Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2010 10:29 - В какво се състои болестта на нашия народ
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 5657 Коментари: 16 Гласове:
36

Последна промяна: 29.11.2010 12:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

  image



        В какво се състои болестта на нашия народ


                                                  Христо Ботев

 

     “Да работиме, да работиме, тряба да работиме!” - се чуват гласове от сичките краища на нашето отечество,
а народът ни, който и досега още не е можал да разбере
разликата между думите работя и робувам, озърта се около себе си и пита: „какво да работя, как да работя и защо да работя? В продължение на цели пет столетия аз съм заприличал на скот от работа, а вие се още ми пеете старата песен, се още ме карате да робувам и се още ме подканяте като вол. Кажете ми какво да работя и аз ще да послушам вашите искрени гласове; само, знаете ли, аз искам такава работа, която да облекчи моите страдания, която да възнагради моят труд и която да ме извади из това гнуснаво робско състояние.
    
- Работи! - отговарят нашите хориста, - защото твоите потреби грамадни, твоите обществени болки са безбройни, твоите учебни заведения са неуредени, твоите ученолюбиви заведения са презрени, твоите общини са разнебитени, твоето економическо състояние е лошаво и сичко у тебе е подложeно под произволът на една несносна и проклета съдба. Работи за да достигнеш до точката на своето умствено, нравствено и веществено възвишение, и ти ще да заприличаш тогава на народ и ще да бъдеш достоен за почит и за уважение.
Колкото и да е глупаво и безсовестно да отговаря човек на прави и искрени вопроси с голи и изтъркани фрази, ние виждаме,че почти сичката наша журналистика и днес даже не се занимава с друго нищо, освен да приглаша на плачевната песен на народът, да му казва какви са симптомите на болката му и да му говори:
“Потърпи, то ше да ти премине.” За да се убеди човек, че тая манера на убеждения и тая метода на лечения не принася никому никаква полза, то с достатъчно е  да  хвърли един кратък поглед връз днешното състояние на народът, да преброи годините, откакто той е влязъл в пътят на прогресът, и да направи аналогия между неговото прошедше и настояше. Никой не може да откаже, че в продължението на няколко десетки години той не е преминал едно доста голямо разстояние в своето нравствено и умствено състояние, че не е
работил, за да развие своите материални сили, и че не е направил жертви, за да излезе из положението на робите; но никой не може да ни докаже, че неговият живот и неговото економическо състояние не са днес оше по-безотрадни и още по-плачевни, отколкото са били преди десет или петнайсет години, и че той не върви от ден на ден се по-бързо и по-бързокъм своето съвършено изпадвание. Коя е причината на това?
   Болестта сама на себе си не може да бъде причина на своето развитие и тя се не лекува и не спира нито с баяния, нито с плачове, нито с молитви, а с унищожението на оние причини и обстоятелства, които са я родили и които й помагат да се развие. Ако е възможно да унищожите или да отстраните тие причини, то организмът на личността или на народът ще влезе в пътят на своята естествен и нормален вървеж, а ако ли не можете то наместо да губите време и да плачете над развалините на своите надежди, изкопайте гробът на Товия и заровете в него това, щото ви е така мило и драго.
     Но преди сичко попитайте: каква е болестта на нашият народ, кои са причините на нейният прогрес, излечима ли е тая болест, коя е методата, която се рекомандува от здравият човешки разум?
     Ето вопроси, от които би трябало да се не боят нашите литературни синигери и нашите политически врабци и които би трябало да се решат колкото е възможно по-скоро. Ние казваме по-скоро, защото знаем, че колкото по-дълго време се продължава една болест, толкова повече тя става опасна и
неизлечима.




Тагове:   народ,


Гласувай:
36



Следващ постинг
Предишен постинг

1. valben - :)))
29.11.2010 10:41
Да се учим, да работим,
да строим живота нов!
Път към Брюксел вече има
чуйте Бойковия зов!
цитирай
2. liliyanaandreeva - Като си помисля,че Ботев е издал само 4 вестника с по 5 броя ...
29.11.2010 11:00
...а ние къде сме? Затова пък войнстващата посредственост изсече гората за да пишурка и за дървени въглища да барбекюта!...
цитирай
3. sande - Ботев звучи актуално...
29.11.2010 11:17
Което никак не е утешително за нас, а напротив ...
120 години не бяха достатъчни да си уредим държавата. Наистина какъв народ сме?
цитирай
4. nicodima - То хубаво е казано още преди 150 г., ама кой да го разбере?!
29.11.2010 14:07
Поздрави, Боре!
цитирай
5. bven - колкото по-дълго време се продължава една болест, толкова повече тя става опасна и неизлечима.
29.11.2010 15:46
И колко още години трябва да се отминава болестта?
цитирай
6. haralanov - Смислен текст
29.11.2010 15:48
Смислен текст.Не само,защото е написан от Ботев.Тази болест обаче е форсирана до крайна степен в периода 1944-1989г.Лечение разбира се има но е неприложимо в България.Какво е лечението?Български пастор Йоахим Гаук.Тотална лустрация.Истински съд а не подставен.И една Западна България(по примера на Западна Германия),която да излива милиарди евро в Източната част.Някой нещо да каже?
цитирай
7. tit - Бе, тоя Ристю Бойтьов не умре ли, бре?!
29.11.2010 19:27
Що още ломоти срешу бащицата Бойку?!
Болни сме били!!!
Бат` Бойко ш`ни излекува!!!

************************************************************
Благодаря!:)))
Това не бях го чела - за мой срам!!!
цитирай
8. balgarski7vinarki - Vsiaka bolest ima i lek,stiga da ima oshte pazient
29.11.2010 19:48
drevna persiiska medizinska mudrost
цитирай
9. raders - Смислен текст. Не само, защото е ...
29.11.2010 20:35
haralanov написа:
Смислен текст.Не само,защото е написан от Ботев.Тази болест обаче е форсирана до крайна степен в периода 1944-1989г.Лечение разбира се има но е неприложимо в България.Какво е лечението?Български пастор Йоахим Гаук.Тотална лустрация.Истински съд а не подставен.И една Западна България(по примера на Западна Германия),която да излива милиарди евро в Източната част.Някой нещо да каже?


Западна България има, но тя е в Америка и не ще да излива милиарди :)
цитирай
10. mimayordanova - В какво се състои болестта на нашия народ
30.11.2010 01:48
В невежество. В робско мълчание. В страх. За собствената кожа. И пак в невежеството. Гневи се на 5 ракии, в магазина, в болницата, на улицата, в пенсионното, в градската тоалетна... но не в училището на децата си. Мрази крадците и им се кланя. И мълчи. И не иска да се учи. И онова... Съединението прави силата, на сградата на парламента, трябва да бъде изчегъркано. Защото не важи нито за народа, нито за тези, за които е гласувал.
цитирай
11. semtomovi - Юпититата на по 20 години дето са пишкали прави под масата, когато ние сме работили мислят така
30.11.2010 02:44
А Хилъри Клинтън иска шпионска справка за малцинската и демографската ни обставновка да ни спретне цепене, войни и революции платени отвън.
Народът не може да работи в предвоенна обстановка.
Нормално е и е логично и биологично да се услушва.
То е Затишие пред Буря.
Голяма Буря се задава.
Горко ни на народа!
Предаде от всякъде!
Стъпкан!
Унизен.
цитирай
12. semtomovi - Няма Западна България
30.11.2010 02:46
има неуправляема Циганария и Разбойнария
цитирай
13. semtomovi - ПРотив Робията и Робската Психика
30.11.2010 02:49
лек няма. Няма изход. Няма управия. Няма бъдеще.
Да, само съединението прави силата. И борбата за човешки и граждански права, потъпкани ОТВСЯКЪДЕ в България - и от чужди и от свои. И жертва на жертва се присмива. НЕ може така. Трябва заедно да бутаме нагоре. За това, което за другите народи по света е даденост. Социална мрежа. Нормални пенсии, детски помощи, помощи за многодетни майки. За болни, пенсионери. Одържавяване. Вие си го знаете. А сега като мълчим и всичко ми приватизират олигарсите на САЩ. Нека виеме. И Бог няма да ни помогне. Съединението прави силата. Това е формулата и изхода и бъдещето.
цитирай
14. andrei - Робската психика е закодирана и в така наречените народни "мъдрости".
30.11.2010 09:04
"За лудо работи-за лудо не стой"!"Камъкът тежи на мястото си"!"Преклонена глава,сабя не я сече"!"Да би мирно седяло-не би чудо видяло"! И една американска мъдрост,на фона на българските;"По-добре е да си прав до бара,отколкото прав до струга"!:)))))
цитирай
15. ok3223 - Ботев
30.11.2010 09:40
е бил анархо-комунист Борисе. Как се връзват твойте разбирани с тези на Хр.Ботев. А твойто попче прати в САЩ. Таам според статистиката около 50 милионаса били бедтвуващите бедняци, а у нас некакви си 5-6 милиона източно првославни християни.Капка в морето. С лустрацията е окъснал фатално. Когото 4 год не стигнаха на СДС и КОСТОВ да я свършат тази работа, заети бяха да приватизират и крадът и стават милионери, днес отдавна са такива, и не им дреме за народ и държава. Когато имаш милиони в зелено светът е твой и си гражданин на Света. Навсякъде уважаван и приет. Къде са били тогава твоя поп и компания от лустратори, да я наложат на Костов и СДС и отдавна да сме я забравили. Да не би да са помагали при приватизацията или подскачали на СДС митинг блеейки като овце: "Който не подскача е червен".
Сигурно е така...
цитирай
16. boristodorov56 - 15. ok3223
30.11.2010 10:30
Сашко,
нямах намерение да коментирам и да тълкувам Хр. Ботйов,
но за да не добавям още глупости към написаните от теб - ще ти оставя един линк към предишен мой постинг - http://boristodorov56.blog.bg/politika/2010/11/25/tyi-narechenoto-partizansko-dvijenie-u-nas.640425 .

Прочети коментар № 9 - написаното с главни букви.

В добавка ще ти кажа - върхът на пошлостта е да се политизира Ботйов!
Как и откъде разбра, че е бил анархист, пък и комунист отгоре?!!!
Виж какво, човече - този спор не ми се води.
Говори си каквото искаш, но го намери някъде по назад в моите постинги - вече съм писал по въпроса за фалшификацията на Георги Бакалов за съществуването на някакво "верую".
Прочети го и, ако имаш смелост - пиши пак.

Отрезвейте бе, хора!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8060866
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589