Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2012 22:47 - Преди 9 септември`44 г. шумкарите са били на заплата от Ссср
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 20563 Коментари: 58 Гласове:
37

Последна промяна: 28.03.2016 00:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

      Този текст не е мой и касае единственият двукратен  лауреат на званието "Герой на Ссср" в Народната Республика Болгария.    
     Забележете - дори правешкия копанар др. Тодор Живков бе сайдисан само веднъж с него от кремълските гаулайтери.

     Четете, товарищи - четете и се възхищавайте на тази безродна отрепка - др. Мърсола Напикойчева!


          image
     





                                                        Д О З Н А Н И Е  *

     “Именувам се Цола Нинчева Драгойчева (Соня), 26-годишна. В качеството си на искрена комунистка и революционерка аз преценявам досегашната ми дейност в партията така:

     Първо: Дейността на нелегалната компартия след Септемврийските събития (работническо-селското въстание през 1923 г.) се изрази не в просветна дейност сред масите, а в бърза военна подготовка. На някои места в страната поради гористата местност и близост до границата тази дейност даваше вид на най-подходяща. А социалните условия идеха да насърчат една авантюристична тактика.
     Второ: Зачестилите убийства както от наша страна, така и от тая на властимащите внесоха в борбата разярение, помрачиха разума. Капка морал в борбата не остана, дори се стигна до взаимно изтребление.
     Трето: Понятието за революцията изгуби своята чистота поради изнасилването на събитията и преголямото желание на земеделците в единния ни фронт да завземат час по-скоро властта.
     Четвърто
: С нашата тактика ние заздравихме позициите на противника.
     Пето: Четническото ни движение има големи отрицателни черти. В неговите среди често се вмъкваха криминални престъпници и вършеха деяния, които подриваха авторитета на партията.
     Шесто
: Парите в партията оказаха много пагубно влияние. И при най-елементарно възлагане на член на партията на каквато и да било работа той чакаше възнаграждение. Партийни членове гледаха на партията като на сиропиталище. Комунистическата партия не можа да създаде свой морал, с който да се опълчи на буржоазния. Ето защо досега следваният път от Партията е пагубен за работничеството и нацията. Да се кара по този път е безумие от политическо гледище.”

     Това са първите редове от един протокол за разпит, останал скрит в архивите на МВР досега. Пожълтелите страници, изписани на машина, са 48 на брой и носят датата 17 май 1925 г. Цола Драгойчева току-що е арестувана по обвинение, че е член на пловдивското ръководство на БКП, което готви въоръжен преврат. Неочаквано пред военния полеви следовател тя прави пълни самопризнания, разкайва се и посочва поименно другарите си, паролите, явките. Изследователи на биографията й изтъкват, че тя е била бременна тогава. След 7-8 месеца на 25 декември 1925 г. в затвора се ражда синът й Миро, прекръстен после на Чавдар. Може би мисълта за детето, което носи под сърцето си, я е подтикнала към равносметка или пък просто я е накарала да направи опит с предателство да се спаси от смъртно наказание.
     Ето какво разказва тя, като осъжда политиката на своята партия и издава съратниците си:

     “Родом съм от Бяла Слатина, завърших гимназия във Враца и Педагогически курс в София. Учителствах 2 г. Септемврийските събития ме свариха директорка на училище в с. Соколаре. Имаше нареждане всички взели участие в преврата да бъдат уволнени. Същото сториха и с мен. И ме задържаха. От затвора излязох през април 1924 г. като амнистирана. У дома стоях до юли и по покана на другарката ми Вела Пискова й отидох на гости. Поканата се оказа претекст да бъда ангажирана в партийна работа. Вела ме изпрати с парола при Боян Българанов, който ме посрещна на гарата в Пловдив. Той ми обясни в какво се състои моята работа и тая на другите в областния щаб на БКП. Аз бях изпървом куриерка до центъра, а после станах заведущ връзките. Длъжността ми се изразяваше в това да уредя явки, кореспонденция и да намеря квартири за постоянно живеещите в областта комунистически функционери и за куриерите.
     Най-лесно си уредих връзки с центъра в София. Знаех адреса на явката: Рафаел Юлзари, ул. “Три уши” № 16. Друга явка: Книжарница на Петко Напетов до Централната поща с парола:“Много здраве от Николинка”, отговор “Николова ли?”
     В Пловдив наредихме явка при д-р В. Костов с парола “Страдам от менингит”,отговор “Епидемически ли?”
     Явката за окръзите бе: Колониален магазин “Петров-Бояджиев” с парола “Много здраве от Паун”, отговор “Говедаров ли?”
     Аз и Жорж - Неделчо Димитров, който дойде с мен от Центъра в Пловдив, се срещнахме със старозагорския окръжен Стефанов. Той ни остави 15 хил. лева и замина зад граница... Адресът за писма беше до Господин Папазов, кръчмар от Ст. Загора. Него го арестуваха. Ниес Жорж поехме работата в Пловдив, областният Христо Гюлеметов бил подгонен. Него го убиха.
      Изпратиха ни от Стара Загора миноподривник. Казваше се Маслинков. Явката в Ст. Загора беше: Паун Канев, кв. “Гебран”, парола: “ Как вървят хамсиите?” - “Горе-долу.”
     За Хасково ми казаха да пиша писма до обущарница “Идеал”. Заведущ връзките там е Васил Хаджитанев, парола: “Тука ли е Васко?” - “Ще го намерим.”

     В Пловдив заведущ връзките беше Иван Сербезов. Той правеше опущения, ето защо Стефан Казаков пое тая работа. До Центъра ходеше куриерката Мара Душева, а по окръзите - Сербезов. Куриери намерих посредством Сербезов - неподозирани от властта лица.”

     В протокола от разпита следват имена на куриери - Мара Русева, Георги Иванов... След като ги изрежда, Цола разкрива пред военния следовател тайнописа на нелегалите.

     “Закритият текст в писмата се пише с особено мастило между редовете на срещната чиста страница. За да се изгуби смисълът в писмото, се вмъкват шифровани думи. Шифърът е следният: вместо Б пишем А, вместо В - Б, вместо Г - В. Например София я пишем Рнузю.”

     Цола изрежда за протокола също така щатовете в областните и окръжните организации на БКП и назначените на тях хора.

     “Пловдив: Областен шеф на щаба - Христо Михайлов, пом. областен - Христо Иванов, заведущ въоръжение - Неделчо Димитров. Ст. Загора: Гарасим Папазов е окръжен военен ръководител. Хасково: Заведущ връзки - Васил Хаджитанев...”

      По онова време страната е разделена на 5 революционни области - Софийска, Плавдивска, Варненска, Врачанска, Бургаска. Всеки от тях си има разузнаване, разкрива Цола:

     “Разузнаването има 3 подразделения: военно, политическо и контраразузнаване. Военното има цел да разбере във всеки населен пункт каква войска има. Политическото - да се проучат другите партии и настроението в редовете им. А контраразведката да влезе във връзки с Обществената безопасност и правителствени организации, да вербува хора в тях.”

      Цола успяла да вербува агент от Обществената безопасност - страшилището за комунистите. Но се усъмнила, че той е провокатор, и скъсала с него. Тъй или инак тя го издава:

     “Ганчо Георгиев ми каза, че имал приятел в Обществената безопасност - агента Донов. Предложихме на Донов да ни даде списъка на другите агенти и да ни предупреждава за арести. Той отговори, че списъкът е заключен, а второто не обещавал, че към него се отнасяли недоверчиво. Помислих, че не е искрен, защото иска парично възнаграждение, затова му предложих, но той отказа. Прекалено полюбопитства за нашите работи. А веднъж ни предупреди, че едно лице на длъжност в софийската нелегална организация е усилено търсено от властта. Запитах има ли такъв функционер, отговориха ми с “не”. Тогава изолирахме агента.”

     Относно комунистическите чети, въоръжението и терористичната им дейност Цола е пестелива на думи при разпита. Може би защото знае, че признанието за съпричастие към тях би й донесло по-тежко наказание.

     “Предназначението на четите бе да всяват смут у противника. Бразиговската чета избяга в чужбина. Стрелчанската сега е около Ихтиман. Хасковската не ни е търсила и ние нея...
    
      За терористичната дейност получихме окръжно, че всеки окръг трябва да има от 3 до 6 души терористи - за пречистване на нашите среди от провокатори и избиване на по-видните личности от средите на управляващите. С тая работа беше натоварен Жорж, завеждащият въоръжението. Аз зная само, че поиска суми за издръжката на трима терористи. Жорж ще каже какво е свършил... Минноподривното дело имаше цел да се разрушат мостове и сгради. Но аз не съм уреждала канали за оръжие и взривове. Жорж го правеше... Ние получавахме нареждания от военния отдел на ЦК да почнем системен терор в дните, когато се разплиташе нашата организация. А партийният отдел ни пращаше окръжни внимателно да организираме работниците. От една страна, терор, от друга - внимателност. Имаше явен конфликт в ЦК.”

     Цола завеждала финансите на комунистическите организации в Пловдивско, Старазагорско и Хасковско. Многозначителен е разказът й за тях:

      “Имах месечен бюджет. За Пловдивска област - по 3000 лв. за 4 души от областния щаб, 2000 куриерски, 3000 квартирни и 10 000 непредвидени. (Виж ти! А със заповед от 25 май 1925 г. суперполицаят Никола Гешев е назначен в Обществената безопасност с 80 лв. дневно възнаграждение, т.е. с около 2000 лв. месечно! - бел. авт.). За Пловдивски окръг, Ст. Загора и Хасково имах по 9000 за щаба плюс куриерски и квартирни. За организационни тройки се даваха по 1000 лв. на човек. Хасково имаше 4 тройки - 12 000 лв., Стара Загора - 4 тройки, пак 12 000 лв. Тези суми редовно ни се даваха и като имаше извънредна работа искахме допълнително пари.”

     А 45 г. ни уверяваха, че комунистите били безкористни идеалисти!

     Ето оценката на Цола за тях:

      “Аз се взирам в делата си и тези на другарите ми и си казвам: Защо бе всичко това? Нима ние тръгнахме по пътя на неравната борба, като жадувахме потоци кръв? Не. Ние започнахме с крепката вяра, че ще задържам напуканата ръка на работника и с нея ще изградим утрешен ден. Но уви. Изгревът на работничеството не дойде. И ако още мислим, че сме на прав път, още потоци кръв ще изцедим от народа. С авантюристичните наклонности на няколко луди глави!... Аз чувствах, че ние не церим, а нанасяме все по-дълбоки рани на народа, чиито сили изтощихме. Мнозина мислеха като мен, но изпълняваха безпрекословно едно безумие. Върхът му беше атентатът в “Света Неделя”! Аз прогледнах... Какво сме криви ние, слепите идеалисти, да плащаме греховете на безумни атентатори?... Аз не пиша това да оплаквам своята участ. Пиша го за ония, на които обещавахме щастие, а ги тласнахме към мизерия. За ония бащи и братя, които от сляпо доверие към някаква магическа сила се хвърлиха във вихъра на борбата. Моята последна дума е, че за стореното от мен е недостойно да прося милост. Чакам присъда, каквато ми се полага като престъпница спрямо буржоазната държава.”

     За терористичната си дейност Цола Драгойчева е осъдена на смърт чрез обесване. Изпълнението на присъдата й се отлага, защото е бременна. По-късно, след като ражда в затвора син, тя е помилвана от цар Борис.
......................................
* Документите са цитирани със съкращения, които не променят смисъла.

         image









Гласувай:
39



Следващ постинг
Предишен постинг

1. minavamottuk - Без коментар
22.03.2012 23:05
Без коментар
цитирай
2. inamaidjar - Така е през всички времена - исто...
22.03.2012 23:32
Така е през всички времена - историята никога не е се основавала на истината. Най-малко има две исторически истини за едно и също събитие. Кой знае защо тази жена сега ,след тази публикация ми стана по симпатична. И нейните физиологични проблеми не са повод за злорадство. Всеки народ има за управници, които заслужава. След като сме с такава древна традиция да организираме държави защо не можем сега да си организиаме такава.22 години се чудим как да разграбим и поделим неподеленото. Къде ни е патриотизма и национализма - бледи сенки. Това е. Много благодаря за информацията - аз съм от Бяла Слатина и знам също някои неща за тази жена.
цитирай
3. анонимен - Да е само това.
22.03.2012 23:34
Полицейските досиета са пълни със протоколи на заловено оръжие и пари пратени от СССР.
цитирай
4. boristodorov56 - Каква история - тя самата собственоръчно го е писала! Физиологичния и проблем го е създал пениса на един полицай.
23.03.2012 00:18
inamaidjar написа:
Така е през всички времена - историята никога не е се основавала на истината. Най-малко има две исторически истини за едно и също събитие. Кой знае защо тази жена сега ,след тази публикация ми стана по симпатична. И нейните физиологични проблеми не са повод за злорадство. Всеки народ има за управници, които заслужава. След като сме с такава древна традиция да организираме държави защо не можем сега да си организираме такава.22 години се чудим как да разграбим и поделим неподеленото. Къде ни е патриотизма и национализма - бледи сенки. Това е. Много благодаря за информацията - аз съм от Бяла Слатина и знам също някои неща за тази жена.


Понеже свързваш темата за кремълските фанариоти с ограбването на днешна България - питам -
не са ли отроците на същите тези безродници от онова време причината за днешното ограбване?

Във всеки случай оправдание за продаване на Родината срещу пари - няма!
И тази червена проститутка е най-яркият и саморазобличаващ се пример.
Всички рубладжийски еничари ще останат в историята точно с безродството си.
Те бяха руски поданици и окупатори на България.

Бог да им прощава - аз не искам!
цитирай
5. анонимен - пий си хапчетата, боре
23.03.2012 01:28
чичо боре, и преди съм ти казвал пий си хапчетата. по цял ден и цяла нощ само комунисти ти се привиждат. ако беше отделил поне малко време и енергия които отделяш за тъпите си блогчета от които на никой не му пука, можеше да си намериш свястна работа. а не всяка вечер да заспиваш пиян на масата пред тв панета на заден фон. пий си хапчетата чичо боре. бахти откачалката дето си, честно.
цитирай
6. анонимен - до борис тодоров
23.03.2012 01:38
лекувай се човече ,докато не е станало късно лекувай се със всички сили !
цитирай
7. анонимен - лекувай се човече, докато не е ст...
23.03.2012 01:47
анонимен написа:
лекувай се човече ,докато не е станало късно лекувай се със всички сили !


То при тоа винаги ще е късно. Тоа от 3 години като му видя блоговете и все едно и също "комунистите това" "комунистите онова". И сигурно седи с тъпа усмивка на грозният си сурат, доволен от себе си "Уаууу колко съм важен, казах какво са направили комунистите". И общо взето с това се изчерпва целият му ден. А да, и когато някой постне неудобен за него коментра веднага го трие. Само дето сега тези коментари няма да ги изтрие, защото така ще докаже, че съм прав.
Сигурно се чувства много велик като напише остроумната си статийка на тема комунизъм и потрива ръце. А истината е, че на никой не му пука какво било станало преди половин век, на никой не му пука от тъпите статийки на този изкуфял дъртак, на никой не пука и за него.
цитирай
8. анонимен - лекувай се човече, докато не е ст...
23.03.2012 01:48
анонимен написа:
лекувай се човече ,докато не е станало късно лекувай се със всички сили !


То при тоа винаги ще е късно. Тоа от 3 години като му видя блоговете и все едно и също "комунистите това" "комунистите онова". И сигурно седи с тъпа усмивка на грозният си сурат, доволен от себе си "Уаууу колко съм важен, казах какво са направили комунистите". И общо взето с това се изчерпва целият му ден. А да, и когато някой постне неудобен за него коментра веднага го трие. Само дето сега тези коментари няма да ги изтрие, защото така ще докаже, че съм прав.
Сигурно се чувства много велик като напише остроумната си статийка на тема комунизъм и потрива ръце. А истината е, че на никой не му пука какво било станало преди половин век, на никой не му пука от тъпите статийки на този изкуфял дъртак, на никой не пука и за него.
цитирай
9. анонимен - Чичо Боре, нещо не отговаряш. Напи ...
23.03.2012 03:10
Чичо Боре, нещо не отговаряш. Напи ли се, свиньо мръснааааа ? Деба жалкият ти алкохолизиран дъртак. Такива като теб само дърпат държавата надолу.
цитирай
10. boristodorov56 - анонимния от 5 до 9 коментар
23.03.2012 03:21
Щом казваш, че следиш кво пиша от толкова време - би следвало да знаеш, че не приемам обидите лично - най-вече от анонимни безличници.
А щумкарската ти анонимност, зад която се криеш, описва какъв мъж си - плюнка.
Харесва ми, че си ядосан Кич. ел!
цитирай
11. анонимен - Изтрезня ли, чичо Боре. Чичо Боро ...
23.03.2012 03:35
Изтрезня ли, чичо Боре. Чичо Боро изтрезня и пак започнаха да му се привиждат шумкари, комунисти и караконджули. :D:D:D Чак да те следя е силно казано. Просто като съм в Днес.бг и отстрани излизат разни заглавия от блога. и като видя някакво където участва "СССР", "Комунисти" или "9 септември" го цъкам, за да видя дали съм прав, че ти си автора. И както винаги се случва, аз излизам прав.
А колкото до анонимност,чиче тея ниски топки на друг ги прокарвай. Ти си един жалкар, който дори не заслужава да му се представям. Ако те уважавах поне малко, щях да напиша име.
И знам, че ще те разочаровам, ама не съм ядосан. Дори напротив, като ти четах статийката се спуквах от смях. Само като си представя самодоволната ти тъпа усмивчица на мазната ти физиономийка с очилца. Я кажи, чувстваш ли се значим като напишеш поредната душевна чекия на тема "Комунистите направиха това" "комунистите направиха онова" ?Или я кажи, кажи как руснаците са ни окупирали. Ама кажи и как са разграбили и унищожили държавата. Нали си знаеш, старият репертоар. ;) Ехххх Боре, Боре. Жалък животец живееш. Жалко, че заради такива примати като теб, държавата върви на зле.
П.С. Хайде за през уикенда ти поставям домашно, напиши някоя статийка за лошите комунисти по времето на Студената война и как тя се е отразила върху България. хахаххаха
цитирай
12. boristodorov56 - 11. анонимен -
23.03.2012 03:52
И защо коментираш личността ми - нито ме знаеш, нито ще бъдеш на маса с мен.
Коментирай написаното - то те активира - чувствата ти към мен нямат никакво значение за никого, а за мен най-малко - нема се женя за теб, я!
А ти вземи се напий от мъка по лайнявата памет на баба ти Цолка Напикойчева, упорит смешник.
цитирай
13. анонимен - Цoла Драгойчева Другари, Ние ...
23.03.2012 04:05
Цoла Драгойчева

Другари,

Ние не бива да вярваме на вражеската империалистическа пропаганда, която приписва на другарите Станишев и Овчаров вината за растящите цени на горивата! Това са злостни клевети, другарки и другари.
Ние всички помним какво изобилие и просперитет, какво второ Възраждане преживя България под вещото управление на синовете на Работническата класа - другарите Първанов и Станишев.
Днес слугите на световния империализъм, враговете на ВОСР, всячески се опитват да омаловажат ръководната роля на Партията и да разклатят устоите на работническата класа.
Ние няма да позволим това!
Ура, другари и другарки!
Да живее КПСС !
цитирай
14. анонимен - И защо коментираш личността ми - ...
23.03.2012 04:16
boristodorov56 написа:
И защо коментираш личността ми - нито ме знаеш, нито ще бъдеш на маса с мен.
Коментирай написаното - то те активира - чувствата ти към мен нямат никакво значение за никого, а за мен най-малко - нема се женя за теб, я!
А ти вземи се напий от мъка по лайнявата памет на баба ти Цолка Напикойчева, упорит смешник.


Такаааа. Коментирам жалката ти личност, защото явно мога да си го позволя.
Второ. Не ми трябва да ти зная родословното дърво, за да определя , че си един жалък и озлобен човечец.
Трето. Не благодаря. Нямам намерение да сядам на маса с теб. Не съм пръв приятел с чашката.
Четвърто. Написаното от теб, показва какъв си ти. Един озлобен застаряващ чичка, на който само и единствено комунистите са му виновни за проваленият животец.
Виждал съм много такива като теб. Застаряващи безполезни чиченца, които знаят само да хулят и да обвиняват. Без дори за секунда да си помислят те какво са напарвили, че да имат претенции за нещо.Може да съм само на 26, но повярвай ясни са ми такива като теб. Вечно някой друг ви е виновен, вечно някой друг ви е прецакал, вечно някой друг крои конспирации против вас. А вие какво сте направили? Поствате си тъпите статийки по разни форумчета или се обаждате по разни телевизионни форуми да кажете поредните си пиянски брътвежи. И се чувствате горди от себе би.
цитирай
15. zabylgarite - Крадоха
23.03.2012 08:33
крадоха кашкавал
после като го озкрадоха всичкия започнаха да ни го продават на космически цени
и всичко останало с него.
В една от най-плодородните земи живеем,а ходим гладни.....................................
цитирай
16. анонимен - Бъдеще, зависимо от миналото на комунизма
23.03.2012 09:18




Желая, когато младите хора отворят страницата на историята, да има откъде да запълнят белите петна от епохата на комунизма в България. Едно от тези петна е истината за Държавна сигурност, нейната дейност и ролята й на репресивен апарат на Българската комунистическа партия.

Желая, когато българите се обръщат към недалечното минало, да знаят няколко безспорни факта, които все още не са изписани ясно в историята и не се казват на висок глас. А именно:

БКП установява едноличен режим в България с помощта на Съветската армия и Сталин чрез убийства без съд и присъди, скалъпени съдебни процеси срещу опозицията, заточения в лагери, изселвания на хиляди семейства от домовете им.
цитирай
17. bloger - Бабините цолени внуци да четат по-внимателно:
23.03.2012 09:38
“Имах месечен бюджет. За Пловдивска област - по 3000 лв. за 4 души от областния щаб, 2000 куриерски, 3000 квартирни и 10 000 непредвидени.
За Пловдивски окръг, Ст. Загора и Хасково имах по 9000 за щаба плюс куриерски и квартирни. За организационни тройки се даваха по 1000 лв. на човек. Хасково имаше 4 тройки - 12 000 лв., Стара Загора - 4 тройки, пак 12 000 лв. Тези суми редовно ни се даваха и като имаше извънредна работа искахме допълнително пари.”

(Виж ти! А със заповед от 25 май 1925 г. суперполицаят Никола Гешев е назначен в Обществената безопасност с 80 лв. дневно възнаграждение, т.е. с около 2000 лв. месечно! - бел. авт.)."



Прожадници! Такива са и днес - продават ни на кагебиста Путин за дребни копейки! Никога не са преставали да бъдат с руско самосъзнание мразещи България! Трябва два се избият до крак мамицата им червеногъза!
цитирай
18. bojo12345 - Затвора в Хасково ,където е лежала....
23.03.2012 09:40
Цола,по - късно бе КЕЧ към Хасковската дивизия.Килията и бе направена на музей!
Защото ,майка ми е кореняк хасковлийка ,за тая червена баба знам от много дотоверен източник, че баща на синът и е един от стражарите който е работил в затвора.А двама от тогавашните ремсисти ,които са и носили храна и са били свръзки ,след девети единия бе директор на тютюневия комбинат - хасково , другия партиен секретар на окръжно пътно управление.Ако не е била забременяла , можели са да изпълнят смъртната и присъда.
Глупости са ,че синът и е на наш партиен деятел дете.
цитирай
19. bigbro - "Най-големите калпазани, ...
23.03.2012 10:30
"Най-големите калпазани, дето стояха по цял ден у кръчмата, станаха шумкари" - това са думи на дядо ми - тогава не ги осъзнавах, но съм ги запомнил
цитирай
20. andrei - Когато архивите говорят-
23.03.2012 10:45
коментарите стават излишни.Само ще добавя,че моята баба е живяла като наемател в къщата на Г.Димитров известно време-като ми разказваше,че по-зла жена в квартала от майка му,не е имало-докато синът й не е излизал от кръчмата и ката ден се е връщал пиян,като кютук.Поздрав!
цитирай
21. анонимен - Мен що ме пропускаш, бе червеногъзест педерунгел? Чувствам се засегнат.
23.03.2012 10:58
анонимен написа:
Изтрезня ли, чичо Боре. Чичо Боро изтрезня и пак започнаха да му се привиждат шумкари, комунисти и караконджули. :D:D:D Чак да те следя е силно казано. Просто като съм в Днес.бг и отстрани излизат разни заглавия от блога. и като видя някакво където участва "СССР", "Комунисти" или "9 септември" го цъкам, за да видя дали съм прав, че ти си автора. И както винаги се случва, аз излизам прав.
А колкото до анонимност,чиче тея ниски топки на друг ги прокарвай. Ти си един жалкар, който дори не заслужава да му се представям. Ако те уважавах поне малко, щях да напиша име.
И знам, че ще те разочаровам, ама не съм ядосан. Дори напротив, като ти четах статийката се спуквах от смях. Само като си представя самодоволната ти тъпа усмивчица на мазната ти физиономийка с очилца. Я кажи, чувстваш ли се значим като напишеш поредната душевна чекия на тема "Комунистите направиха това" "комунистите направиха онова" ?Или я кажи, кажи как руснаците са ни окупирали. Ама кажи и как са разграбили и унищожили държавата. Нали си знаеш, старият репертоар. ;) Ехххх Боре, Боре. Жалък животец живееш. Жалко, че заради такива примати като теб, държавата върви на зле.
П.С. Хайде за през уикенда ти поставям домашно, напиши някоя статийка за лошите комунисти по времето на Студената война и как тя се е отразила върху България. хахаххаха

И що си не покажеш червения гъз, че да го нашляпам едно хубавичко.
цитирай
22. vencivaleri1951 - Боре, какво искаш да кажеш с отдавна известни неща?
23.03.2012 13:22
-Първо с финансирането: Известно е че дейците на Коминтерна са били на постоянен щат. Известно е /а има и доста литература, докумевти/ че пак от там се финансират различни мероприятия, закупуват се имоти, подпомагат се парт организации в различни страни. Известно е пак от документи , че главен донор е Съюза. Не напразно едно от условията за откриване на Втория фронт е закриването на Коминтерна. Ами как става това бе Боре...Просто Москва спира парите и претрепва някои от ръководството. Нпрочем на Сталин не е било необходимо кой знае колко да бъде навиван защото хич не му е било приятно да има шапка от горе, па макар и формално да е всичко било. Правило се е тогава, прави се и сега. Ако вярваш в спонтанноста на множеството нежни революции, екозащитни организации, фондации и общества разни... И ти и пренебрегнатия "кафяногъзест педерунгел на когото напомням че в случая го цитирам с известен цветови нюанс/ сте писали как БСП е подкрепяла САДАМ и прочее. Това е много спорно. Ето зам секретаря на иракската компартия който говореше пред СНН и АлДжазира/не знам зали правилно я пиша/ , че нашите социалисти са били в комбина със Садам беше курсист/телегарен в АОНСУ/ Вай дори аспирант беше. Казва се ъщо САДАМ. Той имаше стипендия от 800лева и му бе платено всичко храна, спане, транспорт и прочее. Купувал съм си от него долари на далавера. Двама негови колеги/съкурсисти/ ги хванаха в Ирак и разстреляха. Това е политика. Той сега говори общо взето против хора и партия които го тунтуртаха тук 10ина години. Компартията там/нелегална/ се постави в услуга на янките!?
-За написаното от Драгойчева. Не казвам, че не е истина. Но нюансът в изказването е абсолютно ясен и ти си го хванал въпреки предубежденията си. Тя се бори за живота си, за този на детето си...Това дете не малко хора е спасило.
-Препоръчвам ти да прочетеш и архивни разпити и на герои от войните-висши офицери. На пръв поглед жалка история, но те също се борят за живота на семействата си . За себе си са знаели...
цитирай
23. boristodorov56 - Вселенският боклук Гогича Мастиков - нямаше Родина. Той до смъртта си беше поданиник на Сталин и негова маша.
23.03.2012 13:27
andrei написа:
Когато архивите говорят - коментарите стават излишни.Само ще добавя,че моята баба е живяла като наемател в къщата на Г.Димитров известно време-като ми разказваше,че по-зла жена в квартала от майка му,не е имало-докато синът й не е излизал от кръчмата и ката ден се е връщал пиян,като кютук.Поздрав!



Великия лайпцигски мишок - пиянгур и безродник!

Познавах личният му шофьор в България, като пенсионер вече - бай Петър беше от Пловдив, не искаше да говори за него! Нито хубаво, ни лошо!

цитирай
24. boristodorov56 - 22. vencivaleri1951
23.03.2012 13:42

Никага не съм твърдял, че: тези уникални помияри са българи!

Напротив - това вече се знае и от първолаците.
И правилно!

Ти може и да не знаеш, но запознати хора твърдят, че мустакатия канибал от Кремъл е отделял за финансиране на българските комун.онанисти сума равняващи се на един днешен държавен бюджет!

Та затова и не се учудвах що педала Васил Коларов е най-големия реститут в Пловдив - овеществявал е 30-те си сребърника!

Що се отнася до проститутката Цола Напикойчева тя с нищо не се отличава от всички останали!


Че тези НЕБЪЛГАРИ - точно те - ебаха майката на Българийката ни е също световно известен факт!

Кво си ми тръгнал да ми разтягаш локуми.

Абе, ти срам нямаш ли!

Кви хора сте вие - българи ли сте или не?!!!
цитирай
25. kykowsky - Та затова и не се учудвах що педала Васил Коларов е най-големия реститут в Пловдив - овеществявал е 30-те си сребърника!
23.03.2012 13:51
Те всички само това са правили - овеществявали са 30-те сребърника на безродството си!

И аз да им еба майката и тези, които ги оправдават!
цитирай
26. анонимен - Видния защитник на комунетата пропуска, че изпращането на пари и оръжие на
23.03.2012 15:14
политическа организация в чужда страна е намеса във вътрешните и работи и си е честа проба организация на тероризъм. 1000 пъти съм казва и ще продължа да казвам. Българските комунисти са национални предатели, а след окупацията на Царство България от СССР и колаборационисти.
Драги ми колаборационисте. Гъзът ми е трицветен! Бяло, зелено и червено. Ела и го нашибай! Айде! Тамън ще ми дадеш повод да покажа какви хвалебствия сте писали за Националсоциалистите.
Ама при вас е така. Сталин е в съюз със Хитлер и вие така. Сталин е в съюз със Тито и вие така. Сталин се скарва с Хитлер, и вие така. Сталин се кара с Тито и вие така. Кой е против връщането на Южна Добруджа, вие. Кой обещава да раздава щедро народ и територии? Вие. Кой е искал да става СССР-ска република? Вие.
цитирай
27. mirachopi - Аз не съм толкова наясно с комунистическото ни минало,и имам един въпрос.
23.03.2012 15:17
Защо чак сега/скоро/излезе това/ нали нейните другари са имали достъп до всички досиета?С какво е била толкоз ценна баба ни Цола?
цитирай
28. vencivaleri1951 - Че задникът ти е многоцнетен Катана на бога е известно отдавна. И ТЕРБ си му сложил
23.03.2012 16:13
Аз на теб и Борето мисля съм го предложил отдавна. Всеки взима архивите си на родата в наградната им част. Тоест ордените/ с удостоверенията обаче/, медалите, поболнически отличия или правилегии . От войните имам предвид. Щото зад славиатурата да се правиш на голямата работа е лесно. Били сме рубласжии...Може, но от Дуран Кулак имаме и сабя и Георгиевски кръст. А катана пък обича да разказва за Дупан кулак как ...Дедо ми рубладжията е бил там , не плямпащи посерковци .
цитирай
29. vmir - Не съм голям привърженик на подобни срамни напомняния,
23.03.2012 16:21
но когато измамата е превърната в политика, и това се прави безсрамно и безскрупулно както у нас, мога само да приветствам подобни документи, пък нека да гледаме гьонсуратите докога ще продължават да лъжат и мамят без да им мигне окото, и ще прокламират това за връх на политическите умения.

Следователно - поздравления!
цитирай
30. анонимен - Викам, преди наградите, да покажем привилегиите.
23.03.2012 16:35
Какво ще кажеш? Да направим баланс награди-привилегии. Ако в графата привилегии има нула, печелиш.
Така, така... на тати детето има всички основания да нарича другите "посерковци".
Границите бяха оградени, за да няма шап? Не за друго.
Е, аз няма да ти слизам на нивото. Нали така?
цитирай
31. vencivaleri1951 - Правилегии много Катана
23.03.2012 17:08
Истина е че има в родата правилегии на двама партизани. Не такива като на няколкото им колеги англичани в същия отряд, но има.
Освен това обаче има и правилегии на поборник/поборничекка пенсия/, оземляване пак на такова основание и от двете страни. Имах предвид такива правилегии защото тогава не са се раздавали ордени, а пенсии, земя... След 9ти не вадиме ордени имедали/не че ги няма:)/ а само от войни . Не беше ли твой цитатът "Лош закон, ама закон" :)))
цитирай
32. анонимен - Не съм очаквал друг отговор.
23.03.2012 18:09
vencivaleri1951 написа:
Истина е че има в родата правилегии на двама партизани. Не такива като на няколкото им колеги англичани в същия отряд, но има.
Освен това обаче има и правилегии на поборник/поборничекка пенсия/, оземляване пак на такова основание и от двете страни. Имах предвид такива правилегии защото тогава не са се раздавали ордени, а пенсии, земя... След 9ти не вадиме ордени имедали/не че ги няма:)/ а само от войни . Не беше ли твой цитатът "Лош закон, ама закон" :)))

За да бъда ясен, ще поясня. "Активен борец против фашизма и капитализма" - АБПФК= Пари, привилегии за преки носители, деца и внуци. Като се има пред вид, твоят героизъм проявен в битките против фашизма, съвсем заслужено си ги ползвал. Ползвал си наследствени права и привилегии. И сега да поясня. Капитализмът ви победи. Ами сега? Получавали сте пари и привилегии за нещо, което е победило. Някой, някому е длъжник.
Е, да. Лош закон, но закон. Приет от сили, колаборационисти с окупатор. Така е.
цитирай
33. sparotok - лъжи
23.03.2012 19:06
Боли ме за това, че много идеалисти са се полъгали по червената доктрина...а има и такива, които все още се лъжат...ето това е най-тъжното...
цитирай
34. vencivaleri1951 - Добре де Катана, за правилегиите които съ имал право да ползувам
23.03.2012 19:17
си посипвам главата с пепел защото при нужда най вероятно щях да съм ги ползувал. Но за нашия облог може да мина , защото не ми се е наложило.
Кега щу ти кажа обаче какми бяха правата на един пратизанин наш и същия , в същия отряд в Англия.
-Унас: 20 лева над заплатата, право на 1жилище на него или някое от децата му без ред, процент от приемните места в университета беше запазен за тях и децата им по късно. Право на транспорт, право на безплатна баня:), право да ползува почивните станции и санаториуми на военните ако не са такива. При пенсиониране, ако пенсията е по голяма от активната се добавят пак 20 лева, но се осъвременява при всяка промяна в щата. Тоест взимат пенсия все едно току що са се пенсионирали . От всичките тези правилегии баща ми е ползувал едно мисля осъвременяване на пенсия. За сметка на това Двадесет и кусор години му плащат 47%/в момента е толкова/ от полагаемото му се. На мен ми предложиха жилище което отказах понеже не ме устроваше и си влезох в ЖСК построено от моят комбинат където работех. Тоест използувах правилегия на месторабота каквато имаха хиляди без да са АБПФК. Правилегии имаха в университетите също по месторабота. Поцент имаше за лекарските деца в Медецинския, във ветиринарния и Селскостопанския за работещите в с с, за малциндтвата, за проблемните райони, за децана ва моенните във военните у-ща/Твоят Бойко ползува за Милиционирското/ и още има...Впрочем и вашето ДСО вкарваха по списък/за нуждите на нац сигурност:)))/ Защо само активните те дразнят?
Сега колегата му по отряд англичанин.
-Над дохода си получаваше средната заплата/или пенсия не помня/ на Острова. Получи пожизнено жилище. Ползваше клиники и санаториуми на армията също. За банята си плащаше:) Ветераните инвалидиимат добавки
и пожизнен асистент или по желание в дом за ветерани. Едно и също са правели, в една землянка, после в еднии същи окопи до Унгария после единия си отива в своята армия другия в неговата ...
цитирай
35. vmir - 33. sparotok - лъжи
23.03.2012 19:22
sparotok написа:
Боли ме за това, че много идеалисти са се полъгали по червената доктрина...а има и такива, които все още се лъжат...ето това е най-тъжното...


За мен най-недопустимото е, че хора се подлъгват, заради провокирана омраза. Ако тези не бяха лъгани за субектите, към които целенасочено се насочва омразата, "идеалистите" щяха да виждат престъпления където ги има, вместо омраза към онези, които партийните им велможи посочват, за да си разчистят пътя към властта. Време е да вземем на мушка и този тип престъпления, защото те нанасят огромни вреди на представите за допустимо, които всъщност са устоите на обществото и държавата. Омразата е горивото на червената машина.
цитирай
36. анонимен - На тати детето. Вие сте били към други армии.
23.03.2012 19:59
Съветската, югославската. Не и към българската. Вие сте се били не против окупатор, а за окупатор.
цитирай
37. анонимен - Говорехме за ордени , оръжие и медали български катана.
23.03.2012 21:00
Баща ми наполовина е сърбин, така, че няма нищо чудно да защитава и другата си държава. Да бил е при Тито. Воюва до падането на Берлин през ноември. След това отива доброволец и в българската . Стига до Виена и я окупира:) Кавалер е освен на много редкия орден имени "Сталина" . Хайде няма да го броим този, но кръст за храброст с удостоверение подписано от регентството ще признаеш ли.? Ето правилегии може да се каже, че не съм ползувал , взимайБорко и да сравняваме "кавалерствата"
цитирай
38. анонимен - Баща ми наполовина е сърбин, така, ...
23.03.2012 21:04
анонимен написа:
Баща ми наполовина е сърбин, така, че няма нищо чудно да защитава и другата си държава. Да бил е при Тито. Воюва до падането на Белград през ноември. След това отива доброволец и в българската . Стига до Виена и я окупира:) Кавалер е освен на много редкия орден имени "Сталина" . Хайде няма да го броим този, но кръст за храброст с удостоверение подписано от регентството ще признаеш ли.? Ето правилегии може да се каже, че не съм ползувал , взимайБорко и да сравняваме "кавалерствата"

цитирай
39. vencivaleri1951 - Грешка!
23.03.2012 21:05
Белград , а не берлин
цитирай
40. анонимен - 2 грешки.
23.03.2012 22:18
vencivaleri1951 написа:
Белград , а не берлин

Първата е, че бащати се е бил на страната на друга страна, ползва привилегии на трета страна. И ти, като на тати детето, си ползвал наследствени привилегии. Сега ще изведиш ли статистика, в колко от страните учестници във ВСВ, децата са наследявали или ползвали привилегиите но родителите си?
Ох, вече знам биографията на баща ти минута по минута. Добре де, вие сте родово храбри и герои и по тази причина можете да ползвате привилегии докато свят светува. Разбрах, че вашия род е изнесъл на плещите си всички войни.
Имаш попадения, обаче. Това с охраната на границата, това, че си преминавал от другата страна по онези времена и броенето на думите на Маркс и Ленин и съпоставянето им с Шекспир, безспорно ще станат класика в жанра.
цитирай
41. usandthem - венци - трябвало е английските и български партизани да взимат еднакви пенсии и привилегии,
23.03.2012 22:21
а българите да взимат същите заплати и пенсии като англичаните. Ама това щеше да се случи, само, ако Червената армия беше "освободила" и Обединеното Кралство !:)
И беше сложила на власт една английска комунистическа партия.
Човек, колкото и да е нагъл, все трябва да има някаква мярка. Да се оплаквате от недостатъчни привилегии е отвъд тази мярка. Само кухела, който хем е грозен като Милко Калайджиев на 6 ракии, хем раздава оценки за красотата на българските жени, се доближава до твоята наглост !
цитирай
42. vencivaleri1951 - Катана пак да се върнем към спора.
23.03.2012 22:44
katana написа:
vencivaleri1951 написа:
Белград , а не берлин

Първата е, че бащати се е бил на страната на друга страна, ползва привилегии на трета страна. И ти, като на тати детето, си ползвал наследствени привилегии. Сега ще изведиш ли статистика, в колко от страните учестници във ВСВ, децата са наследявали или ползвали привилегиите но родителите си?
Ох, вече знам биографията на баща ти минута по минута. Добре де, вие сте родово храбри и герои и по тази причина можете да ползвате привилегии докато свят светува. Разбрах, че вашия род е изнесъл на плещите си всички войни.
Имаш попадения, обаче. Това с охраната на границата, това, че си преминавал от другата страна по онези времена и броенето на думите на Маркс и Ленин и съпоставянето им с Шекспир, безспорно ще станат класика в жанра.


-Не аз се правя на голямата работа а ти. Едно е да рекламираш баница, да сонсултираш фурна, а друго е на коня срещу братята или с тях срещу мощен враг какъвто беше райха. Защото едни си оплакват вехориите или бакалийката други на Арахангелова задушница приятелите. Винаги тези с баницата са с по големи усти...Зарад баницата.
цитирай
43. анонимен - Добро попадение.
23.03.2012 23:00
usandthem написа:
а българите да взимат същите заплати и пенсии като англичаните. Ама това щеше да се случи, само, ако Червената армия беше "освободила" и Обединеното Кралство !:)
И беше сложила на власт една английска комунистическа партия.
Човек, колкото и да е нагъл, все трябва да има някаква мярка. Да се оплаквате от недостатъчни привилегии е отвъд тази мярка. Само кухела, който хем е грозен като Милко Калайджиев на 6 ракии, хем раздава оценки за красотата на българските жени, се доближава до твоята наглост !


Заяждам се с Катана, но когато му предложих бяга посока в която няма нищо общо. По твоята логика и сметки между впрочем поборническите пенсии са далеч по сериозни от тези на активните :))) Аз също съм против тези правилегии между впрочем. Не защото не ги заслужават някои,но първо наредиха се в пъти повече от реално участвалите. Второ писнало ми е от разни Катанки и проф-Ани да ми натякват за неща които никой от семейството ми на практика не е ползвал.Прав си разбира се застандарта. Ако някой има страдал най мтого това са руснаците.../общо имам предвид в СССР/, а те нямат дори такъв закон.
цитирай
44. анонимен - Така, да се върнем на привилегиите, които не си ползвал.
24.03.2012 10:05
И никой не е ползвал. Привилегиите биват 2 вида-преки и косвени.
1. Преки привилегии - пари в брой, право на жилище /последното го подчертавам/,кола без ред /и това подчертавам/, прием във учебно заведение извън общоприетия ред и разни други бонусчета. Кое от тях не сте ползвали? Кое от тях не си ползвал?
2. Косвени привилегии - заемане на обществени, трудови и социални позиции на базата политическа принадлежност и извън общовалидните правила за конкуренция и състезания на умения и възможности. Кое от тях не сте ползвали? Кое от тях не си ползвал?
Ще помоля Борето и ще му помогна, да направи списък на правата на безпартийните български граждани. Примерно, нормативно заложеното ограничение за жилищна площ на 1 член на семейство. Както и за брой жилища на семейство. Напомням, не на човек, на семейство. Като начало.
цитирай
45. vencivaleri1951 - Ще ти отговоря на въпросите
24.03.2012 10:43
но и аз имам своите. Какво имат общо правилегиите с отличията във войните от където тръгна спора ни. Моето мнение е/и кажи ако не съм прав/, че отношението към страната ти се изразява най добре в трудните и моменти. Когато залагаш живот, здраве и проче за да я защитиш, изградиш и прооче, а не когато виеш като полкова сирена по нета колко голям патриот си и колко другите са безродници. Ве можеш да наречеш безродник някой който има орден за храброст , баща му два . Не можеш да наречеш безродник същия човек който има стотици часове във въздуха в защита на държавата си. Всичко това защото мисли и вярва различно от теб. Хора от този тип са хора с кауза каквито и да са убежденията им
-Сега за правилегиите и само за мен.
-За жилище:
Мисля че сме го говорили , но ще повторя . Аз бях разпределен в строителството . Факт е, че можех да си взема жилище по линията на АБПФК, но не ме устройваше това което предлагаха. Няма да уточнявам какво не ме устройваше защото ще прозвучи не добре /както виждаш откровен съм/ С двама мои колеги се поразтърсихме и намерихме две къщи около петте кюшета които общо взето стояха на магия. Уговорихме се със собствениците, предложихме два апартамента на хора от общината и един на братовчеда на наш шев инаправихме ЖСК. Кооперацията ни е от 17 апартавмента и ние тримата за да вземем по един общо взето организирахме и построихме/единият бе и технически ръководител на строежа/ целото блокче. Къде е тук правилегията? Сега се сещам, тъй като имах почти две години в Козлодуй и от там имах прво на жилище в същия ред като активните.
-За университета. Тук нещата не са от най точните, но ще бъда отново откровен. Не ми се наложи Катана. Просто си реших всичките задачи, а и ми се падна любим въпрос на политическия:))). "Дружбата ни със СССР крайъгален камък на българската външна политика" Неточното беше, че когато се потърсих в списъка не се открих. Не се открих защото се търсех в процентите на активните. Помислих, че е станала грешка и отидох в канцеларията. Оказа се, че са ме преместили в приетите по общ ред/тъй като балът ми е достатъчен/ да освободя място на другото място. Това беше некоректно и незаконно , но нямах вина. Но правилегия ми бе ненужна. За пари. Както ти писах даваха 20 лева над заплатата на баща ми, но толкова даваха и за фронта. Не обаче и двете двадесетолевки. Така , че колкото е взимал шурея му/офицер на НВ и полит затворник/ толкова и баща ми.:) Нали разбираш, че тези пари бяха далеч по малко от класовете му за прослужено време. Кола...Моята първа кола ми я купи Филип Димитров-казвал съм ти защо. От както се помня баща ми е имал служебна и купи сравнително късно ...и от Кореком /пежо-403/. Купи я от командировачни...беше командирован като аграрен специалист в една азиатска държава:)
Толкова за правилегиете ползвани от мен.
Моето мнение за тях е също отрицателно и не за това , че са незаслужени, а за това , че бяха раздавани на "куцо и сляпо". Опорочиха се нещата от момента в който почнаха да приемат молби и от момента на категоризирането им. Когато итръгна законът нямаше молби. Командирите на отрядите дали списъчния състав на хората си, както и ятаците си и толкоз. После почнаха молби, препоръки и гадории всякакви.
За кльона не преиначавай.
Против всякакви прегради съм бил винаги, защото най малкото дядо ми живееше в гранична зона и псуваше катадневно, че да отзе до сестра си трябва през КПП да минава ...тя беше зад телта и беше останала сама. Казах само, че не главно зарад бегълци са правени загражденията. Бил си в казармата , учил си. Попитах само защо ги бутнаха после. Спираха от шап, спираха и контрабанда и струваха много пари. ИНАЧЕ съм за свободно предвижване на хората/но не на стоките/, най малкото понеже правех разликата какво е да имаш международен паспорт /до 25тата си годишнина/ и какво е да висиш за изходна виза.
цитирай
46. анонимен - Мога да вия, като корабна сирена, че някой е безродник.
24.03.2012 14:25
Щом е слугувал на окупатор и не се е противопоставял на двукратно доброволно лишаване от суверенитет.
Сега, за привилегиите. Играл си на 2 позиции, нали? Ако не си решил задачите, по късата писта. Е, по късата писта е влязъл друг, но това не променя основното. Някой е заел нечие място чрез привилегия по наследство. Или не съм прав?
Сега, за жилището. Как са ви разрешили? Аз си спомням мен на какъв шиш ме въртяха. Но и това е бял кахър. Споменах "правоимащите". Върни се на горе. Кои са те? Какво значи "правоимащи"? Останалите са "правонямащи", нали?
цитирай
47. vencivaleri1951 - Катана , аз ти отговорих откровенно на въпросите.
24.03.2012 15:58
Ти се изживяваш като следовател и ме дърпаш за езика.
Предложих да сравняваме отличия, при това утвърдени преди 44та . Ти се хвана да сравняваш, но при условие че ти докажа, че не съв ползувал правилегии. Ами не съм ги ползувал бе Катана. Оправих се без тях. Така, че давай да сравняваме. Какви отличия ще хокажеш от балканска, ПСВ и ВСВ. От поборнически времена? /За Борето знам, има прадядо опълченец./
За мен това е най главния атестат кой е родолюбец и кой не е.
"На шиш ме въртяха..." Ами как да ти кажа Катана-въртяли са те на шиш Катана защото си искал да ти дадът, а не си си взел. След като се върнах от Козлодуй и видях колегите си отървали се от разпределение и проче, си сложих мислено полукрък от 1000метра на юг от площат Ленин и си казах, че там ще живея, и там ще работя. Аз съм просто скроен човек Катана, но методичен. Повече от година аз и приятели обикаряхме центъра и южните райони. От човек на човек, от съща на къща. Накрая намерихме. После още година облъчвахме, съблазнявахме общинари да ни дадът разрешение. Два апартамента им дадохме. На шефа още един за роднина да ни включи в производствената програма ...тоест да ни отпусне материал. След това наехме строителна бригада и за година и половина беше готово. А сега опиши твоите главоболия. Поисках тук, помолих там, взех подпис , взех документ---не върви. Ще ти дадът това което искат, което им е останало и прочее. Впрочем правилегии за жилища ползваха много категории персонал. Казах ти имах такива от Козлодуй...хиляди работиха там. Правилегии имаха ноенните, милицията. Много от богатите организации/вкл и вие/ имаха ведомствени поръчки. Да не говорим строителите. Първата работа на ръконодствата бе да зарибят с жилище добър итжинер, техник, майстор. Ти си нямаш идея като обем какво се строеше. Не мисля, че в Европа освен нас и сърбите има друга държава с такъв процент лична собственост на сградния фонд. Маковите домакинства имат втори дом. Ти драги чи чакал...Партийния да ти разпише, после Лучников...:)))
цитирай
48. анонимен - Ти се имаш за единствен и типичен пример на аристократ-партийната прослойка
24.03.2012 18:37
Да, но не е така. Ако ти не си ползвал нещо, то другите са ползвали и за тебе.
Но не това е проблема. Проблема е, че си бил член на тази партия, поддържал си тези порядки, ползвал си привилегиите си, а сега се правиш на частично несъгласен с тях.
Аз също бях разпределен в Козлодуй. Като среден техник по автоматика и телемеханика. Върнаха ме в София, че нямало места в общежитието. Като такъв, получих място като машинен монтьор 4 разряд в Шести септември. 4 години учене и специалност, която беше нужна на всякъде другаде, но не и в каростроенето, отидоха на вятъра. Викаш, жилища. Хубаво. Вече ги имах 3-те хлапета. Живеехме 5 човека на 12 кв. м. площ. Общо. Завода започна да раздава жилища. Срещу 10 годишен договор. Дори и не ме попитаха. Е, нашите се вредиха. Т.е. вашите. После се почна с хартишляка. дойде един и рече, че съм извън норматива. Демек, цялото племе+ майка ми и баба /7 човека/ имаме повече площ от колкото ни се полага. Не сме правоимащи, демек. Е ... реших и този проблем. Та за това ти казвам. Цялото ви дискриминиране съм го преживял.
И първата работа, да привлекат квалифициран с жилище е пълна лъжа. Привличаха с жилище вашите си хора и по някой квалифициран, за домазлък
цитирай
49. vencivaleri1951 - Какво общежитие бе Катана.
24.03.2012 21:54
katana написа:
Да, но не е така. Ако ти не си ползвал нещо, то другите са ползвали и за тебе.
, отидоха на вятъра. Викаш, жилища. Хубаво. Вече ги им племе+ майка ми и баба /7 човека/ имаме повече площ от колкото ни се полага. Не сме правоимащи, демек. Е ... реших и този проблем. Та за това ти казвам. Цялото ви дискриминиране съм го преживял.
И първата работа, да привлекат квалифициран с жилище е пълна лъжа. Привличаха с жилище вашите си хора и по някой квалифициран, за домазлък


"Меден" месец на фургон карах:)))) Впрочем и твоя любим Р Овчаров също:)
След това каква партия тук Катански. Говорим за отличия от царско . Каква партия?
Нали си спомняш какво бе казал Кенеди едно време докато демократично не го свитнаха? -Не питай какво ще даде Америка за теб, а какво ти ще дадеш на Америка./Цитирам по смисъл/ А ти го обърна отново какво не ти дали. Да , имаше правила глупави и несправедливи. Че съм нуждаещ никога нямаше да взема бележка , ако не бях излязъл на свободен наем. Плащах по 100кинта на месец. 3 години. Нямаше да мога да взема и апартамента си ако не бях защитил кандидатска. Надхвърляше норматива. Трябваше жена ми да стане нс, но на конкурса се класира друг. Наложи се да пиша дисертация за даимам право на още едно помещение , а и площта бе над норматива. Така, че не само ти си се блъскалдраги. Ти обаче пискаш. Виж Катана бил съм рутинно и комсомолски секретар, и в партийни бюра ...Тоест бил съм в комиси при разпределение на жилищата. Първо имаше норматив за работници и ИТР който не можеш да пипнеш. Как ще стане да прецакаш някого, нали ще ти скочат бандюгите или няма да излезнат на работа. Ад съм се опитвал да вредя мой човек да пререди за нов самосвал и ме сбъркаха, та жилище ...Не знам, като те слушам ще излезе, че 6ти септември и Металхим са били като Куциан и Белене. От страни погледнато бяхте много разглезена структура, близка до гърдите на Тато:) Бил съм на бюро в района. Та вас човек не можеше да Ви барне.
цитирай
50. sparotok - омраза
25.03.2012 00:25
vmir написа:
sparotok написа:
Боли ме за това, че много идеалисти са се полъгали по червената доктрина...а има и такива, които все още се лъжат...ето това е най-тъжното...


За мен най-недопустимото е, че хора се подлъгват, заради провокирана омраза. Ако тези не бяха лъгани за субектите, към които целенасочено се насочва омразата, "идеалистите" щяха да виждат престъпления където ги има, вместо омраза към онези, които партийните им велможи посочват, за да си разчистят пътя към властта. Време е да вземем на мушка и този тип престъпления, защото те нанасят огромни вреди на представите за допустимо, които всъщност са устоите на обществото и държавата. Омразата е горивото на червената машина.


Омразата е отрова за душата, човек трябва да бяга от нея...най-лесни жертви на омразата за слабохарактерите хора...

Дано да успеем да го спрем някакси тоя порочен кръг...
цитирай
51. boristodorov56 - 28. vencivaleri1951
25.03.2012 20:00
Човек не е това, което е дядо му!

Човек е това, което прави и мисли.

Не може да казваш, че една власт е вършила идиотщини и престъпления,
а да оправдаваш тези които целенасочени са вършили и идиотщините и престъпленията.

Нормално ли е това?

Как се наричат хората, които оправдават по един или друг начин идиотщините и престъпленията на други хора?

Как да наричам хора, които са готови да вършат същите идиотщини и престъпления

Как се наричат хората, които наричат престъплението: платеното предателство към родината - героизъм?

Как да наричам хората готови да извършат същото престъпление: платено предателство към Родината - и да го обявяват за героизъм?

Как да наричам хората, които наричат героизъм неморалното отношение към народ, държава и Родина - във всичките им човешки измерения?



цитирай
52. rizar - и на царя
25.03.2012 23:26
На заплата и при царя, и при СССР.
цитирай
53. vencivaleri1951 - Проблемът Борисе е в това, че това противопоставяне е
26.03.2012 01:16
едно от нещата които затриват страната ни. Ти хващаш едни протоколи на полицията от 25та и казваш , че партизаните били на съветска ведомост. През 41ва , 2ра Съветите не знаят на кой свят се намират, бягат презглава от немците...пари и оръжие ще пращат на нашите отряди. Не мисля, че има отряд в чийто състав поне двама да не са написали мемоари. Ами прочети и ще видиш как са ставали нещата. Там късето е имало допир до съветите дори се преувеличава помощта, а поне за две книги знам където има серриозна "редакция" на местата където се пише за английска помощ. Просто заглавието ти е лъжа.
След това не мога да разбера какво ти дават тези признания на Цола. Те са известни. Известна е и легендата за сина и. Дали е вярна или не , няма значение. Факт е обаче, че проф Драгойчев целият си живот отдаде в полза на хората и общо взето бе скромен и добър човек макар и да имаше проблем от лично етество който би било некоректно да се дискутира на фона на това което е направил в живота си. Какво той ти е направил, та да е необходимо да засягаш начина на зачеването му.
Ти казнаш, че си вярващ човек. Е добре...В Горямата книга се казва, че имавреме да събираме камъни, има време да разхвърляме камъни/по памет цитирам/ Ами аз от когато чета постингите ти , ти само разхвърляш камъни. Опониращите ти са чекиджии, рубладжии, цървули...и какво се сетиш още. Какво правим всъщност? Наколко години си говорим едно и също. В усилията си да се надприказваме ръсим глупости/някого когато прочета какво съм написал в коментар се хващам за главата/, преувеличения, или оправдаваме явни престъпления в миналото. Защо е нужно. Човек може да е русофил, или германофил или фоб на двете държави и пак да бъде честен човек. Понеже стана дума за дядо...Той си беше русофил, но има от Дуран колак и сабя,и орден...Вуйчо ми когато чуеше руска реч по тв то например излизаше от стаята. И той беше добър човек./офицер е бил преди девети/ С баща ми са спорели по цели нощи, до бой са стигали , но бяха много близки...
цитирай
54. boristodorov56 - 53. vencivaleri1951 - Заглавието ми не е лъжа - българските комунисти.онанисти са били платени от Ссср да водят гражданска война против Българската държава !!!
26.03.2012 09:19
Виж сега, да наричаме нещата с истинските им имена.

Разбирам личната мотивацията към Германия на хората живеещи в страни воювали и окупирани от нея през 1941-42 год. и едва ли някой би могъл да я оспори.
Дори разбирам "съветския" народ, макар че в момента на започването на Германо-Руската война 1941-45 год . СССР и Нацистка Германия да бяха съюзници от 28 август `41 год. и заедно започнаха ВСВ в един договорно съгласуван план за завладяване на Европа през м. септември`41.
Ама, че едните започнали бойни действия две седмици по-късно срещу Полша не ги оневинява за започването на ВСВ, защото тези бойни действия били съгласувани предварително между червения и кафав людоед.
България е съюзник на Нацистка Германия и в Тристранният пакт от 01 март`41, в който (както са твърдели съветските дипломати пред българската власт) щял да влез и Ссср - ето какво гласи последната точка от предложението на Ссср към България представено от т.нар. главен секретар на Наркоминдела Соболев: "12. При условие да се сключи пакт за взаимопомощ със СССР падат възраженията против присъединяването на България към известния пакт на трите държави. Напълно вероятно е, че и СССР в този случай ще се присъедини към Тристранния пакт.".
Всички знаят каква е била позицията на БКП, която е била забранена и в действувала в нелегалност, и са чували за възсторжената `и подкрепа за сключването на Пакта Рибентроп-Молотов.

Тук е мястото да питам каква е била личната мотивация на българските комун.онанисти да обявят война на собствената си държава след започването на Германо-Руската война?
При това комун.онанистите чрез БРП(к) през периода на тази война до окупацията на България от Ссср са били парламентарно представени с 10 депутати в Народното събрание.

Тук използваната фигура на Цола Напикойчева е само една ярка илюстрация за този факт, който води началото си от 1918 год. и продължава цял четвърт век.

Разбирам притеснението ти и дори невъзможността ти да признаеш,
че кумирите, пред чийто икони се молите,
са обикновени проститутки в лудостта им да убиват българи в една гражданска война против Българската държава и независимост,
но нито искам да ги оправдавам,
нито желая да го забравям и се примирявам,
а още по-малко ще съм съгласен да се крие истината от младото поколение
с едно елементарно отричане, както ти го правиш, на историческите събития.

Тази низост,
която хора като теб,
гаулайтерите на БКП,
и наследниците им от БСП,
не искате да осъдите и се разграничите -
трябва да се опише точно каквато си е в Историята.

Да се знае и помни.

Сега за дядовците ни.

Няма семейство у нас, което да не е дало кръв от кръвта си за осъществяването на Националния идеал на България - Обединението на всички българи в нашата държава през войните от 1 912-1 915 г. !

Но те са били Българи,
а ние какво ще сме,
ако се съгласим с версията на боклуците комун. онанисти за събитията у нас през ХХ в ?



Зарежи разтягането на локумите и примерите, които нищо не обясняват.

Това истината.

цитирай
55. vencivaleri1951 - Не е въпроса в Драгойчева.
26.03.2012 14:05
Аз нея я познавам лично покрай мой съученик и приятел който я возеше. Впрочем внук на сестрата на Г Димитров/Магдалена Баръмова/. Нямам никакви сантименти към нея, още повече пък да се говори за нея като кумир. Напротив мога доста недобри думи да се кажат за нея ако беше сред живити. В поста си обаче ти си злобен и некоректен, засягаш и човек не особено щастлив в личния си живот, но дал много на ближните.Това бе първото което ме подразни. Второто, че се явяваш съдник на човек "С примка на шията" за изказа му. Боре, ти сигурен ли си, че "качен на столчето" няма да пееш "Ивтернационала" само и само да те свалят от там. Тези които са искали "чиста риза" /на Николай Младенов дядо му" и " да накърмят детето" са единици. Например в разузнаването има следната инструкция. "Хванат ли Ви отговаряйте на това което ви питат достоверно. Така или иваче те ще извадят това което искат и тогава ще говорите неща за които не ви питат." И това е инструкция когато на практика живота на арестувания не е застрашен практически в "бялата" част на света. Толкова за признанията.
23та година е най черната година според мен в историята ни. Тя разделя нацията ни до днес.Първо 9юни след това 23ти септември. Свалено и изклано е едно правителство избрано по демократичен път. След това народа е хвърлен във въстание което не е имало никакъв шанс да успее, а в основата му е стояла някаква безумна аналогия с априлското. 9ти септември по късно бе реванш. Реваншът на безумието не би могъл да бъде различен. Да обвиняваш обачесамо едната страна е несправедливо.
За съпротивителното движение. Аз съм пристрастен по понятни причини, ти също по свои си. Все пак да погледнем и от друг ъгъл. Независимо, че имаме Ялта и Французи, и англичани искат сурови териториални санкции за България. По тези искания ти щеше да живееш в граничен град. Ами ако СССР не бе имал възражения. Ще кажеш , че са имали интерес. Да така е, но в случая е и наш интерес. Алибито ни е било, че сме имали съпротива, никак не малка спрямо население и територия. Ние дори запазваме анекса който германците ни подариха. Тоест уввеличаваме дори територия спрямо довоенно време-излизаме с плюс от войната. Лично аз не знам друг подобен аналог...победена страна с териториална придобивка. Далеч, съм от мисълта, че важното в случая не са били солдатчетата в центъра на европа, но основанието да бъдат по меки с нас е била съпротивата.
цитирай
56. boristodorov56 - 55. vencivaleri1951
27.03.2012 09:49
Смешно ми се види да твърдиш, че разширението на България се дължи на Съветския съюз. Ако съветите искаха България да бъде в границите си - нямаше да се разпореждат за бъдат отстъпени Новите земи, като побързаха да хвърлят българската войска във войната на своя страна.
Що се отнася до алибито със съпротивата е доста смешно дори да го казваш, щото се е знаело в чия полза и с каква мотивация е била т.нар. "съпротива" против "фашизма" в България.
Все пак не са просли патки западняците, нали?
Комун.онанистическото шумкарство е било изцяло на идеологическа и инфантилна вълна и никакви антифашистки декори и пози не са могли да скрият същността му пред света.
Факт, е че в Ялта никой не е споменавал за такава "съпротива", което отговаря на действителното състояние на нещата у нас.
Има изследвания, които доказват, че в най-големия пик в шумата е имало не повече от 465 души - келеши, криминални престъпници, нехранимайковци, търгаши, руски измекяри и разни други отрепки извън закона!
Тази паплач не е била никаква антифашистка съпротива, а семпли мърши, които кремълските агенти се опитвали да приобщят към себе си - с кинти - естествено.
Жалко, че Гешев за да държи под контрол кремълските агенти, не ги е изтребил до крак - естествено - напълно законно съгласно Закона за изтребване на разбойниците приет по времето на Стамболийски.

А Цоца Напикойчева е класически образец на пълно и користно безродство,
впрочем ползвала докрай царската милост и хуманизъм на "фашистката" държава!
Царят я помилвал, властта я освободила, а тя кво сторила вместо да си седне на ебания си задник?
Опрашила с първия експрес за Москва, през Виена!

Хайде холан, ще ми я даваш за пример!

Мършата си е мърша - ако ще три паметника приживе да и вдигнат!!!

цитирай
57. zabylgarite - Духайте го червени изроди!!!!!!!!!!
27.03.2012 16:44
мързеливци без ден трудов стаж като Станишев.
Лентяи и празнодумци и продажници!!!!
Парите си ги носете на оня свят!!!!

Браво Боре!!!!!!!!!!!
цитирай
58. samvoin - На 9 септември тази година, напр...
02.11.2012 17:11
На 9 септември тази година, направих опит да намеря и копирам постинга чрез "google", но напразно...
Излизаше ми, че блога не съществува и че постинга е изтрит.
Незнайно защо и как, сега се е появил пак?
Хм...
Наложи се, да го копна от "кеша" на търсачката.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8060250
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589