народ". Начело на тия мъченици, които не бяха в състояние да почувстват отблизо що значи черкезка кама и турски ятаган, стояха повечето някои чехски и робертколежки възпитаници и въобще всички малодушни хорица ...
     Четвърти отдел бяха патриотите по мода. Под това знаме се групираха всичките лекомислени младежи, които пееха „Стани, стани юнак балкански" с ръкодвижения, ходеха нарочно в Румъния да се фотографират с гол нож в устата, купуваха си (за беля) една две книжки с левче на коричката, без да ги четат, разбира се, и пр. От тях най-много се пълнеше Диарбекир. 
     Накрая дохождат петий сорт патриоти, на които не знаем какво име да турим... „Трайте и търпете - казваха тия - никой баща не мисли злото на чадата си".
В днешно време последните три категории дигат най-много гюрюлтията, че всичко тия направили. Не ги слушайте!"


                                                                                                  Захарий Стоянов







Гласувай:
32



Следващ постинг
Предишен постинг

1. haralanov - Излиза,че...
27.09.2010 15:48
Излиза,че цялата работа по Освобождението е била свършена от отчаяните,тези ,,които виждаха спасението на България в огън и меч, в този разред всички буйни и честни натури,.Не се и съмнявам в думите на Захари!Така е било.Сега сякаш няма отчаяни?Чалга-течението (и политиката като чалга) влачи ли влачи...До издавяне!
цитирай
2. bowman - ...
27.09.2010 15:59
Политиката политическа за политици. По избори "опълченците" се роят, докато не стане време да се докажат. Чудно , няма орден за депутати "опълченска кръв" изпуснали са момента ...
цитирай
3. анонимен - НЯМА ДО СЕГА В ИСТОРИЯТА СПЕЧЕЛИЛО ВЪСТАНИЕ...
27.09.2010 16:11
...А РЕВОЛЮЦИИТЕ ГИ ПРАВЯТ ГОСПОДСТВАЩИТЕ ВЪРХУШКИ...САМО АКО НЯКОЙ ВТЪЛПИ НА УПРАВНИЦИТЕ НЯКАКЪВ МОДЕЛ ЗА НОВ РЕД, ОТ КОЙТО ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ТОГАВА ЩЕ СЕ СЪГЛАСЯТ.
цитирай
4. vencivaleri1951 - Не е имало нет,
27.09.2010 16:31
а то такива въстания щяхме да вдигнем....
Впрочем все това, накрая идва Ваня и слага всичко на мястото си:)))
Или може би Боре по правилно е:((((
цитирай
5. kalin8 - Винаги сме били
27.09.2010 18:06
разделени на фракции....
Те пък от своя страна- на по-дребни фракцийки...И все заради дребни интереси!
А на празници все гледаме да се турим до Ботев, Левски...И да се гордеем с тяхната саможертва. Ами ако се поиска от нас да сторим същото???
Поздрави,адаш!!!
Б.
цитирай
6. dengubara - Браво! Нацелил си текста, дето ни е нацелил
27.09.2010 19:46
право в петте кръга от десетте, а като гледам, вече се формира шестий вид - блогопатриотите и техните подразделения.
цитирай
7. balkan1 - Винаги в началото е словото
27.09.2010 20:38
Хамалите си имат приказката О-о-о хоп.
Музикантите Три-и-и четири
А за въстанията трябва още повече приказки.
Паисий и той доста е понаписал по въпроса.
ПРЕГЛЕДАЙТЕ И МОЯ БЛОГ - ОСОБЕНО ПИСАНИЯТА ЗА КАЛЕНДАР НИ.
цитирай
8. vmir - Хубаво и поучително е да се знае всичко това и те поздравявам за припомнянето му,
28.09.2010 06:34
защото, трябва да знаем цената на това да имаме наше българско правителство, и да го третираме според делата му, а не според представата на въстаниците, че трябва да бъде съборено на всяка цена, за да дойде "нашето", или по-лошия съвременен вариант - за да няма никакво правителство.

p.s. Ако не бяха толкова много кандидат - "въстаници" днес, аз бип бил един от челните критици на настоящото правителство, но защо да критикувам, щом това ще се приема като призив за обезглавяване и ликвидация на България?
цитирай
9. анонимен - Като добавим и Ботевото
28.09.2010 09:15
стихотворение "Патриот", картинката става съвсем цялостна.
цитирай
10. анонимен - Чии потомци управляват днес България?
28.09.2010 13:43
Захари Стоянов е много прав. Този, който се е интересувал от предателството на Левски ще установи, че почти всички комити от Първи Ловешки революционен окръг са се надпреварвали да доносничат за Левски и да служат на турската власт по места. Дори и Христо Латинеца. Предадените комитети в Първи революционен окръг затова не вдигат въстание. Турците са знаели всичко. Затова и Ботев загина. Неосведомен или излъган от избягалите представители на комитетите в Първи революционен комитет, Ботев тръгва на заколение. Най-лошото идва след Освобождението. София се пренаселва от лъжепатриоти от този Революционен комитет. Затова братът на Левски не е отмъстил за него, разбрал е, че тези които са предали Васил Левски, след Освобождението са станали властници. Например Марин поп Луканов е станал Областен управител. Революционерите са забити на заден план. Стамболов избива съподвижниците си революционери, само защото имат друго гледище за развитието на България. Самият той се заобикаля с тези псевдореволюционери, които му изяждат главата. Същото нещо е след 9-ти септември. Чавдарци, след като взеха власта през средата на 60-те години, напълниха собствената си партия и държавното управление с куцо и сакато, с хора удобни. Тези удобни тям хора, им изядоха главата. Сега управляват потомците на онези гореспоменати преселници, омешани с потомците на удобните хора. Иди ч оправяй България. Едва ли.
цитирай
11. анонимен - КОМАЙ,...НЕЩО НЕ СИ НАЯСНО С ИСТОРИЯТА №9....!
28.09.2010 15:04
Ст.СТАМБОЛОВ ИЗБИВА МАСА РУСКИ ДУПЕДАВЦИ В БЪЛГАРИЯ ,ДРЪЗНАЛИ ДА ПРАВЯТ ПРЕВРАТ ЗАД ГЪРБА НА БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО И ДА ПРЕДАДАТ
ВЛАСТТА, В РЪЦЕТЕ НА РУСИЯ ,ЗА ДА ОРГАНИЗИРА Т.Н."ЗАДУНАЙСКА ГУБЕРНИЯ"!

ПРАВЕШКИЯ ЦЪРВУЛ ТОДОР,СЕ ГЛАСЕШЕ ДА НАПРАВИ СЪЩОТО,/БЪЛГАРИЯ --16-та РЕПУБЛИКА НА СССР/АМА ПОСЛЕ ЯСНО РАЗБРА ,ЧЕ ЗАПАДА НЯМА ДА ДОПУСНЕ НАРУШАВАНЕ НА РАВНОВЕСИЕТО НА БАЛКАНИТЕ, В ПОЛЗА НА СССР!

КОЛКОТО ДО ЖЕРТВИТЕ НА АПРИЛСКОТО ВЪЗСТАНИЕ....ТЕ НЕ ОТИДОХА НАПРАЗНО:
...ОЩЕ СЪЩАТА ГОДИНА /1876-г,м.ДЕКЕМВРИ /НА ЦАРИГРАДСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ ,БЪЛГАРИЯ ,БОСНА И ХЪРВАТСКА ,ПОЛУЧАВАТ ПЪЛНА АВТОНОМИЯ ОТ ТУРЦИЯ!
РУСНАЦИТЕ, ВИЖДАТА ,ЧЕ ЩЕ СЪМНЕ И БЕЗ ТЯХ И БЪРЗАТ ДА ОБЯВЯТ ВОЙНА НА ТУРЦИЯ!
МОТИВА ЗА ВОЙНАТА ОБАЧЕ ,НЕ Е ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ,....А ПРЕНОСА НА НЕФТ ОТ КАВКАЗ ЗА ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА!
ВОЕННАТА АКЦИЯ Е ОРГАНИЗИРАНА ОТ ЕВРЕЙСКОТО ЛОБИ В РУСИЯ И ЛИЧНО ОТ РОТШИЛД---СОБСТВЕНИК, ПО ТОВА ВРЕМЕ НА НЕФТЕНИТЕ НАХОДИЩА В КАВКАЗ!
ТОЧНО ЗА ТОВА Е ПОСТРОЕНА И ПЪРВАТА Ж.П.ЛИНИЯ В БЪЛГАРИЯ:...ВАРНА --РУСЕ!
цитирай
12. анонимен - ПАРДОН-ПОЯСНЕНИЯТА НА №11, СА ЗА №10!
28.09.2010 15:12
НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ЧИЙ СА ПОТОМЦИТЕ---БЪЛГАРИЯ Е САМО 7-млн.!
НЯМА НАСЕЛЕНИЕ И ЗА ЕДИН СЕРИОЗЕН ЕВРОПЕЙСКИ МЕГАПОЛИС!
ТОВА СИ МОЖЕМЕ!
...И У ВАШЕ СЕЛО....НЕ МОЖЕ ВСИЧКИ ДА СА ГЕРОИ!
У ВСЕКО СТАДО СИ ИМА МЪРША И СТОКА!
ЛОШОТО Е,ЧЕ ОТ КОМУНИЗъМА .....ОСТАНА САМО МЪРШАТА...ЩОТО НИКОЙ Я НЕ ИСКА!
цитирай
13. анонимен - Аман от тия анти-
28.09.2010 16:00
Вие господа антикомунисти, май сте от потомци на тези псевдореволюционери, че така ревностно ги защитавате. Заради вашето непрекъснато противопоставяне, Българите никога няма да се обединят. Уважаеми, моите прадядовци са бли членове на революционни комитети, единия участвува в Съднениято, другия е опълченец. Дядо ми загива на фронта, за да остави две сирачета по волята на вашия миличък Фердинанд. Самият аз съм си рискувал живота два пъти. Вие синковци, защо не питате Вашите родственици какво са правили по време на комунизма. Ближели са задниците на комунистите. Познавам много такива доносници, дето сега са големи хора. Някой от тях да е назоваван враг, ренегат, предател; да е стачкувал по време на комунизма. Това съм го правил, но никога не съм отишъл да ставам най-големия антикомунист. Писнахте ми с вашия необоснован, подлизурковски антикомунизъм. Потомци на подмазвачи на силните. Отврат сте. Докажете се в трудните времена, а не сега на умряло куче, нож вадите.
цитирай
14. анонимен - Поздрави за цитата от Захари Сто...
28.09.2010 18:43
Поздрави за цитата от Захари Стоянов. Всеки, който е чел Записките заслужава уважение. Не е случайно това , че комунистите го изхвърлиха от учебниците, а изданията са в маломерен тираж. Но Българите няма да забравят истинските си учители, колкото и да им се иска на тия управляващи червени олигофрени.
цитирай
15. анонимен - Ей номер 13-Язък за великите ти д...
28.09.2010 18:44
Ей номер 13-Язък за великите ти деди. Семката им е била напразно.
цитирай
16. анонимен - ПРОЧЕТЕТЕ И ..."СТРОИТЕЛИ НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ "ОТ СИМЕОН РАДЕВ!
28.09.2010 21:08
ТАМ ЩЕ ВИДИТЕ ,ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ НА БЪЛГАРИЯ !
ТАМ Е ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ!

НЕ СЛУШАЙТЕ И НЕ ЧЕТЕТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ПРОСТОТИЙ,НА ПОЛУГРАМОТНИ ХОРА!
БЪЛГАРИЯ ,ИМА НУЖДА ОТ ИСТИНАТА!!!!!!!!!!!!!!!!
...ИСТИНАТА ,ЕДИНСТВЕНО ИСТИНАТА ...И ТО ЦЯЛАТА !
НАПРАВО -БЕЗ УВЪРТАНЕ И ЗАМАЗВАНЕ!!!!!
цитирай
17. анонимен - за народопсихологията
29.09.2010 14:11
Като блестящ народопсихолог Захари е описал прослойките в българския политически живот. Разбира се, че са същите и днес, генотипът ни няма как да се промени за има-няма един век. За съжаление, през вековете периодично загива елитът на обществото ни - по въстания, по войни или за възцаряване на прословутия ни комунизъм, който така и не дойде... Точно в момент, когато нацията ни най-после е поела глътка въздух и смело прави решителна крачка към Европа, явяват се шайка бедняци-престъпници, скитащи се по гори и по мандри, с "мисията" на народоосвободители, които заколват де що интелигентно и просветено срещнат, при това до девето коляно. Останалите - в Белене и подобните лагери... И ще ми се бият в гърдите сегашните последователи на Столетницата, че те са защитниците на социално слабите!!! Те са авторите на сегашния ни хал! Те оставиха нацията ни без естествения генетичен елит, за да могат да управляват безнаказано простодушно общество. Това и сториха в продължение на половин век! От една горда нация, сега сме се превърнали в просяците на Европа и света! Ще ни е нужен още половин век, за да възстановим интелектуалния елит, ако вече не сме го изгонили извън пределите на земята си, благодарение на "светлия социализъм, комунизъм и прочие утопични понятия..."!
Поздрави на всички мислещи българи!
цитирай
18. анонимен - BUSH до 13
29.09.2010 15:17
Тези антикомунисти наистина са жалки! Как не можах да срещна поне един от тях преди 1989-та! Нямаше такива тогава, а сега се навъдиха стотици хиляди! Ето и др.Б.Тодоров как се е настървил да коли комунисти , когато такива изобщо няма вече 20 години! Гласчето не съм му чул преди 1989-та! Ако искате да се борите, борете се срещу сегашното робство, под което се гърчи България!
цитирай
19. анонимен - ХА,ХА, ХА,.....ТИ СИ ТЪПИЧЪК, БЕ БУСчо....
29.09.2010 17:10
ДА НЕ СИ МИСЛИШ Х,ЧЕ ЩЕ ДИГАМ ЛОЗУНГИ ПО ВРЕМЕ НА "СВЕТЛОТО КОМУНИСТИЧЕСКО"-ЦАРСТВО ,КОГАТО КОЛЕХТЕ И БЕСЕХТЕ .....КОЙТО И КОГАТО СИ ИСКАХТЕ!
АЗ НЕ СЪМ ТЪП КОМУНИСТ,.....ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБЕ!
ЖИВОТА И БЪДЕЩЕТО НА СЕМЕЙСТВОТО И РОДИТЕЛИТЕ МИ,ВИНАГИ Е БИЛО ПО-ВАЖНО ОТ СКАПАНИТЕ ВИ,ИДЕОЛОГЕМИ И ПРОСТОТИЙ!
ОЦЕЛЯВАНЕТО НА РОДА И НАСЛЕДНИЦИТЕ Е ПО-ВАЖНО ОТ ВСИЧКО!

МОЖЕ БИ ТЕ Е ЯД ,ЧЕ СТЕ НИ ИЗПУСНАЛИ,НАЛИ??!
ПРАВ СИ!!!
ИМА ОЩЕ МНОГО ДА СЪЖАЛЯВАШ!
БЪДИ СИГУРЕН ,ЧЕ ЩЕ СЪЖАЛЯВАШ И ЗАЩО СИ СЕ РОДИЛ!
НАЛИ ЗНАЕШ---ГОСПОД ЗАБАВЯ ,АМА НЕ ЗАБРАВЯ!
НАРОДА ,ПОМНИ ВСИЧКО, КОЛКОТО И ДА УБИВАТЕ
ЩЕ ДОЙДЕ И ВАЩИЯТ РЕД!!
цитирай
20. анонимен - BUSH до 19
29.09.2010 21:50
Ами оцелявай тогава, кой ти пречи! За мен това не е достатъчно! Аз искам България да оцелее.Това ми е проблема.Никого не съм колил, нито бесил. Много пъти съм имал желание да удрям тежки шамари на гадове от властта преди 1989-та. Да си призная имам същото желание да думкам продажни "демократи" сега.България е на колене.Много са оцелели през турското робство, само като са се признали за роби.Същото става и сега.Ти ми приличаш на един от тези.Какво става с България няма значение, важното е търбуха да е пълен! За такива нямам граници за моето презрение! В никакъв случай не може да ме мразиш повече, отколкото аз те ненавиждам!
цитирай
21. анонимен - НЕЩО НЕ СИ РАЗБРАЛ...В ТОЗИ ЖИВОТ!
03.10.2010 15:49
ДЪРЖАВАТА ---ТОВА СМЕ НИЕ!
АЗ ,СЕМЕЙСТВОТО, РОДИТЕЛИТЕ МИ,РОДНИНИ ПРИЯТЕЛИ И ПОЗНАТИ!
АКО НИЕ СМЕ ДОБРЕ ......И ДЪРЖАВАТА ЩЕ Е ДОБРЕ!

НЯМА ДА ЧАКАМЕ.....ДА СЕ ОПРАВИ ДЪРЖАВАТА ,ВИЕ ОТ ПАРТИЯТА.....ПЪК ЧАК ПОСЛЕ НИЕ /КУЧЕТА НИ ЯЛИ ДО ТОГАВА/!
ИЗОБЩО НЕ МИ ПУКА ЗА ДЪРЖАВАТА, ОСОБЕННО ТАЗИ ...В КОЯТО,КОПЕЛЕТАТА НА ПАРТГИЯТА ИГРАЯТ "ПЪРВА ЦИГУЛКА"!
ТОЗИ ПЪТ-----ПЪРВО СМЕ НИЕ!
НИЕ СМЕ ДЪРЖАВАТА!!!!
цитирай
22. анонимен - BUSH
07.10.2010 09:22
анонимен написа:
ДЪРЖАВАТА ---ТОВА СМЕ НИЕ!
АЗ ,СЕМЕЙСТВОТО, РОДИТЕЛИТЕ МИ,РОДНИНИ ПРИЯТЕЛИ И ПОЗНАТИ!
АКО НИЕ СМЕ ДОБРЕ ......И ДЪРЖАВАТА ЩЕ Е ДОБРЕ!

НЯМА ДА ЧАКАМЕ.....ДА СЕ ОПРАВИ ДЪРЖАВАТА ,ВИЕ ОТ ПАРТИЯТА.....ПЪК ЧАК ПОСЛЕ НИЕ /КУЧЕТА НИ ЯЛИ ДО ТОГАВА/!
ИЗОБЩО НЕ МИ ПУКА ЗА ДЪРЖАВАТА, ОСОБЕННО ТАЗИ ...В КОЯТО,КОПЕЛЕТАТА НА ПАРТГИЯТА ИГРАЯТ "ПЪРВА ЦИГУЛКА"!
ТОЗИ ПЪТ-----ПЪРВО СМЕ НИЕ!
НИЕ СМЕ ДЪРЖАВАТА!!!!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Напълно правилно! Ако ние сме добре, и държавата ще е добре. Проблемът в БГ е обаче, че повечето са зле! А повечето от тези, които се смятат за успели са такива за сметка на останалите!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8060050
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589