Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2010 10:58 - Да си възпиташ кученца
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 6655 Коментари: 37 Гласове:
31

Последна промяна: 16.11.2010 11:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     

image



         В една статия (http://www.svobodata.com/page.php?pid=4389&rid=154) са  посочени лансираните пет гомеми лъжи на Б. Борисов и Путин свързани с ползите за България от газопровода "Южен поток", като част от четворния шлем, който е на път да се превърне наистина в четворен член - за България.
     Всеки може да я прочете и си  направи изводите сам.
     Статията завършва с въпроса отнасящ се за бъдещето на настоящия ни Премиер: "Дали пък не подготвя неговата сделка и неговата позиция(автора има предвид кариерата на Шрьодер) и за себе си?"
  
     Определено - не!

    Той вече получи авансово всичко, което му се дължи във вид на плащания по охраната на обекните на Лукойл у нас.

     Това е корупция в особено големи размери.

     Рапона Бойко отдавна е купен, както посочих в един свой постинг (
http://boristodorov56.blog.bg/politika/2009/03/02/boiko-borisov-i-vynshnata-mu-politika.298085)още преди две години.

      Как мислите, на черният му колан ли сваля шапка Путин та да му даде такъв доходоносен бизнес ? Някой може би си въобразява, че това е факт  без санкцията на Кремъл?

     С какви пари мислите се направи Герб?






Гласувай:
31



Следващ постинг
Предишен постинг

1. karambol5 - Изобщо не мисля, щот всичко ми е я...
16.11.2010 11:13
Изобщо не мисля ,щот всичко ми е ясно .
И да го мисля и да не го - все тая :)
Ше защити някой интересите на България - нанайси !
То за Южен поток ми е ясно ,че шса строи ......ми за Белене кво решиха ?
Ше ни правят " добро " риснците и ше си инвестират пари и специалисти ,та да си джитнат остарелите ресактори ,ли ?
Тия не трябва да ги пускат да излизат от границите на страната им ! Щом са си избрали да са руски поданици - там , в Сибир !
Не ми го побира главата това - да имаш възможност да си избораш поданство и да избереш руското ,защото инак си щал д авлизаш с виза там !?! По-голяма олигофрения не бях чувал / това едни идиоти ,мои познати ! / . Измисли нещо друго като обяснение , защото това е определено малоумно ! Така вече си с виза за всичко останали държави в света / изключая Чечня , Афганистан и Монголия ...може би .... /
Кой нормален човек си избира риско гражданство , бе дами и господа . Ма това било правото на свободна воля ! Това е израз на пълна малоумщина !
Щот ако трябва аз да си приложа правото нба свободан воля ще прокарам закон тия да не ги допускат в Бълагрия . Да си учил тук , да си взел всичко об;лаги ,които България ти дава и да станеш руски поданик ! Умът ми не го побира !
И продължавам да чакам от тези тиквеници да ми дадат свястно обяснение за кретенските си решения !
Извинявам се емоцията ,но ми писна да ми прокарват Великоруски интереси и то ,хора ,които не би трябвало да го правят !
Рзберте ,има БЪЛГАРСКИ интереси ! Защитавайте тях или вървете на майната си !
цитирай
2. boristodorov56 - 1. karambol5
16.11.2010 11:17
Дьонметата - самоскопилите се безмъди безродници - пращат нас на майната си.

И пак мълчи раята - е така се стои 500 години под турско робство.

Стои.Стояли сме. - Малко размисли около съдържанието на глагола - няма да са излишни от някой умник.

После Костов ще им е виновен.
цитирай
3. karambol5 - Ама не има харесва онова, което им ...
16.11.2010 12:02
Ама не има харесва онова,което им казвам .
И смислени обяснения не ми се дават ..........
Ама аз не съм ви електоралната единица ,която можете д а залъгвате с измислици-премислици .
При мен дивотиите ви не минават !
Какво бе , мамини залатни, се договорихте за Белене ? Чий задник продадохте ?
Аз да не съм им аргатин на руснаците ,че да им стоя Южиният поток ?
Какво получавам в замяна ?
Искам да знам !!! Конкраетно , точно и ясно ! Какво получавам аз ,като гражданин на България / защото съм точно това ! /
Вече написах и обясних пдробно защо ще гласувам за Алексей Петров ако се надидатира за президент .
Веднъж и аз да направя избор , в който всичко е ясно - избирам си шестак !
Поне официално ще ме управлява обирджия ! / дали е така е друг въпрос ! /
цитирай
4. andrei - Време е на Главанака да се удари звучен шамар
16.11.2010 12:32
и окончателно да се изхвърли от политиката на България.Няма време за чакане!
цитирай
5. haralanov - Въпросът е...
16.11.2010 14:24
Въпросът е може ли да се направи нещо смислено във вече продадената България?Щото не бива никой да се залъгва,че щом си 100% енергийно зависим от друга държава(в случая от Путинска Русия) то не си и 100% политически зависим!Може ли някой да обори тази моя теза?
цитирай
6. ploudinperper - http://haralanov.blog.bg/
16.11.2010 14:56
Винаги има възможност за промяна.
Бъди сигурен - тази земя няма да бъде руска губерния.
Младите могат да преценят - и ще го направят.
цитирай
7. vmir - Абе хора, какво ви прихваща, че призраци ви се привиждат дори където ги няма.
16.11.2010 15:30
"Южен поток" e международен проект, в който ние сме най-незначителния от всички участници. Всичко може да се твърди, а някои от сметките в цитираната статия са си направо като изсмукани от пръстите и аз нямаше да възразя, ако бях сигурен, че нямаше да изпълнят функцията на оправдание за отстъпление от договореностите, защото, ако само викаш, че си роб, това наистина ще те направи роб...

Погледнете докъде води крайността срещу проекта и кажете харесва ли ви точно България да изпълни ролята на Матросов, който сигурно знаете, запушил с тялото си амбразурата на картечницата. Или искате да сме палето, което с тялото си да спре валяка?

Не съм против храбростта и саможертвата, но когато има смисъл от тях. Вместо да твърдим, че ще ни плащат транзита по настоящите цени, несравнимо по-разумно е, да благодарим за 10 - кратното им повишаване и да припомняме обещаното навсякъде, стига сме се поставяли сами в положението на прецакани. Пък нека след това лъжците да твърдят, че сме глупаци, че сме им повярвали. Аман от лузърство!
цитирай
8. boristodorov56 - 7. vmir
16.11.2010 15:57
Истината е, че участието ни в Южен поток е сведено до прислугата - вместо да получим това, което би следвало да ни се полага, ако наистина е толкова важен този проект за Русия , следователно необходим за нас като възможност за бъдещи печалби.
С какво ни е необходим щом не ползваме газта протичаща през него - не знам?
По начина по който се прави договора - русите изключват влиянието ни върху тръбопровода след построяването му, макар, че е на наша територия. Това е малко непрактично, струва ми се.
За какво лузърство ствава въпрос, ако държавниците ни са се тотално разпродали, вместо народеца да ползва някаква полза от тръбите и изгубената ни независимост.
Ако ще ги избираме само да да ни продават - по-добре турският султан да се връща.
Не ми трябват нашите крадливи мазници.
цитирай
9. vmir - 8. boristodorov56,
16.11.2010 16:25
Не съм в пълните детайли на договора, но и с наличната информация мога да кажа, че не руснаците изключват влиянието ни върху тръбопровода, а останалите участници под егидата на ЕС. При варианта на договора от 2008 на тройната коалиция сме имали правото, за което настояваш, а същото право са имали и руснаците, сещай се какво става, ако тези монополи бяха останали.

И, тъй като монополите не са желани от никой краен потребител на услугите им, поради използване на монопола за извличане на максимум облаги, сещай се накъде ще върви предлаганата цена от потребителя, ако той е поставен в зависимост от монопол. Сещай се още какви изкушения щяха да се вихрят в радетелите на българо-съветската дружба, ако ние и руснаците имахме правото, с което украинците и руснаците си въртяха кранчетата едни на други преди по-малко от 2 години, на мен лично това ми коства няколкостотин левчета, време и нерви, за другите не знам.

И още нещо - Едвин прави сметката на база такси от сегашния транзит, което по същество е отричане на договорката за значително по-високи цени. Това е опасна спекулация, и не е единствената. Казва, че в обещаните пари за транзита не са отчетени разходите по поддръжката, например, което е вярно, но не доказва лъжа, а единствено, че е договорена обща цена, а не онази, която остава след приспадане на съответните разходи, които отиват за откриване на работни места и заплати у нас.

Наричам сметките на Едвин "лузърски", защото няма основания за приемането им, а желанието ни сами да ги приемем е отстъпление от договореното и следователно - лузърско.
цитирай
10. vmir - Забравих да добавя,
16.11.2010 17:08
че след като от ЕС са подскочили от договора с монополите от 2008, веднага са предупредили тройната коалиция, че нарушава европейското законодателство, но Станишев и сие са игнорирали напълно протеста на ЕС. Защо Едвин си играе на криеница с понятията, а не казва ясно за какво става дума? Май му трябва ролята ни на лузъри дори, когато печелим.
цитирай
11. vencivaleri1951 - Боре, Сугарев говори глупости...
16.11.2010 20:06
Нима е нужно щом нящой каже/независимо дали го е казал или е казал глупост/ да го препечатваш и да почваш пак с дьомнетата.
Ето глупостите:
-Сумата която сме получавали от транзита била 60млн долара. Просто не е вярно, и ако го е чул се е заблудил. На пресконференцията казаха-600млн. и общо взето там се е въртяла винаги цифрата. След това какво е това сравнение на два резлични субекта. Имаме нова тръба, разбичен дебит, вероятно и киломометраж...Защо веднага трябна да заподозираме някаква лъжа. Тези разговори са продължение, опозицията е водила предишните и са наясно с цени, такси и проче...Глупости
-Руснаците щели да вадят от тундрата и там била земята замръзнала и бла, бла,бла... Щело да бъде по скъпо. Той тази работа за риболов ли я мисли. Виждал ли е сонда и питал ли е дали и дреме от студ и лед. Растоянието до потребителите е най важния фактор и севера наистина е далеко, клед това идва дълбочината...За нея не знам, а и той не знае. Норвежците къде вадят газ, а американците от Аляска, Ьржентинци и Бразилци? От средиземноморието ли?
-Катар щял да достави по ефтин газ. Как, по пощата ли или ние имаме терминали под път и над път. Как ще бъде по евтин преноса с кораби и терминали/знае ли колко струва терминал и каква бомба е това/ от този по тръбата...
-Руснаците нямали газ...И си хвърлят милиарди да ни лъжат нас...Глупости Боре
Проявявяй малко хигиена когато препращаш към някого...Олекваш. Извинявай!
ПС Пропуснах да подчертая в началото, че таксите са на базата на 10 годишкия договор който изтича през 11та. Тоест за 10 годишен период. Вероятно онази откачалка/цитирам стихозбирката му/ не е схванал това и ето как му се получава нарастване в 10 пъти на таксите. Още един път внимавай с източниците:)
цитирай
12. boristodorov56 - 11. vencivaleri1951
17.11.2010 08:24
България ще получава 250-260 млн. годишно от транзитните такси.
Само времето ще покаже дали ще е пълна тръбата и въобше крайната файда от цялата история.
цитирай
13. vmir - О, Боже, УЖАС - хванахме се на глупостите на Едвин и сие и така вече го коментират по ТВ и всякакви дебати!!!
17.11.2010 09:05
boristodorov56 написа:
България ще получава 250-260 млн. годишно от транзитните такси.
Само времето ще покаже дали ще е пълна тръбата и въобше крайната файда от цялата история.


Борисе, пищенето на този идиот Едвин доведе сами да си намалим обещаното от Путин, що за хора сме, бе мама му стара??? Ето това се казва дупене и всичко най-лошо - да не си вярваш, че си постигнал нещо и сам да се свлечеш отново в краката на когото уж лаеш!!! Нямам думи от яд!!! Какви 10 години ги гонят някои типове, че уж имал предвид Путин, че да делите на 10, бе хора опърничави и загубени??? Вижте стенограмата от преговорите преди да смъквате всички цената 10 пъти, бре!!! Уникум, ей, няма оправия тази държава от всезнайковци, ей!!!

Като ви мързи да четете, ето копирам дословно думите на Путин от стенограмата на официалните преговори:

"И за този транзит годишно България ще има 2,5 милиарда долара, по точно 2,4."

И си правете изводите!!!
цитирай
14. анонимен - в австрийското списание Профил писаха,че
17.11.2010 09:58
имаше огромна статия в Профил - там се анализираха Набуко и Южен поток обстойно.
Путин опъва яко конците . За Набуко в момента няма газ - Турците искат само от Иран, но от политически причини това е немислимо, а газа на останалите две страни - Туркменистан (ДИКТАТУРА) и Азербейджан (авторитарен режим) се изкупуват от Путин и газ няма за Набуко.
Официалното становище на централата на Набуко-дружеството във Виена, е че за момента няма да се строят.

Какво ни остава.
Ние сме единствентата страна в Европа на 100% зависима от Русия. Южен поток ни прави още по-зависими, но поне не сме зависими и от Украйна, дайте алтернативата за момента. Какво бихте направили на мястото на Бойко“
цитирай
15. boristodorov56 - 13. vmir
17.11.2010 10:27
Какво излиза, че медиите - българските специално ги чете Путин и се влияе от тях.
Това е несериозно, но ако е заявено, но документи никой не е представил на обществеността - съгласи се, че няма база за коментар.

Всеки би се раздавал, ако си прав, но май не само Сугарев се е объркал.
Както и да е е.
Нека приемем, че си прав - тя темата ще се разтяга още дълго време.
Пак ще си дойдем на думата.
цитирай
16. boristodorov56 - 14. анонимен
17.11.2010 10:29
Бих вардил по-сериозно не само моите чепки,
а и всенародните.

Бих си продал кожата по-скъпо, но навярно знаеш какво означава промискуитет - положението, в което се е поставил Б. Борисов.
цитирай
17. vencivaleri1951 - Путин каза тези, цифри но пропусна да каже, че е за 10 годишен период.
17.11.2010 11:12
vmir написа:
boristodorov56 написа:
България ще получава 250-260 млн. годишно от транзитните такси.
Само времето ще покаже дали ще е пълна тръбата и въобше крайната файда от цялата история.


Борисе, пищенето на този идиот Едвин доведе сами да си намалим обещаното от Путин, що за хора сме, бе мама му стара??? Ето това се казва дупене и всичко най-лошо - да не си вярваш, че си постигнал нещо и сам да се свлечеш отново в краката на когото уж лаеш!!! Нямам думи от яд!!! Какви 10 години ги гонят някои типове, че уж имал предвид Путин, че да делите на 10, бе хора опърничави и загубени??? Вижте стенограмата от преговорите преди да смъквате всички цената 10 пъти, бре!!! Уникум, ей, няма оправия тази държава от всезнайковци, ей!!!

Като ви мързи да четете, ето копирам дословно думите на Путин от стенограмата на официалните преговори:

"И за този транзит годишно България ще има 2,5 милиарда долара, по точно 2,4."

И си правете изводите!!!


Ако е написано годишно в стенограмата, то значи, че никой там не мисли като преглежда. Транзита е долар и нещо/мисля, 1, 8/ на 100км за 1000м3 газ. Тръбата е около 500км. Смятай и ще видиш какво ще прибираме. Очакват с корекциите до 300млн годишно, което не никак малка сума. На Едвин от там не му излизат числата и пищи , че "лъжат народа" Нали си го спомняш, със листовете през 89та с милиардите на членовете на ПБ на ЦКБКП в швейцарските банки. Ако имахме такива пари соца никога нямаше да си тръгне:) Най смешното е , че Едвин си вярва, и понеже е искрен в казаното увлича и други след себе си. След това и човешкото ухо търси лошата, престъпната новина. Ето Янето, Сидеров ...кажат ли нещо става новина. Независимо какво и да каже Орешарски/сериозен капацитет / няма отзвук. Виж един път го изловиха учителите със "седянката" и месеци го вдигаха на "ура" То и в мрежата е така...Някой изока ли се, напопържа ли става номер удно
цитирай
18. vmir - 15. boristodorov56,
17.11.2010 11:31
boristodorov56 написа:
Какво излиза, че медиите - българските специално ги чете Путин и се влияе от тях.
Това е несериозно, но ако е заявено, но документи никой не е представил на обществеността - съгласи се, че няма база за коментар.

Всеки би се раздавал, ако си прав, но май не само Сугарев се е объркал.
Както и да е е.
Нека приемем, че си прав - тя темата ще се разтяга още дълго време.
Пак ще си дойдем на думата.


Борисе, пред очите ми се разигра жалката история на нашето самоизпързалване. Онзи ден, веднага след преговорите, влязох в правителствения сайт government.bg и даунлодвах стенограмата, за да си я прочета спокойно. Там Путин съвсем ясно и недвусмислено заяви изречението, което съм цитирал горе, ще цитирам и тук думите на Путин:

"И за този транзит годишно България ще има 2,5 милиарда долара, по точно 2,4."

Не подчертавам "годишно" и цифрите, за да бъде цитата автентичен. Не искам да се връщам към тъпата статия на Едвин, виждам кратностите и ми е ясно как той е получил неговите двеста и кусур милиона годишно, не искам да се повтарям което горе писах за тази сметка, защото виждам, че почти никой тук не мисли с главата, а търси да намери нещо според собствените си очаквания и да го повтара и да подскача, да го видят колко прозорлив и прав се е оказал.

Непоносимото е, че всички тръгнаха по една очевадещо неграмотна статия (вземи например само това, че в договорената цифра не били включени обезщетенията за терените, сякаш е договорено да се изплащат за сметка на българския бюджет, а в такива подробности просто няма как да се навлезе в такава среща, и затова Путин каза тоталната цифра, използвам думата за подсещане на тези, които ще си направят труда да проверят какво означава това в международната икономическа лексика, защото българската дума "общи" ще доведе до най-общото мотлявене, което започна с глупака или провокатора lado.blog.bg, продължи със супернеграмотната статия на Сугарев, която беше подхваната от медиите, после се явиха дебати с "експерти" по медиите, където твърдяха, че Путин бил казал цифра за 10 години, за да получат приблизителната цифра на Сугарев, и т.н. Всеки си говореше, явно без никой да се запознае със стенограмата и без да я свърже с останалите налични цифри в медиите, за да си изясни за какво става въпрос, само се повтаряше, както например, и ти повтори всичко това.

Сега, аз ако съм на мястото на Путин, ще кажа на бат Бойко: "Абе, Бойко, щом твоите хора искат 10 пъти по-ниска цена, дай да си делнем с теб останалите 2 цяло и нещо милиардчета, които ти обещах!" Ще го кажа, защото не съм империалист като Путин, но на един империалист по-му подхожда да си затрае и тихомълком да си плаща не което е обещал, а което са разбрали.

Ако ти си мислиш, че Путин трябва да чете вестници, или да виси в нета, за да знае какви цени сами сме си наложили, ти просто си много далеч от нещата.

p.s. Преди малко потърсих стенограмата, няма я вече в сайта на правителството. И понеже знам на какво са спасобни някои, за да прикрият или оправдаят невежеството си - пука ми, че може да ме изкарате лъжец за стенограмата, заслужавате си, когато се появи отново, обещанието на Путин да е 10 пъти намалено, защото самите това искате.
цитирай
19. vmir - 19. boristodorov56,
17.11.2010 12:14
boristodorov56 написа:
Добре де - доста пресаташета на Путин наведнъж се появха от снощи, а официално никой от руска страна не е изяснил точно, пък нашите не искат да премахнат двусмислието.

Какво е протворечието с това, което аз съм написал в коментара - 250 мил. годишно.



Нека аз да ти отговоря, това не пречи и Валери да ти даде собственото си обяснение.

Противоречието е в числото 10, по което трябва да се умножи 250 милиона, за да се получат обещаните от Путин 2.5 милиарда, които Бойко също потвърди пред медиите, докато глупака Едвин не се изцепи, че договорената цифра е 10 пъти по-малка с едини малоучни аргументи, с които може да се докаже, че не са дори 250, а 0 милиона, защото ще бъдат изразходвани все за нещо. След тъпата изцепка на Едвин, всички започнаха да повтарят 250 милиона, а vencivaleri1951, нали трябва да е наопаки и, за да се направи на разбиращ, просто умножи базата от 60 милиона на Сугарев по 10, получи 600 милиона и заяви, че това е съответната цифра.
цитирай
20. boristodorov56 - 18. vmir
17.11.2010 12:16
Ок!
цитирай
21. vmir - 20. boristodorov56,
17.11.2010 12:32
boristodorov56 написа:
Ок!


Иначе vencivaleri1951 очевидно е знаел, че цифрата е 2.5 милиарда, защото тези 60х10 = 600 милиона, умножени по пропорцията между планирания и предишния количествен трансфер, дава сума, близка до обещаната от Путин.

Ако бях държавен мъж, нямаше да мога да кажа нищо от това, защото срива позицията ни в преговорите, но всезнайковци като Едвин (гладната стачка на когото защитавах не само до последно, но и повече), явно не се вълнуват от такива незначителни "подробности".
цитирай
22. vencivaleri1951 - Не е ок!!! Аз ти казах методиката, но не съм сигурен в конкретните цифри/? на 1000м3/
17.11.2010 12:44
vmir написа:
boristodorov56 написа:
Добре де - доста пресаташета на Путин наведнъж се появха от снощи, а официално никой от руска страна не е изяснил точно, пък нашите не искат да премахнат двусмислието.

Какво е протворечието с това, което аз съм написал в коментара - 250 мил. годишно.


Никакъв Сугарев не вземам/опазил ме Бог. Той също се е заблудил като теб/ Ето примерно, но не съм сигурен точно. Ще транзитираме

Нека аз да ти отговоря, това не пречи и Валери да ти даде собственото си обяснение.

Противоречието е в числото 10, по което трябва да се умножи 250 милиона, за да се получат обещаните от Путин 2.5 милиарда, които Бойко също потвърди пред медиите, докато глупака Едвин не се изцепи, че договорената цифра е 10 пъти по-малка с едини малоучни аргументи, с които може да се докаже, че не са дори 250, а 0 милиона, защото ще бъдат изразходвани все за нещо. След тъпата изцепка на Едвин, всички започнаха да повтарят 250 милиона, а vencivaleri1951, нали трябва да е наопаки и, за да се направи на разбиращ, просто умножи базата от 60 милиона на Сугарев по 10, получи 600 милиона и заяви, че това е съответната цифра.


При преговори за инвестиции се разглеждат по дълги периоди зада се види за какъв срок се връщат вложенията. Ако ние бихме получили 2,5млрд приход годишно за какви рискове говориме. За една петилетка ще натрупаме пари за два АЕЦа плюс два газопровода. Лапсуса е очевиден. И на мен много ми се иска/аз съм подължник на проекта/ но нещата са различни. Ние май делим кожата на неубитата още мечка :)))
цитирай
23. vmir - 22. vencivaleri1951,
17.11.2010 13:36
При инвестиционните проекти се пресмятат различни периоди напред, и те са твърде много, за да доминира над всички тях точно периода от 1О години, докато периодът от една година е този, по който не само се базират и останалите изчисления, но и по много практически и теоретични причини се приема по подразбиране, ако не е посочен период. Е, какви преговори са тогава, ако без да е спомената и дума за 10 или някакви други години преди това (няма такива в стенограмата), преговарящия заявява ясно и недвусмислено "годишно", а ние сами го обявяваме за лапсус... не го разбирам това, пък и мисля, че противоречи на някои други цифри и изявления.


Ето я и стенограмата от сайта на правителството докато я имаше още, не съм редактирал текста по никакъв начин, оставил съм само маркировките с жълто и червено на текстовете, които съм оставил при четенето мисля, че няма да пречат:

http://vmir27.hit.bg/Stenograma_Borisov_Putin.doc



цитирай
24. vencivaleri1951 - Ще ти разкажа истински случай/ако не го знаеш/
17.11.2010 15:13
vmir написа:
При инвестиционните проекти се пресмятат различни периоди напред, и те са твърде много, за да доминира над всички тях точно периода от 1О години, докато периодът от една година е този, по който не само се базират и останалите изчисления, но и по много практически и теоретични причини се приема по подразбиране, ако не е посочен период. Е, какви преговори са тогава, ако без да е спомената и дума за 10 или някакви други години преди това (няма такива в стенограмата), преговарящия заявява ясно и недвусмислено "годишно", а ние сами го обявяваме за лапсус... не го разбирам това, пък и мисля, че противоречи на някои други цифри и изявления.


Ето я и стенограмата от сайта на правителството докато я имаше още, не съм редактирал текста по никакъв начин, оставил съм само маркировките с жълто и червено на текстовете, които съм оставил при четенето мисля, че няма да пречат:

http://vmir27.hit.bg/Stenograma_Borisov_Putin.doc





По железопътното трасе Москва Ленинград има един доста обширен и с нищо неоправдан завой. Получил се е по следния начи:
При проектирането на железницата е почнал бой между помешчици градоначалници как да мине по близо тренът до тях. Станала голяма неразбория и монархът за да реши въпроса взел линеала и прокарал трасето собственоръчно. Да, но там където подприрал линията с пръст графита направил "завой " около пръста му. Тогава не обърнали внимание, но при изграждането никой не посмял да попита императора защо е направил така. Чак той като попитал при пускането на влака му обяснили. Хванал се за главата човекът, но...
Ти същото...Путин казал...какво като казал Погледни логиката, остави сметките. Ние планираме 27млрд лв приходи догодина от бюджета. 2,5 млрд евро както казал Путин са 5 млрд лева или 18% от годишните ни приходи. Ако долари е казал, 12%. Как ти се вижда това? Много хубаво , но не е вярно. Не разчитай на познания в управляващите. Виж само тетка ти Цачева какъв език държи на ректори, студенти, преподаватели...
цитирай
25. vmir - 24. vencivaleri1951,
17.11.2010 17:41
Разбирам, което казваш, но не мога да разбера защо трябва тихомълком и с караници помежду си да се справяме с грешката на императора. Защо, след като той е казал една цифра и споразумението е ПОДПИСАНО с нея, ние трябва да го променяме тихомълком в посока неизгодна за нас??? Това на прост език може да означава ИЗМАМА, и Едвин да се окаже прав в крайната си констатация. А дали е така, сам прецени по следното:
1. Една десета от обещаното означава между 14 и 17% по-ниска транзитна такса от досегашната.
2. Тези 14 – 17% процента намаление не съответстват нито на величието на ИМПЕРАТОРА, нито на енергийните свръхмускули на ИМПЕРИЯТА, нито на уверенията му, че договора е изгоден за нас и необходим за Русия.
3. Тези 14 – 17% процента намаление са напълно несъответстващи на почти двукратното поскъпване на газта от времето, когато са договорени в момента действащите трансферни такси, които са процент от цената на газта.
Може да се добавят и редица други съображения във връзка с монополните права и др. подобни, но дори и дотук лесно се смята, че цената би трябвало да е поне 2 пъти по-висока, което прави над 500 милиона годишно.

Излиза, че ИМПЕРАТОРЪТ не ни е изнудил, нито ни е дресирал за кученца (както е решил Борис), а ни е изпързалял като..., хайде да запазя благоприличие пред императорското “величие”, въпреки, че Путин май сам се е отказал от него. Това обаче излиза, ако си мълчим, а ако скокнем да питаме, може да се окаже, че Императора не ни е измамил, а просто си е бил забравил мисълта, и вместо нея е казал нещо неправилно, което ние АБСОЛЮТНО неоснователно сме разделили на 10 и така сами сме се самопрецакали пряко най-добрите му намерения.

И какво излиза от мълчанието, което всички "русофили" предполагам, ше защитават - че останалите хем ще мразят императора, защото ни е прецакал с поне 300 милиона долара годишно, хем заради хатъра на "русофилите", сами ще се откажем от парите, с които той не е възнамерявал да ни прецаква. А кажи сега, не работят ли именно "русофилите" за недовенрието и неприязънта към Русия.
цитирай
26. vmir - И само още една немалка корекция от останалите възможни,
17.11.2010 19:49
изкуших се да я посоча, защото е лесно изчислима – неотчетената инфлация до построяването, заработването и периода до преразглеждане на договорените трансферни такси на тръбопровода, което грубо представляма един период от 10 – 15 години и, при 5% годишна инфлация и изчислените от мен минимум 500 милиона на година спрямо настоящия момент, прави към десетата година 815, а на петнадесетата година – 1050 милиона долара ГОДИШНО, а при 10% годишно повишаване цената на газта, прави 1.3 милиарда към десетата година и 2.1 милиарда ГОДИШНО към петнадесетата година, което е минимума и е много по-различна от 250-те милиона, които засега сме приели, защото отказваме обещаните 2.4 милиарда като "очевиден лапсус"!!!

Писна ми да ви уча!!! Къде се изпокриха великите икономисти и мениджъри с практиката, с която ми се перкаха, как си сключват партньорствата изобщо, или чакат партньорите им да решават всичко?
цитирай
27. boristodorov56 - Тия пари, що ви обещава и ви дава сега лукавото руско правителство
17.11.2010 22:14
"Тия пари, що ви обещава и ви дава сега лукавото руско правителство, за да ви измами, са нищо при такива потребности и нужди, които ви чакат тамо, и те се твърде лесно разносят. С тех пари Русия ще ви завърже с железни вериги тъй силно, щото като станете нейни черни робове, ще ги заплащате вие и потомците ви с кръвта и с живота си!" (1863 !!!) Г.С. Раковски..
цитирай
28. vencivaleri1951 - Драги вмир, отказвам да следя мисълта ти/вероятно не мога/,
18.11.2010 01:12
а изчисленията ти са направо тайнство за мен. Разбери едно обаче, ние смеедна малка блънка от газопреносната млежа на Европа и Русия. Мената на газта, е следствие на борковата цена на петрола, а транзитните такси общо взето са едни и същи , разбира се отчитайки собствеността на тръбата. Още един път ще кажа , около 0,8 долара или евро за 1000м3 на 100км. Не по различна е при другите участници. Ти искаш по 8 евро или 10 пъти повече. Себестойността на газта в най дълбоките сондзажи в Русия е около 25дол за 1000м3./ти искаш 8 само защото сме зарили една тръба под земята/ Транспортът до тук струва около 50 долара./3000 и отгоре км/ Тоест себекгойността е около 75 долара. Сложи още толкова амортизации, лихви по кредити...ш проче. Оставалото до 300като цена на едро и до 600 -цена за теб и мен е Капитализъм драги.
цитирай
29. vmir - 28. vencivaleri1951, драги Валери,
18.11.2010 05:26
vencivaleri1951 написа:
а изчисленията ти са направо тайнство за мен. Разбери едно обаче, ние смеедна малка блънка от газопреносната млежа на Европа и Русия. Мената на газта, е следствие на борковата цена на петрола, а транзитните такси общо взето са едни и същи , разбира се отчитайки собствеността на тръбата. Още един път ще кажа , около 0,8 долара или евро за 1000м3 на 100км. Не по различна е при другите участници. Ти искаш по 8 евро или 10 пъти повече. Себестойността на газта в най дълбоките сондзажи в Русия е около 25дол за 1000м3./ти искаш 8 само защото сме зарили една тръба под земята/ Транспортът до тук струва около 50 долара./3000 и отгоре км/ Тоест себекгойността е около 75 долара. Сложи още толкова амортизации, лихви по кредити...ш проче. Оставалото до 300като цена на едро и до 600 -цена за теб и мен е Капитализъм драги.


Ако си наясно с дисконтираните парични потоци или поне бъдещите стойности на парите, няма да има нужда да ми следиш мисълта, а още преди мен ще хванеш калкулаторчето и веднага ще сметнеш въпросните цифри. Говорим за инвестиционен проект, който ще бъде реализиран в бъдеще. Как изобщо ви хрумна да пресмятате бъдещи транзитни такси по настоящи и още по-лошо - минали(!!!) цени? Путин не е направил никакъв лапсус, 2.4 милиарда си е една съвсем коректна и реалистична годишна транзитна такса на проектния трансфер за след 15 години.
цитирай
30. vmir - 27. boristodorov56,
18.11.2010 05:42
boristodorov56 написа:
"Тия пари, що ви обещава и ви дава сега лукавото руско правителство, за да ви измами, са нищо при такива потребности и нужди, които ви чакат тамо, и те се твърде лесно разносят. С тех пари Русия ще ви завърже с железни вериги тъй силно, щото като станете нейни черни робове, ще ги заплащате вие и потомците ви с кръвта и с живота си!" (1863 !!!) Г.С. Раковски..


Няма съмнение, че това се отнася лично за мнозината нашенци, които ти не без основание наричаш "рубладжии". Вероятно тава грозно явление е искал меко, свойски и бащински да възпрепятства Раковски.

Да го прехвърляме обаче на всички ни ми се струва прекалено, почти като да горим юргана заради бълхите, по-добре да овладеем страховете си, за да работят по-добре мозъците ни, и да се опитаме да превъзмогнем парализиращия или направо поробващия ни страх. Да не забравяме, че сме страна - пълноправен член на ЕС с неговите общи закони, като такива можем да бъдем пълноправен партньор с всеки, и да не допускаме това да се омаловажава като се хвърля кал по ЕС и запада изобщо. Мисля, че това е по-здравословно не само за България, но и за самата Русия.
цитирай
31. boristodorov56 - 30. vmir
18.11.2010 10:31
Вероятно имаш прво,
но Русия не е нормална, още по-малко приятелска нам държава и никаго няма да бъде.
Като имам предвид традициите в политиката на Русия към нас - никота, никога и за нищо не вярвам на управляващите кръгове в Кремъл.
Ясно е, че сме хванати за гушата от нея и избор почти липсва освен хвърлянето на къчове за да продадем кожата си по-скъпо. Трагедията е, че шайка негодници у нас продават последното нещо, което има стратегическа стойност почти само в собствена полза.
За това крещя.
Другото е ясно и без vencivaleri1951.
цитирай
32. vencivaleri1951 - Боре , това е белетристика...
18.11.2010 12:30
Кажи ми един разумен довод да се дръвчиме на руснаците които според мен притиснати от обстоятелствата бързат с проектите/особено от Южен поток/ Да пратим да кажем Южен поток/подобно на Син/ през Турция и после да купуваме същия този газ от турците., Да им кажем нещем централа и след време/надявам се че ще дойде ден във всеки дом да има климатици, ще развием и производства/ да купуваме ток пак от турците. Да на САЩ това стратегически е удобен вариант и като партньор наш е разбираем натиска им върху ни. На тях им е удобно колкото си може повече яйца руснаците да държат в една кошница./Петрола през Босфора, газта пак от там, жиците за балканите пак от там/ Не си ли забелязъл, че никога не поставят под съмнение руска инвестиция в Турция. Защото смятат/и с основание/ че имат сериозно влияние в южната ни съседка и при нужда могат да контролират тези инвестиции. Хубаво, съюзници сме им, но защо не предложат компенсации за щетите които ще понесем. От транзит ще загубим 300, 400млн, ще плащаме по скъпа газ/плюс транзита от Турция/, руснаците намекнаха преди няколко месеца за изтегляне на Лукойл от нас в Румъния/и това също приземи Боце/...Знаеш ли какво значи това захазната, за Б. регион. Защо янките не ни казаха, вие ще загубите 10 ина млрд инвестиции , но ние ще ви възмездим. Впрочем за същия период и ЕС горе долу би евентуално ни отпуснала инвестиции, ако си ги заслужим, докато руснаците го правят същото с/южен поток, Белене, Лук ойл, да не говорим за имотите които купуват и летовниците които идват/ без всякакви уговорки. Не Уорлик не казва нищо подобно по студията. Иска да им платим масрафа ние. Няма как да стане. Кажи още един път...защо да ритаме такъв инвеститор който ни записва отново на икономическата карта на региона поне . Кажи един сериозен аргуменд освен че ти си от онези 10 ина процента които не искат да имаме нищо общо с Русия.
ПС Знам, че съм тъпо комуне, цървулпрогресист, рубладжия...Просто сериозен икономически аргумент да въртимбизнес/според възможностите си/ с Русия кажи.
цитирай
33. boristodorov56 - 32. vencivaleri1951 - намираме се в различни светове
18.11.2010 14:44
Защото ценностите на нормалната човешка цивилизация са далеч от Русия.
Това вече сме го живяли и никакви материални изгоди(УЖ), ЗАЩОТО НЯМА БЕЗПЛАТЕН ОБЯД, не могат да земенят от Бога създадения порядък.
Но това тебе изглежда не те касае.
Радвам се, че съм от 10-те процента хора у нас, които намират смисъла в обикновенните човешки ценности, останалите си пълнят търбусите със самоампутираните си чепки.
Трагично закостенял съм и нищо не е в състояние да ме промени.
Свикнал съм да намирам разлики между търговията с ценности и алъшвериша с парвенюшки нарцисизъм на наши джамбази и чужди негодяи.
ПС - Не приемай лично нещата - излишно е. Нито е практично, нито приятно.
цитирай
34. vencivaleri1951 - Отново белетристика
18.11.2010 17:05
boristodorov56 написа:
Защото ценностите на нормалната човешка цивилизация са далеч от Русия.
Това вече сме го живяли и никакви материални изгоди(УЖ), ЗАЩОТО НЯМА БЕЗПЛАТЕН ОБЯД, не могат да земенят от Бога създадения порядък.
Но това тебе изглежда не те касае.
Радвам се, че съм от 10-те процента хора у нас, които намират смисъла в обикновенните човешки ценности, останалите си пълнят търбусите със самоампутираните си чепки.
Трагично закостенял съм и нищо не е в състояние да ме промени.
Свикнал съм да намирам разлики между търговията с ценности и алъшвериша с парвенюшки нарцисизъм на наши джамбази и чужди негодяи.
ПС - Не приемай лично нещата - излишно е. Нито е практично, нито приятно.


Точно тези 10% викат долуууу, да спрем, да затапим, но никой предлага алтернатива. Чувам, че се затопляло и ток, а и газ не ни са нужни. Щяли да сме си намерим шистов, а и можем да си докарваме от демократични Иран и Катар. Руснаците не ни трябвали по морските и планинските курорти и много и много подобни безумия. Питам те защо Сащ, Канада, Франция...правят реактори, защо не кажат ето ние ще ви направим централа на цената на Русия, не правете працедент, от един отбор сме... Такива условия, финансиране никоя западна фирма не може да предложи , ако зад нея не стои държавата и както с Атомекспорт. Защо да не използваме щенията на Русия да пробие с реакторите си в ЕС,и притесненията и , че тази година намаляха продажбите и на газ. Не разбра ли че този път/а това са редки моменти/ по "чепките" ни погалиха те.

Боре ти като ми говориш за цивилизация ходил ли си някога в Русия като говориш за липса на цивилизация. Не говоря за дворци, църкви, музеи...Качвал ли си се в метрото и не си ли видял, че на 10 човека 8 четят книга или списание, опашките пред касите за билети за различни представления. /Там театри, кина и зали не станаха казина и маркети/...Да говорим в културата, спорта, науката какво е дал този народ ми се струва излишно. И какво е цивилизация...На нож с чепки:)
цитирай
35. boristodorov56 - 34. vencivaleri1951
19.11.2010 08:27
Нали това и аз твърдя - държавата в Русия настъпва насам, а не бизнеса. Т.е. - прави се политика, а не бизнес.
Що се отнася до цивилизация - грешно разбираш смисъла на самата дума, това от една страна, а от друга образоваността и интереса към литературата - не са цивилизация, а един от нейните аспекти. Всъщност ние сме в две различни цивилизации - едната се намира в Европа, а другата е в Азия.
Значи реалните обяснения ти звучат като белетристика...
Мислиш, че нямам представа за нещата в Русия?
Прочети "Червенгур" на Андрей Платонов в оригинал или може би "Кучешко сърце" на Михаил Булгаков. Мисля, че оттук ще ти е входа за днешна Русия.
Знам, знам - бил си там, учил, си видял си...

Впрочем това ще изясни някои твои делюзии:

Как да разбираме съвременна Русия
автор: Стивън Холмс.


Идеологическата полярност между авторитаризъм и демокрация, която ни е наследство от студената война и е здраво вкоренена в нашия начин на мислене, всъщност повече замъглява, отколкото разкрива руската реалност след 1991 г. Ако се отдалечим от тази полярност, по-добре ще разберем, че нито поддръжниците, нито противниците на Путин биха искали да видим приемствеността между Русия на Елцин и Русия на Путин. Тази приемственост през двете десетилетия след 1991 г. ни дава разковничето
за една от най-големите мистерии на руската политика –

защо им е нужно да фалшифицират избори и защо иначе не могат да управляват?

Най-добрите експерти по руска политика имат разногласия по отношение на стабилността на сегашната система, които потвърждават, че Русия е енигма. Дори не са солидарни кои са булдозите, биещи се под килима, ако използваме израза на Чърчил. От една страна това са технократите модернизатори срещу икономически неграмотните служби за сигурност. Или застъпниците на реформите срещу тези на статуквото. Или силовиците срещу гражданите, Медведев срещу Игор Сечин. Или, ако използваме цветистия израз – партията на парите срещу партията на кръвта.

Някои казват, че Русия е в тупик, стагнация и упадък, нещо като ерата на Брежнев, други твърдят, че се вижда нов хоризонт на реформи, нова перестройка. За чужденците, особено американците, като влязат в този труден за разбиране социален контекст, в който има още по-мътни дворцови интриги, първоначалната неяснота на събитията се усложнява допълнително от гледната точка, изработена по време на студената война. Обичайно всички конфликти се интерпретират като противостоене между свободата и тиранията, между демокрацията и диктатурата, между откритостта и непрозрачността.

Тази опростенческа дихотомия захранва американската носталгия по идеята за борбата между добродетелните и злите, която е доста привлекателна, но не ни помага особено. Проблемът е, че тази
дихотомия съдържа едно двойно твърдение, според което, когато се срути една авторитарна система, пониква по подразбиране демокрацията.

Според тази привлекателна, но опростенческа идея, ако демокрацията не се разгърне, то е защото някакви авторитарни сили й пречат. Тази идея има вредна роля за разбирането на политическите събития в Русия. Един по-плодотворен подход започва с наблюдението, че демокрацията е едно мъничко петънце в човешката история. Това е политическа уредба, толкова рядка исторически, че са необходими специални предпоставки, за да може тя да оцелее и да се развие.

Демокрацията може да се дефинира като система за поддържането на законодателна и изпълнителна власт от партия, която се радва на широка обществена подкрепа, при наличието на опозиционна партия, която също има широка подкрепа. И когато се преброят гласовете на избори, е сигурно, че тези, които трябва да си отидат, си отиват доброволно бидейки сигурни, че техните интереси и животът им няма
да бъдат накърнени и ще могат пак да се явят на следващите избори. Тоест

демокрацията означава избори, но тя е и плод на сложни условия.

В Русия обаче може и да има гражданско общество, но не и политическо общество. Нямаме основания да приемем, че с премахването на авторитаризма политическото общество ще изскочи като филия от тостер.

Липсата на авторитаризъм не означава появата на демокрация

липсата на пречки не означава наличието на условия.

Дори когато хипотезата, че по-малко държава ще означава повече свобода, се оказа невярна за Русия, през 90-те години, някои западни наблюдатели си останаха в рамките на тази "хидравлична" концепция на скачените съдове между свободата и диктатура.

Вярно е, че режимът на Путин махна независимите партии от Думата, но можем ли да кажем, че едно живо политическо общество би процъфтяло в Русия, че щеше да има организирана многопартийна система, в която опозиционните партии щяха не само да печелят подкрепа, но и да управляват държавата, ако не бяха задушени?

Може да има и други причини освен репресията. Например високото ниво на недоверие в обществото, липсата на мобилизируеми политически идентичности, поляризирано неполитическо общество. Да си спомним големия парадокс на посткомунистическия експеримент в Русия: че демократите никога не са били достатъчно популярни, за да спечелят изборите. Путин не разгроми руската демокрация, защото тя така и не съществуваше. Не бива да забравяме, че икономическите технократи, които организираха
приватизацията, също имаха антидемократични импулси, защото се опитваха да правят нещо непопулярно.

Онези многопартийни избори, които се

проведоха по времето на Елцин,

не направиха почти нищо, за да накарат богатите и силните да се заинтересуват за благосъстоянието на своите съграждани.

Самоцелната им опозиционност по времето на Елцин се трансформира в сервилност по времето на Путин. Имаше нещо като свободна преса по времето на Елцин, много бойка и комуникативна – това може би е проблем и тук, но често се възприемаше като оръжие от арсенала на враждуващи финансови групировки.

Демокрацията е система, в която партиите губят избори.Онези, които са на власт, трябва да са готови да загубят. Но да бъдеш победен на избори да не означава да отидеш на заточение. С други думи - губенето на избори е предпоставка за демокрация. Елцин искаше да напусне властта, без семейството му да пострада. Но не можеше да го направи чрез избори. И идването на Путин не е знак за силата на Путин, а за липсата на капацитет у тези, които си отиват.

Застъпниците на Путин описват 90-те години като хаос, държавна слабост, международно унижение. Теоретично не може да има самоуправление ако няма управление. Тоест какъв смисъл има да влияем върху нормативната система и законодателството, ако никой не изпълнява закона. Защо едно държавно
движение да излага своите проблеми пред държавния апарат, ако държавата е неплатежоспособна и неорганизирана, за да оправи положението. Иначе казано, без ефективна държава не може да има демокрация. Това се изтъква

от поддръжниците на Путин, които го хвалят, че е вдигнал Русия

от положението й на колене, развил е държавния капацитет, което е предпоставка за демокрация.

Тези авторитарни модернизатори не можеха да рискуват да бъдат разгромени на избори, защото трябваше да свършат някаква работа, което означава отгоре да се модернизира държавата, и тогава да се появят демокрацията и свободата. Едните критикуват Путин като диктатор, а другите казват, че въвел порядък в хаоса. Но и апологетите, и критиците споделят общо възприятие за положението през 90-те години – глобализация, пазари, свобода, а от 2000 г. нататък – държавна сигурност, използване на заплахата от тероризма за потискане на опозицията. Някаква глобална картина, с възраждане на
антидемократични явления, която не се отнася само за Русия.

Казват че промяната след Елцин е съществена, а това е неправилно.

Корените на путинизма са в елцинизма

Самият Путин е дете на Елцин, не само на КГБ. Властта му е дадена от Елцин, от вътрешните хора в Кремъл. Той управлява с полиция и с бизнесмрежи, но също така и със свръхпрезидентската конституция на Елцин. Трябва да изоставим този мит за липсата на приемственост, както и полярностите "демокрацията срещу диктатурата" и "хаосът срещу реда".

Това не е аналитична, а полемична концепция, която търси виновници. Трябва да се откажем от нея и да осъзнаем, че авторитаризмът е труден за създаване почти толкова колкото и демокрацията. Той не е естествено състояние на нещата. Управлението с желязна ръка не е лесно, нито пък е рентабилно. Без вдъхновяваща идеология, зад която да се наредят поддръжниците, авторитарните опции на Путин са скромни. Възстановяването на съветската власт е невъзможно, не могат да се заключат и границите, а
годишно пътуват десет милиона руснаци.

Путин контролира своя елит, като му дава за подарък свободния контакт със света. И това, което се мисли за автократична реставрация, не се прави за сметка на демократичните сили, които никога не са били силни.

Какво задушава този авторитаризъм? Основната пречка е неадекватността на средствата и ресурсите, които има Кремъл. И неспособността да се решат плашещите проблеми на Русия като териториален разпад, 20 милиона мюсюлмани в границите на страната, отрицателния прираст на населението,
"южния фланг", здравната система, образованието, екологичните кризи.

Една от уникалните характеристики в посткомунистическите общества и особено в Русия, е следната: Руската бюрокрация днес може да бъде описана като сиракът на починалата комунистическа партия. Изчезнал е механизмът за контролиране на високоразвитите бюрокрации като "Газпром" и други огромни корпорации. Имаме отделни фрагменти-сираци, напреднали корпорации, които изведнъж са се отскубнали от контрола на държавата.

Партията "Единна Русия" няма да наложи същата дисциплина, каквато налагаше комунистическата партия. Ето я уникалността на посткомунистическа Русия – тези

високоразвити фрагменти-корпорации в една недоразвита държава

Наблюдаваме липса на координация в системата, в която бюрокрацията се е разраснала силно по времето на Путин, раздувана от петролните пари и разяждана от вътрешни борби за ресурси. Това е пречка пред авторитарното управление, а не пред демокрацията. Тоест не демокрацията е пречка за
авторитаризма, а авторитаризмът се бори с тази разпокъсана демокрация под формата на различни агенции, корпорации, фирми, които се мъчат да си отнемат ресурси. Тези отделни бюрокрации крият информация, стига се до блокиране на апарата, "Газпром" и "Роснефт" са само два примера за
конфликт в системата на властта. Вертикалът на властта е по-скоро лозунг отколкото реалност.

Ситуацията в тези фрагментирани бюрокрации от времето на Елцин не се е променила много по времето на Путин. Тази разпокъсана, бюрократична, самозахранваща се машина е резистентна спрямо реформата и дисциплината, тя не изгражда държава, а се разменят дебели пликове под масата, които
дават възможност на контролните органи да си купуват големи къщи.

Крадците предпочитат да крадат къщите на бюрократите, защото те не се оплакват на полицията, когато им откраднат 100 хиляди долара от сейфа в дома им. Всичко това илюстрира липсата на мотивация у бюрокрацията да служи на обществения интерес.

Не го казвам като морална критика. Защото това, което правят, се определя от капацитета им.

Путин е хомо постсовиетикус и се вмества в тази система. Той не управлява със страх, а с отстъпки - хората имат най-различни свободи в Русия, могат да пътуват, да критикуват държавата, макар е не отявлено. Откъде тогава идва тази репутация? Идва от това, че се имитира авторитаризъм. Както демокрацията се подправя в Русия, така се подправя и авторитаризмът. Това става по няколко начина.

Най-очевидният – когато държавата се изложи като некомпетентна, се забранява публичното отразяване на фактите. Например Беслан – скрива се липсата на капацитет. Не тирания, а непрозрачност. Второ – в Кремъл се преструват, че елиминират независимите центрове на властта. Донякъде го правят, обаче крият договорките си с други подобни центрове като Кадиров (бел. ред. - президентът на Чечня) например. Трето – еврейските олигарси се мачкат, обаче не и силните. Например Гусински и други като него лесно могат да бъдат изтръгнати и това те прави да изглеждаш силен. Но ако искаш да измериш силата на властта, трябва да знаеш силата на нейната опозиция. Случаят Ходорковски се вписва тук, защото неговият образ като затворник на съвестта срещу беззаконието показва колко сме възприемчиви към идеята, че произволът на държавата включва преди всичко нарушаването на индивидуалните човешки права. И не разбираме, че

основният проблем всъщност е свързан с природните богатства

По време на революцията собствеността е отнемана от отделните хора. А през 90-те години отделните хора нямат собственост и онова, което се прави насилствено и недемократично, е ограбването на обществените блага.

Въпросът за индивидуалните човешки права не е точната категория за разбирането на този процес. Ако разбираме случая сХодорковски като битка между властта и свободата, пропускаме основната структура на процеса.

Основното е конфликтът между двама бизнесмени – Ходорковски и Путин, за някакъв актив. Причината да не се интересуват руснаците толкова от тази битка е, че те я мислят като игра на "вътрешните хора".
Това е добър пример за "приватизация". Защото категорията "враг на държавата" се използва за идентифицирането на бизнессъперник. Човек започва да се чуди в каква степен Путин е държавник, щом отнема на собствеността на своите бизнессъперници по "законов начин". Но самите олигарси го правят помежду си.

Четвърто – общественото безразличие. Ние сме подведени от нападенията над журналисти, от убийството на журналистката Ана Политковская. Много бизнесмени също са убити, това е постоянно явление през двете десетилетия. Но проблемът не е в това, че държавата потиска дисидентите, а че се шири цинично безразличие и отказ да се преследват съдебно престъпленията.

Хората просто не се интересуват и така се създава

атмосфера на безнаказаност

Авторитаризмът на Путин е толкова показен, колкото и демокрацията му е показна. Кампанията срещу корупцията е битка на бюрократите помежду им.

Казано иначе – не прилагайте закона, защото ще попадне в ръцете на фракциите и клановете. Властта на Путин е свързана с неформални мрежи от лоялни хора, а не със самата институция. Това се отнася и за най-важната институция на съвременното общество – собствеността. Тя в Русия е нещо, което можеш да имаш, ако можеш да го отстояваш. А можеш да го отстояваш чрез своята неформална мрежа от
административен ресурс, приятели и т.н., тоест това не е институция в смисъла на нещо, което съществува извън неформалната мрежа.

Разликата между Елцин и Путин е в това, че държавата е малко по-малко слаба. При Путин тя е по-платежоспособна благодарение на петролните ресурси, но дали е по-кохерентна и интегрирана, е съмнително. При демокрацията обществото влияе на държавата, при авторитаризма държавата
дисциплинира обществото. А в Русия имаме взаимно загърбване между държавата и обществото, тоест
взаимен цинизъм и безразличие. И повече цинизъм, отколкото страх.

И елитът е малко по-различен – повече хора от държавна сигурност и по-малко олигарси като пропорция. Но това е

разместване на клептокрацията, а не градеж на авторитарна държава

А защо да фалшифицираме авторитаризма? По същата причина, по която се фалшифицира демокрацията. Изглежда те не могат да си представят да управляват и без да се явяват на избори. Медведев получи властта си от Путин, Путин я получи от Елцин.

Можехте да вземете Медведев от опашка на кандидати за полицаи и това да му е първата работа като президент. Защо трябва да имат някаква ратификация в избори, които не могат да загубят? Какъв е смисълът на избори без избор? Смятам, че това е свързано с усещането за слабост вътре във властта. При това усещане е интересна тяхната способност да субсидират газа, за да поддържат растежа на брутния вътрешен продукт, за да се плащат пенсиите и да растат заплатите. Но това не може да продължи дълго, тъй като зависи от неща, които те не контролират. Цената на петрола, шоковете в световната икономика са извън техния контрол. Тоест зачатъкът на социален контракт, който е важен за социалния мир, превръщането на природните богатства във фактор за благосъстоянието на хората не се случва. Всичко това е източник на несигурност, което обяснява тази мимикрия и на авторитаризъм, и на демокрация.

Путин задуши демократичната опозиция с одобрението на обществото в Русия. Много неща, от които Западът се възмущава, го правят популярен в Русия. Но неговата популярност съществува паралелно с един всепроникващ цинизъм на обществото по отношение на елита.

Обществото е напълно цинично, а той е популярен!

Тази популярност обаче е неустойчива. Лужков беше много популярен, докато не беше уволнен като кмет на Москва с президентски указ. Изглежда че Русия може да бъде общество, в което популярността е
ефект от това че имаш власт, а не е причина да получиш власт.

Може ли Путин да слезе от властта като Елцин, без лично да се изложи на риск от някакво възмездие? Може, но едва ли ще го направи в честни избори, където неговите лоялни хора могат да загубят много. Тоест той няма толкова власт, че да слезе мирно от власт. Именно това лимитира и руската демокрация, и властта на нейните управници.

*Лекция в Червената къща в памет на Юлия Гурковска (с незначителни съкращения). Стивън Холмс е професор по право Нюйоркския университет. Заедно с директора на Ценнтъра за либерални стратеги в София Иван Кръстев работят върху книга за политическите процеси в Русия, която ще излезе през следващата година.



цитирай
36. vencivaleri1951 - С много неща от тази лекция към съгласен,
19.11.2010 11:30
с други не съм. Ти говореше за цивилизация, а аз различавам цивилизацията от устройството на държавата. Цивилизован е бил, Египет, циливизована е била Персия, цивилизован е бил древен Китай, но в никакъв случай демократични. Никога и не съм казвал, че Русия е демократична страна. Тя и не може да бъде на този етап като да кажем Скандинавието. Сам го казваш Тя е на два континента с много различни хора. Дори руския етнос е различен. Едни са хората около Балтийско море, други около Черно, трети около Москва река, а съвсем различни в Сибир и централна Русия. За едни свободите са недостатъчни, за други са разюзданост. Това го има и вдруги големи страни. Например ако във Калифорния на никой не му прави впечатление кой с кого си ляга в Тексас, може и да не се събудят ако си лягат мъж с мъж и бял с черна или обратно. Големи страни, различиките огромни, престъпността като номинал грамадна, а и концентрирана в големите места за живееене. За мен Сащ същи не е демократична държава сравнявайки я със Западна Европа. Но не е ли цивилизована?
Борисе смяташ ли, че не съм чел Булгаков? Първо Русия е много далечот това време, но и какво общо има това с темата. Газ и Петрол освен Норвегия продават малко или не, недемократични страни. Господ така се разпоредил...Какво да правим тогава. Да ги "демократизираме" по подобие на Ирак-видяхме че не става, а и има опасност те/Русия, Иран/ да не са толкова "лесни" като Ирак и да вземат те да ни "недемократизират" Правили са го/руснаците/ вече в ответ. Изходът спорад мен е да загърбим всякаква история и да намерим златно сечение в отношенията си с тезистрани. Не съм фен на Борисов, но си мисля, че той се опитва да го направи.
цитирай
37. boristodorov56 - 36. vencivaleri1951
19.11.2010 15:24
С този коментар потвърждаваш поне две мои тези:
- че д-р Б. Борисов е "б" отбора на ДС= на БСП.
- че страдаш от същата болест, с която знахарите от червеното гестапо успяха да заразят всички българи - тоест , че демокрацията е има различен вид, цвят, форма, изпълнение и съдържание във всяко отделна страна, като се натрапват права, които са следствие на демокрацията, а не основопалагащи за нея.
На всичките българчета бе успешно внушено, че демокрацията - това е да псуваш всички свободно и да не ти пука за нищо, а най-виновни за всички неблагополучия в тази държава да са Ив.Костов, Аамет Циганина, Жан Глистосерника и т. н. плодове на перестройката у нас. Много удобно за дюнметата и еничарчетата зад кулиси.
Демокрацията байно, се основава на собствеността и всички произтичещи от качествата `и права и свободи.
В България няма демокрация, защото няма реална капитализирана частна собственост в ръцета на народа, тъй като тя е реално в ръцете на червените негодяи с проруски уклони и янкисаджийски мурафети. Онова, което уж е частна собственост не струва и пет пари по време на криза, каквато е сегашната и празният търбух не му трябва демокрация, а бел леб, праз лук и топла кълка.
България е на власт най-уродливата форма на посткомунизма - олигархическата автокрация.
Не говори въобще за демокрация.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8062679
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589