Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2011 10:54 - Конгреджелейшън, дженерал(молодец, генерал)!
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 3747 Коментари: 15 Гласове:
20

Последна промяна: 26.05.2011 10:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image



      Wikileaks (връзка към българският им партньор
Биволъ) извади няколко обществени тайни за миналото на Бойко Борисов.


     Грамата е одобрена от  политическия съветник на американското посолство
военния съветник на американското посолство,съветника по сигурността на американското посолство,  посланик Байърли.

     Връзка към оригинала на английски -
тук

     Пълният текст, преведен на български:

date: 5/9/2006 10:04
refid: 06SOFIA647
origin: Embassy Sofia
classification: SECRET//NOFORN
destination:
header:
Tim W Hayes 02/11/2009 11:09:57 AM From DB/Inbox: Search Results
Cable
Text:
S E C R E T NOFORN SOFIA 00647
CXsofia:
ACTION: POLEC
INFO: AID DCM FAS FCS DAO PAO AMB POLM RSO
DISSEMINATION: POLE
CHARGE: PROG
APPROVED: AMB:JBEYRLE
DRAFTED: POLEC:JSENIOR
CLEARED: DCM:JLEVINE, POLEC:BFREDEN, POLMIL:PNEMEC, RSO:TBURKES
VZCZCSFI326
PP RUEHC RUEHZL RUEAIIA
DE RUEHSF #0647/01 1291004
ZNY SSSSS ZZH
P 091004Z MAY 06
FM AMEMBASSY SOFIA
TO RUEHC/SECSTATE WASHDC PRIORITY 1871
INFO RUEHZL/EUROPEAN POLITICAL COLLECTIVE PRIORITY
RUEAIIA/CIA WASHINGTON DC PRIORITY

S E C R E T SECTION 01 OF 03 SOFIA 000647
NOFORN
SIPDIS
E.O. 12958: DECL: 05/09/2016
TAGS: PGOV, PREL, PINR, MARR, ASEC, KCOR, KCRM, BU
SUBJECT: НАЙ-ПОПУЛЯРНИЯТ ПОЛИТИК В БЪЛГАРИЯ: ГОЛЕМИ НАДЕЖДИ, СЕНЧЕСТИ ВРЪЗКИ

Classified By: Ambassador John Beyrle, for reasons 1.5 (b) and (d).

1. (S/NF) РЕЗЮМЕ: Кметът на София и бивш генерал от МВР Бойко Борисов щурмува националната политическа сцена през последните седмици, основавайки ново движение, което бързо стана най-популярната политическа сила в страната. Борисов отрече слуховете, че ще се кандидатира за президент на есенните избори; той изглежда се е прицелил в по-влиятелния пост на министър-председателя и публично заявява, че не желае сегашното правителство да завърши мандата си. В миналото Борисов сътрудничеше тясно с Посолството в правоохранителната дейност, и, поне публично, остава силно проамерикански настроен. Борисов, обаче, е обвиняван в сериозна криминална дейност в миналото и поддържа тесни връзки с Лукойл и руското посолство. КРАЙ НА РЕЗЮМЕТО.

2. (C) Борисов беше избран за кмет през ноември 2005г., след кариера в МВР като главен секретар от 2001 до 2005г. От тази позиция той се катапултира към славата, след като лично предвождаше акции срещу наркотрафиканти и автокрадци и придоби почти героичен статус в медиите като най- големият борец с престъпността в България. Борисов, който веднъж описа себе си като „най-голямата придобивка на България" се харесва на публиката с обикновения си, но живописен език, непретенциозното си поведение и острата си критика към политическия елит на държавата. Той е най-популярната политическа фигура в момента, като поддържа постоянен рейтинг на одобрение от над 60% за последните пет години, въпреки противоречивите си успехи срещу организираната престъпност докато работеше в МВР.

Нещо като феномен

---------------------------

3. (C) На 27-ми март, Софийски градски съд обяви регистрацията на свързаното с Борисов движение „Граждани за европейско развитие на България". Въпреки че звучи странно за англоезичния слушател, името на движението е внимателно подбрано, за да отразява баланса между патриотизма и проевропейските ценности. Референцията към Европа го отличава от екстремистката евроскептична партия АТАКА, а българското съкращение „ГЕРБ", с което то е познато, означава „герб" като хералдически символ и има силно патриотично звучене.

4. (C) Борисов не е съосновател на ГЕРБ, или дори член – официално той е съсредоточен върху задълженията си на кмет. На практика, обаче, той е публичното лице на ГЕРБ и пътува из страната, изнасяйки речи на събитията на ГЕРБ и официализира нови партийни структури. Неговите усилия са добре приети; „Гражданското движение", което е само на пет седмици, зае челото на националните проучвания на общественото мнение. В изследване, публикувано през април, 24,22% от респондентите са заявили, че ще подкрепят „партията на Бойко Борисов", ако парламентарните избори бяха днес. Водената от социалистите „Коалиция за България", която спечели първо място на предишните избори, зае второто място с 19 процента.

5. (C) Метеоритното издигане на ГЕРБ изсмука подкрепа от радикалните националисти от АТАКА, чийто рейтинг спадна, от 11 процента през януари (septel), до 7 процента. ГЕРБ също привлякоха привърженици от партиите в център-дясно, които в последните години са твърде разединени от личностни конфликти между лидерите, за да могат да предложат някаква смислена противотежест на управляващата коалиция. Борисовите националистически заявки за „твърда ръка", проевропейска реторика и популистки стил, карат много от политическите наблюдатели да го смятат за единствения, който може да обедини българската десница.

6. (C) Борисов не се старае да отхвърля тези идеи. По време на скорошна среща с Посланика, Борисов говореше пренебрежително за другите десни партии, като заявяваше, че „ще унищожи" АТАКА, и че Националното движение „Симеон Втори" (НДСВ), с което беше свързан в миналото, „се топи". Ако би се съюзил с някого, каза, това би бил Съюзът на демократичните сили (СДС), дясната партия, която управляваше България през голяма част от 90-те години. Партията има в момента по-малко от 5% подкрепа в проучванията, според Борисов е „свършена", той би се замислил за партньорство, „за да запази марката" жива.

7. (S/NF) Идеята за точния момент и за тактиката на следващия ход на кмета остават неясни, но скорошните му заявления подсказват в каква посока ще е той. На 2-ри май, в интервю за тиражния вестник „24 часа", в подзаглавието се появи цитат „Тази коалиция трябва да си ходи бързо". В скорошен разговор с нас, Борисов беше по-директен, като заяви откровено „Ще сваля правителството, след като се договорим за базите".

Важен съюзник в установяването на военните бази.

-----------------------------

8. (S) Борисов многократно ни уверява, че подкрепя близките отношения със САЩ, включително и базирането на американски войски на българска територия. В статия на 5-ти май, той описа подписването на Споразумението за сътрудничество във военната област като „победа" за България, подчерта ползите от съвместните учения и от американските инвестиции и призова опонентите на базите „да си държат езика зад зъбите, за да защитят националните интереси". Понякога, обаче, Борисов променя посланието, особено когато се опитва да критикува непопулярния начин по който правителството се ангажира с инициативата. В реч в Хасково на 5-ти април, той каза на публика от няколкостотин човека, че лично той подкрепя базирането на американски войски в България, но описа нежеланието на правителството да проведе референдум по темата като „фундаментален пропуск". Други коментари, в следващо интервю, бяха по-твърди. „В Ирак (правителството) казаха, че ще изтеглят войските ни незабавно. Не ги изтеглиха, изпратиха още една бригада там. Те дадоха и бази на американците, без да поискат нищо в замяна." Писмо от Посланика, адресиращо категорично тези коментари, постигна желания резултат – кметът се отказа да критикува правителството по този въпрос, и в обширна статия, излязла на 5-ти май (повтаряйки дословно аргументацията на Посланика) изрази подкрепа за съвместните военни бази.

Биография: От пожарникар до „батман"

------------------------------

9. (S) Роден на 13-ти юни 1959-та година, Борисов е израснал в Банкя, предградие на София, където е бил замесен в местни банди и е придобил репутация на местен силов авторитет. След завършване на училище е посещавал Висшия институт на МВР (главната българска академия за обучение на служители в сигурността и полицията), който е завършил през 1982г. с диплома в областта на противопожарната охрана и противопожарната безопасност. Бил му е отказан прием във военната академия и в по-елитни факултети на полицейската академия, тъй като дядо му е бил екзекутиран от комунистите през 1950г. след показен процес. След завършване на академията, Борисов, който има черен колан, е станал треньор на националния отбор по карате, преди да се присъедини към софийската полиция като взводен командир, а по-късно и като ротен командир. От 1985-та до 1990-та г. работи в МВР и получава докторска степен по „Психологическо и физическо обучение на оперативните работници".

10. (C) След края на еднопартийното управление, Борисов се заема с бизнес. Основава собствена охранителна фирма и я превръща в една от най-големите в бранша по времето, когато „частната охранителна дейност" беше синоним на изнудване и силови действия. През 90-те години е бил личен бодигард на Тодор Живков (по онова време вече извън властта) и по късно е бил нает като бодигард на бившия цар Симеон Сакс-Кобург Гота по време на частните посещения на бившия монарх в държавата. Когато Сакс-Кобург се завърна в България за постоянно и беше избран за министър-председател, той назначи Борисов за главен секретар в МВР – пост, който Борисов превърна в най-силната позиция в правоохранителните органи в България. В добавка към традиционните правоохранителни агенции, Борисов също управляваше Националната гранична полиция, митниците и Националната служба за сигурност, която е отговорна за контратероризма и контраразузнаването.

11. (S/NF) Борисов безсрамно си правеше реклама като главен секретар, умело комбинирайки влиятелни контакти със собствениците на медии и по холивудски перфектните си медийни инстинкти, за да осигури благоприятно отразяване, върху което се базира имиджът му. Наричан „батман" заради вездесъщото му присъствие, заради склонността му да носи изискани черни дрехи и заради внезапното му появяване на местопрестъплението, Борисов изгради PR машина, която му спечели подкрепа във всички възрастови и социални групи. Журналистите споделят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи. Неговото поведение го превърна в „националния шериф", въпреки 123-те показни убийства и липсата на арести на главните лидери на организираната престъпност. За негова чест, Борисов постигна нови нива в сътрудничеството с американските правоохранителни и разузнавателни служби и организира множество арести на наркотрафиканти, фалшификатори и трафиканти на хора. Той прави опити да използва тези свои връзки в своя полза, като често се хвали с близките си връзки със службите за сигурност на Запад, включително и тези в САЩ. Редовните му срещи с представители на руското посолство получават по-малко публичност.

12. (S) В частни разговори, Борисов се представя като яростен антикомунист -- епитет (комунисти, комунистически), който той прилага към съвременната Българска социалистическа партия, както и към бившия режим. Той често споменава смъртта на дядо си от ръцете на комунистите и ръмжи срещу водещата роля на потомците на „старите комунистически семейства", като министър-председателя Станишев, главния прокурор Велчев и председателя на Народното събрание Пирински. Въпреки уличното си образование Борисов често изглежда наивен, както когато директно ни заяви, че очаква американска подкрепа за политическата си кариера, като знак на благодарност за нашето сътрудничество. Неговата енергичност и кратък диапазон на вниманието върху даден въпрос, понякога го карат да крачи напред-назад като тигър в клетка. Той е изключително чувствителен, когато става дума за публична или частна критика.

Мръсотията

--------

13. (S/NF) Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още „Пашата").

14. (S/NF) Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България" Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов. Кметът ангажира „Лукойл" в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт: Лукойл се ангажира да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като насрещен жест, Борисов съдейства за предоставяне на общинска земя за изграждане на нови бензиностанции на Лукойл. Въпреки че сделката изглежда танто-за-танто, публичните договорки на Борисов с „Лукойл" са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали.

Коментар: Влияние върху интересите на САЩ

----------------------------------------

15. (S/NF) Бойко Борисов е непредсказуема личност с необуздана политическа амбиция и очевидно блестящо бъдеще в българската политика. Той вероятно е способен да изпълни заканата си да свали настоящето правителство, макар и не без помощ отвътре от управляващото мнозинство. Във всеки случай, малко хора очакват той да предприеме стъпки преди президентските избори през ноември или преди планираното присъединяване на България към ЕС на 1-ви януари. Борисов силно подкрепя близки отношения със САЩ, и е в позиция да подпомогне някои американски интереси в страната. Неговото ясно послание към националистическите избиратели може да го вкара в конфликт с някои политики на САЩ, но той също е в състояние да предизвика по-позитивно разглеждане на образа на Съединените щати в обществото.

16 (S/NF) Егото на Борисов може да е най-силния ни лост за влияние върху него - той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ. Ние трябва да продължим да вървим по тънката линия между това, да бъдем експлоатирани от пропагандистката машина на Борисов или да отблъснем един изключително популярен и видимо проамерикански политик, който вероятно ще бъде следващият български лидер. С други думи, ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа.

КРАЙ НА КОМЕНТАРА
Байърли


                                    Източник:http://blog.oblakoff.com/




Гласувай:
20



1. evrazol - Нещо като куфар без дръжка
26.05.2011 11:06
Неудобен за носене, но ти е жал да го изхвърлиш:)))
цитирай
2. mikino - Хааххахахахахха!
26.05.2011 17:47
Ще му лъснат гащите! Няма начин! Явно е, че не е сучаен! Номерът е народа да го разбере, а не да спи!
Поздрави Бобсън!
цитирай
3. haralanov - Боко е тъпа схема
26.05.2011 21:31
Уж наше момче(на американците) пък засяда често в руското посолство.Как става тая работа а?На тая работа му се вика енклетика...
цитирай
4. 4aiotgluhar4e - Нищо ново под слънцето!
26.05.2011 23:15
И без уикита и биволи нашичкия си го знаем. На такова ниво и в тая мръсна среда оцеляват само хищници. В различни цветове за мимикрия :)

Впрочем, за себе си открих нещо ново :) Ама много глупави тия американски посланици, бе! Като журналя от жълтите вестници!
цитирай
5. zaw12929 - нищо ново- това рейтинг повдига. . . ...
27.05.2011 07:28
нищо ново- това рейтинг повдига...такива сме си
цитирай
6. анонимен - уйки от позитано 20 софия
27.05.2011 10:43
На всички стана ясно, че това "уйки" е протекло от ул. Позитано № 20 -гр. София или в тази игра "всички червени срещу Бойко" същите пикльовци във фонтани спретнаха и номер на американците като измислиха ей туй уйки, барем някой им се върже на червената опашата лъжа.
цитирай
7. hristo27 - Дали има още нещо, с което да учудим ...
27.05.2011 11:59
Дали има още нещо, с което да учудим света???
цитирай
8. haralanov - И още нещо...
27.05.2011 15:42
Посланик на велика сила определя настоящия ни премиер като престъпник с непредсказуемо поведение. Ако сме нормална страна, вече трябва да се е случило едно от двете: оставка на престъпника или опровержение на изнесената информация. Вместо това българските медии мълчат, сякаш не се е случило нищо.
цитирай
9. vencivaleri1951 - Негодник, но наш негодник
28.05.2011 14:07
Всичко това много ми напомня когато службите докладват в Белия дом/мисля по времено на Рейгън/ занастроенията срущу Нуриега/в страната, в света/ то президентът отговаря. -Да... Нуриега е негодник, но наш негодник. Тук историята горе долу е същата. Помежду си янките си говорят едно, а пред нас Уорлик ни убеждава колко сме си близки, и как крепне дружбата ни "от векове за векове":)
цитирай
10. boristodorov56 - 9. vencivaleri1951
28.05.2011 14:48
Просто посланикът си върши съвестно работа и като американски патриот.
Не можеш да имаш претенции към него.

Да можеше нашите държавни мърши да бяха подобни патриоти за България.
цитирай
11. vmir - Радвайте се, че се е намерил българин да просперира политически в ситуация на тотална нетърпимост
01.06.2011 07:44
на всеки срещу всеки у нас. Защото, малко са ни капризите на "големите", че и ние българите трябва непременно да ги надминем в искане на невъзможното, без дори да се чувстваме длъжни когато искаме някой да направи нещо за нас, да му отговорим с някаква адекватност.

Бойко Борисов в политически план е най-добрият лидер, който понастоящем България е способна да излъчи за решаване на проблемите си. Защото у нас има шанс да оцелее и да направи нещо реално само човек, който да съумее да изглежда на мнозина достатъчно тъп, за да не застрашава смъртно егото на всезнайковците, който да афишира самонадеяност, за да не бъде приет като фатална заплаха за окопалите се за смъртен бой с противниците на статуквото, който да върви по тънката граница между самонадеяността и глупостта на опонентите си, а на всичкото отгоре да балансира и между фаталната ревност на руснаците, месианското самочувствие на американците, позадрямалата амбициозност на европейците и натрапчивата упоритост на ислямистите, между които Бойко ни е като дар Божий.
цитирай
12. lambo - Това инфо не е вярно
01.06.2011 09:47
" тъй като дядо му е бил екзекутиран от комунистите през 1950г. след показен процес"

Става дума за прадядо му по майчина линия Асен Войнов, бивш кмет на село Хераково, от БЗНС на Александър Стамболийски.
Та той е убит от фронтоваците от селото, които като се върнали разбрали, че Асен в тяхно отсъствие е задирял жените им.

http://lambo.blog.bg/politika/2011/03/31/boiko-koi-utepa-misho-birata.719785
цитирай
13. vmir - 12. lambo - Това инфо не е вярно
01.06.2011 10:24
lambo написа:
" тъй като дядо му е бил екзекутиран от комунистите през 1950г. след показен процес"

Става дума за прадядо му по майчина линия Асен Войнов, бивш кмет на село Хераково, от БЗНС на Александър Стамболийски.
Та той е убит от фронтоваците от селото, които като се върнали разбрали, че Асен в тяхно отсъствие е задирял жените им.

http://lambo.blog.bg/politika/2011/03/31/boiko-koi-utepa-misho-birata.719785


Отново белези на тъпата червена дезинформация, разчитаща на първосигнални мислоподобни рефлекси: "Аха, щом е утрепан за задиряне, значи няма как да е в показен процес". А кой трепеше без съд и присъда тогава? Кой нарочваше хората за трепане, бе борсук червен? Кой им приписваше каквото му дойде на ум, бе гнидо комунистическа мръсна? На мен ли ще ми разправяш за идилия между фронтоваците, когато червените бандити по примера на НКВД са шантажирали останалите да се избиват с германците, за да си разчистят пътя към властта? Противна мръсна подла червена сволоч. Бягай си в Русия, не ти е мястото в България, боклук долнопробен.
цитирай
14. lambo - Най-обичам, когато на такива като теб, им излезе пяна на устата
01.06.2011 22:44
Къде беше ти преди 10 Ноември, бе другарю vmir ?
Сигурно си се увъртал за кокалче покрай тях
А сега, на умряло куче нож вадиш

Между другото прадядо му Асен Войнов е пребит и от 9-юнските превратаджии 1923 г. Тогава го е спасило овчето кожухче, което съобразително си е бил облякъл.

Така, значи фашистите са го били защо ?
Защото е бил ляв земеделец, съюзник на комунистите ...
Те такива ми ти работи, другарю ...
цитирай
15. vmir - 14. lambo - Най-обичам, когато на такива като теб, им излезе пяна на устата
02.06.2011 12:55
lambo написа:
Къде беше ти преди 10 Ноември, бе другарю vmir ?
Сигурно си се увъртал за кокалче покрай тях
А сега, на умряло куче нож вадиш

Между другото прадядо му Асен Войнов е пребит и от 9-юнските превратаджии 1923 г. Тогава го е спасило овчето кожухче, което съобразително си е бил облякъл.

Така, значи фашистите са го били защо ?
Защото е бил ляв земеделец, съюзник на комунистите ...
Те такива ми ти работи, другарю ...


Щом най-обичаш така, да ти кажа още един път, че си измежду най-долните боклуци, които с помощта на руското оръжие сте си присвоили “правото” да издавате присъди без съд и присъда, за да решава не закона у нас, а лъжата, клеветата и измамата. И да поясня не заради теб, а заради останалите, защото продажното ти червено дебелоочие лъщи не по строяването в ляво или в дясно (и на мястото на Господ заставате, ако ви се удаде случай), а по наглото игнориране на закона и разума – ако наистина ти пукаше да не се вади нож на умряло куче, щеше да приветстваш ББ, че е охранявал бай Тошо след падането му от власт, вместо да го плюеш подло. И нямаше да викаш, че пазиш умрели кучета, докато същите уж умрели разграбват и ликвидират държавата. Борисов ви е виновен, че ви е попречил да убиете Живков както си убихте Луканов, докато беше опасен, а сега, когато вече няма опасност да се разприказва, ще му правите поклонения, за да заличите следите на обирджиите и мислите, че това ликвидиране на морала и закона е нещо много тарикатско и похвално?!
Боклуци гадни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8060792
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589