Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2011 10:45 - E951 : Аспартам (Aspartame)
Автор: boristodorov56 Категория: Други   
Прочетен: 6787 Коментари: 14 Гласове:
22

Последна промяна: 07.02.2011 11:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

         image


   Изкуствените оцветители попадат в две категории. Насипните подсладители като манитол, сорбитол, ксилитол и хидрогенирана глюкоза са с приблизително до захарта калорично съдържание и я заменят в множество преработени храни, но не се абсорбират толкова лесно от организма.  Алкохолите на захарта, хидрогенираната глюкоза и ксилитолът всъщност помагат да се предотвати появата на кариес. Въпреки това тези насипни подсладители могат да причинят диария ако се използват в голямо количество.

   Интензивните подсладители като аспартам, ацесулфам К и захарин на практика не снабдяват организма с калории и са главно използвани в диетични продукти. Точно тези интензивни подсладители предизвикаха в последно време нежелани реакции и са причина за безпокойство.
   Аспартамовите субститути на захарта предизвикват притеснителни симптоми, които варират от загуба на паметта до мозъчни тумори и въпреки че Американската асоциация за храни и лекарства (FDA) го определя като “безвредна” добавка,аспартамът е една от най-опасните субстанции пробутана на нищо неподозиращото общество.
    Аспартамът е интензивен подсладител, около 200 пъти по-сладък от захарта. Използва се по света в продукти от типа на софт напитките и нискокалоричните продукти от 1974. Одобрен за използване за пръв път във Великобритания през 1982г. Познат е под името Нутра Суит (NutraSweet), аспартам или Е951.
   Въпреки, че е широко използван,  75% от нежеланите реакции към хранителни добавки, които са били докладвани на FDA са свързани аспартам. Тези реакции включват:  главоболие / мигрена, световъртеж, гърчове, гадене, мускулни спазми, наддаване на тегло, обриви, депресия, умора, раздразнителност, тахикардия, проблеми със зрението, затруднено дишане, паник атаки, световъртеж, загуба на паметта и болки в ставите.

   Приема се още, че някои хронични заболявания, може да се задействат или влошат от приемането на аспартам. Пример: мозъчни тумори, множествена склероза, епилепсия, болести на Паркинсон и Алцхаймер, дефекти по рождение, диабет и т.н.
image

Аспартам: Е951

 

  
Молекулата на аспартам е изградена от три химикала:

  

   Аспартамова киселина (Aspartic acid) – 
40% съдържание в аспартама.

  
   Прекомерната употреба на тази аминокиселина може да повиши нивата на аспартат, който от своя страна да влезе в мозъка и бавно да разруши невроните. До 75% от тези неврони могат да бъдат разрушени преди да бъдат забелязани каквито и да било симптоми. При определени индивиди рискът е по-голям, поради участъци от мозъка, които не са напълно защитени по естествен път (например по време на детството или  дребно мозъчно увреждане получено поради други обстоятелства).

   Фенилаланин (Phenylalanine) – 50% съдържание в аспартама.

   Това е амино киселина, която се намира в естествено състояние в мозъка. Някои хора с генетични увреждания (PKU) не могат да преработят тази аминокиселина и по-високи нива в кръвта са смъртоносни. Доказано е, че поглъщането на аспартам може да доведе до изключително високи нива на фениланин дори у хора, които не страдат от (PKU). Това е изключително опасно за деца и зародиши.

   Метанол (Methanol) – 10% съдържание в аспартама.

   Това е смътроносна отрова, която е причинила смъртта на не един алкохолик. Метанолът постепенно се отделя в малкото черво, когато аспартамът се срещне с ензима химотрипсин. Абсорбцията се повишава, когато аспартама се нагрее до температура над 30°С и тялото разгражда метанола на мравчена киселина и формалдехид. По време на операция “Пустинна буря” американските войници са третирани с огромни количества напитки подсладени с аспартам, които преди това са били загрявани неволно под слънцето. Същите тези войници в момента страдат от болест подобна на отравяне с формалдехид.

   Дикетопиперазин (Diketopiperazine)

   DKP е суб-продукт от разпада на аспартама. Формира се в течни продукти, при продължителното им съхраняване на склад. При достигане до червата, това вещество образува комплекс, близък до N-nitrosourea, който е мощен химикал мутаген и причинител на мозъчен тумор.

   Дефекти по рождение – Др. Диана Дау Едуард е финансирана от Монсанто (притежателите на НутраСуит) да изследва възможните родилни дефекти при употребата на аспартам. След като предварителните данни показват информация за наличие на подобни увреждания финансирането е прекратено.

   Рак на мозъка – в две годишно проучване 12 от 320 опитни мишки хранени с аспартам, редом с нормално получената храна, развиват мозъчен тумор, докато от контролната група не се наблюдава подобно развитие. Др. Адриан Грос, токсиколог към FDA свидетелства пред Американския Конгрес че аспартама причинява мозъчни тумори, но FDA прекъсва изследването му с довода че е недостатъчно. След като аспартамът е пуснат като безопасен за консумация, появата на мозъчни тумори в хората над 65г. се увеличава с 67%  (1973-1990).

   Диабет – Според изследване на Х.Дж. Робъртс, специалист по диабет и член на Американската асоциация по диабет, аспартамът води до:
   - ускоряване на симптомите на диабет;

   - намалява диабетичния контрол про болни от диабет, които са на инсулин или на пер-орални лекарства.

   - води до влошаване на други усложнения, като например ретинопатия, катаракт, невропатия и гастропарезия;

   - предизвиква конвулсии (реакция с инсулин);

   Наблюдава се “драматично подобряване на гореизброените усложнения, както и по-доброто възстановяване на пациентите, прекратили приемът на аспартам и продукти съдържащи аспартам.”

   Емоционални нарушения – едно скорошно проучване на д-р Уолтън показа голямо увеличение на сериозните симптоми при хора, употребяващи аспартам.

   Епилепсия – Американската авиация пуска публикации с предупреждения за консумацията на NutraSweet, след отчитане на увеличаване на спонтанните припадъци сред пилотите. Това бе потвърдено от изследване от д-р Уайсман през 1969 след като 5 от 7 кърмачета примати,  започнали да страдат от внезапни припадъци след употребата на аспартам.

   Обръщение на редактора: 
    Надявам се да Ви помогна да разберете, че едно от най разпространените вещества в храни и напитки (над 6000 продукта) е всъщност съставено от три вещества, всяко само по себе си достатъчно вредно за организма. Регулярно ще добавяме на тази страница информация за продуктите на българския пазар, които сме видели, че съдържат аспартам. Ако искате да защитите себе си и децата си НЕупотребявайте такива продукти. Никой няма да ви информира в реклама или в магазина, че е опасно да използвате такива продукти. Ако откриете подобни продукти, оставете коментар с името на продукта. След като проверим продукта и ако той наистина съдържа аспартам ще бъде публикуван на тази страница.

Продукти на българския пазар, които съдържат АСПАРТАМ или Е951:

1. Coca-Cola Light;

2. Газирана вода “Горна Баня” със свеж дъх на лимон;

3. Mентови дражета “Fishermanґs Friends;

4. Дъвки “Orbit“;

5. Дражета и дъвки “Mentos“;

6. Разтворими напитки “Танг” и “Степ“;

7. Дражета, бонбони и дъвки “Winterfresh“;

8. Диетични вафли “Стокси”.  Производител “Стокси” ООД гр. Стара Загора.

9. Бонбони “Orbit Drops“;

10. Coca-Cola Blak;

11. Бонбони за гърло “Propolki”/”Прополки”;

12. Лимонада Мания;

13. Напиткa Дерби;

14. Енергийна напитка Pitbull;

15. Енергийна напитка Bulldog;

16. Плодова напитка “Party”;

17. Дъвки “Витаголд” / “Vitagold”;

18. Боза “Бомакс”;

19. Кока кола към суб-марката на Billa – Clever;

20. Лекарствен препарат (перорален разтвор) VOLTFAST;

21. Детски мултивитамини „Марсианци“;

22. Пепси кола лайт, Pepsi Cola light;

23. Плодова напитка “COSTA” с вкус на касис;

24. Серия газирани напитки лайт (light) на Флорина (Florina):

Флорина „Тропик“:
http://www.florina.bg/bg/productslist.php?id=52

Флорина „Портокал“:
http://www.florina.bg/bg/productslist.php?id=53

Флорина „Лимонада“:
http://www.florina.bg/bg/productslist.php?id=54

Флорина „Ябълка“:
http://www.florina.bg/bg/productslist.php?id=58

Флорина „Тоник“:
http://www.florina.bg/bg/productslist.php?id=60




                                 Източник:  http://otrova.org






Гласувай:
23



1. tit - Ужас!
07.02.2011 10:54
Знам си, че разтворимите сокчета не са подходяща напитка, ма то...кое е подходящо?
Май само водата от извора до нас?!

/и кока-колата, де! Ония, дето си искаха оригиналната кола изглежда са знаели - защо!/
цитирай
2. kikowsky - При себе си забелязвам, че
07.02.2011 10:55
яденето на вафли и други такива, които не знам с какво са подсладени, ми вреди на здравето и на жизнеността.
цитирай
3. blagovestie - + в повечето продукти за диабетици,
07.02.2011 10:58
поне по-евтините...

Абсолютен геноцид :(
цитирай
4. liliyanaandreeva - Внучката ми има инсулино-зависим диабет...
07.02.2011 11:40
...в ръководството, дето ни дадоха от болницата ни разрешават да ползваме за подсладител само "аспартам".Казват, че цикламатът и захаринът предизвикват ракови заболявания.Това да не е химическа война между фирмите - производителки?
Кренвиршите и маргаринът също отпаднаха като диетични храни!
цитирай
5. alchemist - Аспартама се
07.02.2011 20:01
слага в много малки количества в споменатите продукти. Приблизително е по-сладък от захарта 200 пъти. Навремето много хвалеха аспартама(в началото на 90-те години), беше обявен за абсолютно безвреден.
Аз лично предпочитам умерената употреба на захар. Относно цикламата и захарина ми се струва малко преувеличено за тяхното канцерогенно действие.
цитирай
6. razkazvachka - А, тези работи така или иначе не стават за консумация
07.02.2011 20:37
но дали са само те?
цитирай
7. valben - Разказвачката е права!
07.02.2011 21:12
Ами ако погледнем по-внимателно нутрасуита?
цитирай
8. dolsineq - Да се поучим от японците: http:/...
07.02.2011 21:54
Да се поучим от японците: http://dolsineq.blog.bg/recepti/2011/02/07/i-da-prodyljim-s-temata-za-mladostta-i-zdraveto.681477
цитирай
9. lisichka - Браво за темата!!!!!!
07.02.2011 22:16
Като човек, който знае формулата на захарта и какво се получава при разграждането и , апелирам хората да се ограничат само до нейната употреба заедно с природните източници мед и фруктоза. Естествено една ограничена употреба на захар съчетано с достатъчно движение не представлява никаква заплаха за организма. Диабет може да развиете по една камара други причини, като стрес, генна обремененост, използването на много мазни храни, наднормено тегло и прочие , което естествено не я прави чак толкова опасна за здравето, както химичните подсладители. При разпадането на захарта се получават органични продукти, които не са чужди за обмяната на веществата ни.
По тази тема водих война преди 2 години в един форум, където агитират жените да пазят диетата на Дюкан, с пълно изключване на въглехидратите и заменянето им с подсладители. Те просто въобще не са наясно какво си причиняват тези жени.
Захарта е горивото на нашият организъм и пълното и ограничаване води здравословни проблеми като умора, главоболие, мускулна слабост, липса на концентрация . Черният ни дроб, мозъкът, мускулите ни, не могат да функционират правилно без захар. Всяка здравословна диета включва трите важни компонента въглехидрати + белтъци+ мазнини. Всяко нарушаване на това равновесие , води до объркване обмяната на веществата и трайни отрицателни последици след това. Организмът на човека е един перфектен механизъм работещ в синхрон и всяко нарушаване на равновесието природата ни отмъщава. Вие сте част от тази природа.
цитирай
10. bizcocho - Приятелката ми е с дете диабетик и от ...
08.02.2011 04:36
Приятелката ми е с дете диабетик и от нея знам, че лекарите тук не препоръчват подсладителите и диабетичните храни, а казват по-добре, ако му се яде, да яде нещо с нормалка захар, но в по-малко количество и ако се наложи да сложи малко повече инсулин, отколкото да консумира с подсладители. Като гледам къде я има въпросната отрова, не е нищо без което не може.Общо взето е в глупостите.Само в един продукт ме сепна! Детски мултивитамини?! Е, това вече е за съд!
цитирай
11. анонимен - И все пак...
08.02.2011 05:07
Това са само ХИПОТЕНУЗИ. Едва ли Пепси ще използва този подсладител, ако от компанията не са абсолютно сигурни, че той е безвреден. От собствен 20- годишен опит мога да кажа: аспартамът с НИЩО не ми навреди!
цитирай
12. men - 12. анонимен
08.02.2011 08:18
Когато усетиш вредите ще си пълен катет!
цитирай
13. анонимен - И на квадрат да станеш..
09.08.2011 14:09
И на квадрат да станеш,пак аспартама си е аспартам,до колкто съм запознат формалдехид се използва за препариране ,излиза,че като се тъпчем с E951 скоро може и нас да ни показват в някой буркан в Кеймбридж :D Така де навън е към 40 градуса,а средната температура на човешкото тяло по принцип е около 32 градуса :D
цитирай
14. анонимен - Грешка
09.08.2011 14:10
35 градуса извинете ме :D
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boristodorov56
Категория: Рецепти
Прочетен: 8126954
Постинги: 1534
Коментари: 20151
Гласове: 47590