Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2012 06:06 - Георги Димитров е бил пушач, пияница и курвар. И слуга на Сталин, естествено!
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 13448 Коментари: 40 Гласове:
44

Последна промяна: 02.04.2012 09:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     Едно интервю (със съкращения) на проф. Милен Семков*.
     image



- Познавате ли всички учебници по история, които се печатат в момента?

- Много добре ги знам, защото съм печелил срещу тях конкурс. Когато през 1994 година се проведе конкурс за единен учебник, се явиха трима кандидати и единият бях аз. Другите два колектива и сега издават учебници. И те са пълни с неверни факти, с полуистини и с фалшификации.

- Няколко примера?

- Всички останали съдържат неистини, а някои – фалшификации и неверни факти.

- Може ли да посочите конкретни фалшификации?

                          image                 Проф. Милен Семков. 

- Аз спечелих конкурса срещу два колектива от моята катедра през 1994 година. В този момент СДС падна от власт. Министър на образованието стана Илчо Димитров – мой колега и приятел, с когото навремето заедно сме псували власт, режим и комунизъм. Обаче се оказа, че прие ролята да защитава БКП, превърната в БСП, и нейните позиции. И беше поставен в адски неудобно положение. От „Позитано” 20 му казват, че моят учебник трябва да бъде забранен. Но аз съм спечелил конкурс с рецензия. Тогава Илчо замрази издаването на учебника. За да си измие ръцете и пред „Позитано” 20, и пред мен и моите приятели от факултета, а може би и пред собствената си съвест, Илчо възлага на доц. Драгомир Драганов да излезе с рецензия, която да произнесе присъдата.

И Драго я написал: „Учебникът е написан от типични социалдемократически позиции, но той трябва да бъде издаден, защото това е историята”. Какви типично социалдемократически позиции? Аз написах истината. А истината е антикомунистическа. Това не значи, че аз съм антикомунист – аз съм историк. Илчо, притиснат и с тази рецензия, пусна учебника ми. В рецензията си за другите два учебника Драгомир Драганов пише: „Ако аз напиша за всички грешки, които се съдържат в тези учебници (а те и сега се продават на пазара), трябва да напиша не рецензия, а толкова страници, колкото е учебникът”.

- Нека кажем 2-3 фундаментални грешки.

- Много неща ги няма в другите учебници – че Хитлер и Сталин започват заедно Втората световна война, че на 17 септември Съветският съюз влиза във Втората световна война като напада Полша. Пленява 150 000 армия. Милион и половина поляци са изпратени в Сибир. Половината не оживяват и не се връщат в Полша. Нещо друго, по-скандално – от Берлин настояват пред Москва да влиза във войната, притискат ги няколко пъти. Няма ги тези неща в другите учебници. Има полуистория, полуистини и истини, които в съчетание правят така, че в момента няма истински учебник по история и цивилизация за 10-и клас.

Но да не излиза сега, че си хваля учебника. Не, искам само да подчертая, че историята не бива да се използва за политически цели. Не трябва да се пипа с мръсни ръце в историята. Тя е пълна с такива престъпления, с такива нарушения на човешките права и свободи, че да се представят те в друг вид, за да изглежда една партия, едва ли не в ангелско облекло, това не мога да го приема.

- Може ли да се каже нещо хубаво днес за Георги Димитров?

- Това е голяма тема. Аз имам цяла книга за Георги Димитров и Лайпцигския процес. Той трябва да се разглежда като явление през 1933 година. Когато през 1935 година е генерален секретар на Коминтерна, Георги Димитров вече е една пионка в ръцете на КГБ и на Сталин. И допуска репресиите, узаконява ги, избиването на ръководния състав на комунистическата партия, пращане в Сибир на голяма част от тези ръководни кадри, които не са направо разстреляни и цялата престъпна, тоталитарна система на масовия терор. Той е пионка. Какво да направи? Той не може да се съпротивлява, няма никакви функции.

- И няма никакво влияние върху политиката?

- Никакво, никакво! Зад това ръководство, първо, има член на Политбюро, който е секретар на Комунистическия интернационал, освен това там е и КГБ със специален политически отдел, който отговаря за комунистическия интернационал. Там са подготвяни и убийци, и всякакви престъпления са извършени. Когато аз писах за Георги Димитров, че той върши една изключително ефективна комунистическа пропаганда, той е в правото си, защото него го обвиняват несправедливо. Той няма нищо общо с пожара. Но този пожар е бил необходим, за да се удари Ваймарската република и да се отменят демократичните членове от Ваймарската конституция. Хитлер да създаде своята националсоциалистическа система.

Този пожар е предлог за всичко това, което направи Хитлер. Но Георги Димитров е прав, защото той има непоклатимо алиби, а съдът все още не е нацистки. Георги Димитров е арестуван случайно. Той е имал любовница и я е издържал, заедно с двете й дъщери. Когато пламва пожарът на 27 февруари 1933 година, той е на път във влака от Мюнхен към Берлин. Във влака той си хваща една 27-годишна любовница – германка - и на другия ден си прави среща с нея. Когато започва лов на комунисти, на социалдемократи и на антинацисти, той си прави любовна среща. След което, от Коминтерна му нареждат, още като идва Хитлер на власт, незабавно да ликвидира бюрото на западноевропейските комунисти там. Неговият секретар е евреин. Той духва, заедно с документацията.

Обаче Георги Димитров не иска да напусне заради любовницата си. За нея той е Рудолф Хедигер, швейцарски журналист (понеже в Швейцария не говорят много добре немски, жената не може да направи разлика). И той не напуска. В този момент идват Благой Попов и Васил Танев (той е бил Хаджитанев, но „хаджи“ било антикомунистическо, а член на политбюро не можел да бъде хаджия) и си правят среща с Георги Димитров. Обаче в този момент са публикували снимка на онзи нещастник – Ван Дер Льоб (както би трябвало да се произнесе) – холандски бивш комунист. Публикували са снимка. Него го хващат като мюре – набутват го в Райхстага, за да подпали пленарната зала, която му е подготвена от хората на Гьоринг и от президентския дворец.

Гьоринг е президент на Райхстага в този момент, та той е там като мюре, но са му публикували снимката. И има някакво външно сходство със секретаря на Георги Димитров, който се е чупил. Понеже секретарят и Георги Димитров са ходили в този ресторант, келнерът–нацист прави заключение, че е виждал Георги Димитров с подпалвача на Райхстага. Обажда се и само след няколко минути пристига полиция, която ги арестува – Димитров, Попов и Танев, и започва процесът.

Известно е как се развиват нататък събитията. Мен са ме псували за това как съм могъл да опиша случката, когато главният прокурор Вернер довежда любовницата на Георги Димитров на очна ставка и я пита: „Вие прелюбодействала ли сте?“. Тя започва да плаче, Георги Димитров мълчи, а Вернер настоява: „Вие прелюбодействала ли сте?“. Тогава Димитров скача, без никакво разрешение на председателя на съда, и казва: „Аз веднъж завинаги трябва да кажа, че нито съм хомосексуалист, нито съм импотентен, а съм напълно нормален мъж!“ Представете си как звучи това - „Нито съм хомосексуалист“ е пряко срещу щурмовите отряди, „нито съм импотентен“ - пряко срещу Хитлер, „Аз съм напълно нормален мъж“ - тоест, аз съм я чукал и какво от това? Какво общо има това с политиката?

Това е моментът, в който Георги Димитров придобива световна известност. Западните станции, кореспонденти и агенции, които единствено са допуснати до процеса, започват да пишат за него с друго чувство.

Аз доказах една голяма фалшификация, която е направил Георги Димитров. Сигурно сте учили как той бил казал на Лайпцигския процес в заключителната си реч: „И ще кажем ние, като старика Галилей - колелото на историята се върти и ще се върти до пълната победа на социализма и комунизма, и в Германия, и в целия свят“. Но това нещо Георги Димитров го дописва, когато се връща в Съветския съюз, върху стенограмата, която се връчва на обвиняемите в края на процеса. Това той го дописва, след като се връща в Съветския съюз, но във всички български учебници го имаше.

- Колелото на историята го имаше, да…

- Колелото продължава да се върти сигурно в разни тъпи учебници, но истината е, че доктор Бюнгер прекъсва Георги Димитров и му казва: „Стига сте правил вашата пропаганда – изложете исканията си, защото ще ви прекъсна“. И когато Георги Димитров продължава да настоява (но не за колелото), той го прекъсва. Всичко това за колелото на историята го няма в стенограмите и във фонограмата. Георги Димитров си го измисля и го пришива после.

- Имало ли е някакви противоречия и конфликти между Сталин и Димитров?

- Георги Димитров като се връща от Германия и му дават да чете документите на 13-ия пленум на Изпълнителния комитет на Комунистическия интернационал, е потресен. Там, по времето, когато той е на процеса - от края на ноември до 12 декември 1933 година, се провежда 13-и пленум на Изпълнителния комитет на Коминтерна. Там е поставена задача на германската комунистическа партия да подготви в най-скоро време въоръжено въстание за сваляне на Хитлер от власт и за установяване на диктатура на пролетариата. Представете си каква задача дават на ГКП през декември 1933 година, когато вече Хитлер е установил неоспорвана от никого, твърда власт.

Предвижда се под формата на „диктатура на пролетариата“ съветска власт в Германия. И той като чете, не вярва на очите си, обаче всичко това е от ръката на Сталин. Как да иде той срещу Сталин? И се чудят - в Коминтерна има смутове. Не се осъществява тази идея. Явно в Германия става нещо съвършено друго, което е вън от прогнозите на Сталин и на Коминтерна. Трябва да направят нещо, но какво да бъде то?

Тогава Георги Димитров е удобна фигура, за да бъде изтласкан напред – ето го героят от Лайпциг и т.н. Тогава Димитров и хора от политбюрото, решават да използват следната тактика – вместо да казват „Не, не беше правилно да обявяваме социалдемократите за социалфашисти“, те питат: „Правилно ли беше?“. Под тази форма той пише писмо до Сталин. Нашите го публикуват като писмо до Коминтерна (фалшифицираха, защото ги беше страх навремето), но то е до Сталин. Тогава решават да дадат мандат на Френската комунистическа партия да пробва единен фронт със социалистите. На 27 юли 1934 година го подписват и се стига до т.нар. разширяване чрез радикалите и републикан-социалистите до т. нар. Народен фронт. Всичко това е, за да се върнат комунистите в потока на пропагандата и на властта. Тоест, Георги Димитров вече е една пионка. Той изпълнява всичко, включително и престъпни нареждания.

На 7 ноември 1937 година в дневника си Георги Димитров е написал нещо много велико. След парада на Червената армия Сталин е наредил на Ворошилов кои да покани на ядене и пиене. Сталин кани, но всички знаят, че това е списък, утвърден от секретаря му. Канен е и Георги Димитров. Сталин там държи една знаменита реч за “враговете на народа”, в която говори, че: „Ние ще унищожаваме всеки такъв враг… Ще унищожаваме целия негов род, неговото семейство. Безпощадно ще унищожаваме всеки, който със своите действия и мисли (да, и мисли), посяга върху единството на социалистическата държава“. Има го – на 7 ноември 1937 година. Димитров е записал това по време на срещата, след което станал и казал: „Аз самият ще направя всичко, което е по силите ми, то да бъде взето предвид и в редовете на Коминтерна”. Значи, и той ще избива за дела и за мисли.

- То май не е могло да се каже друго на Сталин?

- Сталин често е използвал впоследствие това за сплашване, примерно, казва на някой член на Политбюро: „Абе, ти днес нещо ми се виждаш мрачен – какво мислиш?” – след като те знаят какво е казал за мислите.  Голямо преследване е било.

- Възможно ли е да е убит Георги Димитров, както се говори, да е имало покушение?

- Не. Сталин няма защо да си убива най-верния човек и лакей. Той няма конкурент в негово лице, за да го премахва. Георги Димитров е пушач, пияч и ебач. Това е известно. Когато се връща от Германия, имаше едни лъжи и измислици как е бил малтретиран в затвора. Един идиот, член на ЦК на унгарската партия на труда, тоест комунистическата, бил в затвора, когато видял на двора как при една разходка полицай ударил Георги Димитров по врата с палка и рукнал фонтан кръв. Така може да ти счупят врата и да умреш на място, но фонтан кръв не може да ти избие. Какви ли не простотии пишат. „Мрачните подземия на затвора „Моабит” – аз съм ходил в килията му – тя е висока, колкото нашия първи етаж. Има разкошни кестени. Пишат „мрачни подземия”, но те не са ходили, не ги пускаха. Затворът „Моабит” е за следствени, не е за осъдени. Той е оцелял при бомбардировките и аз бях там, след като го бяха ремонтирали, а килията на Димитров беше незасегната. Беше облепена цялата с голи жени отвътре.

- Когато вие сте ходил в „Моабит”, това все още е било затвор, а не някакъв музей, така ли?

- Аз ходих през 1970 година в „Моабит”, но той и до ден днешен си е затвор – никакъв музей не е. Арестантът, който обитаваше килията на Георги Димитров, го бяха махнали да не го виждам, но килията му беше облепена с голи мадами.

- Американски продуценти са искали през 70-те да правят филм за Георги Димитров, но българското политбюро на ЦК на БКП не се съгласило.

- Американците направиха много просташки филми за терора. Това трябва да го направи съветски режисьор, не американски.

-----------------------------
     

      *
Проф. Милен Семков е роден през 1934 г. в град Тетевен.
     Завършва специалност “История” в СУ “Св. Климент Охридски”, където през 1962 г. става асистент по Нова и съвременна история.
     От 1972 г. е доцент, а от 1986 г. - професор в Историческия факултет на Софийския университет.   
     От 1968 г. е доктор по история, а от 1985 г. - доктор на историческите науки с темата “Фашисткият феномен и дискусията в световната литература”.
     Специализирал е в Парижкия и в Брюкселския университет, в Женева, Монреал и в Европейския колеж в Брюж.
     Автор е на фундаменталното изследване “Фашизмът”, “Записки по съвременна история”, “Двадесети век - диктатура и демокрация” и др.











Гласувай:
44



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bojo12345 - Много интересни истини!
02.04.2012 06:27
Какъвто им е идола такава е и партията им Б С П - не както се казва "юнак до юнака" , а мошенник до мошенника и крадец до крадеца!
цитирай
2. rizar - А те
02.04.2012 07:32
всички комуняги са такива - без изключение! Безбожници и антихристи - какво добро може да се очаква от тия???
цитирай
3. yotovava - Дали някога ще прочетем историята такава,
02.04.2012 13:48
каквато е.

цитирай
4. boristodorov56 - Несъмнено, макар, че на една група хора не им се ще истината да е водеща в новата ни история.
02.04.2012 14:51
yotovava написа:
Дали някога ще прочетем историята такава, каквато е?


цитирай
5. babametza - Бе то убаво,
02.04.2012 15:54
ама СДС падна от власт през 1992г. - как да вервам на написаното по-долу?
цитирай
6. elinora - Не знам за Димитров,
02.04.2012 16:10
но за Сталин прочетох няколко книги, ужас! жесток, комплексиран, неуравновен и изключително злобен тиранин :(
цитирай
7. blackpredator - Имаш някаква грешка
02.04.2012 16:15
http://boristodorov56 написа:
Георги Димитров е бил пушач, пияница и курвар.

Да обявиш комунист за пич!?
;))
цитирай
8. rustam - На първа ръка
02.04.2012 17:32
не мога да не се присъединя към коментара на бабамеца. СДС падна през 1992г, как да му вярвам по-нататък на "професора"?

Според мене са си брътвежи, при това доста нескопосани, на един изкуфял чичка.
Варшава пада на 15 септември, как при това положение СССР да са почнали войната едновременно с Германия? То в полша, на практика, война не е имало. Имам специален постинг за това. Началникът на Генералния щаб бяга в румъния още на 10.09.
А това, че Семков го пуснали в "Моабит", по време, в което е още действащ затвор???
Той трябва да е бил доста "вътрешен човек" при това положение.
Борка, тия простотии са много ниска топка.
цитирай
9. boristodorov56 - 7. blackpredator - на такъв човек се вика пройдоха, но само ако не е виновен за смъртта на доста хора.
02.04.2012 17:46
Къф печ, бе!!! Пичовете са честни хора и имат Родина, близки, приятели и не са отговорни за хиляди пресктъпления!

Тва ли ви са идеалите? Не е ли малко черничко и маниашко?

цитирай
10. dimenzed - Това са общоприетите "мор...
02.04.2012 18:00
Това са общоприетите "морални ценности" на юдо-болшевишката идеология!
цитирай
11. boristodorov56 - 8. rustam
02.04.2012 18:05
Дори да омаловажиш "чичката", че нищо не знае и не разбира - истината не може да се промени.
Съществува Пакта Рибентроп-Молотов, който документира съгласуваното започване на война за разделянето на Полша. Разбирам Ссср да беше обявил война на Райха след нахлуването му в Полша - заедно с Британия и Франция, но Съветска Русия просто изпълнява своята част от договорката с Нацистка Германия. Освен това фактите със 150 хил. полски пленници и Катин са повече от известни и коментирани предостатъчно, та точно ние да ги оценяваме, а още по-малко да го отричаме.
Освободителния поход на Червената армия е коствал доста на полския народ.
Освен това фактологията за "пича" Гогата Тарабата е обилно документирана и известна, че топката по земята да се търкаля дори - е без значение.

цитирай
12. rustam - Eeee, Борка
02.04.2012 18:26
Сега като почнем с "Рибентроп - Молотов" тя оттече.
Нека говорим по "фактите" на Семков.
СДС било паднало през 1994 година. Ми, Боре, кво да кажа....изкуфял е.
А това, че го пуснали в действащ затвор, при това извели арестанта, че да може да професорът да разгледа снимките с голите мацки. Ми то направо смешно, да не кажа тъпо.

ПП Все пак акцентът са моралните параметри на личността на Димитров. Спор няма. Имал си е човекът слабости. И какво от това? Мигар големи буржоазни политици в нашата и чужда история са все пример на моралност?
Все едно Фердинанд не е бил и той курвар, при това на "двата бряга" или пък Стамболов не е обикалял като последния серсемин софийските бардаци?
Айде, моля ти се.
цитирай
13. boristodorov56 - 12. rustam
02.04.2012 18:56
Има смешни и тъжни неща.
Има и трагични - като да сравняваш небългарина Цар Фердинанд I и небългарина др. Георги Дмитриевич.
Пръвия обявил Царство Българиа за независима държава -
втория обявил края на независимостта на Царство България.

Да не говорим, че сравнението Стамболов - Димитров е направо комично неуместно.
Единия отрязал претенциите на Русия българофил,
другия - удовлетворил изцяло претенциите на на Русия българофоб.

Първите патриоти -
втория изцяло обезбългарил се нехранимайко!

Как ти изглежда така написана историята?

През 1994 год. България падна изцяло под робството на Мултигруп.
цитирай
14. rustam - Разбрах Борка,
02.04.2012 19:04
Когато е "наш човек" и истински патриот, един вид заслужил пред нацията, тогава и курварлъкът му , и прахосничеството, и хазартната му страст, и въобще всичките му пороци и те стават "патриотични" .
цитирай
15. boristodorov56 - 14. rustam - правиш си майтапи.
02.04.2012 19:27
Не се прави, че не разбираш.
Кой е нашия човек?
Кой е човекът на българите?

Нашият човек е с принос към България в исторически план.

Затова като ги сложиш един до друг - с делата - им си личи кой кой е в историята.
Защото от единия остава само "курварлъкът му , и прахосничеството, и хазартната му страст, и въобще всичките му пороци" ,
а от другия остават `и събития, които са славни в исторически аспект, извън идеологиите.

Тълкуването няма нищо общо с личните ни предпочитания.

цитирай
16. rustam - Точно това и аз
02.04.2012 19:32
исках да ти кажа : оценявай личността според историческите й заслуги.
И точно в "интервюто" на тази кукувица Семков се прави обратното- свърза се морала с политическите възгледи на човека. Внушава се подличко, че Димитров е курварин и прочие, защото е комунист.
цитирай
17. rustam - ПП
02.04.2012 19:35
Чакай, че се сетих за една парафраза в стил "Лайпцигски процес"

..."Най-големи педали и пияници в България са фашистите! Но аз Ви питам, г-н Председателю: В коя страна фашистите не са хомосексуалисти и пияндета?"
цитирай
18. hatanasov - Прякорът му е...
02.04.2012 20:03
Жоро Тарабата.
цитирай
19. shtaparov - Частица от историята
02.04.2012 20:29
Поразяващи факти,вълнуващо интервю!
цитирай
20. boristodorov56 - Според теб има разлика мужду фашизмата и комунизмата?
02.04.2012 20:59
rustam написа:
Чакай, че се сетих за една парафраза в стил "Лайпцигски процес"

..."Най-големи педали и пияници в България са фашистите! Но аз Ви питам, г-н Председателю: В коя страна фашистите не са хомосексуалисти и пияндета?"



И едните и другите са педали, педофили и есхибиционисти,
а преди всичко закостенели канибали.
цитирай
21. анонимен - -Деко-обръщение към групата на дългите нослета
02.04.2012 21:07
Тръгнал този професор на умряло куче нож да вади....
Що си е мълчал преди, а и другите наивници вярват ли вярват в талъсъми........кумунисти в България не е имало и няма да има...виж партийни членове колкото щеш...
Истина, ако има такава, то тя е полегнала в "Марианската падина", няма по омразно нещо сега от комунистите и тези псевдо тяхни оплювачи.....
Аман от едните и от другите!
цитирай
22. bale10 - Гошо е великан!
02.04.2012 21:18
Шпрехал е немски, цъкал си е насам-натам... евала!
цитирай
23. smilodont - - Аз ходих през 1970 година в „Моа...
02.04.2012 21:30
- Аз ходих през 1970 година в „Моабит”, но той и до ден днешен си е затвор – никакъв музей не е. Арестантът, който обитаваше килията на Георги Димитров, го бяха махнали да не го виждам, но килията му беше облепена с голи мадами. НЯКОЙ НЕ Е В ЧАС
цитирай
24. bale10 - Голите мадами - голи комсомолки ли бяха?
02.04.2012 21:35
Защото не е изключено Гошо да си ги е налепил, а онзи просто да го е мързяло да ги съдере.
цитирай
25. tota - След интервюто и това следва да се прочете
02.04.2012 22:13
Алма Матер – предизборен щаб на Октопода
Петък, 28 Януари 2011


Януари 2012 година. България шумно отбелязва встъпването в длъжност на новия президент на републиката Алексей Петров. Тази новина днес е само част от теорията на вероятностите и пълни с ирония и усмивки лицата на непредубедените, но след 12 месеца може да се окаже напълно реална.
По същата логика пък новият шеф на президентския кабинет на „Дондуков” 2 може да е проф. Милен Семков, ако не му поверят и по-отговорна служба. Така в ръцете на 76-годишния историк ще бъде концентрирана много скрита власт и лостове за въздействие. Професорът, който бе афиширан като преподавател в СУ ”Св.Климент Охридски”, вече е самоотвержено на барикадата – ръководи инициативния комитет, който издигна кандидатурата на Трактора за първия държавен пост. На първи февруари Семков се зарече да бъде обявен и кандидатпрезидентският екип на доц. Петров. Очаква се освен името на кандидата за вицепрезидент, да станат ясни няколко от ключовите съветници и секретари на бъдещия обитател на „Дондуков”2. Освен името на Милен Семков обаче, засега в тайна се пазят другите членове на инициативния комитет. Сред тях има лекари, професори, свещеници, студенти, обяви проф. Семков след заседанието им на 1 януари, като отказа категорично да даде конкретни имена.

За обществото обаче не е без значение кои са тези патриоти, а и какво се крие зад официалната биография на професора по история, който е поел отговорната мисия да бъде гарант за морала и ценностите на първия човек в държавата. И докато пред инициативния комитет поне на думи вече се тълпяли мераклии да подкрепят обявения за Октопод на родната мафия, в Алма Матер колеги на Семков с раздразнение коментират поредната му политическа метаморфоза и опит в тази история да бъде забъркано и най-старото учебно заведение. Те са категорични, че е некоректно и манипулативно председателят на инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Алексей Петров за президент, да се представя гръмко като професор от СУ и да злоупотребява с това си положение. Според тях той е само бивш преподавател в учебното заведение, от години не се занимава с реална наука, а статутът в момента му е на редови пенсионер.

Проверка на „Торнадо” показа, че Семков от години не е сред активните. Сега чете лекции само в магистърска програма, но те са свободно избираеми, тоест с нисък интерес. Става въпрос за един курс от 30 часа и това е единственото, което има като преподаване, обясниха от администрацията. Въпреки това обаче пенсионерът останал верен на изградения си от години стереотип – да прекарва почти цялата седмица, та и събота, в кабинета на катедра „Нова и съвременна история”. Може би смята, че това му дава правото да говори от името на университета и факултета. Преди години като шеф на катедрата всеки ден от 14 до 16 ч се заключваше вътре, спеше и никой не пускаше да работи спомнят си колегите му. Така през следващите месеци СУ и Историческият факултет има опасност да се окажат импровизиран пресцентър на новия кандидат за държавен глава. Според източници на „Торнадо” най-различни хора вече търсели за политически разговори там професора пенсионер. Той щедро определял срещи на симпатизанти и сподвижници, но това пречело в работата на младите му колеги. На няколко пъти на разговори с Милен Семков бил засечен в СУ и динозавърът от началото на демокрацията Славомир Цанков, известен като лидер на злополучната партия Ера 3, претендираща за алтернатива на СДС и БСП. От началото на годината ситуацията така се натопорчила, че известен преподавател от същата катедра даже настоявал официално да изгонят Семков и да не им се пречка повече.

„От 35 г. с него сме в един кабинет и сме имали един железен принцип – там да не се говори за политика, и аз само това съм го помолил, като разбрах, че ще се ангажира с този комитет. В една стая сме съвместявали четири различни политически сили – СДС, БСП, Евролевица и БЗНС, но принципа на работа не сме нарушавали. Негласната ни уговорка е била, че
тук се говори само за наука инак всеки от нас си има различни пристрастия - и аз, и Искра Баева и Дора Калчева. Но ако някой сега вземе да влиза в кабинета с камери и микрофони и да ни обсебва... съм готов и да го бия. Тръгвам от днес с пищов”, емоционално коментира пред „Торнадо” сложната ситуация с бившия си шеф проф. Драгомир Драганов. Той обаче подчерта, че Милен Семков е един от най-добрите специалисти по съвременна обща история, но за него необясними били съображенията да се ангажира с това начинание.

„Не сме формулирали все още искане да го гоним и никога не сме приемали такава позиция към бивши колеги, но ако тази политическа дейност продължи, факултетът би трябвало да излезе с официално становище, че всичко трябва да става извън учебното задение. Според мен това е поредното падение на българската интелигенция – да се подкрепя човек, който при всички случаи е бил в различни служби, подозиран и разследван за престъпна дейност. Смятам, че някакви негови колеги от службите или от мафиотските кръгове биха могли да го издигнат и да го лансират за президент, но това да прави представител на интелигенцията, и то от СУ, е недопустимо. Това е позицията на една голяма част от колегите”, категорична е доц. Искра Баева, която също ползва окупираната стая. Преподаватели от факултета твърдят, че с назряващия проблем са били запознати деканът доц. Пламен Митев и ректорът проф. Иван Илчев, но реакцията им се бавела. Студенти пък коментират, че пенсионерът Семков се опитвал да политизира винаги разговорите, налагал крайни виждания и се опитвал да впряга младите за организационна работа.

„Просто си рекламират инициативния комитет и името на Алексей Петров с академичната среда. Смятат, че така създават в обществото усещане за ниво, престиж, някакво друго реноме. Нали и самият Петров е доцент по някаква икономика. А истината е, че тези връзки с мафията вредят на университета. Като преподавател Семков просто не е актуален, учебниците му са вехти, никой не учи по тях”, признава четвъртокурсник. Някои от преподавателите се опасяват, че този скандал може
да разпали и стари страсти между настоящите колеги. И до днес проф. Милен Семков продължава да се оплаква, че спечелил конкурс за учебник по история, но след като СДС паднал от власт, тогавашният министър на образованието проф. Илчо Димитров, който е баща на сегашния ректор, получил поръчка от „Позитано”20 да замрази издаването на опасния учебник. „Присъдата” пък била произнесена с рецензия от проф. Драгомир Драганов, който твърдял, че „Учебникът е написан от типични социалдемократически позиции”, сърди се и до днес проф. Семков. Той не е забравил и друга рецензия на проф. Драганов за други негови творения: „Ако аз напиша за всички грешки, които се съдържат в тези учебници (на Милен Семков, б.р.), трябва да напиша не рецензия, а толкова страници, колкото е учебникът”.


Майстор на червени митове КОВЕ ИМИДЖА НА ТРАКТОРА
Залязла доцентка по история – стана портиер и архивар при обявения за тартор на родната мафия Спорна фигура, ярък пример за ренегат – такава най-общо е оценката на колеги за 76-годишния професор Милен Семков, който оглави инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Алексей Петров за президент. На пръв поглед Тетевен и земляческата нишка между Трактора и пенсионирания историк е привидната връзка за двамата, но според запознати зад тях прозират и други странни зависимости, за които има обяснения във времето.

В СУ историкът е известен с невъздържаните си политически убеждения, които твърде често се менят, но винаги са крайни. По времето на Тодор Живков Семков е бил сътрудник на ЦК на БКП, на Института по история на БКП, активно работи в техния научен съвет. Съпругата му пък е редактор неслучайно в Партиздат. „Ползваше се и с облагите на ЦК ядеше в стола им, почиваше в станциите им. Веднага след 1989 г. посиня. Първо става член на партията на д-р Дертлиев, по-късно мина към СДС-движение, но винаги е бил с крайните”, спомня си бивш негов асистент. В научен план преди идването на демокрацията активистът на Октопода е известен като изследовател на фашизма и националсоциализма, но не в контекста на европейските търсения, а от позициите на марксизма-ленинизма, антикапитализма и официалната доктрина на БКП. Някои учени смятат, че преди падането на комунизма е бил качествен изследовател, но след 1989 г. се е опитал познанията си да ги трансформира в практическа политика, свързана с използването на много остри епитети, които не отивали на науката.
„Науката трябва да бъде безпристрастна и да си служи единствено с научна терминология. Проф. Семков използваше епитети и преди 1989 г., но тогава се приемаше за нещо ексцентрично в онази застинала обстановка, но сега при пълната свобода на словото това е неподходящо”, казва доц. Искра Баева.

„Не може да се изчисти от политическата си обвързаност с БКП. Така във Висшата атестационна комисия (ВАК) пробутваше все хора от бившото АОНСУ и прецакваше талантливите. Правеше се на по-разкрепостен, но си остана на марксистко ниво. Погледнати днес, трудовете му звучат остаряло не е мръднал от левичарското мислене, просто не е актуален вече за студентите”, констатира десният историк проф. Пламен Цветков от Нов български университет. Познавачи на битието на пенсионирания професор смятат, че е станал известен като преподавател с благодатната по времето на комунизма тема за Георги Димитров. Печели славата на един от известните димитроведи в България. Неговата книга „Моабит 8085” (наречена е на името на затвора и затворническия номер на Димитров) е преведена на няколко езика с помоща на ЦК на БКП. Историци пък услужливо припомнят, че последните думи от този труд на Семков безусловно предричат пълната победа на световната пролетарска революция.

В Историческия факултет на СУ още се разказва и друг куриоз от научния актив на проф. Семков. На 13 ноември 1989 г. излиза книгата му „Фашизмът”, която е докторската му дисертация. Професорът побързал да я посвети на „героя” от демократичната промяна Петър Младенов, изпратил му я лично с посвещение, но само няколко месеца по-късно посинелият учен хулел с най-обидни епитети тогавашния президент Младенов. За Милен Семков и до днес в Алма Матер се разказват и пикантерии. Бивши студенти го слагат в графата на известните коцкари и свалячи Обичайна практика било да шантажира с безкрайни връщания белязани студентки, а после ги привиквал в кабинета си, без да обявява ден и час за изпит. Най-любопитната му интимна афера обаче била с млада студентка, която Семков превърнал в преподавател, научен работник, а накрая успял да я избута до защита на доцентура. След промените и пенсионирането му дамата на сърцето му останала без покровител, а после напуснала университета. Преди време историци разпознали на снимки и репортажи по медиите бившата доц. Дария Крачунова, но в ролята на архиварката на Алексей Петров Последно пък бившата университетска преподавателка отваряла врата на журналистите, когато влизали в дома на Трактора.

„От един преподавател в СУ да станете архивар на Алексей Петров си е истинско падение, но тя доброволно избра този път, защото нямаше вече кой да я пробутва”, казват днес нейни колеги. Те нямат логично обяснение дали пари, амбиции за изява и надежда за някаква власт, или стари зависимости стоят зад порива на проф. Милен Семков да се впише в президентските мераци на обявения за Октопод? Но иронично допускат, че може би идеята на историка, специалист по митове на комунизма, е да превърне бившия арестант от Софийския затвор Алексей Петров в нещо като новия герой от Моабит, или от Лайпциг, и така световният пролетариат наистина да победи!
http://frognews.bg/news_31267/Alma_Mater_%E2%80%93_predizboren_shtab_na_Oktopoda/

цитирай
26. boristodorov56 - 25. tota - ако Тарабата ти е любимец е друг въпрос. Емоцията и рациото обикновено се разминават.
02.04.2012 22:24
Малко по ченгесарски е похватът - не намираш ли?
Да не обсъждаш написаното, а да оплюваш автора заради нещо друго и по този начин да не се обсъжда темата.

Това вече го опита рустам.


Пробвай нещо по-същество.
цитирай
27. tota - @ 26. boristodorov56
02.04.2012 22:53
Боре, никой не ми е любим. Единият е покойник, а другият не познавам лично. Не защитавам никого, намесих се, защото така не се пише. Пикантерии, които са само за маса да се пишат просто ей така.
Интервюто е от 2009 година, а статията е от 2011 година. Така не може да пише историк ако има морал. Нима той е бил идеален, светец? Той е пренебрегнат и засегнат за това сега изважда на показ неща, които не са за показване. Дори и да ги сподели, изказът трябва да е друг, академичен. Типично в нашия български стил. Както казва Атанас Буров не остана нито един от нашите държавни мъже, който да не охулен или оплют.
Боре, имам свое виждане за България и случващото се. Тъжно е всичко това, което продължава да се случва. На нас не ни трябва разделение по каквито и да е критерии, а ни трябва обединение и съзиждане. Кой обаче да го разбере? Да прозре, че това е играта на големите с нас малките народи, които сами ще самоизядем. Сега можем да се противопоставяме и да бъдем наблюдатели. Може би само тогава, когато част от България няма да е българска ще прогледнем за истината.
цитирай
28. анонимен - Боре, ако знаеш какво съм им подготвил на "другарите" ще паднеш
02.04.2012 23:16
Пазя го в тайна, естествено, но .... :-)))))))))) е изключително забавно. Тези дни ще го пусна.
цитирай
29. boristodorov56 - 28. katana
02.04.2012 23:36
Давай купон!
цитирай
30. boristodorov56 - 27. tota
02.04.2012 23:47
Работата опира до там щото аз и моето поколение израснахме с втълпяването на лъжата за величието на учителя на българския народ, който просто е бил един пройдоха, нехранимайко и безродник.
На всичкото отгоре му направиха и пирамида - за да има къде да си правят идеологически панихиди и публично-обществените поклони на комун. онанизмата.
Разобличаването на един мит остави местните лъжливи месии на този култ без възможности за безкрайни манипулации с несъществуващите героизми на този антибългарин и прекрати промиването на мозъци.

М.Семков и такива като мен са без значение - другото е по-важно.
цитирай
31. penchoan - Според теб има разлика мужду фаш...
03.04.2012 00:10
[quote=boristodorov56]Според теб има разлика мужду фашизмата и комунизмата? [quote=rustam]

Има съществена разлика. Фашизмът не посяга на частната собственост, поради което е нетраен. Фашизмът във всички държави - Италия, Испания и Германия е просъществувал шест-седем години, като изключим времето на Втора световна война. Комунизмът просъществува в Русия 73 години, в България - 42 години, в Куба - над 50 години и продължават да се носят последиците. Затова Фашизмът е низш стадий, а комунизмът висш стадий на тоталитарна държава. Фашизмът е недоразвит комунизъм. В България има фашизъм между годините 1944-1947, докато Г.Димитров се връща в България. След V конгрес на БКП се преминава от фашизъм към комунизъм - приемат се закони за колективизация и национализация.
цитирай
32. анонимен - Чe udкво му е лошото да си
03.04.2012 00:32
пушач, пияница и курвар; пък да си пионка на Сталин през 1935 е най-естественото нещо - Не мога да разбера, защо точно тези идеи си извел в заглавието.
Омразата замъглява разума ти.
цитирай
33. boristodorov56 - 31.penchoan
03.04.2012 00:34
Има истина в коментара.
Според теб - комун.онанизма се оказва развитие след фашизмата, а това е в тон с диалектиката на марксизма, която както се оказва - не е валидна и е една измислица за оправдаване на режимните безчинства и терора над хората.
Единствената разлика е в отношението към частната собственост. Щом има частна собственост - не може да има комун.онанизъм.
Но има и една голяма прилика - и едните и другите се наричат социалисти. Комунистите - интернационал социалисти, фашистите - национал социалисти.
И двете религии твърдят, че са защитници и изразители на пролетариата, от чието име управляват.
Освен това фашизмата търси врагове извън държавата си и нацията, а комун.онанизмата вътре в народа и поклонниците си.
цитирай
34. apostapostoloff - Е, професорът откри Америка!
03.04.2012 03:29
Всеки средно интелигентен българин знае, че Димитров е бил алкохолик.
цитирай
35. boristodorov56 - 34. apostapostoloff
03.04.2012 07:47
Е, да ама комун. онанистите не го вярват,
но това май няма нищо общо с менталността.
цитирай
36. анонимен - Бунарджика в Google earth 3D,мале,мале!
03.04.2012 08:37
Пушач,пияница и курвар!Зад това определение биха се наредили редица велики личности-от Батето до Хемингуей,Клинтън,...,любимият ти Ботев/е не знам дали е пушил/все пичове.
Борка,нещо не можеш да спиш,оня дето те чичосва е прав.Намали пиенето или поне опитай нещо от другите два порока,може пък и да кротнеш.Вапцаров сега Димитров.
Борка,абе размислил съм се,какво ще правиш,когато в Google earth качат Филибето в 3D и и най-отгоре на елхата грейне Альошата?Мале,мале не ми се мисли!То тук в София поне кръста на Ал.Невски ще е една глава отгоре,иначе и Инджев щеше да ми е проблем,ама знам ли-руски кръст?Нейсе/ако се пише така/,аз също не съм съвършен поне що се касае до цигарите и курвите
цитирай
37. анонимен - Ще дам и то какъв. Болшевиките и секса /жокерче/
03.04.2012 10:14
boristodorov56 написа:
Давай купон!

:-))))))))))))))
цитирай
38. boristodorov56 - 37. katana
03.04.2012 11:45
Ако се имат предвид извратените сексуални предпочитания на Марк и Енгелс, Ленин, Сталин, Троцки, Станишев и так дальлее - то комун. онанистическият секс е хомосексуализма и содомията.
Ако имаш предвид героините на свободния секс като Колонтай - то секса при комун.онанизмата си е разврат и проституция.
Но ако се замислим сериозно неизбежно ще стигнем до извода, че за комун.онанистите(имам предвид гаулайтерите) това си е просто един добър бизнес.
цитирай
39. анонимен - pensia
03.04.2012 15:43
По руски източници Г.Димитров е ликвидиран от Сталин.Тито казва:Сталин ни извика с
Г.Димитров,аз не отидох и останах жив!По същият начин ликвидира Морис Торез,Палмиро Толиати и други дейци на комунистическите девижения от преди войната.Започнала е поредната чистка,но не е успял да се справи с Берия и генералитета.Димитров много добре е знаел какво го чака,но нямало накъде.Хватката на Сталин е била желязна.А нима сега не е така:Литвиненко,Политковская......?
цитирай
40. анонимен - I AM THE ABSOLUTE=YOSIF=THE HOLY SPIRIT YEHOVA
07.04.2012 12:43
Когато си чук, всички проблеми ти изглеждат като пирони! Това охарактеризиране важеше за ДУХОВНО МЪРТВИТЕ ЧУКОВЕ ВАСИЛ И АНТОН БОЖКОВИ(Ш(Е)ИКЕЛГРУБЕРС)=ДУХОВНИ ЧИЧО И ПЪРВИ БРАТОВЧЕД(АНТОН) НА ЙЕШУА ТЕ ВАСИЛ=КАЙАФА И АНТОН=АННА(ФАЛШИВИТЕ СВЕЩЕННИЦИ ОТ 33 ГОДИНА)=ПРЕДИ 1979 ГОДИНИ ПОРЪЧАХА РАЗПВАНЕТО НА ЙЕШУА (ИСУС) И ТЕХНИЯТ НОВЕ ХОЛДИНГ Е ВСЪЩНОСТ КОВЕ ХОЛДИНГ ТЕ СА ТЕЛОМ ЗАМРАЗЕНИ НА УЛИЦА МосКОВСКА 43 ДУХОВНО МЪРТВИТЕ ВАСИЛ(ДИАБЛО АНТИХРИСТ)=КАИН= ИСМАЕЛ=КАЙАФА(ФАШИСТ)=НАПОЛЕОН= АДОЛФ А. Ш. ХИТЛЕР=ВАСИЛ БОЖКОВ И АНТОН=АВЕЛ=ИСААК=АЛОИС(АННА #Ш(Е)ИКЕЛГРУБЕР=АНТОН ТА ТЕЗИ КОЛЕКЦИОНЕРИ НА ШЕКЕЛИ СИ БЕХА НИКАКЪВЦИ ЗА МЕН=ЙОСИФ=АБСОЛЮТЪТ СВЕТИ ДУХ)ОТ 5 АПРИЛ(РАЗПЕТИ ПЕТЪК) 33 ГОДИНА ДУХОВНО МЪРТВИ ЗАМРАЗЕНИ НА УЛИЦА МосКОВСКА 43 ДУХОВНО МЪРТВИТЕ КОВЕХОЛДИНГ ДИАБЛО АНТИХРИСТИ ДУХОВНО МЪРТВИ ЗАРАДИ ДЕЯНИЯТЯ ИМ ОТРЕДИ 6000 И 1979 И 3 ГОДИНИ (2009) КОГАТО СЕ ОПИТАХА ДА ЗАСТРЕЛЯТ МЕН АБСОЛЮТЪТ СВЕТИ ДУХ НО КУРШУМЪТ ИМ СЛЕД ВЛИЗАНЕТО СИ ИЗЛЕЗЕ ОТ МЕН ТЪЙ ЧЕ АМИН(ДА БЪДЕ НА ИВРИТ) ТО ДАЖЕ ВЕЧЕ ВЯРВАМ ЧЕ Е СТАНАЛО ДА СА ДУХОВНО МЪРТВИ ЧУКЪТ КАЙАФАДОЛФ=ВАСИЛ БОЖКОВ И ЧУКЪТ АННААЛОИС=АНТОН БОЖКОВ АНТИХРИСТИ СМОТАНИ А ВЕСТНИЦИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ НА ПО-ЛУДИ ОТКОЛКОТО СА И ДА ИНФОРМИРАТ НАРОДИТЕ ТОВА ВИ ГО ПИШЕ РОДИТЕЛЯТ НА СЪЩИТЕ ТЕЗИ НАРОДИ!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8059713
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589