Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2012 06:06 - човек трябва да се бори ежедневно с изкушението да се отчая
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 2550 Коментари: 11 Гласове:
28

Последна промяна: 07.02.2012 08:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                          image    



     За истинска демокрация е необходимо не само гражданско общество. Нито пък единствено гражданското общество безусловно гарантира функционирането на демокрацията. Гражданското общество е само една от градивните предпоставки за демокрация.
     Демокрацията е функция от реалността на собствеността в ръцете на гражданите и възможността за материализиране на интелекта им, които да гарантират независимостта им  от държавата или от определящо влияние на други граждани.
     Собствността обуславя свободата не като липса на ограничения, а като стимул за действие. Свободата и демокрацията не са тъждествени и взаимно обуславящи се, а взаимно допълващи се необходимости. Липсата на свобода не е обществен порок, а доказателство за отсъствие на публични добродетели. Не винаги липсата на демокрация е робство, а по-скоро доказателство за липсата на стремеж и действие за преодоляване на всеобщата  нищета, защото Свободата е интимно качество на човешкия индивид и непреодолимо лично реализиране на творческия му дух.
     Демокрацията е гаранция за правата върху собствеността и свободата за вземане на решения за разпореждане с нея. Този процес дава израз на личностната изява  осъществявана в един свободен избор, както и легитимира персонална отговорност от последиците на избора.
     Демокрацията е непрекъсната борба в защита на ненакърнимостта на тези изконни човешки права.
     Демокрацията само по себе си не означава перманентна свобода  и не гарантира никому на готово нищо в изобилие и завинаги. Тя не е гарантирана привилегия и подарък от добри и състрадателни хора - напротив - всеки сам и всички общо полагат съзнателни усилия за нейното съществуване и защита. В противен случай всички губят привилегията да бъдат свободни, защото няма персонална свобода и демокрация, както няма спасяване по единично.
     В общество на хора от асоциални безработни, деморализирани безимотни и лениви анонимни личности, останали без всякаква житейска, творческа и морална перспектива - няма свободни граждани и демокрация. Те са непрекъснато остракирани от всеядната държавна машина и са деградирали в преобладаваща си част в аморфна маса от маниполируеми и чалгализирани лумпени - предпоставка и основа на всяка  диктатура.
 

     За хляба, свободата и демокрацията се плаща с кръв!










Гласувай:
28



Следващ постинг
Предишен постинг

1. diadokolio - Прекрасно е написаното!
07.02.2012 07:32
Добър да е денят Ви,
Благодаря Ви, за сложната тема, за личната отговорност!
Грабнаха ме думите Ви- "...легитимира персонална отговорност от последиците на избора..." и "...защото няма персонална свобода и демокрация, както няма спасяване по единично...".
Трудно, страшно и притеснително беше през 1997г..
Не сме богати, но спокойни в ежедневието. Тридесет семейства от 3 рода, се обединихме и създадохме трета кооперация в селото ни.
Притежаваме гори, земя и дворове.
Защо ме привлякоха Вашите думи?
Защото сме доволни, от отговорността ни при избора.
Кой е по- отговорен? Наемника за заплата или собственика? Лесно е да платим на козар или овчар, не, заредата е по- продуктивна, защото и моите животни са в стадото.
Младите се чувстват ангажирани, защото тяхна е отговорността, за да следят цени, пазари и истинността на появяващи се прекупвачи.
Често сме притеснени от климатични изненади, тогава се включваме всички- жито, царевица, овошки или зеленчуци.
Много беше писането на ръка, но от 2004г., всичко е в екселска таблица и се вижда ежемесечното включване на всяко от семействата.
Звучи идеално, не, не е, има спорове, но всички си разпределяме риска и загубите.
Навярно и двамата адвокати, които са от родовете ни, много допринасят, за да сме редовни с плащания към държавата и банките.
Много сме доволни, че все повече семейства се замислят, за вида, вкуса и съдържанието на продуктите за масата.
Всичко се изкупува от граждани, тук, на място, а не чрез посредници. Купуващите са доволни и спокойни, а ние обновяваме машинният ни парк.
Нямаме джипове, но не се оплакваме от возилата си.
Много ми харесаха Вашите думи- "...лениви анонимни личности...".
Следваме примира на пчелния кошер, всеки чул или прочел, веднага го донася за обсъждане и въвеждане, като съпътстващо производство.
Последният пример е с пейките, които са хит с цена и наши материали.
Приятен ден!
С Уважение, дядо Кольо.
цитирай
2. stela50 - Поздрави , Борис ...
07.02.2012 09:32
Много истини има в думите ти .
Хубав ден !
цитирай
3. jabalka - Поздравявам те!
07.02.2012 09:55
За тези думи!
Осъзнаването им, би могло да промени всичко!

"...Демокрацията само по себе си не означава перманентна свобода и не гарантира никому на готово нищо в изобилие и завинаги. Тя не е гарантирана привилегия и подарък от добри и състрадателни хора - напротив - всеки сам и всички общо полагат съзнателни усилия за нейното съществуване и защита. В противен случай всички губят привилегията да бъдат свободни, защото няма персонална свобода и демокрация, както няма спасяване по единично...."
цитирай
4. haralanov - Обаче...
07.02.2012 09:58
Накрая така може да се случи,че от ,,непрекъсната борба" за демокрация да се стигне тъкмо до отчаяние и умора.Както се и случва де...
цитирай
5. hristo27 - Демокрация, но истинска. А не из...
07.02.2012 10:35
Демокрация, но истинска. А не измислена - по български!
цитирай
6. mt46 - Нашето
07.02.2012 11:08
не е демокрация, а демонстрация, партокрация, идиотизация... Една от причините е, че в началото на 90-те г. не се приложи "шоковата терапия", създадоха се закони и конституция, обслужващи партийните върхушки, а не народните, българските интереси...
цитирай
7. анонимен - от Севт Непримиримии
07.02.2012 14:44
Старая се,тъпанарщината да я пращам по тангентата,ама има фрапиращи случаи при които колкото и да си налагаш самообладание,не става.
Чета сега,че Бойко щял да прати язовироте при Трайков.Първото,което трябваше да се случи,при 10 жертви е да си отидеше ресорния министър,пък след това да се правят рокади.При всички изнесени факти,че бедствието е било предвиждано,това е престъпна небрежност и олигофренска некомпетентност.
Тази особа,набедена за министър на регионалното устройство,ми се ще да има кой да я изпита само на 3 въпроса:
- Може ли ,да вземе кота.Знае ли,как се работи с теодолит?
- Може ли,да даде ниво.Пипала ли е изобщо нивелир?
- /най съществения/Готова ли е да скочи в трапа и да държи латата,при пороен дъжд?
Сега ,по - стар обичай,ще се прехвърли повече работа на можещия,за да си стои некадърника тъп,необезпокояван.
Баш по комунистически!
цитирай
8. gocho52 - Демокрация
07.02.2012 21:26
или ойковизъм...
Това е въпросът.
цитирай
9. анонимен - Много добре написано
07.02.2012 22:09
Поздравления, за което.:)
цитирай
10. vmir - Само да добавя, че добрите дела са немислими без борба срещу изкушението на лошите постъпки.
07.02.2012 22:52
Без тази лична борба няма трайно добри хора, а идеологиите, които освобождават човека от нея, гарантират постепенното му превръщане в нечовешки безчувствен пън, който безсрамно твърди, че държавата ще раздаде милостта и грижата, присъщи единствено на индивида. Игнорирането на това просто правило създава човекоподобните чудовища, които отстъпват единствено пред грубата сила. Повечето хора могат да си дадат сметка кои са тези абонирани за "истината" екземпляри, които нямат нужда от смирение и покаяние, а лъжат непрекъснато, че всички са маскари, за да омърсят и останалите и да представят лъжите си равнопоставени на истината. Казвам го не, за да трепем тези уродливи същества, а за да преодолеем илюзииите, че ако не сме готови за бой, те сами ще се откажат от лъжите и преструвките си.
цитирай
11. анонимен - Лека критика
08.02.2012 13:26
Драги авторе, демокрация е форма на държавно управление – начин на взаимодействие между властта и хората. Имотните отношения, за които говориш, са продукт на икономическата система в действие – капитализъм, социализъм, шерият и прочее. Двете – политиката и икономиката, – разбира се са неразривно свързани, туй щото всяка икономическа система е немислима без властта, която първо да я обуслови, а след това да гарантира съществуването и възпроизвеждането на съответните икономически взаимоотношения.
Едно важно уточнение. Това изказване е погрешно: „…Не винаги липсата на демокрация е робство, а по-скоро доказателство за липсата на стремеж и действие за преодоляване на всеобщата нищета“ – Древна Гърция (с изключение на Атина), Римската империя (сенатори са ставали само хора с голямо лично богатство), Китайката империя и Средновековна Япония (и двете са били управлявани от императори) са все примери за държави без демокрация достигнали до значително за времето си икономическо развитие и където народите са се издигнали над нищетата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8085999
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589