Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2012 09:28 - Опитват да отрежат главата на закона за досиетата в Конституционния съд
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 2295 Коментари: 10 Гласове:
19

Последна промяна: 09.02.2012 09:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


   Прилагането на закона за досиетата е изправено пред сериознизпитание, след като Конституционният съд (КС) ще решава дали агентите на бившата Държавна сигурност, чието досиета са унищожени или в тях не съдържат агентурни донесения трябва да бъдат публично обявявани, научи сайтът Държавна сигурност.com.

     От електронната страница на КС стана ясно, че на 2 февруари 2012 г. съдът е допуснал за разглеждане по същество (дело №14 от 2011 г.) искане за обявяване на противоконституционност на един от основните текстове в закона за досиетата.

     Става въпрос за чл. 25, т. 3 в частта му, в която Народното събрание е приело, че наличието на документи от ръководилия го щатен или нещатен служител, както и наличие на данни за лицето в справочните масиви (регистрационни дневници и картотеки), протоколи за унищожаване или други информационни носители, въпреки че не изхождат от лицето, са достатъчни, за обявяването на неговата принадлежност към ДС.

     Сезирането на КС е от страна на 3-членен състав на Върховния административен съд (ВАС) с председател Ваня Пунева и членове Галина Христова и Йовка Дражева. На 9 декември 2011 г. съставът е заседавал по дело, заведено от Стоян Сталев срещу решението на комисията по досиетата, с което той беше огласен в списъка на агентите сред дипломатите през декември 2010 г. Тогава той беше повторно обявен от комисията в качеството му на посланик в Германия (1991-1998) и Турция (1998-2006) в периоди на управление на СДС.

 

image

 

Стоян Сталев | Снимка: bnr.bg.

     Сталев, който през 1990 г. е и съветник на
президента Желю Желев, беше разкрит като сътрудник на ДС още през 2008 г. в качеството му на министър на външните работи в служебното правителство на Стефан Софиянски при проверката на членовете на Министерския съвет.

     Прави впечатление, че тогава той не се е възползвал от предвидената от закона съдебна защита, а го е направил едва през 2011 г., след повторното му огласяване. Според решението на комисията по досиетата Стоян Сталев е вербуван през 1988 г. от Второ главно управление на ДС като агент под псевдонима „Маринов”.

     Тричленният състав на ВАС по делото на Сталев е приел тезата на неговата защита да спре делото и да сезира КС за обявяване на противоконституционността на чл. 25, т. 3, което и съдът е направил.

 

image

 
Факсимиле от определението на съдебния състав във ВАС по делото на Стоян Сталев, с което е сезиранКонституционния съд |      Снимка: Държавна сигурност.com.

 




































      „Знаем за този случай, но ще се въздържа от коментар, тъй като комисията е страна по делото”, заяви пред Държавна сигурност.com председателят й Евтим Костадинов. Той допълни, че комисията подготвя свое становище до КС, в което ще изложи своята позиция.

      С атаката пред КС за първи път законът за досиетата, приет с рядък политически консенсус през декември 2006 г. по време на тройната коалиция, е подложен на изпитание за съществуването си.

      Според експерти евентуалната отмяна на въпросния текст ще обезглави закона и до голяма степен ще обезсмисли прилагането му. Сериозно ще блокира процеса на отваряне на досиетата на репресивните тоталитарни комунистически служби.

      С атакувания текст се обявяват т. нар. картотекирани сътрудници, за които съществуват само картони в картотеките на ДС, а също така и агенти, в чиито дела има сведения единствено от кадрови служители на ДС.

Веднъж вече КС блокира процеса по отварянето на досиета, когато през 1997 г. отмени текста за обявяването на картотекираните сътрудници в първия закон за досиетата. По-късно стана известно, че трима от конституционни съдии всъщност са били агенти на ДС.

През 2010 г. чрез Светлана Шаренкова и бившия началник на Шести отдел на Шесто управление на ДС Димитър Иванов беше направен опит за атакуване на закона за досиетата пред КС чрез омбудсмана, по това време Гиньо Ганев. След заседание на неговия консултативен съвет, включващ и бивши конституционни съдии, искането беше отхвърлено като неоснователно.

      Законът за досиетата действа ефективно чрез избраната на негова основа комисия от април 2007 г. На базата на атакувания пред КС текст комисията през последните 5 години е обявила стотици агенти на ДС в трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, в медиите и различни обществени организации.

      До момента всички дела във ВАС срещу решения комисията са приключвали в нейна полза и нито един съдебен състав не е намирал основания да сезира КС.

     По делото в КС освен комисията по досиетата конституционните съдии са допуснали като заинтересувани страни Народното събрание, президента, Министерския съвет, министъра на вътрешните работи, ВАС, главния прокурор и Българския хелзинкски комитет. В 7-дневен срок от 2 февруари т. г. те трябва да изпратят писмени становища в съда. Докладчик по делото е конституционният съдия Стефка Стоева.

 

     Атакуването на закона за досиетата пред КС става в момент, когато предстои обявяването на агентите на ДС сред кредитните милионери и преди проверките за агентурна принадлежност на банкерите и ръководните органи на висшите учебни заведения.












Гласувай:
19



1. анонимен - Ако не ви харесва решение на началника...
09.02.2012 09:44
оплачете се на...Него! КС е част от ДС!
цитирай
2. hristo27 - Сагата с досиетата няма да приключи ...
09.02.2012 09:44
Сагата с досиетата няма да приключи скоро защото е изпитано предизборно оръжие.
цитирай
3. gocho52 - Ще приключи, Христо.
09.02.2012 10:18
След 50 години...
цитирай
4. kykowsky - Кредитните милионери ...
09.02.2012 10:59
Бая пара е играла.
цитирай
5. vencivaleri1951 - Привет Борис !
09.02.2012 12:12
Не разбирам какво те тревожи теб -демократа. Един гражданин се обърнал към съда , а той нямайки възможност да се произнесе по прошението му се обръща към КС. Кое тук е нередно? Че ВАС е разгледал молбата на г-ин Сталев, че я е препратил на КС, или че КС не е сиктердосал ВАС и е образувал дело. Стававъпрос за стотици хора и не зависимо грешни или не те имат право са се защитят чрез съда като всеки друг. Какво общо има тук, дали банкери и необсужили кредите си лица са с картончета или не. Ще има и такива, но ще има и без картончета сред" кредитните милионери"/веднага се сещам за Акен Агов/ Значи ли това, че тези без картончетата са източили банките...Защото ти искаш да намекнеш точно това. Кредитен милионер с картонче...Значи ДС източи банките.
Не знам доколко си запознат, но картончета имат и "неволните" информатори. Веднага пояснявам. Ти си известен десидент , а знаем и твоята симпатия към нежния пол:) За да разберат деня Х ДС праща някой засукан изкусител при приятелката ти или друга жена до теб. Ти докато си по десидентски мероприятия двамата мачкат чаршафите ти и между тазидейност ченгето черпи информация. След това ченгето докладва , а приятелката ти се обзавежда с картонче. Та в случая , доносник ли е приятелката ти или просто и се е чукало:)
цитирай
6. boristodorov56 - Тоя коран все като шейтан го четеш, Венци !
09.02.2012 13:02
Те тука е заровено кучето:

"Какво общо има тук, дали банкери и необслужили кредите си лица са с картончета или не."

Мен не ме тревожи факта, че един плужек е поискал от съда да легитимира червейщината му - той да се тревожи как ще гледа хората занапред в очите освен, ако не е дебелоок като циганина Седефчов и го удари на геройски уклони.

Банките са източени от хора свързани с червените комун.онанистически гаулайтери от номенклатурата на ЦК на БКП - със или без картончета, досиета и податливи гъзета.
Това е безспорен факт.
Необорим.
Нещо като теорема лема на ограбването на България.
Тази геометрия не се оборва с четене на коран от талмудист в протестанска черква из покрайнините на Москва.

За добро или лошо, не гледах досието си, но съм убеден кои бяха хората на ДС около мен и ме чукаха , по един или друг, начин през годините на феодализма.
Обясния и доказателства намирах в странният и необясним път в кариерата им, при положение, че не бяха с изключителни лични качества, а безлики, безсолни и готови за поддаване личности.
През годините, когато съм намирал подходящо време и момент съм им го казвал, но те не оспорваха твърдението - нито пък реакциите им подсказваха несъгласие, обида или съжаление.
В казармата случайно попаднах на характеристиката си, която по принцип съпровождаше всеки донаборник от Отдел Военен отчет в ОбНС по пътя му към родната, на БКП, армия. Шефа на този отдел в гр. Карлово - бай Кольо Петков, връстниците и близките набори не може да не го помнят, беше приятел на баща ми, взаимно си гостуваха - явно добре ме е оценил, но без никакви угризения ме бе характеризирал като "елемент, комуто не може да се има доверие изпаднал изцяло под западното влияние". Цитатът, подчертан с червен химикал, помня като "Аз съм българче" ме зашемети, не защото го е писал приятел на баща ми, а че той не е спестил това по принцип отежняващо вината на всеки нормален - и го клеймеше завинаги като човек не "от нашите". Дори се чудя, как не ме бутнаха в Дисципа, защото при една дребна издънка "спеца" на полка сто пъти ме въртя на шиш - явно визирайки ме като "враг на народа" за неща, за които бях доказано невинен.
Такива работи.
Не хората са покварени, лоши и с нехуманни, а просто системата ги развращаваше изцяло.
Бой Кольо го срещнах, след казармата, и го попитах що ме е ошарил така лошо, а той без ни най-малко да се смути каза, че нищо ми нямало и нищо нямало да ми се случи, а аз бях убеден, че тази характеристика е била в досието ми в ДС.
Това е един нищожен и никакъв пример как тези "другари" са влияли на съдбата на милиони хора у нас.
256 000 души е наброявал апарата на КДС(по думите на еничара А.Семерджиев)!!!
Действуващата армия по времето на феодализма беше около 135 000 души.
Ти разбираш ли за каква всеобща поквара и принудителна низост става въпрос и колко нещастия са се стоварвали върху главите на хората само защото не са чукали правилното гадже?
Не се прави на ощипан!
Изродите на служби в ДС трябваше да бъдат публично аналствани и скопени, но тава трябваше да го направят именно вербуваните насила от тях - за изкупване на вината си.

Дори и сега доста задници има да бъдат нацепени и мъде хвърлени за храна на кучетата !

Така щеше да бъде справедливо и поучаващо.

Не ги жали изродите, не ги варди, защото тази позиция е доста смръдлива!
цитирай
7. hristo27 - След 50 години. . . Защото циганите ...
09.02.2012 13:22
gocho52 написа:
След 50 години...



Защото циганите са нямали досиета ли? Ясноооооооо...
цитирай
8. vencivaleri1951 - Борисе и дред най хуманните професии има изроди , както и сред най "презряните" има Човеци
09.02.2012 14:04
Ще ти разкажа и аз казармен случай.
През втората година бях разпределен във щаба на колпуса в "Лаута". Там спец се оказа едит полковник служил преди това при баща ми . Придърпа ме към себе си и доста дежурства в КП ми спести. Присъствал съм понякога на разговори, хвърлял съмоко и на някои дела. Тогава разбрах, че "ченгеджийницата" не е само бамбини, коли и мартини:), а в по голямата си част е рутинна, скучна и не до там чистоплътна работа./не срещнал се с това много вероятно щях да погледна към КДС и аз/ Виждал съм доноси дребни, гадни, доброволни, почти по принуда взети/ Случаят който ме потресе бе на един подполковник от направленците. Човек готин и широко скроен. Войниците го обичаха много. Дойде срещу него донос ,чес колега си разменяли дежурствата. Те работеха 24час , а почиваха 62. Та тези двамата карали по 48 часа и почивали по 6 дни. Другото прегрешение на подполковника е било , че работел някаква земя там и продавал на пазара продукцията и. Дори наемал някакъв да му продава когато е бил на работа. Продавал на Кирковския в София. Оказа се че подполковника има двама близнаци/момче и момиче студенти/ и едно изтърсаче на 2 ,три години след чието раждане майката изпада в следродова депресия и общо взето той се грижи и за нея. Заплатата явно не му стига/а и няма как да стигне..квартира , двама студенти, малко дете плюс болна жена/ и почва да бачка зеленчуци и на пазара. Не знам защо но уронвало престижа и н комбинация с другото/Вече много сериозно/ нарушение за дежурствата просто нещата вървяха към уволнение. Спеца обаче така въртя работата, че от Корпуса почнаха да го подпомат-/дадоха една гарсионера на близнаците на нормиран наем, направиха ги степендианти на "Арсенал"...Е направиха му мъмрени и забраниха да продава... Та мисълта ми е , че и един "гестаповец" / спецовете са си гестаповци 1 към 1 за разлика от ВКРтата/ постъпва като честен човек и не докладва по нагоре доноса/а бе длъжен/ За тази ми година служба и аз вероятно имам картонче. Знаеш ли език по онова време най вероятно попадаш във ВКР или специалните. Какъв избор имаха например завършилите езикови гимназии. Ами повечето от тях висяха на подслушвателните УКавейки. Там бяха с картончета вероятно и част от десантчиците/срочни и щатни/ летците на разузнавателни самолети, щурмани, подръжка...Ти работиш със секретна итформация, имаш допуск, понякога подписваш и допълнителни ангажименти. Получаваш пари и за дежурства, скокове, класове, езици...Подписваш се за тези пари. Имаш картонче и веднага Борето го заклеймява. Без да умаловажавам пехотата и трудовите, но не всеки може да служи кашик или трудовак.
цитирай
9. анонимен - Всичко е подозрително, особено като няма следи
09.02.2012 16:57
Ако някой е живял по онова време и няма дело, значи е особено важен. То, че всички са сътрудничели е ясно, но защо няма знак? Ценен е, пазят го. Заради това- да бъдат взети имената на всички родени преди 1970 г. и бъдат обявени за сътрудници. Имат- нямат данни, все нещо е имало. ... да не пропускат никой, иначе той ще е особено подозрителен- за него и комисията премълчава.
цитирай
10. boristodorov56 - 9. анонимен
09.02.2012 17:26
Преиграваш, не ти ли се струва?
Закона третира само хората с досие и картончета, които доказват безусловно, че лицето е бил сътрудник. Липсата на налично досие, не означава липса на съпричастност, и легитимно сътрудничество - това е регламентирано подобаващо от закона.
Иронията за всички родени преди 1970 год. да се считат за сътрудници на ДС, базирайки се на наличие на картонче е неуместна.
Има си критерии да това какво означава сътрудник - пак казвам - регламентирано със закона.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8087059
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589