Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2012 08:51 - Терор
Автор: boristodorov56 Категория: Политика   
Прочетен: 7174 Коментари: 17 Гласове:
40

Последна промяна: 20.07.2012 15:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


    
След извършения терористичен атентат на летище Сарафово от медиите  върху нас се изсипа канонада от абсурдни изказвания, предположения и куп небивалици.
     Публикуващите в Блог.бг не останаха по-назад- естествено - всички сме в крак с времето. Дори прочетох, че някой се чувствал като изнасилен, завалията.
     Едва ли ще се намери разумен човек, който да одобрява цинизма на кървавите публични актове срещу мирни граждани където и да се случва това, който и да го върши, заради каквато и кауза да го прави. Историята помни много кървави престъпления водени от егоистичното чувство и стремежа да изразиш смисъла си чрез посегателство върху живота на невинни хора. България не е забравила атентата в църквата Св. Неделя от април 1925 год. Светът помни кървавите драми в Ню Йорк, Лондон, Мардид, Токио, Москва, Стокхолм и т.н.
     Моята гледна точка се изразява по-скоро в търсене на причините за тази драма и последиците за нас от нея. Ние трябва да знаем защо се допускат подобни трагедии у нас. Вместо да се приглася на явни политически спекулации ние бихме искали да знаем без да ни манипулират кой направи този атентат. Защо го направи точно тук. И всички тези отговори да са от гледна точка на българския национален интерес, а не пригласяйки или участвувайки в разразилата се медийна война тласкаща немислещите в една или друга посока.
    Атентата ни свари по бели гащи, както се казва. Няма значение, че пострадаха чужди граждани - за нас трагедията си е трагедия, но само за миг да си представим какво би почувствал всеки българин, ако това се бе случило на спирка в софийското метро в натоварения сутрешен или вечерен трафик.
..
 

     Предлагам ви римейк на един мой постинг за тероризма писан по друг повод преди две години.

    


  терор:       от лат. “страх, ужас”.
                        Система от мерки за преследване, насилие и физическо унищожаване на  определени групи  хора от  обществото
 

                                   (кратък философски речник  - Евгени Динев)

 


     Винаги съм смятал, че терора е брутално и систематично налагане със сила от отделни лица, организирани групи или институционализирани структори на собствената им воля над други лица, групи хора или институционализирани структори за постигане на користни политически цели - съпроводено или осъществявано чрез принуда, насилие и убийства.

     От времето на якобинците до наши дни „тероризъм“ е вид насилие и политически мотивирано действие.

     След един тъп и безплоден спор относно тероризма, в коментарите на постинг в blog.bg, реших да защитя собствените си тези и представи за това явление, като проекция върху обществено приети или наложени ни представи за него.
     Консултирах се с Уикипедия, която кротко ми обясни,  че: "някой, който е смятан за терорист от едни, същевременно е считан за борец за свобода от други" - сиреч гледната точка и мотивацията за определен род действия  са  решаващи при закичването им с клишета като: тероризъм или героизъм.
     Истината е, че няма приета и официално призната международна дефиниция, но обикновенно понятието "терор" изключително точно и приемливо се свързва "с използването на насилие срещу обикновени граждани". От там нататък всяка държава според вътрешнополитическите си нужди в момента или за задоволяване на дългосрочна стратегия  е дефинирала и криминализирала това понятие за да защити статуквото на управниците си. Търси се унифициран прочит на това понятие за да се оправдае размера формата и силата на противодействието.
     Надълго и нашироко може да се дискутират на целите, средствата и обектите на тероризма, за да бъде класифициран или дефиниран, както и за дозиране на ответна реакцията.
     От друга страна по-широкото разглеждане на проблема задължава отбелязване на разновидностите му за да се облекчи  диференцирането му като:
      - афиширано насилие, насочено срещу случайни граждани за да се внушава изкуствено страх и безсилие  в обществото, атакувайки законови правила и водена правителствена политика;
      - целенасочено насилие срещу държавни служители, политици на власт и всички противници на целите им изразяващи се в смяна на  властта, както и за институционализиране и създаване  на нови държави   
     - сепаратизъм;
     - подмолна война на една държава срещу друга (необявена скрита война);
     - действия на  правителство използващо  власта си с цел да  задържи на властта си над чужди народи борещи се да излязат от  пределите на държавата и конституират нова държава,
     - нерегламентирано въздействие на държавната власт със сила върху случайни или подбрани групи граждани като най-чиста форма на злоупотреба с властта.

     Големите държави се опитват да решат почти по един и същи начин проблема с насилието върху цивилни - чрез  реципрочния отговор на  законовото насилие използвайки силата и ресурсите на публичната власт. Вероятно правителствата имат достатъчно основание
и хиляди оправдания да използват мощта на държавната машина, но решава ли това проблема? И ако не го решава, какво точно да се прави?

     Съществува многостранна връзка между тероризма и правата на човека.

     Този   въпрос е отразен в решение на Общото събрание на ООН и на Комисията по правата на човека, и в по-тесен кръг от Съвета за сигурност, още преди събитията от 11 септември 2001 година. При разглежданено на проблема с тероризма на ниво ООН също така е посочено  потенциално негативно въздействие на борбата с тероризма върху човешките права. Тъй като теракта от 9/11 е свързано със събития, като например създаването лагера за задържане в Гуантанамо значително внимание е отделено на въпроса в каква степента  контра-тероризма въздейства върху правата на човека.

      Когато става въпрос за народи борещи се за национално освобождение мненията  коренно се противопоставят и взаимно се изключват. Тероризма е недопустимо и осъдително действие, при практикуването му от национално-освободителните движения, когато от последствията му страдат мирни жени, деца и старци.
     В такива случаи той  трябва да се осъжда.
     Някои държави - като Русия напр., не допускат никакви вариации на тема самоопределение извън котролирани схеми на  протекторат и по този начин принуждава народа, който отдавна е доказал неистовото си  желаение за свободата - към открит отявлен и безмеслен тероризъм. 

      На 27.Х.1991 г. избраният президент на Ичкерия ген. Джохар Дудаев обявява  излизането на Републиката от РСФСР и СССР и насрочва  избори.
     
     
      "Российские власти, пытаясь восстановить контроль над ситуацией, стали поддерживать антидудаевскую оппозицию. А когда стало ясно, что эти меры не оправдывают себя, было принято решение о введении войск "для восстановления конституционного порядка и разоружения незаконных вооруженных формирований.  

                Войска были введены 11 декабря 1994 г, однако военная операция вылилась в длительную вооруженную борьбу, сопровождавшуюся значительными разрушениями, жертвами среди мирного населения и федеральных войск. По мере того как российская армия устанавливала контроль над большей частью территории Чечни, сепаратисты стали переходить к активной террористической деятельности сначала в самой республике, а затем и за ее пределами." - http://slovari.yandex.ru/dict/lanzov/article/lan/lan-0037.htm?text=%D0%A2%D0%B5%D1%80%D1%80%D0%BE%D1%80%20%D0%B8%20%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8B&encid=lanzov&stpar3=3.55.

     Примера с Чечня е класически - при официални договорености на държавно ниво по времето на президентстването  Ельцин, когато ген. Джохар Дудаев извоюва с оръжие против руската армия свободата на народа и държавата си - Путин започна нова война (ползвайки като претекст и инсценирайки страшни  терористични актове чрез печално известните си тайни служби наследници на КГБ).
     Освен Джохар Дудаев, Зелимхан Яндарбиев, Аслан Масхадов, Абдул-Халим Садулаев - все президенти на независима Ичкерия - в тази мръсна война главорезите от Спецназ унищожиха над два милиона души и избиваха, изнасилваха и ограбваха мирни жени, деца и старци, разрушиха всичко, което що-годе не беше съсипано преди, в т.ч. до основи столицата Грозни - за да оставят без материална база съпротивляващите се вироглави  чеченци
.

     Това беше нещо повече от терор - това беше геноцид над един свободолюбив и своенравен народ, които нямаше как да не отговори в същия стил и със същите средства.

     Не, не оправдавам терористичните действия на чеченците против Русия.

     Осъждам ги, защото са насочени против мирни граждани, а това не ерешение на проблема им, защото насилието води до ново насилие

     В същото време, без да ги оправдавам - разбирам чеченците, че те нямат друг изход и винаги съм на страната на справедливата кауза и по-слабия!

     Чеченците едва ли някога ще простят  на Русия за масовите убийства на техните родители, деца, роднини близки и приятели от руските специални военни части.
     

     И нека никога не забравяме казаното от Гладстон: "КОЕТО Е МОРАЛНО ГРЕШНО, НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ВЯРНО".
 

 





Гласувай:
41



1. jabalka - Добро утро!
20.07.2012 09:44
Мъдър човек е бил У. Гладстон!
За да допуска човека, друг човек да върви до него, т. е да стъпва до неговите стъпки , понякога в неговите - в този случай първият човек се озърта нервно...според мен тези хора или трябва да бъда близки, сродни души т. е да си имат доверие, или първият да бъде толерантен към събитията в живота , а не конкретно към вторият човек... и тъй като става дума за терор- тук не може да се говори за доверие ...! За мен толерантността е трудно постижимо събитие, защото се ражда и може да умре в същият миг, когато средата в която се е родила е агресивна към нея!
цитирай
2. djani - Борисе,
20.07.2012 09:44
Тероризма не е от вчера. Вече не е от значение, колко гигатона бомби си натрупал. Тероризма е ефективното оръжие и отговор на слабите, за които единственото оръжие са те самите. Нали и Ботев е спряган за терорист срещу Османската империя. А го е казал най-добре от всички. "Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата". А дали е за свободата, Аллах или някаква идея, виждаме резултата.
цитирай
3. rustocks - Атентатът може да е свързан с БГ ...
20.07.2012 10:26
Атентатът може да е свързан с БГ радикални групировки
България отдавна не бе ставала мишена на терористи.

Медиите в Русия продължават да коментират атентата в Бургас срещу автобус на израелски туристи в сряда, при който загинаха седем души, а над 30 бяха ранени.

България отдавна не бе ставала мишена на терористи - последната подобна експлозия там датира от 27 години. Не е изключено местните спецслужби да са се поотпуснали, отбелязва "Комсомолская правда".

Агенция Росбалт отхвърля мнения на експерти, цитирани в българския печат, според които властите реагират недостатъчно адекватно. Очевидно е, че тъкмо властите в България имат интерес да бъдат установени истинските поръчители на терористичния акт.

Друг въпрос е, че малката държава от периферията на ЕС няма голям опит в предотвратяването и разследването на атентати от световно равнище, се казва в коментара.

България никога не е била център или специална цел на религиозен или политически радикализъм, напомня агенцията.

"Едва ли е коректно" обаче да се свеждат нещата до този кръг от проблеми, заявява цитиран от нея руски експерт.

"В самата България има сили, недоволни от развитието на ситуацията в страната", включително крайни националистически и радикални групировки, посочва Артьом Улунян от Центъра за балкански, кавказки и централноазиатски изследвания в Института за обща история към Руската академия на науките. При все това "предупрежденията, получавани по-рано от чужди специални служби, навеждат на мисълта, че се наблюдава определена тенденция, при положение, че България участва активно в международните въпроси и в Близкия, и в Средния изток“.

"Твърде е възможно" атентатът да е свързан с една от "съвсем малките" радикални групировки в България, недоволна примерно от българската "позиция относно Афганистан, включването на страната в международните въпроси, в отношенията с външния свят или просто от политическо-икономическата ситуация", добавя руският експерт.

Не бива да забравяме, че подобни престъпления често се извършват "под чуждо знаме" - за отвличане на вниманието и за пренасочването му към хора, "предварително обречени да се наричат радикали", допълва Росбалт.

"Вече се знае, че (престъпникът) не е бил мюсюлманин", твърди "Комерсант", но припомня, че израелските власти обвиниха във връзка с атентата Иран и ливанската радикална групировка Хизбула.

Думите на израелския премиер Нетаняху, обещал "мощен отговор", предизвикаха неодобрение в България; самият Иран също отрича да е замесен в бургаската трагедия, отбелязва вестникът.

Цитирани в него експерти обаче не изключват Израел да си отмъсти чрез прецизни ликвидации на високопоставени ирански служители.

"Основният въпрос е кой всъщност стои зад атентата - това ще определи действията на израелското ръководство", заявява пред изданието Боаз Ганор, директор на израелския Институт за борба с тероризма. Според него, ако става дума за Иран, Израел няма да започне операция срещу ирански ядрени обекти, а ще реагира с пореден болезнен удар в тайната война между двете държави, пише "Комерсант".

Агентурната мрежа на Израел в Иран, ликвидирала вече неколцина ирански ядрени учени, може да бъде преориентирана към премахване на командири от иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция, обяснява за всекидневника израелският политолог Арик Елман. Ако пък се установи, че зад атентата стои подкрепяната от Иран ливанска шиитска организация Хизбула, експертите прогнозират различни варианти - от точкови удари срещу нейни лидери до военна операция, обобщава "Комерсант“, цитиран от БТА.
цитирай
4. muerte - За повечето неща си прав Борисе. С малки изключения.
20.07.2012 11:23
Да твърдиш, че атентатите в руското метрои театъра в Дубровка (дане ровя за други) е дело на КГБ е малко пресилено, да не кажа наивно. Някак си не мога да се съглася, че имаш повече инфо от всички останали, които твърдят друго.
И още нещо - "винаги съм на страната на справедливата кауза и по-слабия"?!? Това значи ли, че разбираш ислямистите и палестинците и си на тяхна страна?!?
цитирай
5. boristodorov56 - 4. muerte
20.07.2012 12:27
Всеки, който се бори за свободата на народа си има право!
Като народ бил 500 години под чужд ботуш би следвало да знаем за какво става дума.
Все едно нали са с чалми, тюбитейки, будьоновки, кастети или сомбрера или пък каква религия изповядват - това са второстепенти белези.
цитирай
6. alexs - "Атентата ни свари по бели ...
20.07.2012 14:22
"Атентата ни свари по бели гащи, както се казва. Няма значение, че пострадаха чужди граждани" -
Пострада и един български граждани по ирония на съдбата мюсюлманин и е трагедия за едно село

А злото не се побеждава със зло!
цитирай
7. alexs - И твоето твърдение за атентатите в ...
20.07.2012 14:25
И твоето твърдение за атентатите в Русия е абсурдно Борка!
цитирай
8. ishchel - Нещо тия версии за ислямси терористи
20.07.2012 14:34
вече си и4зпяха песента...
Категорично обаче не е българска работа.
Гнусен и нечовешки акт...
цитирай
9. boristodorov56 - Сещам се, че пусках един постинг по тази тема от руски независими източници
20.07.2012 15:31
alexs написа:
И твоето твърдение за атентатите в Русия е абсурдно Борка!


Там едни хора доказваха, че руското ФБР е организирало голяма част от атентатите преди путин да почне войната си против чеченците. Не става въпрос за тероризма организиран от бунтовниците с целенасочени жертни жени и деца, които не оправдавам, но разбирам мотивацията му. Дори съм го твърдял, че ако България е в тяхното положение аз щях да постъпвам по същия начин без никакви скрупули. Да не забравяме, че Грозни беше сринат със земята и избити над 200 000 чеченци.
От гледна точка на днешните ни представи за ред и законност терористи са били и Хитов, Х. Димитър, Ст. Караджа, В. Лъвскiй, Хр. Ботйов и т.н.
цитирай
10. apostapostoloff - Само дето не разбрах
20.07.2012 17:33
кой кого е изнасилил...
цитирай
11. boristodorov56 - Абе тук един, Кушълъ го наричаш ти, се чувствал като изнасилен.
20.07.2012 18:05
apostapostoloff написа:
Само дето не разбрах кой кого е изнасилил...

цитирай
12. boristodorov56 - Никой няма да разбере изтината за този атентат.
20.07.2012 18:20
ishchel написа:
Нещо тия версии за ислямси терористи вече си и4зпяха песента...
Категорично обаче не е българска работа.
Гнусен и нечовешки акт...


Мисля, че нашите управници са доста неадекватни, въпреки стремежа си да се покажат в нужната светлина.
Дори не следя перипетиите.
Най-накрая ББ ще каже, че са му рекли "Конгреджелейщън", гененерале! и всичко ще приключи с ясната мъглива официална версия.
цитирай
13. xloranphyl - ". . . извоюва с оръжие против ...
20.07.2012 19:12
"...извоюва с оръжие против руската армия..." - ХА-ХА-ХА!
Чичка, как стават тези работи, бе?!?
ХА-ХА-ХА!
цитирай
14. boristodorov56 - 13. xloranphyl - ти кой от розявогащите другари си? Харесва ми, че не смееш с истинскят си ник да коментираш.
20.07.2012 20:08
Неприятно ти е, нали, че червената армия загуби първата война с Чечня?
Но е исторически факт.
Незнанието не е порок - безочливото му развяване е порок!
цитирай
15. borjanmljakov - Мани го кушел - той е лайно. За мен е ...
21.07.2012 00:01
Мани го кушел - той е лайно. За мен е важно да си избичим Иръпшън, или поне Ирейжър, просто, защото, както сам неведнъж си казвал, това са големите естрадни изпълнители.
цитирай
16. momchil - @alex и muerte По повод атента...
23.07.2012 17:58
@alex и muerte
По повод атентатите в Русия вижте книгата на Литвиненко има я в chitanka.info . Атентатите в театъра и в метрото не са, но има други направени от ФСС точно за да се насъска народа срещу чеченците.
цитирай
17. staler - де го чукаш де се пука. за чечения ми ...
25.07.2012 20:30
де го чукаш де се пука.за чечения ми говори.слушаи сега бе ,борко-отворко-като те вълнува съдбата на гордия чеченски народ,пусни си брада,ходи в катар или сауд.арабия,амер.и израелски инструктури да ти покажат това-онова и аиде на фронта срещу тиранина путин.мен лично по ме вълнува следното---докъде трябва да стигне поредното марионетно българско правителство в слугинажа си пред световната юдомасонска мафия за да се стреснеме.не ни стига грабежа,иконом.,демографска,социална и пр.катастрофа,ами сега ни въвличат и в наи кървавата част от спектакъла.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8059739
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47589