Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2011 22:22 - ДАНС стартира като реабилитация на Държавна сигурност
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 3245 Коментари: 8 Гласове:
19

Последна промяна: 23.02.2011 22:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

        Интервю с Евтим Костадинов във в. 168 часа


    - Господин Костадинов, неотдавна казахте, че не е изключено да излязат нови страници в папката "Гоце" на президента Георги Първанов за съпричастност към Държавна сигурност. Откъде ще се появят?
   - С едно от последните ни решения обявихме имената на Любомир Коларов и Иван Попйорданов от БНТ като сътрудници на БНТ. Това решение е в резултат от преподреждане на архива. В този процес се установяват документи, които съответните служби са пръснали в различни разработки и фондове. Една специализирана софтуерна система дава възможност при подреждането им и внимателния прочит да се открият допълнителни документи и те да се оповестяват в публичното пространство. Докато се подреди и провери цялото съдържание на архивния фонд, не е изключено да излязат допълнителни документи. Понякога се тръби, че не се оповестяват всички, работили за ДС. Ето това е моят отговор на въпроса за новите страници - не е изключено да излязат допълнителни документи.
   - Мнозина казват, че ДАНС реабилитира Държавна сигурност.
              image                                                   Евтим Костадинов    Вярно ли е това?
   - По начина, по който стартира ДАНС, може да се мисли в тази насока. Даде се възможност на служители, които имат 10 години стаж в службите, да бъдат отново назначени. Голяма част от освободените по този начин успяха да се завърнат. Манталитетът и начинът, по който са обучавани тези лица, даде сътресения в първите години от съществуването на ДАНС, а искахме да се развие като нова служба в новите отношения.
   - Защо по времето на тройната коалиция не бяха проверени последните назначения на дипломати, сред които изскочиха толкова хора, свързани с ДС?
   - Имаше такава възможност да се направи предварителна проверка, но това не се използва през 2008 г. от ръководството на Министерството на външните работи в лицето на тогавашния министър Ивайло Калфин. Сега се видя колко дипломати с досиета са изпратени в чужбина.
За мен е интересен и въпросът със служителите в МВР и в ДАНС. Там трябва да преобладават младите хора с необременено мислене. Нека има лица, които да им споделят своя професионален опит, но нека те бъдат изтеглени на малко по-задни позиции.

              image АРХИВ: В новата сграда са събрани докумнти от новата история на България. Решенията в тези служби трябва да се вземат от хора, необременени от стария начин на мислене на ДС.
   - Има ли възможност някой да е записан като явочник, сътрудник или агент на ДС без негово съгласие?
   - При прочита на документите не пролича, че без знанието на съответното лице това е възможно. Има заведени такива дела срещу комисията. Първото беше прословутото дело от Павел Димитров, обявен за щатен служител на ДС , началник на следствения отдел във варненското МВР. До настоящия момент няма отменено решение на Комисията за установена принадлежност към ДС и разузнавателните служби на българската армия. Комисията обявява по документи и не е от значение как са били тълкувани във времето съответните длъжности.
   - Вярвате ли, че някъде се пази таен архив с досиета и документи, чрез който се управлява страната, или това е само конспиративна теория?
   - Никога не трябва да се изключва тази възможност. Интересът към документите на бившата Държавна сигурност е огромен. Дори понякога се учудвам, че е толкова голям. Явно са много апетитни. Вероятно някои се стремят да придобият такива архивни документи, които не са обществено известни. Така че не изключвам някой да разполага с неща, които не са притежание на комисията към този момент.
   - Патриоти или доносници са хората, чиито имена изскачат от архивите на ДС?
   - Нека обществото да реши този въпрос. Има разлика между различните хора, не можем да си изкривим отношението и да отречем тотално всичко. Оценката дали са патриоти или доносници е в съдържанието на архивните документи. Голяма част от медиите дават прекрасна информация и нека обществото да прецени каква е разликата. По жалбите, които се получават от лицата, обявени от Комисията, разбирам, че самите те го приемат като обида. Не виждам за какво са обидени от решенията на Комисията, защото информацията ни е само по документи.
   - След като са унищожени голяма част от архивите, как ще разберем доносници или разузнавачи са били например дипломати, свързани със специалните служби?
   - Законодателят лиши комисията, а също и други представители, например изявени общественици, от правото да определят такива категории като патриоти, доносници, разузнавачи и т.н., защото голяма част от тези документи в началото на прехода са унищожени. Затова за тези лица не може да се направи реална преценка, след като за тях е останала единствено регистрацията им. Затова в този закон няма лустрационни текстове.
   - Само на "патриотична основа" ли е набирала кадрите си ДС, както пише в повечето от досиетата?
   - До 1989 г. в България се изискваше вербовката да става изключително на патриотична основа. Изключваше се възможността за заплащане на информацията или набирането й на компроматна основа. В средите на Държавна сигурност се избягваше да се работи по този начин, но в криминална милиция си позволяваха и други начини за привличане на агентура. В Държавна сигурност трябваше да се привличат агенти в 99% от случаите на идейно-патриотична основа. Затова така е записано в повечето досиета.
   - Каква е най-ниската възраст на вербуваните "кадри" от тайната милиция?
   - Има открити документи на лица, вербувани под 18-годишна възраст, но законът не позволява да ги оповестяваме. Ако са продължили тази си дейност и след това, Комисията ги оповестява. Минимумът е около 16 години.
   - Как точно са привличани деца?
   - Това зависи от политическия момент. Например има документи за сина на известен политически деец в България, явно силно пострадал от режима. От Държавна сигурност се опитали и привлекли сина му, който е бил в юношеска възраст. Трябва да отбележим, че са го привлекли малко насилствено. Не мога точно да споделя детайли, но той е оказвал съдействие, успели са да го използват.
    - Каква е ролята на Тодор Живков в дейността на Държавна сигурност?
    - В указа, приет от Държавния съвет, но непубликуван, с който се взема решение за структуриране на Държавна сигурност през 1976 г., ясно се вижда, че ръководната роля е на партията, на БКП. Държавна сигурност се е отчитала пряко на ръководството на партията и респективно на генералния секретар Тодор Живков. Това е записано като текст и означава, че всъщност ДС е била изключително подвластна на тази политическа върхушка и персонално на генералния секретар.
   - До какви най-висши нива в държавата е стигала вербовката?
   - Министрите, които са били и сред ръководителите на партията не са били обект на службите. Имало е обаче задкулисни битки между тях и те могат да бъдат прочетени в партийния и служебния архив на съответните ведомства.
   - Какви разкрития да очакваме скоро?
   - Работим по агенциите, по областните и общинските структури, а също и по служба Военна информация. Проверяват се и списъците на кредитните милионери. Религиозните дейци представляват голям обществен интерес, но законът ги е поставил по-назад.
   - Какво научихте от работата си в Комисията?
   - Държавна сигурност е харчила огромни пари, използван е един много широк кадрови ресурс за измислени ситуации, за борба с измислен враг. Реализирани са много средства за поддържането на този апарат. Ако беше използвана тази сила, пари и ресурс пак в рамките на МВР, но в пожарната, в полицията, считам, че сега щяхме да имаме много по-добро материално оборудване. Държавата се е лишила от кадри, които по един или друг начин са могли да бъдат използвани. Все пак действията на структурите на Държавна сигурност са насочени към лица, които са били по-активни в обществения живот, по-виждащи в бъдещето. Те са били възпирани и затова е отрязано по-дейното им участие в обществения живот.

        Архивът вече се пази по европейски критерии

   ПРЕДИ броени дни Комисията влезе в нова сграда в Банкя. Това стана почти в края на четвъртата година от съществуването на комисията, създадена с решение на парламента от 5 април 2007 г. Сградният фонд е предоставен от Министерския съвет през август 2008 г. "За да спазим всички изисквания на законодателството в България, трябваше да организираме и проведем обществена поръчка - спомня си Евтим Костадинов. - Предоставените сгради бяха т. нар. "бяла зона" и затова трябваше да се направи специална обществена поръчка."
Спечелва я строителната фирма "Танел". Наложен е и твърд контрол върху подбора на работниците. "Изискваше се голямо търпение и изчакване, докато се получат съответните разрешителни за участието и наемането на тези работници" - обяснява Костадинов. Той е категоричен, че изпълнението е професионално и качествено.
Комисията разполага с терен от 15 дка. Застроената площ е над 12 дка. Сградите са били казарми и е трябвало да се приспособят за архивен фонд, което се оказва трудна задача. Сгради са били изчислени за натоварване от 200 кг на кв. м, а като хранилище на документи е трябвало да поемат по около 750 кг. "Това допълнително усложни обществената поръчка и строителството - казва Евтим Костадинов. - Тези пет етажа плочи трябваше да бъдат пробивани, усилвани отново с леене на бетон и нови колони." За да стане архивът един от най-добрите в Европа, са оползотворени над 10,5 млн. лева. Още 4,5 млн. лева струват съоръженията - охладителни, вентилационни, противопожарни, пожароизвестителни, охранителни и т.н.
   "Степента на сигурност е висока - категоричен е Костадинов. - Определени служители в Дирекция "Архив" не могат да посещават съответните етажи или всички архивохранилища. Всеки има определен периметър на работа и на обслужване."
   Костадинов предполага, че един ден Комисията и нейният архив ще бъдат основата на Института за национална памет.


Гласувай:
19
01. zaw12929 - да така е стартирал още тогава и п...
24.02.2011 07:41
да така е стартирал още тогава и продължава
цитирай
2. bloger - Всички знаят, но на кого му пука. ...
24.02.2011 10:32
Всички знаят, но на кого му пука.
После скимтят.
цитирай
3. анонимен - Да попитам
24.02.2011 19:04
В коя държава няма Държавна сигурност? Коя държава не иска да се пази? Какво е ЦРУ в Америка? А ФБР? Абе не знам кои са тези 99 души гласували за това което е написал Борис. Защо не мислите бе хора? Коя държава може да си даде доброволно собствената агентура и дали това е нормално? Дали ЦРУ или ФБР биха направили подобни неща. Не е ли крайно време да разберете нещо, което касае лично вас: Бъдещето, както се изразява Борис е за вашите деца. Променете собствените си мисли и безхарактерност. Съумейте да приемете едно бъдеще без черни точки, иначе тъмната страна на луната винаги ще бъде обърната към нас. Променете хъса си за нещо ново и понятно, без да се обръщате назад. Безмислено е. Знам и съм сигурна, че съм права. Остава и вие самите да го разбере и спрете да живеете в междуличностна омраза. Осван това: политиката ви бърка умовете. Това не е лъжица за всяка уста. Не ви се удава изобщо. Затова и не се занимавайте с нея изобщо. Погледнете малко личния си живот. До такава степен сте се пристрастили към това, че губите ориентация. Съвземете се!!!
цитирай
4. boristodorov56 - Вече и психоанализатор ли си имам?
24.02.2011 19:18
ЦРУ не е Гестапо, Тъпино1!
Не съм чувал ФБР да е правил концлагери за комунисти, макар, че е трябвало да го прави!
цитирай
5. анонимен - Умните хора казват:
24.02.2011 19:42
"Не спори с глупак, че хората няма да направят разлика". Оставям те с глупостта ти. Една напомка: Концлагери е правил и Хитлер. Толкова за тази вечер. Оставям на собствените ти твърде остарели " размисли и страсти ". Предпочитам нещо съвременно и позитивно. При теб подобно нещо НЯМА.
цитирай
6. boristodorov56 - 5. анонимен - Глупак съм, признавам си.
24.02.2011 20:58
Тъпино 1 - аз съм консервативен и скучен човек - предпочитам морала, вярата в Бог и
свободата, въпреки това назнайвам, че концлагерите ги е наченал тов. Улянов(Ленин).
цитирай
7. borjstodorov56 - Тодороvvvvv, още в първите редове ...
25.02.2011 00:56
Тодороvvvvv, още в първите редове иде реч за нек'ви сътрудници на БНТ.
Това лошо ли е?
Верно, БНТ е тъп канал, ама чак да ги вкарваш в твоите психотрилъри вече е пресилено и много абстинентно...
цитирай
8. apostapostoloff - Леле...
25.02.2011 04:44
А гедерейците свършиха тази работа едва ли не мигновено и отдавна, отдавна разкриха всички досиета на Щази...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 6455448
Постинги: 1534
Коментари: 20145
Гласове: 47544