Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2011 06:06 - Граждани или цървули
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 5993 Коментари: 14 Гласове:
43

Последна промяна: 17.01.2011 09:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 image


      Възприемам  гражданското общество като начин на мислене и действие в защита на нашите права във всичките им нюанси . В многоликата си същност гражданското общество е повече дух за действие и мисъл, и най-вече активна реакция, отколкото  пряко организирани дейстния, и  макар, че  в неправителствените организации да е съсредоточен фокуса на неговата сила, ресурса му  е в активната изява  на всеки гражданин. То е самоосъзнаване на личността заедно и вкупом с останалата маса от индивиди като носител на суверинитета в рамките на цивилизационен избор и морални ценности.
     Държавата и гражданското общество са естествени противници и вечни противоборци и това е основният конфликт, който подхранва и подтиква личността към действия.
     Държавата уж се управлява в наша полза от делегирани и упълномощени наши представители на основание на Обществен договор(конституция), а се налага да бъде регулирана от будната ни   гражданска съвест и непрекъсната активност. Ако би имало правилен избор на обществото, не би имало нужда от граждански регулатор, контрол и отпор, но заключението е само привидно. Предположението би било приемлива хипотеза, ако не беше чисто човешкия фактор. Той е бедствие в нашата политическа система и балкански традиции, което сме принудени да изтърпяваме като нашествие. Човешкият фактор или лошият ма`триал  ни принуждава да  правим неуспешни и упорити опити  да намалим мащаба на пораженията от неправилния избор на  всеки четери години - катализиран от абсолютно  неадекватните, маргинализирани и  инертни  поданници.
     Гражданското общество е въпрос `и на интелект, което не е последно, а може би най-важното условие и необходима предпоставка за формирането му и ралното му битие.
      Явяванета му вероятно би било излишно в държава, в която всеобщата справедливост е гарантирана, не само законово, но и институционално. В България няма институционални гаранции за справедливи обществени и междуличностни отношения и това е една от най-големите спънки за неговото развитие и въобще за целия обществен напредък.
     Точно липсата на гаранциите за справедливост са единия от катализаторите за демонстрация на гражданска позиция, но само ако се осъзнае  смазваща `и липса и крещяща `и необходимост .
      Гради от свободни и мислещи   хора,  и креативни личности -  интелектуалци, творци, хора от дребния и среден бизнес - нуждаещи се от пространство без административни своеволия, чиновнически разврат  и милиционерски безобразия  - все независими от държавната ясла, които се  опират на трайно изградени морални ценности . Моралните ценности са онази притегателната сила около, която се обединяват различно мислещите и активно действащите хора. 
     Класовото мислене е най-големия противник на гражданското общество. Самото разделение на нацията на класи е престъпление към нормалния човешки порядък. Робуването на идеологеми е в основен конфликт със свободата, равенството и демокрацията. Самите идеологеми са гаранция за класово, расова, езиково, религиозно, полово, сексуално и т.н. разделение. Идеологемите са противоестествени на човешкия род и Божият промъсъл за него..
     Гражданското общество не се поляризира политически, а интелектуално и морално.
     Никоя държава - в смисъл на държавна машина, която си въобразява, че е орган за налагане на собсвена  воля, а не за изпълнение на народна воля - не приема със трепетно очакване обществения коректив, но се старае това да не си личи и  той да бъде ограничен до минимум.  Кои  чиновници в  държавната администрация не си мислят, че са най-важното нещо в този свят или, че той ще осиротее без някой велик демократ, сатрап или тиранин? Ако този прецедант се случи - у нас ли ще е този Божи дар?
     За свободата, хляба и справедливостта, като осезаема реалност, са се проляли реки от кръв.
     Първи североамериканците са стигнали до този фундаментален извод и са  извоювали тези Божи дарове с оръжие в ръка. Това е била революция на имотни хора и морални личности осъзнали се като фактор на собственото си бъдеще и права. Те са изградили обществени отношения за защита на неприкосновенността на собствеността и личността, които се наричат демокрация. И въпреки всичко те винаги са се борили са за отстояването  на от Бога дадени им права, а не по височайшото благоворение на някой  крал или  снизхождението на някой филянкишия! Затова си избраха и цветнокож президент, но излязоха да протестират 1 милион души срещу намерението му да променя здравната система. Но "избрания" не се впечатли особена, както и да беше атакуван или определян, а в щатите общественото мнение е определящо при вземането на такива важни решения, които касаят нацията.Затова рейтингът на "избрания" е печално нисък в момента, което предопределя още от сега, че втори мандат той няма да има.
     Това горе-долу е реакцията и действието на едно гражданско общество.
     Естествено само у нас,  както до сега и в момента ни управляват комунисти  или техните ченгесарски креатури, с един или друг ник,   ги свалят чрез палежи  на Народното събрание и масови  вандалщини, защото  са извън всякаква морална и законова презумпция.






Тагове:   народ,   общество,   власт,   граждани,


Гласувай:
44



Следващ постинг
Предишен постинг

1. andrei - Поздрав от мен Боре,за вярната и точна в съжденията си
14.01.2011 08:00
публикация!В МИЛИЦИОНЕР-КОМУНИСТИЧЕСКАТА държава,няма няма шанс да те разберат-за съжаление.Надеждата ни е в хората,които все още могат да мислят и действат!
цитирай
2. smani - Да впечатляващо изложение. Твърде ...
14.01.2011 09:22
Да впечатляващо изложение. Твърде сложно за разбиране, а да не говорим за реализация на идеите за един малък балкански народ. Балканите и България не са щатите. Мащабите на мислене са различни, начина също. Все пак ако се върви в правилната посока има надежда, въпреки че Ганьо винаги ще има тук в България.
цитирай
3. slavimirgenchev1953 - Гражданското общество е
14.01.2011 10:35
истинският коректив на всяка власт. Но там, където го има. Съдебните система в такива държави са винаги на негова страна, а не на държавата и на престъпниците, както е у нас.
цитирай
4. pioneer - "Civil society"
14.01.2011 11:51
What is its opposite?
Што седи на другата страна од гражданското общество?
цитирай
5. tit - Знаеш какво мисля!
14.01.2011 22:25
Няма я средната класа, не като КЛАСА, а като материално и финансово независима прослойка. Но - ще бъде!
Вярвам в това - поради което съм още тук!:)
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Мислиш ли, че гражданското обще...
14.01.2011 22:27
Мислиш ли, че гражданското общество има почва у нас? Защото аз днес дълбоко се осъмних в това.Пред Исул бяха около 30-40 човека, десетина от тях блогери.
цитирай
7. vesela85 - Надеждата ни е в хората,които все още могат да мислят и действат!
14.01.2011 23:18
Надеждата ни е в хората,които все още могат да мислят и действат!
цитирай
8. divna8 - "Робът сам трябва да си строши ...
15.01.2011 07:01
"Робът сам трябва да си строши оковите, а овцата следва да се реши да не позволява да бъде повече доена и стригана." Паула Лайт

Точно това написах и аз: промяната започва от нас самите като гражданско поведение и нетолерантност към всеки, който ни тласка към национален геноцид! Независимо от партийната му окраска!!!
Гласувам доверие на ЛИЧНОСТ, не на партия... За съжаление, партиите - в повечето случаи обезличават личностите...
Поздрави, Боре и хубави почивни дни!
цитирай
9. fireball - Гражданското общество не може да се ...
15.01.2011 08:34
Гражданското общество не може да се развива, ако не бъде подпомогнато от ДЪржавата. И в това се състои отговорността (и мъдростта) на политиците. Чиста прагматика. То е ценен коректив, нови идеи и ако щете ... излизане на сцената на неформални лидери и кадри. А основната подкрепа на гражданските инициативи се получава от общините. Те са общностите на хора, които живеят и работят на едно място. Тъй като у нас всичко това е разбито (умишлено, според мен) - общините още не са самостоятелни, а функция на Държавата; Държавата постоянно работи против гражданите си, считайки ги за някакви крепостни селяни, кадрите в политиката се подбират по идеолигически, лобистки, приятелски и роднински признаци и най-вече слугитски; не се създават условия да има повече икономически свободни граждани - т.нар. средна класа и т.н. и т.н. Та затова и положението у нас е такова. Имаме една каста, всъщност шайка от управляващи, депутати, политици..., които вместо да са в услуга на Обществото, което ги е избрало, са в услуга на Системата, благодарение на която са избрани. Която е дълбоко порочна. И се възпроизвеждат и поддържат Системата за да могат да оцелеят колкото се може по-дълго.... Жалкото е, че този разговор е безумно закъснял. Трябваше да го водим, поне 15 години по-рано....
цитирай
10. dolsineq - публикация!В МИЛИЦИОНЕР-КОМУ...
15.01.2011 20:13
andrei написа:
публикация!В МИЛИЦИОНЕР-КОМУНИСТИЧЕСКАТА държава,няма няма шанс да те разберат-за съжаление.Надеждата ни е в хората,които все още могат да мислят и действат!

..............................................
Де ги тия хора? Ботев и Бенковски са минало, а бат' Бойко може и да почва със същата буква, но си остава една кръгла 0 ...
цитирай
11. wasteland - Другите държави имат опит и инте...
15.01.2011 20:14
Другите държави имат опит и интелигенция, които да катализират преминаването от робско в гражданско мислене на населението...
Ние нямахме и двете и сега трупаме опит в движение... Интелигенция обаче не...
Докато натрупаме и нея - току виж циганите са станали мнозинство и тогава наистина ще стане "куфарите Ленче и гарата"...

Ботев може да е готин поет и да си е дал живота за свободата ни, но за политик ни трябва по-друг характер и от него и от Левски дори...
Сещам се сал за един Стамболов...
цитирай
12. zaw12929 - Ние най бързо и леко вървим, ако със ...
15.01.2011 21:43
Ние най бързо и леко вървим, ако със западните демокрации се сравним- те го правиха за векове и загробиха милиони, но оцелелите научиха що е закон и ред.
И Стамболов посякохме на улицата, като говедо, защото сме си още само... цървули
цитирай
13. liliyanaandreeva - Ще ги стигнем хамериканците когато си построим магистралите!
17.01.2011 10:19
КРИВОРАЗБРАНАТА МОРАЛИЗАЦИЯ


Световните глобализатори
са новите морализатори…
Търговците ни са търгаши,
а политиците – апаши…

Свободата стана свободия –
в училищата учат “содомия”…
Писанието древно е изопачено -
битието е жестоко похабено…

Да спреме вече таз поквара –
Да ги изправим до дувара!...
Да отхвърлим мазохизма,
Да въздигнем хуманизма!...
цитирай
14. solinvictus - Тази картинка на Пастира(Офчар...
20.01.2011 15:07
Тази картинка на Пастира(Офчаря)ли е?хехе Имам едни други с пентаграми(петолъчки) , и т.н.!
Интересно е:
- каква е алтернативата? и
Кои са ?
-ако не са политически субекти ......то ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8060238
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589