Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2010 17:04 - Ние и историята*
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 9206 Коментари: 35 Гласове:
27

Последна промяна: 23.10.2010 21:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
       image

          Коментара ми в един блог*.


     Не, не - историята е това, което се е случило и не е важно дали ще го одобри царя, пъдаря, ББ или аз!
     Вече го писах някъде в коментарите при теб - историята е наука на фактите.
     Крилатата фраза, че я пишат победителите е с подтекстово значение -  и се отнася за посоките на развитие на народите и бъдещи събитията, а не за манипулиране на фактите.
     В България само комунистите са против фактите в историята и я заменят с тълкуване според диамата опитвайки се да натрапят  хронология на своите  престъпления против народа като историческа необходимост и предопределена неизбежност.
     Със същият мотив ликвидираха християнството у нас - за да натрапят техните богове - Маркс-Енгелс-Ленин и оторизираният им дилър за тези земи - Т.Живков.
     Те се отнасят към историята ни както би се отнасял всеки окупатор - манипулират я в полза на майка им Русия и баща им Сталин.
     Аз не съм политик и никога няма да бъда, но съм българин и като такъв се питам защо пишем за личности и събития в историята без да влагаме ни най-малка доза достоверност в тях, да не говорим за доказателства, вместо да се загледаме в сериозното монипулиране на миналото ни в наша вреда.
     Все пак трябва да знаем истината за факта откъде идваме - за да сме наясно за къде ще вървим.
     Жизнено важно е да знаем кои сме - за да запазим през времето историческата си самобитност и идентичност - защото доста са ги огъвали в пози удобни за враговете ни.
     Не считам, че съм специалист историк, напротив, но все пак, както казваш, всеки човек може да стигне до истината и да си изгради представа за минали събития и факти свързани с народа и държавата ни - такива каквито са били, а не такива каквито ни се иска или са удобни някому.

     Мисля, че това е честният подход, който ще ни  дава основание да  се чувстваме заслужено достойни българи.
 




     --------------------
     *
http://dalida.blog.bg/history/2010/10/23/bulgari-za-veki-i-vekov.624105




Гласувай:
28



Следващ постинг
Предишен постинг

1. 4aiotgluhar4e - Споделям това мнение. Историята е ...
23.10.2010 17:28
Споделям това мнение. Историята е наука за фактите и няма никакво значение кой в какво вярва и кой какви мераци има.
Дори да допуснем, че ние масово искаме да вярваме че... и т.н., генните изследвания съвсем точно доказват кои сме, какви сме днес и откъде сме тръгнали. Когато са установени фактите, какво значение има за каква героична съдба си мечтаем? Аз смятам, че е по-важно да градим самоуважението си като нация върху постиженията от настоящия ни живот.
цитирай
2. vyordanoff - Наборе, що се касае до "ист...
23.10.2010 17:59
Наборе,що се касае до "историята е това, което се е случило..."Принципно си прав,но не съм съгласен да се опростяват нещата,като от рода "само комунистите са против фактите..."Ти убеден ли си,че англичаните пишат в историята си,как сме ги "драли"/били/ при Дойран?-Едва ли?Че в Турция учат,как великите сили са ги спасили да не влезем в Цариград?Че сърбите знаят през сръбско-бългсрската война -до къде сме щели да стигнем в Сърбия ако пак не са се намесили великите сили? Това до тук от една страна,от друга какво толкова "комунистите" са скрили от историята ни?От външната -да,що се касае поне до Катин,но аз мисля,че по-скоро историците не са имали достъп до информацията.
Просто искам да кажа,че все пак историята не е точна наука,а доста субективна.Примерно ако аз и ти седнем да обясняваме на някой не познаваш България чужденец за това което се случи у нас последните 20г.,преразказът ни ще бъде доста различен,а и двамата ще сме убедени в правотата си.За това най-вероятно е приказката,че историята се пише след 100г.
Наборе,комунистите ни ограничаваха безкрайно от западната култура/не толкова и от стандарта им-иначе нямаше да има корекоми/не от историята.Но ограничавайки ни,те ни развиха сетивата/нещо напълно закърняло в днешното поколение,поколение което с едно кликване на мишката може да ползва океан от информация/!Аз съм убеден,че сега на запад няма,човек наш набор,който да ти стъпи и на малкия пръст по познание в rock&roll-а от онова време,по усещането ни на тази музика!
П.П.За думите ти:"...царя,пъдаря,Б.Б. или аз!"
Наборе каква е разликата между Б.Б. и пъдаря?
цитирай
3. boristodorov56 - 1. 4aiotgluhar4e
23.10.2010 18:16
Някакси няма какво да постигнем като се помпим с незаслужена или изкуствена гордост, както и да се свеним за чужди вини, игрешки, престъпления,
но задължително трябва да знаем действителната истина са събития и личности свързани с миналото на народа и държавата ни, а не доктринални интерпретации„
на хора, които обичат чужди държави повече от България.
Истината, само истината и нищо друго, освен истната!
цитирай
4. boristodorov56 - 2. vyordanoff
23.10.2010 20:04
Наборе, приятно ми е да разбера, че си на линия отново.
Друг е ъгълът, от който коментираш - тя Велика Британия да си пише за Дойран, каквото си иска - по-важно е ние да знаем и да сме написали истината в нашата си история - с факти и точни данни.
Същото важи и за Сърбия, Турция, Русия - по важното е ние правилно и точно да сме отразили в учебници и академичната история.
Истината се доказва само с истински факти - няма как да се манипулира световната история - щом някъде съществуват даказателства и факти за събитие или личност - рано или късно те ще стигнат до когото трябва.

Задаваш ми въпроса - какво толкова са скрили комунистите от историята ни.

Отговярям - ВСИЧКО!

Вземи кое да е събитие в близкото и далечното ни минало описано в Академичната ни история, която си е същата от 40 години насам и чети.
Като се почне от произхода на българите и се стигне до 10 ноември 1 989 г.
В нея повече има идеологическо тълкуване на събития, а малко истина за факти, да не говорим за спорните моменти, явните лъжи, манипулациите, заобикалянето на събития и техния съмнителен подбор. Липсите и внушенията са огромни и вече са се превърнали в клише.
Един пример: предателството на В. Левский.
Още 1937 год. БПЦ доказа, че пот Кръстю не е предател.
През 60-те години на миналия век при реставрационни работи на къщата в на Марин поп Луканов се намериха в една стена парите, за които се твърди, че са били мотив за предателството на Левский от П. Кръстю.
. Този Марин п.Луканов е прапрадядо на Андрей Карлов Луканов.
Според теб - някога в нашата история сътворена от БАН ще пише ли истината?
В учебниците по История на България за отделенията ще пише ли, че М.п.Луканов е истинският предател на Левский?
И това е един дребен факт.
Защо според тебе не се търси истината за произхода на българите?
Защо не се финансират едни истински научни изследвания?
Кому е изгодно това?

Знаеш ли, какво ми хрумна, когато Цар Киро започна да си строи гробница в Пловдив?- Ами след 200 години като се поразвори и се открият тленните останки на някой си цар Киро - какво смяташ, че ще кажат циганите тогава - че от средна Азия и североизточна Индия са дошли те - за какви българи е ставало въпрос до тогава? Това можеш ли да си го представиш?

И т.н. и т.н.

Въпросът за истина в историята ни не е никак политически.

Това е въпрос за съществуването на нацията и държавата ни.
цитирай
5. haralanov - Здравей,Боре!
23.10.2010 20:36
,, Все пак трябва да знаем истината за факта откъде идваме - за да сме наясно за къде ще вървим,,

Преди много време,живо се интересувах ,,откъде идваме,,.Вече ми е все едно.Едва ли е от значение,дали от азиатските степи,дали от Памир,дали от Тян Шан,дали от Хиндокуш.Мен ме интересува настоящето и бъдещето разбира се.Произхода е важен за помпане на някакво мнимо самочувствие.Велики народи като финикийци,вавилонци,хазари,авари ги няма.Заличили са се от лицето на земята.Има претендиращи да са техни наследници.Нищо повече.В този смисъл изчезването на даден народ е драма само и единствено за самият народ.За историята обаче не е!Българския народ си отива...
цитирай
6. boristodorov56 - 5. haralanov
23.10.2010 20:47
Важно е миналото на един народ, за да се облегне в тежки моменти като сегашният.
В историята ни е имало и кърджалиско време - почти аналогично като днешното, но
реакцията на народа срещу злото е възрдило нацията.
Днес никой от народа не реагира, т.е. - реагира с краката си - заминава си от България.
Няма да загине нацията, колкото и отрицателно да сме настроени.
цитирай
7. tit - ХЪм!:)))
23.10.2010 21:15
Пък ме сети за оня виц, дето Наполеон казал, че ако е имал пресата на Живков, света никога нямало да научи за Ватерло!
Вярно е, че не журналистите пишат историята...
Но имаше един разказ, в който главния герой четеше стари вестници, за да поддържа убеждението си, че хората не мислят рационално /не си спомням автора, за мой срам!/.
Най - важно е на какво се учим от историята, мисля!:))
цитирай
8. vencivaleri1951 - Боре, почваш да цитираш Тато
23.10.2010 21:29
Той на няколко пъти официално, а преди 10ти неофициално е заявявал че фамилия Луканови е предателска фамилия визирайки попа и Тодор Луканов във връзка с 23та година. Той не го пусна приживе да се върне в Б-я по никакъв повод. Трябва да знаеш, че Луканови баха много близки с фамилия Громико. Дори доста време са живяло заедно. /А Луканов е кръстен на руснака/ Та Громико въпреки положението което заема не успя да преклони Тато , та Т Луканов да се върне. Люшна и синът му Карло Луканов...С внука не можа да се справи:(
цитирай
9. yotovava - народ който не познава миналото,
23.10.2010 21:42
няма бъдеше...
Поздрав
валя
цитирай
10. svetislav - Историята трябва да се познава,
23.10.2010 21:43
за да не се повтаря.
цитирай
11. boristodorov56 - 7. tit
23.10.2010 21:44
Най-трагичното и смешното е, че доста хора научават "историята" от вестниците - днешните. Едноврмешните - никой не ги четеше, дори тези дото ги пишеха.
Историята е показала, че никой не се учи от историята. Или поне ние българчетата.
Поне да се знае истинската, белким нещо се промени.
цитирай
12. boristodorov56 - 8. vencivaleri1951
23.10.2010 21:47
А, просто Т.Ж. го е било страх от Громико и какво е било възможно да сторят Лукановите толерирани от неговото лоби. За Андрей Л. срециално съм чел да казва: "Този е закърмен с предателството!"
Какво е имал предвид можем само да предполагаме - вероятно уязвимостта за личната си непоклатимост.
цитирай
13. boristodorov56 - Истината няма алтернатива.
23.10.2010 21:49
yotovava написа:
народ който не познава миналото,
няма бъдеше...
Поздрав
валя

цитирай
14. boristodorov56 - 10. svetislav
23.10.2010 21:50
Правилно - стига да има откъде да научиш истината за миналото.
цитирай
15. evrazol - Пътуват във влака поп и партиен секретар
23.10.2010 23:55
Секретаря пита:
Как, аджеба 2000 години ги лъжете в своя бог и още ви вярват? И защо не щат да повярват на нас, дето ги лъжем само 50 години
Попа отговаря
Аме вие Вашия рай им го показахте, пък ние - не.
цитирай
16. анонимен - спатароците и историята
24.10.2010 04:54
спатароците и историята
цитирай
17. анонимен - Историята ни е изопачавана от древноста, не от близките 60 години
24.10.2010 07:29
Дявол да го вземе, защо се ограничавате в разсъжденията си за близките 100 години. Що се отнася за Християнството, това е религия, натрапена с калъчката. Нима прехваления Симеон не узурпира власта си със 12 хиляди Византийски попа, отстранявайки братята си; не отстрани ли Великия събор на боилите за да може да узакони узурпирането си. Не горяха ли историята ни гръкоманите попове под маската на лъжеХристиянщината. Комунизмът е нанасял стопиране на историята ни за 45 години, а Христинството заличи древния ни произход. Едва сега шепа доброволци, които се противопоставиха на официалната ни фалшифицирана история от Християнството, разкриват истинската история. Факт ли е, че песните възхваляват Крали Марко, който се оказа един предател на собствения си народ. Къде бе попщината, която писменно налагаше лъжата за неговото геройство. Що се отнася за предателството на Левски, предавали са го куцо и сакато от Първи революционен окръг, най-вече централното ръководство - почти всичките. И по думите на брата на Левски, след Освобождението всички предатели са станали големи хора. Потомците на тези големи хора управляват и днес. Затова никога няма да се разбере, къде е гроба на Левски. Комунистите имат едно достоинство, че наложиха Арийската теория над Тюркската за произхода на Българина. Това е все пак крачка напред. Къде е Християнската Българска история? Няма такава. Религията се грижи само за своите светии. А какви са болшинството тези светии. Гърци. Това не е ли своего интернационализъм, налаган над съзнанието на Българина. Не е ли това отровна лъжовност, която стагнира историята ни. Говорите за историята. Сега се вихрят спорове за това кои сме, откъде сме дошли. Тази полемика е полезна за Българизма. Тази полемика ще укрепи Българското съзнание, а не ограничения антикомунизъм, който пробутвате на всяка ваша крачка. Фактите са били изопачени, фактите сега излизат наяве с полемиката. - Танев
цитирай
18. veninski - Напълно съм съгласен с теб, Боре. ...
24.10.2010 10:17
Напълно съм съгласен с теб, Боре. Поздрави от Родопите!
цитирай
19. ok3223 - Има една
24.10.2010 12:48
банална истина, позната на всеки, който се интересува от история.
ИСТОРИЯТА НЕ Е НАУЧИЛА НАРОДИТЕ НА НИЩО. Иначе нямаше да се повтаря вече случвало се много често като фарсов вариант .
Историята е политизирана наука, обслужваща властващите. Писана е винаги от техни лакеи и за тяхна угода от обслужващите властта историци, академици и научни работници, които за един орден и титла са били винаги готови, и днес го правят, да напишата и ни предложат като автентична история всичко, за което някой(властващите )биха им платили добре.
За християнизирането на Българите и зверствата извършени по този повод от Борис І и сина му Симеон велики, прочети изнесеното от Ст.Цанев в неговите "Хроники...из бълг.история", и ще ти светне за много неща прод очите. Не се наемам да преценявам доколко изнесените от Цанев исторически факти отговярят ни истината, но ще ти настръхне косата от ужас. Избити са били поголовно десетки болярски родове заедно с децата и пеленачетата, защото не искали да се откажат от старата вяра и да приемат християнството. Наложено е било огън и меч, с бруталност и много кръв.
За попа предал Левски. Не знам какво и дали е доказала нещо БПЦ. Нещо не вярвам никак на попове.
Прочети в "Записките по българските въстания" на Зах. Стоянов онзи епизод, при които поп предава 20-на четници от разбитата чета на Хр. Ботев, потърсили подслон в манастира в Стара планина. Те биват обградени и избити до един от турците. Виждаш ми се просветен мъж, а разчиташ и вярваш на религии и попове. Като във всяка професия и там има свестни хора; между тях много са малко.
ТА мисълта ми е, обективната, близка истинска история е мит. Интересите на хора да преставят събитията в една или друга светилина я пишат, като ни казват че това е истината. Но това е често тяхната субективна истина, която няма нищо общо с обективната истина.
Може би след 200г ще се напише истината и за ПОП КРЪСТьо.
цитирай
20. vmir - Прав си, ето аз например си обясних поведението на някои дами у нас като научих,
24.10.2010 12:50
че амазонките населявали черноморието и северна Тракия до Дунава. :)

И това не е майтап. Повтаря се не историята, а мотивите в човешкото поведение. Историята има въздействие подобно на Библията - четенето й предизвиква размисъл, чрез който да се извадят поуки. Друг е въпросът, че някои не обичат нито мисленето, нито поученията и мечтаят всичко да им е дадено наготово.
цитирай
21. boristodorov56 - 17. анонимен
24.10.2010 13:30
Важното е, че има критичен поглед и че се чопли малко по малко...
Ще се стигне до истината.
цитирай
22. boristodorov56 - 19. nalik
24.10.2010 13:31
С всички е така.
цитирай
23. boristodorov56 - 20. ok3223
24.10.2010 13:43
Сашко, тоз Ст. Цанев не бе ли поет бе, брат?
Бъркаш белетристиката и драматургията с историята, а уж говориш за субективна и обективна история.
Не, не е политизирана наука историята.
Политиците користно я манипулират - за да докажат за сетен път безродството си,
най-вече онези, които са свързани със Ссср и днешта путинова Русия.
Историята си е точна и обективна наука.
В храма и са се настанили безродници, които по скромното ми мнение следва публично да се заклеймят, бичуват и изнасилят - за назидание на подрастващите,
които трябва да са наясно какво го чака всеки, които манипулира историята на народа и държавата в чужда полза.

Сега аз да ти дам един съвет - прочети "Последните дни на В. Левски" на Димитър Панчовски - белким ти се изяснят някои неща, вместо да плещиш глупости за поповете, доказвайки безкрайния си безпросветен атеизъм.

Накрая - историята не е мит, нито пък митовете са история.

цитирай
24. boristodorov56 - Повтаря се не историята, а мотивите в човешкото поведение. - много точно казано!
24.10.2010 13:51
vmir написа:
Прав си, ето аз например си обясних поведението на някои дами у нас като научих,че амазонките населявали черноморието и северна Тракия до Дунава. :)

И това не е майтап. Повтаря се не историята, а мотивите в човешкото поведение. Историята има въздействие подобно на Библията - четенето й предизвиква размисъл, чрез който да се извадят поуки. Друг е въпросът, че някои не обичат нито мисленето, нито поученията и мечтаят всичко да им е дадено наготово.

цитирай
25. boristodorov56 - Жив и здрав!
24.10.2010 13:52
veninski написа:
Напълно съм съгласен с теб, Боре. Поздрави от Родопите!

цитирай
26. boristodorov56 - Те така опираше всичко до агитпропа
24.10.2010 13:54
evrazol написа:

Пътуват във влака поп и партиен секретар.

Секретаря пита:
- Как, аджеба 2000 години ги лъжете в своя бог и още ви вярват? И защо не щат да повярват на нас, дето ги лъжем само 50 години
Попа отговаря:
- Аме вие Вашия рай им го показахте, пък ние - не.

цитирай
27. анонимен - г-н Тодоров
24.10.2010 14:50
Истинското Християнство е подменено по времето на Константин и неговата майка Елена. Това, ново Християнств ни натрапва: "Божието божие, кесаревото кесарево". Това не е ли натрапена подчиненост към Кесаря, демек императора или царете. Дали аз самият вярвам в Бог? Да, но моят Бог са законите на Вселената и те дълбоко се отличават от тези при Християнството. В моята вяра няма купуване на индулгенции за спасение, няма убеждаването, че като построиш църква или параклис, греховете ще ти бъдат опростени. Не. В тая Вселена всичко се изплаща - доброто с добро, злото с наказание. Никакви индулгенции, никакви храмове не могат да изплатят стореното. Повтарям, всичко се изплаща. Що се отнася за зверствата на Симеон, сам стигнах до такова заключение, разглеждайки нашата история, изчислявайки нарстването на населението на България през девети век. Византийците, първом ни превзеха духом чрез Християнството, а после териториално. Същото като съвременната шибана демокрация, при третия син на Симеон - Петър, в царство България не е имало войска, която да защити държавната цялост. Синът на Кан Джилки и София, Святослав със 60 хиляди бойци, когато стъпва в България, са го посрещнали едва 30 хиляди доброволци. Нашата история заклеймява Святослав, а той е човекът който освобождава Хазарите от 270 годишно Юдейско робство, той е човекът, който е желаел обединението на Оногурска България ( Киевското княжество) с Дунавска България със столица в устието на Дунава. Плюеме Хазарите, а те са тези, които спасиха Източна Европа от Исляма, разгромявайки арабите на подстъпите на Кавказ. Потомците на същите Хазари взеха участие в Освободителната вйна през 1887/88 години. Това са част от Донските и Терските казаци. Прав е (20), че историята се политизира в услугата на силните на деня. Но винаги има шепа ентусиазирани, които търсят истинската история. И сега ги има. Кой търси Тракийската следа, кой Далекоизточната; спорят, но в този спор ще се роди истината, неудобната истина. Танев
цитирай
28. анонимен - napalno saglasna
24.10.2010 21:17
vyordanoff написа:
Наборе,що се касае до "историята е това, което се е случило..."Принципно си прав,но не съм съгласен да се опростяват нещата,като от рода "само комунистите са против фактите..."Ти убеден ли си,че англичаните пишат в историята си,как сме ги "драли"/били/ при Дойран?-Едва ли?Че в Турция учат,как великите сили са ги спасили да не влезем в Цариград?Че сърбите знаят през сръбско-бългсрската война -до къде сме щели да стигнем в Сърбия ако пак не са се намесили великите сили? Това до тук от една страна,от друга какво толкова "комунистите" са скрили от историята ни?От външната -да,що се касае поне до Катин,но аз мисля,че по-скоро историците не са имали достъп до информацията.
Просто искам да кажа,че все пак историята не е точна наука,а доста субективна.Примерно ако аз и ти седнем да обясняваме на някой не познаваш България чужденец за това което се случи у нас последните 20г.,преразказът ни ще бъде доста различен,а и двамата ще сме убедени в правотата си.За това най-вероятно е приказката,че историята се пише след 100г.
Наборе,комунистите ни ограничаваха безкрайно от западната култура/не толкова и от стандарта им-иначе нямаше да има корекоми/не от историята.Но ограничавайки ни,те ни развиха сетивата/нещо напълно закърняло в днешното поколение,поколение което с едно кликване на мишката може да ползва океан от информация/!Аз съм убеден,че сега на запад няма,човек наш набор,който да ти стъпи и на малкия пръст по познание в rock&roll-а от онова време,по усещането ни на тази музика!
П.П.За думите ти:"...царя,пъдаря,Б.Б. или аз!"
Наборе каква е разликата между Б.Б. и пъдаря?

napalno sam saglasna s tozi otgovor....Istoriata ne e tochna nauka....i t n..... Miléna
цитирай
29. vmir - 25. boristodorov56 - Повтаря се не историята, а мотивите в човешкото поведение. - много точно казано!
24.10.2010 22:16
boristodorov56 написа:
vmir написа:
Прав си, ето аз например си обясних поведението на някои дами у нас като научих,че амазонките населявали черноморието и северна Тракия до Дунава. :)

И това не е майтап. Повтаря се не историята, а мотивите в човешкото поведение. Историята има въздействие подобно на Библията - четенето й предизвиква размисъл, чрез който да се извадят поуки. Друг е въпросът, че някои не обичат нито мисленето, нито поученията и мечтаят всичко да им е дадено наготово.



Късно разбрах, че майка ми, сестра й и почти всичките ми роднини от нежния пол по майчина линия, са от племето на амазонките. Да бях чел история да го науча по-рано, можех да спася бизнеса на родителите ми, който пропадна заради буйния нрав на въпросните дами, които организираха общ фронт срещу баща ми. Беше малко магазинче, което в началото тръгна фантастично добре, докато не се присъединиха амазонките и скандалите пред клиентите не станаха ежедневие.

А можеше, вместо с баща ми да се мъчим да ги вразумяваме (мисия невъзможна), да кръстим заведението “Амазонки” и да го бяхме направили по подобие на известния бар “Наздраве”. В рекламите щяхме да се наблегнем на това, че могат да се видят истински амазонки с буйна кръв, и така ежедневните скандали щяха да бъдат възприемани като част от програмата на заведението, и дори да носят печалба, вместо да гонят клиентите. Амазонките най-накрая щяха да си намерят публика да ги оцени по достойнство, и щяха да бъдат заинтересовани заведението да се развива... И всичко това – благодарение на историята!!!
цитирай
30. ok3223 - Борисе, Борисе,учудваш ме...
25.10.2010 02:36
Историята не била политизирана наука? Че е такава за хората е факт. За всички, които се интересуват от ИСТОРИЯ. Може би само политологията е повече. Ст. Цанев е написал много исторически пиеси, и във връзка тяхното написване е предприемал обширни исторически проучвания, и се е натъквал на интересни факти. Част от тях е изнесъл в 4 томното си съчинение "Български хроники".
Прегледай първите 2 тома. В един от двата е изнесена историята с покръстването и Борис І. Подкрепя написаното с цитати от стари И автентични гръцки, византийски, немски и латински източници. Ровил се е яко и е търсил истината,каквато е успял да я види в източниците древни.
Прегледй ХРОНИКИТЕ, АКО СЕ ИНТЕРЕСУВАШ ОТ НАШАТА ИСТОРИЯ. зАСЛУЖАВА СИ ТРУДА.
цитирай
31. boristodorov56 - 31. ok3223
25.10.2010 09:07
Кого е покръстил Цар Борис I?
Да си чувал за Охридска архипископия и Първа Юстаниана?
Да си чувал, че предците на Аспарух са били християни?

Когато говориш за източници - става въпрос за написани книги - нали?
Добре.
Ако днес се пише, че д-р Б. Борисов е Богът на слънцето - след хиляда години като го прочете някой наш наследни трябва ли да приеме, че това е истина?
Писмените извори са повод за версия, хипотеза, а се доказват с археологически материали и находки.

Правиш ли разлика между факт и предположение; между теза и хипотеза; между мисля, че и така е; между описано в текст и действетелно случило се събитие?

Все пак - мисля, че Ст.Цанев, когото ценя като поет и драматург, не е нито историк, нито архиолог - а любител в тази област - като теб и мен.Освен това има една поема "Аз питам" посветена на "героя" от Лайпциг, която с пълно право може да се счита за "принос" към личната му "историчност" - все пак имало е такова събитие.



цитирай
32. ok3223 - Истинската история
25.10.2010 19:31
често е писана от любители. Стефен Цвайг, напиксал едни от най-добрите изследвания за исторически събития и личности, не е прфисионален историк, а "любител". Толстой, написал Война и мир, най-доброто историкохудожествено съчинения с военна тематика в света. Какъв е. Дворцовити историци, каквитито са академичните учени навсякъде по света,които пишат така наречената ОФИЦИАЛНА ИСТОРИЯ, преподавана по училища и университети, най-малко се съобразяват с истината. Пишат я така и такава, понеже сите по служба са потриоти, че да се харесат на властимащите, и да повдига самочувствието на народа и тн.
Цанев пише за хората и събитията така, както ги видял от прочетените древни сказания и източници, и не си е пестил труда, за да се добере до истината. Консултирал се е редовно с някой от най-добрите бълг. историци.
Прееди да казваш нещо, прегледай, почети, поразмисли над прочетеното и писле сподели. Изнесъл е неща, непознати на българския читател.
цитирай
33. boristodorov56 - Разбирам, че си любител на историческите романи.
25.10.2010 19:49
ok3223 написа:
често е писана от любители. Стефен Цвайг, напиксал едни от най-добрите изследвания за исторически събития и личности, не е прфисионален историк, а "любител". Толстой, написал Война и мир, най-доброто историкохудожествено съчинения с военна тематика в света. Какъв е. Дворцовити историци, каквитито са академичните учени навсякъде по света,които пишат така наречената ОФИЦИАЛНА ИСТОРИЯ, преподавана по училища и университети, най-малко се съобразяват с истината. Пишат я така и такава, понеже сите по служба са потриоти, че да се харесат на властимащите, и да повдига самочувствието на народа и тн.
Цанев пише за хората и събитията така, както ги видял от прочетените древни сказания и източници, и не си е пестил труда, за да се добере до истината. Консултирал се е редовно с някой от най-добрите бълг. историци.
Прееди да казваш нещо, прегледай, почети, поразмисли над прочетеното и писле сподели. Изнесъл е неща, непознати на българския читател.



Не е лошо да обичаш историческите романи, филми, песни и пляски -
но ако ще говорим за история - забрави да ме агитираш с какъвто и да е ентусиазъм да съм съгласен за каквото и да е с теб.
Смешно и наивно е.
Извини ме.

Какво толкова различно може да прочете който и да е, пък казвал се Ст. Ц. , та да не могат да стигнат професионалистите до него.
Отгоре на това да не могат да го проуемеят и да го оценят?
Да не говорим доколко е истинско и не е компилат или фалшификат - това което твърдиш, че е чел.
Хайде холан, да бъдем реалисти.
цитирай
34. ok3223 - Официалните историци
26.10.2010 06:12
знаят много, някои поне. Но не могат да пишата истината за това, което знаят, както биха искали. Иначе нямаше да са такива. Нямаше да са професори, доценти, академици. За да те "изберат" и назначат, трябва да умееш да пееш и да си научен да лаеш, както, и за тези и по тези които отрича и порицава колектива на катедрата, университета, на академията, ректора, управата, държавата. Иначе ще ти публикуват книжката на куково лято, както става, и ще гледаш професорската службичка(титла и катедра) през крив макарон.
Истината, в така наречените "идеологически" дисциплини, има ги и днес, и как ги има, в историята, философията, журналистика и подобни, икономическите науки, е спестена в много от случчаите, защото така трябва, защото и тези хора искат да са на топло и с добри заплати, и не са глупаци. В хора са и пеят, както дирижира диригента. Рядко някой се осмелява в дисонанс да подхване сам солова партия.
Не знам дали си чел Цвайг, има много като него, но не толкова известни. Това са сериозни изследователи, и написаното и открито от тях, маркира ясно много исторически събития и остава в златния фонд на световата наука и култура.
Та и Ст. Цанев, като сериозен писател и човек търсещ самостоятелно истините за за хората и събитията, се е опитал да си отговори на много от въпросите, които е засегнал в драмите на теми от Българската история, написани от него.
МНОГО ОТ НЕГОВИТЕ ОТГОВОРИ СА РАЗЛИЧНИ ОТ ИЗНЕСЕНИТЕ В ОФИЦИАЛНАТА ИСТОРИИЯ, И ЗВУЧАТ УБЕДИТЕЛНО.
цитирай
35. boristodorov56 - 35. ok3223
27.10.2010 14:10
Две неща правят впечатление в коментара ти7
- Говориш за някакви боклуци - такива каквито ни остави светлото соц.минало, дето знаели истината и доста неща, но им се стояло на топличко и обичали бял мек хляб без да се потрудят - да, има такива -кумънизките отрепки и безличници и сволачи.
Аз говоря за нормалните хора, които държат на истината и на соя си и се считат за учени, дори, когато са на хляб и сол. Има и такива, но ти сигурно - не ги знаеш, щото не са напр. Гоце Пърламанов - баш историчара.
Ти тях ли ми даваш за пример?
Боклуците?
Мерси.
- Обясняваш ми, че Ст.Ц. знаел много и давал отговори на въпроси.
Всички знаят доста, някои по-вече, други още по-доста . Дори дават по няколко отговора на всеки въпрос.

Мъча да ти обясня, а ти не искаш, `и не искаш да разбереш - Историята не е задаване на въпроси и получаване на отговори!
Вероятно имеш предвид философията - там става въпрос за такива нещо.

Историята е точна наука.
Въпросите в нея са малко: - Кой? Къде? Кога? Какво?

Другото не е история. Какво се оптиваш да ми внушиш, че тълкуванията на тази или онази отрепка са историята?

Сашо - аз не съм комунага, нали знаеш?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8060724
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589