Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2012 11:03 - Сега царят е най-гол
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 5113 Коментари: 16 Гласове:
32

Последна промяна: 21.03.2012 12:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



    Какво са непотребните неща, които не ти трябва да  знаеш - ненужна тегоба или непредвидена тежест.
    Като например известието на един колега, че в Египет са намерили гробница на некакъв нов фараон, а дори не ти пука. Както пълния списък на фараоните в Древен Египет ще остави безразличен на почти всеки българин, с изключение на онези, които доказват културните успоредици на древните египтяни с древните траки от онова далечно и неясно за нас време.
    Друго си е да става дума за нов кан или цар от обърканата ни история; за поредния край на света; за близка среща с третия вид и т.н.
    И тъй обръгнат и отегчен от безмислиците, които се въртят из нета човек случайно  попада на чудесна  статия в ежедневник, която заслужава да бъде прочетена от повечко хора защото съвсем пряко засяга доста българи, но най-важното е да бъде прочетена от св.св. Бойко и Борисов.

    Ето въпросният текст:



                                            
                          *      *       *       *        *       *

               image



                                Вожд на бедняци 

 

     Ако сте беден човек, няма никакво значение дали обичате премиера на страната. На никого не му пука дали подскачате от възторг или псувате юнашки. Дреме им на социологическите агенции какво мислите и защо се вълнувате. Те си имат стратегическа цел и добре се хранят от допустимите грешки.
     Няколко километра нови магистрали, посипани с трикольорни лентички и спортна зала с алчен управител са достатъчни за всенародната любов. Е, и няколко часа сред оцелелите от наводненията – стигат. Прибавям и две-три оставки. Картината има завършен вид и няма никакъв смисъл да се ровим в някакви режисирани скандали, които плуват като мазни петна в надигащите се язовирни води. Шлюзовете са почистени и всичко ще оттече с пролетното топене.
     Барабар с осчетоводените бонуси, които се появяват и изчезват като любим номер на ловък фокусник. Остават щастливите хора в спокойната балканска държава.
     Ако сте беден човек обаче, няма как да не се разпознаете в една класация, която категорично забива милата ни родина в дъното на бедността. И нищо чудно да ви стане криво и да посипете главата си с пепел. Може чувството ви за вина така да ви обсеби, че да ви докара и депресия. Неприятно. На фона на успешното управление на страната вие сте обикновен цирей. Заради жълтите стотинки, с които живеете, всички останали трябва да се срамуват. И най-вече премиерът.
     Гадно е да си вожд на бедняци. Унизително е даже. Налага се министър-председателят да се оглежда в убийственото пренебрежение на горделивите и много по-богати европейци. А това дразни самочувствието. Може да не разбира какво му казват, но усеща ледената самота в топлия дом на обединените народи.
     И понеже сте беден човек и обикаляте пазарите с надежда да попаднете на промоция и да се нахраните с консерва с изтекъл срок на годност – си мислите, че цялата държава тъне в мизерия.
     И гадният пастет, който мажете върху филия хляб, ви се услажда като истински хапки с черен хайвер. И пуловерът от магазина за втора употреба сияе на раменете ви като последно творение на Benetton. И смачканите обувки със забравен произход топлят краката ви като истински Bata. И бистрият билков чай, с който лекувате сезонния грип, е като реклама за вълшебно хапче. И даже леденият вятър на дългата зима е полъх от ски ваканция в Пампорово.
     Държавата тъне в мизерия… Не го казвайте на глас. Вождът на бедните наскоро надникна в банковите сейфове и откри огромни спестявания. Бели пари за черни дни. Стоят си там и никой не иска да ги харчи в моловете, супермаркетите и в новите курорти. Е как няма да ни тъпчат в обидните класации?! Заинатил се е народът и пет пари не дава за престижа на страната. Нахалството стигна дотам, че някакви хора се опитват да надничат в канчето на управляващите. Кой какво имал, кой какво получавал, кой как живеел…
      Да е само от любопитство – да махнеш с ръка. Но едни сърдитковци си въобразиха, че са автори на новия морал и надигнаха глас с призив за протести. Бунтът на бедните? Я да се посмеем от сърце. На кой му пука за смрадливците, които се редят за социални помощи и задръстват бюрата по труда? Кой ги пита тях за магистралните цели в здравеопазването, образованието и науката? И за грандиозните проекти в културата. И за чистата природа.
      За дърводобива, железопътния транспорт и земеделските земи. За хуманното отношение към животните. Да си гледат там правата на бедняци и ръка да целуват на вожда, който се черви заради тях. Да го заливат с любов и признание и свещ да палят за здравето му. Защото само неговата справедливост може да нахрани отчаяните души. Без съмнение.
     ...Ако сте беден човек, вече знаете къде ви е мястото и как трябва да се държите. Обичайте премиера на обърканата ни страна, скачайте от възторг и гласувайте за вечни времена. Дори да сте изключението, което понякога роптае и псува за успокоение – не се притеснявайте. Толкова сте незабележим, че никога няма да си навлечете яростта на вожда. Толкова сте непознат за социологическите агенции, че никой няма да ви досажда с преднамерени въпроси. Казвайте си, че търпимостта и примирението са качества и си гледайте великденските пости.
     А бунтът? За него трябва просветление. Но не е чак толкова трудно да се изметат хора с мисли втора употреба. Знаем си ги. Колкото и да се лъскат, все пак им личи. До втръсване. В една държава на бедняци те се набиват на очи.

                                                
                                              автор: Силва Рахнева






Гласувай:
31



1. chavdar01 - ГЛАС В ПУСТИНЯ,
20.03.2012 11:44
ТОВА Е НАШИЯТ ГЛАС!
цитирай
2. kalin8 - Поздравления!
20.03.2012 17:53
Поздравления за авторката!!!
Б.
цитирай
3. анонимен - Не се чудя, че е написано от жена. ...
20.03.2012 18:04
Не се чудя, че е написано от жена. Дано се намерят повече смели хора, който
най после да се обеденят срещу всичко това и да надигнат глас. Не изключвам себе си.
цитирай
4. mt46 - А
20.03.2012 18:24
мили-онерите у нас са се увеличили...
цитирай
5. atil - Ако изкарам малко стари вестници от ...
20.03.2012 18:34
Ако изкарам малко стари вестници от 1990-95 година и там ще се намерят статии подобна на тази.И дори пророчески и предсказващи днешното състояние на нещата у нас. Но никой не ги чу или ги чу и прочете ,но не им обърна внимание.Дебелооки и дебелокожи хора са тези ,които движат нещата и вземат решенията,харчат парите...
Обществен договор няма,не е имало и няма да има. На практика. На теория може много неща да пишат,гласуват и говорят.
Изхода е хората да се организират и да търсят отговорност! Защото всеки я носи ,но никъде не се вижда къде е ?!
Какво друго да кажа..,утре ще сея картофите,защото това зависи от мене и има лично значение за битието на семейството! На никого не вярвам и на нищо не се надявам.
цитирай
6. gocho52 - Да си ходи!
20.03.2012 21:27
..
цитирай
7. blackpredator - Голотата, почти винаги е свързана с интимност...
20.03.2012 21:45
Гол цар, с гол народ, чукан на голо...
Хак му е пожарникарският маркуч...

Баси държавата "Чук-чук", с народ от електорални чукчи!
цитирай
8. bale8 - Чичо Боре,
20.03.2012 22:55
все така с огнени мъде?
цитирай
9. анонимен - Чичо Бале,
20.03.2012 23:05
все така с огнена мисъл в главата-мъдо?
цитирай
10. bale8 - все така с огнена мисъл в главата...
20.03.2012 23:17
анонимен написа:
все така с огнена мисъл в главата-мъдо?


Че каква ще да е тази глава-мъдо?! Иначе аз, доктао живеех в БГ, винаги си гласувах за Костов.
цитирай
11. monaliza121 - "Гроздовете на гнева"
20.03.2012 23:22
Кога ли ще узреят?

цитирай
12. bale8 - Кога ли ще узреят? Когато ...
21.03.2012 00:13
monaliza121 написа:
Кога ли ще узреят?



Когато цъфнат налъмите.
цитирай
13. andrei - Написаното излъчва безнадежност и обреченост,
21.03.2012 07:11
което не е най-доброто послание към хората...Как тогава да променим живота...?Една статия,която не излъчва послание за действие и промяна на съществуващото положение е,безплодно упражнение за изява.Нима не ни е ясно, в какво сегашното и предишни правителства превърнаха живота на българите?Нима не знаем поименно виновниците за разрухата в страната?Знаем го болезнено добре и с нищо авторката не се опитва да даде на хората кураж и алтернатива-освен да ни посочи с думи,вкарани уж в чужди уста,че за бедните хора се мисли,като за ненужно бреме и миризливци.Липса на смелост и ангажираност,лъха от всяка дума на авторката.
цитирай
14. stoineff - В дясната политика
21.03.2012 11:14
няма място за сантименталности - дори и саркастични. Игрите по социални струни - бедност, немотия, помощи, субсидии, заплати в държавен сектор, бонуси ... това го оставете на Първанов и Станишев У лево... Основните проблеми на Б.Б са:

1. Че е тоталитарен диктатор - мисли се за прав винаги и не понася критика (за справка виж Й. Сталин)

2. Смазването на малкия и среден бизнес в България и лобирането за монополи и корпоративни интереси.

3. Корупцията на местно ниво.

4. Кадруването в политиката на ГЕРБ и некомпетентността (Царящата шуробаджанащина)

5. ... Много са, а ме мързи да пиша..
цитирай
15. boristodorov56 - 14. stoineff
21.03.2012 15:47
Не мисля, че става въпрос за сантименти и сарказъм, или ако има сарказъм то тойъ е към вожда!
Да се говори за съществуващата бедност, която е ужасяваща и обхваща почти всички цигани, голяма част от живеещите по селата и въобще - в извън големите градове - не е нито гъделичкане, нито популизъм, нито ляво.
Не става въпрос за бедност, немотия, помощи, субсидии, заплати в държавен сектор, бонуси, а за бедственото положение на хора изпаднали в крайна нищета и липсата на каквато и да е възможност да променят жизнения си статус.
Още по-страшното е, че имащия се за вожда Винету хабер си няма и за промяна на статуквото.
Най-страшното е обладавашата асоциалност на голяма част от хората в крайна немотия.
Да се мисли по дясному е да не се допускат бедстващи хора чрез разширяване и стимулиране на дребния и семеен бизнес.
И едва ли в този материал проблема е какви са проблемите на ББ, а на обществото, което се деструктурира и изчезва.
Превръщаме се в държава на лумпените и това малко страшничко.
цитирай
16. stoineff - boristodorov56
21.03.2012 16:41
Прав си - просто исках малко да те провокирам. Лошото в България е, че не само некадърните, неграмотните и мързеливите са бедни (ако беше така щеше да бъде перфектно), лошото е, че много кадърен, можещ и знаеш народ живее на ръба на бедността и мизерията. Принципно аз съм по - скоро с центристки убеждения, но смятам, че изходът от тоя тиняк, в който е България е крайно в дясно. Толкова вдясно, че за сравнение принципите на ЕС са либерално - социално - комунистически. За да стане това обаче държавата като регулатор трябва да изчезне и единственият регулатор на пазара да бъде потребителя.
цитирай
17. ok3223 - Стойнефф
22.03.2012 23:15
Чел ли си нещо по макро и микроикономика.
НЕ СИ...
За такива като теб богове В ИКОНОМИКАТА са соросовите чиновничета от ИПИ.
Като как потребителя ще регулира пазара.
Нали трябва да има произведени стоки с различно качество и цени, а и той трябва да притежава средства, за да може да избира и купува.
Свободният пазар, нерегулираната пазарна икиономика, докараха кризата.
ПОГЛЕДНИ КИТАЙ. РЕГУЛИРАНАТА И КОНТРОЛИРАНА ОТ ДЪРЖАВАТА пазарна ИКОНОМИКА НАПРАВИ ЧУДЕСА.
Криза няма.
През 2011 производството нарасна с 12%.
Притежава валутен резерв от 3 трилиона долари.
И ТН...
Китай след година-две става най-голямата световна икономика...
И ТН...
И ВСИЧКО ТОВА Е ПОСТИГНАТО ЗА 15-20 ГОДИНИ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8060292
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589